Костадин Ангелов: Здравната каса да не работи с болници, отказващи да откриват легла за болни от коронавирус

Костадин Ангелов: Здравната каса да не работи с болници, отказващи да откриват легла за болни от коронавирус

© Надежда Чипева, КапиталЗдравният министър Костадин Ангелов обяви чрез профила си във "Фейсбук", че ще вкара в Народното събрание законопроект, в който да е записано, че болници, които отказват да открият легла за болни от коронавирус, няма да работят със Здравната каса. Повод за коментара му стана репортаж на БНТ, в който спешен медик се опитва да настани в Четвърта градска болница в София пациент с коронавирус, чието състояние се е влошило. Той обаче не среща разбиране от страна на директора на болничното заведение, който му иска на хартиен носител документ от координационния център и положителен PCR тест. Повече за случая четете тук.


Заради случая Ангелов настоя столичният кмет Йорданка Фандъкова да поиска оставката на директора на Четвърта градска болница Аркади Иванов.


"Министерството е казало още в началото на пандемията "тест за коронавирусна инфекция не може да е условие за хоспитализация". Има шефове на болници, които продължават да се правят на неразбрали, няма писмена следа как искат от хората тестове, което обезсмисля всякаква проверка. Други мениджъри упорито отказват да откриват легла, пазят си "чисти болници". Няма да стане! За отказващите да открият легла - вкарвам в НС законов текст, на чието основание такива болници няма да работят с НЗОК. Ок, "чиста болница", но без публично финансиране", написа здравният министър във "Фейсбук".

Проблеми с отказ от лечение и пренасочване на болни от едно място към друго има в България и отпреди COVID кризата. В закона за здравето и сега са предвидени наказания за това. Те са парични и могат да бъдат наложени от агенция "Медицински надзор" на даден медик или на конкретна болница след сезиране на здравните власти: от 300 лв. до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 500 лв. до 1500 лв. Глобите обаче се обжалват и често съдът ги отменя.


Със заповед на министъра на здравеопазването от 23 октомври се разпорежда на всички болници в областите със заболеваемост от 60 до 120 души на 100 хил. население и над 120 души на 100 хил. население да разкрият "COVID структури". В тях трябва да има съответно 5% и 10% от леглата от общия капацитет на болницата. Осигуряването на лекари, които да се грижат за допълнителните пациенти не се споменава в заповедта.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK