Полицаи до дома - ще връчват предписания за карантина

Полицаи до дома - ще връчват предписания за карантина

© Георги КожухаровПолицаи ще помагат на служителите на Регионалните здравни инспекции (РЗИ) за връчването на предписания на поставените под карантина, обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на брифинг в сградата на Министерския съвет за ситуацията с коронавируса в България.


С разрастването на заболеваемостта от коронавирус в страната и най-вече в София стана известно, че връчването на предписания се бави с дни. Тази формалност е важна, защото документът служи за издаване на болничен, който оправдава отсъствието от работа. Би била от значение и при юридически казус при нарушаване на задължителната изолация.


"Когато започнаха да се увеличава експоненциално тази вълна, тогава видяхме, че имаме такъв проблем", каза проф. Костадин Ангелов по повод забавянията при връчване на предписания, но намеси и дългото чакане за линейка в някои случаи. (Как работи системата на теория и практика при влошен COVID пациент - тук)
В обяснение за проблемите на РЗИ да изпълняват задачите си главният държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса доц. Ангел Кунчев заяви, че "в до 10%-15%" от случаите, за които лабораториите попълват данни в единната информационна система, липсват телефонни номера на пациентите.


"Опитваме се да ги търсим през полиция, през къде ли не, но това е страшно губене на време. Немалка част от българските граждани имат вписан адрес в личната карта, който не е настоящият", каза Кунчев и без да назовава име, посочи пример с "известен наш началник от полицията", който е под карантина, но посоченият от него адрес е в Созопол, намеквайки че не съвпада с този, на който реално живеят.


Във вторник здравните власти обявиха, че 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи ще помагат на служителите на Регионалната здравна инспекция в София (СРЗИ) в телефонните обаждания за поставянето под карантина на положителните за коронавирус и попълването на данни в информационната система.


Какво да (не) очакват COVID заразените от здравните инспекции - тук
За новите мерки, които щабът поиска да бъдат въведени - тук

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK