На живо

Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

Избрано от редактора
Асен Балтов

© Юлия Лазарова

Асен Балтов
За последното денонощие установените новозаразени паднаха под 4 хил. след два поредни дни над тази граница и са 3754. Остава над 30% процентът положителни тестове от всички направени през денонощието - 33.72%.


Продължава да расте броят на настанените в болници - 3 424 пациенти като 250 са в интензивни структури.
Личните лекари предлагат повече симптоми, които са установили, да се включат в критериите, при които могат да издадат направление за тест, а не да са непременно посочените от здравната каса 5. Те също така искат да са налични два от тези симптоми за да може да се издаде направление.


В София бяха въведени допълнителни мерки, които предвиждат непълнолетни без придружител да не могат да влизат в моловете, между 10 и 12 ч. да могат да пазаруват хората над 65 г., а ДКЦ-тата да обособят пространства за преглед на хора със симптоми.


"Дневник" проследи на живо развитието на ситуацията през деня.

Около 300 медици от "Пирогов" са били заразени с коронавируса, имат антитела и ще влязат от утре в новите отделения за пациенти с COVID-19, за които до дни ще бъдат осигурени общо 270 легла. Това съобщи пред БНТ директорът на спешната болница Асен Балтов. "Това, че е имало най-много заразени (медици - бел. ред), сега се оказва, че "Пирогов" е в най-добра ситуация и има хора да лекуват хора с COVID", каза той,


Като най-голяма грешка, довела до увеличеното разпространение на болестта, Балтов посочи фриволността да не се спазват мерките. Прогнозира обаче, че както има повече заразени, така скоро ще има и повече оздравели и допусна, че още идната седмица ще имаме по 1000 излекувани на ден. "Улиците поопустяха, слава богу, че и митингите намаляха, силно се надявам, че разумът надделя над ексцентризма", каза Балтов.

Нова идея: Бързи тестове на културните събития

Премиерът Бойко Борисов е възложил на министъра на културата Боил Банов на присъстващите на всички културни събития в страната да се правят антигенни тестове. За това съобщи самият Банов пред БНТ днес. Тестването ще е експериментално и безплатно. Банов се надява тестването да започне до края на годината. Повече подробности за идеята, за това какво представляват тези тестове и видео с изказването на министъра вижте тук.

Нови мерки в област Русе

Със заповед на Регионална здравна инспекция - Русе се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област Русе за периода от 07.11.2020 г. до 19.11.2020 г. Посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито не се допускат. Групови празненства на закрито (в т. ч сватби, кръщенета и други) трябва да се организират и провеждат при максимален брой 30 души и съобразно указанията на министъра на здравеопазването. Провеждането на масови мероприятия на открито не се допускат. Трябва да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно и дистанционна форма на работа на работниците и служителите, където е приложимо.

Мобилен оператор дарява за наемането на 100 медици в COVID отделенията

Мобилният оператор А1 ще направи дарения на три от най-натоварените болници в страната, с които да финансира наемането на медици, съобщи компанията. Болницата за спешна помощ "Н.И. Пирогов", "Александровска" и "Св. Анна" (бившата Окръжна) ще могат да привлекат около 100 лекари, сестри и санитари, които да работят в COVID отделенията на болниците през следващите месеци. Дарението има за цел да подпомогне здравната ни система в условията на нарастващ брой заболели от коронавирусна инфекция, се казва в съобщение на А1.


Изпълнителният директор на А1 България, Александър Димитров, коментира: "А1 и бизнесът в страната биха могли да помогнат за справянето с пандемията, като се ангажират с каузата и извън обичайните си бизнес операции, както направихме и през пролетта. Нещата се променят бързо и не трябва да чакаме". Зам.-шефът на "Пирогов Николай Габровски добави, че персоналът е достатъчен, но преуморен от шестте месеца постоянен труд, а доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус, са малко.

Как работят новоразкритите пунктове за тестване

Мобилни пунктове за триаж и за изследване с антигенен тест вече са открили големи столични държавни болници като "Пирогов", "Александровска", "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София. Тече организация за разкриване на пунктове и пред други държавни лечебни заведения в страната. На тези места хора със симптоми на COVID-19 могат да бъдат консултирани и да им бъде извършено изследване с антигенен тест, стана ясно днес.


Как работят мобилните пунктове - може да прочетете тук.

Общопрактикуващите лекари искат да издават направление за COVID тест при два симптома

Личните лекари казват, че работят на "супер първа линия"

© Цветелина Белутова

Личните лекари казват, че работят на "супер първа линия"


Броят на симптомите, по които да се издава направление от личните лекари за тест за COVID-19 да бъде два измежду температура, кашлица (предимно суха), силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане и недостиг на въздух, мускулна болка, кислородно насищане по-малко от 92%. Това желание на джипитата изрази доц. д-р Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари пред "Би Ти Ви". Целта е да се обхване максимум брой хора.


Вчера стана ясно, че от Националната здравноосигурителна каса предлагат тези симптоми да са пет. Предложението идва като част от преговорите между двете страни за подписване на анекс към Националния рамков договор. В средата на октомври бе анонсирано, че анексът ще бъде подписан до края на същия месец. Все още това не се случва.


"Надявам се да се взимат по-бързи решения, по-рационални", каза Киров.


Той отчете предимствата на антигенните тестове пред PCR и волята на лекарите пробите да се взимат в лаборатория, а не в кабинетите им.


Любомир Киров отново потвърди желанието на лекарите направленията да са електронни за да не бъдат поставяни личните лекари под допълнителен риск от заразяване. Той каза, че в момента в кабинета му идват хора с COVID-19, въпреки установения от здравния министър ред, който би трябвало да елиминира подобна възможност.


"Работим в супер първа линия, защото не знаем какво да очакваме", обобщи Киров.

В София влизат в сила нови мерки

Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Георги Кожухаров


В София се въвеждат допълнителни мерки заради разпространението на коронавируса, обяви кметът Йорданка Фандъкова в профила си във "Фейсбук".


От него се разбира, че от 7 ноември, събота, се забранява посещението в молове на непълнолетни деца без придружител. Решението на софийския оперативен щаб е обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти.


Друга мярка предвижда "зелени коридори" за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч. на обяд.


До седмица бившите поликлиники, а сега ДКЦ, трябва да обособят зони за клинични прегледи на хора с грипоподобни симптоми. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.


Фандъкова уверява, че екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда.

Властите обмислят и в ДКЦ да се преглеждат потенциално заразени

Обсъжда се възможността и ДКЦ-тата на територията на София да се включат в прегледите на пациенти със съмнения за коронавирус, каза днес пред журналисти здравният министър д-р Костадин Ангелов. Подробности щели да станат известни на по-късен етап. Личните лекари са против такава възможност заради смесването на потоците, което може да се получи при тях.


Според министъра в София има свободни легла за настаняване на болни с коронавирус. С доставката на нови линейки на Спешна помощ пък щяло да се намали и чакането. Вчера е имало над 530 повиквания към спешната помощ в столицата и снощи е имало забавяне, каза още Ангелов.

Корнелия Нинова е изписана от болница

Веднага след като състоянието на Корнелия Нинова се стабилизира, тя бе изписана от болницата, където бе настанена миналия петък за лечение от Ковид-19. Лечението ще продължи в домашни условия. Това съобщава пресцентърът на БСП.


Допълват, че идните дни Нинова ще възстанови работния си процес, като ще проведе онлайн заседания с Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на Парламентарната група на "БСП за България".


Нинова бе приета в болница в деня, в който сутринта имаше дори изказване от трибуната на Народното събрание, което повдигна въпроси на фона на недостига на легла в бобниците налагало ли се е хоспитализирането й. Повече за това четете тук.

В Дупница отваря триажен кабинет

От тази вечер в Дупница отваря врати триажен кабинет, в който ще се преглеждат само хора със симптоми на коронавирус. Това се разра след среща при кмета на града Методи Чимев, лекари от местната болница и представител на РЗИ-Кюстендил, съобщи "24 часа".


След прегледа хората ще получават насоки за последващи действия. Финансирането на кабинета е от бюджета на общината. Очаква се още днес в кабинета да има и антигенни тестове.


Общинската болница разполага от вчера с 35 вече легла за хоспитализиране на хора с Ковид-19, и е с готовност да разкрие още 11 легла. Частната болница е с 25 легла и с готовност за още толкова при нужда, съобщават от общината. Телефон на триажния кабинет: 0879 523 576

Коронавирусът идва в България от Франкфурт

Германският град Франкфурт е едно от местата, от които коронавирусът е внесен в България, а останалите предстои да се изяснят през следващите месеци. Това е извод от детайлно изследване на коронавируса в страната, проведено в Националния център по заразни и паразитни болести. За целта са избрани проби от заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19 - бел. авт.), групирани от различни части на страната, взети през първите четири месеца от епидемията в България.


Подробности по темата четете тук.

Съдилищата получиха право могат да отлагат дела заради коронавируса

Председателите на съдилища имат право еднократно за не повече от 14 дни да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания, а насрочените да бъдат пренасрочени за други дати заради коронавируса. Всички документи, книжа и съобщения първо трябва да се направи опит да се връчват първо на електронен адрес и едва, ако няма потвърждение за получаване в 3-дневен срок, това да се прави по общия ред. Дела могат да се отлагат, ако адвокат или неговият клиент са с констатирано заболяване или под задължителна карантина.


Това прие днес окончателно Народното събрание с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. На този етап съдилищата няма да излизат в съдебна ваканция, както бе обсъждано в началото на седмицата, а във вторник (10 ноември) се очаква Висшият съдебен съвет да обсъди и други мерки за работата на магистратите в условията на извънредната обстановка.


Подробности четете тук.

Потребителите: Не е време да се пести

Моментът не е подходящ за спестяване на пари и за големи разходи като подобрения в дома, покупка на автоомбил и др. Това показва традиционното проучавне на Националния статистически инситту сред потребителите през октомври.


Влошават се очакванията на хората и за равнището на безработица.


Повече четете тук.

Депутатите удължиха валидността на личните документи

Заради коронавируса срокът на валидност на личните документи, който изтича до 31 януари 2021 г., се удължава с шест месеца. Това реши окончателно парламентът днес с промени в закона за извънредното положение.


Целта е да няма струпвания на хора пред гишетата за подмяна на лични документи в месеците, когато се очаква ръст на заболелите. Който иска обаче, може да подмени документите си.


До момента 48 държави са признали за валидни изтеклите български лични документи.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Контактните на болни работят от дома, реши парламентът

Работник или служител, който е близък контакт на болен от коронавирус, преминава към надомна работа, ако работата му позволява това. Такива промени в Закона за извънредното положение прие парламентът на второ четене днес.


Така се регламентира т.нар. хоум офис на карантинирани заради контакт със заразен. Досега в тези случаи контактният трябваше да се разбере с работодателя как да процедира или да си вземе отпуск.

В Русе и Разград влизат в сила нови мерки

Областните щабове в Русе и Разград наложиха нови ограничителни мерки. В Русе работното време на игралните зали и заведенията за хранене и развлечения вече е ограничено, като те няма да имат право да обслужват клиенти от 23.30 ч. до 06 ч. През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове няма да бъдат допускани непълнолетни лица без придружител.


Въвежда се "зелен коридор" за хранителните магазини и аптеките и от 9 до 11 часа няма да бъдат допускани хора под 60 години. Освен това се затварят пенсионерските и танцовите клубове. Всичко това обаче няма да важи за спортните прояви и тренировките. От днес до края на месеца в област Разград няма да се допускат външни лица в специализираните институции за социални услуги, в детските домове и в домовете за възрастни. Забранени са вече груповите празненства на закрито.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Цветелина Николаева

Област София-град, Варна и Пловдив са с най-много случаи

И през последното денонощие официалните данни сочат, че най-много нови случаи на зараза са установени в област София-град - 1264. Остава тенденцията с много случаи да бъдат областите Пловдив, Благоевград, Варна и Бургас.


Ето и разпределението на останалите нови случаи по данни от Единния информационен портал: Благоевград - 199; Бургас - 266; Варна - 293; Велико Търново - 51; Видин - 23; Враца - 86; Габрово - 66; Добрич - 28; Кърджали - 25; Кюстендил - 71; Ловеч - 10; Монтана - 45; Пазарджик - 58; Перник - 98; Плевен - 68; Пловдив - 367; Разград - 32; Русе - 148; Силистра - 18; Сливен - 47; Смолян - 29; София област - 81; Стара Загора - 141; Търговище - 30; Хасково - 62; Шумен - 90; Ямбол - 58.


В графиката са данните за установените случаи от началото на епидемията по области.


Лични лекари предлагат още симптоми като основание за тест

Общопрактикуващите лекари вече имат сериозен опит с лечението на коронавируса, който показва, че повечето пациенти първоначално имат един, два, три симптома на инфекцията, а впоследствие се развиват и останалите. Ще бъде прецедент, ако човек има и петте симптома едновременно, които посочва здравната каса, за да може личният лекар да издаде направление за PCR тест. Това обяви в сутрешния блок на БНТ общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарския съюз. От 1 ноември личните лекари трябваше да разполагат с направления за PCR тест, но това още не е факт.


При този голям наплив на пациенти със симптоми на коронавирус и при изискването да са налице 5 от 7 симптома, за да има тест, ние ще трябва да си измисляме такива.


Николай Брънзалов,

общопрактикуващ лекар


Посочи, че в списъка може да се включат още симптоми и че в общия случай в кабинетите на джипитата няма как да се измери сатурацията на пациентите, например. Според него е по-логично личните лекари да издават направление за антигенен тест при симптоми, който е в пъти по-евтин и е точен и ако се налага уточнение, тогава да се прави PCR тест. "Така много повече пациенти ще бъдат тествани, включително и на места, където няма специални пунктове за това", предложи д-р Брънзалов. Според него, обаче, тестването не бива да се извършва в кабинетите на общопрактикуващите лекари, защото те се посещават и от рискови пациенти.

Томислав Дончев: Смисъл от КПП-та вече няма

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че една от мерките, прилагани през пролетта, няма никаква логика да бъде върната отново. Това е поставянето на КПП-та на входовете и изходите на населените места с цел ограничаване на придвижването. По думите му тази мярка е нужна, само когато целта е да се спре пренасянето на вируса от район с много заразени в район без почти никакви установени случаи. "В момента в България нямаме такива абсолютно чисти райони", уточни Дончев.

Продължава да расте броят на настанените в болница

На фона на зачестяващите случаи, в които болни от ковид стоят с часове в линейките докато се намери възможност да бъдат приети в болница, продължава да расте броят на хоспитализираните както и на тези, които са в интензивни отделения, сочат данните от Единния информационен портал. На брифинга в четвъртък министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че заети в страната са едва 30% от леглата.


Пулмолог: трябват ясни правила за триаж

Трябва да има дългосрочен подход и анализ на това кое работи и кое не в момента като модели за овладяване на кризата. "В момента до голяма степен имам усещането, че се разчита на общественото мнение, за да се въвеждат или да не се въвеждат някои мерки, а това е медицински проблем, който изисква медицински решения." Това коментира пред БНР пулмологът Александър Симидчиев. Напомни, че най-големият проблем не е липсата на легла и медикаменти, а кадрите в системата.


Допълни, че в момента няма бум на респираторни заболявания и затова хората със симптоми обикновено се оказват с коронавирус.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Според него са необходими ясни правила за триаж на пациентите - по спешност, по възраст, по пол, по най-различни критерии, за да може да бъдат отбременени медиците на предния фронт.

"Защото в момента истинският удар на това, което се случва, се поема от хората на предна линия - общопрактикуващите лекари, хората в спешните отделения, приемащи болните с това заболяване."

Лекар предупреди за липса на антикоагуланти

От пазара изчезнаха антикоагулантите, които се използват и при личение на ковид пациенти. Те служат за предотвратяване на кръвни съсиреци. За това сигнализира в ефира на БНТ Д-р Мария Димитрова, пулмолог в болницата "Света Каридад" в Пловдив. Допълва също, че не е безпроблемно снабдяването с лекарството ремдесивир, което става по заявка до регионалната здравна инспекция. На брифинга вчера на здравните власти бе обявено, че днес в страната се очакват още количества от медикамента.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Георги Кожухаров

Подалият оставка Данчо Пенчев се връща в РЗИ в София

Освободеният преди дни директор на столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев отново ще ръководи институцията. Той подаде оставка изненадващо в края на октомври, като не посочи мотиви за решението си, но по-късно от изказване на премиера Бойко Борисов се разбра, че причина за това е отменената карантина след отрицателен тест на президента Румен Радев, който беше контактен със заразен.


Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев обяви пред "Нова телевизия", че членове на семейството на настоящия директор на столичната здравна инспекция Илонка Маева са с положителни проби за коронавирус и тя е поставена под карантина. Заради липсата на достатъчно кадри е било предложено на Пенчев да бъде назначен за зам.-директор и той се е съгласил. Преди оставката на Пенчев Маева бе зам.-директор на ведомството.


Подробности четете тук.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Георги Кожухаров

Рекорден брой излекувани за денонощие

За последното денонощие са установени 3754 нови случая на заразени с COVID-19, показват данните на Единния информационен портал. Те намаляват като случаи на дневна база (спрямо предишните два дни, когато установените нови бяха по над 4 хил.), но като процент от направените тестове има леко покачване (виж графиката). Така очертаната тенденция от последните четири дни се запазва - над 30% от изследваните са позитивни. За денонощието тестовете са 11 131 и делът на положителните е 33.72%. Все още няма яснота каква част от тестовете са първи за изследваните или те са тествани за пореден път.Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достига 68 345 души. От тях активните са 44 118.


В болница са настанени 3 424 пациенти като 250 от тях са в интензивни структури.


София (1264), Варна (293) и Пловдив (367) са областите с най-много нови случаи.


За последното денонощие са отчетени най-много излекувани пациенти - 762 (общият им брой от началото на епидемията е 22 709). Задължителните тестове за отчитане на болните отпаднаха в края на карантината им и данните се изчисляват само по изтичането й.


Починалите се увеличават с 52, което е близо до данните за последните дни, но не е рекорд за денонощие. Общо смъртните случаи от началото на март достигат 1 518.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (155)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Престанете с това "излекувани". С какво ги излекуваха тези болни като няма нито лекарство, нито одобрена ваксина?

  Това са ОЗДРАВЕЛИ, не излекувани.

 2. 2 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Престанете с това "излекувани". С какво ги излекуваха тези болни като няма нито лекарство, нито одобрена ваксина?Това са ОЗДРАВЕЛИ, не излекувани.
  —цитат от коментар 1 на herbaltea


  Голяма част от тях изобщо не са били болни, само положителни.

 3. 3 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Престанете с това "излекувани". С какво ги излекуваха тези болни като няма нито лекарство, нито одобрена ваксина?Това са ОЗДРАВЕЛИ, не излекувани.
  —цитат от коментар 1 на herbaltea


  Пневмония се лекува с антибиотици.

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Много лъскаво заглавие. Опсимистично! Ако бяха наблегнали на това, че интензивните са вече 250 при "само" 180 преди 2 дни, т.е. прогресията си е все тъй стръмна....

  мурзилка
 5. 5
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

  Престанете с това "излекувани". С какво ги излекуваха тези болни като няма нито лекарство, нито одобрена ваксина?Това са ОЗДРАВЕЛИ, не излекувани.

  —цитат от коментар 1 на herbaltea


  Голяма част от тях изобщо не са били болни, само положителни.
  —цитат от коментар 2 на Dimitar Mogilarov


  Само раздухват масова психоза! Ние носим в нашия организтм стотици вируси и бактерии, ама не се водим заразени.

 6. 6 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  "Смъртността се увеличава, защото хората късно търсят лекарска помощ",каза Анелов.
  Най-накрая изплюха камъчето, защо е толко страшен ковида.
  Добре, че Бойко този път не позволи на щаба да го намипулира и да малтретират хората. Като не им вървят номерата набързо отчетоха намаляване на бройките, за да отчитат спат, защото затвориха училищата и се отказаха да ни хвърлят в шок и ужас.

 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Пациент, излекувал се от коронавирус, отива при личния лекар с оплаквания за трайна загуба на обоняние, вкус, влошена памет, вялост и хронична умора.
  Докторът:
  - Сестра, дайте на пациента чаена лъжичка от препарата в буркан №13.
  Пациентът лапа и плюе на пода:
  - Докторе, ама това са лайна!!???
  - Сестра, запишете в картона, че възстановихме вкусовите рецептори.
  На следващия преглед:
  - Сестра, дайте на пациента лъжичка от препарата в буркан №8.
  Пациентът поглежда с подозрение, помирисва:
  - Пак ли лайна, бе докторе!?
  - Сестра, запишете - подобрение на обонянието.
  На третия преглед:
  - Дайте на пациента лъжичка от буран...
  - ДОКТОРЕ! Ако пак ми дадеш лайна, такъв щи шибна, че свят ще ти се завие!!!
  - Сестра, запишете възстановена памет и желание за физическа активност!

 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#6] от "ggot":


  Добре, че Бойко
  —цитат от коментар 6 на ggot


  Добре, че Бойко e с медицински познания! Да не е помпиер, я!

 9. 9 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#1] от "herbaltea":

  Излекуван явно значи, че двседмичната карантина на пациента е изтекла. Не се прави вече тест.

 10. 10 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Вземането на проби и отчитането на бройки е напълно контролируем процес, ако вземат проби от 30 000 здрави хора, може да намерят 100 безсимптомни. А на взетите проби болни не се прави тест и за грип, за да докажат, че ковидът е единствената инфекция, която е причинила симптомите. Много е удобно в сезона на фирусите да правят тестове за ковид и да увеличават бройките на болните.

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  До коментар [#1] от "herbaltea":нито лекарство, нито одобрена ваксина

  Лекарства за усложненията има, и ваксина (без значение одобрена) не лекува.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 467 Неутрално

  А Гърция заприличва на диктатура. "Гръцка учителка без маска отива за 1 г. в затвора."
  https://bit.ly/362euHy

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 13. 13 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#8] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Заповедите не се издават от медицинските лица, а от министрите, а министрите се назначават от него. Респективно с негово разрешение. Само медицинско лице не може да въведе ограничителни мерки.

 14. 14 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Чистят отделенията от леките или безсимптомни случаи...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 15. 15 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Това е най-правилната мярка възрастните, които не искат да пазаруват с хората, които ходят на работа и ги считат за заразни, да могат да пазаруват самостоятелно и да не се оплакват, че някой може да ги зарази, ако те искат да се пазят.

 16. 16 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Само раздухват масова психоза! Ние носим в нашия организтм стотици вируси и бактерии, ама не се водим заразени.
  —цитат от коментар 5 на Dariya Koleva

  Тъп, хибриден трол не прави разлика между симбионти и патогени. Функционлна неграмотност? Едва ли. Хибридните тролове умишлено дрънкат глупости и откровени лъжи - целта е по-наивните да им се вържат.

  А някой знае ли причината да се забавят до сутринта данните? Да не би безотговорната власт да започна вече да прави стъкмистики и фалшификации, за да приспи стадото? Щото, сори, ама от тикви всичко очаквам - както наблюдавания в момента хаос и бардак и отказ от адекватна реакция, тъй и всевъзможни врътки в името на "икономиката", разбирай мутренския бизнес.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 338 Неутрално

  2/3 от всичките ми познати семейства са болни в момента и всички са с деца в ученическа възраст.
  Аз такъв грип досега не си спомням да е имало.

 19. 19 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  А някой знае ли причината да се забавят до сутринта данните?
  [quote#16:"wiligri"][/quote]

  Няма закъснение, преди 8 ч. се обявиха данните, няма определен час, в които да се публикуват в медиите.

 20. 20 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  А някой знае ли причината да се забавят до сутринта данните?
  [quote#16:"wiligri"][/quote]

  Няма закъснение, преди 8 ч. се обявиха данните, няма определен час, в които да се публикуват в медиите.

 21. 21 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#17] от "wiligri":

  Да, затова се бавят. Не ми викай тикво, ами отивай на пазар!

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Любопитно

  До коментар [#18] от "hifi_hifi":

  2/3 от всичките ми познати семейства са болни в момента и всички са с деца в ученическа възраст.
  Аз такъв грип досега не си спомням да е имало.
  ==============
  В кой град сте?
  Аз само съм чул, че един наш познат май бил болен от модерния грип.

  Еретик
 23. 23 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  " болница са настанени 3 424 пациенти като 250 от тях са в интензивни структури."

  Тия 250 човека в интензивното са истинската грижа за здравната ни система и обществото, техния живот е в риск, дано мнозинството от тях се върнат обратно към живота и се преборят със заразата, а на всички останали пожелавам да бъдат внимателни, да спазват в личен план няколкото прости мерки, които не изискват кой знае колко усилия, за да останем живи и здрави ! Пазете се !

 24. 24 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  В София. надявам се всички да го изкарат леко, но просто в рамките на 10-12 дни се случва всичко. Само една жена е в болница, 2-ма на антиботици, другите вкъщи ... това е от 7 семейства

 25. 25 Профил на FAN
  FAN
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Проста математика:
  1. Излекуваните/оздравелите ще започнат да стават все повече - вече минаха почти две седмици от началото на скока на случаите и сега тези, които са прескочили трапа ще започнат да влизат в статистиката на излекувани/оздравели със същия темп - починалите, с който се вливаха в статистиката на заразените.
  2. Според мен статистиката "процент положителни от взети тестове" като сравнение с това, което е било лятото не е релевантна. В момента се хората се тестват главно когато се появят симптоми. Т.е. шанса тествания да е и реално болен е много по голям. Лятото (или до скоро) огромна част от хората, които се тестваха го правеха заради пътуване. Т.е. те се тестват просто защото има правило, което ги задължава за това.

  What we do in life echoes in eternity
 26. 26 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Рекорден брой положителни, които са станали отрицателни.
  А вярно ли е това, че след боледуване от КОВИД работата не била същата, както преди това.

 27. 27 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#13] от "ggot":

  Дойдохме си на думата!
  Няма медицински решения/мерки, а имаме политически решения/мерки!

  Вива Ричард Алибегов!

  Препоръчвам ви да прочетете "Законите на Паркинсон", и по-специално примера, как се взема решение за строеж на АЕЦ!

 28. 28 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  2/3 от всичките ми познати семейства са болни в момента и всички са с деца в ученическа възраст.Аз такъв грип досега не си спомням да е имало.
  —цитат от коментар 18 на hifi_hifi


  2/3 на база 10, 100, 1 000 души...? В последната заповед има забрана за събирания на повече от 30 души.

 29. 29 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#27] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Има ли окончателно взето решение за строеж на АЕЦ?

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  До коментар [#18] от "hifi_hifi":

  Аз също познавам доста хора които упорито се тестваха докато най-накрая уцелиха позитивен резултат. Всички го изкараха като обикновен грип от тоя дето го караме всички по няколко пъти на година. Не твърдя че няма хора с усложнения но поне досега не съм чул за такива сред кръга познати.

 31. 31 Профил на _raccoon
  _raccoon
  Рейтинг: 60 Неутрално

  А защо са само 762?! При пациентите на домашно лечение вече от почти месец не се изисква негативен тест и след изтичането на 14дневната карантина, би трябвало да бъдат считани за излекувани. Преди две седмици имахме около 1500 за деня. Не вярвам половината от тях да са били хоспитализирани досега, иначе цифрите в съответната графа щяха да са съвсем различни. Явно РЗИ вече съвсем издъхва и дори данните не могат да си обработят, камо ли да връчват предписания за карантина, да не говорим за проследяване на контакти, това вече съвсем е отписано. А имаше възможност да се включи полицията по-рано или пък военните, както в Западна Европа. Не е чак толкова сложно да се обучат хора, които да вдигнат телефона, да зададат няколко стандартни въпроса и да въведат данните.
  Проспахме си всички шансове. Германия в момента изработва план за разпределение на ваксините. Логистиката за тази ваксина не е проста работа, защото за разлика от грипната в хладилника на личния лекар, за нея трябват бая минусови температури и ще е проблем както за транспортиране, така и за съхранение. Отделен е въпросът, къде кой да бъде ваксиниран, в каква последователност. Сигурен съм, че когато ваксината излезе, пак няма да знаем точно какво да правим и ще сме изненадани както при всеки първи сняг, паднал пред януари.

 32. 32 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Шега с Ковид-19 не бива!

 33. 33 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Голяма част от тях изобщо не са били болни, само положителни.
  —цитат от коментар 2 на Dimitar Mogilarov


  До коментар [#1] от "herbaltea":Излекуван явно значи, че двседмичната карантина на пациента е изтекла. Не се прави вече тест.
  —цитат от коментар 9 на Manol Nedyalkov


  Статистиката е публична, така, че съвсем точно можем да кажем... преди 14 дни - на 22ри и 23ти октомври има по 1600 случая на ден. Ако днес са "оздравели" 700 значи, 900 от откритите тогава още не са.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 34. 34 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 272 Весело

  Рекорден брой излекувани за денонощие

  КОЛКО?

 35. 35 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#1] от "herbaltea":

  Ами тези, които са били в болница, не са ли лекувани?
  Вливат им куп медикаменти, които възпрепятстват усложненията.

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#25] от "FAN":

  "В момента се хората се тестват главно когато се появят симптоми. Т.е. шанса тествания да е и реално болен е много по голям."


  Така е, отделно много хора само в рамките на седмица извършват по три теста, че после и продължават, познавам хора с по три положителни, но продължават да ги правят, защото се чувстват добре, но им трябва отрицателен тест, за да могат спешно да пътуват до Германия, или другаде, където задължително се изисква. Техните положителни тестове също влизат в общата бройка "За последното денонощие са установени ... нови случая на заразени с COVID-19, показват данните на Единния информационен портал", което грубо изкривява реалността.
  Отделно, преди два дни станах свидетел, как през лаборатория "Ремус" Бургас, зад Макдоналдс, спря 40-местен автобус със сливенска регистрация, всички се строиха, всички мургави, бял само един, който държеше един списък, и започна да ги отмята по име при влизането им в лабораторията. Лесно може да се провери. Та тук каква е "идеята", не мога да кажа, но след като се води такава обща статистика, почвам да си мисля вече, че май "трябва" да сме с много заразени, с цел допълнителни финансови резурси от ЕС, или по-бързо отпускане на одобрените такива, а не да се чакат години.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 37. 37 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  С какво са "излекувани" след като няма официален протокол за лечение на Ковид?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Знаете ли, че ако си с положителен тест, няма къде да си направиш снимка на бял дроб. Под карантина си. Трябва да изчакаш да се влошиш, разбирайте, да не можеш да си вземеш въздух, тогава те приемат в болница и ти правят снимка.
  Това организираха герб за 6 месеца.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на svg64
  svg64
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Не може да няма ден без рекорд!!!

 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#38] от "hope":

  Може да си направиш, но не на свободно, а само с направление от специалист.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 41. 41 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ще можем да се радваме едва когато броят на излекуваните изпревари броят на новозаразените и тази тенденция се запази.
  При 700 и нещо излекувани и близо 4000 новозаразени за денонощие сме далеч от този момент.

 42. 42 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 794 Гневно

  Тоя тулуп от РЗИ как има съвест да се върне??

 43. 43 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  След ударния прием в болниците на заразени с някакви симптоми ... разгеле се заговори за "триаж", защото не е тайна, че се приемат и хора със слаби симптоми, които могат да са в домашни условия... но пък така няма пари по клинична пътека. Интересно всички ли които са в интензивно отделения са на командно дишане и ако не, то колко са?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 44. 44 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  С какво са "излекувани" след като няма официален протокол за лечение на Ковид?
  —цитат от коментар 37 на Darcas


  Лекуват се усложненията предизвикани от вируса. Явно проблема в момента е, че явно в болниците има много пациенти без такива сериозни усложнения. Защо се приемат такива пациенти? ... ами клиничната пътека за лечение в болница на клиент с Ковид се увеличи преди 2-3 месеца от 600 на 1200 лв.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 45. 45 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#44] от "ь":

  Важното е бизнесът с пландемията да върви и хората да треперят от страх.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 46. 46 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 844 Неутрално

  До коментар [#32] от "sbaleev":

  Шега бива. Изопачаване на факти не бива. Пак стана трудно за истината.

  https://childrenshealthdefense.org/defender/message-of-hope-for-humanity/

 47. 47 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#1] от "herbaltea":

  Браво Това питам и аз Колко от приетите на болнично лечение са изписани като здрави Колко от влезлите в интензивните сектори са се върнали Вчера зададох тези въпроси но на трибуквеници не отговарятТочките и запетайките изчезнаха Никой не дава отговор от тези 792 оздравели колко са излезли от БОЛНИЦИТЕ

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#44] от "ь":Важното е бизнесът с пландемията да върви и хората да треперят от страх.
  —цитат от коментар 45 на andreas_hofer


  Oh Pande Mia, perché!?

 49. 49 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Пак се почна с опорката за оздравели и излекувани...
  Трололупите, оздравели можете да пишете ония дето не са пили нищо повече от чайче и аспиринче по мангъровски.
  Тия дето са били на 5 - 6 медикамента, няма как да ги впишете в опорката.
  А за всеки който е стигнал със симптоми до болница, е просто нагло и към пациента и към медиците.
  Ама то от трололупи ръчкащи ганьовци какво друго да очакваме.

 50. 50 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Тестовете са по ЕГН, не е хич трудно да кажеш дали са на същия човек или не. Сигурно има и хора, които казват грешно, за да не ги вкарат под карантина, ако е положителен теста, не знам колко биха били като процент.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 51. 51 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#49] от "StandBy":

  Тези 5-6 медикамента дето са ги пили не са били против ковид вируса, т.е. те само са помогнали на организма да преодолее инфекцията. Кое е толкова трудно да се разбере?

  Няма и намек за критика към медиците в първото ми мнение, те правят каквото могат и лекуват с каквото е известно до момента. Просто фактите са, че няма измислено лекарство до момента, което да лекува ковид-19, ерго "излекуваните" са ПРЕБОЛЕДУВАЛИ и ОЗДРАВЕЛИ.

 52. 52 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":В София. надявам се всички да го изкарат леко, но просто в рамките на 10-12 дни се случва всичко. Само една жена е в болница, 2-ма на антиботици, другите вкъщи ... това е от 7 семейства
  —цитат от коментар 24 на hifi_hifi


  Говорих с мой познат лекар. Според него в момента в София всеки трети е с ковид, без значение дали го знае или не.

 53. 53 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 349 Неутрално

  [quote#3:"Alexander97"][/quote]

  Бактерии се лекуват с антибиотици!
  (Ако е бактериална пневмония - в следствие горното ще се лекува с антибиотици.)
  При вируси, антибиотика се дава когато състоянието на пациента или историята на вируса показва повишен риск от вторична бактериална инфекция.
  Хайде поне тая проста разлика да я запомним накрая.

  Конкретния вирус още си няма достатъчно история, но има достатъчно данни за увреждания на места които са податливи и на бактериални инфекции, за това протичането на заболяването се контролира и с антибиотици!

 54. 54 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Според протокола за лечение се дават Азитромицин, аспирин и/или хепарин, парацетамол, вит. Д и вит. Ц, цинк, Селен, и ако се налага кортико-стероиди.

  Препоръчва се лека храна и избягване на цитрусовите плодове.

  С това последното не съм съгласен, но не съм медицинско лице. Парацетамолът също е със спорна ефективност.

 55. 55 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Браво, положителни новини. Вирусът си отшумява от самосебе си, поредно доказателство че всякакви мерки бяха напълно излишни и само удължиха агонията, която дори нямаше да я има ако не налагахме мерки. Хората лека полека си минават през този вирус както и през всички други, които в момента не са на мода и не пишем за тях, но пък си виреят постоянно. Както хората по горе са отбелязали наистина терминът "излекувани" е голяма глупост. 99 процента от хората с корона не ги лекуват по никакъв начин, те просто в един момент спират да дават положителен резултат от теста, повечето дори трудно могат да усетят че нещо им има а малък процент имат съвсем леки симптоми, напълно обичайни за този сезон.

 56. 56 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#42] от "#ОСТАВКА":

  Не си прав за д-р Пенчев. Тулупът е този, който му пречи да си върши работата, вместо да му помага - Бойко. Пенчев е един от малкото адекватни и хора, които са си на мястото. Въпросът е, че сам трудно може да направи някаква нормална организация, защото е претрупан с работа от март насам... Трябваше тия, които обикалят с джипките да му помогнат, а не да му се карат, че пуснал Радев от карантина... Да отпуснат бюджет, да се назначат още хора, да разпишат ясни правила...
  Даже не искам да почвам и за другия тъпанар, министъра на образованието... „В училищата няма заразени, учениците го карат леко, трябва да се учи присъствено“ - еми честито - сега през ден има починали директори или учители от ковид... Кой ще преподава присъствено?

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 57. 57 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  След "кючека" сега ще чакаме и "чубан рап" https://youtu.be/4GMJejfzlTw

 58. 58 Профил на Freerider
  Freerider
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Чисто аритметично погледнато, в България в момента има повече заразени на ден като процент отколкото най-високия рекорд досега в САЩ.
  Населението на САЩ - 330 млн., около 47 пъти по-голямо от българското.
  Вчерашния рекорден брой заразени - 121 888.
  4054 (рекордът в България от онзи ден) * 47 = 190 538.

  Ама нищо, ще се приемат "мерки", колкото да се отбие номера и така.

 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4321 Разстроено

  Смъртност от коронавирус (починали към починали плюс излекувани):
  март до август - 5,2%
  септември - 5,9%
  октомври - 7,7%
  последните седем дни - 8,9%
  Ако тази смъртност се запази, среднодневните 2885 заразени послените седем дни ще дадат след две седмици по 257 починали дневно.

 60. 60 Профил на Nevena Stoilova
  Nevena Stoilova
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.
  Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:

  март - 8
  април - 58
  май - 74
  юни - 90
  юли - 153
  август - 246
  септември - 196
  октомври - 482

  Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.

 61. 61 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2414 Разстроено

  До коментар [#12] от "Чубрица":

  Изглежда не Ви се е случвало да разберете какво наистина е диктатура...

 62. 62 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 269 Неутрално

  И как ще стане това контактните да работят от дома си? Оператора на валек как ще го направи. Ще асфалтира вкъщи? Стругаря, фрезиста, животновъда..... Тъпота.

 63. 63 Профил на iceland
  iceland
  Рейтинг: 52 Неутрално

  До коментар [#42] от "#ОСТАВКА":
  Така, както главния тулуп от има съвест да ни "управлява" вече десет години.

 64. 64 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#59] от "Patsis":

  В страните къде не се лекуват болните или лошо се лекуват някъде 5% е смъртността, 1% е къде има добра здравна система. Но това е при правени достатъчно тестове и обхванати повечето случаи. Тези 8,9% къде даваш значат само едно - много боледуват без да знаят или не търсят доктори.
  И това "излекувани" малко странно звучи за хора които са си стояли в къщи, "преболедували" е по точно.

 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  """"Контактните на болни работят от дома, реши парламентът"""" а как е примерно в Гърция?.... И въобще някой няма ли да напише статия за компенсациите които се получават в другите европейски страни? Хората трябва да разберат защо Борисов отчита излишък всяка година и защо сме най бедните "идиоти".......

 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  Имаме си и поредна провокация в хибридната война на Нечовеците срещу човеците.
  Вече открито се използват деца само по сбуквата на закона де/. Превърнати в жътварчета.
  Редно "Дневник" да ни осветли за петициата на наякоя си Радост Гогова /май така се казваше/. Шестнайсет годишна неолиберална активистка, учиничка в математическата гимназия от Пазарджик.
  Противопоставят се на дистанционното обучение. Основната им претенция била, че у дома СЕ ЗАРАЗЯВАТ по-лесно, отколкото в училището. В интервю по радиото на въпрос за здравето и живота на родителте и учителите им, отговаря, че пред тях младите било бъдещето и останалите нямали значение.
  А бе на такива в прав текст трябва да се задава въпросът "Умряха учители. Ти защо си жив!"
  Жътварите в просветното министерство и в соросовите мрежи, продължавата бруталният си поход!.

 67. 67 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Много лъскаво заглавие. Опсимистично! Ако бяха наблегнали на това, че интензивните са вече 250 при "само" 180 преди 2 дни, т.е. прогресията си е все тъй стръмна....
  —цитат от коментар 4 на Маршалов


  Какво му е оптимистичното?
  Трагедията на контактните остава..

  Хора , които даже не са и вирусоносители , нито са с положителен тест си остават на "както се разберат с работодателя".
  Което , според КТ е от неплатен отпуск , до освобождаване от работа..
  Може да бъде разбран и работодателя - има бизнес , за който са дадени пари , разчита да има персонал - а изведнъж - контактни!
  Ми вземаш друг човек , ако само това е решението законът ти дава право.

  Да не говорим и за дистанционната работа..
  Работещи по строежи , монтажници , жени от птицеферми и цехове , шофьори - да са дистанционно работещи?

  Звучи ми леко налудно..
  А с обявената от закона забрана за излизане на контактните от прага на дома , в много случаи ги обричаме на гладна смърт.

  Дали , някои сами живеещи контактни , имат у тях храна за 10 дена?
  С hope си говорихме , че не може да няма Добри Съседи , дето да презрат заканите за наказания и тъпоумните Мерки , тайно и полека , в тъмна доба , нелегално да обгрижват бедстващите Контактни.

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  А на контактните , никой не им дава болничен и това е дереджето!

 69. 69 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Можем да си говорим колкото искаме за заболели, хоспитализирани, лекуващи се вкъщи и т.н., но смъртността е нещо, за което не можем да си затворим очите. Смъртността у нас на месечна база се увеличава, и то доста.Брой на починалите от коронавирус у нас по месеци:март - 8април - 58май - 74юни - 90юли - 153август - 246септември - 196октомври - 482Ако не се вземат мерки (не непременно локдаун), зимата ще ревем.
  —цитат от коментар 60 на Nevena Stoilova


  Мерки и Теглилки!

  Одма да се взимат!
  Контакните направо трепане!

 70. 70 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#22] от "Костадин Иванов":

  Отидете да го посетите, тъкмо ще изппробвате от първа ръка колко е безвреден вируса и как добре лекуват в българските болници. Аз съм от Ловеч ( 30,000 има-няма, светло оранжева зона официално), познавам 16 заразени в момента, едната е детска учителка, един лекар, цялата ясла е под карантина. Няколко са в по-тежко състояние, но никой не е приет в болница, защото там места вече няма. Търсят медицински сестри, безплатно разбира се. И повтарям- това е една от областите с ниско разпространение на заразата...

 71. 71 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#68] от "simChо":
  Ето защо този парламент, това правителство и цялата герберска управляваща гмеж трябва да се изрине. От всички равнища на администрацията.
  ВЕДНАГА.

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Ще можем да се радваме едва когато броят на излекуваните изпревари броят на новозаразените и тази тенденция се запази.При 700 и нещо излекувани и близо 4000 новозаразени за денонощие сме далеч от този момент.
  —цитат от коментар 41 на subsonic


  То такова положение НЕ Е ИМАЛО НИКОГА!

  ЗАРАЗЕНИТЕ , СПОРЕД ПРОФ. ВИТАНОВ ОТ НОЩ , СА НЯКЪДЕ 10 ПЪТИ повече от установените с тест.
  В момента , значи ориентировъчно са 40 000.
  Болшинството са безсимптомни и нито те , нито околните се досещат че са болни и заразени. Ей така си ходят по улиците.

  А лекуваните и оздравели , в интензивните отделения са от порядъка на стотици.

  Така че , НИКОГА ЗАРАЗЕНИТЕ НЕ СА БИЛИ ПО-МАЛКО ОТ ОЗДРАВЕЛИТЕ!

 73. 73 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#68] от "simChо":Ето защо този парламент, това правителство и цялата герберска управляваща гмеж трябва да се изрине. От всички равнища на администрацията.ВЕДНАГА.
  —цитат от коментар 71 на AzDebil


  Това е и целта на путиновата хибридна война , срещу Европа!
  Да , малка България просто е част от пъзела.
  Европа!

  Да се осъществи ПОДМЯНА!
  Всяване бе паника , чувство за обърканост и тревожност.

  В Кремъл нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили , помниш ли , как експлоатираха атавистични страхове , по време на мигрантската криза?

  Сега същите рублофилски троловр са мобилизирани по ковидна линия.
  Целта е същата - паника!

 74. 74 Профил на buggie
  buggie
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Това с удължаването на валидността на документите е бошлаф работа.

  Старата ми лична карта изтичаше през октомври. Питах банката дали може с шофьорска книжка да се идентифицирам, и ми казаха че не може!

  Само с лична карта, и то с неизтекла валидност. Паспорта ми пък изтече през месец Май, но не ми и трябва в близките месеци. Наложи се да си издам нова лична карта.

 75. 75 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 396 Неутрално

  До коментар [#65] от "MPetr":

  В нормалните държави работата от вкъщи е задължителна там където може. Но не, при нас някакъв тъпанар, мислещ се за велик шеф, е оставен да решава дали служителите му да се тъпчат в метрото и след това в оупън спейс без прозорци, за да работят по 8 часа на компютъра. Работа, която може да се върши без проблем от вкъщи, но де толкова акъл от правителство от полуидиоти. Това е една от малкото мерки, които няма да натовари икономиката и да застраши малките и средни компании и ще позволи на тези, които наистина трябва да ходят физически на работа, да го правят в малко по-добри условия.

 76. 76 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Петдесет и две "сухи съчки" си заминаха. Пишлето на доцент Мангъров помръдна. Като станат над 100 на ден ще получи истинска ерекция.

 77. 77 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 349 Неутрално

  До коментар [#49] от "StandBy":Тези 5-6 медикамента дето са ги пили не са били против ковид вируса, т.е. те само са помогнали на организма да преодолее инфекцията. Кое е толкова трудно да се разбере?Няма и намек за критика към медиците в първото ми мнение, те правят каквото могат и лекуват с каквото е известно до момента. Просто фактите са, че няма измислено лекарство до момента, което да лекува ковид-19, ерго "излекуваните" са ПРЕБОЛЕДУВАЛИ и ОЗДРАВЕЛИ.
  —цитат от коментар 51 на herbaltea


  Айде ся кръгли квадратчета...
  Абе една бутилка кислород и маска да ти дам в правилния момент пак ще е лечение на заболяването, щото без него ще си угаснеш от органна недостатъчност например!
  Па после да спорим от ковидя ли си умрел или от органна недостатъчност причинена от кислороден недостиг.
  Това, че лекарствата или други форми на терапия лекуват симптоми и контролират поражения, а не просто конкретния причинител не го прави по-малко лечение... набийте си го в главите.
  Ма то студен душ може да е форма на лечение, ако си тръгнал да вдигаш 41 градуса температура, щото ако не я свалиш спешно... айдеее.
  Да не задълбавам, че една огромна част от медицината лекува точно симптоматика, хапченца за кръвно, за диабет, за артритни болки и т.н.

  И имаме кръгче и квадратче... или определен брой изкарали заболяването.
  Една част от тях са минали леко, я на крак, я на чайчета и каквото набарат вкъщи, други са лежали 10-14 дни вкъщи с един куп хапчета, трети са лежали примерно седмица вкъщи после седмица или повече в болници с хапчета и кислородни маски, за четвърти се е стигнало до интензивно... а има едни други дето добро или нищо.
  Всичките дето са го изкарали без последната група горе са оздравели... но от 2 до 4 подгрупа са излекувани.
  Разликата в случая е, че тия първите горе, щяха да са оздравели и без чайчето, но за другите липсата на лечение може спокойно да ги прати в оная последната група.

  И опорката е безумна, хвърлена ей така да внушава, че от медицина в случая нужда няма, от контрол на разпространението нужда няма, ма то сички ще го изкараме така или иначе, а и няма как да ни лекуват видите ли... то лечение нямало. Абе я идете в някое отделение па после ми говорете как няма.
  Че ако ви слуша някой ще е после ох кво стана 10% умрели и 20% инвалиди.

 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#38] от "hope":Може да си направиш, но не на свободно, а само с направление от специалист.
  —цитат от коментар 40 на hamiltonf


  ----------------
  не е вярно това.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Между другото, вече имаме повече активни случаи 44118 отколкото карантинирани 44047.
  Герб трябва да внимават с цифрите, защото пак ще събудят подозрения за манипулации.

  Любовта ще спаси света!!!
 80. 80 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  А на контактните , никой не им дава болничен и това е дереджето!
  —цитат от коментар 68 на simChо


  А тука минуси за какво?
  Контактния наистина , в най-добрия случай е неплатена.
  ТАКИВА СА ВИ НАРЕДБИТЕ!
  В Кодекса на труда понятие , като "самоизолация " няма , нямс и "квот се разберете с работодателя"..

  Па наистина , ако не се въведе патронаж и ако се спазват всички налудни мерки , ще има контактни да мрат от глад.
  Такива са ви Мерките - налудни.
  То ковидист и акъл.. .. ?

  Има хора , които без доходи в момента ,не биха се оправили.. И за това , ще си останете с блещенето по форуми.
  А вирусът се разпространява..

  Да не е , щото това с огриченията , не сте го помислили? И Мерките ви , налудни и не работят?
  Отръки ви идва сал , кротичко да нижете минуси , минуси..

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Между другото, вече имаме повече активни случаи 44118 отколкото карантинирани 44047.Герб трябва да внимават с цифрите, защото пак ще събудят подозрения за манипулации.
  —цитат от коментар 79 на hope


  А защо активните , трябва да са повече от карантинираните?

 82. 82 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#29] от "ggot":

  Ясно! Много, ама много сте далече от това, ЗА КАКВО, ВЪОБЩЕ СТАВА ДУМА!

  А Примерът е... От всички, вземащи окончателното решение, само един е наясно какво е това АЕЦ, и има ли разлика между АЕЦ и пожарен шланг. И той каго видял че ще налива вода в пясък, заявил, че няма въпроси!

 83. 83 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 383 Неутрално  До коментар [#81] от "simChо":

  Не е ли заради тези, които са в болница?

 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  До коментар [#81] от "simChо":

  Не трябва, а в момента е така.

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  Сред хората вече се шири мнението, че при по-леки симптоми не трябва да си правиш ПСР, защото ако се влошиш, не можеш да отидеш до личната да те преслуша и да те изпрати на снимка.
  Лечението при началните симптоми вече е ясно.

  Такава една “организация” има в момента, че още повече ще се изпозаразим.

  Любовта ще спаси света!!!
 86. 86 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#85] от "hope":

  Варна - рампата пред инфекциозно и спешно е задръстена с паникьосани хора с температура 37.3 от града и околията. Стресирани и изплашени старци пред инфаркт .До това доведе истерията. След случая с умрелите в линейките , спешните лекари ,горките не смеят да откажат адрес. Тия хора са подложени на нечувана жестокост и натоварване заради медийната истерия.

 87. 87 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#81] от "simChо":

  Щото той Ангелов си го каза: примерно някой си прави тест в понеделник. Излиза му положителен . Системата се ъпдейтва към сряда- четвъртък. Докато РЗИ се задейства и на чиляка му се изпише предписание ,става понеделник. В масовия случай до понеделник човека няма симптоми и е клинично здрав или по модерному-" безсимптомно болен" . И си седи в графата " активни случаи" до края на 14 - тия ден или до първи отрицателен .

 88. 88 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#81] от "simChо":Не трябва, а в момента е така.
  —цитат от коментар 84 на hope


  Ми така е и това е дереджето!
  Ковидизмът е младо , адаптивно учение!

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#81] от "simChо":Не е ли заради тези, които са в болница?
  —цитат от коментар 83 на tochka87


  Болниците са нереформирани сектори , в голяма степен.
  А повечето карантинирани са с отрицателен тест и такива си остават.

  Ако хората са карантинирани и самоизолирани , не само ще са без доходи , а и ги грози освобождаване от работа.
  Да не говорим за костеливия Призрак на Глада!
  Та карантинираните нямат право да си купят хляб - грози ги затвор, а патронаж няма.

  Ако ги няма добрите съседи , споменати от hope , дето да рискуват собственото си затваряне , глоби и затвор и нелегално обгрижват Карантинираните - чувалите за трупове , на умрели от глад карантинирани , няма да ни стигнат.

  Така е, според Мерките!
  За това и няма голям мерак , за карантина.

 90. 90 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#83] от "tochka87":

  Те в болницата не се водят "активни" ,или как?

 91. 91 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Всеки да се замисли в тази ситуация.
  Да спасим човешки животи , да не причиняваме страдание на ближните си.

  Ако сте с положителен тест викайте : "сам съм , други няма!"

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 2826 Весело

  Майтап бе Нане!

  "..През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове няма да бъдат допускани непълнолетни лица без придружител..."

  Придружителят задължително трябва да носи със себе си метла (за предпочитане да не е изкуствена" и на всеки две минути да я размахва пред непълнолетните за да разгонва вирусите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#55] от "Billy Pilgrim":

  Ей платен трол - обясни за 82% заетост на реанимациите във Франция на 6 ноември от някакво си грипче. Моля те просвети света.

  И като си тръгнал, кажи Елвис жив ли е, кацнали ли са на луната американците, рептилите, холокоста истина ли е, демократите пият ли детска кръв, да слагаме ли алумиеви шапки за 5джито, ваксините да ги избягваме ли, кога ше те чипосва Бил Гейтс....

  Разберете, троловете освен да подтискат вот за нищо друго не стават. 20% полудити, които могат да се вържат на такива малумщини никога няма да бъдат достатъчни за нищо сами по себе си.

  Нищо де - до време сте и вие:
  https://www.wired.com/story/ai-helping-pentagon-assess-disinfo-campaigns/

 94. 94 Профил на aho11691063
  aho11691063
  Рейтинг: 276 Гневно

  До коментар [#49] от "StandBy":

  Толуп праснах ти минуса с голям кеф Не съм трол просто не знам как да си напиша името Не съм ИТ-отворко Задавам този въпрос за да разбера каква е ефективността на фургонната болнична система с цялото мое уважение към всички медици от първия до последния Толуп напиши си двете имена защото това стандбу ми звучи като ку-ку

 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2638 Неутрално

  [quote#86:"pavur”

  Ако, имаше добра организация, хората нямаше да изпадат в истерия. Кой ще е спокоен, като стана ясно, че можеш да умреш на 30 години, без придружаващи заболявания, докато чакаш линейка, с дихателна недостатъчност -6 часа.


  До коментар [#88] от "simChо":

  Математиката е наука на 3000 години, гербаджийските некадърни калинки, да се научат да смятат.

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  До коментар [#93] от "sowhat":

  Ако ,неплатения 80 процентен умник ,я да видим как е било през 2017-та :https://www.thelocal.fr/20170111/french-hospitals-stretched-to-capacity-as-flu-spreads

 97. 97 Профил на Красимир Калудов
  Красимир Калудов
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Една малко по-различна идея за обхващане на случаите с пациенти, заразени с "коронавирус"

  https://burgas-reporter.com/articles/39370

 98. 98 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  [quote#86:"pavur”Ако, имаше добра организация, хората нямаше да изпадат в истерия. Кой ще е спокоен, като стана ясно, че можеш да умреш на 30 години, без придружаващи заболявания, докато чакаш линейка, с дихателна недостатъчност -6 часа.До коментар [#88] от "simChо":Математиката е наука на 3000 години, гербаджийските некадърни калинки, да се научат да смятат.
  —цитат от коментар 95 на hope


 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 270 Неутрално

  "simChо":Математиката е наука на 3000 години, гербаджийските некадърни калинки, да се научат да смятат.
  —цитат от коментар 95 на hope

  За калинките съм съгласен , виж им тъпоумните "Мерки" и въобще цялата ковидна истерия.

  А иначе какво не ти харесва в числата на карантинираните и на активните случаи?
  Не съм навътре в Ковидизма , но активни - са всички с положителен ПСР тест.
  Докато нямат отрицателен.

  Карантинирани са всички, които са в близък контакт с тях..
  Домакинството им , най-вече.
  Карантинираните по правило са отрицателни , на теста.

  Един активен, може да живее с 2,3,4 човека , а може и да е сам.
  Статутът на активен е 14 дена , а карантинирането е 10 дена.

  Защо според тебе , между двете числа , трябва да има формула и изчисление?

 100. 100 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#94] от "aho11691063":

  Граматиката,новорегистрираний?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK