Как работят мобилните пунктове за диагностика на коронавирус

Пунктът пред "Пирогов"

© Георги Кожухаров

Пунктът пред "Пирогов"По нареждане на здравния министър до днес пред всички големи болници в страната трябваше да се появят мобилни приемни, в които да се преглеждат само хора, които имат съмнения, че са заразени с коронавирус. Целта е те да не се смесват с другите пациенти. Изискването важи за университетските болници и тези с над 50% държавно участие.


В мобилните пунктове лекари ще преглеждат хората, а при съмнения за коронавирус ще се прави безплатен антигенен тестове. Ако резултатът от него е положителен, пациентът ще се насочва към личния лекар за издаване на направление за PCR тест.


"Всеки български гражданин, който счете себе си за спешен или пък счете себе си, че има нужда да бъде консултиран или да му бъде извършено изследване. Няма да има по никакъв начин лимитиране на хората, които имат нужда да бъдат пред тези пунктове", коментира преди дни идеята министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
Мобилните пунктове са разположени в идентични контейнери, подобни на тези, използвани по строителните обекти. Те са произведени и доставени от една и съща фирма - Top House, установи проверка на "Дневник". Днес здравният министър обяви, че покупката се извършва от лечебните заведения. Проф. Ангелов допълни, че пред всички предвидени болници в София те са поставени, докато в страната процесът е в ход.


Мобилните пунктове са в идентични контейнери

© Георги Кожухаров

Мобилните пунктове са в идентични контейнери


За момента болниците плащат и антигенните тестове, които се използва в пунктовете. "Парите ще им бъдат възстановени. От следващата седмица тестовете ще се плащат от държавата. Приключват процедурите, търсим най-добрия тест на най-добра цена", коментира проф. Ангелов. Той призова на тест да не се подлагат здрави хора без симптоми.


Организацията пред "Пирогов"


В 11 часа пред контейнера, изпълняващ ролята на мобилен пункт пред "Пирогов", има десетина души. Те са служители на Министерство на икономиката. Оказва се, че през деня мобилният пункт работи основно с групи от предприятия, държавни ведомства и т.н. Въпреки това през последното денонощие през него са преминали около 150 души, казва директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Би Ти Ви.


Контейнери има встрани от главния вход на университетска болница "Свети Иван Рилски". Те обаче не са за консултации, а за преминаване през PCR тест

© Георги Кожухаров

Контейнери има встрани от главния вход на университетска болница "Свети Иван Рилски". Те обаче не са за консултации, а за преминаване през PCR тест


Индивидуалните пациенти трябва да минат през регистратурата на главния ход на "Пирогов", след което да бъдат прегледани в т.нар. "триажен кабинет". В него предимство имат докараните с линейка и хората в тежко състояние, докато по-леките случаи може да се наложи да почакат.


Проф. Балтов обясни, че главният вход на спешната болница вече се ползва само от пациенти със съмнения за коронавирус, за да няма смесване с хора с други проблеми. Контейнерите пък се ползвали и като своеобразна чакалня от тези, които трябва да бъдат прегледани, но не са спешни.


Пред Военномедицинска академия мобилен пункт за консултации не се вижда. От ПР отдела на болницата разбирам, че няма нужда от такъв. "При нас потоците отдавна са отделени. Хората със съмнения за коронавирус се преглеждат в инфекциозната клиника, която е в отделна сграда", коментира пред "Дневник" пиарът на ВМА Соня Колчакова.


В двора на инфекциозна болница има табела, която насочва към приемната за хора със съмнения за коронавирус

© Георги Кожухаров

В двора на инфекциозна болница има табела, която насочва към приемната за хора със съмнения за коронавирус


Разделение на потоците има и в болницата за заразни и паразитни болести проф. "Иван Киров". На всички сгради, в които хора със съмнения за коронавирус не трябва да влизат, има надписи те да се обръщат към координационния център. Към него насочва и нарочна табела в двора. Пред приемната в ранния следобед имаше само един човек.


Процедурата трае до 20 минути


От вчера мобилен пункт за преглед има и пред "Александровска болница". Около 12 часа пред него няма никого, като докторът и сестрата видимо скучаят.


"Идеята на фургоните е още на вратата да отсеем и разпознаем пациентите с остри респираторни заболявания, тези, които са съмнителни за коронавирусна инфекция. Процедурата ще трае между 15 и 20 минути заедно с регистрацията и протокола", казва пред "Нова телевизия" началникът на спешното отделение към УМБАЛ "Александровска" д-р Николай Хубанов. Според него новите антигенни тестове имат по-добра чувствителност за разпознаване на коронавирусни частици. "Опашки могат да бъдат избегнати само с ясна представа в населението, че не е необходима паника, че системата работи", допълва той.


Пунктът пред "Александровска болница"

© Георги Пауновски

Пунктът пред "Александровска болница"


Мобилен пункт за преглед има и пред Пета градска болница в София. Пред БНТ нейният директор д-р Борил Петров обясни, че той ще работи денонощно.


"Колегите, които са в приемния спешен кабинет, когато преценят, че пациентът има съмнителни симптоми, ще го преглеждат в този пункт. Екипът ще прецени след прегледа дали трябва да се направи бърз антигенен тест, тъй като той е най-точен, когато пациентът има симптоми", поясни д-р Петров.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK