Какво искат софиянци най-много: скейтпарк, хоров фестивал, нови училищни тоалетни или...

Изгледна площадка на "Копитото" в парк "Витоша", визуализация. Цената на проекта е 1 млн.лева.

© Столична община

Изгледна площадка на "Копитото" в парк "Витоша", визуализация. Цената на проекта е 1 млн.лева.Проектите на граждани, предложени за реализация от Столичната община през 2021 г., са общо 39. До 30 ноември всеки софиянец има право да гласува само за един от тях е условието за участие в инициативата "София избира". С нея за първи път гражданите пряко ще се включат в планирането на разходите на общината за 2021 г.


Този механизъм се практикува от няколко години в много европейски градове и навсякъде се нарича "граждански бюджет". В Париж, Милано, Варшава и Прага хората предлагат свои идеи за квартала или за града, като най-предпочитаните се излъчват с гласуване, а общината после ги реализира.


Чия е инициативата за граждански бюджет на София
Инициативата бе огласена на 5 октомври от кмета Йорданка Фандъкова като "нова програма на Столичната община за реализация на градски проекти, предложени от граждани". Бюджетът на програмата ще е 1.5 млн.лева.


На 17 септември обаче официално започна кампанията "Граждански бюджет за София", организирана от неправителствени организации и граждански комитети. В специална е-платформа тя започна да събира проекти на граждани за подобряване на градската среда, обясни Теодора Зарева, организатор на кампанията.


След допитване до 500 граждани, проведено през юли и август, Зарева установява, че 92% искат да се въведе граждански бюджет. 84% пък смятат, че Столичната община не полага усилия да включва гражданите във вземането на решения за града.


През септември тя се среща с представители на Столичната община за съдействие за предстоящата кампания "Граждански бюджет за София". "Нужно е съгласието на кмета и на общинските съветници, тъй като парите за гражданския бюджет се заделят от годишния бюджет на общината", посочи Зарева.


На 7 октомври "Дневник" отправи питане до Столичната община дали са запознати със започналата кампания "Граждански бюджет за София" и склонни ли са проектите, вече събрани от е-платформата, също да кандидатстват за реализация. Досега отговор от общината не е получен.


"Нека да започне да се прилага гражданският бюджет в София. За нас е по-важно софиянци да могат пряко да участват в разходването на парите на града", заяви накрая Зарева.


Гласуването започна и ще продължи до 30 ноември


Всеки софиянец има право да гласува за един от проектите, които са одобрени като възможни за реализация от експерти на общината. Начинът на гласуване е обяснен на сайта на общината, като първо трябва да се въведе номерът на мобилния телефон на гласуващия.


Ако класираният на първо място проект е на стойност от 1.5 млн.лева, ще бъде реализиран само той. Но при класирани два или три проекта с обща стойност за тази сума, всички те ще бъдат осъществени, посочват от общината.


Проектите общо са 39


Под №1 е поставено предложението на федерацията по скейтборд за изграждане на скейтпарк в Северния парк. Предложеният бюджет за реализацията на проекта е 605 хиляди лева.


Проектиране и създаване на съвременни училищни тоалетни предлагат граждани като се посочва, че за решаването на този проблем са нужни 1.5 млн. лева.


Гражданин иска да се премахнат паркоместата за тротинетки и велосипеди и те отново да са само за автомобили. Друг иска да има общинска кухня за деца, които се хранят без глутен.


"Улици за всички" се нарича проектът за промяна на организацията на движение по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Фритьоф Нансен", ул. "Раковски" и бул. "Витоша". Вносител е фондация "Спаси България" и оценката за реализация на проекта е 203 хиляди лева.


Директорът на Народния театър "Иван Вазов" Мариус Донкин кандидатства с проект "Пасаж "Иван Вазов". Той предлага да се монтират шест огледални панела с размери 6 на 4 м. В средата им ще има отвор, "напомнящ портала на театралната сцена". Ще влизат по 1-2 души в куба на този "театрален калейдоскоп". Влезлият ще се озовава в "физически аскетично пространство, в което са композирани фрагменти от театралния декор с насочено осветление", обяснява идеята си Донкин. За да се появи до южната каса на Народния театър "Пасаж "Иван Вазов", ще трябват 600 хиляди лева.


Двама диригенти - акад. Емил Янев и акад. Валентин Бобевски, очакват подкрепа за учредяване на ежегоден хоров фестивал "Балкански столици". За това начинание са нужни 70 хиляди лева.


Асансьор на ул. "Будапеща" при подхода към ул. "Московска", визуализация

© Столична община

Асансьор на ул. "Будапеща" при подхода към ул. "Московска", визуализация


Проектантско студио "А&А архитекти" ще възстанови ул. "Будапеща" в участъка между бул. "Дондуков" и ул. "Московска". Идеята е да се монтира асансьор за хората с увреждания. Цената е 500 хиляди лева.


"Да изчистим града от найлони и пластмаса", призовава проект №23. Монтиране на автомати, в които да се хвърлят ненужните отпадъци и срещу тях гражданинът да получава билет за градския транспорт. Предлага се пилотно да се постави един автомат в район "Красно село". Цената му е 15 хиляди лева.


Няколко проекта се занимават с облагородяването на междублокови пространства, квартални паркове и градини.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1088 Весело

  Проект 40. Да се махне ГЕРБ/БСП от управлението на София

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Умрем за нови небостъргачи.

 3. 3 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 868 Неутрално

  Детски градини и ясли. И улици в новите квартали.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Проект 40. Да се махне ГЕРБ/БСП от управлението на София
  —цитат от коментар 1 на Николай Георгиев


  Умно-красивите, патриотите и ДПС са съдружници и съучастници с тях във всички бордове на общински фирми! Май става въпрос за много пара!???

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Георгиев":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони КОСТОВ":

  и канализация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Какво, какво!

  1. Оставка!
  2. Оставка!
  3. Оставка!

  Първа оставка - на Баце.
  Втората оставка - на Каскетя.
  Третата оставка - на Фандъка Му!

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Весело

  Няколко проекта се занимават с облагородяването на междублокови пространства, квартални паркове и градини.
  _____________
  Ми то София е по-зле от турско време когато е била само кални волски пътища и 2СВ когато сме бомбардирани!

  Детски градини и ясли. И улици в новите квартали.
  —цитат от коментар 3 на Тони КОСТОВ


  Принципно софиянци искат улици ,места за паркиране и тротоари в старите квартали ама селските големци в от герб нали си имат персонални асансьори и по 70м.кв гаражи от Артекс ...мислят си само за хоров фестивал в затвора вече!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1074 Любопитно

  Първо да бъдат накарани гражданите и особено тъмнозелените да спрат да горят мръсотии.
  Второ е камери навсякъде.
  Проект номер 23 е абсолютна безсмислица...

 10. 10 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Аз искам след като години се мотаха най-сетне да реставрират старите софийски трамваи и тролейбуси преди оставените единични музейни бройки съвсем да изгният.
  Номер 36 е в списъка за гласуване.
  Между другото, Дневник, можехте да пуснете директен линк за гласуването, нали:
  https://www.sofia.bg/sofia-izbira

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 11. 11 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 293 Гневно

  Какво искат софиянци най-много:
  Това крадливо племе да се махне от общината!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1630 Неутрално
 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Неутрално

  Един ябанджия /чужденец, външен/да добави:
  Паркоместа. Голямо фукане, че е столица, а една Корса няма къде да оставиш.
  Отдавна е така, но става все по-зле.

  Еретик
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":

  Ти къде точно искаш да я оставиш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Започнете от тротоарите, продължете с кофите за смет и тогава всичко останало.

 16. 16 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Оставка на Тиквата и крадливата даскалка!

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3041 Весело

  Един ябанджия /чужденец, външен/да добави: Паркоместа. Голямо фукане, че е столица, а една Корса няма къде да оставиш. Отдавна е така, но става все по-зле.
  —цитат от коментар 13 на Костадин Иванов


  Бай Ганьо се бави дълго време и зад завесата на стаичката му се чуват пъшкания и се тракат някакви стъклени предмети; най-сетне отдръпна се завесата и той се яви в натура, с влакнати гърди и с нашарени от чорапите нозе - като държеше в ръка един възел: това бяха драгоценните мускали, вързани в една не дотам чиста кърпица, които той се побоял да остави в стаичката. "Отде знаеш, че стените им са здрави, ще откъртят някоя дъска, иди, че се дави подир." Той се огледа по стените на коридора, потърси някой гвоздей да закачи възела си; той мисли, че щом е стена, трябва да има и гвоздей по нея, и се обръща към мене:

  - Ама простя работа тези немци, един гвоздей не им стига ума да забият, па казват, че ние сме били прости.

  Като се убеди окончателно в простотията на немците, бай Ганьо сложи нерешително кърпицата си с мускалите пред входа на стаичката си, за да му са пред очите, доде се изкъпе.

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3227 Весело

  Където и да е. Място няма нито в кварталите, нито в центъра. Малкото платени места обикновено са заети или неудобни.
  Отделно, не карам Корса, а Волво Ес80.
  Проблемът си ви виси на главата, понякога стават сбивания за място, но реагирате нервно , защото сте "столичани".

  Еретик
 19. 19 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Разбира се - хоров фестивал.

 20. 20 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  А дали не може най-накрая да оправят дупките от тротоарите (на нашата улица оправиха една трета от левия тротоар и зарязаха останалото, още се чудя що за идиотска избирателност е това), да свалят тротинетките и велосипедите от тротоарите, да премахнат шахтите, които на който му скимне си рови върху тротоара, да махнат велоалеите от тротоари, където пешеходците не могат да се разминат, камо ли велотерористи.

 21. 21 Профил на Николай Михайлов
  Николай Михайлов
  Рейтинг: 221 Неутрално
 22. 22 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  До коментар [#3] от "Тони КОСТОВ":

  То с тоя бюджет най-много една вътрешно квартала улица да може да се направи, най-вече заради отчуждаването

  Не ме търсете преди обяд
 23. 23 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Къде се изпикават хората от протестите, майките на децата с увреждания? Ами, ако се появят по-"големи" човешки нужди?

 24. 24 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 570 Неутрално

  1.Оставка
  2,Премахване на гаражните клетки нацвъкани беразборно в града.

 25. 25 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 293 Гневно

  До коментар [#3] от "Тони КОСТОВ":То с тоя бюджет най-много една вътрешно квартала улица да може да се направи, най-вече заради отчуждаването
  —цитат от коментар 22 на tulup


  Последните десетина години бюджетът на София е сравним с този на Виена. А условията на живот са несравними!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#12] от "Fiji":

  "Да се събори МОЧА!!!"

  100 х +!

 27. 27 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#25] от "PisnaMi":

  Да, ама във Виена си нямат "пейки" от по 10 000 лева / €5 000!

 28. 28 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 293 Гневно

  До коментар [#10] от "The Shadow":
  "https://www.sofia.bg/sofia-izbira "

  Благодаря за линка. Разгледах предложенията - дребнотемие и липса на визия. А част от предложенията подлежат на комерсиална реализация и не е необходим общински бюджет.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 29. 29 Профил на vadrigar
  vadrigar
  Рейтинг: 478 Гневно

  Милиард+ бюджет и хората да изберат едно проектче за цяла София... Царството на Калинките.

 30. 30 Профил на danny_k
  danny_k
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Оставка искат! На Фандъка и цялата ГЕРБ=БСП=ДПС некадърна пасмина.

 31. 31 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 239 Неутрално

   Изгледна площадка и кът за отдих на Копитото за
  ... 1 МИЛИОН лева...?
  Трзи хора как си го представят това?
  То бива бива ама тези са за...

  Ски влек не могат да направят последните 20г., ама с един балкон май ще се оправят.

  https://www.sofia.bg/documents/20182/10112842/02-Копитото.png/2ff1a050-a70f-42f0-b519-64f2444fe841?t=1604307573964

 32. 32 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Георгиев":

  ДПС и кафяви комунисти ще остават ли?

 33. 33 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 407 Неутрално

  1 млн лв за площадка 5х10м!? Бравооо.
  Аз искам иначе тротоари без кучешки гов*а по тях, може ли?

 34. 34 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#32] от "wpo34378687":

  ДПС управляват и в момента! ГЕРБ и Борисов са на пряко подчинение от Доган!

 35. 35 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Цялата работа ми прилича на томболата за детските градини и "безплатното" енергийно саниране, което още не е обработило опашката кандидати от 2015 г.. Та и тука същият управленски почерк: искате здрав тротоар на вашата улица - кандидатствайте по програмата за 1,5 милиона. Сами сте си виновни, че са кандидатствали 500 проекта и вашият не е сред одобрените 3.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 36. 36 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Абе то няма тротоари и улици, тук-там където има улици - не се мият, а е задължително! Те ... скейт-паркове и хорове ще ми предлагат. Какво друго въобще може да бъде приоритет, при положение, че това са базови нужди и изисквания?

 37. 37 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Как може на Копитото да няма площадка с тая чудесна гледка към София? А някакъв скапан ресторант да иска пари от хората само за да видят гледката!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 38. 38 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#35] от "cinik":

  ааа ми то щото тротоарите не
  са вприоритетите на бюджета.
  а има както съм ги изчилислил на ангро
  към 80 километра. ама фандъка
  козирува като и се обади пашата или боко и и каже,
  абе я тука заложи да оправиме бул. България, за да захлеби пашата,
  не че трябва. а тротоарите, кучета ги яли.

 39. 39 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Искаме паметник на Св. цар Борис I Покръстител.

 40. 40 Профил на Georgi Pavlov
  Georgi Pavlov
  Рейтинг: 125 Неутрално

  Искам коронката да се върне оттам откъдето е дошла!

 41. 41 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Да се събори МОЧА!!!
  —цитат от коментар 12 на Fiji


  И да стане паметник на Св. цар Борис I Покръстител.

 42. 42 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Не може ли просто народа на БГ да си вземе парите си от мръсните кунки на извратените софиянци и техните прищевки да си останат в светата на мечтите?

  мурзилка
 43. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1143 Весело

  светата - сферата офф :D

  мурзилка
 44. 44 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Проект 40. Да се махне ГЕРБ/БСП от управлението на София
  —цитат от коментар 1 на Николай Георгиев


  А не са ли ДеБъ-БСП?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 45. 45 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Хай маруся магаренко Maurice Donkey искал огледала да се поставят. Огледала за нескромните няколко стотин бона. Дей и тоя урод е от тия, за които парите нямат стойност, сигурно щот вече си е прибарал милиони като театрален директор и от неговия пиедестал парите "не са много", а няколко стотици хиляди, всъщност си е бая крупна сума. Ама така гледат на парите тлъстите чорбаджии, на които не им се е налагало да вършат тежък физически труд и да им плащат МРЗ, иначе щяха да си заврат тъпите огледала в мястото противоположно на празната кратуна.

  П.С. Директор на театър обикновен софиянец ли се води, та да предлага от името на населението на софия?

  мурзилка
 46. 46 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "The Shadow":"https://www.sofia.bg/sofia-izbira "Благодаря за линка. Разгледах предложенията - дребнотемие и липса на визия. А част от предложенията подлежат на комерсиална реализация и не е необходим общински бюджет.
  —цитат от коментар 28 на PisnaMi


  Дребнотемие заради дребнопаричие! За милион и половина - толкова.

  Асансьори на първите метростанции!

  без подпис!
 47. 47 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не може ли просто народа на БГ да си вземе парите си от мръсните кунки на извратените софиянци и техните прищевки да си останат в светата на мечтите?
  —цитат от коментар 42 на Маршалов


  Ей, мухльо, вземете си парите и се махайте от София. Какво правите тук, освен да мърсите и да плюете? Откакто се домъкнаха такива като теб, тук вече няма въздух! Да си вземете и децата, вместо да плачете за ясли и градини. Направете столица в Ловеч, да си отдъхнем малко.

  без подпис!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK