Съдебният съвет одобри ваканция до 31 декември, ГЕРБ предложи само отлагане на дела

В Софийския районен съд залите нямат прозорци, а в някои съдилища в страната е трудно да се спазва дори отстояние от 2 метра

© Николай Дойчинов

В Софийския районен съд залите нямат прозорци, а в някои съдилища в страната е трудно да се спазва дори отстояние от 2 метраСлед дълъг дебат, спорове и различни мнения съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази подкрепа към предложението за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и идеята съдилищата в цялата страна да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, защото по думите на председатели на съдилища "положението е извън контрол", а болните нарастват многократно всеки ден.


Подкрепата за предложението за промени бе изразена с 8 гласа "за" и 3 "против". На практика обаче Народното събрание е органът, който ще реши дали съдебна ваканция ще има или не.


Идеята е насрочените дела за разглеждане в открито съдебно заседание за този период от време да бъдат пренасрочени за нови дати, но не по-късно от 15 юли 2021 г. и тя бе предложена на вниманието на кадровия орган с писмо от Красимир Ципов от ГЕРБ.
По-късно обаче депутатът внесе законови промени, с които не предлага съдебна ваканция, а само възможност за отлагане на делата с 30 дни, ако епидемичната обстановка се усложни. Връща се и възможността за провеждане на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка, както бе въведена по време на извънредното положение. Сега тя ще се регламентира чрез промени в закона, според които ще може да се използва и по време на извънредната обстановка, както и два месеца след отмяната й.


Съдийската колегия отдели няколко часа за обсъждане на идеята за съдебна ваканция. Тази година традиционна съдебна ваканция нямаше за съдилищата, тъй като магистратите трябваше да работят пред лятото, за да се справят с натрупаните по време на извънредното положение дела.


Сега обаче се налага преразглеждане на мерките за работата на съдилищата, тъй като в цялата страна има много болни магистрати и съдебни служители. Освен становището за съдебната ваканция съдийската колегия на ВСС реши във вторник да преразгледа и обнови мерките, които трябва да спазват съдилищата по време на пандемията, а те ще продължат да се прилагат и след 31 декември 2020 г., когато опасността от заразата все още може да е висока.


Според съдийската колегия дори и да има нова съдебна ваканция правораздаването няма да спре напълно - ще продължат да се гледат дела, по които се изискват решения в кратки срокове. Такива са наказателни, по които има задържан под стража, дела за издръжка, срещу домашно насилие и за родителски права на непълнолетни деца, за незаконно уволнение и произнасяния по обезпечителни искове.


Председателят на ВАС: Аз съм като едно малко РЗИ


Изключителна тежка и притеснителна е ситуацията в някои от съдилищата в страната. По-рано днес от Върховния административен съд съобщиха, че общо 64 са съдиите и съдебни служители в системата на административното правораздаване, които са с COVID-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички работещи в административните съдилища в България, показват данните към 2 ноември 2020 г.


"Тези данни вече не са верни, защото от днес имаме още положителни тестове на съдия и на съдебен служител. Ситуацията е повече от тежка. Нашите съдебни сгради не са подготвени за разглеждане на делата при спазване на всички мерки срещу разпространението от коронавируса. В Софийския районен съд съдебните зали нямат прозорци, в Специализирания наказателен съд - също. Дори Съдебната палата не е подготвена за това. Не говоря за съдилища като Районния съд във Варна например, където положението е трагично и няма как да се спазва дори отстояние от 2 метра", обясни председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.


Той многократно подчерта, че съдебна ваканция категорично не значи затваряне на съдилищата и прекратяване на дейността им по правораздаване.

"Преди 2 седмици лично аз казах, че няма причина да променяме мерките. Днес ситуацията е коренно различна и са нужни мерки. Ако един съдия се разболее, цял състав отива извън строя. Над 100 дела съм отложил за една седмица. Имаме съдебни състави, в които има по един здрав съдия. Нещата са извън контрол! Аз съм като малко РЗИ - всеки ден се занимавам само с това - с тестове, карантини и болни съдии", обясни Георги Чолаков и настоя както за спешни мерки, така и за подкрепа на предложението за съдебна ваканция.

Красимир Шекерджиев припомни, че тази година не е имало съдебна ваканция. Той каза и че има мерки, но мерките не работят и вече има починал съдия.


"Дано не съм лош пророк, но се опасявам, че няма да е единственият. Има колеги в много тежко състояние. От 3 дни насам всеки съдия, с когото съм разговарял, или чака резултат, или отива да си прави PCR тест. Има съдилища, при които всички са болни или са контактни. Трябва да защитим съдиите, служителите и всички останали", подчерта Шекерджиев.


Атанаска Дишева обаче видя популизъм в думите на колегите си, че със съдебна ваканция ВСС ще пази живота и здравето на съдиите.

"Работата ще се натрупа, а тя чака същите тези съдии и съдебни служители. Ако сега няма открити съдебни заседания, то в следващите месеци ще трябва да има в пъти повече. Освен това съдиите и съдебните служители имат семейства и деца и не живеят и не се заразяват само в съдебните зали. И каква е гаранцията, че след съдебната ваканция опасността от заразяване с коронавирус ще намалее", коментира Дишева.

Тя отхвърли предложението за съдебна ваканция, като подчерта, че много по-важно е да се вземат адекватни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. По думите й нито законодателната, нито изпълнителната власт са спрели да работят заради пандемията и каза, че това не трябва да се случва и със съдебната власт.


Подобно мнение изрази и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "През пролетта позагубихме баланса между опазването на здравето и живота на магистрати и граждани и осигуряване на възможността за правораздаване. А ако ситуацията се влоши, ще обявим съдебна ваканция за 2021 г. ли? Нека вземем мерки и да дадем възможност за онлайн заседания, отсрочване на дела, когато не може да се формира съдебен състав, и да обсъдим други предложения. Но съдебна ваканция - категорично не, защото тя няма да реши проблема", обяви Панов.


В крайна сметка съдийската колегия реши, че ще обсъжда конкретните мерки и насоки, които да даде на председателите на съдилища, във вторник следващата седмица (10 ноември).


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в България - четете тук. По важните новини по темата от света - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK