До края на годината Сачева трябва да уреди казуса с пенсиите от втория стълб

министър на труда и социалната политика Деница Сачева снимка: Прaвителствена пресслужба

министър на труда и социалната политика Деница Сачева снимка: Прaвителствена пресслужбаПарламентът възложи днес на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до 31 декември да подготви законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Целта е той да регламентира фазата на изплащане на допълнителните пенсии от частните Универсални пенсионни фондове, наричани още "втори стълб" на пенсионната система. Сачева обяви, че има готовност да внесе проекта за обществено обсъждане до 30 ноември.


Проблемът е в това, че бъдещите пенсионери, чиито пенсии ще се формират от двата пенсионни стълба, ще получават по-ниски пенсии, отколкото ако бяха осигурени само в държавния фонд. През следващата година ще се пенсионират първите около 20 000 жени, родени през 1960 г., които ще получават пенсии и от НОИ, и от универсален фонд. Поради по-късната възраст на пенсиониране първите мъже ще получават пенсии по този начин от 2024 г.


"Който ще се пенсионира през 2021 г. и се осигурява непрекъснато от 2002 г. насам, има коефициент на редукция на пенсията от първия стълб от 20.3%. Търсим възможност Националният осигурителен институт да въведе еднакъв коефициент на редукция под 10%", заяви Сачева.
Наскоро министърът обеща на засегнатите и да им осигури законово нова възможност да прехвърлят парите си от частния в държавния фонд, ако се опасяват, че ще бъдат ощетени. Прехвърлянето и сега е възможно при условие, че пенсионирането предстои след не по-рано от 5 г., но малко хора се възползваха, и затова за тях ще бъде отворен нов "прозорец" - от 1 януари до 30 юни следващата догодина.


Сачева коментира като благоприятна за бъдещите пенсионери и друга промяна: правителството предлага правото на избор на три най-благоприятни години за стажа преди 1996 г. да се прилага до края на 2021 г., вместо до края на 2023 г., както е записано сега. Според това правило, ако бъде одобрено от депутатите, пенсиониращите се от началото на 2022 г., ще получават пенсии въз основа на доходите си след 2001 г. и няма да има нужда да доказват с документи какво са получавали в предишни години. Това нововъведение трябваше да влезе в сила още през 2019 г., но тогава се оказа, че при този режим около 30 на сто от кандидат-пенсионерите ще получат по-ниски пенсии. Затова се въведе възможност за избор.


Според Сачева с отпадането на "трите най-благоприятни години" няма ощетяване, а облагодетелстване на пенсионерите. "Отпадане на дохода преди 2001 г. е по-благоприятно, тъй като средно по-новата методика пенсията е с 27% по-висока от тези изчислени с доход преди 2000 г.", каза тя.


Министърът възрази и на идеята на левицата за повишаване на общото равнище на пенсиите като те бъдат преизчислени с актуален среден осигурителен доход и така осъвременени. "Ако пенсиите се преизчисляват предвид дохода за годините от 2015 г. насам, то ще бъде много скъпо", каза Сачева от парламентарната трибуна.


Гласуваното решение днес бе в отговор на депутатски въпроси с цел разясняване на политиката за подобряване на адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план.


Депутатите от БСП се обявиха против увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от следващата година, заложено по предложение на "Обединени патриоти" във все още неприетия държавен бюджет. Аргументът бе, че по този начин се обгрижват тези, които са били най-непостоянни при внасянето на осигуровките си. Надя Клисурска пък определи случващото се с пенсионноосигурителната система като погром. Изказалите се депутати от БСП и председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се обединиха в това, че вдигането на пенсиите може да застраши финансовата система на държавата. Адемов се фокусира върху засилващото се влияние на приходите от данъците в подкрепа на пенсионната система.


Няма нужда от нова цялостна политика преди да е реализирана настоящата, трябва да се следва тази от 2015 г. и да бъдат подкрепени мерките в Държавното обществено осигуряване (ДОО), обобщи Сачева. За цялото постигане на целите е нужно плавно повишаване на изискуемите осигурителен стаж и възраст, както и индексация всяка година по швейцарското правило, повтори тя сегашните постановки в законодателството.

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Калкинка до калинката ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 524 Разстроено

  #оставка, мутри!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Първи стълб-мизерия.
  Втори стълб-още по-голяма мизерия...

 4. 4 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "Гласуваното решение днес бе в отговор на депутатски въпроси с цел разясняване на политиката за подобряване на адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план."
  Какви планове бе братче, какви политики, оня пазвантин от джипката раздава по 50лв на калпак "ако герб спечели догодина". Тука хоризонта на мислене е макс. до след 1-2 месеца, после работата е "да са опраат как си знаат".

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  Много хора ще пострадат. Скандалът е ЧУТОВЕН !
  Гарантирано от ГЕРБ !!
  ОСТАКА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ,,Проблемът е в това, че бъдещите пенсионери, чиито пенсии ще се формират от двата пенсионни стълба, ще получават по-ниски пенсии, отколкото ако бяха осигурени само в държавния фонд. “

  Целия проблем е че нямате грам мозък!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4852 Неутрално

  До коментар [#6] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  а кражбите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Преди година започнах да коментирам задаващата се буря. Ското ще лъснат още едни окрадени и лошо управлявани пари.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  ,,За цялото постигане на целите е нужно плавно повишаване на изискуемите осигурителен стаж и възраст, както и индексация всяка година по швейцарското правило,...”
  Божкееее, те работата не успяха да им запазят, сега на безработните тепърва трябва да им осигуряват... тръгнали да увеличават стажа.
  Къде да ида...

 10. 10 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":


  Прави сметка че тези 240 горе изяждат всяко едно възможно увеличение на пенсиите... и не само!

 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Как за 30 години не намерихте барем една вярна формула по която да се изчисли аджеба КОЙ КОЛКО ПЕНСИЯ ЗАСЛУЖАВА И КОГА Е РЕДНО ДА Я ПОЛУЧИ.
  ОУВСИ!

 12. 12 Профил на xyq47646139
  xyq47646139
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ганя пък си иска пърцуцата сега - него пенции не го интересуват

 13. 13 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Който ще се пенсионира през 2021 г. и се осигурява непрекъснато от 2002 г. насам, има коефициент на редукция на пенсията от първия стълб от 20.3%. Търсим възможност Националният осигурителен институт да въведе еднакъв коефициент на редукция под 10%", заяви Сачева."

  Какво означава търсите възможност? Догодина се пенсионират хора осигурявали се в пенсионни фондове за 20 години, другите 20 са внасяли само в НОИ. Тоест 20 години осигуровките им са отивали само в НОИ и 20 са отивали и в НОИ и във фонд. Вие обаче им намалявате цялата държавна пенсия. Намелете само за годините, през които не са си внасяли всичките осигуровки в НОИ и тогава коефициентът пада от 20% на 10%. Това трябва да се направи независимо от втория стълб, просто защото така е справедливо.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Всъщност нека сравним средата, в която работеха тези фондове в различните периоди от време.
  2002ра - 2009 та. Икономиката расте. Лихвите в банките са високи. Купоните от ДЦК също. Предприятията работят и плащат дивиденти по закупените от фондовете скции. Персоналът във фондовете си взема тлъстите заплати, кара си служебните автомобили, но се трупа и доходност.
  2009 та - 2014 та. Лихвите са високи, но фалират един куп предприятия, където фондовете държат акции. Директни загуби. Персонялът си взема още по-тлъстите заплсти и си кара още по- скъпите коли.
  201 - 2020. КТБ фалира и балонът с видоките лихви бързо се спихва (слава богу). Всички източници на доходи почти пресъхват. А персоналът ....

 15. 15 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Как е възможно 18 (10 ГЕРБ) години да няма яснота и да се правят промени в нещо което беше съвсем по друг начин замислено? Ако сме Франция или Гърция щяха да излязат милиони по улиците. Тук всеки мисли най-много за до края на седмицата ...

 16. 16 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Весело

  Тц, тц, тц, пенсионната реформа, една от гордостите на Светиня Му Костов, досущ като приватизацията, се оказа яка кражба?
  Мощна хранилка за собственици на частни пенсионни фондове?
  "Дългата ръка на пазара" бръкнала дълбоко в джобовете на всички бъдещи пенсионери?
  Неее, не може да бъде, не е вярно, вий сте гербаджии, мутри, путинофили, хомофоби и си биете жените!!!

  Знанието е сила, информацията - власт
 17. 17 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Тц, тц, тц, пенсионната реформа, една от гордостите на Светиня Му Костов, досущ като приватизацията, се оказа яка кражба? Мощна хранилка за собственици на частни пенсионни фондове? "Дългата ръка на пазара" бръкнала дълбоко в джобовете на всички бъдещи пенсионери?Неее, не може да бъде, не е вярно, вий сте гербаджии, мутри, путинофили, хомофоби и си биете жените!!!
  —цитат от коментар 16 на pag


  Гербавите имаха 10г да ремонтират костовата система. Де бляха? Ама лапкането е сладко нали? Оставка и затвор!!!

 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#16] от "pag":

  Ако се опиташ да осмислиш, какво пише в #14, ще разбереш, че срива на фондовете дойде с идването на герб на власт.

 19. 19 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Най-вероятно ще ги уреди.

 20. 20 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5156 Неутрално

  "До края на годината Сачева трябва да уреди казуса с пенсиите от втория стълб"

  Гълъбарника е празен, пак ще цвръкне едно голямо л_ _ но

 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2824 Неутрално

  Пенсиите не трябва да зависят от правителството.

  Всеки трябва да се оправя сам или чрез взаимни фондове или депозит или както си реши.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2964 Неутрално

  До коментар [#16] от "pag":

  Приватизацията се оказа кражба ли? Я бе...! Ама и на Булгартабак ли? :)))

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 935 Весело

  До коментар [#16] от "pag":Ако се опиташ да осмислиш, какво пише в #14, ще разбереш, че срива на фондовете дойде с идването на герб на власт.
  —цитат от коментар 18 на 3biri


  От пост #14 е видно, че ти се губят причинно-следствените връзки.

  Знанието е сила, информацията - власт
 24. 24 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  Гербероните измидлиха думата редукция. Някой схваща ли въобще за каквому говорят!? Ако аз давам еьни пари на някого за да ги и вестира, очаквам, че те щф нарастват поне с темпа на инфлацията. Т.е. ако през 2002 ра съм вкарал 10000 лева, се надявам минимум на 18 400 лева по партидата си понеже ИПЦ е над 84% за периода.

  Вместо това Сачевата ми обяснява, че имам само 8000, но тя ще направи подвиг и те ще станат 9000. Т.е. ще ми възстановят 1000 лева от тези 10 400, които са ми откраднали.

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Любопитно

  Тц, тц, тц, пенсионната реформа, една от гордостите на Светиня Му Костов, досущ като приватизацията, се оказа яка кражба? Мощна хранилка за собственици на частни пенсионни фондове? "Дългата ръка на пазара" бръкнала дълбоко в джобовете на всички бъдещи пенсионери?Неее, не може да бъде, не е вярно, вий сте гербаджии, мутри, путинофили, хомофоби и си биете жените!!!
  —цитат от коментар 16 на pag


  Костов е виновен за всичко в тази държава! Костов управлява 4 години и то преди двадесет години, но продължава да е виновен!

  След като пенсионната реформа "на Костов" е калпава, какво попречи на ГЕБР (на власт прес последните 11 години) да я променят? Каква реформа направха ГЕРБ за последните 11 години?

 26. 26 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  [quote#23:"pag"][/quote]

  А на тебе ти се губи простичкия факт, че не можеш 10 години да водиш към фалит една институция без да направиш нищо и да се оправдаваш с Костов имеждународното положение.

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  До коментар [#13] от "Locke":

  Ама ЗАЩО да им я намаляват( понеже си били внасяли във втори фонд)?
  Та нали те ги измислиха тези ,,фондове”?
  Къде е логиката? Нещо ми бяга. Това законов обир ли е?

 28. 28 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Изкарвайте парите от нощните шкафчета и не по 50 за месец, ами увеличете парите на пенсионерите реално колкото трябва.
  Мхм.

 29. 29 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Пенсионната реформа на Костов работеше до ре до 2009 та, но икономическата ситуация се промени, а калинките ставаха все повече и по-хищни. Добре е Гешев да се поинтересува, как са нараствали административните разходи за издръжка на фондовете през годините.

 30. 30 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Защо да се променя процента. Нека се види колко струват тези фондове, че са си чиста кражба. За да може, поне в бъдеще да не се практикува тази измама. Както колкото и да се напъва Корнелия БСП никога няма да спечели, защото хората помнят заплати от 10$. Нека плащат по 20-30 лв пенсия, за да може с тояги да ги подгонят тези алчни крадци, защото българина разбира само когато му бръкнат в джоба. И сега чака следващия месия.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  Тя ли ше го урежда? Тогава се пригответе.

 32. 32 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Защото осигурителната вноска се дели и част отива към фонда. Съответно държавата намалява държавна пенсия, за да компенсира факта, че не получава цялата вноска и се стига да редукция от 20%, но само за годините, през които част от тази вноска е отивала във фонд. Догодина ще се пенсионират жени с 36 години трудов стаж. Преди 36 години нямаше фондове.

  А най-гадното е, че прилагат тази редукция неправилно и съзнателно, намаляват незаслужено държавната пенсия на клиенти на втория стълб, а после казват, че две пенсии били по-малко от една и подканват хората да си прехвърлят парите в НОИ. А НОИ плаща пенсии на база не само внесени, но и ДЪЛЖИМИ вноски, тоест намаляват пенсията на човек, защото е внасял част от вноските си във фонд, но на хора, които изобщо не са си плащали вноските, не им намаляват нищо.

 33. 33 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 524 Гневно

  Откъде накъде се зачеркват осигуровките преди 2001? Едни внасяли много, други малко, а трети хич! Баси комунизЪма, пак уравниловка! Държавата не съществува от 2001

 34. 34 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 805 Неутрално

  “Проблемът е в това, че бъдещите пенсионери, чиито пенсии ще се формират от двата пенсионни стълба, ще получават по-ниски пенсии, отколкото ако бяха осигурени само в държавния фонд. През следващата година ще се пенсионират първите около 20 000 жени, родени през 1960 г., които ще получават пенсии и от НОИ, и от универсален фонд. Поради по-късната възраст на пенсиониране първите мъже ще получават пенсии по този начин от 2024 г.

  "Който ще се пенсионира през 2021 г. и се осигурява непрекъснато от 2002 г. насам, има коефициент на редукция на пенсията от първия стълб от 20.3%. Търсим възможност Националният осигурителен институт да въведе еднакъв коефициент на редукция под 10%", заяви Сачева.”

  ———————

  Добре де , само не разбрах откъде кога се появи тази “редукция” на пенсията от НОИ ?

  Когато въвеждаха задължителното осигуряване за втора пенсия , никой , никъде не спомена такава възможност! Напротив , идеята беше осигуряващият се да имат допълнителен доход , когато престанат да работят.

  Кое налага редукция ? Защо?

  Нали държавата ме задължи да имам допълнително пенсионно осигуряване?

 35. 35 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#34] от "Strymski":

  Тъпото е, че искат същата редукция и за годините, когато човек се е осигурявал само при тях! Преди времето на фондовете

 36. 36 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Тази калинка не може да предложи разумно решение

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 37. 37 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  И каква е ползата от частните Универсални пенсионни фондове, някой ще каже ли?............ Трябва да ти хлопа дъската, да си оставиш пардидата там ако е до 3-4 хиляди...... И 10 % да е сконта...... Тва са 30лв на минимална пенсия примерно ...... А от фонда ???

 38. 38 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 743 Неутрално

  редукция на пенсията от първия стълб от 20.3% ........ И защо ги направихте въобще тея Универсални пенсионни фондове, щом ще има редукция ? ......

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4653 Неутрално

  До коментар [#29] от "3biri":

  "Добре е Гешев да се поинтересува, как са нараствали административните разходи за издръжка на фондовете през годините."

  Едва ли каскетът ще "си го причини" това!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK