Когато състоянието на COVID пациент се влоши: как работи системата на теория и практика

Когато състоянието на COVID пациент се влоши: как работи системата на теория и практика

© Надежда Чипева, КапиталС честото надхвърляне на рекордите при новозаразени с коронавирус стана видно, че осем месеца след началото на COVID епидемията в България здравната система трудно координира и поема нуждаещите се от лечение. На теория стъпките, които трябва да предприеме заразеният, са ясни. Но на практика звената, на които човек разчита, може да го отхвърлят по различни причини.


Според заповед всеки заразен, който се лекува у дома и се почувства зле, трябва да звънне на лекаря си, а ако не може да се свърже с него, на 112. Оттам нататък трябва да пристигне линейка, да бъде прегледан и при нужда - откаран в болница, в която има свободно легло за настаняването му. Чрез координационен център грижа на системата е да установи къде има места. Практиката в последните дни обаче показа друго: че пациенти чакат линейки с часове и техни близки сами се заемат с търсенето на място за хоспитализация.


Много легла, но и отказано лечение


В точка 11 от заповед на министъра на здравеопазването е записано, че ако COVID пациент на домашно лечение се влоши, трябва да се свърже с личния си лекар. А ако не може да се свърже с него, да се свърже със Спешна помощ на номер 112.
Според оповестени от Министерството на здравеопазването данни на 15 октомври в страната са определени 7307 легла за пациенти с коронавирус с по-леки симптоми и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Към 2 ноември в болница са настанени 2680 души, като от тях 169 са в интензивно отделение. Днес министърът на здравеопазването в отговор на въпрос на "Дневник" заяви, че посочените бройки за легла са според издадена заповед, но "в голяма част от лечебните заведения директорите не са привели тази заповед в действие".


Отделно от това със заповед на министъра на здравеопазването от 23 октомври се разпорежда на всички болници в областите в оранжево и червено заради високо разпространение на коронавирус да разкрият COVID структури (това важи за цялата страна с изключение на две области - бел. авт.). В тях трябва да има съответно 5% и 10% от леглата от общия капацитет за такива пациенти. Според сметки на Костадин Ангелов от правилото следва само в София да има 1200 легла за пациенти с коронавирус, но на практика били разкрити 700.


Много координация, хилава система


През почивните дни вниманието се фокусира върху два случая, които показаха неефективността на системата. В единия мъж на 33 години с COVID-19 е починал докато чака линейка в продължение на около четири часа. В другия спешният екип повече от два часа не може да настани пациент в усложнено състояние в Четвърта градска болница, защото пациентът няма резултат от положителен PCR тест на хартия.


По втория случай проверка прави агенция "Медицински одит". Спешна помощ пък обяснява забавянията си с голямото натоварване, както и с времето, необходимо за дезинфекция след всеки адрес на заразен с коронавирус. Не на последно място и с твърдение за невярна информация, която дават на спешния телефон някои болни.


Директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев обяви, че в неделя екипите са отишли до 66 адреса, свързани с COVID-19, като почти всички са били на доказано заразени. Настанени в болница е трябвало да бъдат само 18 души. "При останалите не е било необходимо да отиде линейката. Най-вероятно това е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват", заключи Гелев.


За координацията на системата в условия на COVID епидемия работят две звена и предстои да станат три:


Едното се нарича логистично-координационен център към щаба за коронавируса и основно би трябвало да следи за наличности и разпределение на предпазни средства и медикаменти в лечебните заведения. С него пациенти не се свързват.


Другото звено се намира в Инфекциозната болница в София. Нарича се координационен център за COVID-19: преглежда, но и координира настаняването на пациенти в болница от столицата и областта. До него екипи на Спешна помощ карат болни.


Третото място се нарича Национален логистичен център, който ще изпълнява функцията да координира институции и болници, за да не бъдат разкарвани пациенти в търсене на свободно болнично място, но не само за София, а от цялата страна, разделена на административни области. По думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков от миналата седмица, за да заработи звеното, трябва да са "окомплектовани екипите" от медицински специалисти от няколко болници, които ще отговарят на телефонните обаждания. Този център се очаква да служи за обмен на информация между институциите и няма да е достъпен за хората.


И още пречки


Публично здравните власти са признавали, че най-неизвестният момент в контрола по епидемията от коронавирус в България е началото - установяването дали някой е заразен. В заповед е записано, че ако човек има съмнение, че е инфектиран, трябва да се свърже с личния си лекар. Ако е контактен на друг с положителен PCR тест, трябва да бъде изследван от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Нейният капацитет обаче е ограничен и не е точно известно кога ще успее да го направи. През това време се очаква пациентът да си стои вкъщи или да се свърже с частна лаборатория, чийто представител да дойде до адреса му, за да го изследва. Разходите са за собствена сметка.


Ако даден пациент не е контактен на доказано заразен, но има симптоми на коронавирус, той може да получи направление (за което трябва да отиде до кабинета на общопрактикуващия - бел. авт.). С документа трябва да отиде при специалист, който да му назначи изследване в лаборатория. Това са три локации, на които на теория е препоръчително да не се ходи при съмнения за зараза, за да не се застрашават други хора. Не е изключено и представители на медиците по тази верига да не приемат предполагаемия COVID пациент за преглед. За това има аргумент - опасност да се смесят потоци от хора с коронавирус с други болни. Самите лични лекари все още не могат да издават направления за COVID тестове.


Действия и обещания


В понеделник министърът на здравеопазването даде пресконференция, на която заяви, че системата на Спешна помощ в София ще бъде подпомогната с 10 буса от системата на МВР. Колите се очаква да транспортират до болница хората, които не са в много тежко състояние, защото не са оборудвани колкото са линейките. По думите на проф. Костадин Ангелов екипът в тях ще е от шофьор, парамедик и фелдшер. Отделно в сряда се очаква да пристигнат 17 нови линейки за нуждите на град София и областта.


Медик раздава предпазни шлемове на служители на МВР

© Златина Зехирова

Медик раздава предпазни шлемове на служители на МВР


Костадин Ангелов даде заявка, че ще започнат проверки в лабораториите, защото при нанасянето на данни в единната информационна система от COVID проби се стигало до парадокси: "С правеното на един тест в понеделник той се качва в сряда, в четвъртък. РЗИ се обажда след три-четири дни. В един момент, когато личният лекар трябва да издаде болничен, се оказва, че почти човекът е здрав."


За наказания за болници, отказали COVID лечение - тук
Числа и факти за лекарите в България - тук
Интервю с говорителя на Спешна помощ - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "Днес министърът на здравеопазването в отговор на въпрос на "Дневник" заяви, че посочените бройки за легла са според издадена заповед, но "в голяма част от лечебните заведения директорите не са привели тази заповед в действие""
  Това е скандално!?! Тия ни лъжат от месеци с тези бройки, абсолютен скандал, как няма да са проверили, нямам думи...

 2. 2 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 695 Разстроено

  6 месеца джипка, ама споко, сега за 2 дена ще оправят нещата... мда.

 3. 3 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2495 Неутрално

  Цяло лято можеха да направят три плана - ако се запази, ако изчезне или ако се увеличи заболяевамостта. Дори без да съм експерт, бих казал в третия случай, че трябваше вече да се провери дали и какво е изпълнено, да се проиграят няколко сценария дори само като упражнение на хартия, да се опишат нуждите от консумативи, да се уговорят потенциални доставчици и т.н. Да се прегледат резервите, и от материали, и от хора, да се пратят да почиват лятото. Всичко това са елементарни неща, не е дори дългосрочна стратегия, просто малко мисъл.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 4. 4 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1765 Гневно

  "При останалите не е било необходимо да отиде линейката. Най-вероятно това е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват", заключи Гелев.
  Аааа, етооо! Пак болните са виновни! При цялата тази истерия и болни хора, оставени на самотек и "лекувани" по телефона, хората са виновни, че като им стане зле, се паникьосват и викат линейка, защото това е единствената им възможност (евентуално) да бъдат прегледани от лекар и да получат НЯКАКВА медицинска помощ. Ама разбира се, че болните се виновни. А иначе системата си работи екстра, всички мерки са взети, измислено е перфектно и всичко е ток и жица.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  Я по-добре да бистрим американските избори, тук работата е умряла. Там поне единият още мърда.

 6. 6 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Значи системата според говорителката на спешна помощ в София работи така : последните дни обаждания така са три пъти над нормалното. От тях над 200 са ко вид. От тези средно 15 завършват с хоспитализация при средно 60%. Т. Е. Заради безумието много хора с ко вид са убедени че умират ибзвънвт на бърза помощ при повишена температура или кашлица. Обаче линейките и лекарите са константа и не увеличават предлагането на пазарен принцип :) от там наистина спешните случаи не се обслужват и хората си умират от инфаркти, пневмония и прочие защото цялата система е блокирана от ко вид измамата и родените от нея ко вид идиоти. Ето това е истината.

 7. 7 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 771 Любопитно


  Ще има ли финансови санкции за болници, които работят със Здравна каса и не са разкрили Ковид отделения ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 8. 8 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  На ден се пускат по темата по 20 статии, неказващи нищо ново. Целта е непрекъснато да слушаме за ковид, да се страхуваме, да си пълним главите с безсмислени детайли. Основната причина за болести и стрес. Точно това ни се причинява. Едва ли хора ще си идат поради ковид. Но от други болести, причинени от стрес, поради насилие, самоубийства, със сигурност.

 9. 9 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  И КОЙ е виновен за тази манджа с грозде:(

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Ами ето как работи системата.
  Ако се казваш Корнелия, или си някой от другите 40 разбойника ти намират легло и те лекуват даже и да не си спешен.
  Ако си мутрьо или някой с власт или пари те лекуват за да избегнат строшени кокали.
  Ако не си от горните две категории се молиш на късмет да прескочиш трапа.
  Ако го прескочиш осъзнаваш че е голяма грешка да живееш в България, да оставиш децата си в България, внуците си.

 11. 11 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  'който се лекува у дома и се почувства зле' . Този пациент може да се 'почувства зле' ,че не му е станала мусаката или любимия отбор е паднал. Какво значи да се почувства зле. а ?
  Пациентът трябва да има дихателна недостатъчност в средна или тежка степен за да се класифицира като нуждаещ се от хоспитализация. И то без да преувеличава оплакванията си ,агравира, драматизира и намалява шансовете на други с реална необходимост от хоспитализация
  Как да прецените сами дали имате дихателна недостатъчност ли ? Ето как:
  Ако можете да кажете на глас следното изречение на един дъх без спиране:
  "Вечна слава на мутри, комунисти и фалшиво-десни партии, които за 30 години изгониха в чужбина 14000 лекари и 50 000 медицински сестри "
  то значи нямате дихателна недостатъчност и даже имате нормално оксигенирани мозъчни клетки, ако сте и го проумели...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2932 Любопитно

  тепърва ще си раздават телефоните и халваджийските тефтери. ювелирна система от менци и чекръци.

 13. 13 Профил на ruse_island
  ruse_island
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не стига че ни лъжат с месеци за налични легла, ама и пълна аматьорщина и неподготвеност, в крак решават как да се процедира с болните, дали да има предварителни центрове и прочие чисто логистични и здровнш въпроси. ПЪЛНА БЕЗОТГОВОРНОСТ! А вирусът ни даде няколко месеца бонус през лятото, поне за това. ОСТАВКА и тотален ремонт на здравния ни мениджмънт на министерско ниво!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4791 Неутрално

  До коментар [#9] от "MititU":

  Не зная кой е виновен, но съм убеден, че шофьорът на джипката е невинен!

 15. 15 Профил на Ani Kodjabasheva
  Ani Kodjabasheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това, че трябва да минеш през личен лекар и специалист за направление и накрая през лаборатория за тест, е супер скандално. Значи трябва да чакам 2 часа в пълната чакалня с хората при личната лекарка, после пак пред кабинет на специалист, после тест... Като сметнем 2-3 дни да излезе теста, всичко това трае около седмица, през която вероятно състоянието ти се влошава. На световно ниво се препоръчва масово тестване, Словакия тъкмо си тества половината население, тук - редене на 3 опашки за позволение... Хората трябва или да поставят много други в риск, докато минат през бюрокрацията, или да извадят 20% от минималната заплата за заветния тест. Чудно ли е, че повечето случаи не са открити и положението е хаос.

 16. 16 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 527 Неутрално

  'който се лекува у дома и се почувства зле' . Този пациент може да се 'почувства зле' ,че не му е станала мусаката или любимия отбор е паднал. Какво значи да се почувства зле. а ? Пациентът трябва да има дихателна недостатъчност в средна или тежка степен за да се класифицира като нуждаещ се от хоспитализация. И то без да преувеличава оплакванията си ,агравира, драматизира и намалява шансовете на други с реална необходимост от хоспитализацияКак да прецените сами дали имате дихателна недостатъчност ли ? Ето как: Ако можете да кажете на глас следното изречение на един дъх без спиране: "Вечна слава на мутри, комунисти и фалшиво-десни партии, които за 30 години изгониха в чужбина 14000 лекари и 50 000 медицински сестри "то значи нямате дихателна недостатъчност и даже имате нормално оксигенирани мозъчни клетки, ако сте и го проумели...
  —цитат от коментар 11 на Dr_Doolittle


  Още по-лесно е вместо за кръчма или тест пореден - да дадете 50 кинта за оксиметър... то и бабите едно време мереха кръвно с игли ама в днешно време не знам да има къща без апарат за кръвно!

 17. 17 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Поредният провал на Борисов. Помните ли нахилената му физиономия преди 3 месеца, как ние се справяве най-добре в Европа? А сега на къде?

 18. 18 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Пълна анархия е ,в провинцията болниците в повечето градове стават целите само ковид болници , пълнят се с часове , няма лекари , повечето са болни или напускат спешно , остават само балъците , нещата са трагични ,не знам кой носи отговорност за това .

 19. 19 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Моята сага с Ковид. Преди 10 дни жена ми се почувства зле. Симптом на неврологичен проблем. Преглед при личната. Направление за кардиолог. Кардиолога - това си е жив Ковид. 3 дни по-късно - PCR тест на двама ни. Положителен. Аз без симптоми, тя малко по-тежко го кара. Денят е 7 ми от положителният тест. Още чакам РЗИ.

 20. 20 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Из нета се върти някаква графика инструкция. Та пише там като вдигнеш 38, първата ти работа да бъде да скокнеш за тест. Ма колко му е, малко чакане на опашка в ноемврийския дъжд с 38 градуса. Ако нямаш пневмония, поне да знаеш, че ще имаш.

  Ако не беше паниката, щеше повече хора да получават по-навременно лечение и внимание.

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  3 дни по-късно - PCR тест на двама ни. Положителен. Аз без симптоми, тя малко по-тежко го кара. Денят е 7 ми от положителният тест. Още чакам РЗИ.
  —цитат от коментар 19 на Zdravko Z.

  Ще ги дочакаш... като оздравееш. Ама при 1000 души положителни на ден как да отидат при всички? В началото ходеха, имат познат положителен - идваха на проверка в тях да видят спазва ли карантината. Това като бяха 50 човека в София положителни. Сега при хиляди как да стане, те в РЗИ колко човека са...
  Решението е да се облекчи бюрокрацията, да се издават електронно документи, да се следят хората с ГПС на телефона им, и много други неща, както правят в чужбина (например Корея) още от март месец, но тук нашите се подмайваха цяло лято и не изградиха никаква система, макар че се знаеше какво ни чака.

 22. 22 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Ще има ли финансови санкции за болници, които работят със Здравна каса и не са разкрили Ковид отделения ?
  —цитат от коментар 7 на nessarox


  Ало, тия дивотии със санкциите дали ще работят, а? Малоумни гробаджийски милиционерски предложения. Първо да бяхте оправили заплатите на редовите доктори и сестри, а? Хайде давайте със санкциите, та хептен никой да не остане по болниците, не само за Ковид, ами и за всичко останало. Гробаджийски идиоти и маоумници, мислят си, че имат роби. Не случайно масово ви теглят по някоя и заминават по нормалните държави...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 23. 23 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Цяло лято можеха да направят три плана - ако се запази, ако изчезне или ако се увеличи заболяевамостта. Дори без да съм експерт, бих казал в третия случай, че трябваше вече да се провери дали и какво е изпълнено, да се проиграят няколко сценария дори само като упражнение на хартия, да се опишат нуждите от консумативи, да се уговорят потенциални доставчици и т.н. Да се прегледат резервите, и от материали, и от хора, да се пратят да почиват лятото. Всичко това са елементарни неща, не е дори дългосрочна стратегия, просто малко мисъл.
  —цитат от коментар 3 на fpyyh


  Мисъл сред тулупи и мисирки в Правителство и Народно събрание?
  А и цяло лято можа да са били заети да замитат и прикриват следите на нощни шкафчета, на милиони от комисиони и рушвети и зависимостите с мафията.
  Оставка, Борисов!
  Оставка, Гешев!

 24. 24 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 541 Неутрално

  а получилас как всегда

  BG e мини империя на злото.
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Всички коментират недостиг на лекари, легла..... но някой журналист не видя ли клипа с братята роми как бухат кючеци в болница?? Коментарите са, че това е практика да въртят здрави момчета за по няколко дни в болница за точене на касата, след тях нова партида от махалата.....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#16] от "StandBy":

  +++ 2013 изкарах тежка пневмония, отлепи ми се плеврата.... половината дроб умря.... Сега рядко наминавам окисляване 90. Някъде на третата година си купих окси-пулсометър.... Вече всичките ми познати имат и знаят за какво е!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Как се решават същите проблеми в Румъния. На война като на война. Шефът на румънския департамент за кризисни ситуации (държавният секретар Раед Арафат, уважаван заради новата система за спешна помощ, увеличила двойно екипите след включване на обучени парамедици-пожарникари) подписа заповед, с която задължава болниците със спешни отделения да приемат всички пациенти, докарани с  линейки, независимо от броя на свободните места. Персоналът на спешните отделения е длъжен да приеме колкото е възможно най-бързо пациентите, да им осигурят спешна помощ и да освободи линейката до час.

 28. 28 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Важното е да има информационна система. То сега първо се прави мултимедийна презентация, после интерактивна карта и накрая ако остане нещо от гранта, може и нафта за линейките да се купи.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  "Днес министърът на здравеопазването в отговор на въпрос на "Дневник" заяви, че посочените бройки за легла са според издадена заповед, но "в голяма част от лечебните заведения директорите не са привели тази заповед в действие""Това е скандално!?! Тия ни лъжат от месеци с тези бройки, абсолютен скандал, как няма да са проверили, нямам думи...
  —цитат от коментар 1 на Ruse_Island


  Вече дни се върти в нета клип за болница, която е изпълнила заповедтта и е открила Ковид-отделение. В него са тумба млади, здрави роми, които бичат кючеци, болницата си точи здравната каса, не харчи за лечение.... после как шефа станал милионер за една година, а? Кордиолозите се ядат от яд. Те трябва да сложат стента, че после на рентгена се вижда, или трябва да разцепят гръдната кост, иначе как да пишат 5 байпаса... А тук, местата заети, изписват се лекарства, брачедите бичат кючек....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 9 Неутрално

  На практика и тази система както всички други на територията просто НЕ РАБОТИ!

 31. 31 Профил на Йордан Халачев
  Йордан Халачев
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Тия не подадоха оставка за да не се "счупи" държавата и създадоха очакван хаос и катастрофа в здравната система.

 32. 32 Профил на tos_buratino
  tos_buratino
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Виждате какъв е резултатът от 11 години назначаване на крадливи калинки във всички области на управлението. Ако здравната система все още работи някак, това е благодарение на обикновените лекари и сестри и въпреки ръководствата на МЗ и болниците. Докога и колко ще издържат е божа работа...
  При това положение, защо полицаите протестират и ще получат още пари, а медиците - не, е лакмус какви са приоритетите на тиквите.

  И това фиаско нямало алтернатива???

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не щете маски, не щете блокади, не щете правила. Искате Великден, Ебитюрентски балове, моренца, купончета... Била се счупила системата.

  Ей ви стаден имунитет, "сухите съчки" да се готвят. Мангъров требе да си пали камината.

 35. 35 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Много баби-келяво бебе! За мен е ясно, че база има. Липсват медицински кадри на всички равнища. Липсва строг контрол за спазване на мерките, които не са чак толкова ограничителни и притеснителни но хората тук са малко анархисти или непукисти и винаги знаят повече от специалистите. Да си седнем за колкото трябва на задните части, да пазим както себе си така и другите. Животът е най-ценното, с което разполагаме.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Не знам , кой им развива теориите, но на практика издишат отвсякъде.

 37. 37 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Еми паникьосват се хората, щото отначалото още насявате ши*ана паника... Ако бяхте поднесли (не само нашите де) информацията нормално, хората щяха да си стоят на гъза и да чакат да им мине. Защо мислите лекарите за богове, за такива инфекции няма лечение и никога е нямало. Дали ще лежиш вкъщи или в болницата общо взето все тая, най-много да почнат да ти дават "каквото има" и да те утрепят.
  То не бяха маскиранки, изолации, видяхте, че бягане от инфекцията няма, ако искате фащайте гората...
  И преди да ми пожелаете да ме тръшне короната, изкарах я вече, мерси, останах спокоен пиех си ракийката и за 4 дни ми мина в общи линии.

  всичко е суета, Боку ни обра
 38. 38 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#18] от "edin drugii":

  Във Великобритания е забранено на медицински персонал на възраст над петдесет и пет години да работи в ковид отделенията. Защото са рискови да умрат при по голяма доза от коронавируса, което е много вероятно да се случи при непрекъснато излагане на контакти с заразени. У нас не стига че лекарите и сестрите са масово над шестдесет години и са болни, ами и са с ниски заплати и не могат да си позволят здравословен начин на живот. А сега ги заплашват задето не искат да лекуват ковидно болни, които до вчера не вярваха че има вирус и си правеха каквото си искат

 39. 39 Профил на kit10680791
  kit10680791
  Рейтинг: 29 Неутрално

  А бе,нали имахме една кокошка която министър ли беше или евродепутат и отговаряше за информация,електроника.Нещо изчезна,а беше любимката на бат Бойко.

 40. 40 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Здравната систъм си работи перфектно!
  Само требва да разберете механизъмът!
  А ТОЙ Е: С ВНОСКИТЕ НА БЕДНИТЕ И МАСАТА СИ ПРАВИМЕ МОДЕРНО И ЕФЕКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ НА ЕЛИТЪТ.
  бОЕКО, КУРНЕЛИЯ И КОЙ ЛИ НЕ ФАНА КОРОНАВИРУС И БИДЕ ИЗЛЕКУВАН.....начи сичко е о.к. сега, за бедните нема пари и внимание? Че кой ви е обещевал нещо различно? даже пропагандата ви набива у главите да си седите дома и да четете шок. Викай си линейка. ако не си от правимащите: изгубен в превода и умрел без време от прапагандна и полезна болест.
  Ура другари!

 41. 41 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  На ден се пускат по темата по 20 статии, неказващи нищо ново. Целта е непрекъснато да слушаме за ковид, да се страхуваме, да си пълним главите с безсмислени детайли. Основната причина за болести и стрес. Точно това ни се причинява. Едва ли хора ще си идат поради ковид. Но от други болести, причинени от стрес, поради насилие, самоубийства, със сигурност.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  Ей на такива като тебе направо ми идва да им откиня празната тиква. Ами като знаеш толкова много и си толкова ербап, що се не запишеш доброволец, а? Белким помогнеш за нещо, пък и ще изкараш някой лев, не да ми се криеш зад клавиатурата. Плямпаш колкото да не е без хич, щото нямаш пострадали близки ...

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 42. 42 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#6] от "Daria ":

  ++++++++++++++++

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 43. 43 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  До коментар [#27] от "Petio Petk
  Правилно, но тук за съжаление няма да стане.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 44. 44 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  И линейки, които да обслужват само спешни случаи, а не такива, които имат хрема и викат линейка да си направят бърз безплатен тест за ковид.

 45. 45 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 64 Неутрално

  До коментар [#3] от "fpyyh":

  От два месеца твоят коментар е най-смисления.Ако беше възможно,щях да ти прасна 1000+.БЪДИ ЗДРАВ

 46. 46 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 790 Неутрално

  До коментар [#41] от "бабачко":

  ела да ми "откинеш празната глава". ВНИМАНИЕ! СМЕТАМ ДА ОКАЖЕМ СЪПРОТИВА!
  АЛО, ИДИОТКО, АЗ НА БРИГАДА И ДОБРОВОЛНО - ВЕЧЕ НЕ ХОДИМ.
  И хич, хич, ама хич не ми пука за страдащите и умрелите от "ковидът". Те са просто наивници, подали се на соцпрапагандата и дали на "здравната система" да се гаври с вярата и живота им.
  Та, кат дойдеш, очаквай да те напълним с олово. без замисляне и съжаление.
  най-обичам да отстранявам пропагандатори на офицялните лъжи кат теб.
  ТОВА Е ВОЙНА, СОРКА.

 47. 47 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Освен правителството и много от обикновените хора имат вина за неспазването на мерките.

 48. 48 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#41] от "бабачко":ела да ми "откинеш празната глава". ВНИМАНИЕ! СМЕТАМ ДА ОКАЖЕМ СЪПРОТИВА!АЛО, ИДИОТКО, АЗ НА БРИГАДА И ДОБРОВОЛНО - ВЕЧЕ НЕ ХОДИМ.И хич, хич, ама хич не ми пука за страдащите и умрелите от "ковидът". Те са просто наивници, подали се на соцпрапагандата и дали на "здравната система" да се гаври с вярата и живота им.Та, кат дойдеш, очаквай да те напълним с олово. без замисляне и съжаление.най-обичам да отстранявам пропагандатори на офицялните лъжи кат теб.ТОВА Е ВОЙНА, СОРКА.
  —цитат от коментар 46 на scott


  ако искаш да ти дам адрес, комплексиран нещастник, публикувай един мейл, ще ти изпратя подробности.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
 49. 49 Профил на nkpk
  nkpk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  😆😆😆😆😆 България, Сър, колективна безотговорност и безхаберие. Някой очаквал ли е нещо различно? Ама честно? Има ли изненадани?

 50. 50 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не щете маски, не щете блокади, не щете правила. Искате Великден, Ебитюрентски балове, моренца, купончета... Била се счупила системата. Ей ви стаден имунитет, "сухите съчки" да се готвят. Мангъров требе да си пали камината.
  —цитат от коментар 34 на varna_moreto81


  Мани ги бе , помниш ли как нагло влизаха по паркове.
  Седяха по пейките на слънчице! " Малко на въздух , та да ни е силен имунитета "..
  И на работа ходеха , с по 700 - 1000 човека в цеховете , с общи кафенета и столови и транспорт ползваха , и в магазини , сервизи , зъболекари , при ветеринари и къде ли не..

  "Що не сте на дивана , в социална изолация? Щото сте мангъри и саботьори?!!Няма тука лиготии! Стоите вкъщи 10 - 15 години!"

  Хората пък нагло викат "бе нали живеем!"
  Мани ги..

  Дай да им изкъртим пейките из парковете!

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Не щете маски, не щете блокади, не щете правила. Искате Великден, Ебитюрентски балове, моренца, купончета... Била се счупила системата. Ей ви стаден имунитет, "сухите съчки" да се готвят. Мангъров требе да си пали камината.
  —цитат от коментар 34 на varna_moreto81


  Не щат блокади , как може бе..

  Помните ли , как в Банско имаше истерия "къде ще нощуваме , като сме блокирани по улиците " жени от Разлог ревяха , че децата им у тях били сами. Ми така ще е - Мерки! 15 дена ще са сами.

  Нямало било полза от КПП тата. Така или иначе през тях всеки ден минавали били 3 - 4милиона , ходили на работа , в командировки и т.н. Па и за влакове и бусове нямало КПП.

  ДА, АМА ТЕ СА С БЕЛЕЖКА ОТ РАБОТОДАТЕЛ И ДЕКЛАРАЦИЯ - А ТОГАВА , ЗНАЙНО Е - ЧОВЕК НИ РАЗНАСЯ ВИРУС , НИ МОЖЕ ДА СЕ ЗАРАЗИ.

  Те викат , че Мерките били малоумни и по никакъв начин не влияели на Пандемията - дай да им дуднем по заразнолъжичния проблем и по кафемашинковия въпрос , та да бактисат!

 52. 52 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Къртене на пейките и доброто, старо затваряне на парковете!

  Бием безжалостно по Мангъров и Пандемията!
  Мерките!

  Заразнолъжично и кафемашинково подскачане по форумите , а то бе занемарена идеологичната борба.

  Ковидизмът да се върне , към своите корени!
  Мейк Ковидизъм грейт агейн!

 53. 53 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  [quote#48:"бабачко"][/quote]

  И на мене ми дай адреса.
  Поздрави.

 54. 54 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Освен правителството и много от обикновените хора имат вина за неспазването на мерките.
  —цитат от коментар 47 на Hristo Daskalov


  Чак такова огромно неспазване - лично аз - не видях.
  Напротив!

  Дори и явно идиотски разпоредби се спазваха.

 55. 55 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 416 Неутрално
 56. 56 Профил на EmoBo
  EmoBo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  такава анархия е в момента в здравеопазването че просто нямам думи -с лека температура и неразположение личния лекар отказа преглед , защото 'нямало кой да дезинфекцира след прегледа", в бърза помощ отказаха - "те се занимавали само с пациентис тежки симптоми",от РЗИ неможели да задължат никой за преглед и ако съм им набрал толкова да пусна жалба до здравната каса("арменския поп").Въпрос с повишена трудност какво да предприема в случая?

 57. 57 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  На ден се пускат по темата по 20 статии, неказващи нищо ново. Целта е непрекъснато да слушаме за ковид, да се страхуваме, да си пълним главите с безсмислени детайли. Основната причина за болести и стрес. Точно това ни се причинява. Едва ли хора ще си идат поради ковид. Но от други болести, причинени от стрес, поради насилие, самоубийства, със сигурност.
  —цитат от коментар 8 на Lazarus


  И на базата на какво реши, кое е безсмислено и кое е смислено?
  Ако си мислиш, че като се добереш до болница някой много ще се загрижи за теб и за състоянието ти - дълбоко се лъжеш!

 58. 58 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Това, че трябва да минеш през личен лекар и специалист за направление и накрая през лаборатория за тест, е супер скандално. Значи трябва да чакам 2 часа в пълната чакалня с хората при личната лекарка, после пак пред кабинет на специалист, после тест... Като сметнем 2-3 дни да излезе теста, всичко това трае около седмица, през която вероятно състоянието ти се влошава. На световно ниво се препоръчва масово тестване, Словакия тъкмо си тества половината население, тук - редене на 3 опашки за позволение... Хората трябва или да поставят много други в риск, докато минат през бюрокрацията, или да извадят 20% от минималната заплата за заветния тест. Чудно ли е, че повечето случаи не са открити и положението е хаос.
  —цитат от коментар 15 на Ani Kodjabasheva


  Ами то затова е направено - за да не го използва никой!

 59. 59 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Пълна анархия е ,в провинцията болниците в повечето градове стават целите само ковид болници , пълнят се с часове , няма лекари , повечето са болни или напускат спешно , остават само балъците , нещата са трагични ,не знам кой носи отговорност за това .
  —цитат от коментар 18 на edin drugii


  То пък в София е цвете! Ако няма от някъде тест, който да предопредели какво да те правят - то те не знаят какво да те правят! А ако случайно теста ти е фалшиво отрицателен - ами...

 60. 60 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Моята сага с Ковид. Преди 10 дни жена ми се почувства зле. Симптом на неврологичен проблем. Преглед при личната. Направление за кардиолог. Кардиолога - това си е жив Ковид. 3 дни по-късно - PCR тест на двама ни. Положителен. Аз без симптоми, тя малко по-тежко го кара. Денят е 7 ми от положителният тест. Още чакам РЗИ.
  —цитат от коментар 19 на Zdravko Z.


  А споко - чакай си! РЗИ не ги 3бе!
  Освен това много положително са минали нещата при Вас, не е като при нас!

 61. 61 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Из нета се върти някаква графика инструкция. Та пише там като вдигнеш 38, първата ти работа да бъде да скокнеш за тест. Ма колко му е, малко чакане на опашка в ноемврийския дъжд с 38 градуса. Ако нямаш пневмония, поне да знаеш, че ще имаш. Ако не беше паниката, щеше повече хора да получават по-навременно лечение и внимание.
  —цитат от коментар 20 на lil_alex


  Глупости! Каквото и да е - нищо няма да получиш по-хубаво!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 496 Неутрално

  такава анархия е в момента в здравеопазването че просто нямам думи -с лека температура и неразположение личния лекар отказа преглед , защото 'нямало кой да дезинфекцира след прегледа", в бърза помощ отказаха - "те се занимавали само с пациентис тежки симптоми",от РЗИ неможели да задължат никой за преглед и ако съм им набрал толкова да пусна жалба до здравната каса("арменския поп").Въпрос с повишена трудност какво да предприема в случая?
  —цитат от коментар 56 на EmoBo


  Моли се!
  П.С. И след като умрат не става по-добре! Почва се психически тормоз над близките!

 64. 64 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Цяло лято можеха да направят три плана
  —цитат от коментар 3 на fpyyh


  Това е за хора, които мислят как да си свършат работата дори с риск да сгрешат, не за хора, които мислят как да си запазят топлото столче, което са получили, защото са послушни.

 65. 65 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "При останалите не е било необходимо да отиде линейката. Най-вероятно това е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват"

  Лекар да обвинява пациент, че субективно не е преценил правилно състоянието си. Нямам думи!

 66. 66 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Поредният провал на Борисов. Помните ли нахилената му физиономия преди 3 месеца, как ние се справяве най-добре в Европа? А сега на къде?
  —цитат от коментар 17 на wkk57607068


  Това е за преди три месеца. Хората вече са забравили.

 67. 67 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 262 Неутрално

  "Някои ще се влошат, някои ще умрат"
  Мангъров

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK