Липсват медици, а не линейки, обяви говорителят на столичната Спешна помощ

Снимка: архив

© Николай Дойчинов

Снимка: архивГоворителят на Центъра за спешна медицинска помощ - София Катя Сунгарска заяви пред "Дневник", че в момента има недостиг на медици, а не на линейки. Повод за коментара ѝ стана случаят от снощи, при който мъж на 33 години почина, след като чака с часове линейка. Той е бил под домашно лечение с коронавирус, но състоянието му се е влошило е неговите роднини потърсили Спешна помощ. В крайна сметка линейката пристига след около 4 часа, но мъжът вече е бил починал.


Сунгарска обясни, че това не е първият и няма да бъде последният подобен случай. По думите ѝ само за последното денонощие са постъпили над 400 сигнала в Спешна помощ, половината от които свързани с пациенти с коронавирус.


"Проблемът не е в линейките, а в екипите. Кадровият дефицит е от много години. Натискът е огромен и част от него идва и от хора, които казват, че линейките закъсняват. Колкото и да молим за помощ, липсата на медици се забелязва в цялата здравна система. Няма как на държавно ниво да се разреши кадровия дефицит", заяви Сунгарска пред "Дневник".
По думите ѝ липсата на медици е и основната причина все още да няма създадена полева болница.


Тя каза още, че болниците правят каквото могат и гледат да не връщат пациенти с коронавирус, но и те имали ограничен капацитет и изпитвали огромни затруднения.


"Имало е случаи, в които пациент стои в линейката по 3-4 часа, за да бъде настанен в лечебно заведение. Това още повече бави нашата работа. Отделно дезинфекцията на една линейка, която е транспортирала пациент с коронавирус, продължава около 50 минути. В момента работата ни е петорно по-голяма, а редиците ни оредяват", добави Сунгарска.


Тя уточни, че дори и роднините на някой във влошено здравословно състояние да решат да нарушат карантината и сами да го транспортират до болница, това не означава, че той ще бъде настанен. Говорителят на Спешна помощ призова хората да спазват мерките, защото това е един от начините натискът върху системата да намалее.


Всичко за коронавируса в България от днес четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK