В София са подписани декларации за зелен дневен ред и регионален пазар на Западните Балкани

В София са подписани декларации за зелен дневен ред и регионален пазар на Западните Балкани


Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "изключително благодарен и доволен", че колегите са се съгласили да подпишат Софийската декларация за зелен дневен ред за Западните Балкани и друга за "общ регионален пазар".


ЕС има план за нулеви емисии до 2050 г. и ако Западните Балкани не се придържат към тази цел, "ще имаме нечестна конкуренция". Благодарен съм, че така "действат по европейски начин", каза премиерът на пресконференция за срещата на върха на страните от Берлинския процес - членки на ЕС и Западните Балкани - на която колегата му Зоран Заев също присъстваше, а германският канцлер направи дистанционно изявление.


Другата декларация е за "общ регионален пазар". "Това бе една от идеите ни, мечта. "Населението на Балканите е 20 млн., искаме тези хора да имат по-висок доход и да ги задържим тук", каза още Борисов.
Не се съобщават подробности за двете инициативи за момента. От една страна, ЕС приема климатичните цели, за които говори Борисов, но окончателният им вид (с по-строги прагове за 2030 г.) трябва да бъде одобрен по-късно тази година. От друга, в частта за регионалния пазар подобна инициатива има Сърбия, доколкото планът ѝ за "мини-Шенген" с част от страните от Западните Балкани включва свободно придвижване на хора, стоки и услуги през общите граници.


В София са подписани декларации за зелен дневен ред и регионален пазар на Западните Балкани

© Правителствена информационна пресслужба


"Влязохме в нова фаза на сътрудничество - регионът поема контрол над процесите си и за ситуацията трябва да се окаже особена благодарност и на канцлера Ангела Меркел", каза Заев. Той добави, че тазгодишната среща и организацията ѝ показват способността да се овладее ситуацията в трудни времена като сегашната пандемична криза. "Използваме платформата за регионални инициативи като регионалното споразумение за пътуване с лични карти, разширяването на зелените коридори на Западните Балкани към страните от ЕС и сътрудничество по регионалния отговор на пандемията... сътрудничество с НПО сектора и въпроси, свързани с младежите."


"Всички ние се съгласяваме, че трябва да се обединим за напредък в реформите си и интегрирани и свързани региони", каза Заев.


"Трябва да се разбирате помежду си"


Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че кани лидерите на страните от Берлинския процес - Западните Балкани, няколко западноевропейски и България - догодина лично в Берлин, за да се оцени напредъкът до момента.


Меркел изтъкна, че за пръв път държава член и държава кандидат домакинстват на срещата. Тя същевременно повтори, че Германия се надява преговорите със Северна Македония да започнат по време на европредседателството на Берлин - до края на годината. Меркел поздрави лидерите за подписаните споразумения.


"Трябва да се разбирате помежду си. Не забравяйте това", каза Меркел в края на обръщението си.Инициативите и (алтернативата на) разширяването


На събитията от Берлинския процес по традиция не се говори за разширяване, макар да се очаква темата да бъде обсъдена от Борисов и Заев по-късно днес заради плановете на България да блокира Първата междуправителствена конференция - същинското начало на преговорите на Скопие с ЕС.


Днешната среща, заключително събитие в календара на съвместното домакинство на Берлинския процес на България и Северна Македония, бе и седмата на високо равнище, откакто се появи форматът (и четвърта с участието на Борисов, поканен от германския канцлер преди началото на българското европредседателство).


От 2014 г. насам по инициатива на Меркел идеята е да се търси възможност за подкрепа на държавите от Западните Балкани и развитието им, без да се говори за разширяване. Берлинския процес започна, когато говоренето за европейската перспектива на региона бе в застой.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8282 Любопитно

  "Да не забравяме, че Западните Балкани заедно представляват пазар за около 20 милиона души. Това ще даде перспективи на младите хора, които към днешна дата емигрират с бързи темпове и ще се потърси адекватен отговор на демографската криза, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения“, каза още Борисов.

  [email protected]
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Ъъъъ
  За нещо друго имах очакване...
  Явно съвсем са мухлясали, насред пандемия и пълен хаос, обсъждат позеленяването си...

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Това за разбиране е за Заев, да не се прави на сърбин, а да си седнат на задниците и си променят мисленето. За една година нищо няма да се промени, но поне може да се види дали изобщо имат желание.
  За ЕС...

 4. 4 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Населението на Балканите е 20 млн., искаме тези хора да имат по-висок доход и да ги задържим тук," каза още Борисов.

  Този пак се изказва неподготвен.

  ..., населението е 32 665 811 и то само страните с по-голяма част разположени на полуострова (виж уикито).

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 632 Разстроено

  "Населението на Балканите е 20 млн., искаме тези хора да имат по-висок доход и да ги задържим тук," каза още Борисов.

  Борисов, ако постоиш още малко на власт, не хора, а и кучета няма да останат в тази държава.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Какво има да се гледа? Работата е ясна отсега... Подписали декларация някаква... Та и с декларацията, като с договора. Тоест нищо. Македонските коминтерновци ще станат още по-злобни и настървени.

  Бивш tww09306483.
 7. 7 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  Със същия успех един табланет можехте да извъртите.

 8. 8 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Нека да видим сега реални действия за премахване на пречки пред бизнеса в отделни страни, както и за засилване на регионалната свързаност.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Също така - инциативата на Сърбия не може да се нарича "минишенген" (Сърбия няма нищо общо с Шенген и ЕС), а тя си е по същество мини-югославия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Вече втори ден ни вопъл, ни стон за "фундамента" на зелената икономика Турецкий поток, който вече е завършен. Ни Бойчеее се поФалил, ни е ходил с жипката да му среже лентичката и да сЪ изпедепца в сурат-тефтера.

  И любимият ДНЕВНИК (евро)дипломатично мълчи и не обелва и дума. Въобще, редакционната политика претърпя "рязък завой".

  Виж, ТАСС вече ни информира.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 111 Неутрално

  Борисов е не провал, а катастрофа. Управлява 10год, но съсипа бъдещето на България в следващите 15год. Комунист. Оставка.

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николай Колев":

  Хе-хе-хе. Отдясно тръбата приндлежи на Газпром,отляво също е на Газпром. Участието на ББ се трупа в нощното шкафче.

 13. 13 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Също така - инциативата на Сърбия не може да се нарича "минишенген" (Сърбия няма нищо общо с Шенген и ЕС), а тя си е по същество мини-югославия.
  —цитат от коментар 9 на Пипера е много лют


  Тъй,тъй. Споразумели са се да си помагат за Ковид-19 и да пътуват помежду си с лични карти. За България им искаме паспорти. И чакаме да ни се наведат като ба българи...да,ама ,не..

  https://i.postimg.cc/C5WM9Zwz/AL-SR-MK.jpg

 14. 14 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 585 Весело

  Какви са селяни и двамата. Ало, протокол, резнете им малко ръкавите на сакенцата, да се покаже лееко ръкава на ризката. Друго не може да се направи с материала, с които разполагате, но поне това.

 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4706 Любопитно

  ..." Трябва да се разбирате помежду си....." , любопитно , кои са ни докарали до това положение ?!

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1990 Неутрално

  Дано сме наясно, че уреждането на отношенията ни с братята ни в Северна Македония няма да стане само чрез пазарни отношения...!

 17. 17 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5889 Неутрално

  Приличат ми на щангисти преди да направят опит за изтласкване на щангите.

 18. 18 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Какъв е зеленият дневен ред на Мутрата ?
  Вместо веднага да затвори и срути въглищните централи и ТЕЦ овете на Ковачки , горящи радиоактивни отпадъци, наш Ганьо иска да ги дундурка до 2090-та година, защото е страхлив мишок и му пука повече за гласовете на един файтон кирливи миньори , които ги мързи да се преквалифицират и убиват природата и тровят бъдещето на България

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Западни пак западни...
  Раделяй и владей.
  Източните все сме в позиция източни!?

  "В София са подписани декларации за зелен дневен ред и регионален пазар
  на Западните Балкани"

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 865 Неутрално

  "ЗЕЛЕН ДНЕВЕН РЕД И РЕГИОНАЛЕН ПАЗАР ЗА ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ " ! ? ! ?
  Нищо , ама съвсем нищо не се разбира от този брътвеж !
  Каква е тази измишльотина и кои страни се имат предвид ?
  Май нещо ми прилича на " отделяне" някакво икономическо или търговско от Западната част на ЕС с влючване тук и на Сърбия , СМ и България ? !
  Боже опази !
  Не си птредставям такива неща със съгласие на Франция и особено на Нидерландия !
  Или това си е изхвърляне от ЕС ! ?
  ДАЛИ БАЦЕ ПАК И ОКОНЧАТЕЛНО НЕ НИ ЗАКОПА ! ?
  ЗАЩО НИКОЙ ОТ ЕС -ЛИДЕРИ НЕ ПРИСЪСТВА , А САМО МЕРКЕЛ НА ЕКРАНА ? ?
  ДАНО ДА БЪРКАМ НЕЩО ! ? ?


 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  UNITED EU UNION

  БКП на КПСС и производни.
  С клишета за насила перфектно равенство, братство и т.д.
  Антидемокрация.

  Демокрацията произхожда от Народа.
  Представлява... в Световни организации.
  Модерира човешки права на милиарди човешки същества

  До коментар [#15] от "Николай Бучков":

  ..." Трябва да се разбирате помежду си....." , любопитно , кои
  са ни докарали до това положение ?!

 25. 25 Профил на zara09
  zara09
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Ама той нали беше болен от Ковид? Какви са тези срещи на високо равнище присъствено? Щяха да изядат Радев, че бил отишъл едикъде си, само защото е имал контакт, без да е болен...Изобщо болен ли беше ББ, или поредното криене?

 26. 26 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Тъй тъй........ преговорите със Северна Македония да започнат ....А вие си се разбирате помежду си. Не забравяйте това", каза Меркел в края на обръщението си........ Хахахаха......Другата декларация за "общ регионален пазар"....."регионален".....мини-Шенген" с част от страните от Западните Балкани включва свободно придвижване на хора, стоки и услуги през общите граници....... А да питам що "регионален" а не за цяла Европа...... Не се "огъзихме с достойнство"...... само се "огъзихме"..... май стана.....

 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  До коментар [#25] от "zara09":

  Е... То не е много трудно да се сетим. Пък и началника на столичното РЗИ се върна на работа... Няма само на Радев да му отпускат съкратени карантини, нали? Борисов да не е по-долу?! :)))

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3077 Неутрално

  "... Трябва да се разбирате помежду си. Не забравяйте това", каза Меркел в края на обръщението си..."!

  Баце е мъжкар! Удря по масата и каквото каже Меркел, това става! Няма да се излагаме пред големите началници, нали?! Сигурно и Каракачанов е омекнал вече. Трябва диалогичност и индивидуален подход все пак, нали?

  П.С. Ще има ли вето или няма да има? Все пак това е основният въпрос! ;)

  Бивш tww09306483.
 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  =====Премиерът Бойко Борисов обяви, че е "изключително благодарен и доволен"=====от какво бе умник ?........ https://bit.ly/35jaKCF

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Все повече се убеждавам, че нашите правителства са само за легитимация на решения, които не се вземат у нас , пълни марионетки...... До вчера сигурно и Борисов, не е знаел какво ще разпише........ "мини-Шенген" с част от страните от Западните Балкани ........ ...... Той Борисов, може и да не е знаел, но Ана Брнабич, хърватката-премиер на Сърбия и възпитаничка на Сорос го знаеше от месеци и го каза..., за създаване на "неформална търговска федерация" именувана ("свободна асоциация на държави, обединени от свободната търговия между Сърбия, Хърватия, Словения и Македония....).....плана "Сорос".....

 32. 32 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5344 Неутрално

  Най-важният въпрос за България последен в дневния ред

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 33. 33 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  И сега какво? Северняците ще строят ли коридор № 8? Бойко-о-о-о, пита ли ги?

 34. 34 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Бла бла бла и чупки пред фотоапарата!
  По най-важния въпрос нито дума!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  ...... подписали били декларации....."мини-Шенген" щели да правят, и ни пратиха в девета глуха....... То верно, че е само декларация, но това е абсурдно, ако бъде оформено в договор....... А защо не едни декларации за "мини-Шенген" не разпишат и с Китай и с Русия и със Северна Корея... ?...... И пак така "дискретно", ако може......

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  "Населението на Балканите е 20 млн., искаме тези хора да имат по-висок доход и да ги задържим тук," каза още Борисов.Този пак се изказва неподготвен...., населението е 32 665 811 и то само страните с по-голяма част разположени на полуострова (виж уикито).
  —цитат от коментар 4 на Минас Бахдасарян


  Борисов е имал предвид населението на Западните Балкани , имено на бивша Югославия и то само на това , което още не е влязло в ЕС. Това е населението на Сърбия , Косово, Македония , Албания , Босна и Херцеговина и Черна гора, което е дори под 20 милиона, някъде към 17 милиона.

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3911 Неутрално

  Дано сме наясно, че уреждането на отношенията ни с братята ни в Северна Македония няма да стане само чрез пазарни отношения...!
  —цитат от коментар 16 на selqnin


  Не пропускаш случай , когато стане дума за македонци да ги наричаш братя. Никакъв брат не си им ти. Теб те считат и те наричат татарин. Те са еничарите на 21-ви век. Послушай малко македонски новини по техните медии да разбереш каква омраза към България и българите се лее в техните медии. Тези хора наричаш братя?

 40. 40 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  "Трябва да се разбирате помежду си. Не забравяйте това", каза Меркел в края на обръщението си."

  Мути отреза крилцата на Заю...

 41. 41 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Тоя "Зелен Дневен Ред" за следващите 1000г ли ще важи?
  Защото има още живи хора по нашите земи дето още помнят една друга 1000годишна дошла пак от Германия дойде преди по-малко от 100г.

 42. 42 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  декларации за зелен дневен ред = декларации за зелен хайвер

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK