На живо

Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталЗаболеваемостта от COVID-19 в България върви стремглаво нагоре и вече едва три области са извън критичните зони с над 120 заразени на сто хиляди души население - Видин, Силистра и Добрич. Правителството засега показва, че е твърдо решено да не въвежда по-строги мерки за движение и общуване, а да се ограничи с контрол на съществуващите. Очаква се утре да бъде издадена заповед, с която хората на над 65 г. да получат "зелен коридор" за пазаруване в сутрешните часове. Полицаи ще връчват предписания за поставяне под карантина в помощ на здравните инспектори.


"Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите на коронавируса по света можете да се информирате тук.
Русе забранява на деца без придружител да влизат в сладкарници

Нови допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила от утре на територията на област Русе и ще продължат до 19 ноември тази година. Причината е големият брой заразени с коронавирус. Това е решението на Областния оперативен щаб от днес, съобщи зам.- областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на щаба. Сред новите мерки е преустановяването на посещения в казина, игрални зали, както и в заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, клубове и други, в периода от 23.30 ч. до 6.00 часа. През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове, няма да бъдат допускани деца без придружител. От Областния оперативен щаб апелират за съдействие от страна на родителите, разбиране на усложнената епидемична ситуация и, съответно, предприемане на всички необходими за целта мерки за упражняване на контрол върху децата.


Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари - тип битаци, както и дейността на пенсионерските клубове на територията на цялата област. Няма да се допуска провеждането на репетиции и изяви на читалищата, фолклорните и други самодейни и непрофесионални формации.


Хранителните магазини и аптеките - в периода от 9.00 до 11.00 ч., могат да бъдат посещавани само от хора на видима възраст над 60 години.


МВР ще затегна контрола по спазване на закона за закрила на детето - родителите са длъжни да придружават дете до 14-годишна възраст на обществени места след 20.00 часа и на непълнолетно дете след 22.00 часа.

Полицаи ще връчват предписания, с които формално заразените с коронавирус и техните контактни са поставени под карантина. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса в България. Служителите на МВР ще помагат на служителите на Регионалните здравни инспекции, които не смогват със задачите си и затова връчването на документа се бави с дни.


Още по темата - тук

Над 200 души от социалния дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица, ще бъдат изследвани днес за коронавирус, съобщи БНР, като цитира Областния кризисен щаб. До момента положителни са 31 души от персонала и 3 от настанените в дома.

Все повече хора даряват кръвна плазма, съобщи пред БНР директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Т. нар. реконвалесцентна плазма от вече преболедували заразата се използва за лечение на тежко болни от коронавирус.


Д-р Николов посочи условия, на които трябва да отговарят кандидатите за дарители на плазма:

да са на възраст между 18 и 65 години
да имат положителен резултат от PCR тест
да са преболедували и възстановили се от COVID-19
да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста
да не приемат медикаменти


Националния център по трансфузионна хематология осигурява екип за вземане на реконвалесцентна плазма COVID-19 и в събота и неделя, за предварително записани кандидати да дарят.


Работното време е от 9 часа до преминаване на последния записан за деня. Консултации и записвания се извършват на телефони: 0876 752 909 – д-р Стефановски; 0876 773 201 – д-р Павлов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов засега отхвърли идеята хотели да станат полеви болници за лечение на заразени с COVID-19 при изчерпване капацитета на болниците. Предложението изрази вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след разговор с хотелския бранш. След отказа на Ангелов, хотелиерите промениха намерението си и вече предлагат обектите им да се ползват за изолация на контактни лица, както и за такива под карантина.


Вижте подробности тук.

Страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза, каза днес пред БНР премиерът на България в периода 1997 - 2001 година Иван Костов по повод епидемията от коронавирус. Според него е трябвало още от февруари да има подготовка за пика на заразени сега. "Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията", допълни Костов.


Повече вижте тук.


Общо 21 533 са случаите на заразени с COVID-19 столичани, от тях на домашно лечение са 15 890, излекувани са 4809. Това обяви директорът на "Пирогов" Асен Балтов на брифинга на Националния оперативен щаб. По думите му след заповедта на здравния министър в София са разкрити 3000 нови легла за пациенти с коронавирусна инфекция, от които 250 са за интензивно лечение. В болница са 713 души в средно-тежко състояние, 107 са в интензивни отделения.


Балтов посъветва хората при първи симптоми на коронавирусна инфекция да си останат вкъщи, а ако до ден-два нямат подобрение – да потърсят лекарска помощ.

Забавени заплати на медиците във врачанската болница

Много са заразените медици във врачанската многопрофилна болница, в момента 8 лекари, 8 медицински сестри и 3 санитари са с COVID-19. Там напрежението расте и заради забавени заплати. На практика една четвърт от персонала е извън строя, съобщи пред Би Ти Ви директорът на болницата Петър Керемедчиев.


В лечебното заведение в момента се лекуват 120 пациенти, а в COVID отделението са седем, от които един на апаратна вентилация и двама в кома. "Снощи късно беше изпаднал в клинична смърт, колегите го върнаха към живот, слава богу, но състоянието му е сериозно", обясни д-р Керемедчиев. "Борим се дононощно, 24 часа, всички са живи, няма да се предаваме", отбелязва д-р Златомир Колев, реаниматор. Засега няма нужда от допълнителен персонал, но действащият е на предела. Чакат и заплатите за септември.


Освен от частен съдебен изпълнител, тъй като част от сметките са запорирани заради дългове, преводът трябва да получи и одобрението на здравното министерство. "Надявам се днес да подпишат документите и утре да се разплатя, не само с персонала", посочва директорът на болницата.

Засилване на противоепидемичните мерки в Русенския университет "Ангел Кънчев" наложи с нова заповед ректорът на висшето учебно заведение Христо Белоев, съобщи БНТ. Срокът за провеждане на онлайн обучение на студентите от всички курсове на факултетите и филиалите му е удължен до 22 ноември заради усложняващата се епидемична обстановка и увеличаващия се брой на положителни проби в региона. За последната седмица новите случаи са над 600.


На дневна база спрямо вчера нараства броят на заболелите в Благоевград, Бургас, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково. Намалява във Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, София област, София град, Шумен и Ямбол, сочат данните от единния информационен портал.

Представляващият ВСС се е самоизолирал

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев се е самоизолирал след като член на семейството му е с положителен тест за коронавирус. Това съобщи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в началото на днешното заседание на пленума на ВСС и така обясни отсъствието на представляващия съвета. Магдалинчев е останал в дома си, но не бе съобщена информация дали той самият е с положителен тест и какво е състоянието му.

Само три области са извън червената зона

Заболеваемостта от COVID-19 в България върви стремглаво нагоре и вече едва три области са извън критичните зони с над 120 заразени на сто хиляди души население, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб. Данните се изчисляват с натрупване за 14 дни и са сочени от властите като най-достоверни.


Вижте картата тук.

Лекари да не излизат в карантина

Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Георги Кожухаров


Лекарите, които са контактни на заразени, да не излизат в карантина, а да остават на работа, ако са с отрицателен PCR тест. Това препоръча главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния щаб днес. Той поиска и спешно да се дадат правомощия на здравния министър да команирова различни медицински специалисти и добави, че е време специалисти от доболничната помощ да се включат в борбата с коронавируса.


Минимум до края на ноемрви ще останат сега действащите мерки, посочи Кунчвев и добави, че е време да се обмислят нови мерки.


По думите му трябва да се ограничи работата и на сега работещите заведения до 22 или 23 часа, да има и до 50% ограничаване на присъствената работа в офисите. Препоръката му към Министерството на науката и образованието е всички ученици от 5 до 12 клас да преминат на обучение в електронна срада и да се спрат всички извънкласни дейности. Препоръката към висшите училища е да преминат към дистанционна работа, като се направи изключение за упражненията на учещите медицина. "Редно е да отново да бъде въведен зелен коридор за пазаруване за хората над 65 години. Така се стремим да отделим най-рисковата група," увери той.


Повече четете тук.

Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предупреди, че страната навлиза в изключително сериозна фаза на заболяването. Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противепидемините мерки, като повтори, че най-важната от тях е носенето на маска на закрито.


Министърът обяви, че държавата е обезпечена с необходимото, за да контролира епидемията. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, следващата семица ще пристигнат още 4300 флакона. Но на лекарството не бива да се гледа като на панацея, то има странични ефекти, предупреди Ангелов. Той съобщи още, че днес до болниците ще бъде изпратен протокол, в който са описани всички индикации и подходи за лечение на коронавирус. "Надяваме се през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани", каза Ангелов.

Брифингът на щаба

В Министерския съвет днес се провежда редовният седмичен брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. В него участват министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, директорът на Столичната Регионална здравна инспекция Илонка Маева и директори на болници.


Без лекари в ковид отделението на болницата в Каварна

Няма нито един лекар за ковид отделението, обяви пред БНТ директорът на болницата в Каварна Християн Зафиров. В болницата има 3 легла за пациенти с коронавирус, които са разположени в бившето АГ отделение. Персонал обаче няма. Лекарите от другите отделения са на пенсионна възраст, с хронични заболявания и се страхуват да приемат тази работа.


"А аз не мога административно да ги задължа. Дори очаквам те да напуснат", казва д-р Зафиров.
Засега са осигурени само две сестри от училищното здравеопазване, допълни той, макар да е убеден, че те не са достатъчно подготвени за лекуване на пациенти с коронавирус. Затова отправя призив за лекари и сестри доброволци.

Авансово плащане искат хотелиери

Пред БНТ собственикът на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов каза, че одобрява идеята на вчерашното заседание на Министерския съвет за обособяване на карантинни хотели с легла за по-леко болни с коронавирус.


По думите му обаче трябва да се предплати авансово, тъй като браншът е затруднен в условията на коронакризата. До 20-ина дни хотели могат да приемат пациенти с по-лека форма на коронавирусна инфекция, допълни Налбантов.

В Инфекциозна болница в София 5 от 80-те ковид легла са свободни

Инфекциозна болница в София има обособени 2 етажа с 80 легла само за ковид пациенти, от тях 5 са свободни към момента. През деня обаче има движение и тези данни се променят динамично - това заяви в сутрешния блок на БНТ директорът на болницата проф. Татяна Червенякова. Тя каза, че в движение от лечебното заведение ще се опитват да увеличават бройката на леглата.


Към момента остри респираторни вирусни заболявания не се наблюдават, заяви проф. Червенякова. Тя отчете, че координацията с личните лекари се подобрява, в по-голямата си част пациентите, които се приемат в Инфекциозна болница, са с позитивен PCR тест.


Червенякова призова студенти, които завършват семестриално 3-и курс, да имат възможност да работят като здравни асистенти.


Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви пред "Нова телевизия", че трябва да се ограничат или забранят всички обществени мероприятия, в това число спортните и културните. По думите му те представляват гнезда на заразата и само със забраната им ще се спре разпространението на коронавируса. Той каза още, че училищата трябва да преминат на онлайн обучение, като уточни, че това трябва да важи за всички ученици от четвърти клас нагоре, защото те можели да пренасят вируса без дори да знаят, че са заразени.


Откриването на 200 легла за която и да е болница е предизвикателство, това трябва да се случи с много отделения. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница. "В COVID отделение ще се лекуват максимум 200 души, освен ако няма други указания. Но това мисля, че това е таванът, тъй като биха пострадали други дейности", каза той. По думите му Богов тежестта в борбата с COVID-19 е неравномерно разпределена, а основно големите болници са ангажирани.


Натоварваме системата, в нашата болница има пациенти от Козлодуй, Югозападна България и т.н. Би трябвало да бъдат хоспитализирани по места, допълни проф. Богов. В момента в Александровска болница има 46 пациенти с COVID-19, 15 от тях в интензивно отделение, като няма свободни места. Той апелира за доброволци. Определи като имагинерно предложението за обособяване на хотели за карантиниране на пациенти с коронавирус.


Над 30% остава съотношението отчетени заразени спрямо направени тестове

Съотношението отчетени заразени с коронавирус в България спрямо направени тестове се запазва над 30% трети ден подред. (Вижте графиката в края на текста). Това показват официалните данни от Единния информационен портал. Според статистиката на дневна база се увеличава броят на приетите в болница, като расте и броят на пациентите, настанени в интензивни отделения. Смърните случаи намаляват за последното денонощие.


Общо новозаразените остават над премината граница от 4000 души от вчера (4 ноември) и това е най-високата бройка до момента - 4054 (виж графиката). Съотношението е 30.7% положителни от направените общо 13 203 теста.Така общо потвърдените случаи на коронавирус до момента са 64 591, от тях активни са 41 178. В момента в болница са 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения или 7.5% от всички. Ръстът на най-тежките случаи е 13,8% на дневна база (210 бяха те на 4 ноември).


Излекуваните през последните 24 часа са 403 души (спрямо 507 вчера), което е 1.83% от всички 21 947 излекувани. Починалите за денонощието са 54 (вчера бяха 63), което е 3.68% от общия брой жертвите на болестта до момента - 1466.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK