"Не споделям 100% оптимизма на част от управляващите" - щабът иска още COVID мерки

"Не споделям 100% оптимизма на част от управляващите" - щабът иска още COVID мерки

© Надежда Чипева, КапиталНови ограничителни мерки заради COVID разпространението и натиска върху здравната система предложи главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев на брифинг в сградата на Министерския съвет. По думите му е "абсолютно възможно" в близко бъдеще в България да се регистрират 10 хил. нови заразени и 300 смъртни случая дневно, ако в страната спазването на противоепидемичните мерки продължава да е "незадоволително".


Сценарий с над 300 смъртни случая дневно


По думите на доц. Ангел Кунчев теоретично "няма проблем ние да достигнем нивата на Чехия и Белия" предвид нивото на спазване на противоепидемичните мерки в България, което той определи като "незадоволително".


Според статистиката, представена от главния държавен здравен инспектор през изминалите две седмици, с 388 нови заразени на 100 хил. население страната е на седемнайсто място (от 30 държави) в Европа и на четвърто място на Балканския полуостров по заболеваемост. Тук Кунчев сравни страната с Чехия и Белгия, които за периода регистрирали над 1400 нови заразени на 100 хил. души население.
По отношение на смъртността през изминалите две седмици България е на десето място в Европа и на четвърто място на Балканския полуостров с 5,2 души на 100 хил. население. Кунчев представи сравнение с Чехия и Белгия, съответно 19,1 смъртни случая на 100 хил. население и 11,4 смъртни случая на 100 хил. население.


Ако противоепидемичните мерки не се спазват, доц. Ангел Кунчев не изключва над 10 хил. новозаразени дневно и над 300 смъртни случая дневно в България. "Разбира се, не е задължително този сценарий да се разиграе, но е абсолютно възможно". (Карта на заболеваемостта в България - тук)


Според официалните данни в България за седмица се правят 900 изследвания на 100 хил. население. Така България е много под средното за Европейския съюз, което по думите на Кунчев е около 2 хил., но и значително над изискуемия минимум за валидност на статистиката от 300 теста на 100 хил. души.


Нови мерки, но неизвестно дали и кога


Заради данните за COVID разпространението доц. Ангел Кунчев представи предложения "какво ние считаме, че трябва да се направи" като нови ограничения заради COVID разпространението.


Честно казано, аз не споделям 100% оптимизма на част от управляващите за това, че при този темп на спазване и при този темп на нарастване, ще постигнем кой знае колко добри резултати


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса


В изявлението си той не спомена конкретни имена от управляващите, но не е изключено доц. Кунчев да има предвид премиера Бойко Борисов. Той е заразен с коронавирус, под карантина в дома си и в сряда за пореден път обяви, че "държавата няма да спира".


Според Кунчев "минимум до края на ноември" трябва да бъдат удължени сегашните ограничения, въведени със заповед на министъра на здравеопазването до 12 ноември. Сред ограниченията са затварянето на нощните заведения и преминаване към дистанционно обучение на гимназистите и студентите. По думите на главния държавен здравен инспектор трябва да се обмисли на национално ниво още:


- Ограничаване на работата на заведенията като ресторанти и кафенета до 22 или 23 часа. В София например тази мярка е факт до 23.30 часа, но и дискотеки, барове се опитват да оцелеят като вечерни заведения. Кунчев обобщи, че в Европа тази мярка дава ефект, "макар и малък".


- Ограничаване на присъствената работа в офисите до максимум 50%. "Вече трябва да бъдат задължени тези, които могат, да работят извън офиса", заяви главният държавен здравен инспектор.


- Учениците от пети до дванайсти клас да минат на дистанционно обучение. Да се преустановят извънкласните дейности на всички ученици, които не са от една паралелка.


- Университетите да преминат "изцяло на дистанционна" работа. Според текст от заповедта тази мярка и сега би трябвало да е факт. Той гласи: преустановява се присъствения учебен процес във висшите учебни заведения. Кунчев каза обаче, че "голяма част вече са го направили, но би трябвало да важи за всички". Изключение трябвало да бъде направено единствено за обучаващите се по медицина.


- Да се върнат т. нар. "зелени коридори" - период от 8.00 до 10.00 часа, в който могат да пазаруват само възрастните над 65 години. В останалата част от деня те би трябвало да не влизат по магазините, за да са отделени като представители на най-рисковата част от населението.


- Медицинският персонал, който е контактен на доказано заразен с коронавирус, да не се поставя под карантина за 10 дни, ако имат отрицателен PCR тест най-малко три дни след контакта си с COVID положителния.


- Министърът на здравеопазването да може при извънредна епидемична обстановка да командирова медицински специалисти от различни лечебни заведения, включително и такива извън болниците. За това трябват промени в закона. За проблема "Дневник" писа още през май.


В отговор на въпрос на "Дневник" кои от предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъда въведени и кога, министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов каза, че предстоят разговори с експертни съвети по епидемиология и инфекциозни болести, като мерките ще бъдат прецизирани и медиите ще бъдат уведомени за окончателния вариант. Преди седмица пък здравният министър няколко пъти в две телевизионни интервюта обяви, че мерките се въвеждат след предложения на главния държавен здравен инспектор и обсъждания с професионалисти.


Проф. Костадин Ангелов припомни, че и сега училищата могат да подадат документи за преминаване към дистанционно обучение. (Още по темата тук и тук)


Какво да (не) очакват COVID заразените от здравната инспекция - тук
Как работи системата на теория и практика при влошени COVID пациенти - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  С тези думи си подписа отпусното. Като Данчо Пенчев.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 402 Весело

  Това на Баце не е оптимизъм, а делириум.

 3. 3 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Весело

  нещо се прави на фаучи :)

 4. 4 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Неутрално

  Не!
  Не е ваша работа да ни налагате вашата идея за "мерки"!
  Тези измишльотини не работят, проумейте го най-накрая!
  Това, което имаме в момента е предостатъчно.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Прав е. Трябват сериозни мерки и контрол най-вече. В Ливърпул например ще има масово тестване, градът е сред най-заразените и като помощен персонал и охрана са командировани 2000 войници. При нас контролът е само във Фейсбук...

 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3578 Весело

  Опппаааа ...
  Поредният ропот в строя ли дочувам?
  Не искат все пак профита да се подчиняват на всички идиотии на Маймуняка, че и да Му служат за пачаври, с които да си бърше дирника?

  Е, можеше да се очаква.
  Само глупостта е безкрайна, а те не са глупави ...

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2557 Гневно

  Колко успокояващо е, казано от баш началник, на брифинг, официално - браво! Повече пречат, натоварват психически хората, отколкото да осъзнаят какво трябва да се прави. Хаос, колкото и да отричат.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":

  Къде са милионите БЕЗПЛАТНИ тестове, обещани от Бойко ти ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Напълно споделям мнението, че заведенията могат да работят до 22 часа. А също така и от 8 до 10 часа да пазаруват само възрастни над 65 години.

  Не ми се вярва да проработи министърът да може да командирова медици против волята им.

 10. 10 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Общи приказки и абсолютно неглижиране на реалната ситуация , в момента сме по зле с новите на глава от населението от САЩ , вместо да направят спешна организация за мобилизиране на всички паркетни медици ,стоящи в кабинети без пациенти ,а такива са 70% от специализираната извънболнична помощ , училищните лекари , лекарите представители и медици във фармацевтичните фирми или складове , лекари в застрахователни и други дружества , това са над 15 000 души ,които в този момент имат минимален досег до пациенти ,но заплатите им са в 90% в пъти по големи от тези медици в ковид отделенията , които работят пряко с болните , или влизат в структурите или им се отнема статута на лежерно неучастващи ,но източващи ресурса на здравната система .

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Весело

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Къде са милионите БЕЗПЛАТНИ тестове, обещани от Бойко ти ???

  Обещаното не е като завещаното!

  Сега ли трябва да дам дара си? - попитал един циганин на сватба.
  -Не бе, може и по-късно!
  Е, тогаз аз обещавам тристаен апартамент на Граф Игнатиев!

 12. 12 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Щом и Кунчев, който доста сервилничее , почна да критикува управляващите, хич не е на добре положението

  Не ме търсете преди обяд
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#5] от "НеКой":Къде са милионите БЕЗПЛАТНИ тестове, обещани от Бойко ти ???
  —цитат от коментар 8 на КМЕТ В СЯНКА


  Как къде са! За Баце те са си безплани! Тестваха го по три пъти на ден! Безплатно!

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#12] от "tulup":

  Положението ,че не е добре ,ще го усети почти всяко българско семейство в следващите седмици ,тогава едва ли ще може някой да удържи вече епидемията ,не знам какво и как го мислят управляващите ,но болниците издъхват .

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  Контролът куца, не толкова мерките

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 660 Разстроено

  След 2-3 седмици ще видите какво ще става по болниците

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 18. 18 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Няма достатъчно тестване, пустите му икономии, пустата й мизерия.
  Но жестоката истина е че няма как да образоваш, да окултуриш, да вразумиш 80-90% от българите да спазват някакви мерки. Да направят огромното усилие и да вдигнат маската на нослето.
  Нито може да ги образоваш, нито да ги уплашиш, Нито да ги принудиш.
  Няма как да стане за седмица или месец. След като са се циганизирали за години.

 19. 19 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Напълно споделям мнението, че заведенията могат да работят до 22 часа. А също така и от 8 до 10 часа да пазаруват само възрастни над 65 години.Не ми се вярва да проработи министърът да може да командирова медици против волята им.
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Когато март и април всичко беше блокирано, масово т.нар. "зелени коридори не се спазваха от възрастните. Като че ли нарочно пазаруваха, точно след този времеви интервал.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 20. 20 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Напълно споделям мнението, че заведенията могат да работят до 22 часа. А също така и от 8 до 10 часа да пазаруват само възрастни над 65 години.
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Как точно това, че си изяждам пържолата в 23 часа или в 00:00 е по опасно от това да я изям в 21 или 22? Здравия разум не казва ли точно обратното? Колкото по малко хора, толкова по-малък риск?
  Не е ли по логично хората да се разпределят в максимално голям часови диапазон, а не да се изсипват в един и същ час?

  Чисто теоретично питам.

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Абе , сложете в този щаб някой , който знае, какво да прави. И никой да не му нарежда.

 22. 22 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 431 Разстроено

  Непрекъснато се повтаря, че това не е грип, а се вземат мерки като при грип.
  При грип боледуват най-вече младите хора, затова се ограничават контактите им. От КОВИД боледуват най-вече възрастни, но не се ограничават контактите им. Всички мерки касаят само деца и младежи. Аз лично смятам, че сегашните мерки създават много проблеми, но няма как да са полезни, защото въобще не касаят уязвимите групи.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#19] от "Минас Бахдасарян":

  Повечето хора не си менят навиците след излизане в пенсия, камо ли при кратковременна мярка като тези "зелени коридори" напролет и пазаруват в часовете, когато са си свикнали.

 24. 24 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Весело

  До коментар [#20] от "Henry":

  Оставете сега тези работи с мисълта и логиката, в условията на панически ступор те не се вземат под внимание.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 25. 25 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1275 Весело

  След 2-3 седмици ще видите какво ще става по болниците
  —цитат от коментар 17 на VaKY


  Айде, чувалите!!!!!!
  От месеци са ги подготвили, пък все не става нужда...
  Но, разбира се, след две седмици* става страшно!!!1!!!!!11!

  * две седмици от произволно избрана дата

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 26. 26 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  В момента в БГ няма мерки. Само парцаливи маски в магазините и учрежденията. Редовно минаваме покрай едно барче - броят на масите и столовете отвън не са мръднали

 27. 27 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#20] от "Henry":

  Чисто теоретично, тази мярка възпира нощните купонджии, накачулени един върху друг по заведенията. Ти пържолата си я яж, когато си поискаш.

 28. 28 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 857 Неутрално

  .... да направят спешна организация за мобилизиране на всички паркетни медици .
  —цитат от коментар 10 на edin drugii


  Ех кумунизъм!

  Може би да ти се прииска и в Белене да ги пратиш!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 29. 29 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 718 Неутрално

  До коментар [#19] от "Минас Бахдасарян":Повечето хора не си менят навиците след излизане в пенсия, камо ли при кратковременна мярка като тези "зелени коридори" напролет и пазаруват в часовете, когато са си свикнали.
  —цитат от коментар 23 на Patsis


  Ще разведря малко обстановката, че много се наострихме един срещу друг и не само заради този вирус.

  Вицовете, които ще цитирам са стари, но все още актуални:

  Питат Радио Ереван:
  - Как може да се преживее кризата?
  - С помощта на правилно подбрани антидепресанти.
  - По точно?
  - Пари, имоти, злато, диаманти...Питат Радио Ереван:
  - Как може да се преживее кризата?
  - С помощта на правилно подбрани антидепресанти.
  - По точно?
  - Пари, имоти, злато, диаманти...

  Отново попитали радио Ереван:
  - Кога ще стане по-добре?
  - Вече беше...

  Хайде назраве за ваше здраве - вярващи и не вярващи в короната!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 30. 30 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4091 Неутрално

  " В отговор на въпрос на "Дневник" кои от предложените от главния държавен здравен инспектор мерки ще бъда въведени и кога министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов каза, че предстоят разговори с експертни съвети по епидемиология и инфекциозни болести, като мерките ще бъдат прецизирани и медиите ще бъдат уведомени за окончателния вариант. Преди седмица пък здравният министър няколко пъти в две телевизионни интервюта обяви, че мерките се въвеждат след предложения на главния държавен здравен инспектор."

  Пародия на престъпното безхаберие на една отиваща си власт, която води освен до хаос, корупция и злоупотреби, още и до застрашаването на живота и здравето на почти всички нас !

 31. 31 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#18] от "Таралеж":

  То като в Испания от март месец носят маски навсякъде все едно там показателите не да най високи в цяла Европа. Стига с тези глупости за безумни мерки. Докторите гонкаьаха че рано или късно всеки ще се зарази и толкова. Така и става с вашите безумни мерки. Само паники създавате.

 32. 32 Профил на lqgash
  lqgash
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Daria ":

  По-добре паника, отколкото тъпоумие, което завидно демонстрирате.

 33. 33 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drugii":

  То реално има два варианта, които спират вируса:
  1. Пълно затваряне
  2. Азиатски модел - бързо и сериозно проследяване на всички контактни и забрана на големи събирания за да не може когато изпуснат все пак някой, да стане една шепа хора да заразят стотици (както стана пролетта в Южна Корея).

  Другите мерки са ала-бала и отбиване на номера. Може би забавят малко вируса, но не е достатъчно. Та ние нямаме готовност за 2., пък и изпуснахме момента за това. Та реално със сигурност отиваме към 1., въпросът е това да стане скоро и по време на това затваряне да се изгради система за 2., за да не се връщаме хиляда пъти към локдаун.

  Не ме търсете преди обяд
 34. 34 Профил на philipeto
  philipeto
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#18] от "Таралеж":

  Казва се "носленцето", но тогава трябва и "масчицата".

  И доста арогантно изказване, че 90% от хората са "циганизирани" само защото не следват нечие ниво на параноя и паника. Обикновено подобни изказвания са признак на тесногръдие и доста посредствен интелект.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK