Когато състоянието на COVID пациент се влоши: как работи системата на теория и практика

Когато състоянието на COVID пациент се влоши: как работи системата на теория и практика

© Надежда Чипева, КапиталС честото надхвърляне на рекордите при новозаразени с коронавирус стана видно, че осем месеца след началото на COVID епидемията в България здравната система трудно координира и поема нуждаещите се от лечение. На теория стъпките, които трябва да предприеме заразеният, са ясни. Но на практика звената, на които човек разчита, може да го отхвърлят по различни причини.


Според заповед всеки заразен, който се лекува у дома и се почувства зле, трябва да звънне на лекаря си, а ако не може да се свърже с него, на 112. Оттам нататък трябва да пристигне линейка, да бъде прегледан и при нужда - откаран в болница, в която има свободно легло за настаняването му. Чрез координационен център грижа на системата е да установи къде има места. Практиката в последните дни обаче показа друго: че пациенти чакат линейки с часове и техни близки сами се заемат с търсенето на място за хоспитализация.


Много легла, но и отказано лечение


В точка 11 от заповед на министъра на здравеопазването е записано, че ако COVID пациент на домашно лечение се влоши, трябва да се свърже с личния си лекар. А ако не може да се свърже с него, да се свърже със Спешна помощ на номер 112.
Според оповестени от Министерството на здравеопазването данни на 15 октомври в страната са определени 7307 легла за пациенти с коронавирус с по-леки симптоми и 1108 легла за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. Към 2 ноември в болница са настанени 2680 души, като от тях 169 са в интензивно отделение. Днес министърът на здравеопазването в отговор на въпрос на "Дневник" заяви, че посочените бройки за легла са според издадена заповед, но "в голяма част от лечебните заведения директорите не са привели тази заповед в действие".


Отделно от това със заповед на министъра на здравеопазването от 23 октомври се разпорежда на всички болници в областите в оранжево и червено заради високо разпространение на коронавирус да разкрият COVID структури (това важи за цялата страна с изключение на две области - бел. авт.). В тях трябва да има съответно 5% и 10% от леглата от общия капацитет за такива пациенти. Според сметки на Костадин Ангелов от правилото следва само в София да има 1200 легла за пациенти с коронавирус, но на практика били разкрити 700.


Много координация, хилава система


През почивните дни вниманието се фокусира върху два случая, които показаха неефективността на системата. В единия мъж на 33 години с COVID-19 е починал докато чака линейка в продължение на около четири часа. В другия спешният екип повече от два часа не може да настани пациент в усложнено състояние в Четвърта градска болница, защото пациентът няма резултат от положителен PCR тест на хартия.


По втория случай проверка прави агенция "Медицински одит". Спешна помощ пък обяснява забавянията си с голямото натоварване, както и с времето, необходимо за дезинфекция след всеки адрес на заразен с коронавирус. Не на последно място и с твърдение за невярна информация, която дават на спешния телефон някои болни.


Директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев обяви, че в неделя екипите са отишли до 66 адреса, свързани с COVID-19, като почти всички са били на доказано заразени. Настанени в болница е трябвало да бъдат само 18 души. "При останалите не е било необходимо да отиде линейката. Най-вероятно това е субективната преценка на болните, които много често се паникьосват", заключи Гелев.


За координацията на системата в условия на COVID епидемия работят две звена и предстои да станат три:


Едното се нарича логистично-координационен център към щаба за коронавируса и основно би трябвало да следи за наличности и разпределение на предпазни средства и медикаменти в лечебните заведения. С него пациенти не се свързват.


Другото звено се намира в Инфекциозната болница в София. Нарича се координационен център за COVID-19: преглежда, но и координира настаняването на пациенти в болница от столицата и областта. До него екипи на Спешна помощ карат болни.


Третото място се нарича Национален логистичен център, който ще изпълнява функцията да координира институции и болници, за да не бъдат разкарвани пациенти в търсене на свободно болнично място, но не само за София, а от цялата страна, разделена на административни области. По думите на зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков от миналата седмица, за да заработи звеното, трябва да са "окомплектовани екипите" от медицински специалисти от няколко болници, които ще отговарят на телефонните обаждания. Този център се очаква да служи за обмен на информация между институциите и няма да е достъпен за хората.


И още пречки


Публично здравните власти са признавали, че най-неизвестният момент в контрола по епидемията от коронавирус в България е началото - установяването дали някой е заразен. В заповед е записано, че ако човек има съмнение, че е инфектиран, трябва да се свърже с личния си лекар. Ако е контактен на друг с положителен PCR тест, трябва да бъде изследван от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Нейният капацитет обаче е ограничен и не е точно известно кога ще успее да го направи. През това време се очаква пациентът да си стои вкъщи или да се свърже с частна лаборатория, чийто представител да дойде до адреса му, за да го изследва. Разходите са за собствена сметка.


Ако даден пациент не е контактен на доказано заразен, но има симптоми на коронавирус, той може да получи направление (за което трябва да отиде до кабинета на общопрактикуващия - бел. авт.). С документа трябва да отиде при специалист, който да му назначи изследване в лаборатория. Това са три локации, на които на теория е препоръчително да не се ходи при съмнения за зараза, за да не се застрашават други хора. Не е изключено и представители на медиците по тази верига да не приемат предполагаемия COVID пациент за преглед. За това има аргумент - опасност да се смесят потоци от хора с коронавирус с други болни. Самите лични лекари все още не могат да издават направления за COVID тестове.


Действия и обещания


В понеделник министърът на здравеопазването даде пресконференция, на която заяви, че системата на Спешна помощ в София ще бъде подпомогната с 10 буса от системата на МВР. Колите се очаква да транспортират до болница хората, които не са в много тежко състояние, защото не са оборудвани колкото са линейките. По думите на проф. Костадин Ангелов екипът в тях ще е от шофьор, парамедик и фелдшер. Отделно в сряда се очаква да пристигнат 17 нови линейки за нуждите на град София и областта.


Медик раздава предпазни шлемове на служители на МВР

© Златина Зехирова

Медик раздава предпазни шлемове на служители на МВР


Костадин Ангелов даде заявка, че ще започнат проверки в лабораториите, защото при нанасянето на данни в единната информационна система от COVID проби се стигало до парадокси: "С правеното на един тест в понеделник той се качва в сряда, в четвъртък. РЗИ се обажда след три-четири дни. В един момент, когато личният лекар трябва да издаде болничен, се оказва, че почти човекът е здрав."


За наказания за болници, отказали COVID лечение - тук
Числа и факти за лекарите в България - тук
Интервю с говорителя на Спешна помощ - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK