Всеки съд ще решава дали да гледа само спешните дела заради коронавируса

Помещенията в наказателното отделение на Софийския районен съд нямат прозорци, а залите са твърде тесни за спазване на задължителна дистанция

© Николай Дойчинов

Помещенията в наказателното отделение на Софийския районен съд нямат прозорци, а залите са твърде тесни за спазване на задължителна дистанцияПредседателите на съдилища ще могат да пренасрочват дела за други дати, ще могат да забраняват провеждането на открити съдебни заседания и да разглеждат само неотложни дела. Това са част от новите мерки, които съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие за ограничаване на разпространението на коронавируса в съдилищата в страната.


Всички тези мерки могат да бъдат прилагани, ако има обективни статистически данни за голям брой заразени и невъзможност работата да продължи по нормалния начин, като всеки съд ще решава сам за себе си. Ако няма голям брой заразени магистрати и служители, съдът може да продължи с нормалното разглеждане на дела.


В най-лошия случай, дори и при голям брой заразени магистрати, съдилищата ще продължат да разглеждат следните категории дела:
1. Наказателни дела, по които има постановена мярка за неотклонение задържане под стража;
2. Делата за издръжка, за родителски права на ненавършили пълнолетие деца и за незаконно уволнение;
3. Искания за обезпечаване на искове, за обезпечаване на доказателства, за даване на разрешения и заповеди по Семейния кодекс, за назначаване на особен представител;
4. Дела по несъстоятелност;
5. Дела по Закона за защита от домашното насилие;
6. Дела, за които закон предвижда разглеждането в срок, по-кратък от един месец;
7. Дела за осиновяване на дете;
8. Други дела по преценка на административния ръководител на съда или прокуратурата или на министъра на правосъдието.


На практика съдийската колегия позволи председателите на съдилища сами да решават дали да излязат в съдебна ваканция. Според Закона за съдебната власт същите дела се разглеждат задължително и при съдебна ваканция.


Тези мерки са временно и ще важат, докато влязат в сила промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение заради коронавируса, които бяха гласувани окончателно от Народното събрание миналата седмица, но все още не са обнародвани в Държавен вестник.


Според тях председателите на съдилища имат право еднократно за не повече от 14 дни да разпоредят да не се провеждат открити съдебни заседания, а насрочените да бъдат пренасрочени за други дати заради коронавируса.


Сред мерките остават разпореждането съдиите и съдебните служители да работят максимум по двама в една стая, като задължително трябва да спазват дистанция. Остават в сила и редовната дезинфекция и проветряване на помещенията.


"Дневник" следи на живо ситуацията с разпространението на коронавируса в реално време - тук
По-важните събития по темата от света - четете тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5659 Неутрално

  "Всеки съд ще решава дали да гледа само спешните дела заради коронавируса"

  Ще настане съдебен хаос

 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#1] от "pet_fire":

  не е задължително - всеки съд на сайта си ще поства заповедта която да урежда как се действа. може да е разбъркано но и ситуацията може да е индивидуална за всеки отделен съд. може би е логично да действат всеки според ситуацията. иначе ще ореват света някои пак че се правело отказ от правосъдие.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  Мииидаа ..... тва да не е Бърза Помощ.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK