До края на годината Сачева трябва да уреди казуса с пенсиите от втория стълб

министър на труда и социалната политика Деница Сачева снимка: Прaвителствена пресслужба

министър на труда и социалната политика Деница Сачева снимка: Прaвителствена пресслужбаПарламентът възложи днес на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева до 31 декември да подготви законопроект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Целта е той да регламентира фазата на изплащане на допълнителните пенсии от частните Универсални пенсионни фондове, наричани още "втори стълб" на пенсионната система. Сачева обяви, че има готовност да внесе проекта за обществено обсъждане до 30 ноември.


Проблемът е в това, че бъдещите пенсионери, чиито пенсии ще се формират от двата пенсионни стълба, ще получават по-ниски пенсии, отколкото ако бяха осигурени само в държавния фонд. През следващата година ще се пенсионират първите около 20 000 жени, родени през 1960 г., които ще получават пенсии и от НОИ, и от универсален фонд. Поради по-късната възраст на пенсиониране първите мъже ще получават пенсии по този начин от 2024 г.


"Който ще се пенсионира през 2021 г. и се осигурява непрекъснато от 2002 г. насам, има коефициент на редукция на пенсията от първия стълб от 20.3%. Търсим възможност Националният осигурителен институт да въведе еднакъв коефициент на редукция под 10%", заяви Сачева.
Наскоро министърът обеща на засегнатите и да им осигури законово нова възможност да прехвърлят парите си от частния в държавния фонд, ако се опасяват, че ще бъдат ощетени. Прехвърлянето и сега е възможно при условие, че пенсионирането предстои след не по-рано от 5 г., но малко хора се възползваха, и затова за тях ще бъде отворен нов "прозорец" - от 1 януари до 30 юни следващата догодина.


Сачева коментира като благоприятна за бъдещите пенсионери и друга промяна: правителството предлага правото на избор на три най-благоприятни години за стажа преди 1996 г. да се прилага до края на 2021 г., вместо до края на 2023 г., както е записано сега. Според това правило, ако бъде одобрено от депутатите, пенсиониращите се от началото на 2022 г., ще получават пенсии въз основа на доходите си след 2001 г. и няма да има нужда да доказват с документи какво са получавали в предишни години. Това нововъведение трябваше да влезе в сила още през 2019 г., но тогава се оказа, че при този режим около 30 на сто от кандидат-пенсионерите ще получат по-ниски пенсии. Затова се въведе възможност за избор.


Според Сачева с отпадането на "трите най-благоприятни години" няма ощетяване, а облагодетелстване на пенсионерите. "Отпадане на дохода преди 2001 г. е по-благоприятно, тъй като средно по-новата методика пенсията е с 27% по-висока от тези изчислени с доход преди 2000 г.", каза тя.


Министърът възрази и на идеята на левицата за повишаване на общото равнище на пенсиите като те бъдат преизчислени с актуален среден осигурителен доход и така осъвременени. "Ако пенсиите се преизчисляват предвид дохода за годините от 2015 г. насам, то ще бъде много скъпо", каза Сачева от парламентарната трибуна.


Гласуваното решение днес бе в отговор на депутатски въпроси с цел разясняване на политиката за подобряване на адекватността на пенсиите в България в краткосрочен и дългосрочен план.


Депутатите от БСП се обявиха против увеличаването на минималната пенсия на 300 лева от следващата година, заложено по предложение на "Обединени патриоти" във все още неприетия държавен бюджет. Аргументът бе, че по този начин се обгрижват тези, които са били най-непостоянни при внасянето на осигуровките си. Надя Клисурска пък определи случващото се с пенсионноосигурителната система като погром. Изказалите се депутати от БСП и председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС се обединиха в това, че вдигането на пенсиите може да застраши финансовата система на държавата. Адемов се фокусира върху засилващото се влияние на приходите от данъците в подкрепа на пенсионната система.


Няма нужда от нова цялостна политика преди да е реализирана настоящата, трябва да се следва тази от 2015 г. и да бъдат подкрепени мерките в Държавното обществено осигуряване (ДОО), обобщи Сачева. За цялото постигане на целите е нужно плавно повишаване на изискуемите осигурителен стаж и възраст, както и индексация всяка година по швейцарското правило, повтори тя сегашните постановки в законодателството.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK