Болничната асоциация предлага тежките ковид случаи да се поемат от една болница

Болничната асоциация предлага тежките ковид случаи да се поемат от една болница

© Надежда Чипева, КапиталДа се търсят места, защо не и хотели, в които да се изолират само заразени с коронавирус пациенти, за да се ограничи разпространението на заразата. Това предлага Българска болнична асоциация (ББА), подкрепена от Националното сдружение на частните болници, в разпространена до медиите позиция. Асоциацията ще изложи предложенията си пред парламентарната здравна комисия този четвъртък.


ББА е предоставила на Министерството на здравеопазването списък на разкритите ковид легла в частните болници в цялата страна към 31 октомври 2020 г., като информацията постоянно се актуализира. "Оттам нататък начинът, по който всяко лечебно заведение ще се включи в процеса, е добре да бъде прецизиран и координиран от Министерството на здравеопазването", пишат от асоциацията.


Те подчертават, че подкрепят идеята на здравното министерство във всяка многопрофилна болница да бъдат заделени легла, които да обслужват пациенти по специалностите в съответното лечебно заведение, които са заразени и с коронавирус. За специализираните болници следва да се направи индивидуална преценка за възможностите, отбелязва ББА.


За тежките случаи може да се определят една или няколко болници, които да се финансират целево, като е добре те да имат подготовка за лечение на инфекциозни болести, посочват от асоциацията. Добавят, че останалите болници може да командироват персонал в тях заради необходимостта от 24-часови смени. От ББА препоръчват и да се организират бързи курсове за поведение на този персонал, единен протокол за лечение COVID-19, изготвен от МЗ, и правила за преминаване от мръсна в чиста зона.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK