"Сивата икономика се преследва по правилата на правовата държава" - Радев с ново вето

Румен Радев наложи поредното вето

© Юлия Лазарова

Румен Радев наложи поредното ветоПрезидентът Румен Радев наложи вето на законови промени, с които депутатите дадоха възможност за извършване на нерегламентирани превози да се влиза в затвора за срок до 10 години.


Вето се налага на разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, с които депутатите промениха два други закона - Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози.


Държавният глава не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които според сегашната уредба са административно нарушение. "Когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред", се казва в мотивите на президента да върне текстовете за ново обсъждане. Според държавния глава депутатите те са уточнили и критериите, по които нерегламентираният обществен превоз на пътници ще се разграничава от т.нар. споделено пътуване.
"Преследването на "сивата икономика" трябва да става с механизмите на правовата държава - прецизни нормативни актове, приети в предвидим и открит законодателен процес, излага мотивите прессекретариатът на държавния глава. И пояснява: допълнението към Наказателния кодекс не е било придружено с доклад на водещата комисия - тази по правни въпроси, нито на Комисията по транспорт.


"След месеци на бездействие промените в Наказателния кодекс се приемат с друг закон, който не е свързан по никакъв начин с техния предмет. Да се компенсира това бездействие, като се приемат разпоредби, които оставят съмнение в тяхната прецизност, но въвеждат наказателна отговорност, е недопустимо", смята президентът.


В началото на годината депутати от ГЕРБ предложиха подобни санкции чрез директни промени в Наказателния кодекс и обясниха, че те не засягат споделеното пътуване, тъй като то не е обществен превоз. Тези предложения бяха в отговор на протести на превозвачи, но не се стигна до гласуване, тъй като имаше обществена реакция, че това ще засегне споделеното пътуване.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK