"Ако имаше е-рецепти...", или как системата принуди всички да нарушават правилата

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Проблемът не се отнася само до сегашния вирус. Представете си, ако трябва да се грижите за хронично болен с пет, шест лекарства. Те се отпускат месечно, но дозите са различни, според опаковката. Грижещият се за инвалида трябва 3, 4 пъти месечно да се обажда на джи-пи, да чака за рецепти, да посещава аптеки. Няколко пъти годишно протоколът изтича и трябва да се подновява с минаване през джи-пи, канцелария, здравна каса и т.н.

 2. 2 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2179 Весело

  От главата си пати.
  Реваха срещу отпечатъците за преглед в болницата, щото да няма контрол нито кой плаща, нито кой разгаща (по Р.Ралин) и сега се оказа, че същата система липсва. Хем вече говорим за лекарства за реални животи, а не за източване на едни пари по едни пътеки с едни мъртви души... Ма на българина, по-силен му е акъла от после, та всичко си нормално — първо солта и тоягата, че чак после акъла и плащането.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 3. 3 Профил на ermack
  ermack
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Сблъсках се с този проблем лично. Познати, с позитивен тест на детето, ме помолиха да им пазарувам лекарства от аптеката, по препоръка на техния лекар. В няколко от големите вериги ми отказаха продажба, заради липса на рецепта. В последния случай, вече доста афктиран, обясних троснато на продавчката, тя повигна рамене и си каза директно - разбирам, но проблемът не е в нас.
  Ъс южуъл.

 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Информационно обслужване е заето да реди изборните резултати, те само заради това съществуват.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Колко удобно - стратегическо е, значи отива при нашите хора, които вместо безплатен труд ще дарят фактури с много цифри. А дали ще има работеща система след това? Вярвам, че не само аз се сещам за верния отговор.

 6. 6 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Четири месеца по-късно пред вестник "Сега" от Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии, която обединява технологичните компании, потвърдиха, че не са получили задание за работа по системата за е-здравеопазване. От здравното министерство пък обясниха, че тази система е стратегическа и в крайна сметка изпълнението й е възложено на държавната фирма "Информационно обслужване". През август - малко след като зае поста, настоящият министър Костадин Ангелов заяви, че електронната рецепта е един от приоритетите му и даде заявка тя да е факт през декември.
  —цитат от коментар 0 на статия

  Абсолютно престъпно отношение. Това трябва да е подсъдимо.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Ако рецептата се взимала от близък на болния се увеличавало струпването при личния лекар!?

 8. 8 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 8 Неутрално

  проблема на електронните системи, особено на добре наптавемите е, че бързо лъсват едни нелицеприятни данни в държавните структури, все свързани с пари. така че отпорът е голям в правосъдната, здравната, пенсионната, образователната.........навсякъде, където се работи с бюджетнин / евро срефства. Кой реже клона, на който седи?

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Електронизацията на здравеопазването изостава тук с 20 години спрямо Естония и с 35 години спрямо Западна Европа. Само че не забравяйте ,че не прегледан пациент с изписани лекарства означава и промяна в законодателството. Защото лекарят утре ще отговаря за не прегледан пациент с изписана терапия и ще го влачат в съда с обвинения ,че не е преценил състоянието на пациента е взел погрешни решения . Затова решението е друго - 100-200 лева на преглед в къщи и издаване на съответните документи за диагностика и лечение . Това към момента е логичната цена на преглед на пациент след като посещение на хладилен техник е 80 лева. Ако някой си мисли ,че ще нося отговорност без заплащане на моя труд има много здраве. Че и съдебни претенции утре ?!? Просто няма да мен намери утре ...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":
  Ти лично какво точно работиш? По цял ден си във форума и ревеш за пари и обясняваш, че без пари няма да работиш. Ами, като не искаш, откажи се. Стани хладилен техник и поправяй хладилници. Напълни се с лекари, които не искали да лекуват хората, щото било евтино. В същото време 80 годишни доктори работят в ковид отделенията без да мрънкат или да се страхуват. И тези, 80 годишните, нямат време да се оплакват във форума, че техният труд не е ценен (а той е и ценен точно техният труд, де). Иначе във форума има две дежурни джи пи-та, които по цял ден се оплакват колко евтини били прегледите. Не знам кога им остава изобщо време да ги правят тези прегледи от толкова коментари.

 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Преди 15-на години бях на лекар тук в САЩ.
  Не помня за какво.
  Тръгнах да си ходя и си поисках рецептата.
  Той каза "ама аз вече я изпратих на кварталната ти аптека, мини да си я вземеш".
  Уж млад и прогресивен, може би просто не ползвал достатъчно рецепти, а може би още по инерция от България това ме изненада.
  И за да не кажете, че само хваля системата, има и друга история: по едно време имах операция на роговиците. Дадоха ми едно нещо наречено хидрокодон-апап или още Викодин.
  Много ми хареса, защото установих, че спря чудесно като го взема стига да не правя нищо след това.
  Знаех, че е наркотик, но други наркотици освен шоколад не познавам и ми хареса.
  Та, историята накратко, взех си една хартиена рецепта, която ми дадоха (явно не всички са електронни) - разпечатана на лазерен принтер и подписана бързо и грозно.
  И след известен размисъл си направих 5-6 копия, отидох до 5-6 аптеки и си напазарувах 5-6 дози наркотични хапчета - те са иначе много евтини...в смисъл консултацията на доктора е примерно $100, а хапчетата - $12 или нещо такова.
  Едно 2-3 години ми изкараха тези хапчета...през интервали от време, естествено, то като е наркотик е безмислено да го взимаш нонстоп, губи му се ефекта.
  Трябва да има 10-на години откак свършиха.
  Ще ми се да има понякога, ама не чак толкова, че да ходя пак на доктор.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  В Чехия електронни рецепти имаме от около 4-5 години. Постепенно станаха повсеместни. Ако пациентът ми е дошъл в кабинета, няма разлика, дали ще му пиша хартиена или ще му изпратя електронна на телефона, или на е-мейл. Ако обаче ми се обади и е от моя контингент - също не правя проблем, ако проблемът е стандартен. Ако ми се стори нестандартен или неочакванм, изисквам посещение на личните им лекари, ако не могат да ми дойдат на кабинет.
  Опиатите тук не могат да са на електронни рецепти - само на хартиени.
  За сега не е имало особен проблем.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на TheFunNet
  TheFunNet
  Рейтинг: 216 Неутрално

  Ако имаше мнозинство от хора, желаещи нормална държава, щеше и е-рецепти да има.
  Що не разпореди криминалния елемент?
  #Оставка

  https://bg. thefun.net
 14. 14 Профил на Кортик
  Кортик
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  Конспираторите трябва бързо да сменят теориите си. Доскоро версията беше че се плаща на всеки записал се с Ковид, сега се оказва че трябва да плащаш за да имаш официална диагноза Ковид. Заболяването на Корнелия промени из основи протестите и конспирациите. Няма го и Любен Гоцев да пусне нови директиви.

  Червена линия, червен картон
 15. 15 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Електронизацията на здравеопазването изостава тук с 20 години спрямо Естония и с 35 години спрямо Западна Европа. Само че не забравяйте ,че не прегледан пациент с изписани лекарства означава и промяна в законодателството. Защото лекарят утре ще отговаря за не прегледан пациент с изписана терапия и ще го влачат в съда с обвинения ,че не е преценил състоянието на пациента е взел погрешни решения . Затова решението е друго - 100-200 лева на преглед в къщи и издаване на съответните документи за диагностика и лечение . Това към момента е логичната цена на преглед на пациент след като посещение на хладилен техник е 80 лева. Ако някой си мисли ,че ще нося отговорност без заплащане на моя труд има много здраве. Че и съдебни претенции утре ?!? Просто няма да мен намери утре ...
  —цитат от коментар 9 на Dr_Doolittle


  Че вие какво си мислите, че хладилните техници не носят отговорност ли?!
  Има 2 вида лекари...и изобщо 2 вида хора....такива, които правят нещо за пари и такива, които правят нещата защото това им е призванието.
  При тях въпросът "няма да го правя ако ще е без пари" просто няма как да бъде поставен.
  Винаги съм считал, че най-щастливата част в моя живот беше. когато ми плащаха за нещо, за което бих плащал да ми даваха да правя :-)

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 16. 16 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вече за втори близък купувам лекарства със снимка на рецепта и диктуване на УИН по телефона и помощ от доверен аптекар. Обратното би означавало да отида пред лекарския кабинет да се редя със всички кихащи и кашлящи и да застраша допълнително здравето си.
  В момента не за първи път чувам, че ако имаш симптоми е по-добре да не си правиш ПСР, а да те лекуват симптоматично. Така можеш да отидеш на рентген ако се наложи, да пазаруваш от аптеката и т.н., без да те грозят чудовищни глоби за това, че се опитваш да спасиш живота си. А дали това е правилния ход от гледна точка на защитата на общественото здраве - не разбира се! Но когато един болен трябва да сложи на везните своя живот, от една страна и този на някакви непознати хора... Е, познайте.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 17. 17 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Електронизацията на здравеопазването изостава тук с 20 години спрямо Естония и с 35 години спрямо Западна Европа. Само че не забравяйте ,че не прегледан пациент с изписани лекарства означава и промяна в законодателството. Защото лекарят утре ще отговаря за не прегледан пациент с изписана терапия и ще го влачат в съда с обвинения ,че не е преценил състоянието на пациента е взел погрешни решения . Затова решението е друго - 100-200 лева на преглед в къщи и издаване на съответните документи за диагностика и лечение . Това към момента е логичната цена на преглед на пациент след като посещение на хладилен техник е 80 лева. Ако някой си мисли ,че ще нося отговорност без заплащане на моя труд има много здраве. Че и съдебни претенции утре ?!? Просто няма да мен намери утре ...
  —цитат от коментар 9 на Dr_Doolittle


  Аз съм то тези хора, които смятат, че всеки сам трябва да се грижи за здравето си, само че, 60% от пациентите в Павликени, няма да могат да си платят 50лв. на доктора за домашно посещение, какво остава за 100. И пак влизаме в спиралата.

 18. 18 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Любопитно

  Нека някой журналист попита Томислав Дончев докъде стигна с въвеждане на електронно управление? Колко милиона похарчи за да стигне до кривата круша?

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  "Затова решението е друго - 100-200 лева на преглед в къщи и издаване на съответните документи за диагностика и лечение . "

  Аз предлагам не 100-200, а 1 000 - 2 000! Защото смяна на масло на колата ми е 600 лева!

  Не се наядохте!

 20. 20 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1292 Весело

  До коментар [#16] от "Леля Гичка":

  Значи сте намерила формула за "електронна рецепта", без да е дефинирана по закон.
  Слагам настроение "весело", но е малко тъжна шега...

  E PLVRIBVS VNVM
 21. 21 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Вече за втори близък купувам лекарства със снимка на рецепта и диктуване на УИН по телефона и помощ от доверен аптекар. Обратното би означавало да отида пред лекарския кабинет да се редя със всички кихащи и кашлящи и да застраша допълнително здравето си. В момента не за първи път чувам, че ако имаш симптоми е по-добре да не си правиш ПСР, а да те лекуват симптоматично. Така можеш да отидеш на рентген ако се наложи, да пазаруваш от аптеката и т.н., без да те грозят чудовищни глоби за това, че се опитваш да спасиш живота си. А дали това е правилния ход от гледна точка на защитата на общественото здраве - не разбира се! Но когато един болен трябва да сложи на везните своя живот, от една страна и този на някакви непознати хора... Е, познайте.
  —цитат от коментар 16 на Леля Гичка

  Да, това като на приятелката ми баща и с електронната винетка, дето му дали един лист с номерче, щото не можели да му издадат реална.

  Бе Ге

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#18] от "vassilun":

  Милиарди похарчиха!
  Дружно и НЕнужно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Ако имаше държава и народ, а не територия и стадо...
  Като всичко друго у нас, празни приказки, усвоени средства в управленски джобове и рупащо стадо.
  Това трябваше да стане преди години още, сега вече е късно.
  Но тази криза ще изкара на повърхността всички сбъркани процеси в кочината.
  Ами обикаляйте малките аптеки докато някой се навие да ви даде под масата...

 24. 24 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Електронизацията на здравеопазването изостава тук с 20 години спрямо Естония и с 35 години спрямо Западна Европа. Само че не забравяйте ,че не прегледан пациент с изписани лекарства означава и промяна в законодателството. Защото лекарят утре ще отговаря за не прегледан пациент с изписана терапия и ще го влачат в съда с обвинения ,че не е преценил състоянието на пациента е взел погрешни решения . Затова решението е друго - 100-200 лева на преглед в къщи и издаване на съответните документи за диагностика и лечение . Това към момента е логичната цена на преглед на пациент след като посещение на хладилен техник е 80 лева. Ако някой си мисли ,че ще нося отговорност без заплащане на моя труд има много здраве. Че и съдебни претенции утре ?!? Просто няма да мен намери утре ...
  —цитат от коментар 9 на Dr_Doolittle


  Не става само с пари, трябва и акъл!
  При 3-5 000 на личен лекар и по 100 лв. да дават как ще обходи едни 5-10% днеска, ще си е в кабинета по график и ще провежда и профилактични дейности.
  Понеже пробвах тоя вариант с плащането за домашно посещение - несвързано с ковидя изобщо, отоговра беше, че за това няма да дойде защото има да посещава наистина болни хора. Може да ми счупи мързела, ама евала на такъв отговор!

  Системата из основи и тогава може да се окаже, че тия 100 лв. ще си дойдат сами на мястото. Сега отиват у едни дебели вратове по едни високи позиции (управленски, фирмени, касови).

 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1235 Любопитно

  "при положение че Спешна помощ изнемогва и не може дори спешните случаи да поеме?"

  Защо изнемогва?
  Къде бяха властите предходните седем месеца, че не подхотвиха държавата?
  За самолети има 4 милиарда, а за линейки и болници няма, така ли? Самолетите ли са най-важни?

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 469 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  А обичайните рецептурни книжки, дето с голям зор станаха тримесечни, какво ви бъркат те, че поне те не са електронни? Виси се като парцал пред кабинета, защото все има разни спешни или доведени директно от някой служител да влязат без ред и записаният час отива на кино. Висиш да вземеш направление за профилактика, висиш да върнеш амбулаторния лист обратно на джипито, висиш да върнеш резултатите от лабораторията. Ей тези банални неща какво им пречи да си ги препращат, всичките имат компютри в кабинетите.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  До коментар [#26] от "lalleen":

  А това дето намалиха страниците на рецептурните книжки почти наполовина?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на senedra
  senedra
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Малък практически хак в тая ситуация. За да не се налага да обиколите 100 аптеки и да ви върнат, щото сте без рецепта, се ходи след 17 часа в по-малките аптеки. Не във веригите. Изпълнителната агенция по лекарствата работи до 17 и след това не проверяват /ако изобщо може да се каже, че работят - естествено/. А пък ако имате аптека, в която пазарувате редовно и ви познават, че не сте "таен клиент" - там безотказно ще ви дадат азитромицин в момента.

 29. 29 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Ти сериозно ли сравняваш смяна на масло на кола със грижа за човешко здраве?!?
  Само се сетете колко години учене трябват за едното и за другото. Опс, то за смяна на масло е нужно едно пишлеме, незавършило 12 клас, да е инструктирано и да е гледало 5-6 пъти на канала.
  Шофьор съм от 20 и кусур г, знам как се сменя масло на Москвич, Голф 2, Нисан, Тойота и т.н. Не ми се цапа маникюр, но съм намирала куруси на майстор за обезвъздушаването и той покорно се е връщал да направи нещата като хората. Защото си мислят, че жената не разбира и могат да я метнат. И с изненада установяват, че някоя жена знае не само термините, а и разбира процесите зад тях (с което доста "майстори" не са наясно)
  Ако не се касае за чистак нова кола от някои марки, смяната на масло е фасулска процедура. А за новите модели всеки производител е написал едно кило инструкции и майстора в сервиза само трябва да ги следва без самоинициативи.
  Човешкото тяло е далеч по-сложна система в непрекъснато развитие, изобщо не може и дума да става за сравнение. За отговорност да не говорим...

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 30. 30 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4701 Неутрално

  До коментар [#29] от "bilkata":

  "Ти сериозно ли сравняваш смяна на масло на кола със грижа за човешко здраве?!?"

  Пунтирах доктора от пост #9, който сравнява посещение на хладилен техник с преглед от лекар!

 31. 31 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Когато всички възможности за отлагане на електронизацията свършат, ще трябва да благодарим на КОВИД-а май.

 32. 32 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 120 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони КОСТОВ":

  Амиии ,и ковида няма да помогне .Като познавам администрацията и като гледам какви си избира народа за водачи,това скоро няма да се промени.Това да няма разни формуляри с мокър печат и да не ти се налага да ги разнасяш от гише на гише и да чакаш и да те връщат!Та това е кръвна обида за всеки уважаващ се бюрократ и лесно няма да се допусне!

 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  До коментар [#16] от "Леля Гичка":

  Точно така, и това е правилно, снимка на рецепта, попълнена със всички реквизити, вкл. днешна или вчерашна дата при изпълнение на рецептата. За това ми стана странно, което е написано по-горе:
  "Друг фармацевт, който пожела да остане анонимен, разказа, че освен с написано на листче име на антибиотик клиенти често отиват в аптеката със снимка на хартиена рецепта, изпратена по вайбър от лекар, което обаче също не е достатъчно. Най-често става дума за един вид антибиотик, масово предписван в големи дози за лечение на COVID-19. "Когато дойде някой с такова листче, сме принудени да измисляме имена на лекари, които да вкараме в системата, за да удостоверим изписването на антибиотика. Иначе трябва да връщаме всички тези хора"?!

  Написано на липстче?! Пълни глупости, това не трябва да се изпълнява!
  Друг е въпроса, че някои, и не само някои, а доста хора, буквално полудяха, и с тази вай-бър-рецепта обикалят от аптека на аптека и се презапасяват, за себе си, за близки, роднини, и някои азитромицини се изчерпаха...

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 34. 34 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4276 Весело

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А ми защо? Ами защото фирмата - "КИМ някаква" си беше, едно време ми стана интересно и се порових да я търся, държаща монопола върху отпечатване на рецептурните книжи от не знам си колко години, трябва да печели, сега поглеждам, стигнали са до № 8 664 571, като последните няколко милиона бързо се превъртяха.

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 35. 35 Профил на Кортик
  Кортик
  Рейтинг: 2583 Неутрално

  До коментар [#31] от "Тони КОСТОВ":Амиии ,и ковида няма да помогне .Като познавам администрацията и като гледам какви си избира народа за водачи,това скоро няма да се промени.Това да няма разни формуляри с мокър печат и да не ти се налага да ги разнасяш от гише на гише и да чакаш и да те връщат!Та това е кръвна обида за всеки уважаващ се бюрократ и лесно няма да се допусне!
  —цитат от коментар 32 на стефан иванов


  Има ОПГ изнасящи скъпи лекарства, изписани по здравна каса. Преди година разкриха такава арабска група, но те се нуждаят от администратор, лекар и фармацевт във веригата. Затова се бави електронното здравеопазване.

  Червена линия, червен картон
 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4276 Неутрално

  До коментар [#35] от "Корки":

  Остави арабите, най-големият е Марешки....

  https://uapostcards.org/?utm_source=fb&utm_medium=Facebook_Desktop_Feed&utm_campaign=ua-postcard_website-conversion_abo_upd-23&utm_content=eu-zone_feed_interest_charity_25-65_140923&fbclid=IwAR3ClQksNsxiXeov7KUie6sSWkd8tezQ8gjXihDiuml7rq9uUnWVUdnd9uA
 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6787 Неутрално

  До коментар [#4] от "fpyyh":

  Къде тук се споменава ИО, или вие си го плюете така, по принцип.

 38. 38 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#10] от "Smile":

  Чичка, аз съм по форумите точно толкова колкото и ти ,който четеш този форум иначе няма как да правиш подобни изводи без да прочетеш всичко ,което съм писал. Да беше посещавал часовете по логика поне в гимназията...
  Второ аз съм личен лекар и прегледите са ми само със записан час и са по 30 минути . Когато свърша с прегледа на пациент за 25 минути примерно имам време да напиша на пролетарската тълпа няколко реда да им прочистя чугуна от тиквичките за реалностите и защо пропада комунистическата им здравна система днес .От 12 година го пиша тук. . Очевидно ви дразни на как прекарвам свободното си от работа време ,а какво пиша. Което е смешно безсилие да не можеш да опонираш с други аргументи. Трето мме аз ше си сменя професията ,а ти шще плаща на леркарите двойн о на хладилен техник . Сравнението с хладилен техник е за профаните ,които не могат да си направят сметка колко трябва да получава една професия сравнено с други професии очевидно много по-маловажни .Но явно ви затруднява....
  Четвърто всеки ден преглеждам гора с вирусни инфекции и пневмонии без да знам с каква инфекция е , без да съм обозначен като лекар на предна линия от твоите мутри нито някой да ми плаща за този биологичен риск за разлика от теб седящия пролетарий пред компа с кафенцето и климатизацията. Пето тези диалози имат за цел да видите колко сте жалки индивиди от едно комунистическо общество ,което си затри здравеопазването в мирно време 30 години и днес още злобее срещу лекарите в ситуация в която може би утре по ирония на съдбата аз ще трябва да те интубирам и животът ти буквално ще зависи от мен или друг лекар, който пращаш да става хладилен техник. Схващаш ли иронията и сарказма къде има хладилни помещения ? Но може да продължите със злобното отношение към лекарите . Лъжливото и неблагодарно овчарче е приказка правена от случките в живия живот...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 39. 39 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#30] от "vassilun":

  Сравнението с хладилен техник е за профаните ,които не могат да си направят сметка колко трябва да получава една професия сравнено с други професии очевидно много по-маловажни .Но явно ви затруднява....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 40. 40 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#26] от "lalleen":

  Рецептурните книжки и рецепти на хартия ще бъдат заменени с електронно базирани документи, тоест спестява се хартия , но това не отменя задълженето за присъствието на пациента и провеждане на медицински преглед преди изписването на терапията защото тя може да има нужда от корекции. В момента лекари снимащи рецепти и даващи устни нареждания по телефона без медицински преглед са тъпаци, които не се усещат ,че утре пациентът може да пострада от такава терапия и не само - хитри адвокатчета да посъветват близките да съди този лекар за щети върху здравето на пациента ,ако не и за смъртни случаи. Всяка година при преглед поне на 5-6 души коригирам глупави терапии на други колеги дадени по телефона. Някои доста рискови и непреценени ,естествено поради липсата на медицински преглед само върху недостоверни устни данни от пациента. И така тези тъпи колеги нито им е платен труда , нито някой ще ги уважава, а даже ще плащат тежки обезщетения по съдебни дела ,ще рискуват и лекарските си права и изобщо дори благополучието на семейстовото си. Само и само пролетариатът да не плаща високоинтелектуалния труд на лекаря и да лекари да правят 'услуги' за които ще съжаляват утре в съда. Така ,че ако иска плебсът да се лекува по този начин , то да си купува каквото иска от здравните бакалии, явно никой не им отказва , защото бакалите от аптеките няма да пропуснат да им вземат парите за произволните лекарства.. Но без участието дистанционно на лекар, ако не иска да мине този лекар в графата уникален юридически неграмотен тъпак, който не се пази и гарантирано ще се опари. Аз лично имам достатъчно прегледи и достатъчно от тях частни да не завися ако някой такъв пациент ми се отпише, защото иска консултация и лечение без преглед и без да плаща....

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 41. 41 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 597 Неутрално

  При наличие на толкова много ИТ специалисти 20 години слушаме само обещания за електронна рецепта - ножът опря вече до кокъла а никой от министрите не смее или не знае как да оправи нещата.

 42. 42 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#29] от "bilkata":
  Да бе, да. От Адам насам, човешкото тяло си е едно и също, а при колите постоянно излизат нови модели, та кой има повече за учене, майстора дето ти сменя маслото или лекаря, а?

  И ако забеляза, лекаря дето сам се сравни с техник, дума не обелва за застраховки, щото застрахователите ще му бръкнат в здравето (дали поставил правилна диагноза или ги е набутал с преглед и илачи без файда) много повече от онези от здравната каса...
  И да, закона трябва да се "пипне" та да могат лекарите да изписват рецепти по телефона/интернет и да се облекчат пациентите, самите лекари, аптекарите и въобще цялата верига. Все пак 21-ви век сме.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK