Костов: Институциите са на ръба на безпомощността да се справят със здравната криза

Костов: Институциите са на ръба на безпомощността да се справят със здравната криза

© Георги КожухаровСтраната е на ръба на безпомощност на институциите да се справят с една здравна криза, каза днес пред БНР премиерът на България в периода 1997 - 2001 година Иван Костов по повод епидемията от коронавирус. Според него е трябвало още от февруари да има подготовка за пика на заразени сега. "Сега се действа със средства, които подсказват, че е паническа реакцията", допълни Костов.


За него проблем е липсата на доверие на хората в институциите, което води дотам, че не се изпълняват противоепидемичните мерки и не позволява да се въведат по-строти ограничния. "Мерките се менят непрекъснато, ревизират се. Това подсказва, че няма управляемост на кризата", е неговото мнение. Костов изрази мнение, че статистиката, на базата на която се взимат решенията не е качествена.


Бюджетът нарушава 23 годишна финансова стабилност


Бившият премиер на България критикува и новия бюджет. "Законопроектът за бюджета за 2021 г. разрушава 23-годишен политически консенсус за финансовата стабилност на страната. Нека да ме чуят добре тези, които го правят. Фактите сочат, че тя беше постигната от управлението на Обединените демократични сили от 1997 година. Сегашният финансов министър Кирил Ананиев беше зам. финансов министър по това време и отлично знае какви лишения и трудности сме преодолели, за да изведем страната от финансовата катастрофа на управлението на Жан Виденов. Не знам защо сега се е съгласил да дестабилизира в такава степен бюджета на страната", поясни той.


По мнението на Иван Костов повишаващите се постоянно разходи за пенсии и социални дейности ще увеличат дълга на страната, а с него и лихвените разходи за обслужването му. Държавата ще стане по-слаба и с по-ограничени възможности, обобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK