Съдът върна делото срещу бивши шефове на пътната агенция за катастрофата край Своге

Съдът върна делото срещу бивши шефове на пътната агенция за катастрофата край Своге

© Капитал, МВРСофийски градски съд (СГС) е прекратил делото срещу двама бивши шефове на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), което се водеше срещу тях във връзка с катастрофата с автобус в Своге от август 2018 г., когато загинаха 20 души, а още редица бяха ранени. Впоследствие се оказа, че след правен ремонт качеството на асфалта в отсечката се разминава със стандартите, като има и проблеми с указателните табели и мантинелите, пише "Капитал".


Бившите шефове на АПИ Светослав Глосов и Дончо Атанасов бяха обвинени, че с неизпълнението на своите задължения са целели облага за изпълнителите на ремонта на пътя от "Трейс". Според прокуратурата двамата ръководители на пътната агенция не са предприели действия, за да усвоят гаранцията по ремонта, както и да се приведе качеството на настилката в състояние така, че да е безопасна.


Делото беше образувано две години след катастрофата - на 2 октомври 2020 г. Според протокол от 28 октомври 2020 г. обаче съдът е върнал обвинението на прокуратурата, тъй като от него не се разбира в какво точно са обвинени Глосов и Атанасов, а част от фактите противоречат на тезата ѝ. Съдът е потвърдил гаранцията за двамата в размер на 10 хил. лв.


Повече четете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK