Съдийската колегия защити върховни съдии, нападнати от Валери Симеонов

Съдийската колегия защити върховни съдии, нападнати от Валери Симеонов

© Надежда Чипева, КапиталСъдийската колегия на ВСС излезе със специална декларация, в която подкрепи върховни съдии, нападнати от зам.-председателя на парламента Валери Симеонов, след като загуби делото срещу Слави Трифонов.


Реакцията на колегията бе предизвикана след обръщение от Съюза на съдиите в България, които също се обявиха в защита на магистратите и призоваха кадровия орган да направи същото. Пред вестник "24 часа" Симеонов нарича определението на състава на Върховния касационен съд като "стъкмена работа", "екзекуция на закона" и обявява: "Такова съдебно решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо."


"Изрази като "позор за селски съд в Буркина Фасо", "изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона" са неоснователни твърдения за некомпетентност и пристрастие на съдебния състав при разрешаване на правния спор. Подхождаме с разбиране, че като страна по делото Валери Симеонов има право на лично мнение по постановения съдебен акт, но считаме, че в качеството му на публична личност, заемаща висок държавен пост, същият не може да употребява обидни квалификации и сравнения по отношение на съдебния състав от Върховния касационен съд", пише в декларация съдийската колегия на ВСС. Позицията ще бъде изпратена на Народното събрание.
Органът призовава всички представители на властите и партиите в България да се въздържат от обидни и манипулативни внушения спрямо съдиите, тъй като с такива изявления рушат доверието в съдебната власт, върховенството на закона и принципите на правовата държава.


На 23 октомври бе обявено решението, с което Валери Симеонов окончателно загуби делото, което водеше срещу Слави Трифонов заради твърдението, че е в явен конфликт на интереси, тъй като в мотела му "Козият рог" в Малко Търново се настаняват военни, които охраняват границата с Турция.


Какво реши съдебният състав по делото на Симеонов срещу Трифонов и още за казуса - тук
Призива на Съюза на съдиите в България четете тук
Целия текст на декларацията на съдийската колегия на ВСС четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK