Съдебният съвет одобри ваканция до 31 декември, ГЕРБ предложи само отлагане на дела

В Софийския районен съд залите нямат прозорци, а в някои съдилища в страната е трудно да се спазва дори отстояние от 2 метра

© Николай Дойчинов

В Софийския районен съд залите нямат прозорци, а в някои съдилища в страната е трудно да се спазва дори отстояние от 2 метраСлед дълъг дебат, спорове и различни мнения съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) изрази подкрепа към предложението за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и идеята съдилищата в цялата страна да излязат във ваканция от 15 ноември до 31 декември включително, защото по думите на председатели на съдилища "положението е извън контрол", а болните нарастват многократно всеки ден.


Подкрепата за предложението за промени бе изразена с 8 гласа "за" и 3 "против". На практика обаче Народното събрание е органът, който ще реши дали съдебна ваканция ще има или не.


Идеята е насрочените дела за разглеждане в открито съдебно заседание за този период от време да бъдат пренасрочени за нови дати, но не по-късно от 15 юли 2021 г. и тя бе предложена на вниманието на кадровия орган с писмо от Красимир Ципов от ГЕРБ.
По-късно обаче депутатът внесе законови промени, с които не предлага съдебна ваканция, а само възможност за отлагане на делата с 30 дни, ако епидемичната обстановка се усложни. Връща се и възможността за провеждане на съдебни заседания чрез видеоконферентна връзка, както бе въведена по време на извънредното положение. Сега тя ще се регламентира чрез промени в закона, според които ще може да се използва и по време на извънредната обстановка, както и два месеца след отмяната й.


Съдийската колегия отдели няколко часа за обсъждане на идеята за съдебна ваканция. Тази година традиционна съдебна ваканция нямаше за съдилищата, тъй като магистратите трябваше да работят пред лятото, за да се справят с натрупаните по време на извънредното положение дела.


Сега обаче се налага преразглеждане на мерките за работата на съдилищата, тъй като в цялата страна има много болни магистрати и съдебни служители. Освен становището за съдебната ваканция съдийската колегия на ВСС реши във вторник да преразгледа и обнови мерките, които трябва да спазват съдилищата по време на пандемията, а те ще продължат да се прилагат и след 31 декември 2020 г., когато опасността от заразата все още може да е висока.


Според съдийската колегия дори и да има нова съдебна ваканция правораздаването няма да спре напълно - ще продължат да се гледат дела, по които се изискват решения в кратки срокове. Такива са наказателни, по които има задържан под стража, дела за издръжка, срещу домашно насилие и за родителски права на непълнолетни деца, за незаконно уволнение и произнасяния по обезпечителни искове.


Председателят на ВАС: Аз съм като едно малко РЗИ


Изключителна тежка и притеснителна е ситуацията в някои от съдилищата в страната. По-рано днес от Върховния административен съд съобщиха, че общо 64 са съдиите и съдебни служители в системата на административното правораздаване, които са с COVID-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички работещи в административните съдилища в България, показват данните към 2 ноември 2020 г.


"Тези данни вече не са верни, защото от днес имаме още положителни тестове на съдия и на съдебен служител. Ситуацията е повече от тежка. Нашите съдебни сгради не са подготвени за разглеждане на делата при спазване на всички мерки срещу разпространението от коронавируса. В Софийския районен съд съдебните зали нямат прозорци, в Специализирания наказателен съд - също. Дори Съдебната палата не е подготвена за това. Не говоря за съдилища като Районния съд във Варна например, където положението е трагично и няма как да се спазва дори отстояние от 2 метра", обясни председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.


Той многократно подчерта, че съдебна ваканция категорично не значи затваряне на съдилищата и прекратяване на дейността им по правораздаване.

"Преди 2 седмици лично аз казах, че няма причина да променяме мерките. Днес ситуацията е коренно различна и са нужни мерки. Ако един съдия се разболее, цял състав отива извън строя. Над 100 дела съм отложил за една седмица. Имаме съдебни състави, в които има по един здрав съдия. Нещата са извън контрол! Аз съм като малко РЗИ - всеки ден се занимавам само с това - с тестове, карантини и болни съдии", обясни Георги Чолаков и настоя както за спешни мерки, така и за подкрепа на предложението за съдебна ваканция.

Красимир Шекерджиев припомни, че тази година не е имало съдебна ваканция. Той каза и че има мерки, но мерките не работят и вече има починал съдия.


"Дано не съм лош пророк, но се опасявам, че няма да е единственият. Има колеги в много тежко състояние. От 3 дни насам всеки съдия, с когото съм разговарял, или чака резултат, или отива да си прави PCR тест. Има съдилища, при които всички са болни или са контактни. Трябва да защитим съдиите, служителите и всички останали", подчерта Шекерджиев.


Атанаска Дишева обаче видя популизъм в думите на колегите си, че със съдебна ваканция ВСС ще пази живота и здравето на съдиите.

"Работата ще се натрупа, а тя чака същите тези съдии и съдебни служители. Ако сега няма открити съдебни заседания, то в следващите месеци ще трябва да има в пъти повече. Освен това съдиите и съдебните служители имат семейства и деца и не живеят и не се заразяват само в съдебните зали. И каква е гаранцията, че след съдебната ваканция опасността от заразяване с коронавирус ще намалее", коментира Дишева.

Тя отхвърли предложението за съдебна ваканция, като подчерта, че много по-важно е да се вземат адекватни мерки за ограничаване разпространението на коронавируса. По думите й нито законодателната, нито изпълнителната власт са спрели да работят заради пандемията и каза, че това не трябва да се случва и със съдебната власт.


Подобно мнение изрази и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. "През пролетта позагубихме баланса между опазването на здравето и живота на магистрати и граждани и осигуряване на възможността за правораздаване. А ако ситуацията се влоши, ще обявим съдебна ваканция за 2021 г. ли? Нека вземем мерки и да дадем възможност за онлайн заседания, отсрочване на дела, когато не може да се формира съдебен състав, и да обсъдим други предложения. Но съдебна ваканция - категорично не, защото тя няма да реши проблема", обяви Панов.


В крайна сметка съдийската колегия реши, че ще обсъжда конкретните мерки и насоки, които да даде на председателите на съдилища, във вторник следващата седмица (10 ноември).


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в България - четете тук. По важните новини по темата от света - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1229 Любопитно

  Не разбрах !!! В неплатена ли ги пуска ???

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  Няма вирус, всичко е активно мероприятие!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  ПАТЕН. За наша сметка и в нарушение на всички Закони и наредби !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  Тия имат ли представа какви ще са последиците и какъв ще е хаосът в системата?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 530 Неутрално

  В Англия съдебните заседанията се провеждат онлайн. Преговорите за Брекзит се провеждат онлайн. Цялата Европейска комисия работи дистанционно от март насам. Но в България това е мираж, защото сме избрали умствено изостанали да ни управляват, които за 10 години не можаха един единен портал за проверка на дела да направят, да не говори за електронно правителство.

 7. 7 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 972 Неутрално

  Да не забравите и бонуси да им дадете на края на годината на тия некадърници!

 8. 8 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 83 Гневно
 9. 9 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Да работят онлайн

  Как работят останалите от вкъщи

  Да не би Европарламента да спря да работи, а евро прокуратурата ??
  Излязат ли съдиите, ще излязат и прокурорите

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 10. 10 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1454 Разстроено

  Рай за престъпниците.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 11. 11 Профил на Perry_Mason
  Perry_Mason
  Рейтинг: 0 Неутрално

  В Англия съдебните заседанията се провеждат онлайн. Преговорите за Брекзит се провеждат онлайн. Цялата Европейска комисия работи дистанционно от март насам. Но в България това е мираж, защото сме избрали умствено изостанали да ни управляват, които за 10 години не можаха един единен портал за проверка на дела да направят, да не говори за електронно правителство.
  —цитат от коментар 6 на tediblabla


  А тук offline. Благодарение на ткива като Томиславчо и ГЕРБаджийската крадлива шайка по документи вероятно ще докажат усвояването на 3 млрд. лева за направата и съществуването на електронно правителство но проблемът е, че никой не го е виждал.

  Хаос цари на всякъде в държавата.

 12. 12 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 75 Неутрално

  зимната ваканция месец и половина, като за начало, дано има време за пролетна, че очаквам лятната да е 1/2 година.

 13. 13 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 231 Гневно

  Институция по институция държавата абдикира...

 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5274 Гневно

  Не им се бачка. За лекари и медицински персонал ситуацията да не е различна

 15. 15 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Какво значи ситуацията е извън контрол? Милиони болни? На какво основаяние се прави подобен извод?

 16. 16 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Явно нещо не си разбрал! Съдебната ваканция означава само, че няма да има открити съдебни заседания. Иначе всички от съдията до чистачката продължавата да работят, защото освен влизаенто в зала, има още купища работа, която се върши извън нея. Така че, да, ще вземат заплати, защото ще работят точно толкова, колкото са работили и до сега.

 17. 17 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 413 Неутрално

  А кой умник реше сградата на СРС /очевидно говорят за наказателното отделение/ да е без прозорци.

 18. 18 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Гневно

  Аби тия мислят ли въобще да работят! По тази логика всеки ще си вземе шапКата. ОК ваканциа но С НЕПЛАТЕНА ОТПУСКА!
  Знаете ли колко бизнеси висят и чакат господа съдиите да отсъдят. И не могат да се развиват.
  Крайно време е да се приеме закон с който да се даде срок НА СЪДА ДА ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ, А НЕ ДА ВЛАЧАТ ДЕЛАТА.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 19. 19 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Този ВСС е трагично корумпиран и невеж! Какво да се очаква от орган, който толкова години не успя да създаде нито функционираща система за разпределение на делата, нито функционираща система за проследяването на съдебните актове, а в тази атмосфера и с тези кадровици да се говори за онлайн гледане на дела граничи с фантастиката

 20. 20 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Весело

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  Те са длъжни според раята /пардон електората/
  Господа съдиите като безценен кадър трябва да се пазят.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 21. 21 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  "Мярката за неотклонение задържане под стража в досъдебното производство не може да продължи повече от две години, ако лицето е привлечено като обвиняем за тежко умишлено престъпление по чл. 411а, за което се предвижда наказание не по-малко от 15 години лишаване от свобода или друго по-тежко наказание и повече от една година в останалите случаи"."

  Чии срокове изтичат?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1936 Весело

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За втори път Ви подкрепям.
  Ама без коментар 4 :)

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 24. 24 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Целият свят гори, човек няма къде да избяга вече - от всички безобразия тук.

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#14] от "pet_fire":

  И що да им се бачка? Номерът минава и заплатите вървят. Изнемогвали горките...! Ами по другите държавни и общиснки институции, какво да правят?! Там нали също работят с хора? Даже и потокът е много по-голям и труден за проверка. Пък какво чудо е по РПУ-тата, даже не искам и да си помислям. Униформените какво да кажат в такъв случай?

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 498 Неутрално

  На фона на високите им доходи пък и два месеца ваканция! Безобразие!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nathan Cohen":

  Как да успее да създаде системи за разпределение и контрол, като не иска?! То е очевидно. Ако искаха и опитваха, щяха да направят няколко грешки през годините, но щеше да се вижда, че правят нещо и искат. Но не се вижда нищо и само се хленчи как международното положение пречело.

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Гневно

  Нааааглост ГЕРБерска, платена от нас отпуска. Хаосът ще е нереален. Тотално падение!

 29. 29 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Ситуацията с болните била извън контрол. Лекари, медицински сестри, учители умират заразени на работните си места, но тия първи избягаха от задълженията си.

 30. 30 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#7] от "pinoccio":

  Изместват фокуса. Проблемът не е в това съдилищата да работят. Колко работят е друг въпрос, проблемът е могат ли да заседават без участието на страните. Както съдебната ваканция не е ваканция за съдиите, а ваканция за гражданите, които не са длъжни, докато трае, да се явяват в съда, освен за ограничен кръг дела, така и тази ваканция не е за съда, а пак за гражданите. Сто пъти казах, че не може да задължиш страните да се явяват в необазопасена среда. Ако те искат - майната му ще рискувам, могат да правят каквото поискат. Ако обаче съдът ги задължава, налага им глоби и съдебна охрана ги развежда из страната, това е друга работа. Ситуацията не е обичайна и е известно, че има риск за всички да се заразят. Това не се отнася до работата на изпълнителната и законодателната власт, когато тя не е свързана с лично явяване на граждани. Една или един горе разсъждава как се заседавало в Англия. Ами добре, само да питам как ще осигуриш онлайн връзка със страните, свидетелите и останалите участници в производството. Какво, ще задължиш Муньо от Каспичан да си плати интернета, да се снабди с компютър и камера, та да го разпиташ ли? Или ако делото е наказателно - как ще събереш на едно място, извън съдебната зала, адвокат и подсъдими, че да могат да се консултират по време на заседанието без това да става пред всички - по телевизора. Това означава, че връзката с всички останали ще бъде прекъсната, за да се гарантира конфиденциалност. Може и да има начини всички тези неща да се решат, но това не става без изменение в процесуалните закони. Видеоконферентна връзка не може да бъде осъществена без орган, който може да снеме и установи самоличността на свидетел или вещо лице. Т.е. от разстояние, за да може да се установи кой ще бъде разпитван и кой всъщност ще носи наказателна отговорност ако каже неистина или затаи истина, трябва някой да удостовери, че това е лицето, за което се представя. Практически гражданин ще трябва да ходи в полицията, от където да удостоверят, че този на монитора е той, та от там насетне да се започне с разпита. Та фокусът не е върху това кой ще ходи на работа - съдиите дали ходят или не, всеки ден си пишат делата, вкл. в събота и неделя, т.е. работят. Фокусът е върху това, че не можеш да задължиш някой да рискува здравето си, за да се разгледа делото по време на чума. Гражданите и без ковид се тръшкат, че били призовавани, вкл. пострадалите от престъплението се оплакват и даже заявяват - Ако знаех, че толкова ще ме разкарвате, нямаше да подам жалба в полицията.

 31. 31 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ами при това положение да разпуснем армията, полицията, лекарите и медицинските сестри и всички да си седнат в къщи. Надявам се, че НС няма да одобри такава ваканция на съдилищата. И без това делата се точат години.

 32. 32 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 496 Неутрално

  До коментар [#30] от "zlo38528262":

  Най- сетне някой да им го обясни на драскачите тук като за първокалсници.

 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Неутрално

  До коментар [#23] от "kvasimodo":

  И за 4 ще се съгласиш като му дойте времето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1291 Весело

  Системата на административното правораздаване, които са с COVID-19 или са под карантина като контактни на лица с установена коронавирусна инфекция. Това са 4,3% от всички работещи в административните съдилища в България, показват данните към 2 ноември 2020 г


  И цялата институця се срути 4.3%🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 35. 35 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  За лекарите е разбираемо, те преглеждат и са в близък контакт с болните, но съдиите от какво са застрашени, прегръщат ли се със страните по делото. И на снимката в статията се вижда, че има 1,5 м отстояние. Движат се с коли, а не с градски транспорт. Да не би тия дето трябва да плащат подкупи, сега да не плащат и трябва да почакат да видят какви решения да вземат.

 36. 36 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Весело

  Като се има предвид кои са болни: Борисов, Нинова, Гешев и колко са застрашени съдии, значи ковида се предава чрез парите. Закъсаха го тия, които броят много пачки.

 37. 37 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  [quote#4:"КМЕТ В СЯНКА"]Гарантирано от ГЕРБ!!![/quote
  ТАКА ли! Гарантирано от такива като ВАС, които се държат и досега абсолютно безотговорно!

 38. 38 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 539 Неутрално

  СЪДА в България е дългата ръка комунизма и ДС, който съсипва държавата ни вече 75 години! Тези носят основната вина за неслучилия се преход!

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 39. 39 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Целият свят гори, човек няма къде да избяга вече - от всички безобразия тук.
  —цитат от коментар 24 на waterfall


  Как така гори? Нали Вие и таква като вас крещят, че вируса е измислен, че вирус няма, и че "болните" получавали пари, за да ги броят....

 40. 40 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3684 Неутрално

  До коментар [#6] от "tediblabla":

  Шит бля, бля. Когато Март месец първи в Европа беше постановено извънредно положение, кво ривахте диктатура. Премахнаха рестрикцийте, ся ривети друго

 41. 41 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Целият свят гори, човек няма къде да избяга вече - от всички безобразия тук.
  —цитат от коментар 24 на waterfall


  Да вадя ли цитати на Васи такива като Вас, какво твърдяхте до преди седмица? Че правителството ви тероризира с измислен грип и мерки. Защо обърнахте палачинката? Отнякъде получихте нова заповед и опорка - вместо безотговорните отровни - да се обвини правителството.

 42. 42 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 833 Неутрално

  По примера на ВСС всички медици да излязат във ваканция защото "положението е извън контрол". Божественият да разпореди това да стане веднага. Полицаите с 15% по-високи заплати и те във ваканция. Всички да се яват на работа по време на изборите.

 43. 43 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#40] от "сидер":

  Хей, гербераст! Твоят вожд от "риване" ли разбира. Във Факултето всички риват. ВСС и той риве. Полицаите и те риват. Той ги гали всички, нали си е добричък. Той е божествен и с три риби ще нахрани народа. Не е мин. пред. Само от риването на електората разбира. Веднъж да го изберат пак - те това е.

 44. 44 Профил на konservator.bg
  konservator.bg
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Господ ви гледа и не ми се мисли какво ви чака в деня възмездие, български съдии:

  "Видях още под слънцето мястото на съда, а там беззаконието, и мястото на правдата, а там неправдата." (Библията)
  ––––––––––
  "Да не извършиш неправда в съд; да не покажеш лицеприятие към сиромаха, нито да се стесниш от личността на големеца; но по правда да съдиш ближния си." (Библията)
  ––––––––––
  "Да не извършите неправда в съд, в мярка, във везни, или в мерило." (Библията)
  ––––––––––
  "Да не изкривявяш съд, да не гледаш на лице, нито да приемаш дар; защото дарът заслепява очите на мъдрите и превръща думите на справедливите." (Библията)
  ––––––––––
  "Съдете справедливо сиромаха и сирачето; Отдавайте правото на оскърбения и бедния." (Библията)

  Ако има дискусия за нещо, за което не сте достатъчно запознати, устоявайте на желанието да се включите.
 45. 45 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Ако тия мързеливци излязат във ваканция за 1 месец, заплатите им да се орежат поне за 2 месеца, да им дойде акъла в главата!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 46. 46 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  От всички юристи, най-болни административните съдии.
  Това граждански и наказателни съдии, и адвокати, как пък така нищо ни няма...
  Истерията ковид продължава да се мултиплицира.
  Докато на някои не им бъде ударено по личния джоб, все ще са болни и заплашени от разболяване...

 47. 47 Профил на foxhd
  foxhd
  Рейтинг: 255 Весело

  Малко е ваканция до края на годината за по сигурно до 1.06.2021 г. .

 48. 48 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2887 Весело

  Арабаджиеви и Баневи вдигат общ терен.

  Цветан Василев е изпратил поздравителна телеграма.

  Васил Божков пие от ритона за здравето на ВАС.

 49. 49 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Имам възивно дело в СГС от 8г, излезе решение, преди година, сега чакаме нещо друго...

 50. 50 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Направо да подават оставки! И без нищо свястно не правят.
  Правораздавателната система (МВР, Прокуратура, Съд) трябва
  да се рестартират с нови кадри, несвързани със статуквото!

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  А учителите как работят?

 52. 52 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 751 Неутрално

  Пенсионираните вещи лица от системата на МВР ще страдат, особено триото от Русия ....

 53. 53 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  До коментар [#9] от "nessarox":

  Те работят онлайн. Ще постановяват решения по дела, които чакат такива. Ще се гледат и определен вид дела щ. От 01.01.2021 в закона за съдебната власт пък е предвидено да се правят онлайн заседания и да има електронни дела. Не знам как ще смогнат, но е предвидено вече в закона.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 54. 54 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Крайно време е пълна проверка във ВСС и МП.Изляха се страшно много милиони за електронно правосъдие.То аха да тръгне и се проваля.Как можаха учителите да се оправят без всичките милиони,а съддът да не може.Къде отидоха тезимилиони.Защо още не може всеки юрист да си чете делата на компютъра и всеки юрист да седне пред компютъра и да се явява по дела.Милионите си пърнят нечии джобчета а резултатът го няма.

 55. 55 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1638 Неутрално

  Ще напьлнеят до навечерието на новата година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK