"Не споделям 100% оптимизма на част от управляващите" - щабът иска още COVID мерки

"Не споделям 100% оптимизма на част от управляващите" - щабът иска още COVID мерки

© Надежда Чипева, КапиталНови ограничителни мерки заради COVID разпространението и натиска върху здравната система предложи главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев на брифинг в сградата на Министерския съвет. По думите му е "абсолютно възможно" в близко бъдеще в България да се регистрират 10 хил. нови заразени и 300 смъртни случая дневно, ако в страната спазването на противоепидемичните мерки продължава да е "незадоволително".


Сценарий с над 300 смъртни случая дневно


По думите на доц. Ангел Кунчев теоретично "няма проблем ние да достигнем нивата на Чехия и Белия" предвид нивото на спазване на противоепидемичните мерки в България, което той определи като "незадоволително".


Според статистиката, представена от главния държавен здравен инспектор през изминалите две седмици, с 388 нови заразени на 100 хил. население страната е на седемнайсто място (от 30 държави) в Европа и на четвърто място на Балканския полуостров по заболеваемост. Тук Кунчев сравни страната с Чехия и Белгия, които за периода регистрирали над 1400 нови заразени на 100 хил. души население.
По отношение на смъртността през изминалите две седмици България е на десето място в Европа и на четвърто място на Балканския полуостров с 5,2 души на 100 хил. население. Кунчев представи сравнение с Чехия и Белгия, съответно 19,1 смъртни случая на 100 хил. население и 11,4 смъртни случая на 100 хил. население.


Ако противоепидемичните мерки не се спазват, доц. Ангел Кунчев не изключва над 10 хил. новозаразени дневно и над 300 смъртни случая дневно в България. "Разбира се, не е задължително този сценарий да се разиграе, но е абсолютно възможно". (Карта на заболеваемостта в България - тук)


Според официалните данни в България за седмица се правят 900 изследвания на 100 хил. население. Така България е много под средното за Европейския съюз, което по думите на Кунчев е около 2 хил., но и значително над изискуемия минимум за валидност на статистиката от 300 теста на 100 хил. души.


Нови мерки, но неизвестно дали и кога


Заради данните за COVID разпространението доц. Ангел Кунчев представи предложения "какво ние считаме, че трябва да се направи" като нови ограничения заради COVID разпространението.


Честно казано, аз не споделям 100% оптимизма на част от управляващите за това, че при този темп на спазване и при този темп на нарастване, ще постигнем кой знае колко добри резултати


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса


В изявлението си той не спомена конкретни имена от управляващите, но не е изключено доц. Кунчев да има предвид премиера Бойко Борисов. Той е заразен с коронавирус, под карантина в дома си и в сряда за пореден път обяви, че "държавата няма да спира".


Според Кунчев "минимум до края на ноември" трябва да бъдат удължени сегашните ограничения, въведени със заповед на министъра на здравеопазването до 12 ноември. Сред ограниченията са затварянето на нощните заведения и преминаване към дистанционно обучение на гимназистите и студентите. По думите на главния държавен здравен инспектор трябва да се обмисли на национално ниво още:


- Ограничаване на работата на заведенията като ресторанти и кафенета до 22 или 23 часа. В София например тази мярка е факт до 23.30 часа, но и дискотеки, барове се опитват да оцелеят като вечерни заведения. Кунчев обобщи, че в Европа тази мярка дава ефект, "макар и малък".


- Ограничаване на присъствената работа в офисите до максимум 50%. "Вече трябва да бъдат задължени тези, които могат, да работят извън офиса", заяви главният държавен здравен инспектор.


- Учениците от пети до дванайсти клас да минат на дистанционно обучение. Да се преустановят извънкласните дейности на всички ученици, които не са от една паралелка.


- Университетите да преминат "изцяло на дистанционна" работа. Според текст от заповедта тази мярка и сега би трябвало да е факт. Той гласи: преустановява се присъствения учебен процес във висшите учебни заведения. Кунчев каза обаче, че "голяма част вече са го направили, но би трябвало да важи за всички". Изключение трябвало да бъде направено единствено за обучаващите се по медицина.


- Да се върнат т. нар. "зелени коридори" - период от 8.00 до 10.00 часа, в който могат да пазаруват само възрастните над 65 години. В останалата част от деня те би трябвало да не влизат по магазините, за да са отделени като представители на най-рисковата част от населението.


- Медицинският персонал, който е контактен на доказано заразен с коронавирус, да не се поставя под карантина за 10 дни, ако имат отрицателен PCR тест най-малко три дни след контакта си с COVID положителния.


- Министърът на здравеопазването да може при извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения, включително и такива извън болниците. За това трябват промени в закона. За проблема "Дневник" писа още през май.


В отговор на въпрос на "Дневник" кои от предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъда въведени и кога, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов каза, че предстоят разговори с експертни съвети по епидемиология и инфекциозни болести, като мерките ще бъдат прецизирани и медиите ще бъдат уведомени за окончателния вариант. Преди седмица пък здравният министър няколко пъти в две телевизионни интервюта обяви, че мерките се въвеждат след предложения на главния държавен здравен инспектор и обсъждания с професионалисти.


Проф. Костадин Ангелов припомни, че и сега училищата могат да подадат документи за преминаване към дистанционно обучение. (Още по темата тук и тук)


Какво да (не) очакват COVID заразените от здравната инспекция - тук
Как работи системата на теория и практика при влошени COVID пациенти - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK