Стопанската камара и общинските болници призовават за радикални промени в системата

Стопанската камара и общинските болници призовават за радикални промени в системата

© Надежда Чипева, КапиталПоследните промени в Закона за лечебните заведения допълнително затрудняват работата на общинските болници, защото поставят изискване директорите им да се избират и назначават след провеждане на конкурс по реда на Закона за публичните предприятия. В него пък се посочва, че поста нямат право да заемат хора, които имат трудово или служебно правоотношение с болницата освен като преподаватели във висше училище. Така от поста се изключват лекари от болниците, а трябва да се назначат външни за тях кадри.


Това допълнително утежнява тежкия кадрови дефицит от реално работещи медицински кадри в общинските болници, се посочва в позиция на Българската стопанска камара. Тя съвместно със сдружението на общинските болници и през март, и през септември 2019 г. призова за радикални спешни промени в организацията, управлението и финансирането на здравеопазването, преди всичко в системата на общинското здравеопазване.
През март двете организации излязоха с общи предложения за спешни мерки за повишаване капацитета на общинските болници за противодействие разпространяването на COVID-19 в България.


Днес в позицията на камарата се посочва, че настоящото състояние на здравната система в условията на пандемия потвърждава, че досегашните опити за промени в здравеопазването не са в резултат на приемственост и последователност, не са формулирани и приети реалистични приоритети, обща концепция и работещ модел на промени в здравеопазването. Взетите решения не отчитат баланса между здравни потребности, поставени цели, ограничени финансови ресурси и капацитет на компетентните държавни органи институции, посочват от камарата. Допълват, че не се търси консолидиране на усилията и възможностите на организациите на медицинските специалисти, пациенти, социални партньори и неправителствен сектор. В допълнение системата е дебалансирана в полза на разходи за болнична помощ и лекарства спрямо необходимите разходи за доболнична помощ, превенция и профилактика и се закъснява с въвеждането на всеобхватна електронизация.
Позицията на двете организации е, че е наложително да се приеме концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения.


Налага се да се промени и системата на тяхното финансиране, така че да се осигури качествена спешна медицинска помощ, извършване на клинично-лабораторни изследвания, образна диагностика и специализирана консултативна медицинска помощ извън областните градове, се казва в позицията.


В нея е посочено и че е необходимо въвеждането на система от защитени държавни и общински болници на регионално ниво, така че да се гарантира непрекъснатост и достъпност на здравните услуги за населението в съответните региони.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на WALL-E
  WALL-E
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Всъщност трябва да се направи независим одит на частните болници и където се докаже и помисъл за точене на касата да няма прошка до 9то коляно. Десетки болници са замислени и изградени с единствената цел да точат средства от НЗОК и това е публична тайна. Имаме най-големия брой болници на глава от населението, доста голям бюджет за здравеопазване (пак на глава) а здравеопазване няма. Просто е, но тази хранилка може да излезе по-голяма и от инфраструктурното строителство, така че по-скоро едва ли ще се разчисти тази мърша...

  Умен и красив жълтопаветник.
 2. 2 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Система???
  Някой твърди, че има система сега???
  Явно живеете в някаква паралелна вселена.

 3. 3 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Махане на идеята за търговски дружества. Всички общински болници в един кюп и пълно 100 % финансиране. Обновяване на сградния фонд и апаратурата. Давне на едни отлични, като за стандартите на България заплати /над 2000 ле на сестри и над 3000 на лекари/. Само големи частни болници, с добро оборудване и покриващи много много високи критерии да могат да работят с касата. Всички малки болници да излизат на свободния пазар. Не е нормално в София да има 400 болници в България. Нужни са само към 100, но оборудвани и финансирани добре. Здравето НЕ Е бизнес, а процес! Крайно време е да спре бизнеса и да започне да се дава услуга!

 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":

  Дуржавата да издържа 100% общински болници?
  Абсурд.

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":


  До коментар [#3] от "Stargate":Дуржавата да издържа 100% общински болници?Абсурд.
  —цитат от коментар 4 на Веселин Дечев


  Никой не е казал, че ще останат общински. Видно е, че общините има прекалено малки проходи за да се справят с поддръжката на болниците.

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  То че ситуацията е тотално объркана е видно от Космоса, но дали вече има време за някакви адекватни мерки?!

 7. 7 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#2] от "ju.li":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има имитация на "система"!Едно е ясно и то е , че болните които могат да си плащат получават качествено лечение , а тези които не могат да си плащат са тотално прецакани!

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4095 Неутрално

  До коментар [#3] от "Stargate":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Като цяло съм съгласен с вашето мнение!"Търговията" в сферата на здравеопазването ни да бъде окончателно ликвидирана!

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Късно е либе за китка! Къде бяхте толкова години.

  "Тежкия кадрови дефицит" се дължи на неграмотниците, за които всичко друго е по важно от медицинските кадри. Няколко феодали, шефове на големи болници, натрупаха милиони, а няма никаква грижа за младите кадри, които побързаха да се изнесат в чужбина.

 10. 10 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Система???Някой твърди, че има система сега???Явно живеете в някаква паралелна вселена.
  —цитат от коментар 2 на ju.li


  Система няма ,защото в мътната вода риба се лови най добре ,а и матряла яко може да бъде гъбаркан та да не мрънка .Пандемията просто се яви катализатор по официални данни над 60% от лекарите и 55% от сестрите са над 50г възраст като при сестрите
  близо 30% вече са навършили пенсионна възраст но още работят.
  И без пандемия до няколко години някаква медицинска помощ ще остане в 5-6 по-големи града .Не знам на вас но на мен ми прилича на Африканска цялата работа.

 11. 11 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Късно е.
  Марсианците ни превзеха. Сърдете се на Бойко. Сърдете се колкото си искате на другарите-караконджули.
  Изходът е само един при толкова много болниц - затваряне на границите и всеки втори младеж да учи медицина. Така цялата икономика да се контролира чрез частните болници на марсианците.
  Напред към Етиопия!

 12. 12 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Разстроено

  До коментар [#11] от "mara71":

  Някак не ми звучи прогресивно.
  Аз викам да изтребим болните и старите и да сложим ограничение да се живее до 40г /ако не си от ГЕРБ разбира се/ до 40 горе долу организма остисква.
  То и сега е така но не е още обявено със закон!

 13. 13 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4595 Гневно

  Аман от недоволни......( хранят те , поят те , обичат те , ограничават те , лекуват те колкото могат и ти си недоволен !)....я си вървете у вас.....

 14. 14 Профил на sjz30536678
  sjz30536678
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#10] от "стефан иванов":

  Абсолютно вярни са данните,които сте написал/а.
  Даже и без пандемия-до 2-3 години ресурса от медици,и най-вече м.с ще бъде изчерпан.Ситуацията сега е катастрофална,за след време даже и не намирам дума,която да използвам.

 15. 15 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#14] от "sjz30536678":

  Ами верни са проверих ги в официалната статистика.Проблема е ,че и веднага да се вземат мерки това е една инерционна система /лекар се става за 10-12г/ а добра сестра 5-6г,а липсват и лаборанти .А проблема се замазва от около 20г

 16. 16 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 840 Неутрално

  Болници можем да построиме за година две ,апаратура можем да купим ,но кадрите и школата се създават за десетилетия .Бог да ни пази.

 17. 17 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1588 Неутрално

  Една от стъпките трябва да бъде таван на заплатите на шефовете. От мои колеги чувам за доста мазни заплати. Не може на редови лекар да дават 1000 -1500 лева а те да вземат 10-15 -20 000 лева.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 18. 18 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1991 Гневно

  Късно е либе за китка! Къде бяхте толкова години."Тежкия кадрови дефицит" се дължи на неграмотниците, за които всичко друго е по важно от медицинските кадри. Няколко феодали, шефове на големи болници, натрупаха милиони, а няма никаква грижа за младите кадри, които побързаха да се изнесат в чужбина.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  +++ и добавям:
  Пари за милиционери, корумпирани "специални служби" и прокуратура винаги се намираха, но за електронно здравеопазване, съвременно оборудване и достойно трудово възнаграждение - не!

 19. 19 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1991 Гневно

  Никак не са малко хората, завършили медицински мениджмънт. Болниците трябва да се управляват от мениджъри, а не от доктори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK