КНСБ настоява пенсията от втория стълб също да е пожизнена

КНСБ настоява пенсията от втория стълб също да е пожизнена

© Надежда Чипева, КапиталКНСБ подкрепя някои от промените, предложени от управляващите в Кодекса за социално осигуряване, които засягат бъдещите пенсионери, но в други не виждат логика. Това се разбира от становище на синдиката по обявения за обществено обсъждане проект на социалния министър Деница Сачева.


Синдикатът приема за положително това, че ако в партидите на осигурените натрупаният капитал по някакви причини (лош капиталов пазар, кризи и пр.) е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили чрез НАП, то пенсионното дружество за своя сметка ще допълни сумата до нивото на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки осигурен.


КНСБ приветства и стремежа да се предлага пожизнена пенсия (макар и не доведен до край), какъвто е и замисълът на създаване на втория пенсионен стълб. Тук се има предвид и предложението да се създаде специализиран фонд за изплащане на пожизнени пенсии като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб до живот, независимо от достигната възраст. Синдикатът одобрява и предвидения в проекта ангажимент пожизнените пенсии да се актуализират с доходността от инвестирането на вноските поне веднъж годишно.
Въвеждането на преизчисляване на допълнителната пожизнена пенсия в случаите, когато хората след получаването й продължат да работят и да се осигуряват, е също отчетено като положително от КНСБ.


Синдикатът обаче не одобрява запазването на разрива между момента на придобиване права по първия и по втория стълб, тъй като законопроектът запазва обвързването на правото от втория стълб единствено с навършването на възраст. "Но правото на пенсия от първия стълб е свързано и с възраст, и със стаж. Нонсенс е да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна (тя какво всъщност допълва)", питат риторично от КНСБ.


Според организацията още по-задълбочено става разминаването между правата от двата стълба с въвеждането на възможност да се получава допълнителната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, при условие че натрупаните в партидата средства ще позволят отпускане на допълнителна пенсия не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния стълб.


За КНСБ вторият стълб следва да предлага във всички случаи пожизнена допълнителна пенсия, като в малко - ясно и категорично определени и обосновани изключения, може да се предлага еднократно изплащане на средствата.


КНСБ продължава да смята, че задължителното осигуряване предполага идентични условия за всички осигурени на входа и на изхода на втория пенсионен стълб. От тази гледна точка остават резервите на синдиката по отношение множеството продукти, които да се избират от осигурените - различни видове разсрочени плащания, пожизнена пенсия с права на наследниците (по принцип пожизнените пенсии от капиталов тип не предполагат наследственост, а този риск се носи от солидарната пенсионна система). Няма здрава логика и в обвързването на правото на еднократно изтегляне на натрупаните средства, обвързано с размера на минималната пенсия в първия стълб, посочват експертите на синдиката.


Той приема, че има известна логика и в текста, с който се предлага стъпаловидно нарастване на срока за прехвърляне на партидите от втория в солидарния стълб преди навършване на възрастта за пенсиониране - като от 2022 г. до края на 2025 г. да бъде 1 г. и да стигне до 5 години преди тази възраст в 2038 г.


Сега възможността за прехвърляне на парите е до 5 години преди пенсионирането, а Сачева наскоро обеща на вече изпусналите този срок нов "прозорец" между 1 януари и 30 юни 2021 г. С публикувания днес законопроект се предлага по-гъвкав модел.


Към момента има известна логика за такава промяна, доколкото законопроектът съхранява разкъсването на връзката на правата от двата стълба. Вярното решение според КНСБ е тази връзка да се възстанови и правото на избор да е към момента на придобиване на правото на пенсия в солидарната система.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  Няма пари за толкова. ОКРАДОХА ГИ!
  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правителството вместо да се чуди как да окраде хората да даде обяснение защо Сребърния фонд е празен!?

 3. 3 Профил на ivan_v
  ivan_v
  Рейтинг: 303 Весело

  да експорприираме от експорприаторите!!!!

 4. 4 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  "КНСБ настоява..."

  Абе кви са тия боклуци, че да настояват? Те един лев през живота си не са изработили. Само искат да лапат.
  Откъде накъде някакви тотални неудачници ще се разпореждат с МОИТЕ пари и ще ламтят и за онези 5% които отиват в капиталовия стълб и по този начин успяват да се спасят от бездънната държавана каца?
  Искам да имам право да прехвърля цялата си вноска за пенсия към капиталов фонд. Не искам да блъскам цял живот, за да има пари за пенсии на мързеливите и неграмотните и за заплати на синдикални плужеци!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4590 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":

  Намери някой специалист да те ограмоти. В заблуда си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Коя пенсия? От УПФ или от ДДПО??? Направо пожизнена и да се наследява до 9-то коляно!
  Ех мъко крадлива, хората ще прогледнат, споко!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 7. 7 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":

  Кои са твоите пари? в ППФ, в УПФ или в ДДПО?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 8. 8 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1570 Весело

  А """швейцарско правило за пенсиите""" от втория стълб ще има ли????...... Всички в НОИ !!! ....
  .. измамници...... втория стълб ми се вижда кух..... А когато го приемаха, казаха ли на хората че ще се намали първият ???..... А синдикатите имат ли дял в Доверие???......

 9. 9 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 893 Весело

  направо да върнем и член първи от тошовата конституция и да се знае :)

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Фондовете на Ковачки и на ЦКБ ще се счупят да дават пенсии. Но тези дето си държат там парите, си го и заслужават.

 11. 11 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":Кои са твоите пари? в ППФ, в УПФ или в ДДПО?
  —цитат от коментар 7 на chichka


  Моите пари са парите които съм заработил честно с труда си.
  От тях всеки месец държавата прибира един сериозен дял за да храни разни търтеи.
  В бездънната каса на НОИ отиват едни почти 600 лева на месец. Едни други 150 лева отиват в УПФ и поне те (засега) са спасени от лапите на синдикалисти и тем подобна измет. Но както виждаме има апетити и за тях.

 12. 12 Профил на fcp46630984
  fcp46630984
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Тези синдикални боклуци да не ми казват как да си ползвам парите от УПФ, защото са ми удържани от заплатата и ако искам ще си ги взимам разсрочено, ако искам накуп, ако искам ще си получавам пожизнена пенсия.
  нагли... намесват се където не им е работата и искат да има откъде да смучат пари.
  Я да си кажат колко от техните шефове са на хранилка в НОИ като членове на Надзорния съвет на института

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на vinkel_ikonomist
  vinkel_ikonomist
  Рейтинг: 217 Неутрално

  КНСБ и изобщо синдикатите се занимават с пенсии. Тази глупост, заложена със закон е една от най-големите простотии, създадени в "прехода". Вместо да защитават правата на трудещите се и да скъсват държавата от стачки, те си висят в топлите столчета и в надзорния съвет на НОИ и къде ли не и дават "мъдри становища".

  Поне да бяха оправили бакиите точно в НОИ, който управляват, та седнали да разбират и да искат да прецакат и хората, които имат лични партиди и пари в универсалните фндове. Поне един там от великите им "експерти" има ли роден след 60-та, че да знае за какво става дума и да има личен интерес и преживяване, свързано с правата му като осигурено лице в универсален фонд? Не говорим за "младежа" им лидер, дето само може да дрънка и да се бие с Каролев по телевизионните студия!

  Имаш свои пари имаш лични права, в рамките на закона, да се разпореждаш с тях. Точка!

 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Голям комунизъм е да са пожизнени. Те ги отпускат на базата на актюерски разчети за средната продължителност на живота - да речем 10 години след пенсиониране. Само че един човек ще умре на 5-та година, а друг ще живее 15. За да има пари да се плаща на всички пожизнено, парите от първия човек ще отидат за плащане на пенсията на втория след 10-та до 15-та година.
  По-добре да си е лична партидата, ако умреш по-рано - остатъка се изплаща на децата ти. Ако доживееш повече, сам се оправяш. А пък може и да си ги изтеглиш и да ги изядеш и изпиеш по повод пенсионирането си, те и без това едва ли ще стигнат за повече от една хубава гощавка с близките си - като гледам натрупаното в средната партида...

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#4] от "PoToP":

  Платени боклуци на властта с нашите пари

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  В България всичко е терсене. Тия синдикати от както ги създадоха в лабораториите на ДС, вместо да се фокусират върху условията на работа, трудовото законодателство, заплащането на труда, все данъчни закони оправят, бюджети приемат, тавани определят и пенсионери уреждат.

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  Нима мислиш, че работниците имат право на избор?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 19. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#14] от "vinkel_ikonomist":

  "Имаш свои пари имаш лични права, в рамките на закона, да се разпореждаш с тях. "
  В ППФ и УПФ нямаш лични пари. Това са задължителните осигуровки, които двамата Ивановци дадоха на ЧПФ да си ги харчат и връткат. Твои могат да бъдат само личните вноски в ДДПО!!!... поне това което е останало от тях!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 20. 20 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Тия синдикалисти са и върли капиталисти. Имат си "Труд и капитал" АД и са собственици на десетки фирми.

 21. 21 Профил на fcp46630984
  fcp46630984
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "chichka":

  За ППФ може и да си прав защото вноската е само за сметка на работодател, но за УПФ са си лични защото ми ги удържат от заплатата и това, че са задължителни не означава, че не са лични.
  Мои са си и толкова. Да не ми се бъркат някакви синдикати.
  Ако не бяха лична собственост на хората защо УПФ плащат цялата сума от партидата на наследници, ако нещо се случи с осигурения?

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  КНСБ , в качеството на какви се занимават с пенсиите.

 24. 24 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  КНСБ са пълни боклуци и нямат никакво право да се разпореждат с парите на хората или да дават акъл. При навършването на определена възраст (и несвързано с правото на основна пенсия) осигурения трябва да има правото да си избере дали:
  1. Да изтегле сумата еднократно
  2. Да я получава на равни части за определен период
  3. Да получава пожизнена пенсия, но за период съгласно актюерските разчети

  Абсолютно трябва да е забранено да има схеми при които парите не се наследяват ако не са получени изцяло от лицето или да се преразпределят между лицата (както е преложението за пожизнени пенсии за неопределен период).

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 25. 25 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#21] от "fcp46630984":

  Ето това е заблудата. УПФ са задължителната осигуровка, която държавата е дала временно на частника да ги врътка. Твои ще станат в момента на пенсионирането ти!!! или това което е останало от тях. Това че ги виждаш на фиша на заплатата не значи че са твои.Твои са само личните вноски в ДДПО!!! Тях можеш да изтеглиш когато пожелаеш. Те се наследяват. Ако не вярваш, отиди до офис на фонда ти и поискай да изтеглиш нещо от "твоите" пари в УПФ! Това че някои фондове декларират "че вече изплащаме пенсии и сме изплатили ХХХХ млн на наследници" се отнася за сумите от ДДПО! Нали знаеш какво е това, твоите лични удръжки от нетната заплата и евентуално вноска от работодател според КТД.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 26. 26 Профил на fcp46630984
  fcp46630984
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#25] от "chichka":

  Съжалявам, но заблудата е в твоето разбиране. Да... , не мога да ги изтегля преди да се пенсионирам, но това не означава, че не са мои когато се пенсионирам и никакви синдикати не могат да ми казват как да си ги ползвам. Ако междувременно умра парите в партидата ми стават веднага собственост на неследниците ми и те ги получават до стотинка - справка КФН, съгласно която УПФ, а не ДДПО, са изплатили 131 млн.лв на наследници на техни починали клиенти от УПФ, а не от ДДПО.

  Това, че ги виждам на фиша на заплатата ми означава единствено, че са ми ги удържали, за да ги изпратят в партидата ми в УПФ и очаквам да са си точно там, за да мога да се разпореждам с тях когато се пенсионирам. Следя си партидата в УПФ редовно и са си там повярвай ми заедно с добавка от доходност.

 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  "Тук се има предвид и предложението да се създаде специализиран фонд за изплащане на пожизнени пенсии като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб до живот"

  Тъпо, нелогично и даже несправедливо. Щом парите са вложени в частен фонд, той да им плаща до гроб, пък даже и след това. Държавата отде да им търси пари? Що се отнася до държавната пенсия, там принципът е друг. Чрез инфлация държавата изгори на сегашните пенсионери 40 млд спестявания, равняващи се днес на поне 200 млд лева, плюс пенсионния фонд. В този смисъл държавата е длъжник. Но няма причина да е длъжник и на частни фондове.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#26] от "fcp46630984":

  + от мен.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 29. 29 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Запитайте се колко национални стачки са организирани от т.нар. "синдикати" в БЪлгария.
  Правилно го каза Иван КОстов, в БЪлгария демокрацията е фасадна.
  Фасадни са и синдикатите.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2921 Неутрално

  Запитайте се колко национални стачки са организирани от т.нар. "синдикати" в БЪлгария.Правилно го каза Иван КОстов, в БЪлгария демокрацията е фасадна.Фасадни са и синдикатите.
  —цитат от коментар 29 на The Rock


  Ми те като нямат членове, как да организират стачка? Нали ще им лъсне голия задник.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Весело

  До коментар [#19] от "chichka":

  “В ППФ и УПФ нямаш лични пари. ”

  Пак бъркаш “двата щата”, та дори и третия, доброволното допълнително пенсионно осигуряване.
  В ППФ парите са на работодателя (може да внася, може и да не внася стига да е дал обещание). Осигуровката на името на осигурявания не се ползва от данъчно облекчение от осигурявания. Плащането е за определен период от време и спира при навършване на пенсионна възраст. Тази възраст, която е била определена в момента на отпускането на пенсията от ППФ. И това са основните разлики с УПФ. Там вноските са лични -100% за сметка на самоосигуряващите се (430 хил. души със сите президенти на микро- и Нано-фирми); 60% за сметка на работника “трета (непотребна) класа” (2.2 млн. души) и 0% за държавните служители (150 хил. души).
  И пенсията се получава не преди пенсионна възраст (като при ППФ), а след достигането й колкото и пъти да е била повишавана (защото няма лично волеизявление от страните. ) Не така стои въпросът със “застраховката живот с пожизнена рента”. Там е определен точно срокът, 30 години, и когато настъпи, нито държавата, нито прост-съюзите могат да го променят с плюнчене и щракане на пръсти.
  Парите в ДДПО също са “под условие” собственост на осигурявания доколкото е ползвал данъчно облекчение (до 10% от облагаемия доход, сиреч заплатата без осигуровките). Ако договора се прекрати предсрочно по желание на страните, то цялата сумата (с и без данъчно облекчение) по партидата се облага с ДОД и чак тогава става собственост на осигуряващия се. Такова разваляне на договора с ППФ и УПФ е невъзможно (но няма превод при неплатен отпуск, болнични), а за НОИ “договорното задължение” е заменено с данъчно задължение - болен/здрав/безработен се удържа служебно; неплащането е приравнени на престъпление. Опцията да внасяш повече (или временно по-малко) са изключени. Абсолютна каторга е НОИ. Затова ключов момент в пенсионната реформа е да не се достига пенсионна възраст, било с нейното повишаване, било със “злокачествено” здравеопазване, било с психологическо насилие върху осигуряващите (паника, маски, грешни адреси на ГДБОП, скалъпени обвинения от прокурори, премиерски лъжи и депутатска простотия).

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#31] от "wanderer":

  Цъ, много объркано го даваш.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 33. 33 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2482 Весело

  До коментар [#32] от "chichka":

  Най-просто:

  При ППФ осигуряваният няма избор освен да прехвърли (празната) си партида в НОИ. Все пак пред него стоят 30-40 години живот.
  При УПФ осигуряваният и осигуряващият се имат опция да оставят в наследство част от пенсионните спестявания в случай на ново повишение на възрастта за пенсиониране. При предстоящ живот от 9 години (74 години средна продължителност минус 65 години възраст за пенсиониране) с опцията да станат 4 години рискът си струва.
  При ДДПО осигуряващият се (без рекета на прост-съюзи, работодатели, държава) може да спести около 5% от данъка върху доходите си, ако се изпълни договора. При брутна заплата 3000 лв. (максималния осигурителен доход) това прави към 130 лв. (при максималната доброволна пенсионна вноска 1275 лв - 50% от облагаемия доход 2550) или 4.3%. Остава само финансовият риск, че Държавата/ЕС могат да ускорят инфлацията с повече от 5% и да се окаже след време леко обеднял ... като вложители в банка през 1996-1998 г.

 34. 34 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#33] от "wanderer":

  + Но с ППФ нищо не прехвърля. Държават априбира останалите стинки в партидата и плаща пълна пенсия. Аз съм такъв. Въпреки това че ППФ показаха несъстоятелност, държавата продължава да налива там 7 или 12% за категорийните работници. Да си ги харчат ПОД!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK