ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Кметицата на Ивайловград се е снимала върху мозайките на вила "Армира" още преди три години

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова (третата от дясно на ляво) и областният управител на Хасково Станислав Дачев (до нея) са стъпили за снимка върху мозайките от IV в. във "Вила Армира". Снимката е от 2017 г.

© Иван Атанасов /

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова (третата от дясно на ляво) и областният управител на Хасково Станислав Дачев (до нея) са стъпили за снимка върху мозайките от IV в. във "Вила Армира". Снимката е от 2017 г.Кметът на Ивайловград Диана Овчарова (ГЕРБ) и областният управител на Хасково Станислав Дачев са давали "личен пример" за нарушаването на забраната да се стъпва върху античните мозайки в историческия паметник вила "Армира" край Ивайловград. Това показват няколко снимки, публикувани от електронното издание "За истината".


Първата от стнимките е от 2017 г. На нея Диана Овчарова е заснета заедно с още петима участници в поетична вечер, седнали на столове, поставени направо върху мозайките от IV в.


Диана Овчарова (третата от ляво на дясно) сред участниците в поетична вечер, организирана във вила "Армира"

© Иван Атанасов /

Диана Овчарова (третата от ляво на дясно) сред участниците в поетична вечер, организирана във вила "Армира"
Други три снимки, но от 2018 г. са запечатали моменти от спектакъла "Камъче в мозайката на Европа", представен също направо върху мозайките във вила "Армира". За снимка след края му с обувки върху историческия паметник са стъпили и всички участници в спектакъла . Заедно с тях са се снимали областният управител на Хасково Станислав Дачев и отново Диана Овчарова.


Участниците в спектакъла "Кмъч от мозайката на Европа"

© Иван Атанасов /

Участниците в спектакъла "Кмъч от мозайката на Европа"


По време на сватбена церемония, състояла се миналата неделя, гостите бяха заснети да се разхождат върху мозайките по време на ритуала, воден лично от Овчарова. Снимките от сватбата бяха публикувани във Фейсбук от Димитър Иванов. В профила си той разказа, че след като направил забележка, кметът на Ивайловград лично му казала, че не е негова работа да следи за спазването на реда в музея. След това тя обяснила на сватбарите, че нямало проблем да стъпват върху мозайките, включително и с обувки с токчета, тъй като те били залепени много здраво, а освен това били обработени със специални материали.


В понеделник, потърсена от Би Ти Ви, Овчарова се оказа в болнични, а вместо нея обяснение за недопустимото отношение към историческия паметник даде заместничката й Светла Миллова. Според нея стъпването върху мозайките се наложило заради задължителната дистанция от 1.5 м. между гостите на сватбата, за да бъдат спазени противоепидемичните изисквания на Министерството на здравеопазването. Публикуваните снимки от 2017 и 2018 г. обаче опровергават напълно това оправдание.


Мозайките от IV в. във вила "Армира" като естествен декор на спектакъла "Камъче от мозайката на Европа"

© Иван Атанасов /

Мозайките от IV в. във вила "Армира" като естествен декор на спектакъла "Камъче от мозайката на Европа"


Още във вторник Министерството на културата започна проверка, която трябва да установи нанесени ли са щети на паметника от национално значение. "Това определено е нарушение на Закона за културното наследство, Община Ивайловград, която стопанисва обекта трябва да го пази от разрушаване, в което определено не се включва ходенето по мозайката", каза Слави Славов, регионален инспектор от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" в Министерство на културата.


"Вила Армира" е една от четирите римски вили в света, които са запазени до днес. Тя е открита е през 1964 г. по време на строителството на язовир "Ивайловград". Заради изящната й мраморна декорация, но и заради мозайките си тя е наричана Бижуто на Източните Родопи. Преди време паметникът беше реновиран с близо 2 млн. лв., осигурени от фондове на Европейския съюз. През февруари т.г. община Ивайловград подписа договор за изпълнение на проект "Устойчиво развитие на археологически обект - антична вила Армира край Ивайловград" по процедура "Развитие на туристически атракции". Финансирането е в размер на близо 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени от Оперативна програма "Региони в растеж".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK