Висшият съдебен съвет не хареса новата конституция на ГЕРБ

Мнозинството на ВСС не подкрепя и намаляването на мандатите на "тримата големи" председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.

© Цветелина Белутова, Капитал

Мнозинството на ВСС не подкрепя и намаляването на мандатите на "тримата големи" председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.Висшият съдебен съвет (ВСС) не одобрява проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ и ще обяви тази позиция пред представителите на Венецианската комисия на работна среща утре. Това е официалното становище на пленума на ВСС, който обсъди днес каква да бъде принципната позиция по някои от основните промени, заложени в проекта за конституция, които касаят съдебната власт.


С гласуване и голямо мнозинството, но в отсъствието на двама от "тримата големи" - главния прокурор Иван Гешев и председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, пленумът взе решение, че разделянето на ВСС на съдебен съвет на съдиите и на съдебен съвет на прокурорите не е целесъобразно и няма да доведе до по-голяма независимост на съдебната власт. Според Олга Керелска и Атанаска Дишева обаче разделяне трябва да има. Мнозинството на ВСС не подкрепя и намаляването на мандатите на "тримата големи" председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор.


Председателят на ВАС Георги Чолаков, който бе единственият представител на "тримата големи" аргументира накратко защо смята, че намаляването на мандата от 7 на 5 г., както предлага ГЕРБ, не е добра идея.
"Не го казвам само, защото аз съм председател на ВАС и ми остават още 4 години от мандата, а това е единствена възможност за мандат. Това е един минимален период, в който всеки би могъл да реализира напълно концепцията, която е предложил. Освен това тези 7 г. неслучайно са заложени така по конституция - за да се разминава с всички останали мандати на другите власти и управляващите - и на Народното събрание, и на Министерския съвет", обясни накратко Чолаков.


Изборът на "тримата големи" не трябва да бъде "капсулиран" в един от двата бъдещи съвета, както предлага ГЕРБ и задължително трябва да има споделена отговорност, смята мнозинството във ВСС. С други думи, кадровият орган единодушно и със 17 гласа "за" прие, че освен ВСС в назначението "тримата големи" трябва да участва още един орган. В момента това е президентът, който финализира процедурата по избор с издаване на указ за назначаване, но с проекта за нова конституция на ГЕРБ това правомощие му се отнема.


"Изборът на "тримата големи" не следва да бъдат капсулирани само в една от колегиите или в съветите, които се предлагат. Това означава да се избират с по-малко гласове, а освен това трябва да има споделена отговорност и от друг орган", подчерта Чолаков.


Според мнозинството във ВСС не е добра идея имотите на съдебната власт да се стопанисват от Министерството на правосъдието. "Да не би да искате чиновници, които са извън съдебната власт, да ремонтират сградите? Това е пълно безумие. Спомнете си какво беше преди", припомни Севдалин Мавров. Имотите на съдебната власт периодично сменят своя стопанин, а според ВСС те трябва да се управляват именно от ВСС.


Πлeнyмът нa BCC oпpeдeли зa yтpe пeтимa cвoи пpeдcтaвитeли - Aтaнacĸa Дишeвa, Цвeтинĸa Πaшĸyнoвa, Oлгa Kepeлcĸa, Kaлинa Чaпĸънoвa и Eвгeни Ивaнoв, а днес бе гласувано на срещата с Венециансата комисия да участва и Даниела Марчева. "Тримата големи" също са поканени, а от думите на Георги Чолаков се разбра, че не одобрява нищо от предложеното за нова конституция и ще застъпи това становище пред представителите на комисията.


Обсъждането на проекта за нова конституция, предложен от ГЕРБ, бе замразен, след като управляващите решиха да го изпратят до Венецианската комисия и да поискат становище от нея. Междувременно на 2 октомври бе създадена парламентарна комисия от ГЕРБ, "Обединените патриоти", "Воля" и независими депутати, която да обсъжда предложенията за нова Конституция.


БСП и ДПС обявиха, че няма да участват, тъй като целта й е да печели време за ГЕРБ във властта. Тя ще работи два месеца, т.е. до 2 декември, но може да прави само обсъждания. Председател на комисията е Десислава Атанасова от ГЕРБ, която иска да създаде експертен съвет от юристи към нея.


На 13 октомври президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението на парламента за създаване на Временна комисия за разглеждане на проекта на ГЕРБ за нова конституция на Република България."Аз се надявам се, че Конституционният съд ще защити нашата конституция от невежеството и гаврата, които се поднасят от управляващите", коментира при свое изявление държавният глава.


На 20 октомври Конституционният съд допусна до разглеждане искането, поставено от президента, и се очаква да се произнесе по него.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  ВСС не хареса новата конституция,..... или предложения проект за нова конституция???? Тази Друмева, ако е от фамилията Друмеви.... трябва да пише грамотно без опити за лъжи и манипулации!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 2. 3 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#1] от "event_horizon":

  "Дори и да умра от грип, аз пак ще слушам Юрая Хиип!" е личното ми мото от 70-те!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 3. 4 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Щом и ВСС си позволявя да отритне тая констипация, Баце е свирен.
  Каквото и да мръхти от телевизора.

 4. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  ВСС не хареса новата конституция,..... или предложения проект за нова конституция???? Тази Друмева, ако е от фамилията Друмеви.... трябва да пише грамотно без опити за лъжи и манипулации!
  —цитат от коментар 2 на chichka


  Друмева , за която споменаваш, е съпруга на Христо Друмев - екс шеф на НДК и известно ченге от далечните вече 50 , 60 , 70 , 80 години на 20 век . Той самият е набор 1932 година .понятно .... Търкулило се гърнето и си намерило похлупак !

 5. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Бойковата конституция се оказа Бойкова чекия. Облекчи зора, без някакви резултати.

 6. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Ялова работа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Висшият съдебен съвет не хареса новата конституция на ГЕРБ

  Нормално. Те харесват само Гешев.

 8. 9 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2833 Весело

  Поне харесват ли комисията, и нейната шармантна шефка? Не казват дали е добра идея, не казват и други неща, но пък получават заплата, а заплатата явно се харесва.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 10 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лелка":

  А, че с този "проект" Баце само се опитва да спечели още малко време – за крадене. Изобщо не е имал намерение проестът да стане реалност. Това си беше ясно от самото начало.

 10. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Разболя си Босът и гавазите се разхайтиха.

 11. 12 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Съпругата на Друмев ченгето е правния съветник на РРадев, бивш член на КС- пенсионер без таван на пенсията/4-5 000 лв месечно + 50 лв ББойковите/, отделно заплата от президентството/ пак 4-5 000 лв/ автор на президентския проект за конституция..... която не посмяха да покажат.
  Това щерка ли е?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 13 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":Съпругата на Друмев ченгето е правния съветник на РРадев, бивш член на КС- пенсионер без таван на пенсията/4-5 000 лв месечно + 50 лв ББойковите/, отделно заплата от президентството/ пак 4-5 000 лв/ автор на президентския проект за конституция..... която не посмяха да покажат. Това щерка ли е?
  —цитат от коментар 12 на chichka


  Щерка е ! Грешката е моя! Извинявайте за заблудата !

 13. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  Ти да видиш! Промените не бяха ли , за да се гарантират по-големи права на гл. прокурор? Или,даже и на него му стана неудобно и вече не ги подкрепя.

 14. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  "Разболя се Босът и гавазите се разхайтиха."

  Да не би Доган да се е разболял, а Бойко Борисов и ГЕРБ да се разхайтили?

 15. 16 Профил на До руските мекерета
  До руските мекерета
  Рейтинг: 1765 Любопитно
 16. 17 Профил на Negodnik
  Negodnik
  Рейтинг: 159 Неутрално

  Както вече писах ДПС няма да позволят на Борисов да реализира промени по предложени на веницианската комисия. Особено интвресно е противопоставянето за предложението за намаляване на мандатите на 3та големи. 2ма от 3та са хора на сарая, ако промените се приемат и бъдат отстранени предсрочно ДПС може да загуби позиции в съдебната власт а от там и комфорта да си прави каквото си иска без да носи отговорност. По принцип мандата на 3та големи е дибре да е по продължителен от мандата на правителстворо но с хора като Гешев и Чолаков по добре да се разкарат.
  Иначе ДПС си гарантират кадруване в съдебната система до 2024.

  Може пък Борисов да се опита да се освободи от господарите си при преспективата да поеме всечки негативи еднолично

 17. 18 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 648 Весело

  "Освен това тези 7 г. неслучайно са заложени така по конституция - за да се разминава с всички останали мандати на другите власти и управляващит"


  Това ми е трудно да го обясня на неспециалист с коефициент на интелигентност над 140, представям си колко е непосилно да го обясниш на "конституционалистите" от ГЕРБ.
  Те, така или иначе, не пишат закони, а текстове, които им вършат работа на тях. Какво остава да разберат смисъла на това да има някаква логика в тия текстове...

 18. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  Въобще не съм чел статията, и няма да я прочета, гнус ме е от тея.... ВСС, за мен са рафинирани боклуци и трябва да се разкарат..... Имат имоти в чужбина, имат сметки.......арееее боклучета долни, да ви няма ...недоразумения..... Хората не ви вярват..... а и самите вие знаете ква сган сте, долна.....

 19. 20 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 374 Неутрално
 20. 21 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  оценят загубите,баце е пътник и сега целта е да се разграничат от него но да запазят позиции в съдебната система...за да няма неприятни изненади след толкова много кражби...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 21. 22 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Нали не сме забравили, кой се упражнява в писане на конституция - Барни Ръбъла, адвокатът на Жан Видинов.

 22. 23 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Престанете с пропагандата и си оправете заглавието!!!
  Конституцията НЕ може да бъде на ГЕРБ, БСП, ДПС или Филан Кишията ! ГЕРБ са внесли ПРОЕКТ за Конституция!

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK