София е поискала от Скопие документ с гаранции

Момент от вчерашните разговори в резиденция "Бояна".

© Правителствена информационна пресслужба

Момент от вчерашните разговори в резиденция "Бояна".България е поискала от Северна Македония да подпишат анекс или протокол, в който София да получи гаранции, че Скопие ще спазва договора за добросъседство, сключен през 2017 г., а няма да се опитва да го заобикаля. Част от темите в него трябва да са за проблемите за езика, идентичността и историята, реабилитацията на репресираните. Това коментира пред Нова телевизия вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов.


Каракачанов вчера участва в разговорите с македонската правителствена делегация, пристигнала в София за срещата на върха по Берлинския процес, на който двамата премиери - Бойко Борисов и Зоран Заев, са съпредседатели. И въпреки че темата за евоинтеграцията на Северна Македония не е свързана с дневния ред на многостранната среща, от думите на Каракачанов се разбра, че разговорите по това са започнали в 10 ч. сутринта и са приключили в 17 ч.


И двете страни имат взаимни претенции за неизпълнение на договора, а България предупреди, че ще блокира началото преговорите на Северна Македония с ЕС тази година, ако не бъдат изпълнени редица условия.
Лидерът на ВМРО увери пред Нова телевизия, че позициите и на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, и на външния министър Екатерина Захариева, защитавани пред Заев и северномакедонската делегация, са съвпадали напълно с позицията на коалиционния партньор "Обединени патриоти".


Вчера декларирахме ясно, че България продължава да поддържа позицията, че единствената нормална перспектива пред Западните Балкани и Северна Македония е членство в ЕС,. но това няма да стане по начина, по който си го представят в Северна Македония. (...) Не могат да лежат да чакат някой по-голям, по-силен да ни натисне , да ни обясни, че Македония като център на вселената трябва да влезе в ЕС. А ние обяснихме че България има национално достойнство и ще държи северномакедонската идентичност да не е за сметка на българската идентичност, каза Каракачанов.


Мисля, че разбраха, че България не се шегува и няма кой да ни притисне, каза вицепремиерът и обясни подобни очаквания на колегите си в Скопие с по-малкия международен опит. Добави, че остават още няколко дни, но България ще продължи да помага на евроинтеграцията на Северна Македония дори и преговорната рамка да не бъде приета.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се обвържат документално!
  Макетата са като бозови бичкии...

 2. 2 Профил на az
  az
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Какви гаранции като те не изпълнняват договорите кой лъжем,себе си?Да чакат докато реално не изпълнят договорите никакви обещания и уговорки.

 3. 3 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Този анексо-протокол трябва да е подробен - поне 100 страници и в него детайлно и проверимо да присъства всичко, което се иска от югославяните, за да станат европейци.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  Да питат макетата защо няма магистрала с България, защо няма влак?
  Защо няма български медии?
  Защо е тази реч на омразата?
  Защо учат в училище, че сме татари, фашисти и какво ли не още?
  Защо имат всякакви малцинства по конституция, но не и българи?
  Защо ни крадат историята?
  И накрая защо искат да се правим, че не забелязваме всичко това???

 5. 5 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Значи при тези хора много яко личи някакво югославско и антибългарски влияние, което им е останало още от българи-сръбската война.
  На македонците с българско самосъзнание години наред са упражнявали репресия с цел асимилация .

 6. 6 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Ний на боку вярваме 20 години, че на тия српски комунета няма да им повярваме?!?
  Тия орма ще подпипат някаква бумага, боку ще обяви поредната категорична победа и всички ще са щастливи!

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  И най-важното, ако не се предприемат незабавни мерки за спазването на този договор, вето. Процесът по присъединяване е бавен.

 8. 8 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#6] от "1107":

  По-скоро ще хванат къра.

 9. 9 Профил на proudbulgarian
  proudbulgarian
  Рейтинг: 309 Гневно

  До коментар [#1] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Като не се се спазва от тях договора, ние обявяваме, че временно го замразваме и представяме списък с исканията, които да се изпълнят незабавно, вкл и промяна на конституцуята им! И срок за изпълнението, с което за дапшочне какът и да е преговор за ЕС! Никой не обвинява Гърция, че за измислената теза за географските имена, 30 г ги пекоха на бавен огън! По гръцката теза, половината имена в америка, Канада, Австралия трябва да се променят, зщото ги има в Англия и Шотландия, а?
  Но гърците си имат топки, нашите се сетиха в последната минута!

 10. 10 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Вчера някакъв льольо решил, че е е наследник на Александър Македонски, и всички са длъжни да му играят по свирката, и може да каже, че езика му е македонски, че Гоце е македонец. Сега ще клекнат, лъжите винаги излизят на бял свят.

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 11. 11 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Животът е колело, което се върти... 😄-понякога ти си отдолу, понякога е този който е застанал точно срещу теб...

 12. 12 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  И най-важното, да вземат да си поговорят.
  Със себе си.
  Не може да се държиш все едно си в бивша Югославия и да плюваш българите.
  А в същото време да им искаш постоянно услуги.

 13. 13 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Весело

  Все едно сега да предявяват някакви претенции към Сърбия .... същата работа!
  Има една поговорка- който се цепи от колектива, колектива...
  еее айде няма да я продължавам...😂

 14. 14 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Днешните наши политици са позор! Едно време хората са умирали, за да падне границата до Охрид, сега под мъдрото ръководство на Борисов и Каракачанов страната ни отлага времето за падане на тази изкуствена граница... Тоази абсурдна политика ще отключи още по-голяма омраза към България в Македония. Но пишманпатриотите от това се хранят...

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#14] от "oIo":

  А как да я заключим тази омраза?
  Може би като си подлагаме постоянно бузата за нов шамар?

 16. 16 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Каквото и да обещаят от Северна Македония, не трябва да им се вярва. Нищо не може да ги спре да нарушат всичко, което подпишат сега, нито пък България ще е способна да ги санкционира по какъвто и да е начин.
  Да благодарим все пак червените национални предатели от БКП, без помощта, на които нямаше да е възможно Русия да си развява байрака и да създава нови националности. Добре, че не са успели с траките и гагаузите, както е било по план.

 17. 17 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 959 Неутрално

  комунизма трудно си отива и там и тук, явно ще трябва да минем през някакъв катарзис ако искаме наистина да сме част от цивилизованият свят.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 18. 18 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Разстроено

  Съгласно Ньойския мирен договор от България са откъснати Западните покрайнини с територия общо 1545 кв. км и с население 64 509 души. От него 54 758 са българи, 8637 – власи, 549 – цигани и само 127 – сърби. Това население живее в два града, три пазарни средища и 118 села. В откъснатите територии има 115 училища, 6 прогимназии и една гимназия, в които преподават 269 учители и учат 7892 ученици. В Западните покрайнини има 45 български църкви с 42 свещеници.

  Пак според мирния договор от Ньой е съставена международна комисия от френски, британски, японски, сръбски и български представители, която да определи граничната линия. Изпълнението на тази задача се оказва изключително трудно. Френският представител в международната комисия по очертаване на сръбско-българската граница полк. Ордьони признава, че „няма по-неестествена граница от тази, която игнорира всички географски и етнографски условия и затваря многохилядно население в лабиринт от безизходни клисури на изток от границата, а на запад – от непроходна крепост от планини“. Така се очертава наречена от журналистите „черната граница“. Тя разсича 25 български села – Груинци, Стрезимировци, Петачинци, Банкя, Врабча, Долна Невля, Ресен и др., като разделя къщи, дворове, ниви, извори, кладенци, гробища, пътища, семейства, роднини и приятели. Българското население посреща с бурни протести решението от Ньой.

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  До коментар [#14] от "oIo":

  Дипломация със сила не е изгодна ,вярвам ,че Борисов и Каракачанов в случая ще постъпят правилно и ще приемат възможно най изгодните за страната ни условия , в пред вид хлъзгавите македонски номера .

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Каква гаранция са поискали? - банкова или сухо за шкафчето?

 21. 21 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Т.е. вчера нищо не са свършили, въпреки страшните закани на Шкембе войвода, министърката и Боко тиквата.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 22. 22 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Макетата си лафят на български като се отпуснат. Югославският го говорят само пред други.

  ДБ=БКП
 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Най-слушаните радиостанции в Северната са български.

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Въпросът със самоопределенито на хората не трябва да излиза от някакви обективни рамки. Чувствали се били македонци с отделен език. Аз ако се чувствам английски лорд и искам всички да ми го признаят, и се тръшкам, че не ме пущат в Камарата на лордовете, какво би станало? Ще стана ли лорд, или ще ме пратят на психиатър и оттам при Наполеон и Александър Велики - на 4-ти километър. Та някои "самоопределения" са си чисти психични отклонения - масови психози.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1506 Неутрално

  Какви гаранции като те не изпълнняват договорите кой лъжем,себе си?Да чакат докато реално не изпълнят договорите никакви обещания и уговорки.
  —цитат от коментар 2 на az


  Надежда всекиму, гаранция никому - девиз на майстора-мошеник.
  Иначе, ако се замислим, може ли у нас, някой да гарантира, че примерно Петьо Блъсков или някой подобен нему умник няма да тресне нещо в жълтото пространство "анти" - все едно в каква посока - македонска, сръбска, гръцка, за турска няма защо и да се споменва. И не защото са баш-патриоти, а ей така, да цепнеш едно заглавийце, белким някой си купи парцала, дето му викаш вестник.
  Ако кое да е правитеслвто по света даде гаранция за подобно нещо и тръгне да я изпълнява, т.е. по някакъв начин да предотврати появата на "текствое с омраза", веднага ще бъде атакувано, че запушва устата на медиите и това със сигурност ще е така, особено за опозиционно настроените медии.
  Какво остава някой да гарантира за приказките по улици, кръчми отделни учители и училища. Който не вярва да гледа филма на Адела Пеева за нашите "патриоти" и да види едни много мили учители в Стара Загора, какви ги плещят.
  Такива ми ти работи, но като сме опрели малоумник като шкембе войвода да води "преговори" това ще е резултата - парата във свирката, а влака си стои.

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#24] от "Пипера е много лют":

  Те щото се ,, чувстват” македонци, затова си изкараха български паспорти...
  Не на нас тия.

 27. 27 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  интересно - какво точно ша спечели Каракачанов и целокупния форум ако макендонците се строят и кажат в един глас "българи сме, говорим български"

  егати криворазбрания "патриотизъм".

  А България следва ли да се признае за виновна за изкуствено създадената макендонска нация, щото това е станало възможно единствено с огромните усилия и съдействие на предателя георги димитров ? Нали ако комунистическа България не беше съдействала за това и предала тези българи, то това масово промиване на мозъци никога нямаше да се случи, поне не и в тия мащаби?

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#9] от "proudbulgarian":

  Гърците бяха прави, защото Древна Македония в по-голямата си част е в Гърция.

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsvetko_51":

  Интересно ми е ти дали имаш коремче например, много ви бърка в здравето Каракачанов?
  Лесно е да оплюваш другите, ама дали тук сте всичките с коремни преси, шестте плочки бре... :)

 30. 30 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#27] от "БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани":


  Ето сега може да се поправи тази грешка. Всеки който се чувства българин-да заповяда да си извади български паспорт без да е подлаган на асимилация.

 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Любопитно

  До коментар [#30] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Тогава ще се види колко ще останат македонците и колко българи реално живеят в СМ...

 32. 32 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1197 Неутрално

  иНали ако комунистическа България не беше съдействала за това и предала тези българи, то това масово промиване на мозъци никога нямаше да се случи, поне не и в тия мащаби?
  —цитат от коментар 27 на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани


  и сега България не предава ли отново тези хора, които явно всички приемаме за българи, като им отказва приемане в ЕС ?!? не е ли това истинското предатество?

  сърбите и коминтерна им промивали мозъците 45 години, че са македонци, сега България как постъпва с тях - насилствено да се опита да им промени нещо насаждано 45 години ?!? и кво ще постигне -освен омраза?? така или ще ги убедите че са българи ??

  това не става ли с добросъседски отношение ?

  логика "патреотска"

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  Само тези отгоре да направят някоя врътка и да не зачетат националните ни интереси- ЩЕ ПОСЛЕДВА ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ !!!

 34. 34 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#14] от "oIo":

  Поколения българи не са умряли, за да ги наричат днес фашисти и окупатори. Умряли са за Обединение и ние сме длъжни да почитаме паметта и жертвата им, като не позволяваме да ги хулят. Омразата към България в БЮРМ е константна величина от 75 години насам.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 35. 35 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#32] от "БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани":


  Виж какво ще ти кажа. До тук България беше ДОБРОНАМЕРЕНА и именно затова СМ започна да и скача на главата.
  Сега наред е кютека!

 36. 36 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#26] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  е тоа оти не ме пускат во Европа со античкио пасош, а морам да радим - цитирам какво ми каза един югославянин от Скопие, като се опитваше да ме изклинчи да му помагам да си извадел български.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 37. 37 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  До коментар [#36] от "Пипера е много лют":

  То по името си личи кои са българи и кои не.

 38. 38 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#29] от "НеКой":

  Да, заяждането със Каракачанов е малко тъпо на тема килограми - кила се трупат и от стрес и от неправилно (не е задължително да е много изобилно) хранене. Обикновено след 30 метаболизма се забавя и килата се качват лесно, а опити за бързо сваляне пък водят до отключване на други болести. Ивайло Мирчев и Христо Иванов от Да, България, Панев от Зелените също са шишковци, но за тях няма такива натяквания.
  Каракачанов си е гусин Торбичка!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 39. 39 Профил на kbderror
  kbderror
  Рейтинг: 243 Весело

  Верно си трябват, топки като на гърците (те и нас не ни обичат), обаче еваларка им бичим за усърдието с което не позволиха да се ебават с тях. (по ? за името) На мен ми харесва какво е казал министъра, министърката и шефа им, остава да го отстояват, а не да остане "театро" за пред медиите.

 40. 40 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1975 Неутрално

  И ония пример за истинската майка недейте да го давате в този случай, защото (образно казано) сега ,,децата” трябва да се върнат при ,,майка си”...

 41. 41 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Правилна позиция ... и да имате куража да я отстоявате докрай. Имате най-силната подкрепа - на обществото ... доста фрагментирано по други въпроси, но по този въпрос - учудващо единомислие.

 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1075 Весело

  До коментар [#27] от "БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани":

  Ако България се признае за виновна в изкуственото им създаване от Гошо Тарабата, ще има още по-силен вой - татариииии, фашистиииии!

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Гаранциите да са обвързани със обезщетения за милиарди, на макетата
  не може да им се вярва че ще спазват всичко !!!

 44. 44 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  Удри, Караканчанка... Иначе ще изхвърчите с истински шутове, пред които дори Отровното трио ще онемее...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  " Не могат да лежат да чакат някой по-голям, по-силен да ни натисне , да ни обясни, че Македония като център на вселената трябва да влезе в ЕС. А ние обяснихме че България има национално достойнство и ще държи северномакедонската идентичност да не е за сметка на българската идентичност, каза Каракачанов"

  Ако наистина Заев добре е чул и разбрал горното, има надежда за комшиите, макар че там антибългарската реторика е толкова силна и постоянна, че вероятно ще се стигне до скорошно наше вето с време за размисъл и поуки в Скопие....

 46. 46 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Мисля, че около разправията с Македония единствените, които не си правят дребни политически сметки са ВМРО. Ако не бяха те, ГЕРБ щяха да клекнат, а Македония е продукт на коминтерна (следователно БСП са бегали).

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 47. 47 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  До коментар [#14] от "oIo":

  " Днешните наши политици са позор! Едно време хората са умирали, за да падне границата до Охрид, сега под мъдрото ръководство на Борисов и Каракачанов страната ни отлага времето за падане на тази изкуствена граница... Тоази абсурдна политика ще отключи още по-голяма омраза към България в Македония....."

  Когато нашите деди са умирали, за да падне границата с Царство България и българите оттатък Делчево, сънародниците ни в Македония са гледали на присъединяването им към нас като на свята национална кауза, като и през ум не им е минавало да плещят глупости, че са наследници на Александър Македонски....Днес техните деца и внуци ни наричат " бугари - татари"....Колко подкрепа и разбиране сме им оказали тия 30 години след края на Титова Югославия, а за благодарност те не крадат и езика, и историята, и идентичностто ! Кой носи отговорността за всичко това ? Ние ?

 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  Пълни глупости. Ще си избършат зас#ания сърб-шиптарски дирник с този анекс, както са постъпвали с всички предишни документи. Единствената гаранция срещи шизофреничния им реваншизъм може да бъде един 20 годишен мониторинг на цялостната им вътрешна политика, започвайки от възстановяването на българските паметници, минавайки през учебниците и "академичните" им изследвания и свършвайки с медийната среда. Всичко друго е бошлаф и предателство към България.

 49. 49 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Правилно е искането. Най-добре е да се подпише анекс към договора за добросъседство. Много ще е трудно обаче да признаят българския си произход, защото мозъците им са промивани повече от 70 години.

 50. 50 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#14] от "oIo":

  Намали патоса.

  Дори Северна Македония да се присъедини в ЕС, граница пак ще има.

  Не отиде ли поне веднъж до Гърция?

  Само че, сега българите преминават през границата със самочувствието на първа категория европейци, а от отсрещната страна не смеят да гъкнат. Ако ги пуснат в ЕС, преди любезно да са ги плеснали зад вратлето за неадекватните им претенции, може и да почнат да ни събличат по границите, както правеха сърбите през 90-те.

 51. 51 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Всяка капка вода в мелницата на уж-патреотите се превръща в капка водка, опакована и поднесена на решетниковите алкаши като благодарност за разделението и противопоставянето с братята македонци. Възход на икономиките, споделеното общо благосъстояние ще ни сближи, а не хартиени недописчици и юмруци на хълбока.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 52. 52 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Опикания крачол май рязко смени тона. Да не би новите правила за спиране на евро-паричките да са накарали некои мутро-сарайци да го подсетят, че ще му правят главата мека?

 53. 53 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  Ако може и някой средновековен автентичен документ да извадят, в който да пише, че Самуил е македонец, а Охрид е столица на македонската държава, тогава ще ги признаем!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 54. 54 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Ние тука, на Балканите, от всичко можем да направим голям проблем. Не се научихме нито на дипломация, нито , как се прави политика.

 55. 55 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Въздържано , ще си позволя да отбележа , че досега не съм забелязал от страна на северомакедонците като управяващи , да горят от желание да спазват договор с нас като българи и държава , тоест , ако не греша и това е така , за какви анекси може да става дума , когато после ще се измисят ред причини да не се спазва договор , анекс към сегашния ......само и само да се докопат до членство в ЕС ! Нашите управяващи , трябва да са наясно , че не са вечни и всичко ще се стовари върху България и българите при тяхно евентуално неспазване на договорките , а ако това стане , то... то ще е равнозначно на повече от предателство , защото ние сме страна на дузина векове , а те искат да са идентични с нещо , което гърците умно им отказаха......Просто казано , нашите управляващи трябва да им обяснят на " братовчедите "(?!) , че към ЕС , пътят може и ще бъде само общ ! Как, това е друг въпрос.....

 56. 56 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 35 Неутрално

  "Инсистирањето на контроверзни историски прашања го загрозува проширувањето на ЕУ". Това на какъв език е?

 57. 57 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  Най-важна точка е изкореняването на омразата към България, втълпявана и преди и сега. Имам съмнения че без насаждане на тази омраза държавата им ще рухне, нямат друга сплотяваща идея. Дали сме съгласни да внесат омразата в ЕС и да я прокламират ежедневно. Да си сменяват законите и за пропаганда на омраза-ефективен затвор.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 58. 58 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  До коментар [#14] от "oIo":  "..ще отключи още по-голяма омраза към България в Македония." И като им ближехме задниците до сега, какво постигнахме? Ама от сърбомакедонски мекерета! АНТИ БЪЛГАРИ! Не ни трябват такива отворени граници с народ, който не спира да ни хули и да ни се подиграва!

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#10] от "VaKY":Вчера някакъв льольо решил, че е е наследник на Александър Македонски,
  >>> Е защо льоло да не си въобразява разни галещи самолюбието неща? От друга страна пък достоверно се смята, че Чингиз хан има около 3 милиона потомци. Може някой и да е наследил гени и от античките.

 60. 60 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2905 Неутрално

  До коментар [#27] от "БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани":Ако България се признае за виновна в изкуственото им създаване от Гошо Тарабата, ще има още по-силен вой - татариииии, фашистиииии!
  —цитат от коментар 42 на Пипера е много лют


  Гошо Тарабата си има достойни наследници, Радан и Ленчето изкараха на дневен ред питане за ОМО Илинден. Докъде ще стигнат в предателството си, мотивирано само от жаждата за власт?

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 61. 61 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Неутрално

  "документ с гаранции" искал тоя..... А предният, без гаранции ли беше бе умник, че не се спази.... ама ний вика ши искаме "гаранции".......пълен смешник....

 62. 62 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Пораженията, които това управление нанася върху авторитета на страната придобиват измеренията на поредна национална катастрофа. Както и предишните се дължат на калпави едномерни и слаби политици.
  И пак попадаме в плен на схизмата на националистите, които разделят нацията. И пак, като по някакво гротескно историческо стечение на обстоятелството, се водим от емоции и националистите, сега от ВМРО, доминират възприятията кой кара влака. Въпреки че като процент на влияние са в единиците без особен шанс да влязат в следващ Парламент. Те и за това упорстват, за да се представят на следващите избори като "спасители".
  Борисов няма полезен ход, защото знае, че ако не изпълни тяхното желание те напускат правителството и то пада.
  Проблемът е, че в нашите партньори си мислят, че в България има само ВМРО и националисти, а не европейци, които могат да реализират интересите си не чрез исторически фиксации, а чрез една мъдра, балансирана и най-вече разнообразна политика, включително като изградим свързащата физическа и нематериална инфраструктура със Северна Македония и с останалите страни от Западните Балкани.
  Заради Каракачанов изглеждаме като страна на джурасик политици. И като съдържение, и като комуникация, политиката на Борисов, Захариева и Каракачанов изглежда като заяждане, без стратегически замисъл, без визия.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#56] от "pon01565019":Това на какъв език е?
  >>> Пиджин булгериън?

 64. 64 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 844 Весело

  Много искаме да си свалим гащите по навик, ама дайте "някакви гаранции"......ей тъй, за пред хората.....

 65. 65 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1079 Неутрално
 66. 66 Профил на obektiven_new
  obektiven_new
  Рейтинг: 531 Неутрално

  То не бе дипломация то не бе чудо. Сега налагаме вето и изведнж утре македонците се събуждат осъзнали ужасната си грешка да се смятат за нещо различно от българите. Па ще плеснем с ръце да се прегърнем.

  Що за тъпотия?

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4283 Весело

  До коментар [#59] от "тулса":

  Е, така погледнато всички сме роднини
  https://www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200401111657.htm

 68. 68 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2773 Весело

  До коментар [#67] от "daskal1":
  Може и така да се каже. Аз лично имам достоверни данни за предците едва от края на 19 век. По майчина линия са дошли от битолското село...Србци:) В тази връзка си спомням един екстравагантен руски професор, съратник( в науката) на ак. Сахаров. Той ме упрекна веднъж, че съм бил..Иван родства непомнящий.:) Самият той твърдеше,че си проследявал произхода до Йоан Дука Ватаци.

 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4427 Неутрално

  Поредната глупост българска да искаме писмени гаранции , че писмен договор ще се спазва. Колко му е македонците да представят някакви писмени гаранции , които после няма да се спазват , но дадем ли зелена светлина за преговори , връщане назад няма.
  Още сега трябва да се обяви вето и в следващите години да следим от македонците да вършат дела , а не обещания. Делата трябва да включват нови учебници по история , възстановяване на българските паметници и надписи , изграждане на мемориален комплекс за увековечаване паметта на десетките хиляди българи станали жертва на насилствената македонизация , смяна на националния им празник свързан с фалшивата им история, морално осъждане на виновниците за духовния геноцид над българите прилаган в продължение на десетки години от Титова Югославия до наши дни, назначаване на македонци с българско самосъзнание на ръководни длъжности в политиката и допускането им в техните медии като журналисти и редактори. Това няма да стане за една година. Може да минат години , докато тези дела бъдат осъществени , но ние не бързаме. Македонците да си правят сметката.

 70. 70 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  След Преспанския договор, античната част на "македонската" идентичност отпадна. Докато не отпадне и останалата (средновековната и по-новата) до 1944 г., няма как да започнат преговори за ЕС. Обратното означава да се вкара в ЕС една огромна и престъпна лъжа, която ще се превърне в постоянен източник на кавги и претенции.

 71. 71 Профил на Boris Krastev
  Boris Krastev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И като не го спазват анекса какво ще стане?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK