На живо

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Георги КожухаровВече втори ден процентът на положителните тестове спрямо общия брой направени за денонощието остава около 40%, увеличава се и броят на настанените в болница. 4390 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие, 80 са починалите. Въпреки многото новозаразени днес министри отново подчертаха, че няма да се затваря държавата. Гимназиите обаче в София, Велико Търново и Бургас удължиха онлайн обучението. Близо 80% от учителите искат е-обучение.


На оплаквания на фармацевти и лекари здравният министър отговори, че презапасяване, самолечение и неправилно лечение са обясненията за недостига на лекарства.


Със заповед здравният минисътр удължи някои от мерките, действащи в цялата страна до края на ноември, сред които забраната заведенията да работят между 23.30 и 6 ч.
"Дневник" следи ситуацията на живо. За разпространението и ефектите на коронавируса по света можете да се информирате от тук.

Напускането на Гърция с автомобил става с удостоверение

Българските граждани без постоянно пребиваване в Гърция ще могат да се завръщат в България с автомобил само с удостоверение, издадено от задграничните ни представителства, съобщи Министерството на външните работи. Удостоверението следва да съдържа данните на българските граждани, адрес на който са пребивавали по време на престоя си в Гърция, постоянен адрес в България, дата и час на тръгване, данни за автомобила – марка, модел, регистрационен номер и ГКПП, през което ще напуснат страната.


За българите, които ще напуснат със самолет, не е нужно удостоверение. В този случай целта на пътуването се удостоверява с лична карта или паспорт и билет.


По информация на гръцките власти към този момент е невъзможно придвижването на гражданите, намиращи се извън административните области, в които са разположени посолството в Атина и генералното консулство в Солун.


Изключения от ограниченията се допускат единствено в случаи, когато се налага придвижване до/от работното място, за което е необходимо представяне на удостоверение от работодател, пътуване по здравословни причини и за придвижване до мястото на постоянно местоживеене (еднократно).


Сред изключенията попадат и граждани, на които трябва да бъде издаден временен паспорт за завръщане в България. За целта се изискват съответните документи, удостоверяващи причината и необходимостта от пътуване извън съответната област.


При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството в Атина на: 30 210 67 48 107; 30 210 67 48 105; 30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. 30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: 30 2310 869 510. Въпроси могат да бъдат отправяни и на имейл [email protected]; [email protected], [email protected];[email protected].

Началникът на клиниката по нефрология и трансплантации в Александровска болница проф. Емил Паскалев e подал оставка, съобщи БНТ. Пред телевизията той посочва, че мотивите са лични. медията обаче напомня, че през последните дни е имало напрежение между клиниката и болницата, след като беше решено пациентите в единствения диспансер по трансплантации да бъдат преместени в друго отделение, защото досегашната им клиника в Александровска болница ще бъде превърната в COVID отделение. От лечебното заведение не обясняват как ще продължи лечението на трансплантираните

Няма желаещи да работят в триажния кабинет в Дупница

Откритият преди седмица триажен кабинет в Дупница ще работи само нощем и в почивните дни поради липса на желаещи да дават дежурства лекари, обявиха от общината, която пое разходите за него. На дежурства се дават по 100 лева, но желаещи няма.Само през почивните дни през триажния кабинет минаха 101 пациенти с грипоподобни или Covid симптоми, съобщава БНР.

Ограничителните мерки се удължават до края на месеца

Здравният министър издаде заповед, с която се удължава действието на въведени вече ограничителни ерки заради коронавируса до края на месеца, а други се въвеждат. Със заповед, която влиза в сила от 12 ноември, ден преди да е изтекла настоящата, се предвижда учениците от 5 до 12 клас в областите с над 120 на 100 хил. болни от коронавирус и при 15% отсъстващи по причини, свързани с COVID, да учат онлайн. Решението за това се взима от министъра на образованието. Извънкласните дейности ще са присъствени само за обучаващите се присъствено. Присъствените занятия в центрове за групови занимания се прекратяват освен в случаите, в които се гарантира, че не се смесват деца от различни паралелки. Преустановява се и присъственото обучение в университетите с изключение на практическите упражнения, за които е невъзможно да са онлайн, като тези за медиците, например.


Остава забраната заведенията да работят след 23.30 ч. Аптеките и хранителните магазини трябва да допускат хора над 65 г. само в периода 8-10 часа. Досега се предвиждаше в този час да могат да пазаруват само тези хора.


Непълнолетните могат да посещават моловете само с придружител.


Остава забраната да се правят планови операции.

Има големи дефицити при онлайн обучението и те ще бъдат видими след време, mропуснати са години, в които учителите биха могли да бъдат подготвени за това онлайн обучение, коментира пред Би Ти Ви учителят по история Емил Джасим. Според него обаче при присъственото обучение има големи рискове за учителите. "Ние всички сме на първа линия в класовете. Децата в класните стаи не носят маски. Това е огромен проблем, защото все пак това е защита. Шофьорите в градския транспорт са отделени от всички пътници, но учителите не са защитени по този начин. Дори лекарите имат защитни облекла. Не мисля че е справедливо спрямо учителите да бъдат поставени в такава ситуация", посочи Емил Джасим.


Той припомни, че средната възраст на колегите му е 50 години и мнозинството е в рисковата група. Той предложи един клас да бъде присъствено две седмици, а след това друг.

Според доц. Мангъров Борисов е най-трезвомислещ

Доц. Атанас Мангъров, който от два дни е началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница в София, определи премиера Бойко Борисов като най-трезвомислещ. Мангъров го сравни с присъстващите лекари на срещата, проведена днес при Борисов - министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов.


"Личният опит на премиера (с коронавируса - бел. ред.) му дава възможност да разсъждава много по-трезво отколкото някои медици и професори, които също изкараха това заболяване и излязоха с едни крайно неадекватни изявления", каза доц. Мангъров без да посочи кого има предвид.


Според инфекциониста на срещата е имало спор, дали са необходими по-твърди мерки, но той и Борисов смятат, че страни, които "се затвориха много по-рано, много по-бързо при втората вълна, в момента имат по-лоши медицински резултати от нас", твърди Мангъров, посочвайки Белгия, Гърция, Великобритания и Франция.

До 27 ноември са удължени мерките в София

Остава в сила за още две седмици (до 27 ноември) забраната за работа на нощните заведения: барове, клубове и дискотеки, както и въведеното ограничение на работното време на заведенията до 23.30 часа, реши на днешното си заседание Софийският щаб за борба с коронавируса. Остава в сила и забраната за посещения на големи търговски обекти на непълнолетни без придружител. Гражданите над 65 години могат да се възползват от "зелените коридори" в хранителните магазини между 8 и 10 часа.


Продължават проверките на СДВР, Център за градска мобилност, Общинска полиция и Столичния инспекторат за спазване на мерките в градския транспорт и търговските обекти. Отчита се, че все повече хора носят маски и спазват дистанция на обществени места. От началото на месеца екипите на СДВР са проверили 6656 човека под карантина, съобщават от Столична община.

Къде как ще се учи в страната

С още две седмици – до 27 ноември, се удължава дистанционната форма на обучение за учениците в по-големите градове в страната, съобщава Би Ти Ви.


В София, Пловдив, Варна, Благоевград и Враца, освен гимназистите, и учениците от 6-ти и 7-ми клас ще учат онлайн.


В Бургас, Русе и Шумен петокласниците ще учат дистанционно, а във Велико Търново, Добрич и Асеновград онлайн обучението остава само за учениците от осми до дванадесети клас.


В Стара Загора, Ямбол и Сливен учениците ще се върнат в класните стаи от утре. А от понеделник също в Хасково и Габрово.

Седем COVID зони в поликлиники в София до края на седмицата

Седем COVID зони в диагностично-консултативни центрове в София (т. нар. поликлиники) ще заработят до края на седмицата, съобщават от Столична община. От днес вече работят три, от 12 ноември ще работят още три, а от 13 ноември - една. Други три COVID зони в ДКЦ-а се очаква да заработят през следващата седмица.


В т. нар. COVID зони се правят антигенни тестове (с проба от гърлото и носа), изследвания за кръвна картина и рентген на пациенти с по-леки симптоми. В COVID кабинетите в диагностично-консултативните центрове ще се преглеждат пациенти, които са насочени от личните им лекари или имат симптоми. Те ще могат да направят безплатен антигенен тест и при нужда кръвна картина и рентген. Ако човек без симптоми иска да си направи антигенен тест, ще трябва да го заплати, съобщават от Столична община.


Кои са диагностично-консултативните центрове с COVD зони - тук.


В COVID зоните се преглеждат пациенти със симптоми

© Надежда Чипева, Капитал

В COVID зоните се преглеждат пациенти със симптоми

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация настоява в писмо до социалния министър да се удължи срокът, в който се подават документи за спад на оборота през септември, за да успеят всички представители на бизнеса да кандидатстват за помощ по втория дизайн на мярката 60/40. Организацията напомня, че образците на документите за кандидатстване са публикувани едва на 26 октомври и много членове на асоциацията не са могли да се подготвят и да кандидатстват за 4 дни само. Кандидатствайки през ноември обаче, те следва да доказват спад през октомври, а всички дружества стопанисващи летни хотели не генерират приходи през октомври, което ги изключва от мярката.

Борисов: Не искам недостиг на лекарства, линейки и легла

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Министерския съвет


"Не искам да има недостиг на линейка, лекарство, легло! Успокойте хората, в такива моменти има нужда. А през това време икономиката и финансите да действат, за да покриваме разходите и да се измъкнем от пандемията. Най-лесното е да излезеш с една заповед - локдаун. Но защо трябва да е със заповеди, защо трябва да е с извънредно положение или насила? Трябва да пазиш себе си - това правят по света!". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното онлайн заседание на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на кабинета, като не се уточнява кога и как ще бъде постигнато това.


Борисов изиска също още в понеделник и във Варна да бъде създадена възможност за даряване на кръвна плазма от преболедували коронавируса, която да помага на новозаболели. Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов се ангажира необходимата апаратура да бъде инсталирана и в още три града: Пловдив, Стара Загора и Плевен.


Премиерът нареди при необходимост правителствените хеликоптери да се използват за транспортирането на тежкоболни пациенти с цел възможно най-бързо достигане до лечебни заведения.


В дискусията по темата за справянето с коронавируса освен министърът на здравеопазването Костадин Ангелов участваха също главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов и началникът на COVID-отделението в столичната Инфекциозна болница доц. Атанас Мангъров.


Подробности вижте тук.

В Пловдив има недостиг на лекарства за COVID-19

"Не можем да отговорим на броя на изписаните рецепти", оплака се тази сутрин в ефира на "Нова телевизия" председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив Димитрия Стайкова. Тя сигнализира за сериозен недостиг на лекарства в аптечната мрежа. "Вчера аз съм получила 3 опаковки от един антибиотик, който влиза в схемата за лечение на COVID-19, а в същото време при мен са постъпили над 10 такива рецепти. Вече не говорим за това, че хората субективно искат да имат лекарство, а за това, че на тях им е назначено лекарство, което недостига", каза още тя.


Повече вижте тук.

За последното денонощие най-много са заболелите отново в София-град, следват областите Пловдив и Русе.


Здравният министър: Лекарства няма заради презапасяване

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Георги Кожухаров


Презапасяване, самолечение, неправилно лечение - това са обясненията за недостига на лекарства на участниците в днешната среща в Министерството на здравеопазването между ръководството на ведомството, представители на фармацевтите и търговците на едро. До нея се стигна след с нарастването на броя на заразените аптечната мрежа се оказа изпразнена от определени видове лекарства.


"Презапасяването създава усещането за недостиг на медикаменти. Няма недостиг на нито един медикамент, който се използва в терапевтичните схеми за лечение на COVID-19", каза след срещата пред журналисти министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. Той се присъедини към апела и на Българския лекарски съюз, че самолечението е изключително опасно за хората.


Заради забраната за събиране на повече от 30 души БСП отлага всичките си партийни събрания, в които трябва да участват повече хора. Това ще засегне ежемесечните заседания на Националния съвет, в който по списък са 185 души. До края на годината той няма спешни решения в дневния ред, но след това трябва да реди кандидат-депутатски листи, както и да приема документи за предизборната кампания.


В решение на тясното ръководство на БСП от вторник се посочва, че партията няма да допусне партийни срокове да доведат до нарушаване на заповедите на здравния министър с противоепидемични мерки. Заради това партийните органи няма да заседават, докато важат те. Опозицията на Корнелия Нинова често я критикуваше в предишния й мандат, че не свиква съвета.

Борисов: Според МВФ сме на верен път

"Мерките на правителството, взети заради пандемията през последните месеци, са правилни", се посочва в заключенията на мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в България, което означава, че сме на верен път". Това каза министър-председателят Бойко Борисов преди началото на правителственото заседание, което се проведе онлайн.


Той изчете резюме от заключенията на фонда, като не пропусна да отбележи, че те опровергават твърденията на президента Румен Радев и "неговите съпътстващи". Според фонда увеличаването на пенсиите и минималната работна заплата са били правилни, а действията на правителството ще позволят след края на кризата страната да тръгне нагоре, каза още Борисов. Той изрази увеленост, че това ще се случи през април-май.


Премиерът каза още, че МВФ препоръчва още повече средства да се дават за образование, което и правителството възнамерявало да направи. Мисията на фонда в България не очаква рязко увеличение на безработицата благодарения на мерките в сферата на заетостта. Според експертите фискалният дефицит ще бъде по-нисък от планирания, а салдото би следвало да остане на излишък.


Подробности четете тук.


И в Бургас се удължава онлайн обучението

Учениците от 6 до 12 клас в училищата на територията на област Бургас ще се обучават в дистанционна форма от утре до 25 ноември включително. Това реши Областният щаб за борба с COVID -19 след разглеждане на данните за заболеваемостта в региона, съобщи БТА. В срещата участваха представители на всички 13 общини в областта, Регионалната здравна инспекция, началникът на Регионалното управление "Образование" и здравни експерти.


На този етап учениците от 1 до 5 клас остават в училище, а преминаването им в онлайн форма на обучение ще е само в краен случай. Въпреки това, при регистрирана заболеваемост над 20 процента, директорите на училища могат да поискат онлайн обучение и за най-малките.


Децата и учениците до 18-годишна възраст ще могат да посещават големите търговски центрове само с придружител. За спазването на мярката ще следи Областната дирекция на МВР.

Кардиолог: Не трябва превантивно да се взимат антибиотици

Задължително лечението на COVID-19 трябва да бъде водено от лекар, не бива превантивно да се взимат никакви лекарства, включително и антибиотици. Това коментира тази сутрин пред БНТ кардиологът проф. д-р Иво Петров.


"Антибиотиците, които се взимат превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме", предупреди той и напомни, че конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар, независимо дали това ще стане онлайн, чрез "Вайбър", по телефона или по друг начин.


Повече от изказването му вижте тук.

Фармацевти питат как се дават антибиотици без рецепта

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Велко Ангелов


В отворено писмо до здравните власти повече от 200 магистър-фармацевти в България поставят въпроса как може да бъде избегната ситуацията, при която пациенти се лекуват с предписания по телефона, без да са прегледани от лекар, но искат от фармацевтите в аптеките да им дадат антибиотици без рецепта.


Общопрактикуващите лекари не преглеждат пациенти със симптоми на COVID-19 в кабинетите си, отказват да ги посещават в домовете им, натоварването на системата е толкова голямо, че и да искат, едва ли могат да ги насочат за антибиограма. Медицината се състои в преслушване по телефона и изписване на антибиотици на сляпо. Резултатът е огромно напрежение и всекидневни скандали в аптеките. Фармацевтите са поставени в Параграф 22: ако дадат антибиотик без рецепта, нарушават законодателството и най-малкият проблем е, че могат да бъдат глобени. Ако откажат, са принудени всеки ден да се карат с пациенти и това отново е по-малкият проблем.


Основният е, че и в единия, и в другия случай антибиотиците могат да навредят на болен човек", пишат фармацевтите в писмото си.


Повече по темата четете тук.

Самолечението е опасно

Лекарският съюз предупреди хората да не се лекуват сами и да не ползват разпространяваните в интернет терапевтични схеми за домашно лечение на хора със симптоми на Covid-19 или положителен тест.


Самолечението е изключително опасно, предупреждават лекарите.

Медикаменти, които се тиражират, биха могли да доведат до свръхнатрупване в организма.


Част от препоръчваните лекарства могат да причинят кървене в организма.


Сред препоръчваните има безполезни медикаменти, които са хранителни добавки.


Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки.


Препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване не може да се използва като универсално лекарство.


Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

Мангъров: До Нова година нещата ще утихнат

Смятам, че към Нова година ще утихнат нещата с коронавируса, казва в интервю за frognews доц. Атанас Мангъров, който от вчера оглавява клиниката за лечение на болни от коронавирус в Инфекциозна болница. Той добави, че след като е минал на визитация е установил, че до половината от пациентите биха могли да си бъдат вкъщи, но няма как да бъдат изписани, докато нямат отрицателен PCR тест или пък сами не пожелаят да бъдат изписани. "Виждам уплашени до смърт хора. Ти казваш на пациента, че му няма нищо, но той умира от страх. Не можеш да го изпишеш. Най-лошото е, че и лекарите са на същия хал. Има много лекари, които се страхуват", допълва доцентът.

С две семици се удължава онлайн обучението в София

В София с две седмици се удължава онлайн обучението на учениците в гимназиалните класове, както и на студентите. Ще продължат да бъдат затворени нощните заведения и ще бъдат дадени препоръки учениците от прогимназиален клас да минат на онлайн обучение. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БНР.


От днес поликлиниките в София ще приемат пациенти, насочени от общопрактикуващите лекари, за вземане на кръв, антигенен тест и рентгеново изследване, ако е необходимо. Това са така наречените Covid зони, които се сформират по искане на Фандъкова, за да се облекчи работата на болниците.

Близо 80% от учителите искат онлайн образование

Близо 80 на сто българските учители и директори смятат, че цялата образователна система трябва да премине временно в електронно обучение от разстояние, а над 76% от тях са на мнение, че училищната среда е опасна за работа. Това показва анкета на синдиката "Образование" към КТ "Подкрепа", проведена сред близо 4300 педагогически специалисти.


Вчера учители, обединени във фейсбук групата "Учители за безопасно образование", обезпокоени от смъртни случаи на техни колеги с положителни тестове за COVID-19, поискаха всички ученици в страната да преминат на електронно обучение до края на годината.


Аргументите на учителите и директорите да предпочитат дистанционно обучение са много - организацията на учебния процес в момента е трудна, заради многото болни и отсъстващи учители и директори, много от учителите изпитват повишена предпазливост и са в болнични за една или две седмици.


"Много от работещите учители заместват свои отсъстващи колеги, което ги претоварва брутално"


синдикат "Образование"


Според плана на здравното министерство всички училища с над 20% заболеваемост ще преминат на електронно обучение от четвъртък.

Вече 16 болници търсят доброволци

Вече 16 болници в страната са заявили необходимост от доброволци по кампанията на Българския лекарски съюз, съобщи пресцентърът му. Обявите на лечебните заведения са активни в jobs.bg и по тях може да бъде кандидатствано. До този момент по различните обяви са документи са подали общо 118 доброволци.


Всички актуални обяви, публикувани в jobs.bg, по които доброволците, студенти по медицина, имат възможност да кандидатсват, могат да бъдат да намерени и на сайта на БЛС. A бърз достъп до всички тях е осигурен чрез банера "Обяви - доброволци COVID -19".

Имало е подготовка на системата през лятото

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов заяви, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система.


"Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка", каза Ангелов в интервю за БНР, попитан дали ковид секторите в поликлиниките не е трябвало да бъдат разкрити по-рано. По думите му смъртността в България не е на първите места в Европа, "което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър".


Повече от интервюто с министъра четете тук.

Автобусният транспорт е най-засегнат от кризата

Най-силно засегнатият транспортен сектор от кризата, заради коронавируса, е автобусният транспорт, особено международният подсектор. От една страна това е заради ограниченията, от друга, заради самоограниченията, каза днес пред БНТ министърът на транспорта Росен Желязков. При железниците пътниците са намалели с около 20 до 30%. "Искам да уверя превозвачите, че за следващата година и субсидиите, и компенсациите ще бъдат увеличени", каза министърът.


Желязков посочи, че в момента се реализира мярка от 30 милиона в помощ на автобусния бранш. "За следващата година субсидиите и компенсациите ще бъдат увеличени с близо 10 милиона за крайградските линии, линиите в труднодостъпни райони", допълни министърът. Таксиметровият бранш също ще бъде подпомогнат с намаляване на данъка.

Гешев призова прокурорите да даряват кръвна плазма

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му призовават всички прокурори, следователи и съдебни служители, преболедували COVID-19 и възстановили се от инфекцията, да се включат в кампания по даряване на рековалесцентна плазма.


"Всяка наша помощ и усилие са от значение за спасяването на човешкото здраве и живот. Нека заедно да попълним Националната банка за рековалесцентна плазма и да продължим да го правим, докато от това има нужда!", пише в призива на ръководството на държавното обвинение. Той е изпратен до ръководителите на прокуратурите, директора на националната следствена служба и съдебните служители. Самият Гешев се е самоизолирал заради положителен тест на свой близък, но няма информация дали е заразен.


В кампанията по даряване на кръвна плазма (съдържаща антитела от преболедували COVID-19) могат да се включат всички прокурори, следователи, съдебни служители, техни роднини и близки, които са преболедували и са се възстановили от инфекцията.


Предстои да се изготви график на желаещите и отговарящи на критериите, които ще могат да дарят рековалесцентна плазма в Центъра по трансфузионна хематология на Военномедицинска академия.

Гърция затвори границите си за туристи

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Велко Ангелов


Гърция затвори границите си за туристи от тази нощ, съобщи БНТ. През границата се пропускат само гръцки граждани, чужденци, които пребивават законно в страната, собственици на имоти, както и граждани на ЕС, които пътуват по бизнес, здравословни причини и други неотложни нужди. За целта трябва да имат доказателствен документ, както и удостоверение за придвижване вътре в страната, или при влизане в Гърция - да пуснат смс за къде са тръгнали и по каква причина.

Мярката се налага заради големия брой заболели от коронавирус в Северна Гърция и националната карантина в цялата страна.


От днес всички гръцки граждани, постоянно живеещи чужденци и собственици на имоти задължително трябва да покажат на граница при напускане валиден QR код, попълнен най-малко 24 часа преди пътуване. Тоест, QR кодът вече е задължителен при влизане и при излизане от Гърция без значение от транспорта.

Гимназиите във Велико Търново остават затворени до края на ноември

Всички гимназии във Велико Търново ще продължат да учат дистанционно до края на ноември, реши Общинският кризисен щаб. Намалява броят на заразените и поставени под карантина ученици, но се увеличава на учителите. "По болест от работа отсъстват 79 учители и непедагогически персонал от 28 училища в община Велико Търново", посочи пред БНР Пенка Игнатова, директор на общинската образователна дирекция.


До края на ноември на онлайн обучение преминават и учениците от 5 до 7 клас в ОУ" Св. Патриарх Евтимий". Мярката е превантивна, подкрепена е от над 60% от родителите. От училищните общежития ще работи само пансионът на Спортното училище.


Детските градини в община Велико Търново остават отворени и продължават работа въпреки заболелите 48 преподаватели и медицински персонал.


Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Юлия Лазарова

Имунолог предлага да се спрат тестовете по желание

Трябва да спре масовото тестване, а да се тестват само хората със симптоми. Това предложи пред "Нова телевизия" имунологът от БАН Андрей Чорбанов в коментар на големия дял положителни PCR тестове - по 40 на сто в последните два дни, при увеличаващ се брой тестове.


По думите му проблемите с недостига на легла в болниците и многото оплаквания с върнати пациенти са свързани именно с това - че хора без показания за болнично лечение, но уплашени от това, че са носители на вируса, се насочват към лечебните заведения. Той коментира и факта, че България изпревари вчера Италия по брой починали от COVID-19 за ден. "Ние сме с повече хронични заболявания, живеем по-нездравословен живот. Затова имаме толкова смъртни случаи", смята имунологът.

Няма да се затваря държавата

Няма да се затвори държавата, успокои отново вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на "Нова телевизия". "Мерки ще бъдат прилагани такива, каквито има нужда, а не такива, за каквито някой има угодническа дейност. Важното е да се движим по ръба на бръснача да спасим българската икономика", заяви той и допълни, че "няма състояние на хаос в държавата".


Според Дончев "лятото не е било проспано" по отношение на разпространението на вируса. "Пролетта лекарите не знаеха как да се борят със заболяването. Сега са натрупали опит и успяваме да излекуваме голяма част от заболелите", каза вицепремиерът. Той заяви, че трябва да се направи всичко, за да се увеличи тестването на хората. "Ако цената за това са повече безплатни PCR тестове, тогава те трябва да са безплатни. Опитът на други държави показва, че това е един от методите за ограничаване на заразата", обясни той. Държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, подчерта Дончев.

Каракачанов обеща нови мерки срещу недостига на лекарства и легла

Здравната система е пред колапс, убеден съм, че до края на деня ще имаме решение или мерки за цялото общество, включително за недостига на лекарства. Това заяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът Красимир Каракачанов. Според него здравният министър е адекватен, влага всичко от себе си и има подкрепата на правителството. С уговорката, че не е специалист, че Каракачанов изрази мнение, че за преодоляване на недостига на болнични легла резерв трябва да се търси в частните болници, които могат "по-силно и здраво" да се включат.

Увеличава се броят на настанените в болница

Увеличава се броят на хората, заразени с коронавирус, които имат нужда от болнично лечение. За изминалото денонощие общият брой на приетите в лечебни заведения вече е 4176, сочат данните на Единната информационна система. Малко под една трета от тях са в София. Около 7 на сто от настанените в болници, са в интензивните отделения - 280 души.


Отчетените заразени отново са около 40% от тестваните за ден

Коронавирусът в България: здравният министър удължи някои ограничения до края на ноември (хронология)

© Надежда Чипева, Капитал


Вече втори ден процентът на положителните тестове спрямо общия брой направени за денонощието остава около 40%.


4390 са новите случаи на заразени с COVID-19 през последното денонощие при направени 11 068 PCR теста - положителните проби са близо 39.66% от всички изследвани. Вчера (10 ноември) съотношението беше 43.23%. Това показват данните на Единния информационен портал.


Така общият брой на положителните случаи в страната от началото на епидемията достигна 83 366 души. От тях активните случаи са 55 716.


В болница остават 4176 пациенти, 280 от тях - в тежко състояние, което е около 7 на сто от всички, настанени в болница. Расте и броят на излекуваните – 25 799. От тях 516 са регистрирани през изминалото денонощие, което е спад с малко над 40 на сто спрямо вчера (875 беше броят на излекуваните на 10 ноември).


Починалите се увеличават с 80 - общо 1851 са жертвите на болестта. Това е с една пета по-малко от вчера, 10 ноември, когато броят на починалите беше 106.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (175)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  А дали има статистика, колко от направените тестове са поети от здравната каса и колко са платени от самите пациенти. Интересно ми е ако хората не се тестваха сами какви щяха да са официалните данни. :)

 3. 3 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Кога ще изпреварим Швеция която е без мерки?

 4. 4 Профил на okok
  okok
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Пишете колко са случаите, кво ма интересува колко % от тестовете са.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4517 Любопитно

  Спирайте се вече с тези глупости,че ни се доповръща!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  —цитат от коментар 1 на mitaka_1


  С кои глупости по-точно? С факта, че все повече и повече хора биват тествани като позитивни ли? Ми да се върнем 30 години назад и да започнем да крием всичко, за да Ви е изгодно на вас ли? Фактите са факти, независимо дали Ви харесват или не.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Кофти цифри..

  Ама така е като карате децата да са редовни в училище..
  Малката е 1ви клас и в понеделник доведе вече 2ри вирус вкъщи (за последният месец).
  1вият не беше ковид, сега с тия 40% шанса е бих казъл 2 от 3 да е той.
  При 20 деца клас това са 40родитела+ потенциални човека за статистиката следващата седмица..

 8. 8 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Пуснахте ли Мадона да пее тука – пуснахте я. Играете йога и след това се чудите защо някой партии остават без електорат и няма кой да защити Истанбулската конвенция или да купува скапаните апартаменти по черноморието. Господ бил българин, ама нейсе. Или е китаец или оня шев на Пфайзер, дето няма да ви даде ваксината безплатно. В провинцията ще остане само държавната администрация и тук там туземец, а бутафорните проекти ще буренясат, като натрапчив паметник на глупостта. Вместо очакваните пълчища туристи, ще минава по някой лунатик, ама по-добре луд, отколкото тъп.
  Следите ли ми мисълта!

 9. 9 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  пак 80 починали...
  Това е най-лошия показател.
  Сърбия.и Гърция, с подобен брой положителни тестове, имат много по-малко починали и така е от няколко седмици.
  Тезата "здравната система не е пред разпад" е невалидна, колкото и да я защитават разни герберунгели...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 10. 10 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 297 Неутрално

  До коментар [#4] от "okok":
  Ако човек си замълчи понякога, може и да не стане ясно колко е умствения му потенциал!

  VD
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  А съотношението Отчетени към НЕОТЧЕТЕНИ БОЛНИ сигурно е 10 към 1
  в полза на НЕОТЧЕТЕНИТЕ БОЛНИ

  Първо
  За 90 % от българите 150 лв за тест са НЕПОСИЛНА СУМА
  по причина че това им е СЕДМИЧНАТА ИЗДРЪЖКА на семейството

  Второ
  Защото с евентуално положителен тест си гарантират
  ДВУСЕДМИЧЕН ДОМАШЕН АРЕСТ - по-тежък и от реалния дом арест

  Трето
  Защото има категории хора за които две седмици отсъствие от работа
  означава ФАЛИТ и УВОЛНЕНИЕ и ЗАГУБВАНЕ НА РАБОТАТА
  За такива единствения изход е да се влачат болни на работа
  и да СЕЯТ ЗАРАЗАТА прикривайки се
  напук на мерките които поради сваята ПРЕКАЛЕНОСТ водят
  точно до ОБРАТНИЯ ЕФЕКТ

 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Починалите се увеличават с 80 - общо 1851 са жертвите на болестта у нас.
  ______________________________________________

  Починали от корона вирусът или починали с корона вирус с друго тежко основно заболяване?

  И къде е статистиката за средната възраст на починалите?

 13. 13 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално


  Ще отрече ли някой

  че ако теоретично се направи 100 % тест в циганските гета и махали

  100 % от хората там ще са или прекарали вече или в момента каращи заразата

  За какво говорим изобщо !!!!

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Martin Milev
  Martin Milev
  Рейтинг: 29 Неутрално

  пак 80 починали...Това е най-лошия показател.Сърбия.и Гърция, с подобен брой положителни тестове, имат много по-малко починали и така е от няколко седмици.Тезата "здравната система не е пред разпад" е невалидна, колкото и да я защитават разни герберунгели...
  —цитат от коментар 9 на pariah


  Имат по-малко, защото хората са по-здрави там. Ние тук сме се претъпкали с боклуци, дишаме ужасно мръсен въздух и искаме да живеем добре. Няма как да стане това.

 16. 16 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 396 Неутрално

  Доказателството,че тази световна истерия е измама (само едно от тях) е следното:
  Винаги се е давала възможност за АНОНИМНО изследване за ХИВ-СПИН.При тестовете за т.нар. "ковид" лабораториите са длъжни да уведомят съответната РЗИ.Ако някой ми даде разумно обяснение защо,аз го поздвавявам!!!!!!!!!!

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 17. 17 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2581 Неутрално

  То от друго вече не се мре, всичко е Ковид ...... само много странно, общата смъртност в страната си е на стандартни нива, нещо не се връзва картинката.

 18. 18 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Този пик продължава около 4 седмици и след това броят на диагностицираните рязко спада.
  Ние сме в края на първата седмица. До края на ноември ще е така, а после нещата ще се оправят.
  Болни ще има и след това, разбира се, но по-малко.

 19. 19 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  КОЯ Е ПРИЧИНАТА за това заразените с конвенционален грип

  ДА НЕ КАРАТ 14-дневен ДОМАШЕН АРЕСТ - пардон КАРАНТИНА

  а заразените с К-вируса ДА КАРАТ 14-дневен ДОМАШЕН АРЕСТ

  Като в добавка излизат СТИГМАТИЗИРАНИ все едно са били

  чумави или туберкулозни и по тази причина поне МЕСЕЦ

  биват ОТБЯГВАНИ от роднини и познати

 20. 20 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Неутрално

  До коментар [#16] от "mitaka_1":

  А изниква ли ви въпрос как се предава ХИВ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 21. 21 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  До коментар [#6] от "padrino":

  Изкривената информация е по лоша от скритата.

 22. 22 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1361 Любопитно

  Ъхъ...
  Близо 40% от тестваните са с корона.
  Чехите стигнаха 35% и затвориха.
  Това означава само едно. Че заразените лица се тестват чак когато са със симптоми, а контактните - стоят и чакат дали ще влезнат в групата на тестваните.
  С или без карантина.
  Пълният локаут ни е в кърпа вързан. Въпросът е дали преди това ще хлопнат кепенци здравните заведения?
  Та да си го отболедуват по къщята, сред близките грипните оптимисти, които си го отболедуват до оздравяване де.

  Ecrasez l’infâme
 23. 23 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1668 Неутрално

  До коментар [#8] от "zxe00613919":

  "Следите ли ми мисълта!"
  Щом се появи, ще я проследим.
  Само да не чакаме дълго-имаме и друга работа.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Весело

  До коментар [#23] от "Дон Кихот":

  Хахаха...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 25. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Оказва се, че зад първата възможна и работеща ваксина стоят емигранти от Турция в Германия.

  https://edition.cnn.com/2020/11/10/europe/biontech-pfizer-vaccine-team-couple-intl/index.html

  И сега искам да попитам онези ПАтриОтари и популисти къде са? Още ли сте против глобализацията?
  Колкото до вируса.. има си го и явно поразява доста силно.

  ДО ЩАБА! Пишете колко души включително и политици ИМ БЕ ПРЕЛЯТА КРЪВ? Защото май това е доста добро лечение, но както винаги недостъпно за простосмъртните. ДОЛУ МАФИЯТА! ОСТАВКА НА мутрата Борисов. Да не забравя..

 26. 26 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 675 Гневно

  Нека се появи информация, колко от тестовете са платени лично от тестваните и колко са платени от държавата! И разбивка - колко от платените лично показват зараза, колко от платените от държавата. И истината ще лъсне! Карат всеки да се оправя сам.

 27. 27 Профил на tanton
  tanton
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добре, как така 80 са жертвите НА болестта?

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  В автобусите има хора без маски. Вчера в Кауфланд една циганка опипа с голи ръце една закуска да види дали е мека и не я взе. После тази закуска ще я вземе някой друг. Има там ръкавици от найлон с които да се взимат закуски и хлябове, но...

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Тепърва идват хремите, гриповете и т. н. И всеки в градският транспорт ще кашля.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Ама така е като карате децата да са редовни в училище.. Малката е 1ви клас и в понеделник доведе вече 2ри вирус вкъщи
  —цитат от коментар 7 на svetlio_rm


  Е и? Нещо по-различно от други години? Господ ни е дал ИМУННА СИСТЕМА, за да се борим с вирусите. Вирусите си стоят вкъщи, тоест у хората. Ако си стоите вкъщи само ще си изнежите имунната система и следващият път ще прекарате по-тежко някой по-лек вирус.

 31. 31 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  "Пандемия" създадена в Главите на хората която работи върху Страховете и Параноята им през Медиите и Телевизора. А интересното е, че Богатите Държави винаги са се Грижили за населението си и те им вярват а освен това са финансово обезщетение. И един ден тези страни постигайки незнайните си Цели ще приключат с ЦИРКА. А Българина никога не е бил обгрижван и обещетяван от държавата точно обратното Ощетяван. Та големите сили като свършат с тази безумица Българина тогава Кой ще Обвини пак Държавата ама няма да има никакви пари в нея а пък не можем и да си Напечатим. Та не Ви разбирам понеже "Другите" държави вземат такива мерки давай и ние без да разбирате защо, какво.. Комплексите на малката държава трябва и ние да сме в Кюпа. И историята от войните се Повтаря "Видяло прасето, че подковават Коня и то вдигнало крак" и Българската работа същата да не е по назад. Никой не ни е Виновен държавата е такова каквото и населението.

 32. 32 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Оказва се, че зад първата възможна и работеща ваксина стоят емигранти от Турция в Германия.
  —цитат от коментар 25 на Tod


  А още преди това се оказа, че Файзер от 10 години имат лаборатория в... Ухан!

 33. 33 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално
 34. 34 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  До коментар [#9] от "pariah":

  Ами да сте обърнал внимание, че България от Години е водеща по Смъртност в ЕС и региона. За това се стопява населението. Можете да погледнете статистика.

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на lsj27692154
  lsj27692154
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Добре, интересно са ми някои неща.
  Ковида замени всички болести, рак, спин, естествена смърт няма. Как да вярвам?
  Всеки тест струва по 100 лева, я си сметнете колко на ден се дават за тестове?
  Ганьо, вярвай, с промит мозък " всичко се постига ". 🤣

 37. 37 Профил на lsj27692154
  lsj27692154
  Рейтинг: 8 Неутрално
 38. 38 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 766 Неутрално

  До коментар [#30] от "Лео":

  Господ ни е дал имунна система и въпреки постоянно умират хора от вируси.
  Целта на борбата с ковид-а е да се намали количеството умрели при първото срещане с въпросният вирус, което на всеки трябва да му се случи..

 39. 39 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Колко ли ще стигнат в четвъртък, щом тогава ще приемат нови мерки тогава.

 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Томислав Дончев е брутално нагъл и март месец ще осребри наглостта си.
  по-богатите страни могат да си позволят мерки и съответните компенсации и ги прилагат,ние ще мрем тук. И постоянно убеждават хората в лъжи, легла имало, доктори имало, баси и лъжците.
  Хората се шматкат, като мухи без глави между институциите, накрая си плащат те тестовете.
  Някой герберунгел тук, да каже колко теста прави държавата на ден, защото 50 пъти ги питаха и те не казват.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#31] от "Danail Mindov":

  Казва се:"видяла жабата, че подковават коня и тя вдигнала крак". А не прасето, както ти си постнал.
  Колежка вчера ми разказа какви симптоми е имала. Без температура. Обриви и загуба на вкус и обоняние. Тя е на 30 г. Така че не говори за измислена пандемия. Вирусът е коварен и засяга целия организъм.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 42. 42 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  При близо 40% ...,това означава че жената или детето е болно :) Ами къмсредата на декември ще е минало ...., защото към 90% вече ще са минали Ковид19 . Остава горичвия вкус,а защо удисахме на акъла на една партия тръгнала да събаря ТРЪМП ?? Какво точно има на Швеция или Белараус ??

 43. 43 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2597 Неутрално

  До коментар [#1] от "mitaka_1":

  може ли пръв да последваш съветите си

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  Значи според думите на Дончев цяло лято се подготвят, за да могат сега да надскочат смъртността на Италия от пролетта. Вече не знае какво да лъже. На приятелка гаджето е санитар във Франция, лятото всички по график ги пратиха в три седмици отпуска, за да са по-подготвени за есента и зимата. Елементарно, лесно, решение, което тук никой не се е замислил да вземе.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 45. 45 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Ами нещата се развиват по план. До месец ще започне да намалява и да затихва

 46. 46 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#9] от "pariah":

  Тия сравнявания на показателите какъв смисъл имат според теб? Да тая седмица е така, другата ще е обратно. Пролетта в Сърбия имаше хиляди заразени, тука - десетки.
  На гръцките данни много им нямам вяра честно казано

 47. 47 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  Впрочем трябва да намерят решение за положителните бързи тестове. Хората не искат да се карантинират и дори с положителен тест си ходят на работа. Така заразата се разпространява още повече.
  ПСР върши работа, само за да те приемат в болница, но то места няма, пък може и да не ти се наложи, пък и да платиш 120 кв....

  Любовта ще спаси света!!!
 48. 48 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Гневно

  "Според Дончев "лятото не е било проспано" по отношение на разпространението на вируса. "

  Кой "проспа" лятото, бе Дончев? Кой? Не е ли работа на правителството, на което ти си вицепремиер през лятото да подготви системата за есента?

  Ти, Дончев, проспа не само лятото, а проспа и целия мандат!

 49. 49 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4655 Весело

  Пуснахте ли Мадона да пее тука – пуснахте я. Играете йога и след това се чудите защо някой партии остават без електорат и няма кой да защити Истанбулската конвенция или да купува скапаните апартаменти по черноморието. Господ бил българин, ама нейсе. Или е китаец или оня шев на Пфайзер, дето няма да ви даде ваксината безплатно. В провинцията ще остане само държавната администрация и тук там туземец, а бутафорните проекти ще буренясат, като натрапчив паметник на глупостта. Вместо очакваните пълчища туристи, ще минава по някой лунатик, ама по-добре луд, отколкото тъп.Следите ли ми мисълта!
  —цитат от коментар 8 на zxe00613919


  "Следите ли ми мисълта!"

  Признавам! На мен ми е невъзможно да следя липсата на мисъл!

 50. 50 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Да се смее човек, да плаче ли.
  Видния историк и огромен патриот, агента на ДС шкембе войвода, оправи войската, подреди преговорите с Македония, та сега ще се захване с вируса и нещата "до края на деня" ще са ОК.
  При това положение няма нужда да четем и пишем, може спокойно да си гледаме работата, след като има кой ( при това не кой да е!!!) да се погрижи за нас.

 51. 51 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#22] от "Graf":


  Само не вярвам да стоят и чакат контактните, а повечето си се разхождат спокойно, дори и да има 1-2 симптома. Нали казаха, че трябва да имаш 6 от 7, за да ти направят тест, значи те си имат оправдание за себе си.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 52. 52 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#42] от "dejmos":

  Повтаря.

  ДБ=БКП
 53. 53 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vivian Apostolov":

  Факт !Също като всеки друг тежък грип!

 54. 54 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  На фона на целия хаос, ситуацията в болниците и аптеките, практическия отказ от лечение за простолюдието, тези се гласят да пращат пак децата на училище. Алоооо, 20% болни със симптоми на практика означава, че вече всички деца в паралелката са приносители на вируса. И после хайде в градския транспорт и в къщи. "Управляват" ни завършени кръгли иди_ти! И това е най-малкото, което може да се каже. Ако имахме действаща прокуратура, а не проста каскеттура, тези, "управляващите" отдавна щяха да бъдат разследвани и съдени за престъпно бездействие по време на пандемия.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 55. 55 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  До коментар [#53] от "stenlyaka":

  Силно сърбящ обрив по цялото тяло, загуба на вкус и обоняние не са грипни симптоми.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 56. 56 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако вирусът не изчезне есента, Мангъров ще си скъса дипломата.

 57. 57 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#45] от "uq":

  Чий план троле, като какъв се изказваш!!! Като интернет професор или като обикновен идиот?

 58. 58 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Ъхъ...Близо 40% от тестваните са с корона.Чехите стигнаха 35% и затвориха.Това означава само едно. Че заразените лица се тестват чак когато са със симптоми, а контактните - стоят и чакат дали ще влезнат в групата на тестваните. С или без карантина.Пълният локаут ни е в кърпа вързан. Въпросът е дали преди това ще хлопнат кепенци здравните заведения?Та да си го отболедуват по къщята, сред близките грипните оптимисти, които си го отболедуват до оздравяване де.
  —цитат от коментар 22 на Graf


  Контактните са изправени пред Призрака на Глада!
  Мнозина самотно живеещи , нямат как да се снабдят с хляб.

  И да , ако във фирми и болници , контактните дето си стоят вкъщи станат над 30% - производството просто спира!
  И пещите , в стъкларските заводи спират и станциите за питейна вода спират!

  Ще затворят кравеферми - кравите ще измрат без храна и вода.

  Ако диспечерните зали на РВД затворят , заради много контактни - самолетите ще падат , падат от небето!

  А ако в АЕЦа има контактни? Те ще си стоят , кротко затворени в стаите , а в този миг - козлодуйски бряг - бум !!!

 59. 59 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#30] от "Лео":Господ ни е дал имунна система и въпреки постоянно умират хора от вируси. Целта на борбата с ковид-а е да се намали количеството умрели при първото срещане с въпросният вирус, което на всеки трябва да му се случи..
  —цитат от коментар 38 на svetlio_rm


  Не е така ..
  Защо хората трябва да не излизат от стаите , да не влизат в парк?

  За имунна система? Защо се седи плътно на дивана и това е ковидизма? И ще се седи общо поне 7 - 8 години!

  Не , планът е по-сложен!
  Знаят го в НОЩ и СЗО!

  Ние да изпълняваме , дисциплинирано!

 60. 60 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#53] от "stenlyaka":

  Никой тежък грип не убива за 5 дни, искаш ли да отидем при баща ми в болницата, да го видиш с тръба в устата и да му кажеш че е като обикновен грип? От работещ човек на 67г с високо кръвно за 5дни се превърна в труп!!! Засрамете се, хора умират, човешки съдби се променят завинаги а вие ми обяснявате как било нормално, върви по план, всичко е измислица и т.н. И въпреки че ви мразя всичките "философи" от дъното на душата си, не ви пожелавм да минете през това през което мина моето семейство от петък насам.

 61. 61 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#57] от "Калиманата":

  А вие в кчеството на какаво се изказвате ?? На дежурния КОВИД терорист!!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 12 Разстроено

  80% не разбраха че план-демията цели хаос, икономически срив и войни за хляб и вода!

  Хората спазват мерките, но това е без значение. Накрая ще ни използват като пушечен месо в борбата срещу Русия...Пази Боже сляпо да прогледа!

 64. 64 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Държавата има пари, за да осигури безплатни тестове, подчерта Дончев."

  Като ги има какво чакат? Някой защо не го попита?

  Тестовете трябваше да станат безплатни преди месеци.

 65. 65 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#61] от "dejmos":

  Изказвам се от името на човек преживял в последните 5дни борбата за живот на баща ми!!! И лекарите и той се борят за живота му все още! Но за вас това нищо не значи, вие си повтаряте вашите глупости, дано не чакате линейка 11 часа, дано не ви взимат с линейка и да ви върнат след половин час защото няма места, дано не се налага изобщо да се борите за своя живот или живота на близките си с разбитата ни здравна система! Ето от тази позиция се изказвам.

 66. 66 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално


  Ъхъ...а контактните - стоят и чакат дали ще влезнат в групата на тестваните.
  С или без карантина.
  Пълният локаут ни е в кърпа вързан. Въпросът е дали преди това ще хлопнат кепенци здравните заведения?
  —цитат от коментар 22 на Graf


  Контактните си стоят у тях и това е Карантината!
  И колкото и да ми слагате минуси ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ СА КОНТАКТНИТЕ В АЕЦ..

  Знам , какво ще кажат путинофилите-ковидисти:
  "Дори и никакъв персонал да няма , реакторите ще си работят безопасно и сами. Нека направим и още реактори!"

  Ковидисти , сър..

  Малоумна сган..

  А опасността от увеличаване на Контактите , я има и за АЕЦа , и за Въздушното Движение , и за непрекъснатите производства , за Нефтохима , за КЦМ..

 67. 67 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2715 Неутрално

  До коментар [#60] от "Калиманата":

  Амммммммм, сега бащата майката ... и та..та..та. Да оздравява бащата ти , но трябва логични конструкции на лекари експерти. От Свински грип (официално ) са починали над 6000 ,и затворихме ли държавата ??

 68. 68 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#61] от "dejmos":Изказвам се от името на човек преживял в последните 5дни борбата за живот на баща ми!!! И лекарите и той се борят за живота му все още! Но за вас това нищо не значи, вие си повтаряте вашите глупости, дано не чакате линейка 11 часа, дано не ви взимат с линейка и да ви върнат след половин час защото няма места, дано не се налага изобщо да се борите за своя живот или живота на близките си с разбитата ни здравна система! Ето от тази позиция се изказвам.
  —цитат от коментар 65 на Калиманата


  А що сте били на дискотеки?
  И навред без маски..

  Да видите сега - как е !

 69. 69 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  До коментар [#45] от "uq":

  Като наближат изборите, за повишаване на рейтинга.

 70. 70 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#60] от "Калиманата":Амммммммм, сега бащата майката ... и та..та..та. Да оздравява бащата ти , но трябва логични конструкции на лекари експерти. От Свински грип (официално ) са починали над 6000 ,и затворихме ли държавата ??
  —цитат от коментар 67 на dejmos


  Баща му , а може и тоа ЯВНО НЕ СА СПАЗВАЛИ МЕРКИТЕ!

  "Маските ни задушават "
  А сега - олеле..

  Ама на дискотеката ви беше добре, а ?

 71. 71 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#67] от "dejmos":

  Такова пренебрежение към човешкия живот, пък бил той и чужд! Нямам какво да кажа повече, ти и тези като теб сте достойни за съжаление.

 72. 72 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#70] от "simChо":

  Вие сте един завършен дебил. И ако това значи нещо за вас, дори не знам къде са дискотеките в София! Иначе коментар 71 важи и за вас.

 73. 73 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#67] от "dejmos":Такова пренебрежение към човешкия живот, пък бил той и чужд! Нямам какво да кажа повече, ти и тези като теб сте достойни за съжаление.
  —цитат от коментар 71 на Калиманата


  Ми жалко , ама и сами сте си виновни.
  Мерките СА ЗА ТОВА - ДА СЕ СПАЗВАТ!

  Крешене по стадиони , беснеене в барове и дискотеки , после " ко стана ?"

  И се жални , жалеете , че сте били неразбрани ...

 74. 74 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1228 Неутрално

  БЦЖ ваксината май не помага вече на "здравия български ген"?

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 75. 75 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#61] от "dejmos":Изказвам се от името на човек преживял в последните 5дни борбата за живот на баща ми!!! И лекарите и той се борят за живота му все още! Но за вас това нищо не значи, вие си повтаряте вашите глупости, дано не чакате линейка 11 часа, дано не ви взимат с линейка и да ви върнат след половин час защото няма места, дано не се налага изобщо да се борите за своя живот или живота на близките си с разбитата ни здравна система! Ето от тази позиция се изказвам.
  —цитат от коментар 65 на Калиманата


  ---

  Ще се оправи, спокойно. Аз също имах интубиран познат, на 75, сега си е у дома.
  Престъпниците ще си платят, по един или друг начин.
  Хората са се разделили на два лагера, в зависимост от това, дали имат възрастни родители или те имат хронични заболявания. По младите и здрави изобщо не се интересуват от пенсионерите. Много лоши станахме, много....
  Успех!

  Любовта ще спаси света!!!
 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Ами нещата се развиват по план. До месец ще започне да намалява и да затихва
  —цитат от коментар 45 на uq


  Е хайде погледни статистиките, преди да говориш, де!
  ТЕНДЕНЦИЯ е и не подлежи на никакво съмнение!
  Влез в Уърдометър и виж трите страни поотделно, статистика на положителните и починалите, от март насам.
  То бива сляпо отрицание и пустоприказване, ама всичко си има мярка!

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Реално болните са доста повече. Мир на праха им на бъдещите починали. Тая зима ще е сложна

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#75] от "hope":

  Често казано, не знам и аз защо се хабя тук. Благодаря и се надявам поне някой извън безнадеждните случай, да разбере какво искам да кажа. Бъдете здрави.

 82. 82 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 810 Разстроено

  До коментар [#80] от "simChо":

  Господине, не съм заразил аз баща си!!! От 2 седмици не ходя на работа защото съпругата ми е хронично болна и доста рискова!!! И пиша господине, защото не искам да падам на вашето ниво! Когато разберете че живота не е Русия, САЩ и т. н. глупости тогава може да водим диалог! След като написа всичката тази помия, доволен ли си? Това беше от мен

 83. 83 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#81] от "Калиманата":

  Успех с лечението, а с тролове няма смисъл да се говори, все едно да играеш тенис със стена. За съжаление дневник нямат желание или капацитет да се справят с тях.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 84. 84 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2379 Любопитно

  Това заяви пред "Нова телевизия" вицепремиерът Красимир Каракачанов. Според него здравният министър е адекватен, ....
  ▪️▪️▪️

  И кой ще гарантира адекватността на самия Каракачанов? Гешев?

  "Чуждестранен агент"
 85. 85 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  отчетените заразени отново са около 40% от тестваните за ден
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Дано по - скоро стигнем 100%. След това вече тестове няма да са нужни и може да спестим много валута и загубено време.

 86. 86 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1200 Любопитно

  Починалите се увеличават с 80 - общо 1851 са жертвите на болестта у нас.______________________________________________Починали от корона вирусът или починали с корона вирус с друго тежко основно заболяване?И къде е статистиката за средната възраст на починалите?
  —цитат от коментар 12 на Dariya Koleva

  До коментар [#12] от "Тrоliya Koleva":

  Каква ще бъде разликата за твоите близки ако умреш с Ковид или от Ковид?
  Ти как ще усетиш разликата?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 87. 87 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2379 Весело

  До коментар [#80] от "simChо":

  Спазвал си мерките? От къде е заразата ?
  Не си ходил в бар , или дискотека? Що това го не разправяш на пияните русороби - та да има кой да ти вярва.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️

  Давай пич! Напред! Не си притеснявай!
  За руснаци вече си написал. Сега можеш да пишеш и за Путен:))) И ще имаш сутрешна ерекция:))))))
  Давай! На амбразура!

  "Чуждестранен агент"
 88. 88 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#80] от "simChо":Господине, не съм заразил аз баща си!!!
  —цитат от коментар 82 на Калиманата


  Да бе , да..
  Спазвани са Мерките дисциплинирано , а имаме заразяване??
  Що ли не вярвме..

  Ей ги местата за заразяване:
  Дискотеки , барове , ресторанти , паркове , стадиони..

  Все ще се сетиш, къде си бил.

 89. 89 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  След като написа всичката тази помия, доволен ли си? Това беше от мен
  —цитат от коментар 82 на Калиманата


  След като си скачал в дискотеката , доволен ли си?

 90. 90 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  На Пфайзер ваксината се съхранявала на -70С, което ще е огромен проблем за транспортирането и. Руснаците, като по-прости, са направили два варианта, за съхранение на -70С и лиофилизирана, която се съхранява до +4С.

  Любовта ще спаси света!!!
 91. 91 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#80] от "simChо":Спазвал си мерките? От къде е заразата ?Не си ходил в бар , или дискотека? Що това го не разправяш на пияните русороби - та да има кой да ти вярва.▪️▪️▪️▪️▪️▪️Давай пич! Напред! Не си притеснявай!За руснаци вече си написал. Сега можеш да пишеш и за Путен:))) И ще имаш сутрешна ерекция:))))))Давай! На амбразура!
  —цитат от коментар 87 на putinxujlo


  За русоробите писах" пияните ковид-русороби", не за руснаците.

  А за Путин , само намекнах на купените тролове" вашият кремълски господар".

  За споменаване на любимия ти Путин ти си майстор , даже и такъв никнейм си избрал!

 92. 92 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 431 Неутрално

  До коментар [#3] от "pitanka_3":
  Оооо, шведите са много добре. Почти 4% смъртност. Още много ще трябва да мрем, за да ги настигнем.

 93. 93 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Имунолог предлага да се спрат тестовете по желание"
  Ако имате симптоми не си правете тест, няма нужда. Умрете си в къщи (така или иначе ще умрете от страх според мангъзов, а вече и според здравния министър), така че подобрете статистиката. Така мангъзовското правителство ще отбележи успехи в борбата с епидемията.

 94. 94 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система."
  Е, то и лъжата трябва да е с мярка.

 95. 95 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  "В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект, категоричен е министър Ангелов. "

  https://bnr.bg/post/101371495
  ----------------------------------
  интересно как Великобритания, Франция, Унгария, Чехословакия, огромна част от Германия, Гърция, не знаят, че няма полза от този "локдаун", само Ангелов е прозрял истината.

  "Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, подчерта проф. Ангелов в предаването „Преди всички".

  ------------
  Ангелов чака да станем първенци по смъртност, леле..

  Любовта ще спаси света!!!
 96. 96 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  Утре ще настигнем Китай по общ брой заразени, може и да ги задминем.

 97. 97 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2379 Весело

  До коментар [#91] от "simChо":

  даже и такъв никнейм си избрал
  ▪️▪️▪️▪️▪️

  Правя всичко, за да зарадвам вас, путиноиди :)) За да улесните оргазма си сутрин :)))

  "Чуждестранен агент"
 98. 98 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  "Смъртността ни не е на първите места в Европа, което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър, подчерта проф. Ангелов в предаването „Преди всички".

  ----
  това, ако го каже гръцкият министър на здравеопазването, ще го провесят от Партенона с главата на долу.

  Любовта ще спаси света!!!
 99. 99 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3913 Любопитно

  До коментар [#98] от "hope":

  Дай справка за починалите вчера.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 100. 100 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#22] от "Graf":

  И КАКВО РЕшАВА Т.НАР ЛОКЕ ДАУНЕ (ГРОЗНА ПРОТИВНА ДУМИчКА)???? КАКВО РЕшАВА,ОСВЕН ,чЕ Е ИЗКЛючИТЕЛНО ВРЕДНА ЗА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА И ПСИХИКАТА НА ХОРАТА(И ДЖОБОВЕТЕ ,И ЕЛИМИНИРАщА БАЗОВИ СВОБОДИ) .ВИЖТЕ СТРАНАТА ПОЛИГОНИЯ(БИВшА ИТАЛИЯ) В КЙАКВО ПОЛОЖЕНИЕ Е :ОТ ЛОшО ПО-ЛОшО ....ПОЛИГОНИЯ (60МИЛИОНА ОПИТНИ МИшКИ В РЪЦЕТЕ НА МАСОН ГЛОБАЛИЗМА)КАТО МИНАТ ТАМ КРЕТЕНИИТЕ ГИ НАЛАГАТ И НА ОСТАНАЛИЯ ПЛАНКТОН.НЕ НАПРАЗНО КОВИДЕ1984 ТРЪГНА ОТ ПОЛИГОНИЯ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK