Бъдещите учители ще се учат и на киберхигиена и киберсигурност

Бъдещите учители ще се учат и на киберхигиена и киберсигурност

© Анелия НиколоваМинистерството на образованието и науката (МОН) подготвя промяна в начина, по който университетите подготвят бъдещите учители, се разбира от проект на решение на Министерския съвет за одобряване на Национална програма "Повишаване компетентността на преподавателите от държавните висши училища, подготвящи учители", публикуван в правителствения портал за обществени консултации.


Основната цел на програмата е да се повиши качеството на образователните услуги в университетите, в това число и да се стимулира активното участие на бъдещите учители в дигиталната трансформация на образованието, се посочва в доклада на министъра на образованието Красимир Вълчев.


"От друга страна, програмата е необходима за осъществяване на връзката между образованието и научните изследвания, работодателите и различните институции в системата на висшето образование, включително и тези на европейско ниво", пише още в доклада.
Конкретните предизвикателства, към които е насочена програмата, са свързани с
необходимостта от:

повишаване на качеството на висшето образование и на подготовката на бъдещите учители
актуализиране на квалификационните характеристики, учебните планове и учебните програми за подготовка на учители във висшите училища, от гледна точка на компетентностния подход и дигиталната трансформация на образованието
повишаване на престижа на преподавателската и учителската професии

Сред очакваните резултати е записано, че в рамките на обученията ще бъдат осигурени възможности за съставяне на мултимедийни презентации за лекции по основните теми на програмата, записване на видеолекции по основните теми на програмата, както и разработване и разпространение на наръчник за прилагане на компетентностния подход в обучението на бъдещи учители.


Предвижда се да има обучения по прилагане на ключови компетентности за учене през целия живот; въвеждане на иновативни образователни технологии в традиционното обучение чрез използване на интерактивни презентационни системи, създаване на интерактивни, мултимедийни и интернет-свързани учебни ресурси и др.; провеждане на синхронно дистанционно обучение (в реално време) с използване на видеоконферентни системи, виртуални учебни зали и др.; провеждане на асинхронно дистанционно обучение (в произволно време) с използване на виртуални библиотеки в облака с електронни ресурси в текстов/графичен формат; видео-формат; виртуални лаборатории и др.; поддържане на киберхигиена и осигуряване на киберсигурност.


Предвижда се създаване на университетски центрове за иновативни образователни технологии и свързването им в Национална мрежа с цел бърз обмен на идеи и добри практики, както и оборудване към центровете на зали с интерактивни презентационни системи за обучение по ИКТ-базирани иновативни образователни технологии.


Програмата е двегодишна и за този период по нея ще бъдат разпределени 2 милиона лева от бюджета на просветното ведомство.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Управляваха 11 години, една реформа не направиха а сега се пънат да си лъскат имиджа ... ама не става

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 2. 2 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 594 Неутрално

  кой се интресува от педагогика? Влизат тези които другаде немогат и са доста ограничени, Някога ставаха пионерски дружинни ръководителки. Не знам нещо да се е сменило ???

 3. 3 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Ура! Ура! Ура!. С това ще решим проблемите. За 2 милиона лева.....

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 536 Весело


  Човек, които от училище е отишъл в университета и после пак в училище като преподавател е нищо повече от папагал, които не е прилагал материята реално и може само повърхностно и сухо да ти предаде една теория, без да ти посочи как можеш да я използваш в своя полза :))

  Всеки, които е живял и успешно е приложил свойте умения е човек, които има какво да преподаде :)))
 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  Съдейки по колко неграмотни има сред младите и дори мойте пропуски, може да видите, колко добри са и преподавателите ни :)))

  Няма нужда да ми вярвате, огледайте се и пак си помислете, колко уважение заслужават тея некомпетентни паразити :)))

 6. 6 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Дневник, колко време ви трябва да си оправите заглавието "Бъещите" (къде ви е Д), или и списващият статията е от същите, неграмотници,които ще ги обучават.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 7. 7 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Дневник, колко време ви трябва да си оправите заглавието "Бъещите" (къде ви е Д), или и списващият статията е от същите, неграмотници,които ще ги обучават.
  —цитат от коментар 6 на Минас Бахдасарян


  Разгеле!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 8. 8 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Човек, които от училище е отишъл в университета и после пак в училище като преподавател е нищо повече от папагал, които не е прилагал материята реално и може само повърхностно и сухо да ти предаде една теория, без да ти посочи как можеш да я използваш в своя полза :))Всеки, които е живял и успешно е приложил свойте умения е човек, които има какво да преподаде :)))
  —цитат от коментар 4 на Ramon Asvalda


  Глупости! Я кажи ми как например един математик е приложил своите умения в практиката! Решавал е интеграли и диферинциални уравнения на някой щанд ли? Явно говориш за даскали в техникумите.

 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Вие забравяте, че до преди 3-4 години тези хора работеха за по 500-600 лева. Естествено, че при такива заплати влязлите в бранша няма да са особено качествен материал. Имено това се цели да се промени, като се вдигат възнагражденията в сектора.

 10. 10 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#8] от "3biri":

  Добре...

  Единия математик е строго теоретик

  Единия е математик, но се е занимавал с роботика примерно:)))

  Кой от двамата има по голям шанс да мотивира младите да искат да учат математика ?

  Единия папагалства, а другия един ден носи един свой проект, някакъв робот, които прави някакви чудати неща и казва " Деца, знам, че математиката е труден и скучен предмет, но нека демонстрирам, какво можете да направите ако преспочите това препятствие и я посрещнете с желание и концентрация"

 11. 11 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 555 Неутрално

  За какво са ни учители, след като политиката затваря учениците по домовете и всяка по-млада баба е изкара миналата зима курс по педагогика и се специализира като преподавател по Всичкология.
  Университетът за обучение на политици също е на ниво.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5653 Неутрално

  Всеки бъдещ учител специалист по киберсигурност. Смешно е.

 13. 13 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 883 Весело

  Друго важно което трябва да направим(ако откажат аншус) е да сменим името на държавата си от Р. България на Република Югоизточна Европа. Ей така, а македонците ако не са мишоци трябва да променят тяхната на Република Южна Балканска Европа. За да е пълен и хубав компота.

 14. 14 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 883 Весело

  Обърках статията за тая статия кво да кажа, 12г учите глупости и накрая излизат със "средно", после още 5г за висше и нам си колко и някъде към 30г вече завършвате. Мама и тате трябва да ви гледат, понеже вие ще учите ли , ще бачкате ли?

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ramon Asvalda":

  Тиквичке моя! Колко са учителите необходими на държаватаи колко са специалистите по роботика! И какво общо имат, геометрията, стереометрията, тригионометрията, алгебрата и анализа с роботиката?

 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#8] от "3biri":

  Някога да сте виждали математически модел на каквото и да е!? Или математиците са некви сдуханяци, които учат математика и после нищо не правят.

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2953 Неутрално

  До коментар [#15] от "3biri":

  Ясно - стереометрията няма нищо общо с архитектурата, алгебрата с физиката, анализа с икономиката. Смятането е само да познаваш парите, да не те лъжат в магазина, нататък е излишно.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ramon Asvalda":

  "Човек, които от училище е отишъл в университета и после пак в училище като преподавател е нищо повече от папагал, които не е прилагал материята реално и може само повърхностно и сухо да ти предаде една теория, без да ти посочи как можеш да я използваш в своя полза :))"

  Това е ваше мнение и не го дискутирам. Два въпроса, обаче, се набиват на уши: кой трябва да учи децата ни и как предлагате да стане това.

 19. 19 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#15] от "3biri":

  "И какво общо имат, геометрията, стереометрията, тригионометрията, алгебрата и анализа с роботиката?"

  Вие това сериозно ли го твърдите!? Все си мисля, че хората, занимаващи се с роботика трябва да са добре запознати с мехниката, структура и свойства на материалите, електричество и електроника и много други неща. А това значи основни инженерни дисциплини, физика и математика, много математика.
  По талибанско изказване не бях чел - наистина!!!

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Весело

  До коментар [...] от "Ramon Asvalda":

  Тролиш ли писеце, тролиш.....:)

 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Весело

  За високопарно манифестираните цели тези пари са нищожно малко. Значи става въпрос за поредното "усвояване", бодряшки представено като програма за повишаване и тинтириминтири на някакво си качество. Накрая ще рапортуват предизборно колко МНОГО пари са НАЛЕЛИ в образованието. Пък то ще е ИЗТОЧВАНЕ през образованието. :) Поредното...

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  Не е необходимо да им се хващаме на поредните манипулации на тези неолиберални щандартенфюрери. Те си прокарват своя "нов световен ред", в който учители няма да има. Ще има само един монополен ИИ, който ще се представя като индивидуалност "учител"на учениците в цифровата среда. "Краят на историята" - всички в тоталитарния дигитален концлагер.

 23. 23 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 673 Неутрално

  Много добра идея ! Определено в учебниците трябва първия урок да е за :
  Путю Блъсков - БАЩАТА на фалшивите новини и кръстника на кафявите медии в България. Комунистическа ДС мутра , крепител на 111-тото място , заедно с Недодялков , Николова, Севда ТВ, другарките Гочева и Шаренкова , Карбовски и др . путински хибридни папагали

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 24. 24 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Хе хе ,близо 60% от учителите са над 50г направо като се убучат сега китайските хакери ще се видят в чудо.

 25. 25 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 382 Весело

  Не е грешка Убучение е щото после с бучене ще заглушават атаките!

 26. 26 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#18] от "grajdanin1":

  Ми ддз, аз се научих да програмирам по свое желание примерно, а не защото съм имал час по информатика в училище :)) Много хора ходят и в университет да се научат, после се чудят, защо аз, без кетап, но с реален софтуер, които съм направил имам предимство пред тях и повече хъс :))))

  Защо трябва някои да ги учи, при положение, че ако им дадеш достатъчно добра причина защо, те сами ще искат да се научат ? Принципно съм гледал един от братовчедите си и реално ми възложиха да му помогна по математика... Можеше да го принудя, но тъй като това няма да му помогне, реших да приложа един елементарен подход, които важи в живота след училище :))) Просто му казах, че ако изкара еди кво си, ще получи, това което родителите му не искат да му вземат :))) знаете ли какво стана ? Стана инженер :))) А ми коства само едно колело :)))

  Дай на един човек причина защо, той ще намери как, особено ако има достъп до интернет и безкрайно много информация сам да научи всичко, което му трябва и желае :))) Седна брачеда сам научи всичко, защото сега го прави с някаква цел, за "заплата" така да се каже, а не за златни звездички, 6-тици и прочие потупвания по рамото:))) На теб ако ти плащат в потупвания по рамото, ще работиш ли в работата, която си започнал ? Тогава защо ги обучаваме по подобен начин и се чудим, защо бягат и не желаят да учат ? С лошо не става и насила не става :)))

 27. 27 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 536 Весело

  До коментар [#26] от "Ramon Asvalda":

  А впрочем не съм на загуба, защото като стана инженер от благодарност ми купи доста мощен компютър :)))

  Мисля, че инвестицията си е струвала все пак :)) Но той е на печалба въпреки всичко, защото му спестих ценно време, в което е щял да си блъска главата и да е хамал, защото мрази математиката, а без математика в тоя живот, малко трудно ще стигнеш до хубавите позиции в живота :))) Съжалявам :))

 28. 28 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  И тересно ми е хора с какви дипломи влизат да учат за учители?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK