Фандъкова за IV градска болница: Недопустимо закъснение, но не е време за оставки

Йорданка Фандъкова

© Юлия Лазарова

Йорданка ФандъковаКметът на София Йорданка Фандъкова няма да иска оставката на директора на общинската IV градска болница доц. Аркади Иванов въпреки предложението за това на здравния министър Костадин Ангелов. Тя заяви, че е получила писмените обяснения на Иванов, както и видеозаписите от камерите "по минути" за забавения с два часа прием на 70-годишен пациент с COVID-19.


"Забавянето и престоят на линейката е 1.06 часа, а това не е по правилата", обясни Фандъкова. Дежурният лекар е дошъл след малко повече от 30 минути, което също е много сериозно забавяне, посочи тя. След това са започнали разговори между дежурния лекар и неговия началник, с началника на отделението, със спешния медик "Това е забавило цялата процедура, вместо да се действа - са разговаряли. Това е недопустимо, но в този момент имаме нужда от подреждане на системата, както и от всеки медик, медицинска сестра, санитар. Не смятам, че е време за оставки", мотивира позицията си по случая Фандъкова.


Не е ясно как да се действа със заразените, които идват сами в болниците
Хората, които пристигат самостоятелно в болниците, но не са за хоспитализация, допълнително натоварвали системата. Те ще бъдат прегледани, ако са заразени, но щом не са за приемане в болница, би трябвало да се обадят на "Спешна помощ", за да ги върнат с линейка вкъщи, даде пример тя. В момента се търси решение за тези случаи заедно със здравния министър и с директора на "Спешна помощ", добави Фандъкова.


По протокол тези болни трябва първо да се свържат с личния си лекар и да получат специализиран съвет какво да правят според симптоматиката. По инициатива на здравния министър коли на МВР бяха предоставени за транспортиране на заразени до болниците.


През изминалата нощ в IV градска болница са приети още 4 души с коронавирус. Специализираното отделение е претоварено, защото е с 8 легла, а хоспитализираните болни там вече са 14. Общият им брой в цяла София е 694, което е с 42 души повече от вчера, отбеляза кметът.


Засега не се обсъжда обособяване на COVID болница в София


На въпрос на "Дневник" дали се обсъжда вариант за обособяване на цяла болница за прием само на заразени с COVID-19 Фандъкова отговори, че с нея не е обсъждана такава възможност.


"Аз лично не смятам, че това е правилно решение. По-скоро това, което прави (здравният) министърът - постепенно да увеличава капацитета на съществуващите болници", отговори тя.


Днес общинската комисия по бюджет и финанси одобри предложението на зам.-кмета Дончо Барбалов и на двама общински съветници от ГЕРБ за увеличаване на капитала на IV градска болница с 370 хил. лева чрез непарична вноска. Лечебното заведение ще получи нова апаратура: комплект за анестезиология, лапароскопско оборудване, ултразвуков апарат, уретроцистоскоп и др.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK