Тайният план - как (не) се контролира COVID кризата в България

Тайният план - как (не) се контролира COVID кризата в България

© Георги КожухаровКакви са следващите мерки, които ще бъдат въведени предвид ръста на заразените с коронавирус и с какви показатели са обвързани? Този въпрос е отправян стотици пъти към българските власти през последните осем месеца, но никога не е имал еднозначен и ясен отговор.


От няколко дни управляващите повтарят, че съществува план, който следват. Досега той не е представян публично и няма информация за обхвата му. От първите действия на властите, обвързани с него, изглежда, че този план не включва ограничаване на разпространението на коронавируса, а само промяна в организацията на здравната система и за тази цел се раздават милиони.


Къде е планът


На извънредно правителствено заседание в понеделник кабинетът одобри да се дадат до 65 млн. лв. субсидии за болниците, които отделят повече от половината от леглата си за настаняване на COVID болни и до 15 млн. лв. за купуване на бързи антигенни тестове.
За обособяване на COVID зони в някои диагностично-консултативни центрове (т.нар. поликлиники - бел. авт.), където ще се правят прегледи и изследвания за коорнавирус, кабинетът отделя 6 млн. лв. На общопрактикуващите лекари се очаква да бъдат разпределени 10 млн. лв. за месеците ноември и декември.


Всичко това по думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов е "следващата стъпка, в резултат на плана, който следваме при повишаване на заболеваемостта над 300 на 100 хил. души население". Същата формулировка той използва и на извънредния си брифинг в неделя. Тогава министърът на здравеопазването каза и, че следващата стъпка според плана е всички болници, които могат да лекуват пациенти в тежко състояние (т.нар. интензивно лечение - бел. авт.), да отделят най-малко половината от леглата си за COVID болни. По думите му за въвеждането на тази мярка заболеваемостта в страната трябва да стигне 600 души на 100 хил. население.


Така за първи път през последните осем месеца става известно, че държавата има план за въвеждане на мерки, който е обвързан с броя на новите заразени. По думите на проф. Костадин Ангелов по тази "стриктна аритметична прогресия се работи от лятото насам". На въпрос в неделя, свързан с разпределението на новооткриваните легла според промените в плана, министърът каза, че това в момента се изчислява.


Нищо повече за плана не беше съобщено. "Дневник" изиска достъп до него в понеделник, но не го получи до редакционното приключване на този текст.


Няма единен критерий


От осем месеца властите настоятелно повтарят, че няма алгоритъм, по който да се въвеждат или отменят противоепидемични мерки. До юни, когато премиерът Бойко Борисов обяви, че иска да отпаднат всички мерки, освен социалните, щабът за коронавируса отговаряше, че може да предлага въвеждане на ограничения, но финалното решение се взима от правителството.


От октомври, когато започна драстичното покачване на броя на новите заразени със SARS-CoV-2 (вирусът, който води до диагнозата COVID-19 - бел. авт.), здравните власти повтарят тезата, че в България не може да има единен критерий, от който да зависи затягането на мерките. Като причина е посочвано, че "едновременно се следят 23 показателя", част от които са и състоянието на заразените, дали случаите са концентрирани на отделни огнища или са разпръснати.


"Дневник" поиска от Министерството на здравеопазването пълния списък с показателите, но не го получи до редакционното приключване на този текст.


По предложение, ама друг път


Друга повтаряна от проф. Костадин Ангелов теза за въвеждането на мерките срещу коронавируса е, че не решава сам. По думите му ограничения се предприемат, след като се направи предложение от главния държавен здравен инспектор. Практиката от последните дни показва обаче, че думите не отговарят напълно на действията.


Още миналия четвъртък главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев с оценка, че "мерките се спазват незадоволително", каза:


Честно казано, аз не споделям 100% оптимизма на част от управляващите за това, че при този темп на спазване и при този темп на нарастване, ще постигнем кой знае колко добри резултати


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса


Кунчев предложи и седем конкретни мерки, сред които са: всички заведения да работят до 22 или 23 часа; в офисите да работят най-много половината служители; учениците от пети до дванайсти клас също да минат на дистанционно обучение (онлайн сега учат само гимназистите и студентите - бел. авт.); да бъдат върнати т. нар. зелени коридори за пазаруване на възрастни хора сутрин.


В този контекст проф. Костадин Ангелов каза, че предстоят разговори с експертните съвети по епидемиология и инфекциозни болести, като мерките ще бъдат прецизирани. "Дневник" се свърза с главните им координатори, съответно проф. Йорданка Стоилова и проф. Татяна Червенякова.


"Според мен тези мерки са много изпълними и всичките ги приемам. Не са толкова тежки, че толкова да пострада икономиката", каза за "Дневник" проф. Йорданка Стоилова, ръководител на катедра "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" към Медицински университет - Пловдив.


Проф. Татяна Червенякова отклони въпросите на "Дневник" за мерките с аргумента, че въвеждането на допълнителни ограничения "не влизат в обсега на експертния съвет по инфекциозни болести". Той е обсъждал въпроси за терапии и изследвания на COVID пациенти, каза тя.


Във вторник (10 ноември) в интервю пред "Нова телевизия" проф. Костадин Ангелов каза, че все още се обсъжда задължаване на офисите до 50% от служителите да работят присъствено; учениците от начален и прогимназиален етап да бъдат с маски на закрито в занимални, извънкласни дейности, занимания по интересни (за другите ученици тези занимания са забранени - бел. авт.), но на дистанционно обучение минават само училищата, в които болни са над 20% от учениците; заведенията се очаква да имат вечерен час до 23.30, както поискаха самите те, защото сега в отделните области часът е по-ранен и това не се харесва на браншовата организация. Една от реакциите на бизнеса обаче е свързана и с липсата на предвидимост и достатъчно време преди въвеждането на една мярка, за да могат да се подготвят.


От думите на здравния министър във вторник се разбра, че нови ограничения могат да бъдат въведени от четвъртък (12 ноември) - това ще е седмица след предложението на Кунчев. От обясненията досега не се разбира обаче дали те са включени и следват плана, за който се говори или са отделно.


Допреди вторник здравният министър е заявявал готовност на национално ниво единствено да бъдат върнати зелените коридори, но още не е уточнено дали часовете ще са сутрешни или следобедни, както и дали от възможността няма да се възползват хората с хронични заболявания.


И за това ограничение до момента няма издадена заповед за страната, но напр. в София мярката е въведена.


Планът при грип не е за коронавирус


От 2006 г. България има одобрен Национален план за готовност за грипна епидемия. Пред депутатите в Народното събрание министърът на здравеопазването е заявявал, че не може да бъде буквално отнесен върху епидемията от коронавирус, защото заболяването е ново.


В плана за грипа не се коментират стойности на разпространяването на заразата, към които да съответстват конкретни ограничения. Изредени са обаче редица възможни мерки, като всички бяха приложени в началото на епидемията при малко COVID случаи, но не и на този етап от разпространението на заразата. Някои от тях са:

- ограничаване на пътуванията
- прекратяване на учебните занятия
- преустановяване работата на детските заведения
В плана е записано още, че в случай на грипна пандемия се създава пандемичен комитет (а не щаб - бел. авт.), който се занимава с организацията и координацията на процесите. Неговият председател се избира от министър-председателя, заместник му е министърът на здравеопазването, членуват редица други министри и директори на служби.


За коронавируса беше създаден Националният оперативен щаб, а Бойко Борисов определи ген. Венцислав Мутафчийски за негов председател, но пък здравният министър не фигурираше сред членовете му. А проверка на "Дневник" показа, че НОЩ е със статут на работна група и не се водят стенограми от заседанията му т.е. никога няма да научим как са вземани решения. От есента седмичните пресконференции на НОЩ бяха заменени с пресконференции на здравното министерство.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (146)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 993 Неутрално

  С половинчати мерки - толкова!

 2. 2 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Аз не мога да схвана, медиите считат за малоумно цялото население ли? Аз не мога да решавам как да съм здрав, че трябва инспектори, медици, министри да мислят вместо мен...

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  С половинчати мерки - толкова!
  —цитат от коментар 1 на papunqk


  Би ли маписАл целите мерки?

 4. 4 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Планове няма никакви ,пълен хаос , хората не могат да стигнат дори до безплатно изследване ,а вече и до свободно место в болница , не знам точно какви са намеренията на правителството ,но нещата ескалират е не е на добре за цялата държава .

 5. 5 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1201 Весело

  Мерките в момента са:
  - при 100 заразени на 100 хил. раздаваме 60 мил. лева.
  - при 300 заразени на 100 хил. раздаваме 100 мил. лева.
  - при 1 00 заразени на 100 хил. успокояваме че има пари за раздаване и пак раздаваме някой лев.

 6. 6 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Нереформираната система точи яко парите на данъкоплатеца. Това е

 7. 7 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Тайният план е, че няма никакъв план. Държавата се носи по течението, а вожда обещава пари.

 8. 8 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#5] от "Бай Гадьо":

  Е това е плана. Само че как успя да се добереш до шкафчето където се съхранява.

 9. 9 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  След седмица с този темп изпреварваме Китай(според офицялната статстика.)
  Тази лъжа най- сетне трябва да спре.
  Китай 1 2 000 000 - България 7 000 000
  Матиматиците да обяснят вероятноста, аз такава математика не съм учил.

 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3192 Любопитно

  Отдавна е ясно, че план за действие няма. В крайна сметка ще стигнем до пълна карантина, точно както преди 6-7 месеца. Иначе ръстът на заразените няма да спре и здравната система окончателно ще гръмне. Не е необходимо да си Айнщайн.

 11. 11 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  Грешка:
  След седмица с този темп изпреварваме Китай(според офицялната статистика.)
  Тази лъжа най- сетне трябва да спре.
  Китай 1 200 000 000 - България 7 000 000
  Матиматиците да обяснят вероятноста, аз такава математика не съм учил.

 12. 12 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Вие се заразявайте, ние ще ви лекуваме

 13. 13 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Аз не мога да схвана, медиите считат за малоумно цялото население ли? Аз не мога да решавам как да съм здрав, че трябва инспектори, медици, министри да мислят вместо мен...
  —цитат от коментар 2 на Lazarus


  За друго е измислена цялата "пандемия"! Драконовски мерки, вижте кой и защо ги е въвеждал в древна Елада!

 14. 14 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 270 Неутрално

  ... ние ще ви лекуваме
  —цитат от коментар 12 на plynii


  Ама само некои от вас!

 15. 15 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 311 Неутрално

  в следните страни :
  - Англия ;
  - Германия ;
  - Франция ;
  - Италия ;
  - Швеция ;

  учениците от 4 години до 19 години , включително и студенти са на училище присъственно, няма 20% болни деца и дистанционно, няма профсъюзи на учителите които да извиват ръце ...
  някои тук да му пропеят 3-ти петли да се събуди

 16. 16 Профил на dsj02691732
  dsj02691732
  Рейтинг: 8 Неутрално

  План няма. Мерки няма. Места по болниците няма. Вече няма и лекарства по аптеките. Но в замяна на това има министри, които бодро ни убеждават всеки ден, че бялото всъщност е черно.

 17. 17 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 839 Неутрално

  На шайката оставка. Проспаха три месеца и сега е ад. Имам близък, който закъса и е ходене поо мъките. Ако не от короната човек си отива от друго. Умираш прав ако нямаш пари и връзки а и това не помага.

 18. 18 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1725 Разстроено

  План няма. Мерки няма. Лекари няма. Лекарства няма. Скоро и пари ням да има. Това е положението, Минке!

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 19. 19 Профил на balkan_panda
  balkan_panda
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Ние Швеция отдавна я изпреварихме. Оня генерал се скри, Кунчев е пътник за нейде...
  От щаба какво остана? Един лаф: " Ще се мре яко"

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  На мен ми е интересно какво ще прави Светът? Че сега все още пари има, отпускат се кредити, но това дали ще продължи вечно? Ако всичко блокира откъде заплати? А в България повечето хора живеят от заплата до заплата.

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 675 Неутрално

  С тези по над 4000 новооткрити случаи на ден и при положение, че броят на наранени в болница нараства с по 150-200 на ден, не знам още колко ще издържи системата. Част от болниците вече нямат капацитет, а сме едва в първата половина на ноември. Ако нещата се нормализират чак към май-юни, просто кашата ще е огромна.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  видими ГЕРБерски резултати - съсипана държава, без никаква идея какво да се направи, освен как да се краде и да се обвинява друг

  така е в Мутроленд

  мислете като гласувате след няколко месеца

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "anonim440":

  Написах го отдавна, ако не се вземе в ръце и да спрем истерията с китайския грип ни чака триадата: мор-глад-война.

 26. 26 Профил на dzr57500206
  dzr57500206
  Рейтинг: 15 Гневно

  Простата Тиква требваше да се изхлузи през юли, сега щеше да чини само сеир и да вика аз казах ли ви . Но не ,той ще си изпие до дъно горчивата чаша, лошото е че това ще е и за сметка на всички нас .

 27. 27 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 727 Неутрално

  бойку казА:Спасявайте са! След туй показА и сега ще почне да наказва.
  Така се контролира кризата в България.
  Раята одобрява тоя подход, Друго не е заслужилам дори не е поискала.

 28. 28 Профил на Принц Серж
  Принц Серж
  Рейтинг: 296 Неутрално

  "(т.нар. политики - бел. авт.)" - да нямате предвид "поликлиники"?

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Отдавна е ясно, че план за действие няма. В крайна сметка ще стигнем до пълна карантина, точно както преди 6-7 месеца. Иначе ръстът на заразените няма да спре и здравната система окончателно ще гръмне. Не е необходимо да си Айнщайн.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  В смисъл "пълна карантина " - изкъртване на пейките и затваряне на парковете?

  Да има и КППта - да се проверява , дали хората имат Бележка от Работодател и Декларация!

  Това ще ни спаси от гибел!
  Декларация , бележка от работодател - пандемията я спираме!

  А защо се замълча по форумите за заразнолъжичния проблем, по кафемашинковостта?

 30. 30 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "kalin333":

  Шведските ученици спряха да ходят на училище в края на Март. Есента започнаха присъствено, но в момента много училища учат дистанционно.

  В Англия постоянно затварят училища за по две седмици. Прави се по решение на директора на училището.

  Лъжец гнусен.

 31. 31 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 270 Неутрално

  До коментар [#15] от "kalin333":

  Добре си го написал, но не е вярно.

 32. 32 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  В нормалните държави като Беларус, Китай, Куба , Виетнам се справиха и забравиха ... само при капиталистите има проблем, защаото има келепир от проблема.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 33. 33 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  В момента слушам министърчето. "Ами ти не си за лечебно заведение" - изразът, на който трябва да се подчиняваме. Не може да го надговориш - поредната голяма уста тръгнала да оправдава - по негови думи, по всички медии, по всяко време, по всички канали, какво? Неадекватната и престъпна власт! На практика некадърниците унищожиха здравната система. Разнесоха заразата из всички лечебни заведения в страната.

 34. 34 Профил на Ралица Лозанова
  Ралица Лозанова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "Бай Гадьо":

  Много добър анализ!!!Ако не беше тъжно, щеше да е много смешно!!

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  "Би ли маписАл целите мерки?"

  Аз бих ги МаписАл, но не зная какво е Маписал!

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  Паниката е най-лошия съветник и за съжаление е обхванала не само значителна част от населението, но и доста от управляващите.
  Като добавим към тази тъжна картина и подгряващите групи от страна на очакващите да намажат политически, картината става крайно неприятна.
  Очевидно ще минем през тази ситуация с епидемия, пандемия или както там му вкат "ей така", на "гол късмет", нещо като проверка дали Господ е българин или не е съвсем така.
  Единствената утеха е, че като че ли вируса не е много смъртоносен, а при повечето хора минава и заминава без последствия.
  Но за тези, които имат симптоми и други заболявания, трагедията ще е пълна. Отделно, в чисто икономически план болшинството ще го усети здраво, особено при това раздаване на милиони през прозореца на джипката.

 37. 37 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  Простата Тиква требваше да се изхлузи през юли, сега щеше да чини само сеир и да вика аз казах ли ви . Но не ,той ще си изпие до дъно горчивата чаша, лошото е че това ще е и за сметка на всички нас .
  —цитат от коментар 26 на dzr57500206


  Да! Трябваше! Но Доган не му позволява!

 38. 38 Профил на mustak_dete
  mustak_dete
  Рейтинг: 541 Неутрално

  С тези темпове до 2-3 седмици ще имаме 100% положителни тестове.
  Тогава няма да има нужда от никакви мерки.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  [quote#3:"4ort"][/quote]

  ако се премахнат всякакви плащания и няма келепир ... пандемията и истериите сте изèзнат след 2 седмици

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Весело

  В нормалните държави като Беларус, Китай, Куба , Виетнам се справиха и забравиха ... само при капиталистите има проблем, защаото има келепир от проблема.
  —цитат от коментар 32 на dark'star


  Да беше споменал сред "нормалните" държави и Северна Корея! Там няма дори един, единствен заразен!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Пич специално за нас българите ако въведат мерки и съответно последствия ако не се спазват както е в Китай свят ще ни се завие. Ние сега една маска не искаме да сложим, какво остава за нещо наистина ограничително. Ситуацията в болниците е отражение първо на липсата на каквато и да е самодисциплина и тотална липса на чувство за обществена отговорност в преобладаващата част от населението в БГ.

 43. 43 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И за т.нар. "ваксина" Спутник V:
  Трима лекари ваксинирани с ваксината Спутник V, са се заразили с коронавирус:
  https://twitter.com/55privet555/status/1325164589537918977

 44. 44 Профил на usernotfound
  usernotfound
  Рейтинг: 30 Неутрално

  май никой не иска да се примири, че човек не може да се бори срещу природата и естествения ход на едно заболяване. Елиминирането на вирусна респираторна инфекция с всички мерки, които ни карат да вярваме, че действат, е пълна глупост и това го знае и всеки второкурсник по медицина.

  По важна е пропагандата, политиката и зомбирането на масите, иначе властта няма как да работи.

 45. 45 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално
 46. 46 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 401 Неутрално
 47. 47 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#15] от "kalin333":Шведските ученици спряха да ходят на училище в края на Март. Есента започнаха присъствено, но в момента много училища учат дистанционно. В Англия постоянно затварят училища за по две седмици. Прави се по решение на директора на училището.Лъжец гнусен.
  —цитат от коментар 30 на varna_moreto81


  И аз в началото мислех, че е добра тактика да се затваря през 2 седмици, но вече е късно за това. Затваряне поне до седмица след новогодишните празници.

 48. 48 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Няколко символични въпроса:
  Разкритите легла същите ли са като тези в арена Армеец? Т.е. има ли лекарски персонал, който да ги обслужва?
  Ако няма достатъчно пулмолози и инфекционисти прави ли се инструктаж на останалите лекари?
  Ако не специалистите ще правят само рутинни манипулации може ли и не лакар да бъде инструктиран? Търсят ли се доброволци (парамедици, гражданска защита, бчк...), които да бъдат използвани при нужда?
  Защо след месец и половина в университет пратихте хиляди младежи обратно по родните им места да скучаят и висят по кафенетата, след като не са рискова група и живеят изолирано в студентски град?
  До кога политическото оцеляване и страха от отговорност ще бъдат водеща сила при взимането на решения и разписване на укази и наредби без стойностно съдържание, вместо да се търси логиката и да се обяснява на хората какво и защо се прави?! Когато един човек знае защо от него се иска дадено нещо и какъв ефект се очаква, той е много по мотивиран да го изпълни.

 49. 49 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Които не носят никаква отговорност, не носят дори маски където е задължително, които винаги са се противопоставяли на всякакви здравословни мерки сега започнаха да критикуват защо няма още мерки!? Извратеняци!

 50. 50 Профил на b_mitov
  b_mitov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Препоръка:
  Мили приятели, когато си казвате наздраве, чуквайте долен ръб на чашата с долен ръб на чашата. Иначе все едно се целувате :)

 51. 51 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Над 8000 заразени, над 180 души умрели от ковид-19 за два дни и никаква реакция. Дори национален траур не е обявен! Ранните резултати от ваксината на Пфайзер за превенция на ковид 19 показват ефикасност в 90% от тестваните, но пренасянето на ваксината става при -70гр. в сух лед, а очакваното широко приложение е чак след 1 година. ЗАТОВА СЕ ПРЕПОРЪЧВА НОСЕНЕТО НА МАСКИ, СПАЗВАНЕ НА ДИСТАНЦИЯ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ, ДИСЦИПЛИНА. А какво Ви каза Мангъров:"...забулването е излишно..." Е, как се живее в такава държава , с такива управници! Борисов може ли да каже колко пари са вкарали в джоба на държавата "разхлабените" мерки за т.нар. "бизнес" след края на май? Дали възлизат на 81 милиона, които днес трябва да дадат за борба срещу епидемията! Никога България не е имала по-лошо управление на системата на здравеопазването от днешното. Катастрофа! Дори предишният здравен министър, финансистът, беше по- добър.

 52. 52 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#45] от "The Rock":

  В Русия средните училища отдавна са онлайн.

 53. 53 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 603 Гневно

  Лятото мина в шеги и закачки как "щяло яко да се мре", на никой не му се вярваше, че лайното ще удари вентилатора. Хората отвикнаха да спазват дистанция, да носят маски, някои даже упорито твърдяха, че всичко е измислица.

  Дойде Видовден, и същите хора които до онзи ревяха, че им се нарушават правата, сега реват, че държават им била длъжна да ги лекува и да има за всички лекари и места в болниците. С този манталитет, още 31 години няма да ни стигнат. Всъщност, никога няма да се оправим, защото Бойко Тиквата ще излезе прав за едно - за лошия материал.

  Като ти кажат да носиш маска и да не дишаш във врата на този пред теб - носиш маска и не дишаш във врата на този пред теб. Като ти кажат "леко настинал" да не ходиш в офиса, а да работиш от вкъщи, работиш от вкъщи. Толкова е просто. Нарича се дисциплина, отговорност и самосъзнание. Вместо това, егоизъм и философстване.

  Лошото е, че покрай сухото, гори и мокрото. Покрай тия, които не спазват никакви мерки, ще изгорят и техни близки и приятели, които спазват.

  Не защитавам безидейното управление, което не спря да поставя хората в патови ситуации. Даже и сега, държат всички в напрежението с "новите мерки от четвъртък". Ми кажете не хората какво ще правите да се подготвят. Великата тайна. Просто и управниците са направени от същия лош материал.

 54. 54 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lazarus":

  трябва. познавам хора които са болни на 99% с ковид и обикалят и ръсят зараза и по работните си места и в магазините. След като има такива индивиди трябва инспектори да им казват какво да правят.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 55. 55 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Като се огледам около мене - колапс, пълен и смъртоносен...
  Няма система, няма места, няма персонал, няма лекарства, няма мисъл!
  А в новините едни калинки прелитат носещи едни лозунги, направо се сещам за 1980 та.
  И след това поглеждам коментарите...
  Тайния план хич не е таен... вместо в подготовка на системата се налива яко в тролфермите и овладяните медии.
  Разликата отива в чекмеджетата!
  И ганьовците с радост запяват поредната опорка...
  Герберастия сър!
  Герберастия и рупащо стадо...

 56. 56 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Планът е Бойко го изкара, значи вече е извън опасност, другите да го д***т

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 57. 57 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 235 Неутрално

  План има: Просто ни оставиха на произвола на короната. Който оцелее , оцелее. Мангъров трябва да е най-доволен и всички които припяват с него за стаден имунитет.

 58. 58 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Планът е като свърши тенис турнира, пак да изградят моргата в Арена Армеец.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 59. 59 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1826 Любопитно

  До коментар [#32] от "dark'star":

  Стига лъга. Беларус е затворен за чужденци от 1-ви ноември заради корона вируса.


  https://news.bg/disasters/belarus-se-zatvarya-za-chuzhdentsi-po-susha-i-voda-zaradi-covid-19.html

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 60. 60 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 12 Разстроено

  80% не разбраха че план-демията цели хаос, икономически срив и войни за хляб и вода!

  Хората спазват мерките, но това е без значение. Накрая ще ни използват като пушечен месо в борбата срещу Русия...Пази Боже сляпо да прогледа!

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 62. 62 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 644 Неутрално

  при този темп на нарастване, ще постигнем кой знае колко добри резултати.......

  Добри резултати ще има Кунчев, ще има.
  Планът върви по план. По-малко старци, и по- малко болни........мда
  С този ковид-куршум не два заека, а поне 4-5 уцелиха.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 64. 64 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Мерките са няколко и всеки може да ги спазва без да има нужда правителството или някакъв щаб да му казва.

  Често миене на ръцете
  Носене на маска
  Спазване на дистанця

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Правителстовото да подава оставка и да идва някой поне малко от малко някакви действия да предприеме. С интервюта по телевизиите, в които ни обясняват, че всичко е наред и че пари имало няма да стане. Тука става въпрос все пак за човешки животи.

 67. 67 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В град Троицк - Русия, жена умира на опашка чакайки 6 часа, за да ѝ направят скенер.
  В Троицке 31 октября в очереди на компьютерную томографию умерла 56-летняя женщина. У нее было много хронических заболеваний, поэтому даже ее супруг признает, что неизвестно, возможно ли было спасти его супругу, у которой пневмония развилась в считаные дни. Мужчину возмущает другое — в больницу его жену на скорой привезли в 16:00, и до 22:00 они ходили сами по кабинетам и направлениям, сидели в общих очередях, тогда как ее надо было сразу везти в реанимацию.
  https://www.znak.com/2020-11-10/muzh_umershey_v_ocheredi_na_kt_v_troick_zhenchiny_rasskazal_kak_ee_vodili_po_bolnice_6_chasov
  --------
  Къде са т.нар. "русофили"!?

 68. 68 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 50 Неутрално

  Ще вземе да се окаже прав Рашидов като каза, че генералът се обиди. От май месец спряха да слушат какво им казва и си правят, каквото си решат. Явно му писна. А резултатите са видими. По-лошото е, че и при тези числа не вземат никакви мерки. Каква ли Коледа ни чака

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#70:"simChо"][/quote]

  За твоята матушка, за твоята!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 421 Весело

  Би ли маписАл целите мерки?
  До коментар [#3] от "4ort":

  - Лепене на стиропор по панелките
  - едно чекмедже за руските дълбачки на пристанището на Доган
  - едно чекмедже за колекторска фирма “ свети Георги”
  - десетина чекмеджета на Путин за турски поток
  - по едно чекмедже за всеки километър“магистрала” на трейс и Гепи груп
  - за паравоенните талибани на Каскета за “защита на Свидетелъ “
  - за гьола в Белене
  и т.н и т.н

  Както казваше някога учителят на своя бодигард :
  “Таа година половин мерки , догодина - цели мерки !”

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 75. 75 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  План няма, оправяйте се.
  Всъщност има - ГЕРБ да не пропаднат под 5% бариера на следващите избори. Такива некадърници не е имало от комунистическо време.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Единственото, което прави това неадекватно правителство е да раздава/ а може и само да обещава/ милиони. А когато свършат?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Паралелите между България и Русия са убийствено жестоки.
  Нашата мафия е клон на руската мафия и в БЪлгария ситуацията е като в РУсия.

 80. 80 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  До коментар [#10] от "boevbisser":

  у нас не е имало пълна карантина

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 82. 82 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#72] от "simChо":

  Боли ли???

 83. 83 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  Които не носят никаква отговорност, не носят дори маски където е задължително, които винаги са се противопоставяли на всякакви здравословни мерки сега започнаха да критикуват защо няма още мерки!? Извратеняци!
  —цитат от коментар 49 на xso16686927


  Най-точният коментар, който изчерпва темата.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 84. 84 Профил на Андрешко
  Андрешко
  Рейтинг: 611 Весело

  [quote#40:"vassilun"][/quote]

  В северна Корея през пролетта имаше един, завърнал се от Китай. Според южнокорейски източници го изолирали в отделно помещение и го застреляли да не се мъчи.

 85. 85 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Ама вече не стана ли ясно ,че нашия човек в сърдит на раята защото не го възхвалява вече ,а дори си позволява и протести да му спретва!

  Обиден е Слънцето и отказва да си върши работата , един вид — а сега ,щом много знаете , оправяйте се, хак да ви е!😁

  Та , който се надява , че има някакъв план — няма план!
  Анархията е пълна и повсевместна , действа се на “парче” , като през това време “усвояването “върви с пълна сила !

 86. 86 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2098 Разстроено

  Аз имам същото усещане.
  Приспиват ни с непрекъснато повтаряне: "легла, мероприятия, пари, зелени коридори".
  От новините човек остава с впечатлението, че най-важно е работното време на заведенията при почти всеки втори положителен тест и смъртни случаи около 100 дневно. Много е важно да не излязат хората по улиците, ами, новина, те са по улиците от лятото! Ако правителството е неспособно да управлява кризата, ще си тръгне за часове, когато хората наистина масово блокират всичко, защото и най-великото търпение има граници.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2098 Разстроено

  До коментар [#54] от "bludniq_sin":

  Ето Ви казус:

  моя позната получава симптоми, звъни на личния си лекар, той казва, че няма направление, ако иска да отиде в частна лаборатория. Тя няма възможност да плати 120 лева, по-точно 480 за себе си, съпруг и две деца тийнейджъри. Прави си антигенен тест, който е четири пъти по-евтин, резултатът е отрицателен. Междувременно симптомите се задълбочават, тя спазва доброволна карантина, но няма болничен, защото не е диагностицирана. Излиза в неплатен отпуск, но няма да е 14 дни. За системата тя е здрава, а семейството ѝ не са контактни. Всичко зависи от нейната съвест и нужда от заплата. Това изглежда ли Ви като управление на кризата?!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 90. 90 Профил на Nikolay
  Nikolay
  Рейтинг: 409 Весело

  Целият този плач много напомня на вица "зайо, що си с шапка, зайо, що си без шапка"..

 91. 91 Профил на Are de
  Are de
  Рейтинг: 158 Неутрално

  Тотална абдикация от задълженията си от страна на правителството, тотално бягане от отговорност. Единственото, което правят е, скрити в бункерите си, да разпределят пари по сектори, с цел купуване на изборите. Ако и това не е достатъчно за клетия българин, то няма сила, която да го събуди.

 92. 92 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 279 Неутрално

  "Тайният план" е да не се прави нищо сериозно - а само имитация, да се остави населението да се изпозарази и който ще мре - да мре. Да му мислят живите!
  Единственият важен план на Борисов и Мафията е да успеят да скрият следите на всички нощни шкафчета и пътеките за пълненето и празненето им. За това с цената на всичко им трябваха тези месеци.

 93. 93 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  До коментар [#72] от "simChо":Боли ли???
  —цитат от коментар 82 на The Rock


  Ако имаш болки - самоизолирай се!
  Поздрави..

 94. 94 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1658 Разстроено

  Аз изобщо не съм изненадан. ПРавителствата на ГЕРБ винаги така действат - реактивно и никога, никога проактивно. Всъщност те не действат, реагират първосигнално. Толкова много некомпетентност, неграмотност, некадърност, безотговорност, алчност събрана на едно място не може да доведе до нищо градивно. Добре е, че все повече хора разбират какво представляват управляващите, не очакват нищо от тях, отсвирват ги и сами взимат мерки да се пазят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 95. 95 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  От Фейсбук профила на журналиста Калина Андролова:

  Хората умират, защото няколкото вида усложнения, до които се стига при този вирус, са тежки. Умират във всички държави. До онзи ден опозицията отхвърляше темата за вируса и разгърна невиждана по рода си кампания срещу усилията на правителството да се справи с кризата. Опозицията въведе страната в ужасяващ хаос, конструира резолюция срещу държавата ни, като я унижи, нанасяйки й неприемливи щети. Опозицията цяло лято замерваше с яйца сградите на институциите, уринираше по фасадите, вадеше жълтите павета и ги хвърляше по полицията.
  Опозицията говореше как вирусът е опит да се затворят устите на хората и да се спрат протестите на недоволните. Опозицията плати на безброй тролове и инфлуенсъри, на множество фейк сайтове да обясняват как се измислят болните от коронавирус и че това е световна конспирация за подчинение на населението.
  Известни журналисти пишеха за страх, диктатура и как се отнемат свободи. Опозицията домъкна слама, която се опитваше да подпали в лицето на полицаите, риба, която трябваше да вмирише вселената и една всеобща простотия, която трябваше да ни убеди, че служебен кабинет на нефелния президент ще се справи с управлението. Опозицията даваше за пример Швеция, в която, апропо, възрастните с Ковид кротко биваха оставяни да си умрат в леглата, за да не се претоварят болниците. Опозицията унищожи възможността за интелигентно и разумно обединяване на силите на политическия елит за овладяване на опасността. И кое беше по-важно за опозицията от солидарното справяне с кризата?! По-важно беше да събори Борисов, и то само 6 месеца преди изборите.
  Сега опозицията, която вдигаше юмрук и казваше, че няма вирус, драматично е яхнала предстоящите човешки трагедии. Всеки, който ще загине, не загива, защото вирусът е опасен, а защото правителството е виновно и избива народа. Има ли дори зрънце политическа, хуманна и обществена отговорност в това поведение на опозицията?! Не, няма. Както казва фантастичният Чоран: "Адам е бил начинаещ. Каин е нашият учител, той е истинският основател на расата ни." Точно когато опозицията трябваше да покаже колко е силна, интелигентна и пригодна за управление, тя деградира до напълно отвратителна, до политически абсурдна. Интелигентността на силата или силата на интелигентността е демонстрация на дарение. Иначе примитивът винаги може да смачка това-онова, да разруши, да изтреби. Но светът е състоятелен и красив не заради примитивите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на The Rock
  The Rock
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "simChо":

  Самоизолирай се! И чакай да те включат като се спомене някъде "Русия"!

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK