В поликлиниките в София и големите градове ще се правят прегледи за коронавирус

В част от Диагностично-консултативните центрове в София и по-големите градове ще се разкрият зони за прегледи за коронавирус, съобщи днес здравният министър проф. Костадин Ангелов на извънреден брифинг. Повод за неговото провеждане в неделя следобед беше влизането на цялата страна в червената зона по отношение на заболеваемостта и мерките на държавата за справяне с натиска върху здравната система.


Министърът обяви, че се минава към реорганизация на медицинската помощ в страната, която е било планирано да се реализира при достигане на двуседмичната заболяемост от над 300 заболели на 100 000 души, което вече е факт. За финансиране на реорганизацията са предвидени 80 млн. лв, като правителството ще гласува отпускането им на извънредно заседание на Министерския съвет, вероятно утре.


Разкриването на COVID зони в бившите поликлиники е част от плана и ще струва по около 3 млн. лв на месец. В зоните в бившите поликлиники ще работят лекар, сестра и лаборант. В ДКЦ-тата ще се правят прегледи, тест за коронавирус, кръвни тестове, а при нужда и рентгенова снимка. За целта ще се заделят около 3 млн. От тях ще се осигурят по 1000 лева върху заплатата на работещите в новите центрове.
ДКЦ-тата ще получават и по 10 лева за всеки прегледан. Парите ще се разпределят от управителите между служителите, които пряко имат отношение към обслужването на пациентите. Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че още в сряда могат за заработят първите зони за преглед за коронавирус в част от бившите поликлиники в София.


Фандъкова: имаме предвид и нови ограничителни мерки


Фандъкова каза, че е възложила на ДКЦ-ата в София откриване на COVID зони, за да се намали натиска върху болниците в столицата.


"Броят на хоспитализираните в София се увеличава. Дори и в дните, в които имаме след тестването по-малко заболели. Само в днешния ден хоспитализирани са 1252 души в София, от които 141 за интензивно лечение. Ръстът от вчера е 84. Това показва един огромен натиск върху болниците в София и колкото и да се увеличават леглата и капацитета. Нещо, което министър Ангелов съобщи и ще се случва непрекъснато, не можем да си позволим да поставяме болниците в тази ситуация", каза Фандъкова.


В София вече няма недостиг с интензивните легла за болни с коронавирус, какъвто е имало през миналата седмица, каза министърът. "Обсъдихме болница по болница колко нови легла ще се разкрият, допълни Ангелов. В отговор на въпроси, министърът каза, че няма данни в София да има проблем с приемането на пациенти с белодробни заболявания. "Няма заповед да не се приема пациенти с адресна регистрация в една област в болница в друга", каза още министърът.По нейните думи ограничителните мерки, прилагани към момента са достатъчни и ако се спазват, ще има спад в броя на заразените. При продължаване на възходящата тенденция с нови случай ще има допълнителни ограничения по отношение на провеждането на обучението в прогимназиалния курс на обучение в училищата, където има струпване на хора и опасност от разпространение на инфекцията. Министърът на образованието е дал свобода не само на ниво община, но и на ниво на отделните учебни заведения да решават дали да минат към онлайн обучение.


По 1000 лева допълнително за личните лекари

5 млн. лева на месец допълнително ще са за заплащане на работата на общопрактикуващите лекари, като всеки от тях ще получава по 1000 лева, каза още здравният министър.

15 млн. лева ще бъдат дадени за купуване на антигенни тестове, които бързо откриват наличие на коронавирус в организма. Те ще се използват в заработилите тази седмица мобилни пунктове пред болниците, както и в кабинетите в ДКЦ-тата. Министърът призова към тях да се насочат само хората със симптоми (повече вижте тук)


Готовността за откриване на легла за болни с коронавирус в болниците се увеличава от 10 на 20%, каза още проф. Ангелов.


Допълнителни 15 екипа към спешната помощ в София


21 екипа на Спешна помощ, 10 екипа на МВР и 5 от парамедик и шофьор работят в София, за да транспортират до болници пациенти със здравословни проблеми, каза днес директорът на Спешна помощ в София Георги Гелев. Дори е те не са успели да се справят с всички заявки. Към 17 часа е имало извозени 70 души със съмнения за коронавирус, като 7 са приети в болница. Още 100 са били в режим на чакане на линейка.


В отговор на въпрос, Гелев каза, че няма линейки, специализирани в извозване на заразени с коронавирус и такива за транспортиране на хора с други здравословни проблеми. След всеки курс на човек със симптоми на COVID-19 се извършва дезинфекция на автомобила. Във фургоната част на линейките имало ултравиолетови лампи, които са силен инструмент за дезинфекция.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK