Експерти от Германия и Италия ще изследват и оценяват колекцията на Божков

На снимките и видеокадрите действително се виждат ритони, но не може да се каже със сигурност дали посоченият от Божков е сред тях.

© Прокуратура на РБ

На снимките и видеокадрите действително се виждат ритони, но не може да се каже със сигурност дали посоченият от Божков е сред тях.Спецпрокуратурата ще поиска съдействие от учени и независими специалисти с международно признание в областта на археологията, на които да възложи изготвянето на експертни оценки на иззетите от сградата на "НОВЕ ИНТЕРНАЛ" ЕООД в София предмети с белезите на културно-исторически ценности от колекцията на Васил Божков.


От прокуратурата съобщиха, че започват разговори с водещи археолози от Германия, Италия и други страни, членки на Европейския съюз. Те ще имат за задача да установят актуалния статут, културно-историческата и финансова стойност на иззетите по делото веществени доказателства, притежаващи белезите на движими културни ценности.


Иззетите предмети, общо 6778 броя, притежаващи белези на движими културни ценности, към момента се съхраняват в Националния исторически музей при спазване на утвърдените правила и при осигурена охрана от органите на МВР, уверяват в съобщение от държавното обвинение.
От прокуратурата посочват, че според тях някои от предметите са незаконно придобити и държани от Божков. От държавното обвинение обаче не съобщават колко време би отнела подобна експертиза, нито пък колко ще струва, но подобни анализи в чужди лаборатории и с международни експерти са изключително скъпи. Ако прокуратурата действително назначи такава експертиза, но не успее да докаже обвиненията срещу Божков в съда, то всички разходи по изследването ще останат за сметка на държавата.


Експерти от Германия и Италия ще изследват и оценяват колекцията на Божков

© Прокуратура на РБ


"Предвид упорито разпространявани в публичното пространство неверни твърдения относно иззетите от помещенията в сградата на ул. "Московска" №43 предмети, както и с цел осигуряване на прозрачност на дейността на Специализираната прокуратура наблюдаващите делото прокурори, съгласно чл. 198 от НПК, дадоха разрешение за публикуване на видеоматериал и снимки на иззети веществени доказателства, съхранявани в НИМ", посочват от прокуратурата, вероятно имайки предвид публикациите и твърденията на Божков, че един от ритоните му е бил предложен за продажба на свободния пазар малко след като започнаха обиските.


На снимките и видеокадрите действително се виждат ритони, но не може да се каже със сигурност дали посоченият от Божков е сред тях.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK