Съдилищата могат да отменят за 14 дни всички заседания и да отлагат дела заради коронавируса

Дела да могат да се отлагат, ако адвокат или неговият клиент са с констатирано заболяване или под задължителна карантина

© Николай Дойчинов

Дела да могат да се отлагат, ако адвокат или неговият клиент са с констатирано заболяване или под задължителна карантинаПредседателите на съдилища имат право еднократно за не повече от 14 дни да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания, а насрочените да бъдат пренасрочени за други дати заради коронавируса.


Да се прави опит всички документи, книжа и съобщения да се връчват първо на електронен адрес и едва ако няма потвърждение за получаване в 3-дневен срок, да се прави по общия ред. Дела да могат да се отлагат, ако адвокат или неговият клиент са с констатирано заболяване или под задължителна карантина.


Това прие днес окончателно Народното събрание с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. На този етап съдилищата няма да излизат в съдебна ваканция, както бе обсъждано в началото на седмицата, а във вторник (10 ноември) се очаква Висшият съдебен съвет да обсъди и други мерки за работата на магистратите в условията на извънредната обстановка.
Със промените се въвеждат и други възможности и правила за действие не само в съдебната система. Регламентира се работник или служител, който е близък контактен, да премине към работа от разстояние или от вкъщи, ако работата позволява това, след като писмено уведоми работодателя или органа, който го е назначил.


Срокът на валидност на личните карти и паспорти, който изтича между 13 март 2020 г. и 31 януари 2021 г., се удължава с 6 месеца, като междувременно документите са валидни. По искане на гражданин лична карта и паспорт могат да се издават и преди да изтече удълженият срок.


Чужденци или граждани на ЕС могат да напуснат страната, ако в държавите им срокът на документите е удължен. Краткосрочно пребиваващите в България чужденци могат да кандидатстват за продължаване на разрешения срок с 3 месеца по хуманитарни причини заради извънредните обстоятелства.


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в страната - тук. По-важните новини по темата от света - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK