Костадин Ангелов: Ново затваряне на страната ще изкара хората на улицата

Костадин Ангелов: Ново затваряне на страната ще изкара хората на улицата

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на здравеопазването Костадин Ангелов декларира, че няма да има затваряне на страната, като обоснова решението с възможността хората да излязат на улиците при такъв вариант. "В настоящия момент, при дифузно разпространение на вируса, локдаун няма да има ефект. В момента обществото няма разбиране за спазването на мерките и ако се стигне до затваряне, това ще изкара хората на улиците и може да се получи обратен ефект", заяви той в интервю за БНР.


Че няма да има затваряне на страната увери и по-рано днес вицепремиерът Томислав Дончев в ефира на Би Ти Ви. Всъщност тезата, че не се предвижда пълно затваряне на държавата, е защитавана многократно от правителството в последните седмици.


Ангелов припомни, че при затварянето на държавата през пролетта, е имало сериозни обвинения към управляващите, че са "увредили психичното здраве на българите", затова сега е достатъчно само да се спазват наложените мерки и ограничения.
"Затваряне на държавата изцяло, лишаването на хората от възможност за някакъв тип социален живот... При стриктно спазване на противоепидемичните мерки, брой хора, седнали на маса, с отстояние между седалките гръб с гръб, носенето на маски от персонала, носенето на ръкавици - при спазването на тези мерки опасността от разпространението на вируса е минимална", посочи здравният министър. По думите му при нощните заведения е различно - там има струпване на хора и липса на дистанция, затова те остават затворени.


Имало е подготовка през лятото


На обвиненията, че през лятото не е направена подготовка на здравната система за очакваното нарастване на броя на заболелите през есента Ангелов заяви, че през лятото е имало усилена подготовка в няколко направления - леглова база, персонал, апаратура, лични предпазни средства, усилване на цялата здравна система.


"Всичко това, което виждате в момента, е готвено през лятото. Факт е, че през лятото нямаше натиск върху системата и тези легла бяха налични, но бяха заети от други пациенти. И сега, когато натискът на системата става от типа на лавинната топка в буквалния смисъл на думата, тази система няма как да издържи този натиск. В София има над 560 повиквания на една смяна. На 40 секунди пада адрес, на който ние трябва да изпратим линейка", каза Ангелов, попитан дали ковид секторите в поликлиниките не е трябвало да бъдат разкрити по-рано. По думите му смъртността в България не е на първите места в Европа, "което означава, че все още капацитетът на здравната система е добър".


Министърът увери, че до края на тази седмица през районните здравни инспекции ще влязат голям брой бързи антигенни тестове. "Това е разписано да се случи при достигане на 300 души заболели на 100 хиляди население, в каквато ситуация сме в момента. До 18 ноември се чака решение на европейско ниво относно бързите антигенни тестове и дали те ще бъдат равнозначни на PCR тестовете. Затова и нашите експерти ще задържат окончателното си решение", поясни той.


Нови мерки - според броя заболели


Здравният министър посочи, че данните за развитието на епидемичната обстановка се проследяват в динамика за двуседмичен период и тогава се правят и заключенията. Той припомни, че е налице несвоевременно подаване на данните към системата и закъснения в попълването, което се дължи и на субективен фактор.


"Когато имаме 150 заболели на 100 хиляди, правим определени неща. Когато имаме 300 заболели на 100 хиляди, правим определени неща", коментира той, попитан за мерките, които предстоят да бъдат наложени.


Страхът ръководи хората


По думите му не се налага всички заболели да влязат в болница, но "хората губят психическа устойчивост и всички държат да постъпят в лечебно заведение". "За 20-те процента с положителен тест за коронавирус и изявена клинична картина има легла. Страхът не може да бъде основание за настаняване в болница, важна е обективната преценка на лекаря", увери Костадин Ангелов. По думите му обаче водещо в момента не е рационалното мислене на хората, а притеснението и страхът.


Според проф. Ангелов показваните в медиите случаи на хора, които не получават адекватна лекарска помощ, са "под 0.003% от всички случаи".


Хората се презапасяват с лекарства, купуват по 4 опаковки антибиотици, отбеляза още здравният министър. Днес ще има среща, която да парира този процес на презапасяване, съобщи той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK