Наръчник на COVID заразения: какво да (не) очаква от здравната инспекция

Наръчник на COVID заразения: какво да (не) очаква от здравната инспекция

© Associated PressРазвитието на COVID епидемията през есента показа, че осем месеца след началото българската здравна система продължава да не е готова за трудностите, пред които се изправя. Натрупаната умора и резкият скок на заразените направи особено видим този факт за регионалните здравни инспекции (РЗИ), които - заедно с личните лекари - са първата среща на заразените и техните контактни близки със системата.


От инспекциите се изискват поредица от действия, при това с доста кратки срокове за изпълнение:

- да се свързват с всеки, който е дал положителен тест за коронавирус;
- да събират информация за начина на заразяване;
- да се обаждат и на близките контактни на заразените;
- да правят PCR тестове;
- да попълват данни в единната държавна информационна система;
- да връчват предписания за поставяне под карантина (14 дни за заразените и 10 за контактните), които са от юридическо значение при нарушаването на изолацията, както и за издаването на болничен

Практиката показва, че РЗИ се бавят при изпълнението на задачите си. Особено в София, където заразените са най-много, закъснението е с дни. В резултат на това мнозина заразени остават с дни по домовете си на собствена отговорност с всички рискове, че биха могли и да не спазват правилата и без формален повод за санкционирането им. В същото време забавянето на властите да предоставят документ за карантина създава сериозни пречки пред спазването на трудовото законодателство и издаването навреме на болнични листове, например.


"Дневник" обобщава какво може да очакват пациентите от здравните инспекции в условията на задълбочаващата се криза.


Накъде след положителен тест
Резултатите от PCR тестовете в България, независимо в коя от одобрените лаборатории са направени, следва да се въведат от работещи там в единната информационна система. Само така положителният резултат на даден човек може да бъде видим за служителите на РЗИ и личните лекари, както и за служителите на МВР, които следят за спазването на карантината.


В началото на седмицата министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов обяви, че има забавяне при качването на лабораторните резултати в системата и с това обясни затлачването на системата нататък. По думите му от закъснението при регистриране на заразените следва и отлагане на свързването от страна на РЗИ с пациентите и техните контактни.


Според Илонка Маева, която временно ръководи столичната здравна инспекция след оставката на Данчо Пенчев, част от забавянето идва както от големия брой случаи в столицата (около и над 1000 дневно в последната седмица), така и със затрудненията на инспекторите да се свържат със заразените, за да проведе т. нар. епидемиологичното проучване (телефонна анкета със заразения за неговите близки контактни хора).


"Първо лицето трябва да си вдигне телефона и отговори, понякога и сто позвънявания не стигат и остава за следващ ден. Второ то трябва да си уточни контактните, с които е било. Пък трябва да подаде телефоните, пък да се прозвънят всички телефони и да отговорят, за да се запише тяхната информация", каза Маева. (Кои са близките контактни според заповедта - тук, цялата заповед - тук)

Едни хиляда бройки не можем да преодолеем, независимо от работата в извънработно време, в съботните и неделните дни. Просто твърде висока цифра се регистрира всеки ден, за да можем да я наваксаме


Илонка Маева,

временен директор на Столична регионална здравна инспекция


Още от лятото властите говорят за това, че броят на инспекторите в София не е достатъчен. Тази седмица Маева отчете, че положението допълнително се е утежнило от това, че сред тях има вече заразени и контактни, които не могат да работят.


Тя отказа да посочи броя на хората, ангажирани с контрола на епидемията в София, като уточни единствено, че повече от 10 души отговарят на телефонни обаждания от "притеснени граждани". Според данни от предишно нейно изявление над 70 души правят анкетни проучвания, а повече от 14 качват информация в електронната система. Засега единствената известна стъпка за подпомагане на РЗИ е "добавянето" на 20 души от Националния център по обществено здраве и анализи, които да помагат в работата на инспекцията. Така, по думите на главния здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Дневник", системата ще се справи "доколкото може".


(Не)формалната карантина


С увеличаването на случаите и задъхването на системата здравните власти все по-често призовават съвестта на хората да се поставят сами под карантина, защото формалното връчване на предписания се бави. Освен всичко друго - извършването на проучванията, разговорите по телефоните и писането на документи, време отнема и физическото обикаляне по адреси, за да се разнесат предписанията, което в град като София не е лесно, обясни миналата седмица Илонка Маева.


"Както в повечето европейски страни, важното е човек да знае какво да прави. Другото е формалната страна на въпроса", коментира Ангел Кунчев на 15 октомври пред "Нова телевизия". Тази формалност обаче е важна, предвид че "предписанията на хартия са основния за издаване на болничен лист от личния лекар", напомни обаче здравният министър Костадин Ангелов във вторник.


Властите вече обявиха, че обмислят уведомяване на поставените под карантина с есемеси, за да ускорят процеса, но засега не е известно колко време би отнело въвеждането на такава система. От страна, промяната минава през законодателна промяна и трябва да бъде одобрена от Народното събрание. В същото време, по думите на зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, държавната фирма "Информационно обслужване" трябва да направи технически възможно всички лаборатории да могат да въвеждат и телефонните номера на изследваните в държавната информационна система, за да е възможно след това изпращането на съобщения. Отделно на регулация подлежи как подобно известяване да стане основание за работодателите да приемат болничния лист на поставения в изолация.


РЗИ и контактните


Според правилата всеки заразен с коронавирус трябва да съобщи на РЗИ, когато го потърсят, кои са му близките контактни. Данните за тях се въвеждат в системата, за да са видими за личния лекар, който може да издаде болничен.


Ако човек няма симптоми, но е контактен


на друг заразен, не е необходимо да се изследват контактните лица - така от Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) отговориха на въпрос на "Дневник" как се определя кои близки контактни да бъдат изследвани. Те обаче подлежат на 10-дневна карантина. За заразените със SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.) задължителната изолация е 14 дни. След изтичането на периода не се прави PCR тест и се смята, че човек не предава заразата, макар и да има симптоми. (Още по темата - тук)


Ако човек има симптоми и е контактувал


с друг заразен, не е известно какво точно да прави. Човек не би трябвало да излиза от дома си - морално, за да няма опасност от разпространение на заразата, и формално, защото е поставен под карантина. Или според обобщението на главния здравен инспектор:


Това е един от най-неясните моменти


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор в интервю за "Нова телевизия" на 23 октомври


По думите на Кунчев тази неяснота трябвало да отпадне, когато личните лекари получат нормативна възможност да правят т. нар. бързи антигенни тестове за коронавирус или да дават направления за PCR изследвания.Тази стъпка, която трябваше да бъде направена още в началото на ноември обаче все още не е факт и не се знае кога ще стане.


Как работи системата на теория и практика при влошен COVID пациент - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK