Адвокати предлагат 5 спешни мерки срещу коронавируса вместо съдебна ваканция

Адвокати предлагат 5 спешни мерки срещу коронавируса вместо съдебна ваканция

© Надежда Чипева, КапиталВисшият адвокатски съвет предложи 5 конкретни мерки за работата на съдилищата в условията на разпространяващия се коронавирус вместо обсъжданата съдебна ваканция.


Адвокатурата е категорично против съдилищата да излязат във ваканция от 15 ноември до края на годината, въпреки многото заразени магистрати и съдебни служители. На практика идеята все още е на етап обсъждане, тъй като решението дали това ще се случи може да вземе Народното събрание. Такова предложение за промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение депутатите все още не са внесли за обсъждане.


Според Висшия адвокатски съвет без постоянно и ефективно работеща съдебна система всъщност няма държава.
"Достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес е неотменим елемент на правовата държава, без който е невъзможно осъществяването на върховенството на правото като основна ценност на цивилизованото общество", посочват в позицията си от адвокатурата и обявяват за неприемлива идеята съдилищата да излязат във ваканция.


Юристите припомнят, че заради извънредното положение през пролетта са били отложени десетки хиляди дела, а ако сега съдилищата излязат във ваканция, то след нея (в началото на 2021 г.) предстои задължителната инвентаризация на съдилищата, когато обичайно не се насрочват дела. Всичко това според защитниците на практика е равносилно на отказ от правосъдие, а пренасрочването на всички отложени и неразгледани дела за бъдещ период впоследствие ще натовари прекомерно не само съдилищата, но и всички участници в съдебните производства.


"Намираме се в безпрецедентната криза. Това обаче налага не абдикация на държавата от основна нейна функция - каквато е правосъдието, а вземането на разумни и адекватни решения, които да осигурят необходимия баланс между опазването на здравето и живота на всички граждани и осигуряването на достъп до съд и непрекъсваемост на правосъдната дейност", призовават от Висшия адвокатски съвет и предлагат пакет от спешни законодателни мерки, които да дадат възможност за непрекъсната работа по време на пандемията, но и без излишен риск за здравето и живота на магистрати, служители, адвокати и граждани.


Това е поредната реакция срещу обсъжданата идея за съдебна ваканция. Вчера срещу предложението се обявиха и адвокатски колегии от Смолян, Пловдив и други градове в страната.


Идеята на адвокатите е да се стимулират електронната комуникация между съда и страните, като се ограничи физическото присъствие на много хора в съдилищата, а, от друга страна, да се гарантират реално участие на страните и техните процесуални представители по делата.


Висшият адвокатски съвет предлага да се уреди възможността всички съдебни книжа да бъдат подавани до и от съдилищата по електронен път и на електронен адрес, като връчването ще се счита извършено при потвърждаване от получателя. Те предлагат и да се предвиди специално правило - при електронно връчване по време на извънредната епидемична обстановка на посочения от страната електронен адрес всички процесуални срокове се удвояват.


Да се въведе възможност по искане на страните дела да бъдат разглеждани в закрито заседание, когато след размяната на книжата стане ясно, че не е необходимо да се събират други доказателства освен писмени, в който случай съдът дава възможност за писмени защити и реплики. Подобно процесуално правило съществува за търговските спорове у нас (чл. 376 ГПК) и е въведено като специална мярка за периода на пандемията в много страни в Европа. Това временно разрешение би осигурило необходимата непрекъсваемост на съдебните производства по много първоинстанциионни дела, по голяма част от въззивните дела и по почти всички касационни производства, при които не се събират други доказателства освен писмени.


Предлага се засилено използване на видеоконференция през периода на извънредната епидемична обстановка при облекчени условия, спрямо предвижданите правила в проекта за изменение на процесуалните закони - ГПК, НПК и АПК, но при осигуряване на достатъчно гаранции за идентификация на участниците чрез видеоконференция и възможността им да възприемат всички процесуални действия, извършвани в заседанието чрез видеоконференция.


Видеоконференция по искане на някоя от страните са се прави само ако страната, която е направила искането, участва в съдебното заседание чрез видеоконференция, осъществявана посредством посочен от нея електронен адрес по делото. При видеоконференция по наказателни дела защитникът и обвиняемият трябва да се намират на едно и също място.


Видеоконференция по инициатива на съда да бъде осъществявана само ако и двете страни в разменените книжа са заявили съгласие заседанията да се провеждат чрез видеоконференция.


Предлага се въвеждане на специално правило, представляващо абсолютно основание за отлагане на насрочено открито съдебно заседание по причини, свързани със заразата от COVID-19 - когато за страната или за нейния представител е налице пречка за явяване в съдебното заседание поради заболяване от COVID-19, поставяне под карантина, изолация или поради други принудителни административни мерки, наложени по реда на Закона за здравето, които препятстват явяването в съда. Подобно правило ще гарантира ефективно участие на страната и процесуалния й представител във всички съдебни производства - граждански, наказателни и административни.


Сред мерките, които адвокатите предлагат за обсъждане, е и да се предостави възможност на административните ръководители на съдилищата да вземат решение за отлагане на насрочени дела или временно преустановяване на провеждане на открити съдебни заседания при определени предпоставки за ръководения от тях съд, като например: при висока заболеваемост/контактност на съдии и служители от съда, при фактическа невъзможност съдебните сгради да отговарят на изискванията за прилагане на противоепидемичните мерки. По този начин ще се отчетат спецификите във всеки съдебен район и много по-адекватно ще се управлява системата по време на криза. Актовете на ръководителите на съдилищата следва да бъдат оповестявани на сайта на съда.


От Висшия адвокатски съвет припомнят, че по време на извънредни ситуации по необходимост се ограничават редица права и свободи на гражданите. "Съдебната система е необходимият коректив при всяко посегателство на правата и свободите на гражданите. Затова постоянно действаща съдебна система е най-необходима именно в такива трудни за цялото общество времена и не може с лека ръка съдебната власт "да излиза във ваканция" и въобще да се ограничава достъпа до съд по какъвто и да било начин", подчертават юристите.


И се обръщат с призив към Народното събрание и правителството, и съдебната власт вместо предлаганата съдебна ваканция да намерят други решения, с които да се осигури възможност в дългосрочен план съдебната система да продължи да работи в условията на извънредна епидемична обстановка."Дневник" следи ситуацията с разпространението на коронавируса в реално време - тук. По-важните новини по темата от света - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3503 Весело

  Не, че нещо, ама заглавието е доста смешно.

  Като го мернах само и на прима виста си представих

  Мярка 1. - Да се заведе дело срещу вируса!

 2. 2 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  При всички случаи съдебната ваканция не е добра идея за правораздаването, защото ще се натрупат неразгледани дела, а те и без това се точат години.

 3. 3 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 474 Весело

  То па все едно иначе голямо правосъдие има в БГ. Айде да го затварят поне да се спасят човешки животи.

 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  ДГД ние тия прокурорски и съдийски служби не сме ги купили за да мрем за вас.

 5. 5 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Доста нагличко от страна на магистратите. Всички други обществени функции работят, само те да се скатаят в случая. И то ва при положение, че и досега правосъдието страда от затлаченост и мудност. Има достатъчно начини да се ограничи рискът от заразяване.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Тръмп каза,че с "короната" е свършено! Борисов да не си прави оглушки,ами да отмени идиотските "мерки" срещу китайската настинка.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Съдиите се разболяват, адвокатите не !!! Те не са на заплата, може би за това вируси не ги лОват. Само когато трЕбва да отложат некое дело си взимат по нЕкой дело, но то не се брои.

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2741 Весело

  "всички съдебни книжа да бъдат подавани до и от съдилищата по електронен път" - това само да се случи и ще тръгнат и отложени, и забравени дела. Но нЕма как да стане, че ОП така ще се извърти, че ще ги остави без пари.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  "Достъпът до правосъдие и правото на справедлив процес е неотменим елемент на правовата държава, без който е невъзможно осъществяването на върховенството на правото като основна ценност на цивилизованото общество" - баш това,тиква и каскет искат да го няма, днес, утре и въобще.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5513 Неутрално

  Парламента работи, а съдилищата не. Смешна работа.

 11. 11 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  А тройно по големите заплати на цялата съдебна система ,която е в домовете си почти постоянно от март насам , спрямо заплатите на медиците ,които са в ковид структурите ще продължават ли и докога ,щото на докторите ще им дават по 600 лв повишения от догодина на 1000 лв заплати ,това на фона на 5000 на един съдия и прокурор , който е в почивка ,за застраховки живот и злопулука ,каквито докторите нямат ,ама виж всички в съдебната система имат , щото са много застрашени няма да коментираме .Всички във ваканция да влизат в структурите на бърза помощ и като обслужващ персонал в помощ на медиците на всички нива , болниците се сриват без хора ,а те си организират продължителни и добре подплатени с бюджет ваканции ,егати държавата и геноцида спрямо цели съсловия работещи на първа линия , всички други гледат сеир .

 12. 12 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Браво на адвокатите! Пътя на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА минава през електронното правителство! Адвокатите правят първата крачка в тази посока!

 13. 13 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 340 Неутрално

  А тройно по големите заплати на цялата съдебна система ,която е в домовете си почти постоянно от март насам , спрямо заплатите на медиците ,които са в ковид структурите ще продължават ли и докога ,щото на докторите ще им дават по 600 лв повишения от догодина на 1000 лв заплати ,това на фона на 5000 на един съдия и прокурор , който е в почивка ,за застраховки живот и злопулука ,каквито докторите нямат ,ама виж всички в съдебната система имат , щото са много застрашени няма да коментираме .Всички във ваканция да влизат в структурите на бърза помощ и като обслужващ персонал в помощ на медиците на всички нива , болниците се сриват без хора ,а те си организират продължителни и добре подплатени с бюджет ваканции ,егати държавата и геноцида спрямо цели съсловия работещи на първа линия , всички други гледат сеир .
  —цитат от коментар 11 на edin drugii


  Вие заглавието прочетохте ли, че адвокатите са против ваканцията!

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2516 Неутрално

  Браво на адвокатите! Пътя на ПРАВОВАТА ДЪРЖАВА минава през електронното правителство! Адвокатите правят първата крачка в тази посока!
  —цитат от коментар 12 на matematika


  Адвокатите нищо и никога не са правили! Винаги си гледат интереса и ако може клиентите да им носят парите вкъщи за да не излизат бадева. А на дела може и да се явят ако имат време.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Тези идей няма да помогнат с нищо в случая, защото в 99% от делата има експертизи, а те се излушват САМО в открити съдебни заседания т.к. в ГПК не е предвидено експертизата да бъде приета в отсъствие на вещото лице. Така че ако не бъде променен ГПК нищо от тези предложения нама да подобри ситуацията.

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Никаква ваканция за добре платените от народа хрантутници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2010 Любопитно

  Пак многословна статия.
  За кой ли път статия от юристи е толкова дълга, че трябва да си взема отпуск.
  Второ, не видях ясно откровени петте мерки кои са.

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK