Захариева: България няма да промени позицията си за Северна Македония под външен натиск

Захариева: България няма да промени позицията си за Северна Македония под външен натиск

© Велко АнгеловНа този етап няма как България да се съгласи да даде начало на преговорите за влизане на Северна Македония в Европейския съюз. Това се разбра от интервю на външния министър Екатерина Захариева пред Би Ти Ви. Тя уточни още, че страната ни няма промени позицията си под външен натиск, за какъвто се говори в последните дни.


"Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със Северна Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, който е подписан през 2017 г., но той не се изпълнява. В Скопие се опитват да избягат от него", обясни тя.


В последните два месеца българската страна предупреждава, че може да не одобри първата междуправителствена конференция, нито преговорната рамка между Северна Македония и ЕС. През март София даде зелена светлина за принципно начало на преговори с условия за изпълнение на договора и приета по-късно Рамкова позиция, но същинското им начало е именно първата междуправителствена конференция.
По думите на външния министър македонските власти твърдят, че нямат обща история с България, като дават за пример отношенията на страната в миналото с Турция и Гърция. Захариева подчерта, че с тези държави България има споделена, а не обща история.


"Въпреки спекулациите България няма никакви претенции как се самоопределят гражданите на Северна Македония и как определят техния език, но не може и те да имат претенции към българските граждани. Не ни притеснява само проблемът с историята, но и езикът на омразата. Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в отношенията между двете страни", каза още Захариева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK