Трети ремонт на Борисовата градина, този път за 10 млн.лева

Алея в Борисовата градина-историческата част, където предстои ремонт.

© Юлия Лазарова

Алея в Борисовата градина-историческата част, където предстои ремонт.Ремонт на Борисовата градина - историческата част бе одобрен на последната сесия на Столичния общински съвет. В дневния ред точката беше включена накрая като допълнителна и мина с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и на трима от БСП. Същата зона на парка - от езерото "Ариана" до "Алея Яворов", бе ремонтирана през 2011 г., после през 2016 г. а сега пак ще се обновява с над 10 млн.лева.


Парите се отпускат по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. (ОПРР) и докладът с предложението за ремонт е внесен в СОС още на 31 декември 2019 г. Вносителят, Йоана Христова от ГЕРБ, тогава зам.-кмет по екологията, изтъква в мотивите, че "сред основните документи, които се изискват, съгласно правилата на финансиращата програма, е Решение на СОС".


Борис Бонев: Общината първо кандидатства, после общинският съвет одобрява
Тогава (на 31 декември 2019 г.) Столичната община е кандидатствала за финансиране, макар да е нямала одобрение от СОС, според Борис Бонев, независим общински съветник от "Спаси София".


"Изискване на управителния орган на ОПРР (това е Министерството на регионалното развитие и благоустройството - МРРБ) е да се подаде заявление до 31 декември 2019 г. и то да има одобрение от общинския съвет. Това одобрение, обаче, стана чак сега, 10 месеца след кандидатстването", добави той.


Общината има споразумение с МРРБ и правят "шашма с датите", смята и Марта Георгиева, съветник от "Демократична България". Според нея Столичната община е кандидатствала по спешност, за да не изпусне финансирането, а после е уредила нужното одобрение от СОС.


Езерото с лилиите ще бъде обновено според проекта за ремонт..

© Юлия Лазарова

Езерото с лилиите ще бъде обновено според проекта за ремонт..


Лорита Радева: Общината има договорен списък с обекти


Няма "шашма", просто общината има договорен през 2016 г. списък с обекти, които да се финансират по проект "Интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 г." по ОПРР с обща сума 275.8 млн.лева. Строителните работи трябва да приключат до 2022 г.


Ремонтът на Борисовата градина е в резервните обекти на списъка и когато се оказало, че остават пари от общата сума, Столичната община спешно кандидатствала с този обект.


"Всъщност само даде заявка, че ще кандидатства, а за това не се изисква гласуване от СОС, обясни Лорита Радева от ГЕРБ, председател на общинската комисия по околна среда, за "Дневник".


От екипа на кмета Йорданка Фандъкова също заявиха, че общината тепърва ще кандидатства за финансиране по проекта.


МРРБ: Липсата на решение на СОС не пречи


След запитване на "Дневник" от управляващия орган на ОПРР - Министерството на регионалното развитие и благоустройството, потвърдиха, че общината е подала проектното предложение за ремонта в крайния срок - 31 декември 2019 г. Но нямало проблем с липсата на одобрение от СОС в него.


"Съгласно закона за управление на средствата от европейските фондове и Вътрешните детайлни правила, ако оценителната комисия е установила пропуски като липса на решение на СОС, това не води до неспазване на изискването за подаване в рамките на срока, определен в Насоките за кандидатстване".


Централната част ще се ремонтира за трети път от 2011 г.


Централната част на Борисовата градина - алеи и осветление, е обновявана през 2011 г. Тя е със статут на архитектурно-исторически резерват. "Тогава проектът бе прегледан от Института за паметниците на културата (вече НИНКН). Сега няма да променяме алейната мрежа и ще повторим същата графика - отстрани с малките павета за оттичане на водата, казва Радева.


По проект на ландш. арх. Георги Георгиев-Геш през 2016 г. са ремонтирани общо 20 дка алеи. Тогава те пак са асфалтирани, а в краищата им са поставени паважни ивици. Тогава е обновена и голямата детска площадка със слончето. Поставено е и видеонаблюдение по централните алеи. Цената на ремонта е 1.7 милиона лева. Сега в същата част на парка пак ще се обновяват алеи и осветление, пак ще се монтира видеонаблюдение, както и поливната система.


Настилка на алея в парка, която се нуждае от ремонт.

© Юлия Лазарова

Настилка на алея в парка, която се нуждае от ремонт.


В резервния списък за ремонт на обекти на градската среда в София с пари от ОПРР са посочени и градината "Св.Георги" с прилежащите територии на бул. "Патриарх Евтимий", градината "Св.Никола" на ул. "Пиротска" и ул. "Опълченска", както и строителство на улица в местността "Къро" в НПЗ "Изток" - до бул. "Цариградско шосе".


Трябваше да изберем от този резервен списък и най-доброто според мен е историческата част на Борисовата градина, аргументира се Радева. Друг е въпросът защо в целия списък са включени само обекти в центъра на града.


Детската площадка със слончето бе обновена през 2016 г.

© Юлия Лазарова

Детската площадка със слончето бе обновена през 2016 г.


Допуска се и финансиране на тротоари и велоалеи в кварталите


В конкретната приоритетна ос на ОПРР се допуска да се финансират междублокови пространства, детски и спортни площадки, ремонт на тротоари, велоалеи, пешеходни зони Все елементи, от които софиянци и градът имат далеч по-сериозна нужда. Можеха да изберат друг обект, който не е ремонтиран, да влязат в кварталите, както непрекъснато обещават, критикува избора на Борисовата Марта Георгиева.


"Убедена съм, че приносът за града, който да дойде с привлечени европейски средства, не трябва да се локализира към една малка общност - междублоково пространство, дори да са в четири района. То не може да се сравни с ценността и значението на обществено пространство като Борисовата градина - историческата част. Това е сърцето на София", заяви Радева.


Паркът все още няма свой подробен план


Паркът все още няма приет Подробен устройствен план (ПУП). В такъв случай няма как да се издаде виза за проектиране и разрешение за строеж за ремонтните дейности, посочва Георгиева още един проблем, който може да възникне, заради "бързането на общината да усвои едни европейски пари", по думите й.


Главният проектант на подготвяния ПУП на парка, проф. арх. Атанас Ковачев, заяви, че новият ремонт не е бил съгласуван с него. "Научавам от медиите, че тази сума (10 млн.лева) е гласувано да се изпълни, но аз нямам информация", каза той за "Дневник".


Няма да се променя алейната мрежа


Липсата на действащ ПУП на парка не е проблем, защото планираният нов ремонт няма да променя алейната мрежа, нито ширината на алеите, нито профила им, контрира Радева.


"Целта е да се върви по един и същи тертип - да не личи кога е правено (ремонта) - през 2016-а ли, през 2019-а ли, защото на това място се пипа изключително внимателно и всичко трябва да е в един стил", очерта тя концепцията на Столичната община за дейностите в Борисовата градина.


Гражданите могат да подадат мненията си за планирания ремонт в район "Средец" до 10 ноември включително.


Централна алея, чиято настилка трябва да се подмени.

© Юлия Лазарова

Централна алея, чиято настилка трябва да се подмени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  КъФ е пролема !!! Фирмите за работа реват, матряла плаща.

 2. 2 Профил на georgi_mihailov
  georgi_mihailov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да го дадът на тези дето ремонтиран Западен парк.
  Предпоследно бяха обещали да е готов тази година, така че следващата ще са свободни.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  Личи си, че целта е просто да се гепят едни пари, бърза се, не са спазени много изисквания, няма ПУП, ясни планове, ей така се действа пак .... фирмата със сигурност вече е ясна, ще се направи ремонтът за 5-6 млн. максимум, останалото ще се окраде .....

  Вижте състоянието на асфалта по алеите. И това е при ремонт през 5 години ... това не е нормално, ще речеш че по тия алеи не ходят хора, а се движат ТИР-ове ..... представете си как се е пестяло от материали, за да има повече за крадене.

 5. 5 Профил на rosen_a
  rosen_a
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В Западния парк нещата са ТРАГИЧНИ ! Работниците са няколко човека (без никакъв опит и познания), целият парк е строителна площадка, а качеството на това което е "направено" е под всякаква критика .
  РЕЗИЛ !!!!!!

 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1300 Весело

  (Бойко) Борисовата градина. ;)

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  3 мандата, 3 ремонта. Ся кво искате. Поне няма как да се оправдават с предишно управление извън самите себе си.

  мурзилка
 8. 8 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това да се ремонтират парковете.

  The best way to predict the future is to invent it.
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Абе то лошо няма, но за трети път за девет години? А и 10 млн.лв. са огромна сума.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Много се краде от твоите аверчета.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Какви са гаранционните срокове знаеш ли?
  А министерската буля лорита знае ли???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  Защо не ни кажеш за гаранционните срокове и защо асфалтът е толкова тънък?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Ремонта не е бил от Ариана до Алея Яворов, а от Ариана до езерото с лилиите. Нагоре до Яворов не е ремонтирано и алеите там са в трагично състояние.

 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":
  До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Има огромна разлика как изглеждат парковете сега и как изглеждаха по времето на вашето управление. Това се постига с пари. Аз плащам, аз решавам. Това което реша аз, това става. Вие само мрънкате и хленчите жално.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Кога е било това наше управление другарю?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Чакам да ни кажеш за гаранционните срокове на тези ремонти.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 293 Любопитно

  За десет милиона може да се направи канализацията на някое от селата на СО, това шефката на комисията за околна среда знае ли го?

 18. 18 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Да не си Борисов, оня с жипката и нашите пари, дето решава кому и за какво да ги даде?

 19. 19 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 307 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":

  И защо се стига до толкова чести ремонти не се замисляте, или имате участие в разпределянето на парите и това не Ви интересува?!

 20. 20 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Любопитно

  До коментар [#13] от "Венко":

  Така е, не са ремонтирани и са в ужасно състояние, но това не струва 10 млн.лв., даже и осветление да се направи, даже и поливна система да се направи. И 5 млн. не струва.
  А къпалнята стои затворена вече не знам коя година, виж, ако дадат 10 млн.лв. да я купят от мутрите и да я ремонтират - съгласен.

 21. 21 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 684 Любопитно

  Принципно няма лошо да се асфалтира около Маймунарника и Лилии. Въпросът е как при вече два многомилионни ремонта тези зони са пропуснати или не се е стигнало до тях.

 22. 22 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Мисля, че след множество примери резултатът е предварително ясен - грозно и непрактично, но за сметка на това скъпо.

 23. 23 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Краде се като за последно от другарите от ГЕРБ в София , начело е другарката Фандъкова , която е все още с червен партиен билет в джоба !
  Жалък народ , заслужава си геноцида на който е подложен !
  Вижте за пример Западен парк в какво състояние е !
  Там съм играл още като ученик по поляните преди 100 години (образно казано) ! !

 24. 24 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  с месеци дървета блокират основни пътеки в ловния парк, те тръгнали основен ремонт да правят. поддръжка, ремонти ще ми правят

 25. 25 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Вашето комунистическо управление. Което никога няма да се върне. Оттук нататък ще ви управлявам аз. И не само вас. Свиквайте.

  The best way to predict the future is to invent it.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  За кои години хортуваш другарю? Когато се изградиха вашите икони б. и мадам Ф. ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  Кажи за гаранциите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на Мишо Петров
  Мишо Петров
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Фандъкова и Чобанов - крадци на десетилетието!

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  В Самоков или в Банкя ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#28] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Гаранция - Франция.
  Бегай да купиш яйца от помаците. По 50 стотинки бройката.
  Шегувам се, знам че нямаш тази възможност :):):)

  The best way to predict the future is to invent it.
 32. 32 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2592 Неутрално

  Жалният комунистически рев е музика за ушите ми. Знам, че комунистите сте гладни. Все така ще бъде. Да не сте хвърляли храна.Взимайте си цървулите и се връщайте в селата, където сте се пръкнали.
  —цитат от коментар 26 на EU defender


  Е как па така все комунистически фамилии държат харченето на бюджета на Столична Община? Всякакви играчи, от деца на генерали крали от ГУСВ до компании които строят жилища за герберуги с персонални асансьори и 90кв,м гаражи?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":

  По-големи комунисти от ГЕРБ няма. Неслучайно е пълно и с ДС агенти при вас.

 36. 36 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2631 Неутрално

  До коментар [#26] от "EU defender":

  Кажи защо след ремонти на всеки 5 години, настилката е в това състояние, гербаджийче, остави приказките за комунисти ??? Колко окрадохте ??

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":Да не си Борисов, оня с жипката и нашите пари, дето решава кому и за какво да ги даде?
  —цитат от коментар 18 на boevbisser


  Не, той ми е шофьор. Аз съм на задната седалка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#34] от "pamela":

  Данче, ти ли си бе кака? Личите си съветските кадри !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#36] от "Alex Ivanov":

  Краде се много НО за сметка на това РЕДОВНО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3139 Весело

  До коментар [#37] от "EU defender":

  Значи - Нанков, доообре. И той е специалист по асфалта.
  Весел уикенд на всички, аз на Витоша няма да ида, но на разходка - задължително.

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2800 Весело

  До коментар [#38] от "КМЕТ В СЯНКА":

  По принцип празнува поздравения. И защо да съм Данче, като може и да съм Майче?

 44. 44 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Близко до министерски съвет са разкопките от древна Сердика. Та там улицата още е в добро състояние. Заради едни крадци подсещам.

  SHADOWS of SOFIA
 45. 45 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  как беше - ВИДИМИ ГЕРБЕРСКИ РЕЗУЛТАТИ

  мислете на изборите, че тия вече крадат по най-наглия възможен начин

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#46] от "Корки":

  Опитвам се само да помогна на другарят ти мила.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 875 Неутрално

  РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ, ДА!

 49. 49 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3413 Весело

  2050 година- петдесети юбилеен ремонт на автомагистрала Хемус.

 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално
 51. 51 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Ами ,нали софиянци си я избраха Фандъкова за кой......за пети мандат май? Тази е толкова безскрупулна и хитра , колкото петима евреи!
  Ремонти на ремонти до дупка!

  Тук посади лале , там боцне мушкато и гражданята с оФчи поглед тичкат да гласуват отново и отново за нея , без да си дават трезва сметка колко много можеше да се направи в столицата с милиардите прахосани за обекти от чийто ремонти някои хора станаха милионери в евро!
  В същото време цели квартали тънат до уши в кал и тиня,без елементарна инфраструктура ,тротоари,осветление....

 52. 52 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  До коментар [#8] от "EU defender":Абе то лошо няма, но за трети път за девет години? А и 10 млн.лв. са огромна сума.
  —цитат от коментар 9 на boevbisser


  Ремонтират се различни части. На теб харесва ли ти централната алея да е с дупки?

 53. 53 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4453 Неутрално

  Иначе, заглавието в стил "другарю старшина, Иванчо пак иска отпуска" кърти.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  И въпреки това “софиянци” гласуваха за Фандупкова и ГРОБ?!? Ма пак глсувайте за тия свини

 56. 56 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Някои журналисти се превърнаха във виртуози да поднасят добрите новини като лоши.
  —цитат от коментар 54 на Alarmstufe: Rot


  да правиш ремонт при положение, че поддръжката на парка е нулева е като да сложиш нов двигател и на налееш масло. е затова не ставате

 57. 57 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2382 Весело

  Не виждам нищо лошо в това да се ремонтират РЕМОНТИТЕ НА РЕМОНТИТЕ(...парковете...).
  —цитат от коментар 8 на EU defender

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 58. 58 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това да се ремонтират парковете.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  Ако си извадиш главата от задника на Баце може и да видиш.

 59. 59 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в това да се ремонтират парковете.
  —цитат от коментар 8 на EU defender


  Всяка година! После - ремонт на ремонта!

  Какво стана с ремонта на Западен парк, др. гербер?

 60. 60 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":До коментар [#10] от "КМЕТ В СЯНКА":Има огромна разлика как изглеждат парковете сега и как изглеждаха по времето на вашето управление. Това се постига с пари. Аз плащам, аз решавам. Това което реша аз, това става. Вие само мрънкате и хленчите жално.
  —цитат от коментар 14 на EU defender


  Вярно е! Особено различен е Западен парк!

 61. 61 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Фандъкова и Чобанов - крадци на десетилетието!
  —цитат от коментар 29 на Мишо Петров


  Не забравяйте и Баце!

 62. 62 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Весело

  [quote#37:"EU defender"][/quote]

  "Не, той ми е шофьор. Аз съм на задната седалка."

  Значи ти си Ахмед Доган!

 63. 63 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5056 Неутрално

  Някои журналисти се превърнаха във виртуози да поднасят добрите новини като лоши.
  —цитат от коментар 54 на Alarmstufe: Rot


  Кажи някоя добра новина за ремонта на Западен парк!

 64. 64 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Вижте състоянието на асфалта по алеите. И това е при ремонт през 5 години ... това не е нормално, ще речеш че по тия алеи не ходят хора, а се движат ТИР-ове ..... представете си как се е пестяло от материали, за да има повече за крадене.
  —цитат от коментар 4 на Alex Ivanov


  Асфалт... и пак - асфалт. Не знам дали сте били в Мадрид, в най-големия парк в центъра на града - Parque del Buen Retiro - там никъде няма асфалт. Алеите, по които се движат автомобили (само служебни), са с бетон, останалите - със ситен уплътнен чакъл...

  Post tenebras spero lucem
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Ремонтите се правят така, че да трябва нов ремонт след 2-3 години. Така де, тези фирми и те трябва да печелят.

 66. 66 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  В Люлин също има един парк, с централна алея, водеща към църквата. Алеята беше направена като мозайка, но с много изкъртени парчета, заради което приличаше реално на път с павета. Преди година една бригада работници изкърти цялата повредена част, изглади пясъка отдолу и отново положи същите парчета мозайка, този път замазани набързо и нискокачествено с цимент. Два месеца по-късно падна първия сняг. Циментът се напука, парчетата отново се разпаднаха и изкъртиха. В момента алеята е в още по-трагичво състояние от онова преди година.

  Качество, гарантирано от Фъндъка. Да направим ремонт на ремонта! Пари за усвояване много, само ремонти дайте насам.

  П.С. Като гледам с каква скорост върви ремонтът на Западен парк, съм оптимист, че до десет години ще го свършат.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 67. 67 Профил на borkar
  borkar
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Първо спрете колите в парка, скотове общински! Една умна бариера струва 3-5000 лв, а такива обещавате от 2011г. 9 години!

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално


  Трети ремонт на Борисовата градина, този път за 10 млн.лева

  Ами ще стане итринайсети , и тридесети път . Борисовата градина , както и Графа вече са зарегисрирани като обекти , служещи за касички за разплащане за всички поръчки , когато Герб се нуждае от солидна подкрепа на заинтересоване кръгове . Винати , когато се появи от нужда работодатели да изкарат " 20 хиляди протестиращи срещу протестите " ,разплащането е осигурено . С нов ремонт, примерно .

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  . В дневния ред точката беше включена накрая като допълнителна и мина с гласовете на ГЕРБ, ВМРО и на трима от БСП. Същата зона на парка - от езерото "Ариана" до "Алея Яворов", бе ремонтирана през 2011 г., после през 2016 г. а сега пак ще се обновява с над 10 млн.лева.

  Още повече , че това еремонт , предназначен да ПОМОГНЕ в тези трудни за икономиката времена на" НЕЧУВАНА КРИЗА " , за "спасяването на работни места". Де факто е правилно за спасителната роля . За спасяване на едва кретащото в кълчищата герберско правителство .

 70. 70 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Изискване на управителния орган на ОПРР (това е Министерството на регионалното развитие и благоустройството - МРРБ) е да се подаде заявление до 31 декември 2019 г. и то да има одобрение от общинския съвет. Това одобрение, обаче, стана чак сега, 10 месеца след кандидатстването", добави той."

  Така ще бъде , съметнико Бонев , докато креатурата кмет на Столицата е подставено лице , зам председател на партията нъ Простия и простите . Няма какФандъкова да си рита канчето заради някакви си десет милиона , измъкнати от джоба на данъкоплатеца . Нарушениетона някакви пършиви закони и министерски инструкции са нищо прад ненаказуемите заради нарушения на самата Конституция .

 71. 71 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Весело

  Според нея Столичната община е кандидатствала по спешност, за да не изпусне финансирането, а после е уредила нужното одобрение от СОС.

  А според точното народно поверие кметицата и СОС пърдят , извинявам се , в едно гърне . И затова резултата от ремонтите в Борисовата градина ще бъде поредна пръдня . Коятокакто се знае , не може дори да бъде боядисана . . 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Всъщност само даде заявка, че ще кандидатства, а за това не се изисква гласуване от СОС, обясни Лорита Радева от ГЕРБ, председател на общинската комисия по околна среда, за "Дневник".

  Всъщност простите смятат , че с прости хватки ще тушират "непросветените" граждани . Да ама непросветените все пак знаят , че когато се прави ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ , ПРИМЕРНО В ТЪРГ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е МЕРОПРИЯТИЕ , СВЪРЗАНО С РАЗХОД НА СРЕДСТАВА , СЕ ПЛАЩА НЯКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА УЧАСТИЕТО . тА ВЪПРОСА БИ БИЛ - КОЛКО ПАРИ Е ДАЛА ОБЩИНАТА ЗА ТАЗИ ТАЗИ ЗАЯВКА ?
 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Всъщност само даде заявка, че ще кандидатства, а за това не се изисква гласуване от СОС, обясни Лорита Радева от ГЕРБ, председател на общинската комисия по околна среда, за "Дневник".

  Всъщност простите смятат , че с прости хватки ще тушират "непросветените" граждани . Да ама непросветените все пак знаят , че когато се прави ЗАЯВКА ЗА УЧАСТИЕ , ПРИМЕРНО В ТЪРГ ИЛИ КАКВОТО И ДА Е МЕРОПРИЯТИЕ , СВЪРЗАНО С РАЗХОД НА СРЕДСТАВА , СЕ ПЛАЩА НЯКАКВА ГАРАНЦИЯ ЗА УЧАСТИЕТО . тА ВЪПРОСА БИ БИЛ - КОЛКО ПАРИ Е ДАЛА ОБЩИНАТА ЗА ТАЗИ ТАЗИ ЗАЯВКА ?
 75. 75 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Гепи!
  Епизод пореден...
  За тия 10 млн. колко защитни материали, стерилизатори и т.н. можеше да се купят, герберасти?
  А не да карате болници и лекари да си ги купуват сами (и да търсят дарения), а вие само да крадете!
  И това е от малките кражби дето виждаме посред колапса.

 76. 76 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Тука ли сте ма, парцали комунистически :)
  15 816 крачки за по-малко от два часа. Бахти машината съм.

  Още ли ревете за ремонтите в парковете? Аз обичам паркове. Има нещо много аристократично в това да се разхождам я тях. Всичко което правя е аристократично.
  И да ми ремонтират Западния парк. Често ходя там. Аристократично.

  The best way to predict the future is to invent it.
 77. 77 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Г-н комунист, вие решавате, ние плащаме.

  Good shitposting and proper banter guaranteed !! No refunds !
 78. 78 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#77] от "Deadpudding":

  Ще плащаш и песни ще пееш, комундер мързелив.

  The best way to predict the future is to invent it.
 79. 79 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#4] от "Alex Ivanov":
  До коментар [#5] от "Rosen_A":

  При капитализма, уважаеми, най-важното е ПЕЧАЛБАТА. За да е максимална ПЕЧАЛБАТА, трябва РАЗХОДИТЕ да са минимални, нали така? РАЗХОДИТЕ, това са ЗАПЛАТИ и МАТЕРИАЛИ, та затова и асфалта е тънък, и джоба на пролетариата - празен. Ноооо, джоба на бизнесмена-капиталист е една друга бира. Нали знаете, че за лошите пътища са виновни не камионите, а яхтите?

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 80. 80 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Няма по-просто същество от българския комунист. Трети ремонт в Борисовата градина не означава на едно и също място, идиоти такива. Вие завличали ли сте си тлъстите комунистически задници там? Има алеи, които не са били пипвани още от полагането на асфалта по тях преди 50-60 години. Надигнати от корени, напукани, изронени.
  Но на комуниста му дай да квичи, да мрънка, да недоволства и да хленчи. Шибана измет.

  The best way to predict the future is to invent it.
 81. 81 Профил на rib33691657
  rib33691657
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Името Борисовата е точно си подкожда .

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  До коментар [#78] от "EU defender":

  Усещаш ли как наближава моментът народът да ви предяви сметката?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на fanfar
  fanfar
  Рейтинг: 236 Весело

  "Трети ремонт на Борисовата градина, този път за 10 млн.лева"

  Това ми напомня на :

  http://www.dnes-bg.org/language/bg/uploads/img_original/news__1/news__23dec5875c26031114e38785c2577442.jpg

 84. 84 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Това е, като с всичко останало.. взимаме едни пари, влагаме малко, колкото да замажем очите и другото лапаница.

 85. 85 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#82] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Няма как да предявя сметка на себе си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 86. 86 Профил на Dilyan Avramov
  Dilyan Avramov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами то днес е 7 ноември, събота. Реално имаме време до вторник да споделим гражданското си мнение по официален път. Хората просто си правят ташак с нас.

 87. 87 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Отводняване, отводняване, отводняване! Кога тъпите чиновници ще разберат най-накрая че водата разбива пътища и алеи и докато няма отводняване, ще се правят ремонти всяка година! Много е близко до акъла, ама тия празни глави!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 88. 88 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1481 Весело

  Бабите и дядовците ни имат решение -да се "вградят" кмета заедно с ордата чиновници отговорни за това безобразие. Казват че така строежите ставали здрави.

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK