На живо

Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Надежда Чипева, КапиталЗаболеваемостта от COVID-19 в България върви стремглаво нагоре и вече едва три области са извън критичните зони с над 120 заразени на сто хиляди души население - Видин, Силистра и Добрич. Правителството засега показва, че е твърдо решено да не въвежда по-строги мерки за движение и общуване, а да се ограничи с контрол на съществуващите. Очаква се утре да бъде издадена заповед, с която хората на над 65 г. да получат "зелен коридор" за пазаруване в сутрешните часове. Полицаи ще връчват предписания за поставяне под карантина в помощ на здравните инспектори.


"Дневник" проследи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите на коронавируса по света можете да се информирате тук.
Русе забранява на деца без придружител да влизат в сладкарници

Нови допълнителни мерки срещу разпространението на COVID-19 влизат в сила от утре на територията на област Русе и ще продължат до 19 ноември тази година. Причината е големият брой заразени с коронавирус. Това е решението на Областния оперативен щаб от днес, съобщи зам.- областният управител на Русе Свилен Иванов, който временно изпълнява длъжностите областен управител и председател на щаба. Сред новите мерки е преустановяването на посещения в казина, игрални зали, както и в заведения за хранене и развлечения - ресторанти, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, клубове и други, в периода от 23.30 ч. до 6.00 часа. През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове, няма да бъдат допускани деца без придружител. От Областния оперативен щаб апелират за съдействие от страна на родителите, разбиране на усложнената епидемична ситуация и, съответно, предприемане на всички необходими за целта мерки за упражняване на контрол върху децата.


Забранява се организирането, функционирането и посещението на пазари - тип битаци, както и дейността на пенсионерските клубове на територията на цялата област. Няма да се допуска провеждането на репетиции и изяви на читалищата, фолклорните и други самодейни и непрофесионални формации.


Хранителните магазини и аптеките - в периода от 9.00 до 11.00 ч., могат да бъдат посещавани само от хора на видима възраст над 60 години.


МВР ще затегна контрола по спазване на закона за закрила на детето - родителите са длъжни да придружават дете до 14-годишна възраст на обществени места след 20.00 часа и на непълнолетно дете след 22.00 часа.

Полицаи ще връчват предписания, с които формално заразените с коронавирус и техните контактни са поставени под карантина. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг за ситуацията с коронавируса в България. Служителите на МВР ще помагат на служителите на Регионалните здравни инспекции, които не смогват със задачите си и затова връчването на документа се бави с дни.


Още по темата - тук

Над 200 души от социалния дом за мъже с умствена изостаналост в Твърдица, ще бъдат изследвани днес за коронавирус, съобщи БНР, като цитира Областния кризисен щаб. До момента положителни са 31 души от персонала и 3 от настанените в дома.

Все повече хора даряват кръвна плазма, съобщи пред БНР директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Николов. Т. нар. реконвалесцентна плазма от вече преболедували заразата се използва за лечение на тежко болни от коронавирус.


Д-р Николов посочи условия, на които трябва да отговарят кандидатите за дарители на плазма:

да са на възраст между 18 и 65 години
да имат положителен резултат от PCR тест
да са преболедували и възстановили се от COVID-19
да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста
да не приемат медикаменти


Националния център по трансфузионна хематология осигурява екип за вземане на реконвалесцентна плазма COVID-19 и в събота и неделя, за предварително записани кандидати да дарят.


Работното време е от 9 часа до преминаване на последния записан за деня. Консултации и записвания се извършват на телефони: 0876 752 909 – д-р Стефановски; 0876 773 201 – д-р Павлов.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов засега отхвърли идеята хотели да станат полеви болници за лечение на заразени с COVID-19 при изчерпване капацитета на болниците. Предложението изрази вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след разговор с хотелския бранш. След отказа на Ангелов, хотелиерите промениха намерението си и вече предлагат обектите им да се ползват за изолация на контактни лица, както и за такива под карантина.


Вижте подробности тук.

Страната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза, каза днес пред БНР премиерът на България в периода 1997 - 2001 година Иван Костов по повод епидемията от коронавирус. Според него е трябвало още от февруари да има подготовка за пика на заразени сега. "Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията", допълни Костов.


Повече вижте тук.


Общо 21 533 са случаите на заразени с COVID-19 столичани, от тях на домашно лечение са 15 890, излекувани са 4809. Това обяви директорът на "Пирогов" Асен Балтов на брифинга на Националния оперативен щаб. По думите му след заповедта на здравния министър в София са разкрити 3000 нови легла за пациенти с коронавирусна инфекция, от които 250 са за интензивно лечение. В болница са 713 души в средно-тежко състояние, 107 са в интензивни отделения.


Балтов посъветва хората при първи симптоми на коронавирусна инфекция да си останат вкъщи, а ако до ден-два нямат подобрение – да потърсят лекарска помощ.

Забавени заплати на медиците във врачанската болница

Много са заразените медици във врачанската многопрофилна болница, в момента 8 лекари, 8 медицински сестри и 3 санитари са с COVID-19. Там напрежението расте и заради забавени заплати. На практика една четвърт от персонала е извън строя, съобщи пред Би Ти Ви директорът на болницата Петър Керемедчиев.


В лечебното заведение в момента се лекуват 120 пациенти, а в COVID отделението са седем, от които един на апаратна вентилация и двама в кома. "Снощи късно беше изпаднал в клинична смърт, колегите го върнаха към живот, слава богу, но състоянието му е сериозно", обясни д-р Керемедчиев. "Борим се дононощно, 24 часа, всички са живи, няма да се предаваме", отбелязва д-р Златомир Колев, реаниматор. Засега няма нужда от допълнителен персонал, но действащият е на предела. Чакат и заплатите за септември.


Освен от частен съдебен изпълнител, тъй като част от сметките са запорирани заради дългове, преводът трябва да получи и одобрението на здравното министерство. "Надявам се днес да подпишат документите и утре да се разплатя, не само с персонала", посочва директорът на болницата.

Засилване на противоепидемичните мерки в Русенския университет "Ангел Кънчев" наложи с нова заповед ректорът на висшето учебно заведение Христо Белоев, съобщи БНТ. Срокът за провеждане на онлайн обучение на студентите от всички курсове на факултетите и филиалите му е удължен до 22 ноември заради усложняващата се епидемична обстановка и увеличаващия се брой на положителни проби в региона. За последната седмица новите случаи са над 600.


На дневна база спрямо вчера нараства броят на заболелите в Благоевград, Бургас, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище и Хасково. Намалява във Варна, Велико Търново, Видин, Добрич, Кюстендил, Монтана, Перник, Пловдив, Русе, София област, София град, Шумен и Ямбол, сочат данните от единния информационен портал.

Представляващият ВСС се е самоизолирал

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев се е самоизолирал след като член на семейството му е с положителен тест за коронавирус. Това съобщи председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в началото на днешното заседание на пленума на ВСС и така обясни отсъствието на представляващия съвета. Магдалинчев е останал в дома си, но не бе съобщена информация дали той самият е с положителен тест и какво е състоянието му.

Само три области са извън червената зона

Заболеваемостта от COVID-19 в България върви стремглаво нагоре и вече едва три области са извън критичните зони с над 120 заразени на сто хиляди души население, обяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния седмичен брифинг на Националния оперативен щаб. Данните се изчисляват с натрупване за 14 дни и са сочени от властите като най-достоверни.


Вижте картата тук.

Лекари да не излизат в карантина

Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Георги Кожухаров


Лекарите, които са контактни на заразени, да не излизат в карантина, а да остават на работа, ако са с отрицателен PCR тест. Това препоръча главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния щаб днес. Той поиска и спешно да се дадат правомощия на здравния министър да команирова различни медицински специалисти и добави, че е време специалисти от доболничната помощ да се включат в борбата с коронавируса.


Минимум до края на ноемрви ще останат сега действащите мерки, посочи Кунчвев и добави, че е време да се обмислят нови мерки.


По думите му трябва да се ограничи работата и на сега работещите заведения до 22 или 23 часа, да има и до 50% ограничаване на присъствената работа в офисите. Препоръката му към Министерството на науката и образованието е всички ученици от 5 до 12 клас да преминат на обучение в електронна срада и да се спрат всички извънкласни дейности. Препоръката към висшите училища е да преминат към дистанционна работа, като се направи изключение за упражненията на учещите медицина. "Редно е да отново да бъде въведен зелен коридор за пазаруване за хората над 65 години. Така се стремим да отделим най-рисковата група," увери той.


Повече четете тук.

Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов предупреди, че страната навлиза в изключително сериозна фаза на заболяването. Той благодари на гражданите за разума, който надделява, и спазването на противепидемините мерки, като повтори, че най-важната от тях е носенето на маска на закрито.


Министърът обяви, че държавата е обезпечена с необходимото, за да контролира епидемията. Днес ще пристигнат още 1700 флакона ремдесивир, следващата семица ще пристигнат още 4300 флакона. Но на лекарството не бива да се гледа като на панацея, то има странични ефекти, предупреди Ангелов. Той съобщи още, че днес до болниците ще бъде изпратен протокол, в който са описани всички индикации и подходи за лечение на коронавирус. "Надяваме се през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани", каза Ангелов.

Брифингът на щаба

В Министерския съвет днес се провежда редовният седмичен брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. В него участват министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев, директорът на Столичната Регионална здравна инспекция Илонка Маева и директори на болници.


Без лекари в ковид отделението на болницата в Каварна

Няма нито един лекар за ковид отделението, обяви пред БНТ директорът на болницата в Каварна Християн Зафиров. В болницата има 3 легла за пациенти с коронавирус, които са разположени в бившето АГ отделение. Персонал обаче няма. Лекарите от другите отделения са на пенсионна възраст, с хронични заболявания и се страхуват да приемат тази работа.


"А аз не мога административно да ги задължа. Дори очаквам те да напуснат", казва д-р Зафиров.
Засега са осигурени само две сестри от училищното здравеопазване, допълни той, макар да е убеден, че те не са достатъчно подготвени за лекуване на пациенти с коронавирус. Затова отправя призив за лекари и сестри доброволци.

Авансово плащане искат хотелиери

Пред БНТ собственикът на хотел в Слънчев бряг Веселин Налбантов каза, че одобрява идеята на вчерашното заседание на Министерския съвет за обособяване на карантинни хотели с легла за по-леко болни с коронавирус.


По думите му обаче трябва да се предплати авансово, тъй като браншът е затруднен в условията на коронакризата. До 20-ина дни хотели могат да приемат пациенти с по-лека форма на коронавирусна инфекция, допълни Налбантов.

В Инфекциозна болница в София 5 от 80-те ковид легла са свободни

Инфекциозна болница в София има обособени 2 етажа с 80 легла само за ковид пациенти, от тях 5 са свободни към момента. През деня обаче има движение и тези данни се променят динамично - това заяви в сутрешния блок на БНТ директорът на болницата проф. Татяна Червенякова. Тя каза, че в движение от лечебното заведение ще се опитват да увеличават бройката на леглата.


Към момента остри респираторни вирусни заболявания не се наблюдават, заяви проф. Червенякова. Тя отчете, че координацията с личните лекари се подобрява, в по-голямата си част пациентите, които се приемат в Инфекциозна болница, са с позитивен PCR тест.


Червенякова призова студенти, които завършват семестриално 3-и курс, да имат възможност да работят като здравни асистенти.


Коронавирусът в България: "Зелен коридор" за пазаруване на възрастните (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал

Съпредседателят на "Обединени патриоти" Валери Симеонов заяви пред "Нова телевизия", че трябва да се ограничат или забранят всички обществени мероприятия, в това число спортните и културните. По думите му те представляват гнезда на заразата и само със забраната им ще се спре разпространението на коронавируса. Той каза още, че училищата трябва да преминат на онлайн обучение, като уточни, че това трябва да важи за всички ученици от четвърти клас нагоре, защото те можели да пренасят вируса без дори да знаят, че са заразени.


Откриването на 200 легла за която и да е болница е предизвикателство, това трябва да се случи с много отделения. Това заяви в сутрешния блок на БНТ проф. Борис Богов, изпълнителен директор на Александровска болница. "В COVID отделение ще се лекуват максимум 200 души, освен ако няма други указания. Но това мисля, че това е таванът, тъй като биха пострадали други дейности", каза той. По думите му Богов тежестта в борбата с COVID-19 е неравномерно разпределена, а основно големите болници са ангажирани.


Натоварваме системата, в нашата болница има пациенти от Козлодуй, Югозападна България и т.н. Би трябвало да бъдат хоспитализирани по места, допълни проф. Богов. В момента в Александровска болница има 46 пациенти с COVID-19, 15 от тях в интензивно отделение, като няма свободни места. Той апелира за доброволци. Определи като имагинерно предложението за обособяване на хотели за карантиниране на пациенти с коронавирус.


Над 30% остава съотношението отчетени заразени спрямо направени тестове

Съотношението отчетени заразени с коронавирус в България спрямо направени тестове се запазва над 30% трети ден подред. (Вижте графиката в края на текста). Това показват официалните данни от Единния информационен портал. Според статистиката на дневна база се увеличава броят на приетите в болница, като расте и броят на пациентите, настанени в интензивни отделения. Смърните случаи намаляват за последното денонощие.


Общо новозаразените остават над премината граница от 4000 души от вчера (4 ноември) и това е най-високата бройка до момента - 4054 (виж графиката). Съотношението е 30.7% положителни от направените общо 13 203 теста.Така общо потвърдените случаи на коронавирус до момента са 64 591, от тях активни са 41 178. В момента в болница са 3191 пациенти, от които 239 са в интензивни отделения или 7.5% от всички. Ръстът на най-тежките случаи е 13,8% на дневна база (210 бяха те на 4 ноември).


Излекуваните през последните 24 часа са 403 души (спрямо 507 вчера), което е 1.83% от всички 21 947 излекувани. Починалите за денонощието са 54 (вчера бяха 63), което е 3.68% от общия брой жертвите на болестта до момента - 1466.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За 43 седмици на тази година починалите на 100хил. са 1 245, а за миналата са 1 249.
  Данните са от сайта на НСИ.

 3. 3 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Правителството да продължи да финансира образованието, щото туземците да схванат най-накрая как се носи маска. Сложили по един непран парцал под брадичката, вирнали носове и се осланят на провидението. Активно търсят конспиративни теории и чакат на добрата (или лошата) фея да им реши бедите.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Не бяха ли точно толкова и вчера?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 757 Неутрално

  В България средно на ден мират по около 300 човека. Ако ака вървят нещата, само след 2-3 седмици толкова ще умират от COVID-19.Това е бедствие!


 7. 7 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Сега се молите за "Спасение" защото Телевизора Ви Плаши а Действителността е съвсем нормална. Помнете, че сами искате това. Утре голямите силни страни ще приключат с ЦИРКА като постигнат целите си. А Вие тога ще искате да Ви бяха оставили без "Спасение" защото тогава ще започне Страшното и Мизерията. И пак ще си търсите виновни но няма да има Значение. Това е Българина проблем за собствената си Родина. Айдеее на минусите с цъкането сте си намерили мисия щото с Действие не сте.

 8. 8 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Ако така вървят нещата до 6 месеца в България може да имаме стаден имунитет, но цената ще е над 50 000 човежки живота, което е недопустимо! Още повече, че не е доказано, че имунитета е траен!

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Правителството спешно трябва да потърси отгворност от лекари, които говорят за стаден имунитет, масово преболедуване, за липсата на полза от маските.
  Ето днес Дневник са публикували интервю с една такава женица, която призовава, да не търсим личните лекари, дори да имаме температура и , че 80% ще го изкарат без проблем, някакъв малък % ще умрат:

  ""Температурата означава, че имунитетът ви е добър, за да се бори с вируса. Не изпадайте в паника, не търсете лекар или болница. Температурата не е тревожният симптом."

  ""По-голямата част, 80% от хората, ще оздравеят, но има едни други малки проценти, които трудно преживяват този вирус."

  д-р София Ангелова

  Пулмолог, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  4054 нови случая от 13 203 теста. 30,71% положителни.
  41 178 активни случая /+3597/. 64 591 потвърдени случая. 63,75% от всички потвърдени случаи са активни.
  122 новозаразени мед. персонал.
  3191 хоспитализирани /+269/, 239 в интензивно отделение /+29/.
  403 излекувани. Общо: 21 947 излекувани.
  54 починали. Общо: 1466 починали.

  София град - 1477, Пловдив - 310, Стара Загора - 205, Варна - 204, Благоевград - 188, Бургас - 141, Русе - 141, Враца - 121, София област - 98, Велико Търново - 91, Габрово - 90, Сливен - 86, Плевен - 85, Монтана - 81, Ловеч - 78, Шумен - 74, Пазарджик - 71, Кюстендил - 66, Перник - 65, Хасково - 61, Разград - 54, Търговище - 54, Силистра - 53, Ямбол - 44, останалите области:

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 280 Неутрално

  "Общо жертвите на болестта до момента са 1466."

  И все пак по-правилно би било:

  "Общо жертвите с болестта до момента са 1466."

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Дания убива всички норки: „Мутиралият вирус може да се разпространи“

  Дванадесет души в Дания са заразени с вариант на covid-19, който е мутирал от норки. Новият вирусен вариант на covid-19 заплашва да направи ваксините, които се разработват в момента, за да спрат пандемията безрезултатни, съобщи министър-председателят Мете Фредериксен на пресконференция в сряда, според Bloomberg.

  - Това може да има опустошителни последици за целия свят. Мутиралият вирус рискува да се разпространи в други страни, каза Фредериксен.

  Датският държавен епидемиолог Каре Молбак заяви, че в същото време съществува риск пандемията да започне отново от нулата, но "този път от Дания".

  Сега правителството разпореди всички норки в страната да бъдат избити.

  https://omni.se/danmark-dodar-alla-minkar-muterat-virus-kan-spridas/a/zgg3w4

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на Mushichka
  Mushichka
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#7] от "Danail Mindov":

  Много лош правопис.

 15. 15 Профил на kumanistan
  kumanistan
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Ужас!!! И броя на опадалите листа се увеличава. Никой още не се е сетил да ги провери за К-19.

 16. 16 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Така е, като Борисов "пусна вируса да се поразвие". Сега берем плодовете. Вчера пред училището докато оставях детето една жена казваше на друга, че съпругът и дишал много трудно и посреднощ го прибрали в болница. Не знам тази жена защо водеше детето на училище, явно няма нито тестове, нито предписание, нищо. Как да има... Сега ако семейството ми се разболее, аз трябва да извадя едни 300 лв за тестове. Чудесна грижа на държавата в момента, когато хората имат най-много нужда.

 17. 17 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Ха, 4000 диагностицирани, 33% положителни тестове (над 6% казват че положението е отървано) - а Главният Тулуп напява колко добре и сигурен се чувствал като “ръководител” и как нямало видите ли да затваря. Територията (държава НЕ Е!)???

  безхабарието е тотално, крематориумите и погребалните агенции не се съмнявам че са доволни от “управлението” на Помпиерчето!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 18. 18 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  В България средно на ден мират по около 300 човека. Ако ака вървят нещата, само след 2-3 седмици толкова ще умират от COVID-19.Това е бедствие!
  —цитат от коментар 6 на bpcorp


  Колегата правилно цитира фактите, които ясно показват, че за момента нямаме повишение на общата смъртност у нас, която е в рамките на 300 човека на ден. С повишаване на броя заразени е нормално да се повишава и броя на починалите с установен вирус. Въпроса е колко са реално заразените?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 19. 19 Профил на dysphoria
  dysphoria
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxe00613919":

  Правителството няма да прави това, защото има нужда точно от такива като тях. Управляващите ги устройва вариантът, в който хората изискват свобода на речта, за да компенсират свободата на мисълта, която избягват. Това последното са думи на далеч по-мъдър от мен човек. Съмнявам се властта да ги е чувала, но инстинктивно действа точно в тази насока. Затова и положението е такова - всеки знае всичко, всеки разбира от всичко и приказва за всичко, но не прави дори и напън за минимална мозъчна дейност, различна от елементарни физиологични нужди.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  Както при всички болести, така и при тази, навременните мерки са много важни, всъщност това е най-важният фактор, за положителен развой на лечението. Личните лекари познават състоянието Ви и дали имате нужда от подкрепа за различни органи и системи. Например, ако имате проблем с черния дроб, може да Ви изпишат и нещо, което да го подкрепи в такъв момент. Всички болести или предболестни състояния на кръвоносната система, също се нуждаят от допълнителна защита.

  Според мен фаталните случаи са на хора с тежки съпътстващи заболявания или на такива, които не вземат мерки навреме, неглежират вируса, да се консултират с лекар, да не говорим.

  Здравната система в момента е претоварена, за това ще се помъчат да ни обяснят, че трябва да се лекуваме вкъщи и пневмонията не е повод за постъпване в болница. Слугите на властта ще се точат по медиите да го повтарят. Изобщо не трябва да ги слушаме. Познавам вече много хора прекарали вируса...... взимайте мерки на време и търсете лекарска помощ.

  Любовта ще спаси света!!!
 22. 22 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Не ни е нужен вирус, ние сме по-отровни от него.

  мурзилка
 23. 23 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  Вчера имахме случай, на който за първи път станах свидетел, яви се представител на седемчленно семейство (не бяха роми) със шест изпълнени и от двете страни рецепти, петте деца бяха болни, както и майката.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 24. 24 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Абе къде е Мутафчийски? Нали трябваше да спазваме мерките за да изчезне вируса, що не изчезна като затваряхме даже и парковете и махахме пейките през пролетта?

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxe00613919":

  не, чакат маските да им решат проблема, зер гледам, някъде по света са го решили

 26. 26 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_mihailov":

  Не разбрахте ли, че критичното място не са гробищата, а болниците и медиците на първа линия?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 27. 27 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_mihailov":

  За 43 седмици на тази година починалите на 100хил. са 1 245, а за миналата са 1 249.Данните са от сайта на НСИ.
  —цитат от коментар 1 на georgi_mihailov


  Погледни седмичната смъртност от началото на октомври. Не гледай миш-маша наречен "починали на 100 000 за 43 седмици".
  https://www.nsi.bg/bg/node/18121/

  Ecrasez l’infâme
 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#6] от "bpcorp":

  какво ЩЕ моля се въздържайте да коментирате, на ясновидство бие май

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":

  и каква помощ намираш при „навременно” търсене на лекар? Кашляй по телефона

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  Да. Червената чертичка стърчи самотно нагоре. Има ръст, в сравнение със същия период от други години.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 817 Разстроено

  До коментар [#28] от "uq":

  Моля половия орган да се въздържа от словоблудства!!! Ментално импотентен.

 33. 33 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още 54 "сухи съчки" за радост на Мангъров.

 34. 34 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  А вие погледнете Януари 2017.

 35. 35 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_mihailov":
  —цитат от коментар 27 на Graf


  Има някакво повишаване, но в сравнения с Януари 2019 е доста по- малко, а тогава имаше сериозна грипна епидемия от "класически" грипен щам... всъщност къде изчезна "класическия'' грип?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 36. 36 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Мутафа се оказа прав... а хаоса е пълен

 37. 37 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#21] от "hope":и каква помощ намираш при „навременно” търсене на лекар? Кашляй по телефона
  —цитат от коментар 29 на uq


  горе съм обяснила, вируса търси слабо място, личните лекари ви познават най-добре и ще помогнат. Представи си, че си прекарал хепатит или си в преддиабетно състояние, с наднормено тегло или с ХОББ или с астма. В никакъв случай не трябва да чакаш "задух", а точно обратното на това, което е казала тази докторка, ако вдигнеш температура, звъниш на личният лекар. Има лекарства, които намаляват разпространението на вирусите в организма. Не казвам, да се паникьосваме, а да потърсим помощ.

  Любовта ще спаси света!!!
 38. 38 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Божеее, потресен съм от огромния брой тролове тук. Спрях да гледам нова. Спирам да чета и тук. Потрес. Даже и не сте си направили труда да да си напишете по едно име.

 39. 39 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Божеее, потресен съм от огромния брой тролове тук. Спрях да гледам нова. Спирам да чета и тук. Потрес. Даже и не сте си направили труда да да си напишете по едно име.

 40. 40 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 497 Неутрално

  УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ, ЗА ВСЯКА СМЪРТ НА БОЛЕН ОТ КОВИД СТЕ ВИНОВЕН ВИЕ. НЕ НЯКОЙ ДРУГ- ЛИЧНО ВИЕ. ВИЕ СЪЗДАДОХТЕ ТОЗИ ХАОС.НА ВАС НЕ ВИ СТИСКА ДА НАЛОЖИТЕ ОГРАНИЧЕНИЯ. СНЕЖНАТА ТОПКА РАСТЕ. ДО ПРОЛЕТТА НЯМА ДА ИЗКАРАТЕ , ЗА ДА НИ ОПРАВИТЕ. АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ - ОГЛЕДАЙТЕ СЕ. ГЪРЦИЯ , АВСТРИЯ , ГЕРМАНИЯ. АКО ЛИ НЕ - ОСТАВКА И ДА ВИ НЯМА . ЗА КАКВО СТЕ НИ .

 41. 41 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Ако тези 240 в интезивните са от случаите преди 11 дена, колкото е средното време за влизане от първите симптоми/когато PCR-ът е положителен, това беше при под 2000 на ден. При 4000, в средата на ноември ще има към 500. Ако продължат да се качват и станат 6000 на ден следващата седмица, в края на ноември ще има 750-800. Дали наистина има 1200 легла, кой да ги обслужва и къде са, мога само да се надявам да не разбираме.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 42. 42 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 175 Неутрално

  Този форум стана манджа с панирани мозъци...ковида ще мине, психиатриите ще са дефицит обаче...

 43. 43 Профил на xid40691305
  xid40691305
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Интересно, откъде са го хванали този Ковид норките в Дания? Малко звучи, като поредната жестока спекулация. Не, че вируса го няма, не че не е опасен, не че теябва джсе неглижира, но и медиината истерия премина всякакви граници. Накря ще стане така, че жертвите на истерията насаждана от медиите ше са в пъти повече от жертвите на вируса.

 44. 44 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_mihailov":

  Сравнение може да става когато заразата обхване всички както е при грипа. Трябва да сравняваме 2021 с 2019. И това в края на 2021, или на 2022 г. Дано антиковидистите сте прави.

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Гневно

  До коментар [#2] от "georgi_mihailov":

  Не лъжете!
  За 43 седмица от 2019 - 1867 починали
  За 43 седмица от тази година - 2320 починали
  На 100 хиляди души (при 6,9 млн население) съответно -27 и 34 починали.
  Увеличението е с 24,3% .

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#6] от "bpcorp":

  Прав сте.
  Смъртността спрямо приключилите случаи (починали плюс оздравели) е била от март до август 5,2%, през септември 5,9%, през октомври 7,7%, а през подледните седем дни 8,8% (269 починали, 2788 оздравели) - 8,8%.
  Средно на ден са се заразявали по 2733 през последните 7 дни, което означава, че ако сегашната смъртност се запази, след две седмици ще имаме по 240 смъртни случая от ковид дневно.

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Неутрално

  До коментар [#27] от "Graf":

  На човека му се иска да се самоуспокоява!
  Но нарастването на общата смъртност от 1245 на 100 хиляди до 1249 на 100 хиляди означава, че тези около 3000 смъртни случая по-малко, които имахме тази година през първото полугодие, вече сме ги изконсумирали и надхвърлили през следващите 17 седмици, а до кроя на годината остават още 9.

 48. 48 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_mihailov":
  —цитат от коментар 27 на Graf


  Погледни седмичната смъртност от октомври 2015. Същата е

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#34] от "georgi_mihailov":

  А що пък да не погледнем октомври 1918 година (грип), декември 1912 -януаре 1913(холера) или направо юли- август 1838 година (последната чумна епидемия)!
  Знаете ли как ще се успокоим!

 50. 50 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Животът продължава! Путин е изпълзял от бункера.

  https://www.svoboda.org/a/30929982.html

 51. 51 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#35] от "ь":

  А пък каква благодат е сравнението с 1838 година - 86 хиляди починали от чума в България според Ами Буе. При население под 2 млн!

 52. 52 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  Статистиката колкото и да ни се иска е невъзможно да е вярна. Само аз знам 4 случая на болни на които не е правен тест. Същите са на различни места в страната, изолирани са прегледани са от лекар, но за статистиката ковид няма.

  Трябва да се спазват правилата за да е по плавно разпространението сред хората, а в личен план да има по малка експозиция на вируса за да протича по леко.

  С здраве.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 53. 53 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2470 Неутрално

  До коментар [#51] от "Patsis":

  Преди точно 400 години заради 30 годишната война в някои територии на днешна Германия умира 70% от населението.

 54. 54 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Весело

  До коментар [#7] от "Danail Mindov":Много лош правопис.
  —цитат от коментар 14 на Mushichka


  Може би щеше да е подходящо да отговорите на г-н Миндов, при условие че установи колко точно са грешките в моя подпис.
  Настрана становищата му.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 55. 55 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Спрете се вече с тоя коронавирус!На хората им втръсна и им се доповръща вече,а вие чак и по часове сте разбили глупостите около него.Крайно време е управниците ни да помислят за психическото здраве на нацията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 56. 56 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Вируса вече пълзи масово сред хората но пък това не е вдигнало общия брой смъртност. Ако не бяха малоумните мерки, карантинирането на здрави хора, паниката и стреса и най-вече вкарването на здрави хора по болниците само щото онези ги е шубе смърността щеше да е още по ниска. Всеки знае че болничната среда е най-рискова, там трябва да се влиза само ако е крайно належащо. В общи линии ако не беше истерията никой нямаше да усети че имаме "страшен вирус", както винаги хората си минават през подсмърчане и кашляне в този сезон и всичко си е нормално, няма чували с трупове, няма припадащи на улицата. Поредно доказателство че цялата коронаистерия беше най-голямата манипулация в съвременната човешка история. И доказателство че много от хората нямат способността да мислят трезво.

 57. 57 Профил на ben01549735
  ben01549735
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#48] от "Darcas":
  А ако погледнем седмичната смъртност не през 2015, а през 2010, току-виж и малко по-голяма ще излезе. Забележете - като абсолютен брой! Но не бива да сравняваме абсолютните стойности, а среднопретеглените спрямо общия брой на населението, което всички знаем, че от година на година се стопява.

 58. 58 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#3] от "zxe00613919":

  Всеки малко по интелигентен човек знае че не трябва да носи парцал на устата си. По това можеш да познаеш колко е умен човек. Като видиш някой на улицата, няма никой на 15 метра от него, но той се маскирал като нинджа, още малко и очите ще скрие и ти става ясно какъв "интелигент" е. Там където е задължително хората ги разбирам, шубе ги е от глобата. Най-радостното за мен е че на улицата, поне в София, хората масово са без маски. Няма и 10 процента да носят, общо взето ако на 10 човека видиш 1 с маска пак ще е събитие. Тия с маски будят насмешка и така трябва да бъде.

 59. 59 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#6] от "bpcorp":

  Трудна работа колкото и да се надате. Короната всъщност не променя много общия брой починали. Ето на, миналата седмица беше уж много страшна пък общия брой починали за тази седмица е мнооого далеч от рекорда за годината, който е от края на януари, когато пък нямахме корона. Имаш ли обяснение? Какво казват апостолите на ковидската църква относно този факт? Или пак ще ни плашите, че то видиш ли след 2 седмици щяло да е страшно. Ние от 8 месеца чакаме "след 2 седмици" да стане страшно :)

 60. 60 Профил на Down Tempos
  Down Tempos
  Рейтинг: 236 Разстроено

  Охоо балъци, продължавате ли да вярвате, че искат да ви спасяват??

 61. 61 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#8] от "bpcorp":


  Глупости, изобщо не умират повече хора, прегледай статистиките на умиранията в България.

 62. 62 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#45] от "Patsis":

  Данните са за от 1ва до 43та седмица на 2020, не само за 43та.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#13] от "hope":

  Да се смее ли човек, да плаче ли

 66. 66 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#14] от "Mushichka":

  Това да не ти е час по български език. Изкажи гледна точка ако имаш такава, никой не се вълнува от даскалските ти наклонности

 67. 67 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#49] от "Patsis":

  Предишният коментар искаше да гледаме само една конкретна седмица тази година.

  Статистика за смъртността са всичките седмици на тази година за които има данни. Сравнявам с миналата година, защото е най-близо до тази.

 68. 68 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Правителството спешно трябва да потърси отгворност от лекари, които говорят за стаден имунитет, масово преболедуване, за липсата на полза от маските.Ето днес Дневник са публикували интервю с една такава женица, която призовава, да не търсим личните лекари, дори да имаме температура и , че 80% ще го изкарат без проблем, някакъв малък % ще умрат:""Температурата означава, че имунитетът ви е добър, за да се бори с вируса. Не изпадайте в паника, не търсете лекар или болница. Температурата не е тревожният симптом."""По-голямата част, 80% от хората, ще оздравеят, но има едни други малки проценти, които трудно преживяват този вирус."д-р София АнгеловаПулмолог, председател на Националната асоциация за профилактика на белодробните болести.
  —цитат от коментар 9 на hope


  Хайде да не пишете откровени глупости ако може!
  Температура ще вдигнете и от риновирусчето дето мина наоколо... 3 - 5 дена хрема, 37 - 38, кихане до полуда и болки в гърлото по някое време от механичното натоварване.
  Но това не значи, да идете пред кабинета да ви преслушат и да си разнасяте потенциалния или да не говорим доказан ковид по поликлиниките или да викате бърза помощ за температура и хрема.

  /Моля, да не ни корите, нито нас, нито личните лекари, че се назначават лекарствата по телефона./
  Интересно тия лекарства по телефона как ще ви ги изпишат ако не ги потърсите... явно и редакторите и по време на интервюто не са се усетили да разграничат нещата, но това не прави казаното невярно.

  И не казва, че няма проблем дето от тия 20% някои ще умрат, а казва другите 80% преди да имат симптоми които правят домашното лечение неудачно, да не създават проблеми като отнемат възможностите на тежко болните (не само от ковидя!) да получат навременна спешна помощ.

  Който иска да знае дали има пневмония от ковид или просто го е шубе - да прежали 50 кинта за оксиметър (или маркова смарт джаджа със SpO2 сензор), нито е по-скъпо нито по-сложно от апарат за кръвно в крайна сметка.

  Положението е просто та дрънка...
  Ако не сте:
  - С температура гонеща 40 (термометър вкъщи не знам някой да няма)
  - С намалена сатурация (защо го пиша това за тия оксиметри постоянно)
  - С резки отклонения в кръвно и пулс (апарати за кръвно също имаме масово)
  - Със стомашни проблеми непозволяващи медикаменти през устата
  - С влошени хронични заболявания (ама това и без ковида си е валидно)
  Домашно лечение с консултации по телефона!
  Оставете линейките за тия дето наистина имат нужда... ковидя не е отменил инфаркти, инсулти и куп други спешни състояния.

  Единствения проблемен симптом тук е този на развита пневмония (не само ковидна), при някои се чуват хриповете и без слушалка, при други развитието е тихо.
  И пак на оксиметрите, ковидната пневмония се лови чудесно с тях... риска е за другите.
  Ама като се докарахме до тук, няма да минем без рискове...

  Та ако може без глупости!

 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#24] от "uq":

  Да така е, хората не могат да осмислят че опитите за спиране на вируса с мерки се оказаха пълен провал и като магарета са се заинатили и въпреки неуспехите навсякъде по света да се спре короната с мерки, някои тука искат още мерки. А колко лесно щеше да е ако се бяха послушали специалистите. Обясниха го още преди 8 месеца че никакви мерки не могат да спрат вируса и ще изчезне само като мине пре 70тина процента от хората, както винаги е било.

 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  На сайта си, докторите от Пирогов са качили това:

  РАННИ СИМПТОМИ:

  КОНЮНКТИВАЛЕН ДИСКОМФОРТ (смъдене на конюктивата, сърбеж, сълзене, напрежение в очната мускулатура при движение на очните ябълки, тежест и болка при движение на очните ябълки);
  НАЗОФАРИНГЕАЛЕН ДИСКОМФОРТ (смъдене и/или съхнене на назофарингеалните лигавици, хрема, промени в обонянието, загуба на обонянието, заглъхване на ушите неповиляващо се при преглъщане);
  ОРОФАРИНГЕАЛЕН ДИСКОМФОРТ (промяна във вкусовите усещания до поява на извратен вкус, умерено изразенаболка в гърлото, промяна на гласа).
  Тези ранни симптоми са характерни за множество грипни и грипоподобни заболявания и служат само като първоначален алармиращ сигнал. Последващото развитие ограничава Ковид-19 инфекция и следва да се направи консултация с интернист и/или лабораторно изследване.  ЛЕКА СИМТОМАТИКА:

  СПОРАДИЧНО ГЛАВОБОЛИЕ, БЪРЗО ПОВЛИЯВАЩО СЕ ОТ АНАЛГЕТИЦИ;
  РАЗБИТОСТ и МУСКУЛНИ БОЛКИ;
  ПОВИШАВАНЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА ДО 37,50С БЕЗ ВТРИСАНЕ;
  ПРЕНЕБРЕЖИМО БЕЗАПЕТИТИЕ С ПРОМЕНЛИВ ХАРАКТЕР;
  ПРЕНЕБРЕЖИМА ОТПАДНАЛОСТ.


  СРЕДНО ТЕЖКА СИМПТОМАТИКА:

  ПОВИШАВАНЕ НА ТЕЛЕСНАТА ТЕМПЕРАТУРА (ИНТЕРМИТЕНТНА) НАД 37,50С СЪС ИЛИ БЕЗ ВТРИСАНЕ, БЪРЗО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО (ЗА 6-8 ЧАСА) ПОВЛИЯВАЩА СЕ ОТ АНТИПИРЕТИЦИ;
  ОБИЛНИ ИЗПОТЯВАНИЯ, ПРЕДИМНО НОЩНИ;
  СПОРАДИЧНА КАШЛИЦА СЪС ИЛИ БЕЗ ЕКСПЕКТОРАЦИЯ (НЕГНОЕВИДНА);
  ПОЯВА НА ЗАДУХ ПРИ МИНИМАЛНО ФИЗИЧЕСКО УСИЛИЕ;
  НЕПРЕНЕБРЕЖИМА (ЧУВСТВИТЕЛНА) ОТПАДНАЛОСТ, ВОДЕЩА ДО ПРОМЯНА НА ОБИЧАЙНИЯ ДВИГАТЕЛЕН РЕЖИМ;
  ПРОДЪЛЖИТЕЛНО И ТРУДНО ПОВЛИЯВАЩО СЕ ОТ АНАЛГЕТИЦИ ГЛАВОБОЛИЕ;
  ТРАЙНА ЗАГУБА НА ОБОНЯНИЕ;
  ТРАЙНО БЕЗАПЕТИТИЕ;
  ТЕЖКА ПО СТЕПЕН СИМПТОМАТИКА:

  ФЕБРИЛИТЕТ НАД 380С С ПОСТОЯНЕН ХАРАКТЕР (КОНТИНУА), СЪС ИЛИ БЕЗ ВТРИСАНЕ, ТРУДНО ПОВЛИЯВАЩ СЕ И ЗА КРАТКО ВРЕМЕ (за не повече от 2-3 часа), ИЛИ НЕПОВЛИЯВАЩ СЕ ОТ АНТИПИРЕТИЦИ;
  ПОСТОЯННА, ОТПАДНАЛОСТ, ПРЕРАСТВАЩА В БЕЗСИЛИЕ (дори безпомощност) ПО ВРЕМЕ НА ФЕБРИЛНИТЕ ПРИСТЪПИ;
  УПОРИТА И ПРОДЪЛЖИТЕЛНА КАШЛИЦА (включително "подкашляне" като проява на безсилие), СЪС ИЛИ БЕЗ ЕКСПЕКТОРАЦИЯ (отхрачване);
  ГРЪДНА БОЛКА С ОПАСВАЩ ХАРАКТЕР;
  ЗАДУХ И В ПОКОЙ;
  ПОСИНЯВАНЕ НА НОКТИТЕ, УСТНИТЕ И "ВИСУЛКАТА" НА УХОТО (Lobulusauriculae);
  СЪРЦЕБИЕНЕ;
  СЪНЛИВОСТ, УНЕСЕНОСТ.


  НЕ ИЗЧАКВАЙТЕ ПОЯВАТА НА ТЕЖКА ПО СТЕПЕН СИМПТОМАТИКА, А НАПРАВЕТЕ СВОЕВРЕМЕННА КОНСУЛТАЦИЯ!

  ПЕРСОНАЛНИ МЕРКИ

  АДМИНИСТРАТИВНИ:
  УВЕДОМЯВАНЕ НА ПРЕКИЯ РЪКОВОДИТЕЛ;
  ИЗВЕЖДАНЕ ОТ ДИАГНОСТИЧНО-ЛЕЧЕБНИЯ ПРОЦЕС ДО ИЗЯСНЯВАНЕ НА ПАТОГЕНА (причинителя).
  МЕДИЦИНСКИ:
  КОНСУЛТАЦИЯ С ИНТЕРНИСТ;
  СТРИКТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ КОНСУЛТАНТА ИЗСЛЕДВАНИЯ;
  СТРИКТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЗНАЧЕНИЯ ОТ КОНСУЛТАНТА РЕЖИМ (болничен или домашен);
  СТРИКТНО ИЗПЪЛНЕНИЕ НА НАЗНАЧЕНОТО ОТ КОНСУЛТАНТА ТЕРАПЕВТИЧНО ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН ДОМАШЕН РЕЖИМ.


  ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ТЕРАПЕВТИЧНА СХЕМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА

  ПРЕПОРЪЧВА СЕ СЪЩАТА ДА СТАРТИРА ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕДПОЛАГАЕМИЯ КОНТАКТ СЪС ЗАРАЗЕН СУБЕКТ ИЛИ ДА СЕ ПРОВЕЖДА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ПРИ СПАЗВАНЕ НА СЪОТВЕТНИЯ ДОЗОВ РЕЖИМ И СХЕМА НА ПРИЛОЖЕНИЕ

  Антистенокардин - 3х3 т. дневно
  Ремантадин - 3х2 т. дн.При липса на противопоказания и при добра поносимост, профилактиката се провежда в крус от 5 дни с прекъсване от 4-5 дни, след което се повтаря или мултиплицира.
  Аспирин протект х1 дневно
  Тавипек Форте - 3х1 т. дн.
  Геломиртол Форте - 2х1 т. дн.


  При липса на противопоказания и при добра поносимост, профилактиката се провежда продължително - за курс от 6-9 месеца, без прекъсвания.

  Всички медикаменти се приемат непосредствено преди храна ("със сядането на масата"), независимо от предписанията в съпътстващото опаковката указание!

  Препоръчително е в ежедневното меню да се включат 50-100 гр. сурово тиквено семе за период от 6-9 месеца (по възможност за целия есенно-пролетен период).

  Допустим е приемът на витамини и хранителни добавки само след консултация с интернист.

  САМОЛЕЧЕНИЕТО Е РИСК ЗА ВАШЕТО ЗДРАВЕ!

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 93 Неутрално

  До коментар [#1] от "georgi_mihailov":

  Друже, ти много на кило ги гледаш тези статистики.

  Изчакай да се завъртят още няколко седмици с 50+ на ден починали от КОВИД и тази статистика ще го отрази много неприятно.

  В края на деня ние като общество имаме задължение да се борим за всеки живот и да пазим всеки живот. Ако тръгнем да спорим какъв процент девиация от общата смъртност на годишна база е допустим, нещата са много извън контрол.

 72. 72 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  разумно говори министърът, дано повече хора да се слушат в разума!

  не е време за партита и сбирки, пазете се и бъдете здрави!

 73. 73 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Днешните предложения!
  "Лекарите, които са контактни на заразени, да не излизат в карантина".
  "Спешно да се дадат правомощия на здравния министър да командирова различни медицински специалисти".

  Е те сега си е*а ма**та!


 74. 74 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Лекарите да не излизат в карантина. Браво.Те са робокоп.

 75. 75 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Колко лекари имаме в България, които ежедневно преглеждат с пряк контакт? И дали ежедневни тестове за тях не биха ни излязли по-евтино от загубите, които биха причинили, ако бидейки заразени общуват 5-6 дни (инкубационния период) с по 20-ина човека ежедневно?
  И още един въпрос - имаме не лоша фармацефтична промишленост. Дали не е време сами да си произвеждаме тестовете? Предвид обема, който закупуваме, би било по-разумно тези пари да се наливат в наши предприятия.

 76. 76 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 2034 Неутрално

  ........Крайно време е управниците ни да помислят за психическото здраве на нацията!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 55 на mitaka_1


  Прав си, като ти чета удивителните.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 77. 77 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#69] от "Billy Pilgrim":

  Вече почти една година ще измине откакто се сблъскахме с коронавируса, но мантрата за 70-те процента не ви излиза от главата. Разберете, че колективен имунитет без ваксина е абсолютна варварщина. И не, не винаги е било така, както казвате. Поне откакто имаме модерна медицина и здравеопазване. Представяте ли си при полиомелита ако се търсеше колективен имунитет, чакайки вируса да премине през всички какво щеше да се случи?

 78. 78 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  И защо да излизат в карантина ?....... Просто няма да излизат от болниците....

 79. 79 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#52] от "zz_s":

  И аз вече имам познати които са си правили дори тест, но не пср, лекар ги е прегледал и си знаят че са от корона, но не са в тази статистика, защото тя включва само положителен тест с пср. Ясно е че короната вече е повсеместна, няма никакъв смисъл да се плашим и да се крием. Вече знам за 10тина познати, които минаха през короната и никой нищо му няма.

 80. 80 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  ....отрицателен тест - няма да излизат от болниците...... положителен тест - пак няма да излизат от болниците......

 81. 81 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#57] от "ben01549735":

  Стопява се но и застарява

 82. 82 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Дерзайте, ако се вярва на някаква логика, месец след като достигнем 40-50 % следва да почне да затихва

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3734 Гневно

  Лекарите, които са контактни на заразени, да не излизат в карантина, а да остават на работа, ако са с отрицателен PCR тест. Това препоръча главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев на редовния брифинг на националния щаб днес. Той поиска и спешно да се дадат правомощия на здравния министър да команирова различни медицински специалисти и добави, че е време специалисти от доболничната помощ да се включат в борбата с коронавируса.
  —цитат от коментар 0 на статията


  Каква арогантност!?
  От зор да затулят дупките, които сами провокираха управляващите са готови да хвърлят в лапите на заразата лекарите, които са оцелели....Да не говорим за опасността от още по-голямо разпространение на заразата!
  Ами ако тестовете са некачествени бе глупаци такива....Нещо което нееднократно се е случвало?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":

  Сори да пишеш глупости бе жена. Наднорменото тегло е най-големия смях. 80% от хората са с наднормено тегло и са здрави като бикове. Личния знаел, знае таратанци, не може да различи апендицит от мускулна треска. Отделно половината от пациентите си не ги е виждал никога, отделно че в тези трудни времена се е скрил в тях под леглото да не би случайно да го хване вируса и ако евентуално то вдигне телефона, за да ти каже да пиеш аспирин е цяло чудо

 85. 85 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":Сори да пишеш глупости бе жена. Наднорменото тегло е най-големия смях. 80% от хората са с наднормено тегло и са здрави като бикове. Личния знаел, знае таратанци, не може да различи апендицит от мускулна треска. Отделно половината от пациентите си не ги е виждал никога, отделно че в тези трудни времена се е скрил в тях под леглото да не би случайно да го хване вируса и ако евентуално то вдигне телефона, за да ти каже да пиеш аспирин е цяло чудо
  —цитат от коментар 84 на uq


  Има нещо верно..Познавам поне десетина човека -слаби до кльощави с кръвно 200 и захарен диабет,съответно други такива със стентове и рак.

 86. 86 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  До коментар [#52] от "zz_s":И аз вече имам познати които са си правили дори тест, но не пср, лекар ги е прегледал...
  —цитат от коментар 79 на Billy Pilgrim


  Теста с буркан №13?

 87. 87 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#36] от "#ОСТАВКА":

  Е кое му беше правото на генерала ? Абе интересно нещо са хората. Начи излиза един и им казва заповядвам да не излизате, да носите маски и незнам какво, за да преборим вируса и да изчезне и да няма починали.
  Друг казва, този вирус не може да се спре със затваряне, неминуемо е да се преболедува
  5 месеца по-късно, въпреки заповедите и затварянията, вируса е масово разпространен, хора умират вече много са болни
  И ХОРАТА ТВЪРДЯТ, че първият е бил прав и му се кланят, а втория нищо не разбирал, бил за затвора и едва ли не виновен за ситуацията.
  Аз ли не схващам......

 88. 88 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#77] от "dc_ken":

  Коронавируса може да се сравнява само с други коронавируси досега както и с грипните вируси. Короната е в категорията "не особено опасни зарази" според СЗО и според всички специалисти. Да го сравнявате с някакви други заболявания е безпредметно. Това за 70те процента не е никаква "мантра" това е обективна реалност. Опитите за спиране на възушно капкова инфекция с мерки се оказаха пълен крах и само удължават изкуствено създадената агония и в здравната система, да не говорим за икономиката и психичното здраве на хората. Очевидно е че ще мине през повечето хора, виждаме го пред очите си, няма защо да се плашим от реалността, вирусите са част от живота и винаги са били. Неестествено е да се мисли че с мерки ще спреш такъв вирус. Приемете реалността.

 89. 89 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  До коментар [#77] от "dc_ken":

  Всъщност колко е погрешна тезата ти може да се провери само като сравним ситуацията с грипа. Колко процента в България слагат тъпите грипни ваксини? Нищожен процент. Преди години даже никой не слагаше такива ваксини. И какво стана? Измряхме ли от грип?

 90. 90 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  властите предлагат лекари с отрицателен тест да не излизат в карантина
  —цитат от коментар 0 на


  Еми, анджък де: идваме си на думата по трудния начин. Хайде сега се сетете, че освен лекарите (които си трябват), и другите професии са също важни за обществото, та не им искайте да се карантинират хора с отрицателен тест. Полека-полека, се приближават към еретичните идеи на Мангъров. Човекът още март им каза: безумие е това здрави хора да се затварят принудително по домовете. Но март-април някои си повярваха, че една сила свише ги е натоварила да са месии (визирам Мутафчийски и Витанов - пустата суета ги направи в голяма степен вредни).

 91. 91 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3025 Неутрално

  До коментар [#37] от "hope":Сори да пишеш глупости бе жена. Наднорменото тегло е най-големия смях. 80% от хората са с наднормено тегло и са здрави като бикове. Личния знаел, знае таратанци, не може да различи апендицит от мускулна треска. Отделно половината от пациентите си не ги е виждал никога, отделно че в тези трудни времена се е скрил в тях под леглото да не би случайно да го хване вируса и ако евентуално то вдигне телефона, за да ти каже да пиеш аспирин е цяло чудо
  —цитат от коментар 84 на uq


  ------------------
  зад наднорменото тегло винаги стои проблем, дали психиката, дали черния дроб, дали панкреаса, щитовидна жлеза, винаги има нещо.
  За съжаление много хора чакат до последно, това е груба грешка. Момчето на 33 години.... да чакаш 6 часа линейка и да гледаш как детето ти умира.
  За личните да, може и да не помнят всичко, но имат компютър. Нашата лична лекарка има много малко пациенти и добра памет, съвестна, мила, отзивчива и състрадателна. Дано е жива и здрава дълги години. Има няколко години до пенсия.

  Любовта ще спаси света!!!
 92. 92 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#89] от "Billy Pilgrim":

  Абе пич, ти с какво се издържаш? Мама и тате ли те хранят? По цял ден тролиш.

 93. 93 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Правителството спешно трябва да потърси отгворност от лекари, които говорят за стаден имунитет, масово преболедуване, за липсата на полза от маските. ....
  —цитат от коментар 9 на hope


  ти като вярваш си в маски таласъми ... вярвай си :-) полза няма = ФАКТ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 94. 94 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  ... Това за 70те процента не е никаква "мантра" това е обективна реалност. Опитите за спиране на възушно капкова инфекция с мерки се оказаха пълен крах и само удължават изкуствено създадената агония и в здравната система, да не говорим за икономиката и психичното здраве на хората...
  —цитат от коментар 88 на Billy Pilgrim

  Имаше изнесени данни с графики, на които бяха фиксирани моментите на въвеждане на задължителни маски в редица страни. Никъде, в нито една страна след въвеждането на тази мярка не последва видим ефект от нея. Т.е. много шум за нищо. Освен ако целта на въвеждането на маски не е била съвсем друга, като имаме предвид солените глоби. В казармата това се нарича "мущровка".

 95. 95 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  До коментар [#87] от "uq":

  Задаваш въпроса на хора ,които ако дигнат 37.3 и с треперещи ръце и пулс 180 ,ше повикат линейка и ше се тропосат на рампата пред спешното ,проклинайки Тръмп и Мангъров .

 96. 96 Профил на Rosicams
  Rosicams
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С този зелен коридор застрашават останалите рискови групи. Все едно е дали си възрастен или живееш с рисков човек в условия, които изключват дистанциране - еднакво трябва да се пазиш. На някои хора, които имаме грижата да се пазим , времето ни е заето до минутка между дезинфекция и работа и е трудно да се съобразяваме с часови графици. Да бяха наложили стриктна дистанция и препоръка да не се разговаря по магазините. Сутрин рано и без коридор е по-свободно, а с този коридор след 10 ч. става стълпотворение.

 97. 97 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#36] от "#ОСТАВКА":Е кое му беше правото на генерала ? Абе интересно нещо са хората. Начи излиза един и им казва заповядвам да не излизате, да носите маски и незнам какво, за да преборим вируса и да изчезне и да няма починали.Друг казва, този вирус не може да се спре със затваряне, неминуемо е да се преболедува5 месеца по-късно, въпреки заповедите и затварянията, вируса е масово разпространен, хора умират вече много са болниИ ХОРАТА ТВЪРДЯТ, че първият е бил прав и му се кланят, а втория нищо не разбирал, бил за затвора и едва ли не виновен за ситуацията.Аз ли не схващам......
  —цитат от коментар 87 на uq


  Спрете се бре, полудехте тотално!
  Целта на занятието с мерките никога не е била да спре заразата - казаха ви го 1001 пъти!!!
  Целта беше да не стигаме до днешната ситуация още април - когато и светилата си нямаха на идея що за вирус точно е това.
  Че тогава и със съвет по телефона нямаше кой как да ти помогне особено, ако се бяхме намазали като италианците или испанците!
  Целта беше да се даде шанс на системата да се подготви за последващите вълни (и шефа на ВМА е най-малко виновен, че никой пръста не си мръдна освен да краде и купува гласове - ВМА успяха да се справят и подготвят още тогава).
  А дебили като мангъровия са точно такива платени трололупи, като тия тука дето при очеваден колапс все още лаят на плоскоземни теории и ръчкат ганьо да не сваля гарда - как така ще помисли за другите!
  Държави с доста по-голям брой възрастно население успяват да свалят % смъртност с малко съобразяване и правилни мерки, ние явно сме решили да гоним 10% ... с ганьовци и трололупи.

 98. 98 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ето данни в реално време за първите 20 причини за смъртност на хората по света. В тези 20 COVID-19 не фигурира. Защо е това врещене и нагнетяване на психоза, след като дори с броя на "заразените" не можем да достигнем определените норми за епидемия - БОЛНИ, не просто "вирусоносители", 200 души на 10 000 души население?

  http://deathmeters.info/

 99. 99 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#82] от "uq":

  В коя страна се е случило това? За модел.

 100. 100 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1616 Неутрално

  Здравната система е у киреча . То и преди короната тя умори бая народ ,който можеше да бъде закърпен ,но сега хептен. Според познат лекар ,жена на един комшия , болниците са пълни с хипохондрии и уплашени хора . На рампата пред спешното и инфекциозното във Варна са тропосани хора от цялата околия ,дето викали линейка ,щото са вдигнали температура и възрастни ,които от стрес са пред инфаркт. Дотам я докараха . Доболничната здравна система вече на практика почти я няма. Забрави за зъболекари ,джипи- та , апендицит , скенери и други.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK