Сачева предлага схемата на пенсиониране да се избира до 1 година преди възрастта

Деница Сачева представи своя план за бъдещите пенсионери

© Велко Ангелов

Деница Сачева представи своя план за бъдещите пенсионериМинистърът на труда и социалната политика Деница Сачева предлага законопроект за изменения в Кодекса за социално осигуряване. В него се предвижда хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. вкл., да могат да упражнят правото на избор на осигуряване (само чрез НОИ или и от допълнителен пенсионен фонд) до 1 година преди тази възраст. Периодът ще се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 години преди навършването на възрастта за пенсиониране.


Сега възможността за прехвърляне на парите е до 5 години преди пенсионирането, а Сачева наскоро обеща на вече изпусналите този срок нов "прозорец" между 1 януари и 30 юни 2021 г. С публикувания днес законопроект се предлага по-гъвкав модел.


Законопроектът идва като отговор на потенциалните проблеми при осигуряване от втори стълб, след като стана ясно, че първите пенсионери, осигурени от него, ще получават по-малки пенсии, отколкото ако взимат пенсиите си само от държавата. В края на октомври Народното събрание задължи министъра да подготви разпоредбите, уреждащи фазата на изплащане на пенсиите от т.нар. втори стълб на пенсионната система.
Със законопроекта се предвиждат три вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове, в които за втора пенсия се осигуряват работещите, родени след 31 декември 1959 г. Това са

пожизнена пенсия за старост,
разсрочено плащане на средствата по индивидуалната партида на всеки осигурен и
еднократно изплащане на средствата по индивидуалната партида.

Първите осигурени във втория пенсионен стълб ще придобият право на допълнителна пожизнена пенсия за старост през 2021 г. за жените и през 2024 г. за мъжете.


Планира се пожизнена пенсия за старост да се плаща, когато размерът на пенсионните спестявания на осигурения във втория стълб позволяват отпускане на пожизнена пенсия за старост в размер, който не е по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст. Осигурените ще имат право на допълнителна пожизнена пенсия за старост при навършване на възраст за придобиване на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Кандидат-пенсионерите ще могат да се възползват от това право и 1 година преди да навършат регламентираните в Кодекса за социално осигуряване години, но само при условие че средствата по индивидуалната им партида позволяват да им се отпусне допълнителна пожизнена пенсия в не по-малък размер от минималната пенсия за стаж и възраст.


Гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост не може да бъде по-малък от този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените от Националната агенция за приходите и от Националния осигурителен институт осигурителни вноски за съответното осигурено лице.


Допълнителната пожизнена пенсия за старост може да бъде с гарантиран период на изплащане. Може да включва и разсрочено изплащане на част от средствата до навършване на избрана от пенсионера възраст. В тези случаи срокът и размерът на разсроченото плащане, както и размерът на пожизнената пенсия се избират от осигуреното лице.


Разсрочено плащане на средствата от индивидуалната партида на осигурения в универсален пенсионен фонд ще е възможно, когато тяхната стойност не е достатъчна за отпускане на пожизнена пенсия, но надвишава три пъти минималната пенсия за стаж и възраст. В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст.


Гарантираният размер на разсроченото плащане е равен на този, изчислен на база сумата на брутния размер на преведените осигурителни вноски за съответното осигурено лице. В ограничени случаи, в които пенсионните спестявания не са достатъчни, за да се осигури разсрочено плащане, се предвижда еднократно изплащане на средствата от индивидуалната партида на осигурения. Това се предвижда, когато средствата по индивидуалната партида на осигурения са по-малки от трикратния размер на минималната пенсия за стаж и възраст.


Със законопроекта се предлага в момента на пенсиониране на осигурения индивидуалната му партида в универсален пенсионен фонд да се закрива. Натрупаните средства ще се прехвърлят в специално обособен общ фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Това позволява да бъдат гарантирани както пожизненият характер, така и размерът на пенсионното плащане на всеки пенсионер, независимо от случаите на дългосрочно получавани пенсии или на неблагоприятни инвестиционни резултати.


Извършени са промени и в разпоредбите, уреждащи резерва на пенсионноосигурителните дружества. С тях се предвижда, че за покриване на недостига във фонда за изплащане на пожизнени пенсии пенсионноосигурителното дружество създава резерв за гарантирането им.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Новото КТБ в троен размер. Някой ще каже ли, колко пари потънаха в тези пенсионни фондове.

 4. 4 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Вместо да окуражават хората да се осигуряват за пенсия на повече места, да имат по-достоен живот след пенсиониране, те правят поредната врътка?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Вместо да окуражават хората да се осигуряват за пенсия на повече места, да имат по-достоен живот след пенсиониране, те правят поредната врътка?
  —цитат от коментар 4 на Таралеж


  Те хората си внасяха парите на много места, от които им ги изядоха и изпиха. Сега не правят врътка, а се чудят как да обяснят, че парите им ги няма.

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 900 Весело

  До коментар [#4] от "Таралеж":

  Ако не можеш сам да поемеш отговорност за старините си, заслужаваш своята мизерия :)) Да си мислил на младини... Щурецо :)))

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  “след като стана ясно, че първите пенсионери, осигурени от него, ще получават по-малки пенсии, отколкото ако взимат пенсиите си само от държавата.”

  То това беше ясно още със старта на пенсионната реформа. Ама тъпите експерти (болшевики, либертасти и калинки) чак сега вденаха, че 50% държавна субсидия към 20-30% осигуряване в НОИ прави повече от 2-5 -10% (10% за доброволен пенсионен фонд) осигуряване плюс поголовна редукция от НОИ.

  И отново лъжат “калинките” за свободния избор! Ако някой смята, че съм бил ощетявал НОИ заради допълнително осигуряване, няма да внасям и една стотинка в НОИ. Изтеглям си “партидата” от НОИ (каквато нямам - всъщност НОИ не знае колко точно съм внасял) в едно със съосигуряването от държавата (идиотията на Станишев и Доган) и я прехвърлям в частен фонд. Така или иначе няма да доживея до пенсионна възраст (след следващото й повишаване с пет години), барем нещо да остане на децата.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  ""'''потенциалните проблеми при осигуряване от втори стълб"""" ......... всич не са потенциални, да не лъже тая... а съвсем реални !!! ....... Съвета ми е всички да упражнят правото си на избор на осигуряване само чрез НОИ...... а хората с голям процент инвалидност, мисля че беше над 90%...... Имат право да изтеглят 50 % в брой от втория стълб веднага ...... и после да прехвърлят партидата си в НОИ........ !!!!!!!!

 11. 11 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Ключовият израз тук е "средствата по индивидуалната партида". Вече ми е омръзнало да разяснявам на познати, че в УПФ-то те НЯМАТ пари, а имат дялове, които ще станат пари, когато бъдат продадени от УПФ-то на борсата. И ми писна да ги питам как мислите, когато продадете 500 акции от едно дружество ще получите ли същата цена за акция колкото ако продадете 5 акции? Защото това ще стане, когато УПФ-тата почнат да продават акциите си, за да кешират и да изплащат пенсиите. Да не говорим, че тези акции и без това са надценени, обикновено са на свързани дружества и се повдигат с врътки. Та хората са облъчени от пропагандата, че имат 5000 или 6000 ЛЕВА в УПФ-то. Не, приятели НЯМАТЕ НИТО ЕДИН ЛЕВ ТАМ! А ще видите колко имате, едва след години, не ми се говори какво ще видите тогава.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#3] от "3biri":

  “Новото КТБ в троен размер”

  Е, не - НОИ се “спасява” само с 5.5 млрд. лв., докато при КТБ и Пеевски и прокуратура със зор докараха ограбване от 4.5 млрд. лв.
  Сега, че НОИ се “спасява” всяка година, кой ти помни какво е било миналата година? Така или иначе кодекса ще го преправят още два пъти до края на годината, пък и никъде не се записва кой колко внася в НОИ и в НЗОК.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3860 Любопитно

  За мен казаното от министър Сачева е само административната страна, но не променя особено същността на процеса. Подобно планиране се прави и в САЩ. Въпросът е, ще има ли вариант, в който организацията по месторабота ще разреши избор при започване на трудовия договор, в който индивидуално се избира държавния план или частния, при който организацията (предприятието прави пенсионните отчисления по договор към частната осигурителна пенсионна фирма като тези отчисления, заедно с моят дял на плащанията са преди данъчните облагания (реално се получава данъчно облекчение)? Това дава избор и възможности за задържане на кадрите чрез срока на работа след който ефективно работят осигуровките по "държавния план". Защото иначе аз мога да избера държавен план и самостоятелно да се договоря за допълнителен национален/международен частен пенсионен план без да се занимавам с бюрокрацията.
  Примерно, при мен държавният план на предприятието ме прави пълноправен участник в разпределителната схема на пенсиите след 10 години стаж. Ако работя 10 години и се преместя, застрахователят ми връща моята част от плащанията + банков процент като от спестовен вклог, но предприятието също печели от своята върната част. Ако избера обаче национален частен план, при който предприятието плаща 10% от заплатата ми и аз примерно 5%, то общо 15% отива в пенсионния фонд и не се връща. Или пък, ако реша да остана задълго, към държавния план предлаган от предприятието и гарантиран от държавата аз си правя допълнителна частна застраховка, разбира се отчисленията по последната влизат в данъчното облагане на дохода ми.

 15. 15 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2397 Неутрално
 16. 16 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2451 Неутрално

   "'''''предлага се в момента на пенсиониране на осигурения индивидуалната му партида в универсален пенсионен фонд да се закрива....... Натрупаните средства ще се прехвърлят в специално обособен "общ фонд" за изплащане на пожизнени пенсии.""""""" Как ще стане тая история при неблагоприятни инвестиционни резултати ?????.........недостига вика във фонда за изплащане .....от създадения резерв за гарантирането им........... Хахахаха........ Тотално куку... И за какво е цялата дивотия.. . Пак да вземат хората по малко отколкото ако са ами в НОИ

 17. 17 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  Тотална щета са тези!
  Пълна каша направиха и със здравна, и с пбразователна, и с пенсионна реформа

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Пак врътки и далавери. От 2001 г влизат пари в частни ППФ! От 2012 трябваше да плащат категорийни пенсии, но не плащат. Защо и в момента там постъпват парите на първа и втора категория труд, защо? ЧПФ си папка тези пари, като се пенсионира човека превеждат в НОИ останалите стотинки и държавата дава пълната пенсия. Същото се очертава и в УПФ! Защо продължава кражбата? Ако за УПФ някой прави сметки как тавана ще го ограничи от държавната пенсия, и от УПФ ще вземе още над тавана... то в ППФ никой нищо не прави. Там парите отиват в частника, той си ги "инвестира" в джоба си, а накрая държавата покрива кражбата. Защо това продължава?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Тотална щета са тези!Пълна каша направиха и със здравна, и с пбразователна, и с пенсионна реформа
  —цитат от коментар 17 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Уважаема, тези са тотал щета..... но ЧПФ като задължителна касичка на избрани я наложиха двамата Ивановци, Костов и Нейков. Там потънаха над 22 млрд лв, като в момента"налични" в кухи активи са 14 млрд лв! Останаха 11 месеца до пукването на балона ЧПФ!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 21. 21 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#12] от "wanderer":

  Това със "спасяването" на НОИ е една плоска лъжа! Ако 1/3 от осигуровките на работещите днес не отиват в частния джоб на УПФ и ППФ, и осигуровките на държавните служители от бюджета минат през фишовете за заплати и от там влязат в НОИ... ще има ли дефицит? Я, ми тогава НОИ ще е в излишък и ще трябва да се увеличават пенсиите!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 22. 22 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#11] от "gun":

  ++++ ама не чуват!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  Новото КТБ в троен размер. Някой ще каже ли, колко пари потънаха в тези пенсионни фондове.
  —цитат от коментар 3 на 3biri


  До момента над 22 млрд лв!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2397 Неутрално

  До коментар [#20] от "chichka":

  Добре. Ще те попитам нещо СКЪПИ!
  Това КОГА СЕ СЛУЧИ?
  И ЗАЩО тези десет години НЕ промениха схемата, а си спаха спокойно.. и сега когато им дойде яйцето на... започнаха да се пробуждат от сън дълбок?
  Айде, ти като по-умен ми отговори.

 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#24] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Уважаема, следя темата от 2010 г. Категориен работник бях, от 2014 съм пенсионер. Още 2012 г се видя, че ЧПФ са балон, първи Дянков го посочи. Ревнаха. ББойко легна и покри кражбите на ППФ и дава нашите пенсии. 2015-6 се видя, че УПФ са същата работа, но ЧПФ почнаха силна медийна кампания да защитят жертвите родени след 1959 г и"техните пари". В момента все още много глупаци си мислят, че там има "техни пари"!!!
  Единствения изход е правителството да не прави нищо, да не променя правилата.... и след 11 месеца ЧПФ ще гръмнат. Дано тогава хората да прогледнат.
  В момента всеки може да се прехвърли в НОИ, който се е полъгал да стои в ЧПФ да си сърба супата, това ще е светлия пример за да прогледне масата.
  От 2013 г пиша- вижте ППФ, това ще са и УПФ, кражби, които накрая държавата ще покрие. Не искам да се случва, но няма смел политик. Нима Нинова или Копейкин, Слави или Йоло Денев ще има смелост да наложи това решение? Още 2015 г Полша и Унгария го направиха. Ние още робуваме на далаверата на двамата Ивановци, Нейков и Костов!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 26. 26 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  Аз предлагам всеки да може да избира, иска или не иска втори стълб в осигуряването. За сметка на това застраховката трудова злополука да стане задължителна за всички работници и сумата да е от порядъка на 70-100 брутни заплати. В зависимост от трудовия травматизъм на дейността. Така хем ако някой пострада ще има доход, той или наследниците му, хем ще отпаднат безсмислени пенсии по 30-40 лв.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#20] от "chichka":

  “като в момента"налични" в кухи активи са 14 млрд лв! “
  Над 50% от тези “кухи активи” са държавни облигации, емитирани за да покрият недостига в НОИ. От къде държавата превежда по 5.5 млрд. лв. в НОИ!?
  До коментар [#21] от "chichka":

  “Това със "спасяването" на НОИ е една плоска лъжа! Ако 1/3 от осигуровките на работещите днес не отиват в частния джоб на УПФ и ППФ, и осигуровките на държавните служители от бюджета минат през фишовете за заплати и от там влязат в НОИ... ще има ли дефицит?”

  Да, разбира се! При 2.8 млн. души на работна заплата (другите доходи-наем, рента, комисионни, лицензии не се облагат с осигуровки) със среден осигурителен доход от 1000 лв. и 19.8% пенсионна осигуровка биха осигурили едва 250 лв. месечна пенсия за всичките 2.2 млн. пенсионери. Сегашната средна пенсия е 386 лв.

  И осигуровките не “отиват”, а по силата на закона се отнемат от дохода на осигурявания, независимо дали храни едно или пет гърла. При това се начисляват върху други законови вземания (данък върху дохода, ДДС, акциз). За да ми останат пари за кутия цигари, 1 лв. например, трябва да съм платил 3.6 лв. акциз, ДДС върху него 92 стинки, ДОД -60 ст. и 32% осигуровки (около 3 лв.). Сиреч за да си купя кутия цигари (за 5.50 лв.), трябва да съм произвел 10 кутии цигари (10 лв. Заработка). При съотношение 1:10 да го духат солидарниците!

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  До коментар [#27] от "wanderer":

  Не се хлъзгай. Виж перо заплати в бюджетите на полиция, военни, съдебна система.....сметни какви трябва да са пенсионните осигуровки и.... сравни с "дотацията" към НОИ от бюджета....

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Новото КТБ в троен размер. Някой ще каже ли, колко пари потънаха в тези пенсионни фондове.
  —цитат от коментар 3 на 3biri


  3 пъти повече от тези в КТБ.

 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  [quote#29:"Alex Ivanov"][/quote]

  Повече!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 31. 31 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":

  Да си мислил на младини... Щурецо :)))

  А, не така ! Още съм млад, а и вярвам че “мисля за старините си”, поне финансово де. Но мнозинството сегашни и бъдещи пенсионери са (ще бъдат) в окаяно финансово състояние.
  Забелязал съм че много от българите “се кефят” ако има някой много по-мизерен от тях. Тъжни радости, мзерни радости....

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  Чудят се, как да се доберат до тези 17-18 млрд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK