След като получи подкрепа от журналистите в БНР Балтаков оттегли оставката си

След като получи подкрепа от журналистите в БНР Балтаков оттегли оставката си

© Надежда ЧипеваГенералният директор на Българското национално радио (БНР) Андон Балтаков ще оттегли оставката си.


Той е взел решение след общото събрание на работещите в БНР, което се проведе в петък научи "Дневник" от присъствали на срещата. По време на срещата Андон Балтаков е получил силна подкрепа от работещите в националното радио, включително и от кореспонденти в страната.


"Дори в момента не ме интересува - сега, когато започнах да мисля в дълбочина - дали този закон ще влезе, или няма да влезе в Народното събрание. Има много по-важна работа, а тя е наистина БНР да стане обществено радио", е заявил Балтаков пред общото събрание, съобщи сайта на радиото. "Лешояди кръжат около БНР. Срещу нас има хора или позиции, които не отговарят на начина, по който ние искаме да работим и да живеем в това общество.
В тази битка трябва да сме заедно. Отивам в СЕМ, да си (оттегля оставката - бел. ред.), наистина, накарахте ме, накарахме ме", коментира още Балтаков.
Той депозира оставката си миналата седмица, след като министерството на културата качи за обществено обсъждане проект за изменение в закона за радио и телевизията. Според Балтаков текстовете в него се различават от тези, около които се е обединила работната група по проекта и на практика министър Банов е подменил волята на експертите. От Министерство на културата първо обявиха, че са били прост организатор на работната група, но впоследствие признаха, че действително са премахнали текстовете, свързани с реформата на мандата и структурата на управителните съвети на двете обществени медии.


Балтаков беше поискал Съвета за електронни медии да го освободи от първи ноември. След среща с колегите си той е решил да не се отказва от работата по проекта и от директорското място. Балтаков беше избран в началото на януари тази година.


По-късно от СЕМ съобщиха също, че Балтаков е оттеглил депозираната оставка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK