На живо

Коронавирусът в България: рекорд по новозаразени и починали, хотели може да настаняват болни (хронология)

Коронавирусът в България: рекорд по новозаразени и починали, хотели може да настаняват болни (хронология)

© Юлия ЛазароваРекорден брой новозаразени и починали за денонощие бяха регистрирани днес. Общо 4041 души са дали положителна проба за коронавирус, което е с 1150 повече от най-високият отчитан резултат на 31 октомври. Направените PCR тестове са 11066 PCR теста, което означава, че 36.5% от тях са положителни. Петзвездни хотели, принадлежащи на международни вериги, обявиха, че са готови да приемат пациенти с COVID-19 в лека форма за сметка на държавата. Здравната каса пък предлага издаването на направления за PCR да става при наличие на поне пет симптома у пациента.


"Дневник" проследи ситуацията в реално време.
Здравната каса предлага личните лекари да издават направление за PCR тест при наличие на поне пет симптома у пациента.Нужните поне пет симптома трябва да са измежду новопоявила се температура, новопоявила се кашлица (предимно суха), новопоявила се силна отпадналост, новопоявила се загуба на вкус и/или обоняние, новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух, миалгия, кислородно насищане по-малко от 92% (или по-малко от 88% за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест) при извършване на пулсоксиметрия, ако има такава възможност.


Повече четете тук.

Фандъкова иска при над 20% отсъстващи ученици да се учи електронно

Днес се проведе заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, съобщават от пресцентъра на Столична община. 7 са столичните училища от начален и прогимназиален етап, които са преминали на обучение от разстояние в електронна среда по искане на директорите и с разрешение на Министъра на образованието и науката. Тези данни изнесе по време на заседанието началникът на Регионално управление на образованието (РУО) - София Ваня Кастрева. Тревожен е фактът, че нараства броят на децата, учениците и учителите, които са заразени и под карантина. Към момента под карантина са общо 5834 деца и ученици от общо 154 училища и 66 детски градини. От тях с положителен тест за COVID-19 са 295. Учителите под карантина са 477, от тях 288 са с положителен тест. Кметът Йорданка Фандъкова възложи на дирекция "Образование" и РУО- София да препоръчат на столичните директори при над 20 процента отсъстващи ученици да преминат на обучение в електронна среда.


Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи своите препоръки към директорите на училища

© Надежда Чипева

Кметът на София Йорданка Фандъкова отправи своите препоръки към директорите на училища


Продължават проверките за спазване на мерките в търговските обекти. "Над 700 проверки извършват на ден служителите на Столичния инспекторат и районните полицейски управления в столицата. Като цяло в столичните магазини се спазват наложените изисквания за носене на предпазни маски, разполагане на дезинфектанти и допускане на ограничен брои посетители в обектите". Това каза директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева. Днес се извършват масирани проверки в обекти в Студентски град.


Кметът Фандъкова възложи засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки и в местата за бързо хранене, които са намират в моловете и които привличат голям брой млади хора.


Центърът за градска мобилност (ЦГМ) и Общинска полиция работят със седем екипа и проверки за носене на маски са направени в 150 превозни средства през последните два дни", каза директорът на ЦГМ Димитър Дилчев. В пиковите часове екипи на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) подпомагат работата на полицията като контролират носенето на маски в метрото.


Екипи на дирекция АПП продължава и дейността, свързана с пазаруване и доставка на стоки от първа необходимост и лекарства на възрастни и трудноподвижни хора. Дирекцията приема заявки за пазаруване на храна и медикаменти и от карантинирани лица.

Бързи тестове при прием в общинските болници в София

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова на заседание на Общинския медицински експертен съвет беше взето решение да се въведе скрининг с бързи тестове при прием в общинските болници, съобщават от пресцентъра на Столична община. Това ще предотврати заразяването на болни и медицински персонал.


Четирите общински многопрофилни болници и двете АГ болници разполагат с възможността да диагностицират позитивните на входа на лечебното заведение.

Борисов съобщи, че държавата няма да бъде затваряна

Държавата няма да бъде затваряна, напротив. Това съобщи премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук". Самият той в момента e под карантина, инфектиран с COVID-19.


"Сега като ръководител се чувствам най-сигурен, знам какво е първата седмица, какво е втората. Знам, че здравите трябва да работят. Заразените да се карантинират, болните веднага да се лекуват. Затова усилихме и болници, полицаи, огнеборци, всичко", започна изказването си Борисов. Той добави, че психиката на хората трябва да е стабилна и гладен няма да остави никого.


"Хватката е да се пазим. Така ще минем най-добре в Европа", обобщи Борисов.


Подробности от изказването на Борисов може да прочетете тук

Търговските вериги са срещу по-ниското ДДС при доставяне на храна

Намаляването на ДДС на 9% за доставяната от ресторантите храна поставя в неравностойно положение търговските вериги, които също приготвят храна, която ще продължи да се облага с 20%. Това обявява в своя позиция Сдружението за модерна търговия, което обединява много от търговските вериги, по повод обявената мярка от управляващите. Тя е в отново по искане на заведенията, които сега таксуват храната на място с 9%, а тази за вкъщи – с 20%.


"На практика търговецът и ресторантът ще извършват еднаква услуга, но ще работят при различни данъчни условия, което нарушава един от основните принципи на данъчното облагане – неутралност", посочват веригите. Допълват, че никога не са подкрепяли диференцираните ставки на данъка, защото при голям дял на сивия сектор както е в България, те създават риск за бюджета, поставят в привилегировано положение едни стоки, услуги и бизнеси и наказват други и излизат скъпо на бизнеса, тъй като често водят до тежки за разрешаване данъчни спорове.

Валери Симеонов иска затваряне на клуб в Пловдив

Лидерът на НФСБ и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Валери Симеонов ще поиска затварянето на дискотека "Сохо" в Пловдив. По думите му там "снощи са направили луд, див чалгакупон, без маски, погазвайки по нагъл и брутален начин всички правила - и противоепидемичните мерки, и закона за шума". Според Симеонов на него са присъствали зам.-кмет на Пловдив и шеф на Напоителни системи, което отказало изпратените на място полицаи да съставят акт. Лидерът на НФСБ уточни, че ще депозира сигнал до министъра на вътрешните работи и ще иска проверка на работата на двамата полицаи, които не са си свършили работата снощи.

Шест болници в София откриват допълнителни легла

В София ще бъдат открити допълните легла за болни от коронавирус в "Окръжна болница", "София мед", "Токуда", "Александровска", "Пирогов" и ВМА, каза днес министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Предстои цялостна реорганизация в начина на работа, поясни той. До тук се стига след поне два случая на откази на болници в столицата да приемат пациенти с коронавирус в тежко състояние, които впоследствие починаха.


Според Ангелов до края на седмицата няма да има проблем с наличието на легла в София. Министърът каза, че линейките ще се оборудват с лаптопи до 10 дни, като на тях ще може да се следи къде има свободни легла за болни от коронавирус, за да няма лутане между болниците.


На Спешните центрове е наредено всеки ден да подават сигнали за отказан прием на COVID пациенти. Директорът на спешна помощ в София Георги Гелев поясни, че предстои в приемната на всяка болница да се поставят станции, свързани с честотата на линейките, така че като се потърси свободно място за болен с коронавирус, всяко лечебно заведение да каже дали има възможност да приеме пациент.


Коронавирусът в България: рекорд по новозаразени и починали, хотели може да настаняват болни (хронология)

© Георги Кожухаров

Екатерина Захариева се самоизолира

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е поредният министър, който се самоизолира, след контакт със заразен с коронавирус. В случая става дума ца зам.-министър Петко Дойков, който даде позитивен резултат за Ковид-19 с бърз тест в рамките на рутинно изследване на ръководния състав на МВнР. Очаква се резултата от неговия PCR-тест, съобщи пресцентърът на министерството.
Коронавирусът в България: рекорд по новозаразени и починали, хотели може да настаняват болни (хронология)

© Associated Press


В момента в самоизолация е и министърът на образованието Красимир Вълчев. През такъв период мина и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Премиерът Бойко Борисов пък е болен, но изпълнява задълженията си дистанционно."


Захариева няма оплаквания и е в добро общо състояние, като продължава да изпълнява служебните си задължения. Тя е тествана с бърз тест, като резултатът й е отрицателен. Очаква се и резултатът от нейния PCR-тест в края на работния ден днес.


Дойков участва в делегацията на вицепремиера Захариева в Берлин за тристранната среща в Берлин в понеделник с Република Северна Македония и Федерална Република Германия и МВнР по дипломатически път е уведомило незабавно делегациите на другите две държави. Под карантина са поставени още членовете на цялата българска делегация, която е била в Берлин.

Адвокати предлагат мерки срещу вируса вместо съдебна ваканция

Висшият адвокатски съвет предложи 5 конкретни мерки за работата на съдилищата в условията на разпространяващия се коронавирус, вместо обсъжданата съдебна ваканция. Адвокатурата е категорично против съдилищата да излязат във ваканция от 15 ноември до края на годината, въпреки многото заразени магистрати и съдебни служители. На практика идеята все още е на етап обсъждане, тъй като решението дали това ще се случи може да вземе Народното събрание. Такова предложение за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение депутатите все още не са внесли за обсъждане.


Подробности тук

Днес здравният министър Костадин Ангелов ще издаде нова заповед за обособяването на части от болници, които да са специализирани само за лечение на COVID-19. Това обяви премиерът Бойко Борисов в профила си във "Фейсбук", където излъчва заседанието на правителството. Ще има и реорганизация в големите болници, като във всяко голямо лечебно заведение ще бъдат разкрити по 200 легла.


На правителственото заседание вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова е докладвала, че от бранша е изразена готовност в най-кратък срок да бъдат осигурени и легла в хотели при нужда. Такива ще има в цялата страна, а как ще се използват, ще решават здравните власти, написа премиерът.

Рекордните 192 са случаите на новозаразени в Русе през последното денонощие. Болниците са препълнени. Заради коронавируса второ училище в областта затвори врати от днес. В принудителна ваканция до понеделник са децата от начално училище "Петко Рачев Славейков" в Бяла, предаде БНТ. Преди това врати затвори русенската математическа гимназия.

Пленарното заседание на Народното събрание се провали днес, а представители на мнозинството изтъкнаха като причина коронавируса, заради който отсъстват техни представители. Трима от групата на Обединените патриоти са заразени, друг един е под карантина, има случаи и в ГЕРБ (един) и "Воля", съобщи зам.-председателят на Народното събрание Валери Симеонов.


Какви обвинения отправиха управляващите към опозицията от ДПС и БСП, които не участват във формирането на кворума, четете тук.

В Сливенска област се въвеждат временни мерки

От днес, с решение на Областния кризисен щаб, до 30 ноември в Сливенска област се въвеждат временни противоепидемични мерки. Преустановяват се посещенията на хазартни игрални зали и фитнес-клубове, както на заведения за хранене и развлечения, ресторанти, питейни заведения, кафе-сладкарници след 23.00 часа. Преустановяват се посещенията на непълнолетни лица - след 21 часа - на обществени места на закрито и открито, в това число търговски обекти, питейни и увеселителни заведения. В местата за хранене непълнолетните ще се допускат само с придружител – родител или настойник. В областната МБАЛ "Д-р Иван Селимински" предстои разкриването на втора реанимация, само за пациенти с COVID-19.

Област Пазарджик влезе в червената Covid зона

Област Пазарджик влезе в червената Covid зона, предаде БНР За последното денонощие положителните проби са 49, което е над 120 човека на 100 хил. души население. Очаква се спиране на плановите операции, увеличаване на легловата база и въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки. Днес се очаква да се проведе заседание на областния оперативен щаб.

Заразените учители вече са 859

Един онлайн час трябва да е по-кратък от класическия, каза по Би Ти Ви зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Сега часовете при по-големите ученици са по 45 минути, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути. Часовете може да са и 30 минути, в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. За най-малките пък, според Михайлова, трябва да е до 20 минути.
Коронавирусът в България: рекорд по новозаразени и починали, хотели може да настаняват болни (хронология)

© Юлия Лазарова


МОН обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка. По думите на зам.-министърът е много важно малките ученици от начален етап да бъдат присъствено в класната стая.


Към днешна дата 623 са учениците, регистрирани с коронавирус. Под карантина са 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 са учителите с доказан COVID-19, което е почти 1% от всички преподаватели.

Петзвездни хотели са готови да приемат болни

Петзвездни хотели, принадлежащи на международни вериги, са готови да приемат пациенти с COVID-19 в лека форма за сметка на държавата. Това съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред Нова телевизия. Утре ще бъде обявено кои хотели ще бъдат предоставени на разположение на здравните власти. Николова допусна, че в София ще има поне 2 хотела, но всичко ще зависи от нуждите на Министерството на здравеопазването.


Разходите ще се покриват от здравното ведомство, но все още финансовата част не е уточнена. Предложението болни хора да бъдат настанявани в хотели е на браншовите организации в туризма. Според Николова това е по-добрият вариант, отколкото да се създават полеви болници. "Идеята е хората да са спокойни и да знаят, че правителството няма да остави хората да не бъдат настанени, ако имат нужда от леглово настаняване", каза Николова.


Още по темата тук

Болниците нямат право да отказват прием, казват от лекарския съюз

"Ясно беше, че ще стигнем дотук, гледайки Испания и Италия, предвид че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването", каза пред Би Ти Ви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров по повод на втория случай на смърт на пациент с коронавирус заради липса на място в болниците в София.
Болниците нямат право да отказват прием на пациенти, допълни той.


"Всяка болница има кислород и пациентът най-малкото трябва да се постави на апарата. Щом лекар от Спешна помощ е решил да го докара, значи болницата трябва да го приеме. Някой си мисли, че е над ситуацията и може да си прави каквото иска. Но това не е така. Някой трябва да поеме отговорност", смята Маджаров.
Според председателя на БЛС трябва да спре измиването на ръцете с Бърза помощ.

Нов случай на починал в София, заради липса на места в болница

Мъж на 72 години с коронавирус почина, след като не беше приет в нито една болница в София. Място за него се намира в болницата в Своге. Там обаче няма реанимация и апарат за обдишване и той умира, разказа пред Би Ти Ви дъщеря му Мария Тенчева.


Първоначално в петък той бил закаран с линейка в Националното координационно звено, но там казали, че няма места никъде и не могат да го приемат, обясни тя. След това жената обикаляла от болница в болница с колата си, но не намерила свободно място. В събота Мария Тенчева отново извикала линейка, която го откарала в Своге.

Рекорд на новозаразени, починали и настанени в болница

Рекордните 4041 новозаразени има през последното денощие, показва Единната информационна система. Това е с 1150 повече от най-високият отчитан резултат на 31 октомври. Вчера са направени направени 11 066 PCR теста. Положителни са 36.5% от тях.


До момента с коронавирус са били заразени 60 537 души, като те са открити при 746 392 теста. Активните случаи са 37 581.


Най-много случаи за последното денонощие обичайно има в София - 1619, следвана от Пловдив (337) и Варна (203).


Смъртните случаи за последното денонощие са рекордните 63, а излекуваните - 507, което е изравнен показател с понеделник. В болници са настанени 2922 пациенти с COVID-19, от тях 210 са в интензивни отделения, като и двата резултата са най-високи от началото на пандемията.


Още по темата тук

Ключови думи към статията:

Коментари (114)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  За Бога, хора, не умирайте от КОВИД.
  Умри веднъж, но от сърце.
  Като компромис - толкова други възможности има!

 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  И болния като се опикае в това легло?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 3. 3 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Без пълен локдаун ще стигнем 10 000 заразени на ден.

 4. 4 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 709 Любопитно

  До коментар [#2] от "chichka":

  Едно легло повече ли струва от един човек?

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Разстроено

  Над 4000 позитивни и 36% при 11000 теста значи, че реално болните са стотици пъти повече, ако не и хиляди. В последните дни страшно много познати по един или друг начин имат директен досег с болестта, повечето на работното място.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Разстроено

  И 63 смъртни случая на ден е много - ако се случва цяла година, това са над 22000 или около 20% от всички умрели в България за година, втора причина след 69000 от сърце, но преди 18000 от рак. Дано това число падне.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 7. 7 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#1] от "zxe00613919":

  Това гъвкавата тиква ли го казва?

 8. 8 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  И кой ще ги лекува тези болни хотелиерите ли?

 9. 9 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Имитациите на Николова. Важното е, че 🙌 ГЕРБ 🙌 все нещо прави.
  А Радан и Мангъра колко полеви болници разкриха?

 10. 10 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  .Правилното заглавие - петзвездни хотели готови да гушнат ковид-субсидия.

 11. 11 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До [#8] от "znaya":
  Те боклука не изхвърлят по седмица, когато хотелът работи като хотел, сега как ще лекуват не знам. Предполагам с магия и патриотизъм, или ще им пускат клиповете от жипката.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#6] от "fpyyh":

  Едва ли ще падне.
  Смъртността сред приключилите случаи (починали плюс оздравели) е била 5,2% от март до август, 5,9% през септември, 7,7% през октомври, 8,2% през последните седем дни. При 2548 заразени средно на ден през последните седем дни и такава смъртност следва да очакваме по 224 умиращи среднодневно от ковид след две седмици....

 13. 13 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Само не схванах, какво им е примерно на 4 или 3 звездните хотели? Освен всичко друго, болница не означава само легла. С медицицинския персонал какво правим? Ей сега е моментът Баце да обясни на медицинските сестри, как ще ореже заплатите на лекарите, за да даде на тях! :)))

  Бивш tww09306483.
 14. 14 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Ясно беше, че ще стигнем дотук, гледайки Испания и Италия, предвид че тези държави са много по-добре по отношение на здравеопазването", каза пред Би Ти Ви председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров ".

  Абе, да ви кажа, изобщо нищо не ви беше ясно! И все още не ви е.

 15. 15 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 705 Разстроено

  За пореден ден не разбирам, как е възможно да се гавриш и да политизираш с всичко което се случва!!! Да се шегуваш с чуждото нещастие!!! Кризата пред която реално сме изправени за съжаление ни раздели а не ни обедини! Всеки си носи кръста, бъдете здрави и пазете хората около вас, не е толкова трудно. Нека сега докажем че Съединението прави силата!

 16. 16 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  Болницата в Своге...
  Преди няколко години там умориха моя близка с обикновена пневмония.... (65 години, без придружаващи заболявания).
  Впрочем, като си спомня пък как мен са ме лекували от пневмония във Втора градска болница (55 години, аритмия от време на време). Изписват ми сироп, който е противопоказен при аритмия. Предупреждавам лекаря, че в листовката пише, че ми е противопоказен, но той настоява да го пия. Е, пия го - и ме карат в интензивното с аритмия.... Като ме оправят, пак ме връщат в пулмологията. И лекарят отново ми изписва същия сироп!
  Е, Втора градска още от пролетта се специализира да "лекува" от коронавирус....

 17. 17 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#12] от "Patsis":

  Отново казвам - това е смъртност дрямо регистрирани случаи. Реалната смъртност ще се види след края на пандемията- Очакват 0,1 % - 20 пъти по-висока от тази при грипа.

 18. 18 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  До коментар [#15] от "Калиманата":

  Малко иронично, но точно разделението сега прави силата, в контекста на дистанциране от други хора, не като нация. А да се шегуваш е вид механизъм за оцеляване, ако всички осъзнаят реално какво се случва и предстои и го осмислят, ще има много нервни сривове и паник атаки. Не мисля, че шегуващите се реално искат нещо лошо да се случва на други човешки същества, просто се опитват да се справят със ситуация, в която повече или по-малко е извън техен контрол.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 19. 19 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2167 Любопитно

  Туризамът съвсем ще се съсипе с тези мерки , но е крайно показателно за всички изречени досега приказки на едро и дребно......

 20. 20 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#3] от "plynii":

  И какво ще ядем при "пълен локдаун" ? Гладната смърт не е по-приятна!

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#17] от "znaya":

  Очакваната смъртност е 3-5 пъти спрямо тази на грипа което не е малко но не е 20 пъти.

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  "Петзвездни хотели са готови да приемат болни"

  След като са празни, хотелите са готови на всичко само да изкарат и те далавера с държавни пари!

 23. 23 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":

  И защо да е далавера, по-добре ли е да правим полеви болници отколкото да се ползват съществуващи хотели за леките случаи и хипохондриците. В сегашната ситуация на тотална паника една огромна част от заразените просто искат успокоение от лекар, без да имат реална нужда от болница. Шефа на варненската бърза помощ го показа нагледано - от 8 транспортитани в неделя и осемте са пуснати за домашно лечение.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4295 Неутрално

  До коментар [#22] от "vassilun":И защо да е далавера, по-добре ли е да правим полеви болници отколкото да се ползват съществуващи хотели за леките случаи и хипохондриците. В сегашната ситуация на тотална паника една огромна част от заразените просто искат успокоение от лекар, без да имат реална нужда от болница. Шефа на варненската бърза помощ го показа нагледано - от 8 транспортитани в неделя и осемте са пуснати за домашно лечение.
  —цитат от коментар 23 на m17


  Легла хората си имат и у дома! Лекари и сестри няма!

 25. 25 Профил на Мария Янкова
  Мария Янкова
  Рейтинг: 671 Неутрално

  Интересна статистика и пропаганда.
  От 11066 теста били открити над 4000 заразени. Това бе значи ли, че всеки трети е заразен? Или не тестваните са само странични наблюдатели?! При това управление на кризата, би трябвало всички да сме били гостоприемници на вируса по няколко пъти.
  Вируси, паразити и бактерии нападат хората, но не мога да приема Ковид идеологията като средство за смирение на народа и безпроблемни кражби от управляващите.

 26. 26 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#21] от "m17":

  И аз като го смятям 0,1 % спрямо смъртност от грип няма как да 20 пъти повече. Явно двете числа са ми от различни източници и сочат към различни прогнози.
  Въпросът е, че това е един вид идеална смъртност - при добри условия, а вече колко ние ще си натворим реално щото няма такъв вирус, това предстои да разберем.

 27. 27 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#3] от "plynii":И какво ще ядем при "пълен локдаун" ? Гладната смърт не е по-приятна!
  —цитат от коментар 20 на m17

  В Израел надминаха 10 000 случая дневно, наложиха пълен локдаун и ги намалиха на 6-7 стотин. Умираха от ковид по петдесетина дневно според тяхната статистика, сега намаляха на 10-20 дневно. Колко умряха от глад?

 28. 28 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 342 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482

  Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.

 29. 29 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#25] от "mara71":
  Нищо интересно няма в статистиката. Всеки който е ходил на училище е учил геометрична прогресия по математика - това е статистиката. Гледаш броя случаи през същия ден миналата седмица и умножаваш по 1.6. Следващата сряда ще има около 6400 установени случая. Те се заразяват сега, някои вече са се заразили и тогава само ще нбъдат установени ако направят достатъчно тестове. А за да не станат около 10000 по-следващата сряда, трябва да се въведат мерки още днес, а не следващата седмица.
  П.С. За тези, които хвалят шведския модел - в Швеция стана същото като у нас, само че коефициента на прогресията е 2 (за седмица) - случаите се увеличават дори по-бързо. За тях важи същото и съм сигурен, че ще се откажат от модела си и ще започнат да се затварят.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  И защо часовете да са по-къси?
  Всички деца са по цял ден пред телефони, таблети и монитори, и това никой не го ограничава, но когато се касае за образование, изведнъж политиците се притесниха за децата, да не се уморят от гледането в екрана.
  Пълни некадърници.
  Часовте трябва да са по-дълги с 5 минути, защото се мотаят да се проверяват - камери, микрофони и прочее.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#28] от "Nevena Stoilova":

  Посмалете, дори не сме достигнали нивата от зимата на 2016-2017. Не че няма да ги достигнем и може би надминем но все пак тогава е било без никакви мерки а сега вече половината държава е блокирана: https://www.nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици

 32. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#29] от "blagoj":

  Това е при равни условия. А затварянето на гимназиите, университетите и заведенията, масово носене на маски доста променя картинката. Навсякъде след тези мерки има плато и спад до 1/3 от върха. Е след седмица и при нас ще е така.

 33. 33 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#27] от "blagoj":

  Това понятия "пълен локдаун" е доста различно за всяка държава. Във Франция има пълен локдаун ама училищата, включително и гимназиите работят. Но пък не работят ресторантите.

 34. 34 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#17] от "znaya":

  Ако реалният брой на заразените е 10 пъти по-голям от този на регистрираните, няма как 8,8% смъртност да спадне до 0,1%. Ще спадне до към 1%...

 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#24] от "vassilun":

  Разликата между вкъщи и "полева болница" е че 1 лекар може да прегледа 100 човека в полева болница и нито един вкъщи.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как се справя Швеция?

  The impact has been most severe in the elderly. Statistics show that 89 per cent of Sweden’s 5,929 Covid-19 deaths so far have been over 69. During the first wave, the virus wreaked havoc in nursing homes, where nearly 1,000 people died in a matter of weeks.

  Even more worrying, evidence has emerged that many sick elderly patients were effectively automatically denied access to treatment, to avoid hospitals being overwhelmed. One March 17 FHM directive to Stockholm hospitals stated any patients over 80 or with a body mass index above 40 should not be admitted to intensive care, because they were less likely to recover. Other reports describe sick care home residents being administered a palliative cocktail of morphine and midazolam, because the homes were not equipped to administer oxygen, something some doctors have described as ‘active euthanasia.’

  Ми да почнем и ние като тях. Дебелите и дъртите ги евтанизираме и болниците няма да се задръстят. Доктор Менгеле, пардон Мангъров ще го оргазинизира.

 38. 38 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#8] от "znaya":

  Спа процедури, кални бани, рибай стекове...важно е да се точи държавна пара, пък кой ще се лекува на кой му пука...

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#34] от "Patsis":

  А как го сметнахте тия процент 8.8% Аз като разделя 1400 умрели на 60 хиляди заразени получавам 2.37%. И ако наистина са 10 пъти повече заразените, говорим за 0.2% смъртност която е съизмерима с грипа. Разбира се, моята сметка не е съвсем коректна защото заразените са днес а починалите ще са след 3 седмици ама и вашата сметка не е коректна щото излекуваните също лагват.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#36] от "Kiril.Mitov":

  Т.е всеки който не е съгласен с правата умнокрасива линия е трол?. С това мислене пак няма да влечете в парламента!

 41. 41 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#37] от "varna_moreto81":

  Дори да е било истина, това е било в състояние на тотална криза с непозната болест. Ние за щастие сме далеч от това и предвид че взехме мерки е много вероятно да не достигнем до него.

 42. 42 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#17] от "znaya":... 8,8% смъртност...
  —цитат от коментар 34 на Patsis


  Не защитавам нито една позиция, но... как ги изчислихте тия 8,8% смъртност?!? Дори починали към излекувани, по официална статистика към днешна дата, което е най-тежкия вариант за изчисляване, дава по-малък процент... Просто ми е интересно!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#4] от "kasko":

  Не уважаеми, и 1000 легла не струват повече от един живот! но хотелските легла не са за лекуване на Ковид!!! Ако е до леглото и спалните вагони имат легла! Трябва медицинското окабеляване, кислородните тръбопроводи, апаратурата до всяко легло... и персонал, персонал от санитари, медицински сестри, лекари!!! Как си го представяш, вадим лекарите и персонала от Пирогов и ги пращаме на Слънчака в хотелите да лекуват болните по леглата?
  Повтарям, лакомията на мутрохотелиерите и кръчмарите няма граници!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 45. 45 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#32] от "m17":
  До коментар [#33] от "m17":
  Вярно е, че всяка мярка променя картината, но със закъснение. Мерките в момента малко ще променят картината след седмица, защото инкубационния период е дълъг.
  Също е вярно, че всяка мярка има ефект срещу епидемията, но се боя че не знаем коя какъв ефект има и няма да се въвеждат тези, от които има ефект.
  Сигурен съм че децата са важен фактор за разпространението на инфекцията и не мога да разбера защо при грипна епидемия има грипна ваканция, а сега трябва да се събират в училище. Обяснението ми е че им е наредено - на НОЩ и на здравния министър без да обявяват да правят като в Швеция - да се създава стаден имунитет. Това и в Швеция обаче се вижда че през зимата не става.

 46. 46 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1180 Любопитно

  Заразени медици до днес - 2542 за приблизително 220 дни.... от тях лекари са около 1000, приблизително.....
  заразени учители до днес - 859 за приблизително 50 дни....

  Само в МОН ли не виждат тенденцията?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 47. 47 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Дневник, този общ кюп за коментари е абсурден. Вижте австрийския Стандарт как представя LIVE новините си - отляво резюме на основната новина, отдясно хронологично подредени актуализации, които вчера излизаха през няколко минути, всяко от тях с отделна секция за коментари, а отгоре общ брояч (който вчера се въртеше като часовник).

  https://www.derstandard.at/jetzt/livebericht/2000121420318/terror-ticker-fuer-mittwochvier-todesopfer-bei-terroranschlag-in-wien-bekennerschreiben?responsive=false

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Това с хотелите остава малко неясно - безвъзмездно ли или със заразените, ще "спасим' туристическия сезон:)
  Ако е второто, хотелите ще ударят в земята болниците, с техните по-скъпи пътеки.

 49. 49 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Случва се най - очакваното от всички нас ! Бройката на заразените расте с всеки изминал ден, след като властта се юрна да спасява хотелите на мутрите по Бетономорието и из страната, колата е на автопилот, спасението - единично занимание и всеки както може да се опрая в тая бутафория, след като места по болниците просто няма.....Остава да се пазим и съблюдаваме мерките според колкото имаме сили в подобна обстановка.....

 50. 50 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 663 Неутрално

  От социалните мрежи:

  Все едно у нас Ковид се е появил вчера:
  - няма легла в болниците
  - няма осигурен транспорт/линейки
  - няма стимули (финансови) за медиците и те напускат (днес цяло отделение в Бургас)
  - няма информационна система (добре че има Вайбър)
  - няма организация във важни обществени структури (съдът пак ще затвори)
  - няма план, няма и лидерство
  - има обвинения към дискотеките и шефовете на болниците
  - има милиарди нови дългове за купуване на гласове
  - има радост, че са свършили протестите
  Машина за грабежи не може да се справи с пандемия

 51. 51 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Неутрално

  За Бога, хора, не умирайте от КОВИД.Умри веднъж, но от сърце.Като компромис - толкова други възможности има!
  —цитат от коментар 1 на zxe00613919


  Знаете ли, умниче, на този свят има стотици милиони сърдечно болни. Всъщност, със сигурност са над милиард. По-голямата част от тях живеят спокойно, защото, когато спазват здравословния хранителен и двигателен режим, когато назначените лекарства за лекуване / на хипертония, например/ са в удачна комбинация и се приемат редовно - нямат особени проблеми и доживяват 80+.
  Същите хора сега, заразени от ковид, в значителна част си отиват за броени дни. Понеже ковид, според някои, е безобидно грипче. Същото се отнася и до диабетици, страдащи от чернодробни и бъбречни проблеми, хора със завишен имунен отговор. Понеже ковид, е, разбира се, пълна измислица!
  Толкова за вас, едноклетъчни безотговорници!

  Мараба, С-ДС доносници!
 52. 52 Профил на Sergei Gorbachov
  Sergei Gorbachov
  Рейтинг: 37 Неутрално

  #Бъдете здрави, най -напред това.

  После, ето сега се вижда ясно две неща, които според мен са достатъчни причини за падането на едно правителство:
  - липсата на легла и лекуващи лекари- от една страна лекарите отдавна ги няма, защото в нашата любима страна лекарите не са нещо за тачене, от друга заради всяването на паника нон-стоп от всички медии и информационни портали, половината сигурно легла са заети от хора, които вероятно не са чак толкова сериозно болни, но паниката ги е подтикнала да отидат и да постъпят в болница.
  - Няма ситематичност в действията и реален план за действие в създалата се ситуация. Властимащите работят на парче и без мисъл за народа, а с мисъл как да спасим задниците и как да откраднем няколко милиарда повече. Тук и сега. Тотално е извън контрол ситуацията.
  Отделен въпрос е самосъзнанието ни като хора, които не се пазим едни други и всеки гледа само единствено себе си и собствения си двор. Ако имаше истинско общество, най-напред никога нямаше да изберат за депутат, не за премиер, началника на най-голямата за времето си мутренска организация. А ние си го тачим вече 11 години. А още по-трагичното е, че много хора отново ще гласуват за него и няма да се очудя, ако пак спечелят изборите.

 53. 53 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Ценоразпис
  на платените услуги, извършвани от НРЛ „ Грип и ОРЗ“ при НЦЗПБ,
  на основание постановление на МС№ 255/17.10.2012 г, обнародвано
  в Държавен вестник бр. 81/ 23.10.2012 г.


  Имуноензимен метод ELISA за доказване на IgM антитела срещу грипни вируси тип А и В, парагрипни вируси, аденовируси и респираторно - синцитиален вирус

  КОД
  ИЗСЛЕДВАНЕ
  ЦЕНА

  325
  Качествено определяне на IgMантитела за грипни вируси типA по ELISA

  17.00 лв

  Тва преди ковида:https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=72:nrl-grip-i-orz&Itemid=1095&lang=bg

 54. 54 Профил на xox35586796
  xox35586796
  Рейтинг: 8 Неутрално

  При липса на организирана система за здравеопазване, какво казва някаква организация за това кой какво може да отказва или да не отказва, включително прием в бизнес звеното наречено "болница", няма никакво значение.

 55. 55 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  "Водещ диагностичен метод за доказване, типиране и субтипиране на грипни вируси е Real-Time RT-PCR, който се изпълнява по препоръчан от СЗО протокол, с праймери и сонди, получавани от Центъра за контрол на заболяванията (CDC) в Атланта, САЩ. Чрез метода Real-Time PCR се извършва също доказване на други респираторни вируси – респираторно-синцитиален вирус (RSV), метапневмовирус, парагрипни, адено-, рино-, коронавируси, включително коронавируса на близко-източния респираторен синдром (MERS-CoV). Като част от системата на СЗО от 1960 г., на Европейската научна схема (ЕISS) - от 2007 г. и на Европейския център за контрол на заболяванията (ECDC) - от 2009 г.,"

  Криви ше ни направят с тая корона. Ше ни изувт гащите ,ше ни натаковат , ше ни острижат ,ше ни бият и ше ни оставят на пода да хлипаме в собствените си говна. Вярвайте им още .

 56. 56 Профил на liquid_spirit
  liquid_spirit
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А бе, някой виждал ли е Бойко?

 57. 57 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 356 Неутрално

  До коментар [#4] от "kasko":Не уважаеми, и 1000 легла не струват повече от един живот! но хотелските легла не са за лекуване на Ковид!!! Ако е до леглото и спалните вагони имат легла! Трябва медицинското окабеляване, кислородните тръбопроводи, апаратурата до всяко легло... и персонал, персонал от санитари, медицински сестри, лекари!!! Как си го представяш, вадим лекарите и персонала от Пирогов и ги пращаме на Слънчака в хотелите да лекуват болните по леглата? Повтарям, лакомията на мутрохотелиерите и кръчмарите няма граници!
  —цитат от коментар 44 на chichka


  Труповете във фризерите на кухнята ли ще ги държи борисоф или ще правим и гробница в двора на хотела?

 58. 58 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 772 Неутрално

  "Пипирудата" се набега...

 59. 59 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Весело

  Ахааа...... Това след онази "дискретна среща"....... си двама.... министри.....

 60. 60 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1585 Любопитно

  А да питам, на снимката защо няма маска?

 61. 61 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Преди седмица ,пред инфекциозното във Варна умрял човек в линейка. Шефът на инфекциозното обясни ,че заради новите процедури по преглед на пациентите ,нещата се бавят ,понеже сега всичко било ковид. Даже обикновено ОВД. Нещата се усложняват и заради истерията и всеки вдигнал температура се обажда на спешна помощ . В резултат на рампата пред инфекциозното са тропосани n - на брой хора , дето не са за там . Истински спешните случай ,даже да не са " доказан Ковид" чакат. Тва е дивотия. Амбулаторната ,доболнична помощ е разсипана заради тая глупост . После цигани друсат гюбеци ,а нуждаещи се мрат по чакалните.

 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  “Лидерът на НФСБ уточни, че ще депозира сигнал до министъра на вътрешните работи и ще иска проверка на работата на двамата полицаи, които не са си свършили работата снощи.“

  В случая Валери е напълно прав!
  Българската полиция се държи абсолютно безобразно и това е поредното потвърждение.

  Преди 2-3 години един келеш с БМВ уби пешеходец и пак имаше бездействие от страна на МВР Пловдив.

 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1882 Неутрално

  До коментар [#45] от "blagoj":

  Е хубаво, на НОЩ е наредено а на правителствата в цяла европа които също оставят училищата отворени едва ли пак Бойко им нарежда. Просто проблема е че децата си растат и не може да ги спрем за 1-2-3 години докато мине епидемията. Може да ги пуснеш за малко, да ги пуснеш на дистанционно но ако ги спреш за години ще ни израсте неграмотно поколение и кой ще ни храни като поостареем?

 64. 64 Профил на inikolaev
  inikolaev
  Рейтинг: 13 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ще върнем България в Европа":

  Изключително неадекватен коментар. Правителството има ангажимент и ресурс да открива подобни отделения и да котролира болниците, а не двамата споменати, които в случая са обикновени граждани

 65. 65 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#6] от "fpyyh":

  Дано спрете да ползвате думата дано. Винаги след това става пи-зле

 66. 66 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До [#56] от "Liquid_Spirit":
  Никой не е виждал Борисов, зашото през деня той работи върху нова ваксина срещу вируса на короната, а през нощта строи нови болници и поставя фургони пред старите.
  Само 🙌 харизмата 🙌 на Борисов ще ни преведе невредими през кризата.

 67. 67 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 350 Неутрално

  /Министърът каза, че линейките ще се оборудват с лаптопи до 10 дни, като на тях ще може да се следи къде има свободни легла за болни от коронавирус, за да няма лутане между болниците./

  Бвахахахахахахахах... тикви и калинки!
  Тия линейки в момента връзка с централа нямат ли бре?!?
  На лаптопите мястото им е в централата, не в линейките - като знам на какво заприличва обикновен оксиметър след неколкократна стерилизация, тия лаптопи ще са за еднократна употреба!
  Оборудвайте линейките с преносими стерилизатори и средства за по-бърза дезинфекция, не залитайте в откровени идиотии достойни само да дават опорки на трололупите!
  Закривай!

 68. 68 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 350 Неутрално

  /Министърът каза, че линейките ще се оборудват с лаптопи до 10 дни, като на тях ще може да се следи къде има свободни легла за болни от коронавирус, за да няма лутане между болниците./

  Бвахахахахахахахах... тикви и калинки!
  Тия линейки в момента връзка с централа нямат ли бре?!?
  На лаптопите мястото им е в централата, не в линейките - като знам на какво заприличва обикновен оксиметър след неколкократна стерилизация, тия лаптопи ще са за еднократна употреба!
  Оборудвайте линейките с преносими стерилизатори и средства за по-бърза дезинфекция, не залитайте в откровени идиотии достойни само да дават опорки на трололупите!
  Закривай!

 69. 69 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "fpyyh":

  Вероятните носители на вируса са 2 милиона или поне ще бъдат толкова.
  При усреднен процент толкова излиза.

  Проблем остава, обаче в прогресията. Ще знаем повече към 20-ти ноември.
  А момента снимка на положението ще имаме до идващият вторник.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 70. 70 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ще върнем България в Европа":

  Имаше изказване на живо преди половин час, така че плоският хумор не става.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  Понеже държавата се управлява качествено и безалтернативно и понеже ББ и неговият екип "професионалисти" ще ни спасят и от криза, и от вирус, и от комунисти (понеже те въобще не са такива, раз'ираш ли), за това се наблюдава вече и следния феномен- хора със симптоми или направо болни, не си правят тестове, не се издават, защото хич не е сигурно, че ако влязат в т.нар "здравна система", ще са по-добре. Отделно трябва и всички, с които са имали контакт да бъдат изолирани, тествани и т.н.
  Та продължават да ходят на работа де...

 72. 72 Профил на so
  so
  Рейтинг: 368 Любопитно

  Тиквата ми се струва поизчаткал вече :-) Май не му се е отразил добре вируса...

 73. 73 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  нали най важно беше да опазиш хората живи какво се промени какво стана с чувалите затрупове😷😷😝😝 болен мозък

 74. 74 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  Какво затваряне на държавата? Тя фактически е на автопилот. Всички министри са се изпокрили от корона вируса и се правят на болни или карантинирани само и само да до бутат до редовните избори,а с държавата каквото иска да става...

 75. 75 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  “Това съобщи премиерът Бойко Борисов във "Фейсбук"”

  Уфф!
  Аман от теб!
  Бездарник!

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  "Държавата няма да бъде затваряна, напротив."

  Напротив държавата на практика е счупена, което е по-лошото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 79. 79 Профил на Georgi Pavlov
  Georgi Pavlov
  Рейтинг: 156 Весело

  Много ми е интересно, колко е броя на заразените полицаи? Като гледам как яко се разчита на тях и като гледам как са на всякъде, хм може би 0%?

 80. 80 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2167 Весело

  Умилително е , че подобни излияния се приемат без сълзи и .......клетви !

 81. 81 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#79] от "Georgi Pavlov":

  Много са заразените полицаи, но не бива да казват колко.

  Освен това ВМА била пълна със заразени военни. И това не биваше да казват.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#17] от "znaya":Очакваната смъртност е 3-5 пъти спрямо тази на грипа което не е малко но не е 20 пъти.
  —цитат от коментар 21 на m17


  Като се напълнят болниците става 20 пъти, иначе е 5 пъти, да. Но като се изпозарят и лекарите, ще умират и от други болести и няма да ги водят ковид, ама ще е пак заради пандеммията. Това се е случвало на някои места по света. ПРедната седмица данните за смърността в страната са доста притеснителни. Умряли са 20% повече хора от най-лошата седмица за последните 5 години, при по-малко хора сега. И тепърва ще се вдигат доста. А без мерки може няколко месеца да е така. Бацето тоя път го е ударил на няква политика и нещо мисля, че си прави грешни сметки, надявам се в негов стил да обърне палачинката рязко до 5-10 дни. Очаквам тежък локдаун от средата на ноември до края на годината.

 83. 83 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Фланелката му е като на Алън от Двама мъже и половина. Но Алън е по-умен.

 84. 84 Профил на Despina Deseva
  Despina Deseva
  Рейтинг: 16 Гневно

  Не мога да разбера колко случая на ден се чакат, за да се нареди локдаун?! Всеки ден четем новини за останалите държави в Европа, които предприемат адекватни мерки, но само в България ББ си мисли, че тупайки се у гЪрди ще уплаши вируса...

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 86. 86 Профил на Ivan Georgiev
  Ivan Georgiev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Фандъчка и толупа на Републиката да си го .. каквото решите.

 87. 87 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2424 Любопитно

  Фандъкова иска при над 20% отсъстващи ученици да се учи електронно
  *************************************

  Т.е. - при 18 % отсъстващи ученици и 30 % заразени учители - системата продължава присъствено? С тия бабички по училищата?
  Уаууууу......

  Мараба, С-ДС доносници!
 88. 88 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 350 Неутрално

  /По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова на заседание на Общинския медицински експертен съвет беше взето решение да се въведе скрининг с бързи тестове при прием в общинските болници, съобщават от пресцентъра на Столична община. Това ще предотврати заразяването на болни и медицински персонал./

  Моля, я пак... че това го правеха определени болници още пролетта?!?
  Чак сега ли се сетихте, нагли говеда... при тоя бум сигурно няма неовирусена такава вече.
  Ама то от тиква и калинки по-добро някой очаква ли?
  Закривай!

 89. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  20%? Аре утре да се чупиме 'сичките!

 90. 90 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 968 Гневно

  Какви 20 на сто отсъстващи, какви пет лева, г-жо Фандъкова? Учебните заведения са основните развъдници на заразата - голяма част от учениците ходят без маски и сигурно не ги сменят с дни и маските вместо предпазни стават заразни. Властите не изпъляват едно абсолютно просто и основно задължение за управление на епидемичната криза - да осигурят качествени и безплатни маски на всеки гражданин, задължен да носи такава, както и да обясняват, непрекъснато, на хората как правилно трябва да се носят за да имат наистина предпазно действие. Персоналът в болниците не получава достатъчно маски и са принудени да носят една и съща маска с дни, което води до заразяването им, разболяването им и за нещастие и до смърт. В резултат около 1/3 от населението вече е с положителна проба, голяма част са болни, а медицински персонал недостига защото също са болни или са вече на този свят.

 91. 91 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Учителката по руски език започна много да разбира от епидемиология... Изобщо – всестранно развити и безкрайно компетентни личности. Като се започне от пожарникаря-сикаджия.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 93. 93 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#91] от "murry":

  Че нали затова си има съветници.
  Рейгън беше актьор, но разперушини империята на злото.

  Не е добре да си пишат политически тъпотии.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Къде е сега оня птеродактил доц. Мънгизов?

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 96. 96 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Коронавирусът в България: рекорд по новозаразени и починали, хотели може да настаняват болни (хронология)

  И логично възниква въпроса - колко пари се хвърлят в кампанията срещу Инфекцията , а резултатите , отрицателните разбира се , главоломно гонят олимпииски резултати в скока на високо . Явно парите деистват на Вируса стимулиращо и може би трябва да се върнат старите нива на заплащане , за да изчезне от държавицата ни . Когато беше гладна и опоскана , бяхме отличника на Европа , че и на света по " иновации "в борбата и бяхме задушили коронята във Вълчи капан . Докато Простия и простите развяха пачките по поля и върхове . И КОВИД- а се завърна ... Явно има нещо гнило в Дания . И мирише отвратително . Навярно ще ни го поднесат на изборите . За десерт .

 97. 97 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Петзвездни хотели, принадлежащи на международни вериги, обявиха, че са готови да приемат пациенти с COVID-19 в лека форма за сметка на държавата. Здравната каса пък предлага издаването на направления за PCR да става при наличие на поне пет симптома у пациента

  . Пазарна икономика в действие . На по- разбран език - пир по време на чума . А иначе простия непрекъснато реве оттелевизионното окно - Да бъдем заедно , да бъдем силни . А от петзвездните хотели веченавярно са предложили и определен процент комисионни . Но САМО за по- леките случаи . Примерно с едшн или два симптома . За разлика от Касата изобщо не й се дава нито лев за тест , ако няма поне 5 ПЕТ признака за КОВИД- 119 .

 98. 98 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2837 Весело

  Къде е сега оня птеродактил доц. Мънгизов?
  —цитат от коментар 94 на AzDebil


  +++
  Хахаха, велико, и много точно.

  Пазете се от доносника vesolr
 99. 99 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#6] от "fpyyh":

  Едва ли цяла година да са по 60 на ден. Бройката може и да се вдигне в следващите дни, но се надяваме все пак до няколко месеца да го изкара нанякъде и да почне да затихва

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK