Стопанската камара и общинските болници призовават за радикални промени в системата

Стопанската камара и общинските болници призовават за радикални промени в системата

© Надежда Чипева, КапиталПоследните промени в Закона за лечебните заведения допълнително затрудняват работата на общинските болници, защото поставят изискване директорите им да се избират и назначават след провеждане на конкурс по реда на Закона за публичните предприятия. В него пък се посочва, че поста нямат право да заемат хора, които имат трудово или служебно правоотношение с болницата освен като преподаватели във висше училище. Така от поста се изключват лекари от болниците, а трябва да се назначат външни за тях кадри.


Това допълнително утежнява тежкия кадрови дефицит от реално работещи медицински кадри в общинските болници, се посочва в позиция на Българската стопанска камара. Тя съвместно със сдружението на общинските болници и през март, и през септември 2019 г. призова за радикални спешни промени в организацията, управлението и финансирането на здравеопазването, преди всичко в системата на общинското здравеопазване.
През март двете организации излязоха с общи предложения за спешни мерки за повишаване капацитета на общинските болници за противодействие разпространяването на COVID-19 в България.


Днес в позицията на камарата се посочва, че настоящото състояние на здравната система в условията на пандемия потвърждава, че досегашните опити за промени в здравеопазването не са в резултат на приемственост и последователност, не са формулирани и приети реалистични приоритети, обща концепция и работещ модел на промени в здравеопазването. Взетите решения не отчитат баланса между здравни потребности, поставени цели, ограничени финансови ресурси и капацитет на компетентните държавни органи институции, посочват от камарата. Допълват, че не се търси консолидиране на усилията и възможностите на организациите на медицинските специалисти, пациенти, социални партньори и неправителствен сектор. В допълнение системата е дебалансирана в полза на разходи за болнична помощ и лекарства спрямо необходимите разходи за доболнична помощ, превенция и профилактика и се закъснява с въвеждането на всеобхватна електронизация.
Позицията на двете организации е, че е наложително да се приеме концепция за стабилизиране, оздравяване и развитие на общинските лечебни заведения.


Налага се да се промени и системата на тяхното финансиране, така че да се осигури качествена спешна медицинска помощ, извършване на клинично-лабораторни изследвания, образна диагностика и специализирана консултативна медицинска помощ извън областните градове, се казва в позицията.


В нея е посочено и че е необходимо въвеждането на система от защитени държавни и общински болници на регионално ниво, така че да се гарантира непрекъснатост и достъпност на здравните услуги за населението в съответните региони.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK