Промени за е-правосъдие: По-ниски такси по граждански дела и онлайн актове по наказателни

Промените дават възможност за процесуални действия в електронна форма и изготвянето на електронни съдебни дела.

© Юлия Лазарова

Промените дават възможност за процесуални действия в електронна форма и изготвянето на електронни съдебни дела.Министерството на правосъдието (МП) предлага да се намали с 15% държавната такса по граждански дела, когато молбата за защита и съдействие на лични или имуществени права е подадена в електронна форма чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). За целта съдилищата се задължават да осигуряват на страните възможност за заплащане на таксите по електронен път.


За улеснение на участниците в наказателното производство се въвежда и възможност за електронно уведомяване на пострадалите по хода на делото, както и връчването онлайн на призовки, съобщения и книжа на обвиняем, свидетел, частен тъжител, частен обвинител, граждански ищец, граждански ответник, а на защитника и повереника - ако те се съгласят да ги приемат.


Това са само част от предложенията за законодателни промени, свързани с въвеждането на електронното правосъдие. Измененията и допълненията на Гражданския процесуален кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, публикувани за обществено обсъждане на сайта на министерството и в Портала за обществени консултации, дават възможност на хората в досег с правосъдието да извършват в електронна форма процесуални действия и да се изготвят електронни съдебни дела. Те ще станат факт, когато бъдат гласувани от Народното събрание.
Електронното подаване и получаване на документи ще се осъществява чрез ЕПЕП, освен ако поради естеството им или по силата на закон е предвидено извършването им по друг начин. Порталът ще е достъпен за всеки с личен потребителски профил, създаден след първоначална регистрация.


Връчването на актове на съда може да се извършва на избран от страната електронен адрес за връчване чрез единния портал за електронно правосъдие или чрез квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща. В случай че страната няма регистрация в ЕПЕП или не е избрала квалифицирана услуга за електронна препоръчана поща, а е посочила адрес на електронна поща, връчването се осъществява на посочения адрес. При невъзможност връчването да се осъществи по посочените начини, се преминава към връчване на настоящия адрес на страната, а при липса на такъв - на постоянния.


Връчването на адвокати ще се извършва задължително чрез ЕПЕП. Извършването на процесуални действия в електронна форма е уредено в нова глава единадесета "а" на ГПК "Процесуални действия и актове в електронна форма". Определен е и срок от 6 месеца за всички адвокати, които задължително ще трябва да се регистрират в ЕПЕП и в информационната система за сигурно електронно връчване.


Електронно обжалване, онлайн сигнали за престъпления и мерки за неотклонение


Предвидено е съдът да издава актове и да извършва всички други предвидени в закона процесуални действия в електронна форма, освен ако поради естеството им това е невъзможно или по силата на закон е предвидено извършването им по друг начин.


Съдилищата се задължават да разгласяват по разбираем и достъпен начин възможността за извършване на процесуални действия в електронна форма, включително чрез ЕПЕП.


Подаването на електронни заявления от гражданите ще става чрез квалифициран електронен подпис, когато законът предвижда писмена форма за извършването на електронни изявления до съда и изискване за подпис.


Регламентира се възможността пострадалият, частният обвинител, частният тъжител, гражданският ищец, гражданският ответник, както и защитникът да могат да правят по електронен път искания, бележки и възражения, както да обжалват актовете на съда.


Съобщения за извършено престъпление също ще могат да бъдат изпращани и по електронен път, ако са подписани с квалифициран електронен подпис при спазване на изискванията на закона. Разширява се възможността за ползване на видеоконферентни връзки в наказателните производства.


При вземане на мярка за неотклонение на обвиняем се създава възможност той да участва чрез видеоконферентна връзка в делото в случай на обявено извънредно положение, военно положение, бедствие, епидемия, други форсмажорни обстоятелства или при изразено писмено съгласие на обвиняемия и неговия защитник. Пострадалите ще имат възможност да изберат да бъдат уведомявани електронно за хода на делото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kkl38598034
  kkl38598034
  Рейтинг: 102 Неутрално

  Айде и затвора онлайн. Съвсем ще втаса.

 2. 2 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3906 Неутрално

  "Министерството на правосъдието (МП) предлага да се намали с 15% държавната такса по граждански дела, когато молбата за защита и съдействие на лични или имуществени права е подадена в електронна форма чрез Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП). За целта съдилищата се задължават да осигуряват на страните възможност за заплащане на таксите по електронен път."

  И след подобно намаление само от 15 %, таксите по граждански дела, които в общия случай заплащаме, си остават изключително високи ! При имуществен спор с цена на иска от 200 000 лева, например, касаещ вещно право върху недвижим имот, няколко хиляди трябва да се внесат, за да даде съда ход на жалбата, а много хора трудно си го позволяват....Ето тарифата за най - големия съд у нас:
  https://www.srs.justice.bg/70-Такси_и_тарифи
  Та 4 % са масовите такси, които се заплащат върху цената на иска....

 3. 3 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Адвокатите да стягат коланите !!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK