Без маска в градския транспорт и в магазина - кой, кога и как може да ви глоби

Без маска в градския транспорт и в магазина - кой, кога и как може да ви глоби

© Юлия ЛазароваВлизането без маска в градския транспорт, магазина или напускането на адрес, на който трябва да се остане под задължителна карантина - всичко това може да има последствия не само за здравето по време на извънредната обстановка, но и за личния ви бюджет и съдебно досие. Над 500 души са осъдени за нарушена карантина от началото на месец март, когато беше обявено извънредното положение заради разпространението на коронавируса.


Само за периода от 14 октомври до края на месеца, столичната регионална здравна инспекция (РЗИ) е извършила над 500 проверки и е съставила 53 акта за установяване на административни нарушения.


Потърсихме отговорите на въпросите кой, как и за какво може да налага санкции и глоби за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса.


Кой може да ме глоби?
За нарушения при носенето на маски на открито и спазване на дистанция санкции могат да налагат инспектори на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) и полицията, които работят в съвместни екипи.


За предупреждения и санкции при липса или неправилно носене на маски от страна на персонала в заведения на РЗИ помагат инспектори от агенцията по безопасност на храните (БАБХ). За клиентите покриването на носа и устата продължава да не е задължително.


Проверки за спазване на противоепидемичните правила на работното място могат да правят и от инспекцията по труда. (За проверки на работещите дистанционно - тук)


Каква е глобата?


Глобите за неспазване на мерките срещу разпространението на коронавируса са от 300 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 2000 лв. Санкциите не се плащат веднага, а се съставя акт, който може да се обжалва. (Как се глобява за неспазване на мерките - тук) Ако в крайна сметка след обжалването нарушителят трябва да плати, глобата му се изпраща на адреса, посочен на личната карта.


Най-много глобени без маски в молове и магазини


От 13 март до 30 октомври, Столична РЗИ е извършила по нейна информация над 5700 проверки по спазване на мерките в спортни обекти, фитнес зали, игрални зали, молове, плувни басейни, домове за възрастни хора, детски градини и ясли, фризьорски салони, автогари, административни сгради, офис сгради, фирми, извършващи обществен транспорт, кафенета, ресторанти и нощни заведения.


Без маска в градския транспорт и в магазина - кой, кога и как може да ви глоби

© Юлия Лазарова


За нарушения на мерките са съставени общо 189 акта, съобщиха за "Дневник" от столичната РЗИ. По-голямата част от тях са свързани с липсата или неправилното поставяне на маски за лице, шал и други, които трябва да покрит носа и устата. Актовете са съставени в супермаркети, магазини, заведения за обществено хранене, игрални зали и молове.


Къде и как да съобщя, ако видя нарушение?


Екипи на РЗИ и полицията няма как да дежурят във всеки магазин и в градския транспорт, но контролните органи правят периодични проверки, а също така проверяват и сигнали за нарушения, подадени от граждани.


Столична РЗИ реагира и на сигнали на граждани и институции, постъпили на дежурен телефон и по електронен път. Сигнали за неспазване на мерките, се приемат на дежурен телефон - 02/832 71 11 в делнични дни от 8:30 ч. до 17:00 ч. или по електронен път на сайта на Столична РЗИ през формата "Подай сигнал или запитване".


За да направи проверка РЗИ е нужно да се даде описание на нарушението, дата на извършване на нарушението, точен административен адрес на обекта, в който сте забелязали нарушение. Подателят на сигнала трябва да остави и три имена и телефон или e-mail за последващ отговор.


Полицията следи спазва ли се карантината


Контролът по изпълнение на карантината се извършва от органите на МВР. За периода 26 до 30 октомври са карантинирани около 5 180 души с положителни тестове и над 4 500 контактни. От началото на март и обявяването на извънредното положение заради разпространението на коронавируса са образувани над 3100 досъдебни производства за нарушаване на карантина, вече има постановени над 500 присъди.


Повечето от присъдите са пробация, условни и глоби, съобщи в края на миналата седмица министърът на вътрешните работи Христо Терзийски. Въведената информация за карантинирани граждани постъпва в съответната полицейска структура в рамките на 2 часа.


Без маска в градския транспорт и в магазина - кой, кога и как може да ви глоби

© Юлия Лазарова


По думите на Терзийски служителите на реда съставят и актове, като те са основно за неносенето на маски.


Актовете по член 209 от Закона за здравето (които включват на практика почти всички нарушения на мерките срещу коронавируса) са 23 894 за периода от 13 март до 29 октомври. Само за 29 октомври са образувани шест производства и над 180 акта за липса на предпазна маска.


(Още за карантината и наказанията - четете тук.)


Не санкциите, а спазването на мерките са приоритет


Основният приоритет на полицията, РЗИ и останалите институции, които имат правомощия да санкционират не е да налагат глоби, а да убедят хората да спазват стриктно мерките, особено на фона на растящия брой заразени.


"Освен актовете, които са най-много за неносене на маски, издаваме и полицейски разпореждания, така че гражданин, който неволно нарушава тези разпореждания, да се коригира", каза Христо Терзийски. По думите му, ако полицай види гражданин на улицата, който носи маска в джоба, а не на лицето си, първо получава предупреждение.


Терзийски призова още веднъж гражданите да са стриктни към изпълняването на карантинните мерки и да се съобразяват с апелите на полицаите за спазване и на останалите противоепидемични мерки. По думите му "целта ни не е да глобяваме хората, а да се вземат мерки за промяна на поведението в тази ситуация".


Такива предупреждения отправят и контрольорите в градския транспорт, които нямат право да налагат актове или да санкционират, ако нямате маска в обществения транспорт.


Заповедта на министъра на здравеопазването от 27 октомври гласи, че министрите и държавните органи съгласно функционалната си компетентност трябва да предприемат спешни и незабавни контролни мерки на територията на цялата страна, като усилията да бъдат насочени към задължително прилагане и спазване на заповедите за мерките срещу коронавируса.


Проверяващите екипи на РЗИ, трудовата инспекция, агенцията по безопасност на храните са ограничени и няма как да реагират на всеки сигнал за нарушение. Няма как да бъде поставен полицай или друг контролен орган пред всеки магазин, на всяка спирка на градския транспорт или на други обществени места. Заради това от месеци наред институциите многократно предупреждават колко е важна личната отговорност за спазването на мерките и посочват, че не санкциите са целта на проверките, а превенцията и осъзнаването на рисковете от заразата.


Къде трябва да носите маска - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  обезличаването т.е. маскирането е незаконно
  заповедта на министъра не може да е над закона
  затова и тези глоби до една падат в съда

 2. 2 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Къде и как да съобщя, ако видя нарушение?"

  пускаш донос по каналния ред, не като доносник, а като "съвестен гражданин"

 3. 3 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  "Не санкциите, а спазването на мерките са приоритет"

  Дано да е така...

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Колко е трудно да е разбереш, че трябва да се носи маска. У БГ има нек'ви генетични изменения, които не му позволяват на местния индивид да разбере елементарни неща.

  Ааа, и ако е възможно да си я сменя по-честичко, щото на некои бг-та сигурно миризливите им чорапи са по-чисти. Верно, че пари струва...

 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1448 Разстроено

  обезличаването т.е. маскирането е незаконно
  —цитат от коментар 1 на къдрав и сам се стриже


  Простотията ходи по хората... дори когато се опитват да се правят на умни

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  Мангъра май никой не може да го глоби, след като не си я носи когано се вози в обществения транспорт.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Маските са безсмислени поради простата причина че не спират аерозолното разпространение чрез което се предават вирусните инфекции.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 915 Неутрално

  "кой, кога и как може да ви глоби"

  Никой; никога; по никакъв начин!

  Палиативни мерки; фиктивна борба!

  Бяг на място! По Висоцки (Утринна гимнастика)!

 9. 9 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Разстроено

  Безсмъртните се събудиха!!! Някой все още смятат подаването на сигнал за донос, други че им ограничават правата. Не съм го казал аз - "Не народ, а мърша!", звучи много актулно в тези времена.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 973 Весело

  Безсмъртните се събудиха!!! Някой все още смятат подаването на сигнал за донос, други че им ограничават правата. Не съм го казал аз - "Не народ, а мърша!", звучи много актулно в тези времена.
  —цитат от коментар 9 на Калиманата


  Мдааа, обаче когато пострада някой от тях (или познат/роднина) първи надават вой "Къде е държавата, що няма драконовски мерки, аз да имах власт, Крум щеше да им се види мек!"

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Простотията ходи по хората... дори когато се опитват да се правят на умни
  —цитат от коментар 5 на plamen_b


  "Не народ, а мърша!", звучи много актулно в тези времена.
  —цитат от коментар 9 на Калиманата


  то се вижда и без да се описвате 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  Маската има само една единствена функция, да създаде чувсво за апокалиптичност, за невидимото зло, за смъртта дебнеща иззад ъгъла,да психяса лабилните хора.И не предпазва от нищо. Дори е вредна.Вирусът е стотици пъти по малък от отворите в маската.Маската трябва да внуши че има проблем.А всъщност царят е гол.
  А мангъра е доцент Мангъров, който определно разбира от вируси.И има съвест за разлика от доктор менгеле или генерал годжи.И още маската е незаконна, не знам как се допуска да влезеш в банка или бензиностанция маскиран.Чакам, ако стане някой обир с маскирани с ковид маски, как ще обяснява полицията?

 14. 14 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  Пратих им снимки от летището, където мургавите типове след граничния контрол свалят маските и го слагат като пристигнат в нормалната държава, за която са тръгнали. Четири пъти летях лятото, всеки път същото. Обадиха се около две седмици след това с “ама нищо не можем да направим, ние сме малко, напомняйте им вие, търсете служители на летището”. И докато ако си в мол или магазин и видиш хора без маски можеш да си тръгнеш, от гейтовете нямаш изход, освен да търсиш най-далечното място от тези.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  51 починали има днес, трябва ли някой да те глобява, за да разбереш, че не трябва да се увеличават...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Реално само и единствено полицията има правото да ви задържи и да установи личността Ви, необходима за изготвянето на акта за административно нарушение. Останалите могат да Ви напишат нещо само и единствено ако решите доброволно да съдействате.
  Друг е въпроса защо някой би стигнал до там да му пишат акт, вместо да е погрижи за здравето си в нагъчканите ГдоГ консерви, наричани "обществена услуга"?

 18. 18 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#14] от "fpyyh":

  Аз определено не съм мургав и правя същото, защото не искам да ме правят на маймуна , а пък ми затруднява дишането и запотява очилата.Да те светна, преди няколко месеца в Берлин, 300 000 немургави протестираха по унтер ден линден срещу маските.Ти чу ли за това?Не си и няма как, щото всичко се потулва.

 19. 19 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Някъде има ли регламентирано каква точно трябва да е маската, изисквания за структура, материал, пропускливост, срок за употреба и т.н., начини на контрол за спазването на този регламент или всеки парцал се смята за жизненоважен и животоспасяващ, че ще ме глобяват, ако не съм си го сложил на лицето? Защото покрай мен се разболяха точно онези, които не излизат, не ползват градски транспорт, по време на сделки се изолират в отделни самостоятелни стаи, а и някои дори не пуснаха децата си на училище. Явно са подтиснали имунитета си, защото това обездвижване и психически натиск водят само до болести, и в никакъв случай не подпомагат доброто здраве.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#11] от "къдрав и сам се стриже":

  Разпозна ли се?

 21. 21 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Любопитно

  До коментар [#13] от "Vasil Grozdanov":

  Писах го и преди, колега се оказа позитивен, контактните с него всекидневно са между 6 и 8 човека, заради носенето на маски нито един друг не е заразен!!! Пък вие си драскайте глупости!

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Разстроено

  51 починали има днес, трябва ли някой да те глобява, за да разбереш, че не трябва да се увеличават...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  Ми да, кой си има придружаващо заболяване е в риск! Хората спряха да пътуват в чужбина, не ходят на концерти и кино , па вируса ги тръшка като гербери стадо овце в Странджа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  законът забранява да се хиди маскирани. никой не може да ви глоби

 24. 24 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#12] от "...And justice for all":

  полудяхте бе изтрещяхте направо

 25. 25 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#15] от "НеКой":

  не мога да тразбера какво общо имат маските с това

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Разстроено

  До коментар [#13] от "Vasil Grozdanov":Писах го и преди, колега се оказа позитивен, контактните с него всекидневно са между 6 и 8 човека, заради носенето на маски нито един друг не е заразен!!! Пък вие си драскайте глупости!
  —цитат от коментар 21 на Калиманата


  Позитивен, щом не е болен, не киха и кашля и не врека на висок глас, малко е вероятно да зарази други дори и без маска!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Мат'рила трябва от денонощно да се възпитава и облъчва, нали така драги писачи на дневник?! Интересно, вие също сте от населението, и след време ще разберете какъв капан сте изкопали, но вече ще е късно за сълзи.

 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Разстроено

  До коментар [#13] от "Vasil Grozdanov":

  Ми като се четат мейнстрийм вувувзелите като Дойче Веле, кой не си купува редовно маски ще се зарази и ще умре!
  Германската обществена медия ARD също бие тревога: В България и Румъния остро липсват лекари , бягат - НПО масово ги склоняват да работят с пришелеца в Германия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Vasil Grozdanov":Писах го и преди, колега се оказа позитивен, контактните с него всекидневно са между 6 и 8 човека, заради носенето на маски нито един друг не е заразен!!! Пък вие си драскайте глупости!
  —цитат от коментар 21 на Калиманата


  Това ли е извода, че е заради носенето на маски?
  хахахаххахахаха

  Аз пък казвам, че е защото са пили вода.

  Или пък защото "теста" е дал фалшиво позитивен.
  Твърдения с еднаква тежест.

  Разсъждавай преди да драскаш.

 30. 30 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":законът забранява да се хиди маскирани. никой не може да ви глоби
  —цитат от коментар 23 на bnc59488372


  Едно от типичните глупости, изказани от безгрижно тъпи хора.

 31. 31 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#30:"stedim"][/quote]

  чети малко
  ЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТО

  https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136914670

 32. 32 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Разстроено

  До коментар [#29] от "къдрав и сам се стриже":
  Човека е от една седмица на легло, каквото и да пишете, не може да скриете несъстоятелноста си! Загуба на време е да се води диалог с вас и другите промитъци!!! Пии вода и ще те пропусне!!!

 33. 33 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Разстроено

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Болен е за съжаление, от една седмица е на легло! Способни сте да извъртите нещата така че на вас да ви е удобно!!! Няма да навлизам в подробности, безпредметно е.

 34. 34 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#32] от "Калиманата":

  заради носенето на маски нито един друг не е заразен!
  —цитат от коментар 21 на Калиманата


  Има над 10 изследвания за последните 50години които правят един и същ извод - маските не помагат.
  няма диалог без рационално мислене 35. 35 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Разстроено

  До коментар [#34] от "къдрав и сам се стриже":

  И още толкова които доказват че маската спира капки слюнка които биха могли да заразят човека насреща!!! Четеш и разбираш каквото ти е изгодно. Съжалявам само че има такива социопати като вас! Радвам се че има тази трибуна да ви даде гласност, иначе ще трябва да излизате и да разнасяте вируса дето го няма!!! Да сте живи и здрави всички нърдове, стойте си у вас, така сте най-полезни!

 36. 36 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2061 Неутрално

  До коментар [#18] от "Vasil Grozdanov":

  Както не всички с тъмен цвят на кожата са такива в делата си, така и някои белокожи са най-черни в поведението си. Сигурно ще си горд, ако заразиш и убиеш някого с безотговорното си поведение.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 37. 37 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Болен е за съжаление, от една седмица е на легло! Способни сте да извъртите нещата така че на вас да ви е удобно!!! Няма да навлизам в подробности, безпредметно е.
  —цитат от коментар 33 на Калиманата


  Тук виждам едно противоречие. Нали всички колеги носят маска и не се заразиха. Как точно този човек, носейки маска се зарази?

 38. 38 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Ганьо е безсмъртен, докато не се наложи да отиде в болница да го лекуват. Тогава опищява орталъка

 39. 39 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#37] от "don_spiridon":

  Той е заразния, бил е контактен на друго място! Проявява симптоми 4 дни по-късно, благодарение на това че е носил маска на работа, няма други заразени! Надявам се че ме разбрахте.

 40. 40 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ОГРАБИЧАВАНЕ БОСЕНЕТО ОБЛЕКО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАШО ЛИЦЕТО

  43-то НС -30 09.2016

  Чл.6 (1) Който на публично място носи прикриващо частично или скриващо напълно лицето се наказва със:
  1. Глоба в размер на 200 лв - за първи нарушение.
  2.Глоба в размер на 1500 лв за всяко следващо нарушение.
  Чл. 5 Контролът по спазване на закона се осъществява от МВР.

 41. 41 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 113 Неутрално

  До коментар [#7] от "Иван":

  Ти си безсмислен.

 42. 42 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 113 Неутрално

  Преди две седмици се върнах от Истанбул. Там не видях човек на открито без маска. На открито..... не говорим за магазини, хотели и т.н закрити помещения. Тук всеки ден виждам по някой кретен в градския транспорт без маска.

 43. 43 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#37] от "don_spiridon":Той е заразния, бил е контактен на друго място! Проявява симптоми 4 дни по-късно, благодарение на това че е носил маска на работа, няма други заразени! Надявам се че ме разбрахте.
  —цитат от коментар 39 на Калиманата


  Разбрах Ви, но там където се е заразил защо не е носил маска? Или е носил, но се е заразил?

 44. 44 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 362 Весело

  До коментар [#43] от "don_spiridon":

  Има проблеми с четенето и разбирането според мен, Никой никога не е казвал, че като сложиш маска си имунизиран. Когато носиш маска има по-малък шанс да се заразиш, а също и да заразиш някой наоколо ако вече си заразен.

 45. 45 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Преди години бях на едно погребение и всички бяха яко грипави. Бях предупреден, но ме беше неудобно да си сложа маска. Реших, че ще се жертвам, но поне като се прибера веднага ще си сложа маска.

  Огрипавях, но никой не се зарази от семейството ми. Обикновена хирургическа маска, дезинфекция и дистанция. Въпреки че бяхме в общо затворено пространство, тези мерки действат.

  Обезличих се доброволно още тогава. Добре че вече ми и плащат за това.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 46. 46 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Ама, какви маски, какви 5 лева?! Месеци и месеци тук, „Дневник" бълваше безумиците на Мангъров и компания! Заливаше ни с „Маските са, за да мълчите"! Обучаваше как да НЕ носим, как да избегнем глоба, как да се обжалва, как да се саботира всичко! Подковаваше как това никъде го няма, колко безсмислено е, как нямат право...А днес вече ми викат – къде са меркитеее, искаме меркиии, искаме маскииии, искаме контрол! Лицемери и евтини политикани!

 47. 47 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#1] от "къдрав и сам се стриже":

  Цял свят е с маски, тук сме по-различни ли? Смешна работа!

 48. 48 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#1] от "къдрав и сам се стриже":Цял свят е с маски, тук сме по-различни ли? Смешна работа!
  —цитат от коментар 47 на tmax500


  то и в цял свят има протести против "мерките" но тук има информационно затъмнение

  смешна работа е жабата в тенжерата докато гледа коня

 49. 49 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 597 Неутрално

  [quote#11:"къдрав и сам се стриже"][/quote]

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++

 50. 50 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2068 Гневно

  [quote#11:"къдрав и сам се стриже"][/quote]

  Досаждате с тъпотията си!

 51. 51 Профил на k.bradshaw
  k.bradshaw
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#42] от "Danny_K":

  Миналата седмица на два пъти пътувах с влак по линията Пловдив - София. Отпред стояха полицаи и предупреждава всеки без маска да си сложи. По високоговорителя на гарата също призоваваха за същото, в един момент се почувствах като в роман на Оруел. И въпреки това около 90% от хората във влака, поне около мен, бяха без маска. Даже имаше и такива, които разспускаха с биричка и фъстъчки. За какви глоби става въпрос и не е късно вече за това?

 52. 52 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Преди години бях на едно погребение и всички бяха яко грипави. Бях предупреден, но ме беше неудобно да си сложа маска. Реших, че ще се жертвам, но поне като се прибера веднага ще си сложа маска. Огрипавях, но никой не се зарази от семейството ми. Обикновена хирургическа маска, дезинфекция и дистанция. Въпреки че бяхме в общо затворено пространство, тези мерки действат.Обезличих се доброволно още тогава. Добре че вече ми и плащат за това.
  —цитат от коментар 45 на Митко


  Ми където има служебни маски и си ги сменяват през половин час, ок...Ама народа масово си носи една и съща маска със седмици и от отровните маски много повече са бактериалните пневмонии от колкото ковидните!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 53. 53 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 383 Неутрално

  То хубаво има глоби за налагане, но дали и заради тях, хората спазват препоръките.. Не съм убеден.

  danitoledov
 54. 54 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Мангъров кой ще го глоби за всекидневните глупости, които дрънка в медиите.

  Marinov
 55. 55 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#41] от "Danny_K":

  К19 е изключително примитивна психологична манипулация , разчитаща на тъпотата на хора като теб.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 56. 56 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Неутрално

  До коментар [#36] от "fpyyh":

  Аз имам един дефект, никога не съм се разболявал от грип, и от отя менте грип няма да се разболея.А всъщност, колкото повече като теб заразя, толкова по добре.Така работи естественият отбор.А на теб препоръчвам, като си караш колта сам, да бъдеш с маска, като стоиш на спирката сам, пак с маска и като си изпълняваш задълженията довечера пак с маска.

 57. 57 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#43] от "don_spiridon":Има проблеми с четенето и разбирането според мен, Никой никога не е казвал, че като сложиш маска си имунизиран. Когато носиш маска има по-малък шанс да се заразиш, а също и да заразиш някой наоколо ако вече си заразен.
  —цитат от коментар 44 на Bob


  Еднакъв ли е този шанс при маска от 1 лев, при масга от 20 лева, при маска от 100 лева, пли шлем от плексиглас, при копринен шал, при вълнен шал, при кашмирен шал? Защото според заповедта всички са разрешени.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 963 Весело

  Те тия без маски трябва директно да ги вкарват в психиатрия - трябва да си луд тия дни да си без маска в затворено помещение (освен дома ти...)

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хи-хи":

  Как бързо ви дресираха, вие сте срам за човешкия род. Правила, ред, дисциплина, изпълнителност, няма мисъл, няма свобода, да ви е честито, заслужавате си го. Останалите просто не носят тъпия парцал там където не е задължително.

 60. 60 Профил на don_spiridon
  don_spiridon
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bob":

  Разбрах, че като сложиш маска има по-малък шанс. Но ако сложиш шал какъв е смисъла? Ако няма смисъл от шал тогава той е излишен, нали?
  А имам и друг въпрос, тъй като все повече хора се заразяват всеки ден, предполагам, че също много хора се излекуват. Каква е логиката за тях да има маски? Нали поне 2-3 месеца имат антитела? Нали не могат да заразят другите след като те самите не могат да бъдат заразни?

 61. 61 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 856 Неутрално

  На тая глупост с маските и глобите се казва полицейщина и фашизъм! Да се промени конституцията, като изрично се забрани на държавата да налага на хората да носят маски или подобни глупости никога повече!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 62. 62 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "къдрав и сам се стриже":

  Носим я по здравословни причини -

  Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:
  1. ако носенето на облеклото се налага:
  а) по здравословни причини;
  б) от характера на упражняваната професия;
  в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;
  2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;
  3. когато със закон е установено друго.

 63. 63 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1678 Разстроено

  Французинът и германецът казват: "Аз ще си сложа маска, за да се опазя от зараза и за да опазя и другите."

  Българинът казва: "Аз маска няма да нося, но ще си я сложа при нужда, за да не ме глобят с 300 лв."

  Ех, Андрешко, няма да оправиш и това си е. Тъмен балкански субект си се пръкнал, тъмен балкански субект ще си умреш.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 64. 64 Профил на Vasil Grozdanov
  Vasil Grozdanov
  Рейтинг: 121 Гневно

  До коментар [#63] от "Lou":
  Андрешко, тия 300 000 германци, дето протестираха срещу маските по Унтер ден Линден, викаш да не ги броим.А пък франсетат а що демионстрации направиха?

 65. 65 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 797 Весело

  Едно от типичните глупости, изказани от безгрижно тъпи хора.
  —цитат от коментар 30 на stedim


  Ако е така, откъде да знаят, че са тъпи?

  :)

  п.п. това било завинаги!!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 66. 66 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 797 Весело

  [quote#30:"stedim"]
  —цитат от коментар 31 на къдрав и сам се стриже
  чети малкоЗАКОН ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НОСЕНЕТО НА ОБЛЕКЛО, ПРИКРИВАЩО ИЛИ СКРИВАЩО ЛИЦЕТОhttps://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136914670 [/quote]

  Четенето с разбиране не е по твоите възможности!

  Защо не си прочете линка?

  Чл. 3. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 не се прилага:
  1. ако носенето на облеклото се налага:
  а) по здравословни причини;
  б) от характера на упражняваната професия;
  в) в рамките на спортни, културни, образователни или други подобни прояви, когато се носи от участниците в тях и е с временен характер;
  2. в молитвените домове на регистрираните вероизповедания;
  3. когато със закон е установено друго.

  А?

  п.п. Функционалната неграмотност при някои примати отдавна е доказана от Писа!!!

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 67. 67 Профил на sgi35679591
  sgi35679591
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Значи, всичките мерки от началото на цирка са малоумни и противоречиви. Върха на малоумието беше като му измислиха и работно време на вируса(имам предвид вечерния час на заведенията), че и месторабота(в дискотекиете има вирус, в ресторантите няма). За съжаление има овце, които гледат измислените цифри и умират от страх. Ако всички взаимно спрем да спазваме тъпите им мерки, ще ги отменят и всичко ще си тръгне по старо у.

 68. 68 Профил на sgi35679591
  sgi35679591
  Рейтинг: 46 Неутрално

  До коментар [#47] от "tmax500":

  Навсякъде има, но хората на запад са по-събудени от нас и протестират, но тука е пълно с овце като теб.

 69. 69 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 621 Весело

  Харесва ми, как British Airways елегантно са решили да покажат среден пръст на системата. По правило те задължават да носиш маска през целия полет и дори напомнят. Но! Преди около две години и те се реорганизираха - практика, която започна SAS преди 10на години - и спряха безплатната храна и напитки в икономична класа на късите европейски маршрути. Сега обаче, в знак на солидарност със затруднените от противоепидемичните мерки пътници, всеки получава пакетче криспс (чипс за всички останали), две бисквитки, малка минерална вода и чай или кафе. Разбира се, няма как да носиш маска, докато консумираш. Гениално!

  Та, толко за маските....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK