Томислав Дончев: Започвам да мисля, че президентът целеше тотален блокаж на държавата

Томислав Дончев: Започвам да мисля, че президентът целеше тотален блокаж на държавата

© ДневникЗапочвам да мисля дали системният натиск, включително и институционалният, от президентството, не е бил да се стигне до тотален блокаж на държавата. Невъзможност да се предприемат мерки, понеже държавата няма бюджет и естествено да се обвинят управлявалите преди това за ситуацията. Това каза днес пред БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.


Изказването му дойде в отговор на въпрос правилно ли е било решение на ГЕРБ да не подаде оставка, въпреки протестите. Вицепремиерът коментира, че такъв ход би имал смисъл, ако би донесъл обществено спокойствие.
"Не мисля, че това щеше да стане. Има разделителни линии в обществото, но те не са прекарани от нас.
Оставката щеше да смени едни недоволни хора с други недоволни хора", е мнението на Томислав Дончев.
Според него служебно правителство не би могло да предприеме всички мерки, които кабинетът е взел, за да помогне на хората и бизнеса в условията на пандемия.


"Бюджетът не е предизборен. Той е фокусиран да се справим максимално с кризата. ГЕРБ може да управлява и след пролетта на 2021 година, така че е може и ние да работим с него". Така Дончев отговори на коментар на водещия, че следващите управляващи ще имат проблем с новия основен финансов документ на държавата.
Според икономисти обаче основният недостатък на бюджета е, че не въвежда временни мерки за подпомагане на хората и икономиката, а такива, които ще тежат върху всякаква последваща фискална политика на бъдещите управления. Бившият премиер Иван Костов дори изрази мнение, че той застрашава градена 23 години финансова стабилност на държавата.


Трудно си представям друг коалиционен формат


"След парламентарните избори трудно си представям коалиционен формат по-различен от сегашния и тези, които исторически сме имали, каза Томислав Дончев. Той уточни, че съвместно управление с БСП и ДПС твърдо е невъзможно, а за формацията на Слави Трифонов не се знае нищо, за да има мнение.
"След всички необосновани упреци, трудно си представям коалиция с "Демократична България", допълни Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK