"Пред разпад сме" - лекари за COVID кризата

Снимката е архивна - от пролетта на 2020г.

© Надежда Чипева, Капитал

Снимката е архивна - от пролетта на 2020г.Извинявайте, но имам болна, на която трябва да осигуря кислород, имам двама, които трябва да преценя за изписване, просто нямам възможност...


Това са първите думи на доктор Анета Милушева, когато отговаря на обаждането. Веднага затваряме. Тя звъни, когото има няколко свободни минути.


Милушева е началник на инфекциозното отделение в многопрофилната болница в Карлово. В лечебното заведение към момента на разговора в петък (6 ноември) има настанени 32 пациента с коронавирус. Централната кислородна инсталация на болницата не стига до нейното отделение, поради което медиците се оправят с кислородни бутилки. "Те свършват и посред нощ, влачим ги от стая в стая, вентили се сменят", казва лекарят.
Преди около седмица директорът на "Пирогов" прогнозира, че около 4 хил. души ще бъдат настанените в болници в страната през следващите десет дни. Прогнозата почти се сбъдна, а беше направена преди да бъдат регистрирани новите рекорди от по около 4 хил. нови заразени дневно. Част от тях ще трябва да влязат в болница и министърът на здравеопазването уверява, че места има. Според официалните данни средно в България са заети едва около 30% от леглата за COVID болни. В медиите и социалните мрежи обаче продължават сигнали за трудности в тежки ситуации, за претоварването на медицинския персонал и липсата на оборудваване.


"Дневник" разговаря с няколко лекари за техните проблеми и впечатления от работата на първа линия в актуалната ситуация. За доктор Милушева и трудностите в Карлово научаваме от няколко статуса на дъщеря й Мария във фейсбук (повече тук). В единия тя задава и конкретни въпроси към общината, свързани с подготовката на болницата за епидемията и ново COVID отделение.


Положението със сестрите е отчайващо. Няма как 32-ма болни да се обслужат от една сестра.


Анета Милушева,

началник на инфекциозното отделение в болницата в Карлово


По думите на Анета Милушева болницата няма и отделение по анестезиология и интензивно лечение, където да се настаняват болните в тежко състояние, с дихателна недостатъчност. Така тя е и телефонист, за да им намери място другаде.


"Това е изключително моя грижа да звъня на един телефон, на друг, на една болница, на друга. Нямам подкрепа в това отношение от когото и да било", казва лекарят пред "Дневник".


Тя разказва и, че единственият анестезиолог на лечебното заведение е болен от COVID-19. Останалите са на половин щат, пътуват от други населени места и идват да помагат, но не са на работа в болницата по цял ден. "Има дни, в които въобще няма анестезиолог", казва доктор Милушева и обръща внимание, че това пречи на работата на болницата и извън кризата с коронавируса.


Доктор Милушева на практика е ръководител на двама души: Екрем Хатип, студент по медицина и парамедик и Мария Стругарева, фелдшер на четвърт щат и пътува от Пловдив, за да помага в Карлово. Началникът държи да ги спомене поименно, защото им е благодарна.


От началото на ноември за по десет дни на отделението на доктор Милушева помагат по един пулмолог, гастероентеролог и невролог. "Горе-долу, много трудно, но да речем, че ще се справим. Но положението със сестрите е отчайващо. Няма как 32-ма болни да се обслужат от една сестра", казва лекарят. Очаквала е да има прегрупиране на ресурса на болницата и солидарност.


"В момента това не се случва. Хората пишат оставки, предизвестия. Старшата ми сестра е категорична, че при тези условия няма да работи. Една друга много сърцата и сръчна сестра, която работи на половин щат, също има предизвестие", казва доктор Милушева и обобщава, че "сме пред разпад". Заповядано ѝ е инфекциозното отделение да бъде преместено на друг етаж, за да може всички COVID болни да са на едно място, но според лекаря и така няма да остане място за нови пациенти с коронавирус.


Питам я, дали ѝ се иска ограниченията за хората срещу разпространението на заразата да бъдат затегнати, но тя не държи на официални заповеди. "Крайно време е хората добросъвестно да подходят. Всеки един е потенциален пациент все пак. И когато дойде моментът, но няма къде да бъде настанен и лекуван...", казва доктор Милушева и въздиша без да довърши изречението си с думи.


Хората го описват като военно положение, само че за разлика от войната, където се тръгва с подготовка не само на кадри, но и на идеи и планове, тука нещата са хаотични.Това сравнение е на специализант по анестезиология и интензивно лечение в Русе, който иска да остане анонимен. По думите му в инфекциозното отделение на болницата, в която работи, има 60 пациенти, а допреди разрастването на епидемията там е имало 20 легла. COVID пациенти, както и такива, на които се очакват резултатите от PCR тестове, има и в други отделения.


Разпределение започва от спешното отделение на болницата, където има един лекар за пациентите с вътрешни болести. "Хората чакат много време. И те не са само с короанвирус. В един момент потоците няма как да не започнат да се смесват. То става физически невъзможно да ги изолираш", казва лекарят. Личното му мнение е, че отдавна е отминало времето, в което са били достатъчни призивите за спазване на трите Д - дистанция, дезинфекция и дисциплина.


"Вече наистина се случва хората да умират по улиците", твърди специализантът. Той разказва за пациент, починал пред административна структура на болницата, в която работи. По думите му човекът е бил с придружаващи заболявания, препратен заради липса на места от друго лечебно заведение. "По време на реанимационните мероприятия му намериха документите - направлението за хоспитализация и положителния резултат от PCR тест".


"Имам чувството, че сме изоставени. Не само от обществото, но и от управляващите, които вече не поемат никаква инициатива да ограничат разпространението на това нещо. За последните две седмици нямам дежурство, в което поне един пациент да не почине. Има случаи, в които за 12-часово дежурство умират и четири човека", твърди младият лекар с убеждението, че, щом сега се запълват болничните легла за COVID пациенти в неусложнено състояние, то тепърва предстои още по-голямо натоварване и в реанимациите.


При тях жизнените параметри се променят буквално с минути. Тук не става въпрос да се мине визитация сутрин и следобед, за да се уточнят нещата. Тук лекарите и сестрите са покрай пациентите всяка минута.


доц. Мария Атанасова,

началник на клиника по анестезиология и интензивно лечение в болница "Света Анна" - София


Това е описанието на доц. Мария Атанасова, началник на клиника по анестезиология и интензивно лечение в болница "Св. Анна" в София, за работата в реанимация. По думите ѝ в клиниката към момента на разговора в петък (6 ноември) лежат 11 тежко болни COVID пациенти. Освен тях в лечебното заведение са настанени около 80 пациента с коронавирус в по-леко състояние.


"Последните две денонощия през спешното отделение преминават и се хоспитализират по между 20 и 30 пневмонии", казва лекарят. Като "малко към недостатъчно" тя определя наличните за 12-часово дежурство в реанимация: един лекар и две до три сестри медицински сестри. Надява се, че от този момент нататък няма да се случи в клиниката ѝ наведнъж десет нови души да имат нужда от интензивни грижи.


"Спомняте ли си как в Италия и Испания се правиха триажи кой да бъде интубиран, кой да бъде закачен на апарат, кой да бъде приет в болница. Надявам да не ни се случи такова нещо", казва доц. Мария Атанасова.


Признава обаче опасенията, че сценарият не е невъзможен предвид разрастването на епидемията от коронавирус в България.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK