Какво искат софиянци най-много: скейтпарк, хоров фестивал, нови училищни тоалетни или...

Изгледна площадка на "Копитото" в парк "Витоша", визуализация. Цената на проекта е 1 млн.лева.

© Столична община

Изгледна площадка на "Копитото" в парк "Витоша", визуализация. Цената на проекта е 1 млн.лева.Проектите на граждани, предложени за реализация от Столичната община през 2021 г., са общо 39. До 30 ноември всеки софиянец има право да гласува само за един от тях е условието за участие в инициативата "София избира". С нея за първи път гражданите пряко ще се включат в планирането на разходите на общината за 2021 г.


Този механизъм се практикува от няколко години в много европейски градове и навсякъде се нарича "граждански бюджет". В Париж, Милано, Варшава и Прага хората предлагат свои идеи за квартала или за града, като най-предпочитаните се излъчват с гласуване, а общината после ги реализира.


Чия е инициативата за граждански бюджет на София
Инициативата бе огласена на 5 октомври от кмета Йорданка Фандъкова като "нова програма на Столичната община за реализация на градски проекти, предложени от граждани". Бюджетът на програмата ще е 1.5 млн.лева.


На 17 септември обаче официално започна кампанията "Граждански бюджет за София", организирана от неправителствени организации и граждански комитети. В специална е-платформа тя започна да събира проекти на граждани за подобряване на градската среда, обясни Теодора Зарева, организатор на кампанията.


След допитване до 500 граждани, проведено през юли и август, Зарева установява, че 92% искат да се въведе граждански бюджет. 84% пък смятат, че Столичната община не полага усилия да включва гражданите във вземането на решения за града.


През септември тя се среща с представители на Столичната община за съдействие за предстоящата кампания "Граждански бюджет за София". "Нужно е съгласието на кмета и на общинските съветници, тъй като парите за гражданския бюджет се заделят от годишния бюджет на общината", посочи Зарева.


На 7 октомври "Дневник" отправи питане до Столичната община дали са запознати със започналата кампания "Граждански бюджет за София" и склонни ли са проектите, вече събрани от е-платформата, също да кандидатстват за реализация. Досега отговор от общината не е получен.


"Нека да започне да се прилага гражданският бюджет в София. За нас е по-важно софиянци да могат пряко да участват в разходването на парите на града", заяви накрая Зарева.


Гласуването започна и ще продължи до 30 ноември


Всеки софиянец има право да гласува за един от проектите, които са одобрени като възможни за реализация от експерти на общината. Начинът на гласуване е обяснен на сайта на общината, като първо трябва да се въведе номерът на мобилния телефон на гласуващия.


Ако класираният на първо място проект е на стойност от 1.5 млн.лева, ще бъде реализиран само той. Но при класирани два или три проекта с обща стойност за тази сума, всички те ще бъдат осъществени, посочват от общината.


Проектите общо са 39


Под №1 е поставено предложението на федерацията по скейтборд за изграждане на скейтпарк в Северния парк. Предложеният бюджет за реализацията на проекта е 605 хиляди лева.


Проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни предлагат граждани като се посочва, че за решаването на този проблем са нужни 1.5 млн. лева.


Гражданин иска да се премахнат паркоместата за тротинетки и велосипеди и те отново да са само за автомобили. Друг иска да има общинска кухня за деца, които се хранят без глутен.


"Улици за всички" се нарича проектът за промяна на организацията на движение по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Фритьоф Нансен", ул. "Раковски" и бул. "Витоша". Вносител е фондация "Спаси България" и оценката за реализация на проекта е 203 хиляди лева.


Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин кандидатства с проект "Пасаж "Иван Вазов". Той предлага да се монтират шест огледални панела с размери 6 на 4 м. В средата им ще има отвор, "напомнящ портала на театралната сцена". Ще влизат по 1-2 души в куба на този "театрален калейдоскоп". Влезлият ще се озовава в "физически аскетично пространство, в което са композирани фрагменти от театралния декор с насочено осветление", обяснява идеята си Донкин. За да се появи до южната каса на Народния театър "Пасаж "Иван Вазов", ще трябват 600 хиляди лева.


Двама диригенти - акад. Емил Янев и акад. Валентин Бобевски, очакват подкрепа за учредяване на ежегоден хоров фестивал "Балкански столици". За това начинание са нужни 70 хиляди лева.


Асансьор на ул. "Будапеща" при подхода към ул. "Московска", визуализация

© Столична община

Асансьор на ул. "Будапеща" при подхода към ул. "Московска", визуализация


Проектантско студио "А&А архитекти" ще възстанови ул. "Будапеща" в участъка между бул. "Дондуков" и ул. "Московска". Идеята е да се монтира асансьор за хората с увреждания. Цената е 500 хиляди лева.


"Да изчистим града от найлони и пластмаса", призовава проект №23. Монтиране на автомати, в които да се хвърлят ненужните отпадъци и срещу тях гражданинът да получава билет за градския транспорт. Предлага се пилотно да се постави един автомат в район "Красно село". Цената му е 15 хиляди лева.


Няколко проекта се занимават с облагородяването на междублокови пространства, квартални паркове и градини.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK