На живо

Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

Заразените с коронавирус се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица, сочи официалната статистика. Премиерът нареди пред всяка болница в страната, без значение дали държавна, или частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.


Здравният министър Костадин Ангелов обвини болниците за поредицата от случаи в последните дни, когато на пациенти беше отказано лечение, а млад мъж почина, докато чака линейка. За София, която е най-голямото огнище на коронавирус в страната и има тежък проблем със Спешната помощ, ще бъдат осигурени линейки и бусове на МВР, които да превозват пациенти с леки и среднотежки симптоми до болниците.


Повече вижте в хронологията. Новините от света - тук.
Шести депутат от БСП е с коронавирус

Шести депутат от БСП е с коронавирус. Това е Стефан Бурджев, съобщи той в своя "Фейсбук" профил. До момента заразени бяха Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев, Иван Иванов, Анна Славова и Богдан Боцев.


Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

"Мутафчийски и Балтов - пред болниците да посрещат и успокояват"

Ето още от инструкциите на премиера към министрите във видеото, разпространено от правителствената пресслужба:


- В 23-те бази на Националния осигурителен институт (НОИ) и Министерството на цдравеопазването (МЗ) било "по-красиво и по-удобно"; "да не притискаме болниците - хайде в санаториумите, не ги карайте там"


- Слушайте ме всички веднага: хората разбраха какъв преврат искаше да се направи в България, целта беше да няма правителство, да няма финанси, България да колабира.


- "Народът продължава да ни вярва, да ни държи първа политическа сила и да вярва, че САМО ние можем да го измъкнем от кризата"


- С "радост" казвам, че и на опозицията като им се случи, малко започна добротата да им се връща.


- Всички на първа линия - Мутафчийски, Балтов, Ангелов, всички тия доктори, които имат име, професори, трябва да са там, пред болниците, да посрещат, да помагат, да упътват, да успокояват, да лекуват.


- Колко години ми се смяха, че говорех за мазнинка и че трябва да пазиме парите, помните ли - постни ми били пиците!; защо не съм бил нахранил народа - СЕГА го храниме, когато не може да работи, сега го храниме


- За съжаление моите колеги в Европа, като им говорих, не искаха, не пожелаха да вземем мерки; всичко това щеше да е много, много по-лесно за нас


- Беше им лесно лятото, когато ние най-правилно управлявахме кризата и масово пуснахме да се развие вируса. Помните тогава колко народ мина без тежки последствия. Тогава те затваряха.

Липсват легла за COVID болни в Бургас

В Бургас вече има проблем с настаняването на влошили се COVID болни, съобщи Би Ти Ви. От събота вечерта в областния град няма нито едно активно болнично легло за заразени с коронавирус пациенти. При 195 налични легла в областта, здравните власти спешно се опитват да разкрият още 200.


Шофьори на линейки алармират, че чакат с часове с пациенти, докато им бъде направен PCR тест на място. Медиците настояват за алгоритъм за разпределянето на пациентите, който да е еднакъв за всички лечебни заведения.

При определени условия студенти са готови да помагат в болниците

Над 600 студенти по медицина са готови да помогнат на болниците, които изпитват недостиг на кадри, заради епидемията от коронавирус, но при определени условия, каза днес пред БНТ председателят на сдружението на изучаващите медицина Йолин Дончева. Това е показала анкета, организирана от сдружението.


Сред условията са осигуряване на лични предпазни средства, обучение, съобразяване на ангажиментите с техния график и признаването на работата за стаж, подписване на трудов договор и гарантиране на поне минимално заплащане. Дончева каза, че се подготвя писмено становище на сдружението, което ще бъде разпространено най-късно в сряда. "Планираме да си уговорим и среща с ръководството на Министерството на здравеопазването", допълни Йолин Дончева.

И паниката е причина за претоварването на здравната система

Една от причините за претовареността на здравната система е, че много от хората, които звънят на телефона за спешна помощ, са по-скоро уплашени и паникьосани, отколкото наистина нуждаещи се от помощ, заради зараза с коронавирус, каза днес пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Александровска болница д-р Борис Богов.


Според него те имат само общо неразположение, нямат реална нужда да са в болница, но смятат, че там ще се чувстват по-сигурни и настояват да бъдат извозени с линейка и приети за лечение. Богов изрази мнение, че недостиг на легла в София има, защото не всички болници са се отзовали на призива на здравния министър да открият COVID отделения.

Магистрати призовават за спешни мерки след ръст на заразените с коронавирус

Магистрати призовават за спешни мерки и допълнителни инструкции за правомощията на административните ръководители на съдилищата след като в цялата страна броят на заразените се увеличават, а в неделя в болница от коронавирус е починал съдия Иво Харамлийски от Окръжния съд в Благоевград. Председателите на съдилища са се обърнали към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) с искане за допълнителни указания като се предлага да се даде възможност на административните ръководители да отлагат и пренасрочват дела, а магистратите и служителите да работят дистанционно за 14 дни като през този период да се гледат само неотложни дела от дежурни съдии.

България може и да не взема кредити

Кредитите са възможност, не е задължително да се ползват, въпреки, че те ще са при изгодни условия и ниски лихвени равнища. Не е взето решение дали ще се ползва подобен заемен ресурс. Това каза днес пред Би Ти Ви вицепремиерът Томислав Дончев по повод записаното в Плана за възстановяване и устойчивост, че той ще се финансира с 12 млрд. лева грантове от Европа и до 9 млрд. лева достъп до заеми. Той поясни, че 12-те млрд от фонда за възстановяване на ЕС Next Generation EU са само един от инструментите, по които България ще получи пари. "До 2030 година България ще получи грантове от Европа за общо 50 млрд. лева", допълни Дончев.


Подробности тук

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев ще изпълнява дистанционно служебните си ангажименти в следващите дни, поради контакт с човек с установена положителна проба за COVID 19, съобщи пресцентърът на министерството. Министърът е в добро здравословно състояние, без симптоми, предстои да му бъде направен PCR тест. До резултатите от него, като превантивна мярка, Вълчев ще се самоизолира.

Пунктове за диагностика пред болниците

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването пред всяка болница в страната, без значение дали държавна, или частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ. Той пояснява, че става дума за мобилни приемни, тип фургони, или контейнери, като ползваните от строителните компании.
Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

© Велко Ангелов


"Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства - всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно", заяви Борисов на работно онлайн съвещание с членовете на правителството.


Той каза още, че е важно българските граждани да бъдат информирани, че ако са били контактни на заболели от COVID-19, следва да се самоизолират незабавно.


Подробности четете тук.

Ръст на регистрираните новозаразени с 80% за седмица

Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

© Георги Кожухаров


Регистрираните нови случаи на заразени с коронавирус в България са скочили с 80 на сто за седмица при около 20% повече PCR тестове, сочи официалната статистика


За дните от 26 октомври до 1 ноември в страната са открити нови 15282 инфектирани. Това е три пъти повече от седмицата между 12 и 18 октомври и малко под два пъти повече от изминалите седем дни (19 - 25 октомври). В София, която е най-голямото огнище в страната, увеличението е двойно - от 2979 заразени миналата седмица, до 6045 през тази.Данните са получени от 62 357 теста (срещу 52 193 предишната седмица), като за изминалото време положителните проби устойчиво са над една пета от общия брой изследвания (при всички условности на информацията, тъй като властите не съобщават колко от тях се правят за първи, а не за пореден път).


Броят на настанените в болница се увеличава с една трета, а новоприетите пациенти са над 600. Смъртните случаи са почти 80 повече (195 срещу 116 в предходната седмица). Отчетените като оздравели се увеличават с по-малко от 10 на сто - до 1813 за седмица (при 1320 за предишния период).

На 116-я ден на протести с искане на оставката на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев снощи неформалните му организатори от т. нар. "Отровно трио" обявиха, че спират организирането на всекидневните протести. Причината е, че сбирките създават риск от заразяване с коронавирус.


Затова от "Отровното трио" са решили да променят формата на протеста с организиране на акции, за които щели да уведомяват на страницата си във "Фейсбук", каза снощи от трибуната на протеста Николай Хаджигенов от триото. Първата от тях е замеряне на сградата на Министерския съвет със стари обувки, тя е насрочена за 12 часа на 5 ноември. Подробности - тук.

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова съобщи, че е с положителен тест за коронавирус, Тя се е почувствала зле в петък след пътуване и се е самоизолирала вкъщи, а днес е излязъл положителният резултат. Маринова уверява, че няма кашлица и температура, спазва ограниченията, но не е намалила темпото на работа.

Допълнителни линейки и парамедици за София

В София, където проблемът с превоза на пациенти с коронавирус до лечебните заведения е най-тежък, ще бъде увеличен броят на колите за Спешна помощ, съобщи здравният министър Костадин Ангелов след среща с колегата си в МВР Христо Терзийски и директора на Центъра за Спешна медицинска помощ в столицата Георги Гелев.


Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

© Анелия Николова


Днес спешните медици ще получат още 6 линейки и четири буса на МВР, които могат да се ползват за пациенти с леки и среднотежки симптоми, а в сряда - още 17 специални автомобила. С тях ще пътуват парамедици и фелдшери, които да помагат на пациентите до пристигането в болниците, уточни министърът. В събота говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска коментира пред "Дневник", че с основният проблем на звеното е не липсата на линейки, а на лекари.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи в профила си във "Фейсбук", че четвърти ден е на системи и продължава да има симптоми на COVID-19. Тя беше приета в петък във Военномедицинската академия в София след положителен тест. Тогава не беше съобщено какво е състоянието й. Днес Нинова уточнява, че е имала температура, кашлица и се е почувствала зле, а пред консултация лекарите преценили, че трябва да бъде настанена за лечение в болница.


Жена осъди здравната инспекция за принудителна карантина

Жена е спечелила дело срещу столичната Регионална здравна инспекция след принудителна 14-дневна изолация след като е получила отрицателен и положителен тест за коронавирус. Здравните власти не са направили трети тест, а са взели предвид само положителния. Така пациентката изкарва две седмици в дома си без да знае дали действително е носител на вируса. Подробности - тук.

София не предвижда нови ограничения

Засега не се предвиждат нови ограничения за борбата с коронавируса на територията на Столичната община, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова. За да няма нови случаи като този с отказания първоначален прием в Четвърта градска болница, който стана публичен след репортаж на БНТ, тя е изискала алгоритъм за приемане в общинските болници.


"Назначена е проверка и е важно да се изясни какво се е случило по минути. Ако има доказана вина, не е изключено да се поиска оставката на директора", каза Фандъкова. Очаква се проверката да приключи утре.


Проверките по нощните заведения в събота срещу неделя са били 44, като са съставени само два акта за нарушение, съобщи още Фандъкова, според която това показва, че разпоредбите се спазват.

Проверки по лабораториите за бавно отчитане на резултатите

Започват масови проверки на държавните и частните лаборатории заради забавено качване на резултатите от PCR тестове в единната информационна система, обяви здравният министър Костадин Ангелов. По думите му има случаи, когато данните се забавят с дни. Министърът предупреди, че и утре се очакват данни, които се дължат на такова натрупване от предходни дни, без да конкретизира.


По думите му заради забавеното качване на резултатите от изследванията регионалните здравни инспекции се обаждат със закъснение на хората, които трябва да бъдат поставени под карантина. Докато информацията стигне до личния лекар, който трябва да издаде болничен, понякога се оказва, че времето за документа е минало, обясни министърът и допълни, че това вече не може да се търпи. Той подчерта, че и работещите в лабораториите вече са много уморени, но при плащаните от държавата пари за тестовете, може да се отделят хора, които да осигурят актуализирането на резултатите навреме.

Министърът обвини болниците за проблемите с приема на пациенти

Костадин Ангелов

© Дневник

Костадин Ангелов

Здравният министър Костадин Ангелов обвини болниците за проблемите с приема на пациенти с коронавирус в последните дни, при които на заразени хора беше отказано лечение и дори се стигна до смъртен случай в столицата.


"Все още голяма част от директорите на софийски болници не са направили необходимото за разкриване на леглата на тяхна територия", заяви министърът и допълни, че и чакането на линейки с часове в последните дни също е било причинено от затрудненото приемане в лечебните заведения.

Моето уважение към всички български лекари. Аз съм един от тях и съм им благодарен за всички усилия, но не мога да не бъда гневен на директорите на болници


Костадин Ангелов,

министър на здравеопазването


Той отново се зарече лично да провери и санкционира болниците, които не са изпълнили заповедта му да отделят поне 10 на сто от леглата си за лечение на пациенти с COVID. Ангелов изрично заяви, че изявленията му за работата на болниците в последните дни не са били насочени към лекарите и медицинските сестри.

Как ще работи Спешната помощ в София (видео)

Властите обявяват каква ще е организацията на работа на Спешната помощ в София, след като в последните дни станаха известни случаи на пациенти с коронавирус, които не са получили помощ или са чакали часове за линейка, включително се стигна до смърт на млад мъж. "Дневник" излъчва на живо брифинга на здравния министър Костадин Ангелов, шефа на Центъра за Спешна помощ Георги Гелев и вътрешния министър Христо Терзийски.


Общо 71.2% от учителите подкрепят започналото вече в гимназиалния етап обучение от разстояние, а 65.8% биха подкрепили започването на дистанционна организация в прогимназията от 3 ноември 2020 г. Това показва проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" сред над 6 хил. учители, съобщи пред "Дневник" президентът му Юлиан Попов. По данни на синдиката в момента 671 са заразените с коронавирус учители, но в тази бройка не влизат учителите, които са в карантина заради позитивен тест на член от семейството или болните от други болести.


За преминаване на онлайн на обучение в началния етап на образованието и детските градини обаче преимуществено учителите са против. 53.1% от анкетираните смятат, че началното училище не трябва да преминава на обучение от разстояние, 56.5% са срещу преминаване на детските градини в дистанционен режим.

В Благоевград медицинският съвет ще реши дали да разкрие още едно COVID отделение, което ще донесе 28-30 легла, каза за БНТ директорът на многопрофилната болница в града Огнян Митев. И трите отделения за болни с коронавирус са заети почти напълно. Основен проблем остава този с персонала. Болницата в Благоевград отправя призив за доброволци и дарения.

Прочитът на карикатуриста Христо Комарницки във вестник "Сега" на проблема със Спешната помощ в разгара на COVID кризата:


След оповестените в медиите в последните дни случаи на оставени без лечение пациенти с коронавирус и след като Спешната помощ в столицата обяви, че е на ръба на изнемогата, властите обмислят промяна в организацията на оказване на помощ в града, който е най-голямото огнище на COVID-19 в страната.


Как ще работят спешните медици и линейките ще бъде оповестено в 13 ч. на съвместен брифинг на здравния министър Костадин Ангелов, директорът на Центъра за Спешна медицинска помощ Георги Гелев и старши комисар Красимир Шотаров от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщи пресцентърът на Министерството на здравеопазването. "Дневник" ще излъчи на живо изявленията на тримата.


В неделя Ангелов обяви, че след разговор с премиера и вътрешния министър е осигурил допълнително линейки за превоз на пациенти. До момента той не е коментирал как ще се справят властите с проблема, който от Спешна помощ определят като основен - липсата на лекари.

Вирусът, причинил пандемията от COVID-19, ще бъде вписан в специалната наредба за защита на работещите, изложени на рискове от биологични агенти на работното си място - това предвижда проект за изменение и допълнение на наредбата, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика, съобщава БНР. Очаква е наредбата да влезе в сила на 24 ноември.


Включването на коронавируса в специалната наредба се налага заради транспонирането в българското законодателство на промените в европейската директива за защита от рискове свързани с експозиция на биологични агенти при работа. Обичайно промяна в подобна директива отнема от 6 месеца до 1-2 години, но в настоящия случай това се случи изключително бързо, припомня общественото радио. SARS-CoV-2 e класифициран като човешки патоген в предпоследната рискова група - три, като опасно, макар и потенциално лечимо заболяване.

Болниците вече няма да съгласуват откриването на COVID легла

От днес болниците ще решават сами как да преструктурират наличните легла, за да осигурят лечение на пациенти с COVID-19, без да е необходимо да съгласуват действията си с Националната здравноосигурителна каса. Решението за това правомощие беше взето вчера в опит да се премахнат административните усложнения в усложнената епидемична обстановка.


От касата уведомиха вчера, че системите им за получаване на информация от болничните заведения ще бъдат пренастроени до 17 ч. на 3 ноември. Оттам увериха, че за болниците отчитането на дейността не се променя - единствено отпада контролът на заетост на легла на ниво отделение или структура.


Абсурд ще е да се откриват полеви лечебници при места в болниците

"Всички болници - държавни, общински и частни, трябва да се включат в битката с коронавируса. Следващият етап е разкриването на полеви болници и ще е абсурд да ги отваряме, ако има места в болниците" - това заяви в интервю за "Нова телевизия" д-р Иван Колчаков, анестезиолог и член на ръководството на частната болница "Софиямед".


По думите му проблемът в България хроничен, защото държавата от години си "позволява лукса" да заделя два пъти по-малък дял от Брутния вътрешен продукт (БВП) за здраве, отколкото Европа - под 5% срещу близо 10 на сто на страните от Евросъюза. "Хората трябва да го разберат: когато заделяте дял от семейния бюджет за всичко друго, а не за здравето си, рано или късно ще платите висока цена", каза Колчаков, който е бивш депутат и кмет на Пазарджик. Той допълни, че в момента българското здравеопазване представлява "огромен конвейер", на който 90% от хората се раздават 100 % и дори при проблемите по места системата работи.


Колчаков потвърди, че болницата, в чието ръководство участва, е изпълнила изискването на държавата да отдели поне 10 на сто от леглата си за COVID лечение и уточни, че до 10 ноември ще бъдат разкрити и още, като лечебното заведение ще има 65 легла за болни с коронавирус, от които 10 интензивни

Над 300 заразени в сферата на отбраната

Над 300 души са заразени в системата на Министерството на отбраната, съобщи в интервю за Би Ти Ви ресорният министър Красимир Каракачанов. По думите му на последното мащабно учение на полигона в Корен от 2400 участници са установени едва 23-ма души с положителна проба, тоест по-малко от 1 процент.


По повод присъствието на президента Румен Радев на учението, за което Каракачанов беше критикуван от премиера Бойко Борисов, министърът каза, че на такова учение се канят и държавен глава, и премиер, и председател на парламента, и шеф на ресорната парламентарна комисия, а всеки сам преценява дали да отиде.

"От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) му бяха казали, че му свалят карантината, и той си ходеше на свобода, както се казва", каза Каракачанов. Предсрочното сваляне на карантината на Радев струваше оставката на шефа на РЗИ - София.
Армията може да се включи в помощ на здравната система, ако има заповед с решение на Министерския съвет, поясни министърът. "Тя може да предостави транспортни средства и полеви болници, но не мисля че за тях времето е дошло, преди това може да се използват почивни бази и хотели", добави Каракачанов.

Спешна помощ обяви, че е на ръба на изнемогата

Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

© Велко Ангелов

Ние сме във война, нашият ресурс не стига от доста години, имаме тежък кадрови дефицит, заяви говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска пред Би Ти Ви.

Колегите ми са на прага на изнемогата - лети се непрекъснато, 12 часа нямат спиране да пият една глътка вода


Катя Сунгарска,

говорител на Спешна помощ


Сунгарска посочи, че за да се изпълнят само COVID повикванията, един екип за час трябва да обслужи 4 адреса, което е невъзможно. Тя обясни, че медиците не могат да отидат от един към друг случай на COVID-19, без да сменят облеклата си и да изчакат обеззаразяване на линейката, което трае около час. В същото време подчерта, че хора се обаждат с измислени симптоми и така блокират коли и медици: "Обаждат ни се хора, които казват, че са с висока температура, задух, че посиняват, умират. Отиваме и виждаме човек с 37.5 температура, не посинява. Хората се паникьосват и ни викат за домашни прегледи. Това блокира линейки и екипи. Когато се излъже по телефона, това ни отклонява от наистина нуждаещ се".


Тя съобщи, че в събота здравният министър Костадин Ангелов и директорите на болниците са успели да разкрият 100 нови легла в болниците. Още по темата - тук.

Коронавирусът в България: заразените се увеличават с 80 на сто за изминалата седмица (хронология)

© Георги Кожухаров

Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) търси дарители на кръвна плазма, съобщава Би Ти Ви. Условието е дарителят да е преболедувал COVID-19 и да са минали 40 дни от положителния PCR тест. След като плазмата се прелее на болен пациент, антителата се свързват с вируса и го деактивират.

Една трета от починалите след заразяване с COVID-19 лекари - 6, са общопрактикуващи медици, съобщи в ефира на БНТ Гергана Николова - общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС). Тя допълни, че само за последните 48 часа двама нейни колеги от Петрич са загубили битката си за живот, като подчерта, че призивите да се включат активно в борбата срещу заразата са лишени от смисъл, защото личните лекари участват и в момента в нея.


В същото време Николова посочи, че няма причина общопрактикуващите лекари да бъдат пращани на домашни посещения за диагностициране на COVID-19, още повече, че трябва сами да си осигуряват предпазни средства.

Няма европейска държава, в която общопрактикуващите лекари да правят домашни прегледи на пациенти със съмнение за COVID-19.


Д-р Гергана Николова,

зам.-председател на България лекарски съюз


"Странно ми е твърдението, че трябва да ходим на домашни посещения при болни с коронавирус. Това означава, че аз ще трябва да си закупя костюма, да се облека като робокоп, да се придвижа до адреса на пациента, да го прегледам. А след това какво правя?! Близките на пациента ме поливат с кофа белина и си тръгвам пеша, защото как да се кача в превозно средство, щом идвам от пациент с COVID инфекция", попита Гергана Николова.

Скок на новите случаи, но и на оздравелите

В последния ден на изминалата седмица са регистрирани 1225 нови случаи на коронавирус, показва Единната информационна система. Това най-високият отчитан резултат за този ден от началото на COVID кризата в България и е над три пъти повече в сравнение с данните, оповестявани в предишните понеделници, когато имаше съответно 327 случая (на 26 октомври) и 395 случая (на 19 октомври).


Вчера са направени направени 5 457 PCR теста, което е най-ниският брой за последните седем дни, но два пъти повече от преди седмица, когато бяха 2257.


Отчетените излекувани са четири пъти повече в сравнение в предходната неделя - 485 срещу 122 на 26 октомври. Подробности - тук.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Болниците от много отдавна са се превърнали в една голяаама извънболнична зона (с малки изключения).
  Извънболничната помощ пунтира фелдшерлък (с малки изключения).
  Вече всички млади хора знаят западен език.
  Всеки ще си намери майстора.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Само в София има 74 болници, с над 12 000 легла, така че спокойно, просто корумпетата облечени с бели престилк и шефове на тези болници, трябва малко да се поразмърдат...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Нищо не пречи да се оборудват една или две болници и да се специализират само за ковид. Проспаха лятото, а това можеше да е свършено вече.

 4. 4 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":Нищо не пречи да се оборудват една или две болници и да се специализират само за ковид. Проспаха лятото, а това можеше да е свършено вече.
  —цитат от коментар 3 на truly


  Прав сте.
  Не само го проспаха, но Борисов се хвалеше, че България се е справила много добре с Ковид кризата.
  За съжаление откъм здравна култура , българите сме доста нехайни.
  Да не говорим за личната хигиена, като миене на ръце и използване на дезинфектанти

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 5. 5 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Аз пък викам директно да приведат зала Армеец за цялата зима за полева болница.
  (разбира се първо трябва да си направят тенис турнирчето.. :Х :Х :Х)

  400-500 болни в едно общо помещение мисля, че би било доста по-лесно за лекарите да обикалят / следят всички на куп. Всички в София ще знаят че това е 1-то място където трябва да проверят за място (въпреки че не мисля че изобщо е тяхна работа, трябва да има кординатор (телефон) който при позвъняване да насочва на къде може да се отиде.

  Същевременно болниците ще могат да заработят и с плановите операции, които също са жизнено важни за много хора и уви и от тяхната липса също има загуба на животи.

  Колкото до линейките, вместо да губят 50 мин за почистване, половината да се използват само за корона случаи и готово.. Да обслужват повиквайния с болни за които е доказано, че са болни и положението им се е влошило.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Мерките са насочени към лечението на болни и разпространението, но и не и към източника на зараза. Все повече ще има недостиг на легла в болниците. Поне от Гърция да вземем малко опит.

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Мерките са насочени към лечението на болни и разпространението, но и не и към източника на зараза. Все повече ще има недостиг на легла в болниците. Поне от Гърция да вземем малко опит.
  —цитат от коментар 6 на ggot
  Недостиг на легла няма да има.Недостиг на лекари и медицински сестри ще има.

 8. 8 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  споко, в сряда всищко ще си доде на мястото. и ще свърши ковид истерията.

 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#8] от "amanotwas":

  Ще бъдат изключени внезапно всички вируси ли? Или ще пуснат някакво магическо лъчение по целия свят, което да ги унищожи? Хилядите болни са факт. Отделен е върпосът дали трябва да се драматизират толкова нещата.

 10. 10 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Мерките са безмислени и няма никаква пандемия!
  Има ПСР истерия и това е !
  Има грип и винаги го е имало, има и коронавируси - по 4-5 всеки зимен сезон и винаги ги е имало.
  Сега има ПСР които ловят коронки, ама какви точно никой не знае .
  Преди като нямаше ПСР -и данеби да се гътна човечеството ? Имаше хреми , грипове и пак умираха хора от усложнения , ама не беше тема номер 1 за обществото , нали!
  Имало 20-30 починали с положителен ПСР и кво ?
  Ми останалите 280 , дето са си отишли без ПСР , те кви са , не се отчитат в ковидистката статистика, ама ги има , всеки ден!

 11. 11 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#9] от "truly":

  Не , хилядите болни са факт, ама не от измислен вирус. Хилядите положителни тестове ПСР са огромна измама и е време да осъдят създателите на тази измама.
  В Германия вече са почнали работа по въпроса:

  https://czpz.org/politics/13643-2020-10-20-08-30-21

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Стига само рев бе.
  Ето лекарите се почустваха застрашени и веднага биха отбой.
  Клетви дълг ала бала.
  Значи сега както е било винаги ще разчитаме само на себе си.
  Видя се че в цял свят здравните системи са нагласени да прибират 100% вноски да лекуват 5% болни и то условно.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 14. 14 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#12] от "ATR":

  Дали?

 15. 15 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#13] от "dedoliben":

  Точно така е, най-накрая един прозорлив човек.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 16. 16 Профил на Котаракът в чизми
  Котаракът в чизми
  Рейтинг: 149 Неутрално

  Да минат утре изборите в щатите и след ден-два всичко ще е спокойно. Това са думи на актьора Рон Мос (Рич от "Дързост и красота"). Може пък да е прав.

  Законите са като наденичките. По-добре да не виждаш как се правят. /Ото фон Бисмарк/
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  "Ние сме във война, нашият ресурс не стига от доста години, имаме тежък кадрови дефицит, заяви говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска пред Би Ти Ви.
  Колегите ми са на прага на изнемогата - лети се непрекъснато, 12 часа нямат спиране да пият една глътка вода"

  Някой във властта, към когото адресирате подобни послания, надявам се, дали е разбрал, че нямате време да " пиете една глътка вода" ? Щото бюджета на обществото ни, които всички ние създаваме за тази държава като парично изражение на нашия труд, се харчи за удълбочаване на варненското езеро, та почетния да си има свое пристанище, с което да конкурира варненското ! Няма да говорим за дворците и палатите на олигарсите по Черноморието ни, за всички останали схеми на властта ! Ако никой не ви е чул, защо изнемогвате, вместо да си потърсите правата ?

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Често сутрин зареждам на една бензиностанция, където зареждат и линейките. Опашка от линейки.... София... На вратата пише, че се влиза само с маски. Познайте, кой влиза да плаща вътре(те, линейките плащат с някакви чипове), без маска??? Правилно, шофьорите на линейки!

 20. 20 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се подготвихме адекватно за втората вълна! Трябваше да се изградят изнесени пунктове за тестване, отделни болнични заведения за заразени, вкл. 2-3 от спортните зали в София и по 1 във Варна и Пловдив за да не спира работата с другите болни и да не бъдат подлагани те на опасност! Сега сумарния ефект от починали с вирус и починали заради невъзможност да бъдат приети в болници и лекувани с други заболявания ще е още по-голяма цифра, която няма и да разберем...

 21. 21 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Ще бъде крайно недостатъчно.
  По-скоро във всяка КОВИД болница (дефакто - всички болници) да има по 10 % легла за не-КОВИД пациенти, включително за планов прием.

 22. 22 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1189 Весело

  Полеви лечебници - след 15-ти ноември, до тогава "Арена Армеец" е заета.

 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#18] от "amanotwas":

  "Дали адвокат , спечелил дела срещу Дойче банк и WV е психясал антиваксър?
  Дали не е прав. дали всички разумни хора , които не разбират идиотските мерки са психясали антиваксъри, или ковидиотите сте психясали и психясвате цялото население с дивотиите си за "страшния вирус".
  Защо СЗО забрани аутопсиите за починали с Короната,а?
  Психясали антиваксъри..."

  Да, хората, изнасящи на плещите си целия товар на обществото ни, срещу мизерно заплащане и с риск за собственото си здраве и живот, са психясали антиваксъри, щото са на първа линия с всички спешни случаи в здравната ни система ! Като казвам, че властта си отглежда себеподобни, които да сипят подобни бисери по форумите, точно това имам предвид - този манталитет, това късогледство и личностно осакатяване, за съжаление......

 24. 24 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Мерките са насочени към лечението на болни и разпространението, но и не и към източника на зараза. Все повече ще има недостиг на легла в болниците. Поне от Гърция да вземем малко опит.
  —цитат от коментар 6 на ggot


  Източникът на заразата , казват че са прилепите!

  Иначе местата на заразяване са :
  -на първо място - шивашки цехове , цехове играчки и лека промишленост (Айтос , Сърница , Доспат ,Ямбол ,Гоце Делчев )

  - производство на части и детайли ( Севлиево , Пазарджик )

  -машиностроене (Септември , Троян)

  А лекарите се заразяват по дискотеки.

 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#3] от "truly":

  Това е много, много лоша идея и причината за големите драми в Италия. Тези 1-2-3 болници ще се претоварят, другите няма да са готови да помагат и ще стане трагедия. Това което прави министреството сега е най-разумното - вкарва всички болници по малко с тенденция да разширява при нужда. И ако се наложи и 70% от капацитета им ще стане за ковид, което са 40 хиляди легла в държавата.

 26. 26 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Разстроено

  До коментар [#13] от "dedoliben":Точно така е, най-накрая един прозорлив човек.
  —цитат от коментар 15 на hamiltonf


  Не накрая а от самото начало винаги съм го твърдял че така ще стане.
  Никой не вдига ръка и не казва.
  Аз трябва да живея а съседът да умре защото неговият живот е по маловажен от моят.
  Ама всеки си го мисли и съзнателно или подсъзнателно действа в тази посока.
  Донякъде сме загрижени за близките си но усещаме как дъртаците претоварват системата.
  А ако се наложи на МЕН?
  Затова въпреки че там ред няма бързаме да прекараме пенсйите през месомелачката.
  А те пък правят всичко възможно найстина да минат бързо през нея.
  Като хора който имат сигурен доход и владеят 80% от собственоста те вместо да се изолират чакат Бойко да ги оправи и да изпозатвори всичко живо за да може всеки пенсионер да обикаля наволя из всички бакалий на градът.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 27. 27 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  "починалите след заразяване с COVID-19"
  Защо не са обезопасени лекарите, къде е инспекцията по труда да следи работното облекло и условията на труд. Има толкова рискови професии, но се работи по определени изисквания.

 28. 28 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 661 Неутрално

  Незабавна оставка на тиквеното правителство!

 29. 29 Профил на dnevnikekomsomol
  dnevnikekomsomol
  Рейтинг: 596 Неутрално

  Незабавно спиране на ежедневните справки за положителните PCR тестове (които в големия си процент са фалшив сигнал, защото хващат много други неща, но всичко се пише приема за ковид). Незабавно спиране на престъпното всяване на паника, резултата от което е масовото психясване на хората и фалшиви сигнали до Бърза помощ (както добре е показано в тази статия). Солени глоби и затвор за публично всяване на паника (тип "яко ще се мре"). Обяснявате на хората, че ако се тестваше масово с тези PCR тестове, то резултатите щяха да са същите и преди година, и преди две (далеч преди да се "рекламира" този вирус). Нищо по-различно не се случва и нищо по-страшно не ни е нападнало - този вирус е един от многото и не е по-опасен от останалите. "Усвояването" на средства покрай вируса трябва да спре и да се оставят хората да си живеят нормално живота, а лекарската дейност да си влезе в ежедневното русло от преди "пандемията"(но и управляващите най-после да се погрижат за тази система, от която избягаха толкова специалисти през последните години).

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#17] от "samoedin":

  Стига с тия глупости. Удълбочаване на канала е проект от соц времена, варненското пристанище не може да поемем такъв трафик. Отделно освен кея на почетния, там има и държавно пристанище и от него се изнася голяма част от зърното в БГ. И не на последно място, това че кея е частен не значи че стоката е негова лична, от там ще се внася и изнася стока за милиарди и това ще донася пари са цялата държава.

 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#5] от "svetlio_rm":

  Това последното е много разумно и според мен ще стане до края на седмицата. Лошото е че има и доста "недоказани" и за тях не може да ги возиш без дезинфекция щото може просто да ги е хванал грипа и ти да ги заразиш и с корона.

 32. 32 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 16 Неутрално

  „Ние сме във война, нашият ресурс не стига от доста години, имаме тежък кадрови дефицит, заяви говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска пред Би Ти Ви.“

  Хайде, стига с тази реторика. Не сме във война и не си го пожелавайте, да не вземе да се случи наистина, че тогава не знам какво ще правим.
  Системата на здравеопазването е дебалансирана и неефективна, изразходват се много средства, а не можем да организираме лечението на болни от една неособено опасна инфекция при спрени планови операции.
  Има конкретни проблеми, които изискват конкретни решения. За това трябва да се говори и да се натискат политиците да си свършат работата.

 33. 33 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#13] от "dedoliben":

  Понеже говориш за клетва, явно визираш лекарската? Прочети я! В оригинал ангажимент за саможертва няма!

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Къде са ония 400 линейки, които поръчахме 2014?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  При толкова болници в страната НЯМА НУЖДА от полеви болници и подобни героизми!
  Стига с това - ние сме специализирана болница по еди какво си. Всеки лекар и сестра за да вземат диплома трябва да са показали някакви познания. Тези познания са достатъчни за да работят такива болни. Разбира се със съответните алгоритми спуснати от специалисти.
  Проблемът по- скоро е друг. Много от здравните работници ще се заразят и няма да могат да работят. Няма да има кой даги замести - резултат от бих казал 60 годишната политика на всички партии да неглижират трудът и заплащането на работещите в тази сфера. Резултат и от поведението на пациентите и близките им вариращо от вербална до физическа агресия. Резултат т писанията на журналистите как уморили този и онзи и подиграващи се на водещи лекари / напр. интервюто на г-жа Бенатова с Мутафчийски/.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 36. 36 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 794 Любопитно

  Нямам обяснение защо трябва да се движиш часове с линейка между различни болници и да си играеш на пинг-понг, когато телефоните са измислени отдавна и може администраторите на службите предварително да уточнят и зададат на шофьора къде трябва да отидеш...

 37. 37 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Итеглиха милиарди заем за борба с вируса, но не е закупена нито една линейка, няма разкрити нови отделения в болниците и оборудвани, няма финансови стимули за привличане на доброволци да помагат в болниците. Създават безполезни мобилни приложения, раздуват администрацията, раздават се милиони на близки до властта фирми , Доган , Пеевски и потока на Путин .
  Рестрикциите, маските, дистанцията и нагнетяването на страх трябва да скрие провала и некадърността на управляващите бандити

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 38. 38 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#30] от "m17":

  " Стига с тия глупости. Удълбочаване на канала е проект от соц времена, варненското пристанище не може да поемем такъв трафик. Отделно освен кея на почетния, там има и държавно пристанище и от него се изнася голяма част от зърното в БГ. И не на последно място, това че кея е частен не значи че стоката е негова лична, от там ще се внася и изнася стока за милиарди и това ще донася пари са цялата държава."

  " Глупости" са да имаш съдебно решение, което те е задължило да разкриеш информация за договора си с руснаците - как наливаш 350 милиона обществен ресурс в една фирма, избрана без търг и конкурс, и въпреки това да отказваш достъпа до такава с мотива, че " обществото нямало значим обществен интерес от нея " ! И тия глупости имат дебел престъпен и корупционен интерес ! А когато започнат ефективни мерки по разследване на всичко, свързано с придобиването на ТЕЦ Варна от почетния, тогава ще лъсне и защо именно сега е започнало въпросното удълбочаване и в чии интерес ! Е, ще лъсне за който още не е разбрал ! А другото, дето го разправяш, че било от времето на соца, няма смисъл и да го коментирам...То от тогава щеше да има връзка и между Черно море и столицата, ама....

 39. 39 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#37] от "Kingpin":

  По -добре ли се чувстваш, като надъваш балона на обикновен вирус?
  Няма грил ли ?
  Няма я ,има коронка!

 40. 40 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално
 41. 41 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Мангъров и революционерите срещу тиранията от пролетта да кажат веднага кое как е!

 42. 42 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#29] от "trafopost":

  Прекрасен коментар!
  Поздравления!

  За съжаление истериците-ковидисти няма да му обърнат никакво внимание.
  Те искат да се страхуват, жизненоважно е за тях.

  Да не говорим за мародерите, осребряващи страха им.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 43. 43 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 108 Неутрално

  Вчера сутринта министърът на здравеопазването каза, че ще се наемат микробуси и таксита да возят болни от Ковид.
  ИСКАМ ВСИЧКИ КОЛИ НА ПАРЛАМЕНТА, КОЛИТЕ НА ЗАМ. МОНИСТРИТЕ И ДРУГИТЕ КОЛИ ОТ ОБЩИТЕ ГРАЖИ НА ВЕДОМСТАВАТА ВЕДНАГА ДА БЪДАТ ПРЕНАСОЧЕНИ ЗА ВОЗЕНЕ НА БОЛНИ. ВЕДНАГА! ОТ УТРЕ - ПОНЕДЕЛНИК!
  Идиоти ли сме бе, хора? през 2019та колите на Парламента са минали 2 000 000 (два) милиона километра.
  Това са 500 разходки до Париж и обратно - по две на депутат! Това са 50 обиколки на Земното кълбо!
  Това са две и половина разходки до Луната и обратно!
  И сега няма кой да вози болни и линейката е седяла 2 часа да чака на някой да му дойде от гъз воля да приеме болен и да я пусне да събира други болни.
  СРАМ!
  Нито имаме медицински хеликоптери, нито имаме самолети за пожари, ама за разходки насам - натам коли бол! Резил!
  Прочетете тази статия в е-вестник "колко струва един депутат, една партия..."! Може да пропуснете първата част (как беше при соца). Прочетете втората част - кой колко е джиткал със парламентарната служебна кола. И го питайте защо сега няма линейки.
  И ако имате телефоните на депутатите, звънете им и искайте обяснение и решение!
  Най-много звънете на някой си Ячев, Веселинов, Нунев, Латифов, Хамид, Даридкова, Пешева и др. Които са навъртяли за 2019та по над 20 000 та чак до 52 000 километра със служебни коли.
  И се молете да не сте вие, майка ви, баща ви, брат или сестра ви или детето ви в оная линейка... Да не дава Господ...

 44. 44 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Баце да пали жипката, и да помага, вместо да се шляе по магистралите........ мда

 45. 45 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Частните болници не щат да се занимават с КОВИД - ами прекратете им договорите с Касата - да се оправят на свободния пазар. За 1 млрд можехте да ремонтирате достатъчно помещения в мизерните общински болници, в цялта страна. От прекратяването на договорите ще се освободят достатъчно пари и за специалисти.

 46. 46 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 382 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  Много лоша идея? С колко инфекционисти разполагат болниците? АГ болница например, разкрива ковид отделение, защото министърът бил казал. И кой ще обслужва тези болни? Нямаме достатъчно специалисти за да си позволим всяка болница да поема такива случаи. А и това ще затрудни значително работата им по другите заболявания. Ще лекуваме едно, а всичко останало да зарежем. Няма какво да залични за пореден път усещането от некадърно свършената работа и тоталната неадекватност на това правителство!

 47. 47 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#41] от "smotlixx":

  Виж, всеки се пробва , каква по гоялма простотия да изтърс за Коронката.
  Ама не, че я нема, тя ппосто не е това за което я представят!

 48. 48 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Есе повече лъсва неадекватността на “мерките”. Вместо да живеем нормално и да се лекуват болните, тъпите мерки и карантиниране на здрави хора както и малоумното изискване за карантина и душ от белина на всеки който бил някъде където имало не знам си кога някой с положителен тест за корона създаде пълна каша и блокира и без това калпавата здравна система. Ако болниците не се задръстваха с хора които изобщо нямат нужда от болнично лечение всичко щеше да е наред. Стоиш си вкъщи няколко дена ако не ти е добре и толкова, винаги е било така. Стреса и паниката обаче са пагубни и оплетоха всичко. Здрави хора стоят затворени, цирк.

 49. 49 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 27 Неутрално

  някой да обясни спрямо данните на НСИ имаме десетки хиляди болнични легла капацитет в България:
  https://www.nsi.bg/bg/content/3314/легла-в-лечебните-заведения-за-болнична-помощ-на-3112-по-видове-легла-статистически

  в момента около 2700 хоспитализирани от тях 169 в интензивни отделения, и въпреки това системата изнемогвала?! Пълен фарс.

 50. 50 Профил на Mladen Stefanov
  Mladen Stefanov
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Още от началото на това фиаско няколко пъти казах че сега е момента на жабока Боко да му бъдат извити ръцете до счупване от лекари и полицаи. Давайте пари иначе се лекувайте сами. Не че ще оправят натоварването ама да има защо, да е подплатено, изнемогването.
  Като опре ножа до кокала дупетатите и швирки ще правят на медицинският персонал за да го държат в кондиция.

 51. 51 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  А Мангъров явно беше прав. Както всички други вируси и короната ще мине като я изкарат 70тина процента. Налагането на мерки за ограничаване на този естествен процес беше пълен крах.

 52. 52 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Разстроено

  Кога ще поговорим за паниката, насадена от медиите и НОЩ.

  Сега хората ще реват че умират от един сопол в носа.

 53. 53 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 515 Неутрално

  спешна помощ изнемогвали... Ами решението е елементарно в няколко стъпки

  - махнете глобата за нарушаване на карантина, нека карантината е доброволна. Така всички на домашно лечение могат със собствен транспорт да отидат на преглед/изследвания, вместо да викат линейка
  - отделете половината линейки само за коронавирус болни с доказана инфекция. Така пестите тези 50 минути за дезинфекция след всеки пациент
  - направете специални отделения за ПРЕГЛЕДИ на болни с коронавирус - с рентген за снимка, кръвни изследвания и т.н. Така болните на домашно лечение отиват там (със собствен транспорт), преглеждат се и се прибират вкъщи, без спешната помощ да се ползва въобще. Тези отделения ще действат и като "филтър" кой има нужда от болнично лечение. В момента се разчита на личните лекари, които по телефона трябва да лекуват и преценяват кой е за болница... Безсмислено. Може да се използват личните лекари, да дават дежурства в тези специални отделения за прегледи.
  - при такава система вече не е проблем и тези, които наистина имат нужда от болнично лечение, да се водят където има свободни места (дори и в друг град ако трябва). Пак ще се пести ресурс спрямо сега.

 54. 54 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#46] от "truly":

  И защо ти трябва инфекционист да лекуваш вирусна пневмония ?. Разберете че Ковид е просто по-агресивно респираторно заболяване и НЯМА специфично лечение. Има някакви лечения с променлив успех но на практика всеки лекар с малко инструктиране може да лекува леки до средни случаи които всъщност за проблема.

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#50] от "Mladen Stefanov":

  Жабока Боко парите не ги вади от шкачето си както искрено вярват много уж умни и красиви хора. Това са НАШИТЕ пари, на всички данъкоплатци. И нека не забравяме че ако почне извикване на ръце, не е ясно дали точно медиците ще се окажат по-коравите.

 56. 56 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#45] от "Тони КОСТОВ":

  Глупости, съвсем си искат - с текущата цена на клиничната пътека си е супер бизнес да вкараш максимум хипохондрици да полежат при теб. И са пълни на 100% от заделените легла. А ако махнат лимитите ви гарантирам че ще се напълнят на 90% с ковид пациенти.

 57. 57 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#51] от "Billy Pilgrim":

  Мангъров не е казвал да не се налагат никакви мерки, а те да се съсредоточат към лечение, организация и пазене на възрастните.
  Вместо това имаме медиен терор, паникьосани истерички по улиците и неадекватни действия - едно след друго - от НОЩ

 58. 58 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Болниците крещят. ГЕРБ искат да ги глобяват. Оправяйте се, викат.
  А прокуратурата си купи джипове за 400к. Приоритети.

 59. 59 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Нагнетяването на несигурност и страх продължава. Докъде ще стигне всичко това?

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#52] от "Славейко":

  Това между другото е голям проблем - съдейки от данните от чужбина за този брой починали които имаме в БГ, не трябва да има този огромен брои хора в болниците. Т.е е очевидно че болниците са претоварени с леки случаи които нямат нужда от болнично лечение. Което е много лошо ако ситуацията ескалира и наистина имам много тежко болни - те ще си умират щото Корнелия имала сопол.

 61. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#57] от "Славейко":

  Когато говоря за малоумните мерки визирам затваряне на здрави хора, затваряне на бизнеси, призиви за криене по домовете и носене на парцали на устата къде ли не. Една-две седмици да пуснеш учениците ваканция както сме правили много. пъти или да се поддържа хигиена в болниците са си съвсем нормални неща, но всичко повече от това беше дивашко малоумие.

 62. 62 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Кога имаше 7 заразени в цяла България , Боко игра учение с оВенни с големи пагони - редници разпъваха легла и палатки в спортни зали и показаха как за 1 ден ще направят болница хахаха. Сега при толкова много заразени, палатки и легла не разпъваме, очевидно всичко е било цирк. Айде залите не ставата за заразно болни, защото вссичко се предава по въздуха в едно общо помещение, ама поне за изнесен пункт за изследване става..

 63. 63 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#49] от "usernotfound":

  Първо, броят на леглата сам по себе си не означава нищо. Легла са набавят лесно. По-трудното е да имаш медицински персонал, който да обслужва адекватно болните на тези легла. Както отдавна се констатира и декларира, в България има остър дефицит на медицински персонал. Този дефицит е особено тежък в областта на анестезиологията, интензивното лечение и спешната медицинска помощ, а те са решаващи при тежките случаи на covid-19. Поради това, дори данните на НСИ да са верни, т.е. физически наистина да има толкова легла, абсолютно невъзможно е да се обслужи дори и малък процент от тяхната заетост. Второ, голяма част от тази леглова база (данни НСИ) не е предназначена за лечение на остри респираторни заболявания. Например, отделенията по дерматология, ортопедия, акушерство и т.н. имат легла, но няма как там да се лекуват пациенти с covid-19.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#61] от "Billy Pilgrim":

  Е както виждате, в момента властите се стараят да балансира мерките с опасността. И ако я нямаше и медийната истерия + по-добра организация можеше да сме като в Швеция. Но предвид че много малко държави го постигат си мисля че горе-долу се справяме адекватно поне засега.

 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#59] от "waterfall":

  Хубаво е че хората все пак пороявяват някакъв инстинкт за самосъхранение и здрав разум. Масово не се носят маски по улиците и хората не ги е страх от този мижав вирус, това е добър знак. Отделно много хора вече се срещнаха с този вирус, или те самите или близки до тях хора и за все повече хора става ясно че този вирус НЕ е опасен. Да, ще се намери някоя шматка тук да напише "ама кажи го на родителите на някой си починал", но винаги е имало някакъв малък процент хора умирали от грип и други подобни вируси, короната не е никакво изключение колкото и да ни твърдят обратното, фактите го показват, виждаме го в ежедневието си. Всеки човек с някакви социални контакти вече знае за поне 15-20 човека дето я са имали корона я са имали колега или познат с корона или в детската или училището на децата им е имало корона. Това което трудно ще се намери обаче е някой да е чул някой негов познат да е умрял от корона.

 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#63] от "dc_ken":

  Пациентите с ковид за интензивно лечение са само 146 в момента в цялата държава. И само те се нуждаят от специалисти. Другите 2300 са следни, леки и много леки та до обикновени хипохондрици. И на тях не им трябват велики специалисти а просто някои да ги наглежда да не се влошат.

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 68. 68 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#66] от "m17":

  А колко са пациентите, които не са болни от covid-19, а се нуждаят от интензивно лечение?

 69. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#65] от "Billy Pilgrim":

  Подценявате медийната истерия. По официлни данни миналата година в БГ са починали над 4000 човека от пневмония. Да сте чули за поне един от тях ?. И обратно, досега за 7 месеца са починали 1300 човека от ковид т.е като числа са много по-ниски но се басирам че всеки знае за починал познат на познат. Т.е видимостта на жертвите е огромна и това стресира много хора и те почват да се държат неадекватно - или умират от страх или се преминават към отричане и не спазват никакви мерки.

 70. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#68] от "dc_ken":

  Не знам но предвид че в БГ има 1700 легла за интензивно лечение мисля че 146 няма да претоварят системата.

 71. 71 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#69] от "m17":

  Тиражирате неверни данни. Според данните на НСИ за смъртност по причини по пол, статистически райони и области за 2019 г. починалите от пневмония са 20.9 на 100 хил. души или около 1400 души за годината за цялата страна.

 72. 72 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#70] от "m17":

  Именно в предишния си пост съм коментриал, защо тази бройка не означава нищо и капацитетът е в пъти по-малък.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#73] от "m17":

  Само днес сте публикували 12 коментара, а мен ме обвинявате, че съм бил графоман?! Вярвате на официалната информация за брой болнични легла за интензивна грижа, но не вярвате на официалната информация за починалите от пневмония?! Има само един начин да се убедите, че капацитет за толкова хора в интензивни отделения няма, но по-добре да не стигате до там и просто дапродължите да си вярвате.

 75. 75 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Често сутрин зареждам на една бензиностанция, където зареждат и линейките. Опашка от линейки.... София... На вратата пише, че се влиза само с маски. Познайте, кой влиза да плаща вътре(те, линейките плащат с някакви чипове), без маска??? Правилно, шофьорите на линейки!
  —цитат от коментар 19 на Северозападнал


  Викаш на "първа линия" пък не се душат с маски.
  Дали не разбират нещо, което ковидистите отказват да разберат?

 76. 76 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  До коментар [#33] от "petrapetra":

  Чел съм я азне искам саможертва а всеки който се е хванал за някаква работа да я върши независимо от ситуацията.
  Защото когато е лесно пей сърце ама сега когато се наложи малко да се понапънем без нас.
  Ето АЗ съм участвал в изграждането на всички видове комуникацйи в България.
  От А29 до 5G лесно ли ми е било трудно ли моя си работа.
  Аз мойто съм си го свършил когато ти трябва помощ можеш да се обадиш и да я получиш.
  Дали моят труд е по малко важен и отговорен от един Лекар?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 77. 77 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#71] от "dc_ken":

  Според същата статистика от "болести на дихателната система" са починали общо 4 154 човека за 2019. Така че формално погледнато съм прав. Отделно, починалите с Ковид са 1200 но формално голяма част са починали от основното си заболяване. Като оня роднина на Мутафчийски с мозъчната травма.
  И най-вече съм прав в основната си теза - поне досега статистически няма забележима извънаредна смъртност т.е средно си умират толкова хора, колкото ми в "нормална" година.

 78. 78 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#74] от "dc_ken":

  Всички тук сме графомани и политикани и малко и хипохондрици, и аз и вие включително. Спокойните хора си живеят живота по кръчми и дискотеки а ние спорим дали ще оживеят или не.

 79. 79 Профил на Dobromir Dobrev
  Dobromir Dobrev
  Рейтинг: 124 Неутрално

  Във форума се изявяват толкова много инфекционисти, специалисти по здравен мениджмънт и нобелови лауреати по медицина, че свят да ти се завие. Говорят като последна инстанция и всичко им е ясно... Мангъров ряпа да яде!

 80. 80 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Весело

  До коментар [#65] от "Billy Pilgrim":

  Да ти предложа едни неотразими аргументи срещу ковидистите?:) Гледам че всички хибридчици не са се сетили. Дали е слабост на сценаристите не знам... Ама ти ще спечелиш. Няма да ти иска авторско право.
  Кажи че вирусът Е ОПАСЕН, ама само за малцината умни. За зубрачите. За интелигентните.
  За останалата маса тъпунгери НЕ Е ОПАСЕН кажи. Затова който е тъп и прост да си ходи без маска, да не спазва никакви мерки. Него няма да го лови нищо. Направи простотията още по-МОДЕРНА.
  Даже още може. Нека простаците да преследват насещите маски. :) Нека им ги свалят насила. Така ще ги спасят, щото ще ги направят веднага прости. Хуманно. :)
  Можеш и каналче в тубата да сиотвориш.
  Матриала ще те възприема като бог.

  :)

 81. 81 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2673 Гневно

  Коронавирусът в България: властите обсъждат промяна в организацията на Спешна помощ в София
  **************************************************

  Еха, каква предвидливост проявяват милите ни власти! Цялото лято проспаха, а сега ще имитират загрижено скоростно темпо, а?

  Мараба, С-ДС доносници!
 82. 82 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#75] от "къдрав и сам се стриже":

  Недейте се сравнява с шофьорите на линейки, техните тестове още Май показаха че 70% са преболедували и имат имунитет. Ама имаше и 2-3 умрели от 700 човека в София. Това ако го приложим за цяла София са 3000 умрели за 1 милион човека и това само за 2 месеца. И това са работоспособни хора, не са старци или тежко болни от всякакви неща. Това ще взриви системата защото зад тия починали има десетки хиляди средни и леки случаи и те ще се изсипят наведнъж в болниците. Затова се носят маски - за да го преболедуваме полека и да няма лудница и умрели по случайност.

 83. 83 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#76] от "dedoliben":

  Какава е модулацията на 5-петицата?
  ?

 84. 84 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#81] от "Манчо":

  Властите ли проспаха ?. Само преди 2 седмици тука имаше статии колко са опасни маските на открито. А днес вече "властите са проспали" ?!?

 85. 85 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "dedoliben":Понеже говориш за клетва, явно визираш лекарската? Прочети я! В оригинал ангажимент за саможертва няма!
  —цитат от коментар 33 на petrapetra


  тази която казват е скопена версия на оригинала

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Спокойно, не е нещо особено, но е странно. Няма сополи и кашлица. Температура има за 3 дни, усеща се като нещо съвсем различно от грип. Още в началото губиш обоняние и вкус. Вирусът инфектира клетките, които хранят обонятелния нерв и имунната система ги капичва за да спре инфекцията. И така и става. Наистина ясно усещаш болка в носа и дори и към гърлото не слиза.
  Ако имунната система работи що годе прилично. Ако работи лошо, мисля че може да стане доста грозно, някак си системна се усеща тази болест, но като не работи имунитета си пътник каквото и да те чукне.
  Все пак за 3 дни си пушка, само дето нямаш обоняние. Мисля, че паниката е излишна, не звънете на бърза помощ за щяло и не щяло, тестовете са грешни пари също. Няма как да сбъркате корона с друго, много ясно се усеща като различна болест.
  Бати Боко да пуска дискотеките, че ми писна да пия вкъщи.

  всичко е суета, Боку ни обра
 88. 88 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Също така като студент от МУ с удоволствие бих работил доброволно, но хора не им трябват, само дето ни затвориха и ни спряха практиките.
  Пак повтарям Бати Боко пускай баровете, че ми писна да се дезинфекцирам сам, а и вече оздравях, малко на битов алкохолизъм отива...

  всичко е суета, Боку ни обра
 89. 89 Профил на thegift
  thegift
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Теб те знаем, че си безвъзвратно увреден между ушите. Това го пействам тук за хората, които може да ти се вържат.

  Ekaterina Kurteva (Д-р)

  Няма не легла, жива сила няма! Няма инфекционисти, няма реаниматори, няма достатъчно пулмолози! И педиатри няма, а се оказа, че децата карат ковид, че и тежко могат да го прекарат, че и усложнения правят! С две места за специализанти по Инфекции ли ще посрещнем вълната, която ще ни връхлети? Къде са местата за специализация по Спешна медицина, къде са тези за Детски болести? Къде, по дяволите? А сестрите? А? Дойдохме ли си на думата? Онези, на които им били политически исканията? Онези, които по сам човек обслужват 50 “легла” за по-малко възнаграждение от това на касиерка в Била? Призвание, казвате? Децата си с призвание ли да нахраним и облечем? Защо не си дарите депутатските заплати за сестрински и лекарски възнаграждения? Ние всички сме легла, нали? Стока, която да продадете и размените срещу субсидии? Защото тази система не се разпадна сега, система няма вече три десетилетия! Баща ми умря в ръцете ми, още през 2011, след като 40 минути го реанимирах сама, чакайки линейка в разгара на лятото, на празни булеварди. И не защото нямаше линейка и екип, а защото кухата лейка зад телефона беше предала сигнала с 30 минути закъснение, половин час, в който се борих сама да го върна към живота. Защото и там слагаме “наши” хора, които да се подпират на стола! Последваха 3 години къртовски труд с по 17 дежурства в Света Екатерина, където всички колеги ще потвърдят какъв нечовешки обем работа отхвърляхме за жълти стотинки, как студент гледаше сам на етаж 16 болни, докато единствената сестра се разкъсва между двата етажа с 32 легла. И,не, студентът по Медицина не може да замести медицинската сестра, нищо че точно сестра ме учи да интубирам и да хващам артерия! Ама, според ГН всеки всекиго може да замени, нали така? Ще гнием в Ада, ама този път и вие, редом до нас, господа НЕуважаеми управляващи! До 9-тия кръг, очакваме ви с нетърпение!!!

 90. 90 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Увряха им кратуните за обучението, ама с два месеца закъснение. А за малките класове не е толкова голям проблем, защото тези деца учат в квартала и ходят пеша от вкъщи до училище и обратно. Проблемът е в средното и висшето образование, където обикалят през целия град и сменят няколко вида транспорт.

 91. 91 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Спокойно, не е нещо особено, но е странно. Няма сополи и кашлица. Температура има за 3 дни, усеща се като нещо съвсем различно от грип. Още в началото губиш обоняние и вкус. Вирусът инфектира клетките, които хранят обонятелния нерв и имунната система ги капичва за да спре инфекцията. И така и става. Наистина ясно усещаш болка в носа и дори и към гърлото не слиза.Ако имунната система работи що годе прилично. Ако работи лошо, мисля че може да стане доста грозно, някак си системна се усеща тази болест, но като не работи имунитета си пътник каквото и да те чукне.Все пак за 3 дни си пушка, само дето нямаш обоняние.
  —цитат от коментар 87 на soy41616606


  Недей така с генералните заключения на база личен опит. Защото аз от десет дни съм с температура, и мога да кажа, че определено не си пушка за три дни. На третия ден започва веселото...
  При всеки е строго индивидуално, затова е нужна адекватна помощ и съвети от лекари. Нещо, което държавата не успя да организира 9 месеца, въпреки че наля стотици милиони за всевъзможни тъпотии, като например Путински поток.

 92. 92 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Този министър само да се кара ли знае? А и също сега ли се сети? Няма ли начин да провери дали болниците спазват заповедта преди някой да умре???

  Не ме търсете преди обяд
 93. 93 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  МИ МИНИСТЕРПРЕДСЕДАТЕЛО НАЛИ Е ПАРТИЗАНИН , МИ МНОГО ЯСНО ЧЕ ТИЯ СУПЕРМАРКЕТИ В КОИТО ГИ ПРИВЪРНАХТЕ БОЛНИЦИТЕ ШЕ ПРАВАТ КАКВОТО СИ ИСКАТ

 94. 94 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  [quote#91:"morf"][/quote]

  Съжалявам, желая ти бързо оздравяване, пробвай с отлежала гроздова, не се ебавам

  всичко е суета, Боку ни обра
 95. 95 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  "Коронавирусът в България: здравният министър обвини болниците за проблемите с приема на пациенти"

  След трагедията с починалия млад мъж поради престъпното безхаберие на системата, започва най - пошлата част от последвалия театър - прехвърлянето на отговорността за пред публиката ! Очаквам пак да стигнат до Христо Иванов, защото....е бил правосъден министър ! Някога !

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  Всяка система се характеризира не с грешките които допуска а с реакцията на тези грешки!

  klimentm
 97. 97 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Болниците са виновни, а те невинни.

 98. 98 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Весело

  [quote#91:"morf"]
  —цитат от коментар 94 на soy41616606
  Съжалявам, желая ти бързо оздравяване, пробвай с отлежала гроздова, не се ебавам[/quote]

  По колко на ден?!

  klimentm
 99. 99 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Хахха, браво, това е все едно пълководец да каже "ми те редниците са виновни", а ти за какъв х*й си тогава там??? И забележете как откакто седна на стола и веднага почна да качва килата... аман...

  всичко е суета, Боку ни обра
 100. 100 Профил на mlmirow
  mlmirow
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Абе какво стана с Курнелия. Оздравя ли дееба и свинята червена!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK