КНСБ настоява пенсията от втория стълб също да е пожизнена

КНСБ настоява пенсията от втория стълб също да е пожизнена

© Надежда Чипева, КапиталКНСБ подкрепя някои от промените, предложени от управляващите в Кодекса за социално осигуряване, които засягат бъдещите пенсионери, но в други не виждат логика. Това се разбира от становище на синдиката по обявения за обществено обсъждане проект на социалния министър Деница Сачева.


Синдикатът приема за положително това, че ако в партидите на осигурените натрупаният капитал по някакви причини (лош капиталов пазар, кризи и пр.) е по-малко от сумата на брутните вноски, постъпили чрез НАП, то пенсионното дружество за своя сметка ще допълни сумата до нивото на сумата от брутните вноски, постъпили на името на всеки осигурен.


КНСБ приветства и стремежа да се предлага пожизнена пенсия (макар и не доведен до край), какъвто е и замисълът на създаване на втория пенсионен стълб. Тук се има предвид и предложението да се създаде специализиран фонд за изплащане на пожизнени пенсии като инструмент за гарантиране изплащането на пожизнена пенсия от втория стълб до живот, независимо от достигната възраст. Синдикатът одобрява и предвидения в проекта ангажимент пожизнените пенсии да се актуализират с доходността от инвестирането на вноските поне веднъж годишно.
Въвеждането на преизчисляване на допълнителната пожизнена пенсия в случаите, когато хората след получаването й продължат да работят и да се осигуряват, е също отчетено като положително от КНСБ.


Синдикатът обаче не одобрява запазването на разрива между момента на придобиване права по първия и по втория стълб, тъй като законопроектът запазва обвързването на правото от втория стълб единствено с навършването на възраст. "Но правото на пенсия от първия стълб е свързано и с възраст, и със стаж. Нонсенс е да не си придобил основната си пенсия, а да получаваш допълнителна (тя какво всъщност допълва)", питат риторично от КНСБ.


Според организацията още по-задълбочено става разминаването между правата от двата стълба с въвеждането на възможност да се получава допълнителната пенсия една година преди навършване на възрастта за пенсиониране, при условие че натрупаните в партидата средства ще позволят отпускане на допълнителна пенсия не по-ниска от минималната пенсия за стаж и възраст в солидарния стълб.


За КНСБ вторият стълб следва да предлага във всички случаи пожизнена допълнителна пенсия, като в малко - ясно и категорично определени и обосновани изключения, може да се предлага еднократно изплащане на средствата.


КНСБ продължава да смята, че задължителното осигуряване предполага идентични условия за всички осигурени на входа и на изхода на втория пенсионен стълб. От тази гледна точка остават резервите на синдиката по отношение множеството продукти, които да се избират от осигурените - различни видове разсрочени плащания, пожизнена пенсия с права на наследниците (по принцип пожизнените пенсии от капиталов тип не предполагат наследственост, а този риск се носи от солидарната пенсионна система). Няма здрава логика и в обвързването на правото на еднократно изтегляне на натрупаните средства, обвързано с размера на минималната пенсия в първия стълб, посочват експертите на синдиката.


Той приема, че има известна логика и в текста, с който се предлага стъпаловидно нарастване на срока за прехвърляне на партидите от втория в солидарния стълб преди навършване на възрастта за пенсиониране - като от 2022 г. до края на 2025 г. да бъде 1 г. и да стигне до 5 години преди тази възраст в 2038 г.


Сега възможността за прехвърляне на парите е до 5 години преди пенсионирането, а Сачева наскоро обеща на вече изпусналите този срок нов "прозорец" между 1 януари и 30 юни 2021 г. С публикувания днес законопроект се предлага по-гъвкав модел.


Към момента има известна логика за такава промяна, доколкото законопроектът съхранява разкъсването на връзката на правата от двата стълба. Вярното решение според КНСБ е тази връзка да се възстанови и правото на избор да е към момента на придобиване на правото на пенсия в солидарната система.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK