От Ухан до България - еволюцията на COVID-19, откъде дойде и кога заразява повече

От Ухан до България - еволюцията на COVID-19, откъде дойде и кога заразява повече

© Георги КожухаровГерманският град Франкфурт е едно от местата, от които коронавирусът е внесен в България, а останалите предстои да се изяснят през следващите месеци. Това е извод от детайлно изследване на коронавируса в страната, проведено в Националния център по заразни и паразитни болести. За целта са избрани проби от заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19 - бел. авт.), групирани от различни части на страната, взети през първите четири месеца от епидемията в България.


За "Дневник" научнопопулярни обяснения по генетика дадоха молекулярните биолози доц. Ивайло Алексиев и доц. Иван Иванов. Те са част от екипа, направил проучването и са начело на националните референтни лаборатории - съответно, по HIV и по антибиотична резистентност.


Защо знаем, че е от Франкфурт


Учените групират пробите и ги наричат клъстери (от английски език: група - бел. авт.), защото се изхожда оттам, че заразените от едно и също място, по приблизително едно и също време ще имат един и същи източник на заразата.
"Имаме няколко обособени български клъстери, от които предполагаме, че поне един от източниците е дошъл от Германия, по-скоро от Франкфурт. Просто генетичната структура на въведения вирус е много сходна с генетичната структура на вирусите, които по това време са били изолирани във Франкфурт", казва доц. Иван Иванов и уточнява, че за останалите групи проби предстои да се изясни откъде са внесли вируса.


По думите му от този факт не трябва да се направи заключение, че българин е отишъл във Франкфурт или някой германец от там е дошъл в България и така се е пренесъл вирусът. "Може да са се срещнали на летището; може да има и посредник; може пациентите да се срещнали на ски в Австрия, като те да не подозират за срещата. Просто вирусът, който е изолиран в Германия, от Франкфурт по генетични показатели е най-близък до този, който е внесен и открит при нас и е в основата да бъде внесен в България", допълва доцентът.

 • На 18 февруари група германски лекари публикуваха писмо, в което описаха като "неуспешен опит" предварителния скрийнинг за симптоми при прибирането на 1 февруари с военен самолет на 126 души с полет от Ухан до Франкфурт. Двама от пътниците се оказаха с позитивен RT-PCR тест за SARS-CoV-2. Спирането на полети и затварянето на граници започна в Европа от средата на март. Малко по-късно германските медии писаха, че е възможно заразата да е влязла в страната първо през Италия, но после се разбра за огнището в австрийския курорт Ишгъл, затворен чак на 14 март.
Интересно е, че молекулярните биолози продължават да издирват допълнителната информация, която се събира в Регионалните здравни инспекции (РЗИ) от пациентите. Това са т. нар. епидемиологични данни и представляват анкета със заразения къде е бил наскоро и с какви хора се е срещал. Предстои да бъде направено засичане на информацията, за да се установи има ли отчетлива връзка между генетичната информация и човешкия разказ.


От Ухан до България - еволюцията на COVID-19, откъде дойде и кога заразява повече

© Георги Кожухаров


Учените не изключват вероятността заразени със SARS-CoV-2 да е имало и преди 8 март, когато бяха първите регистрирани в страната случаи на коронавирус, но да не е засечен, защото даден човек "е имал грипоподобни симптоми, не е боледувал тежко и си е останал вкъщи да се лекува", обяснява доц. Ивайло Алексиев.


Вирусът като родословно дърво


Учените в България знаят какъв точно е коронавирусът във Франкфурт, защото сравняват данните от страната с информацията в Световната генетична банка. Микробиолозите оприличават разпространението на коронавируса по света с родословно дърво, което има хиляди разклонения (все пак става дума за пандемия - бел. авт.), но всяко крайно клонче има връзка с началното.


"Китайският щам в Ухан е първият. От него тръгват тайландски и японски, от тайландският тръгват още две разклонения и така нататък. По принцип в Европа се счита, че баварският щам, дошъл от Китай, е първият", казва доц. Иванов. "Когато се промени геномът, това се нарича мутация и тези мутации въвеждат в биоинформационна програма, която може да изчисли еволюционния път на вирусите", допълва доц. Ивайло Алексиев. (Видео с еволюцията на коронавируса по света вижте в края на статията)


Кой заразява повече


Към момента, има данни, че генетичните особености на коронавируса имат отношение към това, дали се пренася лесно: "За определен генотип на вируса вече е установено, че може да се пренася с по-голяма честота и преобладава в Европа, включително и в България, в Щатите, пък вече и в Азия", обяснява доц. Иван Иванов и казва, че в страната мутацията е дошла от няколко места. Това е съвсем логично, предвид че пандемията се развива, пътуванията са ограничени, но не спрени. А това дава възможност заразата да се разпространява от безсимптомни носители.


От Ухан до България - еволюцията на COVID-19, откъде дойде и кога заразява повече

© Георги Кожухаров


Учените обясняват, че засега различните генотипове на коронавируса нямат отношение към това, дали болестта ще протече тежко. Ключови са генетичните особености на всеки отделен човек: "По-скоро разликата е при хората, които имат много повече рецептори, за които се закачат тези вируси, а други хора имат по-малко рецептори. Тези с повече рецептори теоретично биха се инфектирали по-лесно и по-бурно", обяснява доц. Ивайло Алексиев и допълва за важността на имунната система, която "решава да атакува вируса". Споменатите рецептори са разположени по повърхността на човешките клетки и имат важна функция за редица човешки органи, но пък към тях се прикрепят и вируси.

 • "Рецепторът представлява ключалка. Представете си, че имате сграда с много врати и ключалки. Ако имате правилния ключ, отваряте и влизате, и инфектирате стаята. Ако ключалката не съвпадне към ключа, вирусът не може да влезе в стаята и да зарази", казва метафорично доц. Алексиев. В метафоричния му пример стаята е човешка клетка, рецепторът е ключалка на врата, а шиповете на вируса са ключът.
Според микробиолозите не е еднозначно доказано и, че по-голямото количество вирус в човешкото тяло води до по-тежко протичане на заболяването. Учените отново насочват към генетичните особености на всеки: "Дори и да има много вируси, ако няма достатъчно рецептори, където да се хванат тези вируси, те си отиват", казва доц. Иванов. "Освен това имунната система реагира по сложен, каскаден начин и може да мине леко, може и тежко", допълва доц. Алексиев.


Докога коронавирус


На въпрос, дали SARS-CoV-2 ще изчезне, защото, предавайки се от човек на човек, вирусът отслабва, двамата микробиолози отговарят отрицателно. "В началото си мислехме, че точно така ще стане, като следва хода на други подобни вируси. С предаването от човек на човек да намалява патогенетичният му потенциал и да се увеличава трансмисиваният - това е естественият ход на вирусите: да убиват по-малко, за сметка на това да се разпространява по-лесно. Тук няма такъв момент", заявява доц. Иванов. Затова учените смятат, че начинът за преодоляването на пандемията е разработването на ваксина.


"Сега шансът на вирусите е, че често пътуваме и просто за 24 часа, ако се появи вирус в единия край на света, за една седмица той е навсякъде", казва доц. Ивайло Алексиев. По думите му за епидемиолозите, микробиолозите, вирусолозите "се е знаело, че ще се появи" пандемията, защото рядко, но периодично нововъзникнали вируси мутират така, че да се могат да се предават от човек на човек.


"Вирус, който е характерен за животинското царство, може да премине към човек и да го разболее. Човекът ще се разболее, но не би го предал на друг - това е много трудно. Но в момента, в който вирусът мутира така, че да може да се предава от човек на човек, тогава може да възникне нова пандемия. HIV вирусът е възникнал по подобен начин", обяснява доц. Ивайло Алексиев. (За предишните коронавируси - тук)


https://www.gisaid.org/epiflu-applications/phylodynamics/James Hadfield, Colin Megill, Sidney M Bell, John Huddleston, Barney Potter, Charlton Callender, Pavel Sagulenko, Trevor Bedford, Richard A Neher, Nextstrain: real-time tracking of pathogen evolution, Bioinformatics, Volume 34, Issue 23, 01 December 2018Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Лошото на тая гад е , че сега прескача от нас обратно към животните !

  Сума ти случаи документираха за болни домашни любимци заразени от стопаните си , а последно в Дания изтрепаха цяла ферма заразени норки !!

  Та скоро някой чобан ще зарази козичката , оттам цяло село !!!

 2. 2 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Само пак да питам...за един приятел :-)

  Кава е общата смъртност към момента в България сравнена с общата смъртност по същото време миналата година?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 3. 3 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Браво, това вече е сериозен научен подход. Значи има надежда.

 4. 4 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#1] от "SS":

  Така става, когато всяка шматка почва да зоби нацепин, с идеята да стане животно. Ама то, нацепено кораво куче не се става с коронавирус...

 5. 5 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Пандемия без увеличена обща смъртност на наеелението още не съм чувал. Може съвремените лекари да въвеждат нова медицина крепяща се на медиини доказателства.

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Само пак да питам...за един приятел :-)Кава е общата смъртност към момента в България сравнена с общата смъртност по същото време миналата година?
  —цитат от коментар 2 на Боби Колев


  Може дори да е намаляла!

  В Германия има две криви, смъртност от Ковид и смъртност обща. Един виролог на едно ток шоу каза, че ако се съберат двете криви в една се получава нормалната крива на починалите през 2019 или 2018 година.

  В Германия починалите през 2019 са около 960 000!

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5692 Неутрално

  Пандемия без увеличена обща смъртност на наеелението още не съм чувал. Може съвремените лекари да въвеждат нова медицина крепяща се на медиини доказателства.
  —цитат от коментар 5 на pitanka_3


  Каква пандемия, по брой починали дори не е епидемия!

  Само помпат страх сред населението!

 8. 8 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Само пак да питам...за един приятел :-)Кава е общата смъртност към момента в България сравнена с общата смъртност по същото време миналата година?
  —цитат от коментар 2 на Боби Колев


  От 4 седмици общата смъртност е 15% повече от миналата година.

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1644 Весело

  Хубава статия и разбрахме кой е виновен - германците.

  подпис
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  "По думите му за епидемиолозите, микробиолозите, вирусолозите "се е знаело, че ще се появи" пандемията, защото рядко, но периодично нововъзникнали вируси мутират така, че да се могат да се предават от човек на човек."

  Абсолютно, това не е първата вирусна пандемия с която човечеството се сблъсква, няма и да бъде последната.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Спорът по темата е глупав - тези, които вярват, че има пандемия няма смисъл да се хабят. Тези, които не вярват, ще си сменят мнението, като преболедуват.

  Всякаква еквилибристика със статистическите данни е безсмислена също, доколкото уникалното протичане на 2020 няма как да има естествена (нормална) статистика за смъртност, просто защото годината беше не-нормална. Прост пример - видяхте колко бяха по-малко жертвите от катастрофи, докато имаше забрана за пътуване. Този ефект не може да се оцени лесно както по отношение на ковид, така и за другите причини за смърт.

  Но абсолютно показателно е мнението на здравните служители - лекарите в своето мнозинство са ужасени от вируса и начинът му на действие. Разбира се има Мангъров и подобните му колеги, които са по-скептични, които вероятно също са прави за някои неща, но не отричат масовото разпространение на болестта.

  Та така - вижда се колко е съсипана здравната ни система, факт е че си низвергнахме лекарите, плюем ги с повод и без повод и те все повече предпочитат да са лекари в някоя бяла страна.... Това са нещата, по които следва да се помисли - как да си върнем лекари, учители, полицаи / служители на закона и реда - какво беше "объркано" в "прехода", за да се съсипят системите и как да го поправяме... другото са али-бали и загуба на време и енергия....

 12. 12 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Само пак да питам...за един приятел :-)Кава е общата смъртност към момента в България сравнена с общата смъртност по същото време миналата година?
  —цитат от коментар 2 на Боби Колев


  От вируса са 50 на ден. Теб колко те устройва - 100, 200,500 ...?

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4284 Любопитно

  До коментар [#1] от "SS":

  Последния случай е от човек на норки, в Дания това е водеща новина, но не видях статия за това в Дневник.бг, ето повече подробности:

  https://www.mediapool.bg/daniya-unishtozhava-15-mln-norki-zaradi-mutatsiya-na-covid-19-news314123.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Спорът по темата е глупав - тези, които вярват, че има пандемия няма смисъл да се хабят. Тези, които не вярват, ще си сменят мнението, като преболедуват.Всякаква еквилибристика със статистическите данни е безсмислена също, доколкото уникалното протичане на 2020 няма как да има естествена (нормална) статистика за смъртност, просто защото годината беше не-нормална. Прост пример - видяхте колко бяха по-малко жертвите от катастрофи, докато имаше забрана за пътуване.
  —цитат от коментар 11 на 911


  Всъщност не сте прав, разбира се, доколкто жертвите от катастрофи също са обект на статистика и без особен проблем могат да бъдат изолирани.

  Въпросът е дали става дума за повсеместна мор, каквото впечатление упорито внушшават медиите, или просто за една по-силна атака на вирус, каквито атаки е имало и преди и ще има и след тази.

  Не твърдя, че няма вирус и не твърдя, че всичко е злостен план на демократите да катурнат Тръмп.

  Казвам, обаче, че бих вярвал повече на надеждна статистика отколкото на стряскащи репортажи.

  В края на краищата медиите имат директен интерес от стрякащи репортажи, управата на държавата - също.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 15. 15 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Брао, големи професоря..можело да е това , а можело и да е онова...общо взето това се казва, но не казват шматките, че уханците еваха мааата на света, политкоректни мастии, а ний цял ден се чудехме от къде ни дойде...от Франкфурт било...голем праз, ако беше от Виена каква щеше да е разликата за нас??!!

 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Брао, големи професоря..можело да е това , а можело и да е онова...общо взето това се казва, но не казват шматките, че уханците еваха мааата на света, политкоректни мастии, а ний цял ден се чудехме от къде ни дойде...от Франкфурт било...голем праз, ако беше от Виена каква щеше да е разликата за нас??!!
  —цитат от коментар 15 на Nik Nikolov


  Ами по тая логика и от Ухан да е било...голем праз, каква *е* разликата за нас?!

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#8] от "yavooor":

  Практически, според официалната статистика, от девет седмици, но процентът, който посочвате, е неверен!
  https://www.nsi.bg/sites/default/files/files/pages/covid/D_W1-43_2019_2020_bul.png

 18. 18 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Че и повече от девет...

 19. 19 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#14] от "Боби Колев":

  Работата е там, че някои хора мислят, че ако няма "повсеместна мор" то и проблем няма. Всъщност проблемът не е само в това колко хора са починали, а колко са болни и дали, ако не се направи нещо няма да се налага да избираме кого да лекуваме. Защото се надявам, че няма да се случи да се разболее някой Ваш близък и да се мъчи, защото няма как да го прегледат.

  Това, което се иска от нас е известно време да носим маски и да не се събираме за щяло и не щяло.

 20. 20 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Нито имаме увеличена смъртност, нито пък заболеваемост.
  Само да си припомним, че за да се обави епидемия на територията на България трябва да има 140 000- (словом стои четиридесет хиляди) активно болни случая!!!
  Ние с цялата стъкмистика и фалшиви PCR тестове (вече в цял сват се надига вълна от неодобрение срещу тях и сред научните среди) имаме четири хиляди и кусур случая в болница, а останалите са предимно леко или съвсем безсимптомно протичащи.
  И затова маскираме и затваряме държавата?
  И ако имаме увеличена смъртност в следващите месеци, тя ще е заради сезона и главно заради тежко болните (от други неща) които не получават лечение и операции, заради измислената пандемия. Не, не казвам, че няма вирус или вируси (те са навсякъде около нас), но няма нищо по-тревожно или различно от минали години (освен политико-медийната истерия).


 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  "В началото си мислехме, че точно така ще стане, като следва хода на други подобни вируси. С предаването от човек на човек да намалява патогенетичният му потенциал и да се увеличава трансмисионният - това е естественият ход на вирусите: да убиват по-малко, за сметка на това да се разпространяват по-лесно. Тук няма такъв момент", заявява доц. Иванов. Затова учените смятат, че начинът за преодоляването на пандемията е разработването на ваксина."

  Аз съм пълен лаик в областта, но от интервюто, както и от цитирания текст, не разбрах как са направени следните изводи:

  1.Вируса не следва естествения си ход, значи ли това, че убива повече, след като в този случай няма лесно раззпространение за сметка на загуба на сила за убиване. Потвърждава ли се извода от статостика и/или публикации.

  2. Разработване на ваксина - след като хора преболедували нямат антитела или тези които имат ги "губят" сравнително бързо, каква ще е тази ваксина, която ще ни ги създаде, колко ще е нейния срок на действие. Примерно, ако срока е 6 месеца, както е при хората с антитела, това означава, че за да се отърве света, трябва всички на земята да се ваксинират за 6 месеца, та вирусите да нямат хранитена среда и да измрат.

 22. 22 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван K":

  По-скоро китайците, работещи в Германия.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Кластер е по-добър превод на български от клъстер.
  От английски: cluster.

  Означава група, да, и купчина, и клас (житен... ученици...).

  Звукът 'u' на английски, като в подобни случаи, е нееднозначен.
  На български е нещо средно между А и Ъ.

  Полуточен превод с А, или полуточен с Ъ?
  По-добре: А.

  Апропо, при български имена на латинаца, в български паспорти,
  Ъ обичайно става А.

  "Учените групират пробите и ги наричат клъстери
  (от английски език: група - бел. авт.)

 24. 24 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 246 Любопитно

  Само пак да питам...за един приятел :-)Кава е общата смъртност към момента в България сравнена с общата смъртност по същото време миналата година?
  —цитат от коментар 2 на Боби Колев


  Хората намалиха ходенето по доктори. Това намалява малко смъртността.

 25. 25 Профил на Dimiter Monev
  Dimiter Monev
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван K":По-скоро китайците, работещи в Германия.
  —цитат от коментар 22 на subsonic


  В Германия вирусът дойде основно от ски курортите в Австрия и Италия.

 26. 26 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  "...От Ухан до България..."
  Не беше ли малко по-различен пътят на короната?
  Я какви ги пишат некои:
  https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/tainite-na-liupilniata-na-virusi-fort-detrik

 27. 27 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Така, аритметиката е много проста, но трябва да се смята ф-нимателно. Правя я за успокоение на тези, които се плашат от думичката пандемия и на другите, които твърдят, че я няма.

  Според стъкмистиката през 43-а седмица на 2020-а гадина са се гътнали 2320 души, а през седмицата със същия номер, но от 2019-а - само 1837. Аз просто събрах броя на починалите по дни за същата седмица от или с корумпиран вирус и получих 95. Това е просто 4% от всички гибирясали. Останалите 2225 са се гътнали без конкретния вирус. Че не е пандемия, не е. Съвсем друг е въпросът защо е толкова голяма разликата за същата седмица между 2019-а и 2020-а. Питайте НОЩ защото не можете да попитате ДЕН. При натоварена здравна система, при изтощени лекари и медицински работници се появяват странични ефекти от наличието на хайде да го наречем епидемия, причинена от непознат вирус и срещу който засега няма ваксина. Просто е рано да се прави подобна стъкмистика

  73! Go Go
 28. 28 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  До коментар [#27] от "Go Go":

  "...При натоварена здравна система, при изтощени лекари и медицински работници се появяват странични ефекти от наличието на хайде да го наречем епидемия, причинена от непознат вирус и срещу който засега няма ваксина..."

  Да го наречем "колатерални загуби". Или смърт от "приятелски огън". А по човешки, а не по сатанински, това са умрели вследствие на отказана или закъсняла медицинска помощ на болни от "неправилни" болести.

 29. 29 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  УчЕните са открили, че навсякъде вирусите били различни, и туй е по причина, че докато Страшния пътувал от пещерата в Китай насам, всеки път като седнел да си почине и мутирал. Интересно какво намира тогава пецерето, щото се подразбира, че намира единствено оригиналния Страшен.

 30. 30 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  "...Германският град Франкфурт е едно от местата, от които коронавирусът е внесен в България, а останалите предстои да се изяснят през следващите месеци..."

  На такива "бързаци" баба ми викаше "Манда поща". Щели да изследват още месеци наред, а от началото на "пандемията" минаха 8 месеца. Така не се бори епидемия. Китайците за часове откриваха първичните приносители и ги изолираха. ТИЯ ще си изкарат и годишните заплати в безполезни изследвания. А в края на краищата, хелоуините ще изпълняват само нарежданията от "началниците".

 31. 31 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "Боби Колев":

  Във Великобритания наскоро публикуваха сравнение. Общата смъртност през 2020 е с 10% по-висока от 2019.

 32. 32 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Този вирус показа три неща:
  - как нямаме здравна система
  - колко тъпи хора има в България
  - как нямаме работещо правителство

 33. 33 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  А нещо за това ,как тоя модерния вирус си щъкал свободно без" мерки "още предния грипен сезон от октомври по Америка и Ойропа? Италианците го потвърдиха ,американците също.

 34. 34 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  През зимата преди нова година ,та до февруари ,Ковида го водеха "грип А" . Дали има статистика колко са били в болница и са умрели от усложнения с написан в смъртния акт " грип А"?

 35. 35 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2766 Весело

  ...."От Ухан до България - еволюцията на COVID-19" ,.......... https://youtu.be/4GMJejfzlTw

 36. 36 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1317 Неутрално

  През зимата преди нова година ,та до февруари ,Ковида го водеха "грип А" . Дали има статистика колко са били в болница и са умрели от усложнения с написан в смъртния акт " грип А"?
  —цитат от коментар 34 на pavur


  Как пък една запетая не "залепи" правилно?

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  До коментар [#36] от "alexsilver":

  Grammar Nazi alert

 38. 38 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dimiter Monev":

  Това ми напомни вица за двете баби:

  - Нашияш доктор от едно те лекува, от друго умираш.
  А другата отговорила:
  - а нашия от каквото те лекува, от това си умираш.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Досега беше от Италия, сега от Германия.

 40. 40 Профил на zz54
  zz54
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Този вирус показа три неща: - как нямаме здравна система - колко тъпи хора има в България- как нямаме работещо правителство
  —цитат от коментар 32 на #ОСТАВКА


  Я ми кажи кое правителство в света не е тъпо....

 41. 41 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 301 Весело

  Лъжата наречена корона вирус

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 42. 42 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#21] от "tsvetko_51":

  По въпроса за ваксината - естествено, първата няма да е ефикасна. Вероятно е да има сериозни странични ефекти, тъй като и тези, които я произвежда, и тези, които я купуват побързаха да си осигурят неприкосновеност при евентуални искове от потърпевши. Но не бойте се, деца, на хоризонта е вече ваксиниране от второ поколение с помощта на нанороботи. Бил Гейтс финансира няколко екипа, работещи независимо върху тази платформа.
  А за полуграмотните "радетели на прогреса"- преди да засипете пространството с "плоскоземни" и "рептили", опитайте се да прочетете статията във Викито за нанороботите https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nanorobotics . Може да ви просветне, че това е буминг бизнес с огромни изследователски бюджети и спечелени Нобелови наради. Ето защо и плодовете вече са на лице - нанороботчетата в тялото вече могат да се управляват и дистанционно. С тях ще могат да се вкарват и освобождават в тялото различни лекарства и ваксини, толкова често, колкото искате и там, където искате. А възможността за дистанционно програмиране просто няма да коментирам, всеки може и сам да се досети за какво става дума.

 43. 43 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  "Тези, които не вярват, ще си сменят мнението, като преболедуват."
  доказано не.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK