На живо

Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

Избрано от редактора
Асен Балтов

© Юлия Лазарова

Асен Балтов
За последното денонощие установените новозаразени паднаха под 4 хил. след два поредни дни над тази граница и са 3754. Остава над 30% процентът положителни тестове от всички направени през денонощието - 33.72%.


Продължава да расте броят на настанените в болници - 3 424 пациенти като 250 са в интензивни структури.
Личните лекари предлагат повече симптоми, които са установили, да се включат в критериите, при които могат да издадат направление за тест, а не да са непременно посочените от здравната каса 5. Те също така искат да са налични два от тези симптоми за да може да се издаде направление.


В София бяха въведени допълнителни мерки, които предвиждат непълнолетни без придружител да не могат да влизат в моловете, между 10 и 12 ч. да могат да пазаруват хората над 65 г., а ДКЦ-тата да обособят пространства за преглед на хора със симптоми.


"Дневник" проследи на живо развитието на ситуацията през деня.

Около 300 медици от "Пирогов" са били заразени с коронавируса, имат антитела и ще влязат от утре в новите отделения за пациенти с COVID-19, за които до дни ще бъдат осигурени общо 270 легла. Това съобщи пред БНТ директорът на спешната болница Асен Балтов. "Това, че е имало най-много заразени (медици - бел. ред), сега се оказва, че "Пирогов" е в най-добра ситуация и има хора да лекуват хора с COVID", каза той,


Като най-голяма грешка, довела до увеличеното разпространение на болестта, Балтов посочи фриволността да не се спазват мерките. Прогнозира обаче, че както има повече заразени, така скоро ще има и повече оздравели и допусна, че още идната седмица ще имаме по 1000 излекувани на ден. "Улиците поопустяха, слава богу, че и митингите намаляха, силно се надявам, че разумът надделя над ексцентризма", каза Балтов.

Нова идея: Бързи тестове на културните събития

Премиерът Бойко Борисов е възложил на министъра на културата Боил Банов на присъстващите на всички културни събития в страната да се правят антигенни тестове. За това съобщи самият Банов пред БНТ днес. Тестването ще е експериментално и безплатно. Банов се надява тестването да започне до края на годината. Повече подробности за идеята, за това какво представляват тези тестове и видео с изказването на министъра вижте тук.

Нови мерки в област Русе

Със заповед на Регионална здравна инспекция - Русе се въвеждат временни противоепидемични мерки на територията на област Русе за периода от 07.11.2020 г. до 19.11.2020 г. Посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, нощни клубове и други подобни нощни заведения за развлечения на закрито не се допускат. Групови празненства на закрито (в т. ч сватби, кръщенета и други) трябва да се организират и провеждат при максимален брой 30 души и съобразно указанията на министъра на здравеопазването. Провеждането на масови мероприятия на открито не се допускат. Трябва да се създаде организация за преминаване към дистанционна форма на обучение във висшите учебни заведения, където е възможно и дистанционна форма на работа на работниците и служителите, където е приложимо.

Мобилен оператор дарява за наемането на 100 медици в COVID отделенията

Мобилният оператор А1 ще направи дарения на три от най-натоварените болници в страната, с които да финансира наемането на медици, съобщи компанията. Болницата за спешна помощ "Н.И. Пирогов", "Александровска" и "Св. Анна" (бившата Окръжна) ще могат да привлекат около 100 лекари, сестри и санитари, които да работят в COVID отделенията на болниците през следващите месеци. Дарението има за цел да подпомогне здравната ни система в условията на нарастващ брой заболели от коронавирусна инфекция, се казва в съобщение на А1.


Изпълнителният директор на А1 България, Александър Димитров, коментира: "А1 и бизнесът в страната биха могли да помогнат за справянето с пандемията, като се ангажират с каузата и извън обичайните си бизнес операции, както направихме и през пролетта. Нещата се променят бързо и не трябва да чакаме". Зам.-шефът на "Пирогов Николай Габровски добави, че персоналът е достатъчен, но преуморен от шестте месеца постоянен труд, а доброволците, които влизат в отделенията за коронавирус, са малко.

Как работят новоразкритите пунктове за тестване

Мобилни пунктове за триаж и за изследване с антигенен тест вече са открили големи столични държавни болници като "Пирогов", "Александровска", "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София. Тече организация за разкриване на пунктове и пред други държавни лечебни заведения в страната. На тези места хора със симптоми на COVID-19 могат да бъдат консултирани и да им бъде извършено изследване с антигенен тест, стана ясно днес.


Как работят мобилните пунктове - може да прочетете тук.

Общопрактикуващите лекари искат да издават направление за COVID тест при два симптома

Личните лекари казват, че работят на "супер първа линия"

© Цветелина Белутова

Личните лекари казват, че работят на "супер първа линия"


Броят на симптомите, по които да се издава направление от личните лекари за тест за COVID-19 да бъде два измежду температура, кашлица (предимно суха), силна отпадналост, загуба на вкус и/или обоняние, затруднено дишане и недостиг на въздух, мускулна болка, кислородно насищане по-малко от 92%. Това желание на джипитата изрази доц. д-р Любомир Киров - председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари пред "Би Ти Ви". Целта е да се обхване максимум брой хора.


Вчера стана ясно, че от Националната здравноосигурителна каса предлагат тези симптоми да са пет. Предложението идва като част от преговорите между двете страни за подписване на анекс към Националния рамков договор. В средата на октомври бе анонсирано, че анексът ще бъде подписан до края на същия месец. Все още това не се случва.


"Надявам се да се взимат по-бързи решения, по-рационални", каза Киров.


Той отчете предимствата на антигенните тестове пред PCR и волята на лекарите пробите да се взимат в лаборатория, а не в кабинетите им.


Любомир Киров отново потвърди желанието на лекарите направленията да са електронни за да не бъдат поставяни личните лекари под допълнителен риск от заразяване. Той каза, че в момента в кабинета му идват хора с COVID-19, въпреки установения от здравния министър ред, който би трябвало да елиминира подобна възможност.


"Работим в супер първа линия, защото не знаем какво да очакваме", обобщи Киров.

В София влизат в сила нови мерки

Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Георги Кожухаров


В София се въвеждат допълнителни мерки заради разпространението на коронавируса, обяви кметът Йорданка Фандъкова в профила си във "Фейсбук".


От него се разбира, че от 7 ноември, събота, се забранява посещението в молове на непълнолетни деца без придружител. Решението на софийския оперативен щаб е обсъдено и с ръководствата на големите търговски обекти.


Друга мярка предвижда "зелени коридори" за пазаруване на гражданите над 65 г., които да посещават хранителните магазини между 10 и 12 ч. на обяд.


До седмица бившите поликлиники, а сега ДКЦ, трябва да обособят зони за клинични прегледи на хора с грипоподобни симптоми. Екип от лекар, медицинска сестра или лаборант ще извършват преглед и при нужда ще правят кръвни изследвания и антигенен тест. Пациентът трябва предварително да е разговарял с личния си лекар, за да има направление за нужните изследвания.


Фандъкова уверява, че екипи на Общинска полиция и Столичен инспекторат продължават с контрола за носене на маски и спазване на дистанция в търговските обекти и през уикенда.

Властите обмислят и в ДКЦ да се преглеждат потенциално заразени

Обсъжда се възможността и ДКЦ-тата на територията на София да се включат в прегледите на пациенти със съмнения за коронавирус, каза днес пред журналисти здравният министър д-р Костадин Ангелов. Подробности щели да станат известни на по-късен етап. Личните лекари са против такава възможност заради смесването на потоците, което може да се получи при тях.


Според министъра в София има свободни легла за настаняване на болни с коронавирус. С доставката на нови линейки на Спешна помощ пък щяло да се намали и чакането. Вчера е имало над 530 повиквания към спешната помощ в столицата и снощи е имало забавяне, каза още Ангелов.

Корнелия Нинова е изписана от болница

Веднага след като състоянието на Корнелия Нинова се стабилизира, тя бе изписана от болницата, където бе настанена миналия петък за лечение от Ковид-19. Лечението ще продължи в домашни условия. Това съобщава пресцентърът на БСП.


Допълват, че идните дни Нинова ще възстанови работния си процес, като ще проведе онлайн заседания с Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на Парламентарната група на "БСП за България".


Нинова бе приета в болница в деня, в който сутринта имаше дори изказване от трибуната на Народното събрание, което повдигна въпроси на фона на недостига на легла в бобниците налагало ли се е хоспитализирането й. Повече за това четете тук.

В Дупница отваря триажен кабинет

От тази вечер в Дупница отваря врати триажен кабинет, в който ще се преглеждат само хора със симптоми на коронавирус. Това се разра след среща при кмета на града Методи Чимев, лекари от местната болница и представител на РЗИ-Кюстендил, съобщи "24 часа".


След прегледа хората ще получават насоки за последващи действия. Финансирането на кабинета е от бюджета на общината. Очаква се още днес в кабинета да има и антигенни тестове.


Общинската болница разполага от вчера с 35 вече легла за хоспитализиране на хора с Ковид-19, и е с готовност да разкрие още 11 легла. Частната болница е с 25 легла и с готовност за още толкова при нужда, съобщават от общината. Телефон на триажния кабинет: 0879 523 576

Коронавирусът идва в България от Франкфурт

Германският град Франкфурт е едно от местата, от които коронавирусът е внесен в България, а останалите предстои да се изяснят през следващите месеци. Това е извод от детайлно изследване на коронавируса в страната, проведено в Националния център по заразни и паразитни болести. За целта са избрани проби от заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, който причинява COVID-19 - бел. авт.), групирани от различни части на страната, взети през първите четири месеца от епидемията в България.


Подробности по темата четете тук.

Съдилищата получиха право могат да отлагат дела заради коронавируса

Председателите на съдилища имат право еднократно за не повече от 14 дни да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания, а насрочените да бъдат пренасрочени за други дати заради коронавируса. Всички документи, книжа и съобщения първо трябва да се направи опит да се връчват първо на електронен адрес и едва, ако няма потвърждение за получаване в 3-дневен срок, това да се прави по общия ред. Дела могат да се отлагат, ако адвокат или неговият клиент са с констатирано заболяване или под задължителна карантина.


Това прие днес окончателно Народното събрание с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. На този етап съдилищата няма да излизат в съдебна ваканция, както бе обсъждано в началото на седмицата, а във вторник (10 ноември) се очаква Висшият съдебен съвет да обсъди и други мерки за работата на магистратите в условията на извънредната обстановка.


Подробности четете тук.

Потребителите: Не е време да се пести

Моментът не е подходящ за спестяване на пари и за големи разходи като подобрения в дома, покупка на автоомбил и др. Това показва традиционното проучавне на Националния статистически инситту сред потребителите през октомври.


Влошават се очакванията на хората и за равнището на безработица.


Повече четете тук.

Депутатите удължиха валидността на личните документи

Заради коронавируса срокът на валидност на личните документи, който изтича до 31 януари 2021 г., се удължава с шест месеца. Това реши окончателно парламентът днес с промени в закона за извънредното положение.


Целта е да няма струпвания на хора пред гишетата за подмяна на лични документи в месеците, когато се очаква ръст на заболелите. Който иска обаче, може да подмени документите си.


До момента 48 държави са признали за валидни изтеклите български лични документи.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Контактните на болни работят от дома, реши парламентът

Работник или служител, който е близък контакт на болен от коронавирус, преминава към надомна работа, ако работата му позволява това. Такива промени в Закона за извънредното положение прие парламентът на второ четене днес.


Така се регламентира т.нар. хоум офис на карантинирани заради контакт със заразен. Досега в тези случаи контактният трябваше да се разбере с работодателя как да процедира или да си вземе отпуск.

В Русе и Разград влизат в сила нови мерки

Областните щабове в Русе и Разград наложиха нови ограничителни мерки. В Русе работното време на игралните зали и заведенията за хранене и развлечения вече е ограничено, като те няма да имат право да обслужват клиенти от 23.30 ч. до 06 ч. През деня в този тип заведения, както и в молове и търговски центрове няма да бъдат допускани непълнолетни лица без придружител.


Въвежда се "зелен коридор" за хранителните магазини и аптеките и от 9 до 11 часа няма да бъдат допускани хора под 60 години. Освен това се затварят пенсионерските и танцовите клубове. Всичко това обаче няма да важи за спортните прояви и тренировките. От днес до края на месеца в област Разград няма да се допускат външни лица в специализираните институции за социални услуги, в детските домове и в домовете за възрастни. Забранени са вече груповите празненства на закрито.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Цветелина Николаева

Област София-град, Варна и Пловдив са с най-много случаи

И през последното денонощие официалните данни сочат, че най-много нови случаи на зараза са установени в област София-град - 1264. Остава тенденцията с много случаи да бъдат областите Пловдив, Благоевград, Варна и Бургас.


Ето и разпределението на останалите нови случаи по данни от Единния информационен портал: Благоевград - 199; Бургас - 266; Варна - 293; Велико Търново - 51; Видин - 23; Враца - 86; Габрово - 66; Добрич - 28; Кърджали - 25; Кюстендил - 71; Ловеч - 10; Монтана - 45; Пазарджик - 58; Перник - 98; Плевен - 68; Пловдив - 367; Разград - 32; Русе - 148; Силистра - 18; Сливен - 47; Смолян - 29; София област - 81; Стара Загора - 141; Търговище - 30; Хасково - 62; Шумен - 90; Ямбол - 58.


В графиката са данните за установените случаи от началото на епидемията по области.


Лични лекари предлагат още симптоми като основание за тест

Общопрактикуващите лекари вече имат сериозен опит с лечението на коронавируса, който показва, че повечето пациенти първоначално имат един, два, три симптома на инфекцията, а впоследствие се развиват и останалите. Ще бъде прецедент, ако човек има и петте симптома едновременно, които посочва здравната каса, за да може личният лекар да издаде направление за PCR тест. Това обяви в сутрешния блок на БНТ общопрактикуващият лекар д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарския съюз. От 1 ноември личните лекари трябваше да разполагат с направления за PCR тест, но това още не е факт.


При този голям наплив на пациенти със симптоми на коронавирус и при изискването да са налице 5 от 7 симптома, за да има тест, ние ще трябва да си измисляме такива.


Николай Брънзалов,

общопрактикуващ лекар


Посочи, че в списъка може да се включат още симптоми и че в общия случай в кабинетите на джипитата няма как да се измери сатурацията на пациентите, например. Според него е по-логично личните лекари да издават направление за антигенен тест при симптоми, който е в пъти по-евтин и е точен и ако се налага уточнение, тогава да се прави PCR тест. "Така много повече пациенти ще бъдат тествани, включително и на места, където няма специални пунктове за това", предложи д-р Брънзалов. Според него, обаче, тестването не бива да се извършва в кабинетите на общопрактикуващите лекари, защото те се посещават и от рискови пациенти.

Томислав Дончев: Смисъл от КПП-та вече няма

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че една от мерките, прилагани през пролетта, няма никаква логика да бъде върната отново. Това е поставянето на КПП-та на входовете и изходите на населените места с цел ограничаване на придвижването. По думите му тази мярка е нужна, само когато целта е да се спре пренасянето на вируса от район с много заразени в район без почти никакви установени случаи. "В момента в България нямаме такива абсолютно чисти райони", уточни Дончев.

Продължава да расте броят на настанените в болница

На фона на зачестяващите случаи, в които болни от ковид стоят с часове в линейките докато се намери възможност да бъдат приети в болница, продължава да расте броят на хоспитализираните както и на тези, които са в интензивни отделения, сочат данните от Единния информационен портал. На брифинга в четвъртък министърът на здравеопазването Костадин Ангелов обяви, че заети в страната са едва 30% от леглата.


Пулмолог: трябват ясни правила за триаж

Трябва да има дългосрочен подход и анализ на това кое работи и кое не в момента като модели за овладяване на кризата. "В момента до голяма степен имам усещането, че се разчита на общественото мнение, за да се въвеждат или да не се въвеждат някои мерки, а това е медицински проблем, който изисква медицински решения." Това коментира пред БНР пулмологът Александър Симидчиев. Напомни, че най-големият проблем не е липсата на легла и медикаменти, а кадрите в системата.


Допълни, че в момента няма бум на респираторни заболявания и затова хората със симптоми обикновено се оказват с коронавирус.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Според него са необходими ясни правила за триаж на пациентите - по спешност, по възраст, по пол, по най-различни критерии, за да може да бъдат отбременени медиците на предния фронт.

"Защото в момента истинският удар на това, което се случва, се поема от хората на предна линия - общопрактикуващите лекари, хората в спешните отделения, приемащи болните с това заболяване."

Лекар предупреди за липса на антикоагуланти

От пазара изчезнаха антикоагулантите, които се използват и при личение на ковид пациенти. Те служат за предотвратяване на кръвни съсиреци. За това сигнализира в ефира на БНТ Д-р Мария Димитрова, пулмолог в болницата "Света Каридад" в Пловдив. Допълва също, че не е безпроблемно снабдяването с лекарството ремдесивир, което става по заявка до регионалната здравна инспекция. На брифинга вчера на здравните власти бе обявено, че днес в страната се очакват още количества от медикамента.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Георги Кожухаров

Подалият оставка Данчо Пенчев се връща в РЗИ в София

Освободеният преди дни директор на столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев отново ще ръководи институцията. Той подаде оставка изненадващо в края на октомври, като не посочи мотиви за решението си, но по-късно от изказване на премиера Бойко Борисов се разбра, че причина за това е отменената карантина след отрицателен тест на президента Румен Радев, който беше контактен със заразен.


Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев обяви пред "Нова телевизия", че членове на семейството на настоящия директор на столичната здравна инспекция Илонка Маева са с положителни проби за коронавирус и тя е поставена под карантина. Заради липсата на достатъчно кадри е било предложено на Пенчев да бъде назначен за зам.-директор и той се е съгласил. Преди оставката на Пенчев Маева бе зам.-директор на ведомството.


Подробности четете тук.


Коронавирусът в България: Минусът се оказа плюс - в "Пирогов" има 300 медици с антитела (хронология)

© Георги Кожухаров

Рекорден брой излекувани за денонощие

За последното денонощие са установени 3754 нови случая на заразени с COVID-19, показват данните на Единния информационен портал. Те намаляват като случаи на дневна база (спрямо предишните два дни, когато установените нови бяха по над 4 хил.), но като процент от направените тестове има леко покачване (виж графиката). Така очертаната тенденция от последните четири дни се запазва - над 30% от изследваните са позитивни. За денонощието тестовете са 11 131 и делът на положителните е 33.72%. Все още няма яснота каква част от тестовете са първи за изследваните или те са тествани за пореден път.Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достига 68 345 души. От тях активните са 44 118.


В болница са настанени 3 424 пациенти като 250 от тях са в интензивни структури.


София (1264), Варна (293) и Пловдив (367) са областите с най-много нови случаи.


За последното денонощие са отчетени най-много излекувани пациенти - 762 (общият им брой от началото на епидемията е 22 709). Задължителните тестове за отчитане на болните отпаднаха в края на карантината им и данните се изчисляват само по изтичането й.


Починалите се увеличават с 52, което е близо до данните за последните дни, но не е рекорд за денонощие. Общо смъртните случаи от началото на март достигат 1 518.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK