Ананиев е убеден, че бюджет 2021 е изпълним който и да дойде на власт

Министърът на финансите Кирил Ананиев.

© Юлия Лазарова

Министърът на финансите Кирил Ананиев.Министърът на финансите Кирил Ананиев е убеден, че предлаганият от него проектобюджет за 2021 г. е изпълним който и да дойде на власт след парламентарните избори, които редовно трябва да се проведат през март. Пред "Нова телевизия" той отговори на критики от бивши министри на финансите и от президента Румен Радев, че проектът е съставен с предизборна цел, предвижда неразумно харчене и ще постави в трудна ситуация следващите управляващи.


"Ако ГЕРБ продължи да управлява независимо от конфигурацията, той ще изпълни бюджета, ако дойде друго правителство, и то ще може спокойно да си изпълни бюджета", каза Ананиев. Според него критиките към неговите разчети са дошли в първия ден след публикуването им, когато коментаторите не са имали време да проучат детайлите.


Ананиев подчерта, че реалният бюджетен дефицит, ако се изключат извънредните средства за борба с коронавируса, е 1.4-1.5% от БВП, докато в други развити държави е между 7 и 17 на сто. "Не се отказваме от мерките в управленската програма, а при отпадане на пандемията ще се върнем към старите нива на бюджетен дефицит", добави той и напомни, че за мерки с борба с пандемията са предвидени 3 млрд. лв., или 2.5% от БВП.
Размерът на дълга ще е 28.2% от БВП и България е в челната тройка по добро съотношение на двата показателя, добави финансовият министър.


Помолен да коментира исканията на полицейските синдикати за увеличение на заплатите, Ананиев каза, че държавата винаги има буфери, но въпросът е да се прецени дали е целесъобразно увеличение с повече от предвижданите за държавните служители 10 на сто, след като по-рано в годините полицейските заплати вече са били увеличени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK