Дружество поиска да гори боклук и опасни отпадъци в Девня 320 дни в годината

Снимката е архивна

© Николай Дойчинов

Снимката е архивнаНова инсталация за изгаряне на отпадъци, в това число и опасни, възнамерява да изгради в Девня дружеството "ЕкоСоник". Според уведомлението за инвестиционното предложение, подадено в Районната инспекция по опазване на околната среда и водите във Варна, освен битов и производствен боклук в съоръжението е планирано да бъдат унищожавани отпадъци от дейности в хуманното и ветеринарно здравеопазване, както и "странични животински продукти".


320 дни в годината при 24-часов режим


Инсталацията, която "ЕкоСоник" възнамерява да изгради в Девня, е с проектен капацитет за изгаряне на 30 хил. т отпадъци годишно, или около 95 т на ден. Предвидено е тя да работи 320 дни в годината при 24-часов режим, а използваните горива да са природен газ и евентуално дизелово гориво.


Намерението на "ЕкоСоник" е да изгради инсинератора си в поземлен имот с площ 4417 кв.м в местността "Отсреща", близост до индустриалната зона на Девня. "С осъществяването на инвестицинното предложение ще се постигне намаляване на количеството и обема на отпадъците за крайно обезвреждане, редуциране и отклоняване на отпадъците, постъпващи на депа в регионален и национален мащаб, намаляване на разходите за тяхното третиране и като цяло снижаване на рисковете за околната среда", пише в уведомлението до екоинспекцията във Варна, с което "Дневник" разполага. В него е отбелязано също, че целта на инвестицията е "да се постига съответствие с мерките и целите за преминаването към европейска кръгова икономика с високо ниво на ресурсна ефективност, в това число и оползотворяване на енергийния потенциал на отпадъците".
Теренът в Девня, на който "ЕкоСоник" има намерение да изгради инсталацията си за изгаряне на боклук

© Скрийншот от сайта на АГКК

Теренът в Девня, на който "ЕкоСоник" има намерение да изгради инсталацията си за изгаряне на боклук


Близки връзки


Като лице за контакти в уведомлението за инвестиционно предложение, изпратено до Районната инспекция по околната среда и водите във Варна, е посочена Станислава Евтимова, която е едноличен собственик и управител на "ЕкоСоник". Справка в Търговския регистър показва, че тя е съдружник и в компанията "ЕкоСейф", която в края на януари т. г. заяви желание да увеличи количествата отпадъци, предвидени за изгаряне в мобилната й инсталация, открита през м.г. в същия поземлен имот, където сега трябва да бъде изграден новият, далеч по-мощен инсинератор.


За проекта на "ЕкоСейф" да гори повече опасни отпадъци - тук


В заявеното тогава инвестиционно намерение бяха описани опасни отпадъци като азбест, нефтопродукти, твърди отпадъци от пречистване на газове, съдържащи опасни вещества, маслени филтри, спирачни и антифризни течности и др. В инсталацията трябваше да бъдат изгаряни по 9.8 т опасни отпадъци дневно. По-късно Станислава Евтимова съобщи за "Дневник", че това инвестиционно намерение е било оттеглено.


Сега тази идея явно е сменена, зад нея застава нова компания - в случая "ЕкоСоник", но с планове за десетократно увеличен обем на отпадъците, които да изгаря в новата си инсталация.


От Неапол до Бургас


Около собствеността на дружествата "ЕкоСейф" и "ЕкоСоник" има няколко любопитни подробности. Мажоритарният дял в първата през компанията "Пърфект пропърти портфолио" е притежаван от родената през 1997 г. Симона Проданова. Тя е дъщеря на Васил Проданов, който според разследване на "Капитал" е сред хората, свързвани с бившия директор на "Лукойл България" Валентин Златев и бизнеса му с внос на отпадъци за изгаряне у нас през периода 2014 - 2016 г.


До средата на 2013 г. Васил Проданов е съдружник с компанията "Ес Ер технолоджис" (Ес Ер Те). След това дяловете му са прехвърлени на дружеството "Ви Пи комодити", еднолична собственост на брат му Юлиан Проданов. "Ес Ер технолоджис" попада в италианските медии през 2016 г., когато сключва договор с консорциум от италианските компании De.Fi.Am и Ecobuilding за внос на боклук през Неапол до Бургас. Той е трябвало да бъде изгарян в завода "Девня цимент" и ТЕЦ-овете на Христо Ковачки в Сливен и Русе.


Циментовият завод обаче отказва да приеме боклука, тъй като по документи той е внесен като RDF (гориво от преработени отпадъци), но на практика се е оказал само частично сепариран, без да е преминал през задължителната специална обработка. С Ковачки "Ес Ер технолоджис" също не стига до споразумение. От там нататък съдбата на италианските бали не е съвсем ясна.


Как започва вносът на боклуци в България - тук.


Колкото до Станислава Евтимова, през 2014 г. тя е била един от учредителите и член на управителния орган на партията на Николай Бареков "Презареди България". По-късно е излязла от управлението на партията.


Въпроси без отговор


Според проекта на "ЕкоСоник", представен пред екоинспекцията във Варна, изгарянето на отпадъците в новата пещ в Девня трябва да става на два етапа при температура между 950 и 1050°С, а получените димни газове да бъдат подлагани на вторично изгаряне при 1200 °С. Въпреки това във въздуха се очаква да бъдат изхвърляни серен диоксид, хлороводород, флуороводород, азотни оксиди, въглероден оксид, прах, тежки метали и металоиди.


В инвестиционното предложение обаче подробно е описана и технология за сухо и мокро пречистване на отпадъчните газове. "С предвидената система за газоочистка се постига пълно съответствие с нормативно заложените емисионни стойности към съоръженията и инсталациите за изгаряне на отпадъци, които като цяло са по-ниски от законоустановените", пише в документа.


Техническите параметри на новата инсталация за горене на боклук, която смята да изгради "ЕкоСоник"

© Дневник

Техническите параметри на новата инсталация за горене на боклук, която смята да изгради "ЕкоСоник"


Още преди десет дни "Дневник" потърси Станислава Евтимова по телефона за повече подробности по проекта на компанията й. Тя обаче поиска всички въпроси да й бъдат зададени писмено, което бе направено веднага.


От отговорите трябваше да стане ясно съществува ли връзка между инвестиционно предложение на "ЕкоСейф", за което "Дневник" писа в началото на т.г., и това за новата инсталация на "ЕкоСоник". Друг въпрос трябваше да изясни как ще бъде осигурена инвестицията за изграждане на инсинератора - от собствени средства на "ЕкоСоник", от банков заем или от друг източник. Важни бяха и отговорите, които очаквахме за това как ще бъдат осигурявани отпадъците за работа на инсинератора, както и планиран ли е внос на боклук?


До приключването на работата по този текст въпросите останаха без отговор.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  При нас в Германия всеки окръг си има такава общинска инсталация, с много дожра пречистваща инсталация на комина.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Начи ще прахосват камара енергия ей така на халост? Да бяха сложили генератор някакъв, поне част от топлината да я превръщат в електрическата енергия. Тъкмо ще може да си плащат сами въглеродните емисии като продават електричеството. А сега ще им дават наготово, а емисиите ще се плащат с нашите пари.

  мурзилка
 3. 3 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  Когато не се отговаря на поставените въпроси е ясно, че има нещо за криене. Най-вероятно жителите на Девня ще разберат за какво става дума по трудния начин - след като всичко (със строителството) вече е приключило и комините започнат да бълват "пречистени" газове...

 4. 4 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Мощна работа е българския капитализъм - създава благосъстояние, използва нови технологии, пълен е снови идеи и най-вече - грижи се за здравето на хората и за устойчива околна среда. Капитализъм от края на 18 ти век.

  Свободата, Санчо...
 5. 5 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  пак ще запъплят балите с италиански битов отпадък.

  кочината на ЕС сме просто - най-големото бунище, пълно с миризлив политически отпадък.

 6. 6 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Варненци са свикнали да им вони откъм Девня, и все ще се намери някой да им осигури вонята!

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 930 Любопитно

  До коментар [#6] от "Tzar Vova Josei-ki":


  ...кочината на ЕС сме просто...
  —цитат от коментар 5 на хм


  Питам за един приятел!😉
  И кой обитава кочина?😉

 8. 8 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Варненци са свикнали да им вони откъм Девня, и все ще се намери някой да им осигури вонята!
  —цитат от коментар 6 на Tzar Vova Josei-ki

  Сега ситуацията е - за варненци вонята, за друг - парите.

  Свободата, Санчо...
 9. 9 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 697 Неутрално

  При нас в Германия всеки окръг си има такава общинска инсталация, с много дожра пречистваща инсталация на комина.
  —цитат от коментар 1 на Dariya Koleva


  Къде в Германия горят опасни отпадъци?

  Sapere aude
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  Ае италианската отпадъчна мафия, вероятно е платила да се депонират у нас техните отпадъци. Ама се размириса, станаха скандали и...сега ще ги гори, направо от вагоните - в пещите, без товаро-разтоварни дейности извън оградата на инсталацията, че да не може някой любопитен журналист, да снима неконтролирано и да не остават разпознаваеми материални улики че са италиански отпадъци. От сгурията няма как да се установи чий са отпадъците. До Девня май има все още жп линия?

  мурзилка
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  До коментар [#5] от "хм":

  Не е само битов отпадъка, който ни карат италианските мафиоти, ами и опасни промишлени токсини и болнични отпадъци.

  мурзилка
 12. 12 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  При нас в Германия
  —цитат от коментар 1 на Dariya Koleva

  Къде при вас в Герания, в турския квартал или в малка Африка?

  Свободата, Санчо...
 13. 13 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Трагедия :(( ... Нашите деди създадоха добре работещи заводи, в тах не само работеха хора , но това бяха хиляди ТЕХЧЕСКИ КАДРИ (умни хора/ галеници на онзи период) . Сега там има 60 пункта за изкупуване на желязо ( Девня бе изградена за 14 години), а 35 години все още се хараним от продажбата на скраб ....Сега ... ЗАВОД за боклук на цяла Европа
  България има вече икономика на страна от ТРЕТИ СВЯТ - боклукчи, сервитьорки , хора които да сменят чаршафи... ТРАГЕДИЯТА ..това се слчва пред очите на нашите бащи и майки , те изградиха тази БЪЛГАРИЯ, и която толкова години разпродаваме на части.. те построиха енергийната система , те построиха водната система , те ни завещаха хиляди НЕЩА , за които се оказохме НЕДОСТОЙНИ.

 14. 14 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dariya Koleva":

  Ако е за местните отпадъци-ОК, но навярно става дума за внос- нов внос.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Магарето не търсят да такова булката...а за обслужващ придатък на газовите им камери

 18. 18 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Към съобщението на Dariya Koleva # 1 :
  Дариа , нищо ново не ни казваш , още преди 10 години съм ги писал тези неща тук и на български .
  Работих 15 години в Германия , пров. Хесен във фирма за земно -механичен контрол при строителството на нови депонии за твърди битови отпадъци , със дпециално вусше образование съм !
  Но след 2000 г. беше спряно проектирането и строителство на такъва обекти за пестене на площи !
  От 2000 г . в Германия се строят пречиствателни
  Заводи за изгаряне на отпадъци с широк спектър на произход във всеки по -голям град ,
  Особеното при тях е огромния кумин с много и различни филтри които са много скъпи и често се сменят при прецизен контрол !
  Профила на заетите специалисти също беше сменен , при което аз и други колеги напуснахме с съответното финансово компенсиране !
  Проблема при новите инсталации за изгаряне на твърди отпадъци е складирането на остатъка след изгаряне в подземни галерии от стари изоставени мини !
  Още въпроси ? ! ?

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Чиба бе мизерници.
  Направихте Родината ми на газова камера.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 650 Неутрално

  При нас в Германия всеки окръг си има такава общинска инсталация, с много дожра пречистваща инсталация на комина.
  —цитат от коментар 1 на Dariya Koleva


  И при нас така, само че без много дожра пречистваща инсталация на комина

 21. 21 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 650 Неутрално

  А японците откриват завод в.......Сърбия. Видими резултати от мъдрото управление на един ЧУКУНДУР.

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Когато не се отговаря на поставените въпроси е ясно, че има нещо за криене. Най-вероятно жителите на Девня ще разберат за какво става дума по трудния начин - след като всичко (със строителството) вече е приключило и комините започнат да бълват "пречистени" газове...
  —цитат от коментар 3 на geordgeo


  В Девня , така или иначе има огромна инсталаци за отпадъци.
  На цена 320 милиона!

  Борим се за Въглеродна Неутралност!

 23. 23 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Към съобщението на Dariya Koleva # 1 : Дариа , нищо ново не ни казваш , още преди 10 години съм ги писал тези неща тук и на български .Работих 15 години в Германия , пров. Хесен във фирма за земно -механичен контрол при строителството на нови депонии за твърди битови отпадъци , със дпециално вусше образование съм ! Но след 2000 г. беше спряно проектирането и строителство на такъва обекти за пестене на площи !От 2000 г . в Германия се строят пречиствателни Заводи за изгаряне на отпадъци с широк спектър на произход във всеки по -голям град , Особеното при тях е огромния кумин с много и различни филтри които са много скъпи и често се сменят при прецизен контрол !Профила на заетите специалисти също беше сменен , при което аз и други колеги напуснахме с съответното финансово компенсиране !Проблема при новите инсталации за изгаряне на твърди отпадъци е складирането на остатъка след изгаряне в подземни галерии от стари изоставени мини ! Още въпроси ? ! ?
  —цитат от коментар 18 на deutscher._


  Азотният окис , какъв точно филтър го лови?

 24. 24 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Не! Марш, утайки долнопробни!

 25. 25 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dariya Koleva":Ако е за местните отпадъци-ОК, но навярно става дума за внос- нов внос.
  —цитат от коментар 14 на Big Muzzy


  Местните отпадъци + внос + отпадъците от целия Североизток се изгарят в Девня цимент.

 26. 26 Профил на Лудият Мюмюн
  Лудият Мюмюн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Скоро може да поискат и гуми да горят!

  Да забраним исляма в ЕС!
 27. 27 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Начи ще прахосват камара енергия ей така на халост? Да бяха сложили генератор някакъв, поне част от топлината да я превръщат в електрическата енергия. Тъкмо ще може да си плащат сами въглеродните емисии като продават електричеството. А сега ще им дават наготово, а емисиите ще се плащат с нашите пари.
  —цитат от коментар 2 на Маршалов


  При ТБО изгаряне НЯМА ПЛАЩАНЕ НА ВЪГЛЕРОДНИ КВОТИ.
  Това е нисковъглеродна и ВЕИ енергия.

 28. 28 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#18] от "deutscher._":

  амо един въпрос имам:
  След като си се изкиприл с ник" deutscher._ ", защо си позабравил българския правопис?
  Или никога не си го знаел?
  Сигурен съм, че твоят Deutsch е също така смотан, както българския ти.

 29. 29 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 577 Неутрално

  За въпроса на SimCho от # 23 :
  Зависи на какъв материал е изтчник азотния окис
  или обратно ?
  Но не съм специалист по филтри и не мога да Ви отговоря !

 30. 30 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Ясно, ще се гори пак незаконно италиански боклук, и тъй като изпращача на този боклук е неаполитанската мафия, очаквайте във него да има и изключително токсични неща от индустрията.
  Кенефа на Европа беше, нали?

  ... с двеста...
 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  За въпроса на SimCho от # 23 :Зависи на какъв материал е изтчник азотния окис или обратно ?Но не съм специалист по филтри и не мога да Ви отговоря !
  —цитат от коментар 29 на deutscher._


  Въздухът е източник на азотния окис.

  Ако има такива филтри - що се не слагат на дизелите - и готово!?

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Скоро може да поискат и гуми да горят!
  —цитат от коментар 26 на Лудият Мюмюн


  Гумите се горят в Девня Цимент!

  ВЕИ енергия , въглеродна неутралност!
  Грета Тунберг форевър!

  Гуми - за унижените и оскърбените.
  Вземи огън , запали ги! Направи ги пепел!

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Не! Марш, утайки долнопробни!
  —цитат от коментар 24 на bokster


  Утакките също се изгарят в циментовите заводи.
  Вече целия природен газ е заменен с алтернативно гориво.
  Въглеродна неутралност!

  Добра новина!

 34. 34 Профил на signmeinalready
  signmeinalready
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Баш до захарния завод.

 35. 35 Профил на signmeinalready
  signmeinalready
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Ако горенето на боклук беше безопасно, по-развитите държави нямаше да го изнасят, ами щяха да си осигурят още малко работни места за населението.

 36. 36 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До # 28 от De Michelis :
  ЗЛОБАТА И ПРОСТОТИЯТА ВСЕ ОЩЕ СА ХАРАКТЕРНИ ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ И НЕ САМО . . . .

 37. 37 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  ДА ПРАВАТ БЕ НИЕ ТОВА РОБСКО ПЛЕМЕ ДРУГО НЕ ЗАСЛУЖАВАМЕ , МОР БЕ

 38. 38 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ако горенето на боклук беше безопасно, по-развитите държави нямаше да го изнасят, ами щяха да си осигурят още малко работни места за населението.
  —цитат от коментар 35 на signmeinalready


  Че то и те горят.
  В 2014 ВЕИ енергията в ЕС е на 2/3 от изгаряне на ТБО и биомаса.

  И кой ти е казал , че е безопасно?
  Кви са тези , чудодейни филтри , дето ловели били всякакви неща?

  Ми няма такива - колкото и да ми слагате минуси!

 39. 39 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 958 Неутрално

  Ще се отделят изключително опасни газове. Този проект не трябва да види бял свят. В България има предостатъчно отпадъци, та да внасяме от Италия и от къде ли не.

 40. 40 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Ще се отделят изключително опасни газове. Този проект не трябва да види бял свят. В България има предостатъчно отпадъци, та да внасяме от Италия и от къде ли не.
  —цитат от коментар 39 на Voiko


  Няма.

  4/5 от старите гуми за горене са внос от Гърция.
  РДФ също е внос..

 41. 41 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 242 Неутрално

  До коментар [#18] от "deutscher._":

  Ето, страница 13. Данните са за 2017 г.

  https://www.bmu.de/fileadmin/Daten_BMU/Pools/Broschueren/abfallwirtschaft_2018_en_bf.pdf

  Проблемът е, че в България ще се икономисва от скъпите филтри, които трябва да се подменят преиодично. А контролните органи ще затворят очички срещу някой лев.
  Но какво очакваш от нация, която реже и предава годен катализатор или ДПФ и после трови всички наред!

  Антиваксър=деб*л!
 42. 42 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  ужас, едва ли е най-подходящото място, Ако се ориентирам по картата там е нещо като низина и минава и Хемус. За хората от Девня да не говорим

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 43. 43 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  внос на боклук през Неапол ...... Нямат спирка ей...

 44. 44 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  До коментар [#9] от "Neal Oliver":

  [quote#9:"Neal Oliver"][/quote]

  А според Вас ядат ли ги!?

 45. 45 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bornagain":

  Във всяка провинция има "държавни" (на провинцията) и на някои места множество частни съоръжения. В Хесен напр. е HIM, в Бавария е GSB, в Лудвигсхафен BASF има 7 (седем) пещи и т.н.

  Път без препятствия не води до никъде.
 46. 46 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  До коментар [#3] от "geordgeo":

  Когато не се отговаря на поставените въпроси е ясно, че има нещо за криене. Най-вероятно жителите на Девня ще разберат за какво става дума по трудния начин - след като всичко (със строителството) вече е приключило и комините започнат да бълват "пречистени" газове...
  —цитат от коментар 3 на geordgeo


  Не само жителите на Девня! По езерото този чист планински въздух стига до Варна. То и сега вечер идва свежест по езерото и така е от години!

 47. 47 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#31] от "simChо":

  Симчо - умчо 🤣🤣🤣

  Всички нови дизели имат катализатори за намаляване на азотните окиси. AdBlue за какво е, а? Всички циментови заводи също - с добавка на карбамид или амоняк.

  Път без препятствия не води до никъде.
 48. 48 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#9] от "Neal Oliver":

  На десетки места в страната.

  Път без препятствия не води до никъде.
 49. 49 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#31] от "simChо":Симчо - умчо 🤣🤣🤣Всички нови дизели имат катализатори за намаляване на азотните окиси. AdBlue за какво е, а? Всички циментови заводи също - с добавка на карбамид или амоняк.
  —цитат от коментар 47 на Еколог


  Глупости , ама пълни..

  Селективен катализатор , на карбамид , как може да се направи в ТЕЦ?

 50. 50 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Понеже в статията е написано "проектен капацитет за изгаряне на 30 хил. т отпадъци годишно" ще дам пример със сходни цифри...... за 35 хил. тона - община Джулиано плаща 14-15 млн. евро....... т.е финансовият ефект, годишно няма да е голям за държавата, но затова пък във въздуха се очаква да бъдат изхвърляни серен диоксид, хлороводород, флуороводород, азотни оксиди, въглероден оксид, прах, тежки метали и металоиди......... Ще тровят хората, за да печели някой има няма 8-9 милиона чисто годишно......

 51. 51 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 593 Неутрално

  бума на заразите през октомври дали не съвпода със вноса на медицински отпадък от италия и другите с по милион заразени държави от европата , само питам

 52. 52 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Супер, идеално, ние сме свикнали да ни мачкат.

 53. 53 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1110 Разстроено

  До коментар [#46] от "Stargate":

  Съгласен съм, така е от години, от Живковите години, защото колкото и пъти да съм минавал покрай Девня, все на нещо мирише, а понякога може да се реже с нож това, дето мирише. Жал ми е местните хора, но реално погледнато проблеми има не само при тях. Преди години имаше публикувана една класация за общините с най-голям брой на хронично белодробно болните и Девня беше я челната класация, гр. Стамболийски - също (там има завод за преработка на целулоза мисля). И вместо да се мисли за здравето на хората, на никой не му пука за законите, за разрешенията от РИОС, всеки знае, че с пари под масата можеш да завъртиш всякакъв бизнес, ако ще и да е най-токсичния на света...

 54. 54 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 933 Неутрално

  До коментар [#35] от "signmeinalready":

  Ами, защо тогава не го горят в Милано, ами го разнасят из цяла Европа? Мислиш ли, че са толкоз прости, че да плащат за транспорт, през девет земи, в десета?
  Отделно, къв е проблема, да се ползва, стоящият на студен резерв ТЕЦ, кпйто има изградена цялата инфраструктура за такова мероприятие?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 55. 55 Профил на signmeinalready
  signmeinalready
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#54] от "Bullet":

  Ами защото не е безопасно. Естествено, че разсъждават като не е безопасно да го изнасят другаде да му мислят, в случая това сме ние. За какво трябва ние да се тровим от техния боклук - и тук не упреквам тях, че ни го пробутвали, не, то не е насилствено, сами си го причиняваме.

 56. 56 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нещо не ми е ясно къде в 4 декара ще имат и паркинг и склад и инсталации и нещо като офис, че да горят по 100 тона на ден.

 57. 57 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Няма лошо, стига да е регламентирано и контролирано...
  Това са пари и работно места, другия вариант е да ги заравят еко-братя Бобокови

 58. 58 Профил на Добринка Иванова
  Добринка Иванова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Привет, като жител на гр. Девня от ж.к. Химик, мога от 1 лице да разкажа какво се случва с горенето на отпадъци над моя квартал. Той се намира на едни 300м. от работещия инсенератор на фирма ЕкоСейф ООД. Има постоянно пепел сива и черна по прозорците на апартаментите и колите. Вечер по маклите часове може да се види как излиза т.нар "чист" въьдух на талаьи от комина на инсрнератора. Миризмата като минеш покрай него е все едно минаваш покрай сметище....
  Когато няма отговори ина още повече въпроси!!!
  Като един от тях е кой допусна до жилищна зона да се построи подобна както казвам аз"печка"?

 59. 59 Профил на Добринка Иванова
  Добринка Иванова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Привет, като жител на гр. Девня от ж.к. Химик, мога от 1 лице да разкажа какво се случва с горенето на отпадъци над моя квартал. Той се намира на едни 300м. от работещия инсенератор на фирма ЕкоСейф ООД. Има постоянно пепел сива и черна по прозорците на апартаментите и колите. Вечер по маклите часове може да се види как излиза т.нар "чист" въьдух на талаьи от комина на инсрнератора. Миризмата като минеш покрай него е все едно минаваш покрай сметище....
  Когато няма отговори ина още повече въпроси!!!
  Като един от тях е кой допусна до жилищна зона да се построи подобна както казвам аз"печка"?

 60. 60 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Боклуци искат да ни тровят с боклуци. Много им дреме, те ще заминат за Швейцария.

  По принцип нямам нищо против изграждането на инсинератори, ако са снабдени с подходящите системи за третиране на димните газове, и ако се горят само местни отпадъци.

  Но вноса на боклук, от тук и от там, за да се изгори евтино, без да се спазват еко-норми и без грижа за живота и здравето на хората, е престъпление.

  В момента именно това се случва в Брикел, Гълъбово и ТЕЦ Бобов дол.

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Боклуци искат да ни тровят с боклуци. Много им дреме, те ще заминат за Швейцария.По принцип нямам нищо против изграждането на инсинератори, ако са снабдени с подходящите системи за третиране на димните газове, и ако се горят само местни отпадъци.Но вноса на боклук, от тук и от там, за да се изгори евтино, без да се спазват еко-норми и без грижа за живота и здравето на хората, е престъпление. В момента именно това се случва в Брикел, Гълъбово и ТЕЦ Бобов дол.
  —цитат от коментар 60 на subsonic


  Що удобно забрави другите места?
  Примерно - циментовите заводи?

  Та там се гори основното количество РДФ!
  И повечето гориво е внос!

  Щото борбата на твоето БСП е само, срещу Ковачки? Нещо не разделиха , покрай офертите за Белене , а ?

  А иначе цената на инсталация за природен газ , е 8 пъти по-ниска от такава за РДФ , изгодно става горенето ЗАРАДИ ВЪГЛЕРОДНИЯ ДАНЪК!
  ТО ТОВА Е И СМИСЪЛЪТ МУ - ДА НЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ИЗКОПАЕМИ ГОРИВА , А АЛТЕРНАТИВНИ..

  Намалява се СО2 емисията..
  Кръгова икономика!

 62. 62 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#54] от "Bullet":Ами защото не е безопасно. Естествено, че разсъждават като не е безопасно да го изнасят другаде да му мислят, в случая това сме ние. За какво трябва ние да се тровим от техния боклук - и тук не упреквам тях, че ни го пробутвали, не, то не е насилствено, сами си го причиняваме.
  —цитат от коментар 55 на signmeinalready


  И те горят , и те ..

 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Привет, като жител на гр. Девня от ж.к. Химик, мога от 1 лице да разкажа какво се случва с горенето на отпадъци над моя квартал. Той се намира на едни 300м. от работещия инсенератор на фирма ЕкоСейф ООД. Има постоянно пепел сива и черна по прозорците на апартаментите и колите. Вечер по маклите часове може да се види как излиза т.нар "чист" въьдух на талаьи от комина на инсрнератора. Миризмата като минеш покрай него е все едно минаваш покрай сметище....Когато няма отговори ина още повече въпроси!!!Като един от тях е кой допусна до жилищна зона да се построи подобна както казвам аз"печка"?
  —цитат от коментар 59 на Добринка Иванова


  А горенето на стотици пъти повече РДФ и стари гуми в "Девня цимент" ти харесва , а ?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 723 Гневно

  Нашите боклуци си не стигат. Вносни не щем!

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Мафията пак иска да измами всички. То, като няма държава, тя си действа свободно.

 67. 67 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 589 Неутрално

  До коментар [#61] от "simChо":

  моето БСП - та аз дори не симпатизирам на тази партия. :)

  RDF - имаш ли представа какво е RDF? Поограмоти се малко. Разликата между RDF и внесеният боклук е като между компютри и компоти.

  И циментовите завод не горят РДФ, или поне не основно, защот не им се връзва цената.

  А твоят Ковачки, да не е свещена крава, че услужливо да мълчим за него?

 68. 68 Профил на Еколог
  Еколог
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#49] от "simChо":

  Който е учил, знае. Може и да не е селективен, каквито са системите на циментовите заводи и ТЕЦ.

  Път без препятствия не води до никъде.
 69. 69 Профил на Tonka Georgieva
  Tonka Georgieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bornagain":

  В бившата източна.

  Георгиева
 70. 70 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 723 Гневно

  Не, благодаря, не искаме!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK