На живо

Коронавирусът в България: Координационният център се закрива след 70 дни работа (хронология)

Избрано от редактора
Коронавирусът в България: Координационният център се закрива след 70 дни работа (хронология)

© Юлия ЛазароваРекорден брой оздравели от началото на епидемията от COVID-19 в България – 915, показаха днешните данни от Единната информационна система.


По време на традиционния за четвъртък брифинг на здравните власти, бе отчетено намаляване на натиска върху системата. В същото време здравният министър проф. Костадин Ангелов посети парламента, където изрази готовност за създаване на изцяло COVID болници при повишаване на заболеваемостта. Координационният център в София пък се закрива, тъй като 80% от пациентите сами се насочват към болниците. Министърът на образованието Красимир Вълчев от своя страна издаде заповед, в която е посочено, че обучението от вкъщи в електронна среда ще може да продължава максимум 10 дни. "Дневник" проследи на живо събитията около разпространението на заразата.
Националната здравноосигурителна каса въвежда облекчена организация за отпускане на лекарства за хронично болните пациенти от 16 ноември, става известно от съобщение на сайта ѝ. Промяната се очакваше от пациентите, за да се избегне смесването им с пациенти със симптоми на коронавирус пред лекарските кабинети.


Подобни облекчения имаше и в началото на епидемията от коронавирус в България и сега се въвеждат отново след като здравните власти го обещаваха няколко седмици подред.


Още по темата четете тук

Как да се приберат българите, блокирани от карантината в Гърция

Коронавирусът в България: Координационният център се закрива след 70 дни работа (хронология)

© Велко Ангелов


Българите, които в момента са в Гърция на гости или туристи и пребивават на адрес извън административните региони с центрове Атина и Солун, няма да могат ад се приберат в България до края на карантината там, ако планират да пътуват с кола. Това следва от разпространени от Министерството на външните работи разяснения за мерките, прилагани от властите в Гърция към нерезиденти, които желаят да напуснат страната. Най-лесно е отпътуването с влак или автобус. тогава е достатъчно българският гражданин да разполага с билет.


Със съдържанието на указанието на МВнР можете да се запознаете тук.

Фондът на фондовете обяви подкрепа за малките и средни фирми в обем над 700 млн. лв., съобщи БНР.
Парите са предназначени предимно за иновации и технологичен трансфер. Фондът има възможности да инвестира в повече от 200 компании в начален етап или във фаза на развитие, както и за микрокредитиране със споделен риск чрез банкови и небанкови посредници, обясни Ангелина Тодорова, директор на управление "Проектна информация и финансиране" във Фонда.


"Говорим за облекчения при лихвите, говорим за по-ниски и по-гъвкави изисквания към обезпеченията, намалена административна тежест, възможности за гратисни периоди и тук включваме занаятчии, свободни професии, социални, малки и средни предприятия", посочва тя.

Испания въвежда изискването за представяне на отрицателен PCR тест при влизане в страната за граждани на 65 страни с висок риск на зараза, включително и България, съобщи Министерството на външните работи. Мярката ще влезе в сила от 23 ноември 2020 г.


Изискването на испанските власти е да бъде представен отрицателен тест, направен 72 часа преди пристигането. Мярката важи при пристигане на летище или пристанище, но няма да засегне пътниците, които преминават сухопътни граници на страната. Решението се отнася за международни пътници, чиято крайна дестинация е Испания, а не транзитно преминаващи.


Всички пътници са задължени да попълнят и формуляр за здравен контрол преди влизане в Испания. Той може да бъде намерен на следния линк: https://www.spth.gob.es/ или чрез безплатното приложение SPAIN TRAVEL HEALTH-SpTH. Пътникът е задължен да го съхранява в себе си на хартиен носител.


Пътниците, пристигащи в Испания по въздух или по море, трябва да се подложат и на температурен контрол, който ще се извършва рутинно, като границата за допустимата температура е до 37.5 ºC.

БФС прекъсва първенства от детско-юношеския футбол

Първенствата в детско-юношеския футбол за отборите с играчи на възраст до 15 и до 17 години се прекъсват до пролетта на 2021 г., реши Българския футболен съюз (БФС). От организацията обясниха, че това се налага заради влошената епидемична обстановка и големия брой новорегистрирани случаи на заразени с коронавируса в отборите. Спира се и детско-юношеският турнир за Купата на БФС. От футболния съюз посочват, че решението е взето след обсъждане с всички зонални и областни структури на БФС, както и по препоръка на медицинската комисия към БФС. То влиза в сила от петък, 13 ноември.


Подробности четете тук.

Председателят на спецсъда издаде заповед за отлагане на делата

Председателят на специализирания наказателен съд Мариета Райкова издаде заповед, с която препоръчва всички дела до края на годината да бъдат пренасрочени за други дати през 2021 г. заради големия брой болни от коронавирус и епидемичната обстановка. Изключение правят мерките за неотклонение, при които има задържан под стража – тези дела ще се продължат да се разглеждат.


Заповедта е от няколко точки и с нея се препоръчва на съдиите докладчици да отсрочват вече насрочени наказателни дела от 16 ноември до 30 декември включително, по които няма задържани лица. Препоръчва се също така тези дела да не бъдат насрочвани за декември, тъй като за месеца вече има достатъчно мерки за неотклонение, които е предвидено да се разглеждат, а съдебните зали не са достатъчно.


В заповедта се посочва също така, че страните трябва да бъдат уведомени своевременно за новите дати, а съдебният администратор трябва да продължи да изготвя графици за дежурства на съдебните служители до края на годината.

Дарение на медицинска апаратура за болница в Пловдив

Дарение на специализирана медицинска апаратура на стойност 39 850 лева получи от КЦМ АД-Пловдив клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ "Свети Георги" ЕАД-Пловдив. То е предназначено да подпомогне денонощната работа на екипите в усложнената епидемична обстановка с нарастващия брой тежко болни пациенти от COVID-19. Договорът бе сключен преди дни, а доставената техника вече е в експлоатация, съобщиха от ръководството на лечебното заведение. Сред 17-те дарени апарата са седем респиратора и десет кислородни концентратора.


Ръководството на УМБАЛ "Свети Георги" изказва огромна благодарност на КЦМ АД за поредния благотворителен жест. Дарената апаратура е от непосредствена необходимост и тя ще бъде в полза едновременно на медицинските екипи и на пациентите в общата битка с коронавируса, заявяват от лечебното заведение.

Дарение от 50 000 лева за "Пирогов"

Пощенска банка съобщава за направено безвъзмездно дарение в размер на 50 000 лева на Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина "Н. И. Пирогов". Средствата са предоставени за закупуване на консумативи, необходими за предпазване на медицинските екипи на лечебното заведение в условията на увеличаващ се брой заразени и заболели, както и за оборудване на разкритите пунктове за прегледи и тестване на граждани.


"Дарените средства ще ни позволят да закупим консумативи, с които да защитим здравето на колегите. Също така ще ни помогне да оборудваме новоразкритите центрове, в които екипи извършват пробонабиране и преглед на пациенти, което ще бъде от съществено значение, особено сега с наближаването на зимния сезон", каза проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов".

Недоволство при над половината, работещи от вкъщи

Над половината от служителите се чувстват неудовлетворени, работейки трайно от вкъщи, като една от причините, която посочват, е невъзможността да научават нови неща и да се развиват. Макар и работата от вкъщи да нарасна като значимост заради пандемията, малко вероятно е компаниите да заложат изцяло на този модел, когато се върнат към нормалния си ритъм на работа. Това показва съвместното проучване на Cushman&Wakefield и Center for Real Estate and Urban Analysis. Повече по темата четете тук.

Планираната промяна в Александровска болница ще се състои

Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница се мести въпреки колективната оставка на екипа й начело с ръководителя проф. Емил Паскалев, която все още не е приета. Причината - клиниката не може да остане на втория етаж на болничния блок, в който ще се лекуват заразени с коронавирус, тъй като това е опасно за трансплантираните пациенти. Това се разбра от изявление на директора на болницата проф. Борис Богов днес.


Подробности можете да прочетете тук. Видео от пресконференцията - тук.

Вносът и износът се свиват през деветмесечието

Очаквано пандемията от коронавирус се отразява и на търговията. През първите девет месеца на годината и износът, и вносът се свиват, сочат данните на Националния статистически институт. Общо износът до края септември се свива със 7.7%, а вносът – с 11.3% в сравнение с деветте месеца на предходната година. Ако се гледат данните за търговията на България с трети страни и без тази с ЕС ефектът на кризата с коронавируса е дори още по-голям. Повече по темата четете тук

Гешев и заместниците му събират средства за апарат за плазмофереза

Главният прокурор Иван Гешев и заместниците му обявиха, че се включват в инициатива на Асоциация на прокурорите в България и на Камарата на следователите за организиране на спешна дарителска кампания за закупуване на апарат за плазмофереза. С устройството ще бъде подпомогнато дарението на плазма, нужна за спасяването на живота на пациенти с тежко протичаща инфекция от COVID-19.


"Още в началото на пандемията много прокурори, следователи и съдебни служители се включиха в благотворителните кампании по кръводаряване и събирането на парични средства, с които бяха подпомогнати медици и лечебни заведения, ангажирани с лечението на коронавируса. С увеличаването на заболелите наш дълг е отново да подкрепим нуждаещите се", се посочва в обръщение на Гешев и заместниците му.


Целта на кампанията е апаратът да бъде купен и дарен на болница в нуждаещ се регион.


На сайта на прокуратурата е обявена и дарителска сметка:
УНИКРЕДИТ БУЛБАНК
IBAN: BG33UNCR70001524198694
BIC: UNCRBGSF
Титуляр : Камара на следователите
Основание: Дарение за апарат за плазмофереза

Тече реорганизация на здравната система, натискът намалява

"Пирогов" е едно от местата, където тече реорганизация

© Надежда Чипева, Капитал

"Пирогов" е едно от местата, където тече реорганизация


Заетостта на леглата на национално ниво за неусложнените пациенти е 40%. Заетостта на интензивните легла към вчерашния ден е 23%. Тези числа са динамични, тъй като тече процес на реорганизация на цялата здравна система, каза министърът на здравепазването проф. Костадин Ангелов по време на днешния брифинг на здравните власти.


"В Пирогов натискът е намалял с 1/3. Отворени са нови отделения, което дава възможност за реорганизация", каза от своя страна директорът на болницата проф. Асен Балтов.


"Има отслабване на натиска върху здравната система", добави д-р Георги Гелев, директор на Спешна помощ в София. "От два дни повикванията са по 420-430 общо през деня, докато преди това бяха по над 500. През нощта са 280-300 в сравнение с над 350 до понеделник. Увеличава се броят на повикванията за COVID, но намалява броят на тези, които след това се хоспитализират. "През последната нощ имаме 210 повиквания от хора с коронавируса, от които само 24 сме настанили в болница", каза още той.

Още две COVID зони в София

Още две ДКЦ-та в София от днес имат работещи COVID зони – XX и XXII ДКЦ, съответно в районите "Красно село" и "Слатина". Това обяви кметът Йорданка Фандъкова пред Столичния общински съвет. Такива зони вече работят в XI, XII и XVII бивши поликлиники. Следващата седмица още три ДКЦ-та ще открият обособени кабинети за преглед на пациенти, насочени от личните си лекари – XIV, XXIV и XXV, посочи Фандъкова. Пакетът включва антигенен тест, кръвна картина и рентгенова снимка, ако е необходима.

Електронното обучение ще продължава до 10 учебни дни

Обучението от вкъщи в електронна среда ще може да продължава максимум 10 учебни дни. Това се разбира от нова заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, в която се уточнява процедурата за предложения и решения за преминаване към обучение в електронна среда по време на пандемията.


Към електронно образование ще преминават първо гимназистите, а при влошаване на епидемичната ситуация и учениците от прогимназиалните класове. Целта е най-рядко това се случва на учениците от 1 до 4 клас - "само в изключителни случаи, само при обективна невъзможност обучението да продължи присъствено".


Подробности можете да прочетете тук.

Предстои доброволно и безплатно ваксиниране

"Очакваме да приключат преговорите и регистрацията на ваксини на европейско ниво. България е заявила интерес към три от първите шест ваксини, които ще бъдат произведени", обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Тези ваксини са и от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира тяхната безопасност и приложимост, както и стандарт, уточни още Ангелов.


Ваксинирането ще става доброволно, като то няма да влиза в имунизационния календар. Достатъчно ваксини ще има за всички уязвими групи. Ваксината ще бъде безплатна за всички български граждани.


Коронавирусът в България: Координационният център се закрива след 70 дни работа (хронология)

© Цветелина Белутова, Капитал

Изисква се направление за новите COVID кабинети

Първо трябва да се мине през личния лекар, който да даде направление за новоразкритите COVID кабинети в поликлиниките. "Ако човек отиде там, без да е осъществил контакт с личния си лекар, ще трябва да плати изследването", поясни в интервю за Би Ти Ви председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов. Според него липсва комуникация по отношение на тези кабинети, но това той отдаде на факта, че съществуват отскоро и постепенно ще се регулират нещата. От вчера в София работят три такива зони, предстои да се разкрият още 3 през следващата седмица, а общо ще са 7, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.


Подробности четете тук.

Фармацевти и лекари в спор за липсващите лекарства

Твърденията на ръководството на Българския фармацевтичен съюз, че недостигът на лекарства се дължи на факта, че лекари изписват големи количества от тях по телефона са недопустими и не отговарят на истината, съобщиха днес от Българския лекарски съюз. От организацията посочват, че проблемът е по-скоро в практиката лекарства да се продават без задължителната за това рецепта.


"По темата с презапасяването с лекaрства сме длъжни да поясним: Ролята на аптеките в системата на здравеопазването и на работещите в тях фармацевти е да регулират именно този процес и да не допускат пазаруване на лекарства в големи количества и продажбата на такива без рецепти", казват още от БЛС. От организацията смятат също, че при наличие на всички регистрирани медикаменти в складовете на едро отговорността за осигуряването им в аптечната мрежа е на самите аптеки.

Министърът на икономиката: На фона на ЕС сме с 5-6 пункта по-добре

Брутният вътрешен продукт на България има спад от 8.5 % през второто тримесечие на тази година. На фона на ЕС ние сме с 5-6 пункта по-добре, каза днес пред БНТ министърът на икономиката Лъчезар Борисов. Според него България е три пъти по-добра от целия ЕС от гледна точка на дефицит и около 4 пъти по-добра от гледна точка на дълг. Министърът уточни, че това се дължи и на инвестираните над 1 милиарда лева в българската икономика от март досега. "Близо 500 милиона са инвестирани по мярката 60/40, около 200 милиона са инвестирани в нашия бизнес, над 200 милиона лева са инвестирани по ОП "Иновации и конкурентоспособност".


"Вчера Министерството на икономиката е подписало 12 договора за подкрепа на български инвеститори за над 10 млн. лева по линия на осигуровки и още няколко договора по линия на общини за подкрепа на инфраструктурата", изброи Борисов. В следващите седмици Министерството на икономиката ще инвестира още 330 милиона лева по наличните процедури.

"Зеленият коридор" може да бъде преместен или разширен

"Зеленият коридор", който властта въведе за хората над 65 г. може да бъде променен, обясни здравния министър проф. Костадин Ангелов. Към настоящия момент неговата заповед гласи, че хората над 65 г. трябва да посещават магазини и аптеки само от 8 до 10 часа.


"Ако времето стане лошо, този час може да бъде преместен следобед. Възможно е диапазонът да бъде разширен и за тези два часа сутринта, ако са недостатъчни и има струпвания. Нека първо да видим как действа "зеленият коридор", каза Ангелов по време на брифинга на здравните власти.

80% се насочват сами към болниците, закрива се координационният център

Координационният център в Инфекциозна болница в София, който разпределяше линейките към коя болница да бъде насочен пациентът, ще бъде закрит. Това съобщи по време на брифинга на Националния оперативен щаб министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Причината е, че 80% от пациентите сами се насочват към болниците. Функцията вече ще се изпълнява от районната координационна централа, която се намира в Центъра за спешна медицинска помощ. За целта е създадена организация за специални радиостанции за всяка една болница, която е включена в процеса. По този начин когато линейка се насочва към лечебното заведение, се осъществява бърза връзка.
Районната координационна централа в Центъра за спешна медицинска помощ ще разпределя пациентите

© Надежда Чипева, Капитал

Районната координационна централа в Центъра за спешна медицинска помощ ще разпределя пациентите

Костадин Ангелов: Самолечението ще доведе до тежки последици

Костадин Ангелов обяви план за действие при увеличение на болните

© Надежда Чипева, Капитал

Костадин Ангелов обяви план за действие при увеличение на болните


Самолечението и купуването на антибиотици ще доведе до тежки последици за българския народ, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. "Ще изправим болниците пред тежки предизвикателства след време. Хората се водят от страх, а не от разум. Този страх води до грешни решения", каза Ангелов. Той подчерта, че за лечение на коронавируса антибиотик се изписва само от лекар, при това само в определени случаи.


"Нито хидроксихлорохин, нито ремдесивир, нито рековалесцентната кръвна плазма са специфични препарати за лечение на COVID-19", добави Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. Купуването на лечебни препарати (от антибиотици до хранителни добавки) е излишно и по никакъв начин няма да предпази хората, добави още той.

Редовен брифинг на здравните власти

"Дневник" излъчи наживо брифинга на здравните власти за борба с коронавируса.

Здравният министър с план за изцяло COVID болници

При над 600 болни на 100 хил. души за 14 дни планът предвижда част от болниците да лекуват само пациенти с коронавирусна инфекция, както и да се обособят т. нар. чисти многопрофилни болници. Това се разбра от изявление на здравния министър проф. Костадин Ангелов, който дойде изненадващо в парламента днес, след като в сряда БСП поиска изслушването му заради кризата с коронавирус.


Подробности можете да прочетете тук.

Доц. Мангъров поиска облекчени процедури по изписване на пациенти

Доц. Атанас Мангъров, новият началник на COVID отделението в Инфекциозна болница в София, призова да се облекчат процедури от Националната здравноосигурителна каса по изписване на болните. В момента отделението е пълно, а Мангъров поиска да има "място за маневриране".


"Нещата от клиничните пътеки водят до излишно задържане на болни, които могат да бъдат изписани. Когато такива болни не се изпишат по правилата на клиничните пътеки, по правилата на здравната каса, съответно тя не изплаща това, което се полага", каза Мангъров. Значителна част от болните в клиниката, могат да са вкъщи, ако има кой да се грижи за тях, добави Мангъров пред БНТ.


Мангъров завърши с това, че в отделението носи маска, тъй като по думите му не е луд да иде да се зарази.

Увеличеното търсене в аптеките е заради заболеваемост

Не презапасяването, а увеличеното в пъти търсене е причината за недостиг на определени лекарства в аптеките, каза пред Би Ти Ви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Той допълни, че потреблението скача както в болниците, така и извън тях. "В пъти се увеличи търсенето заради увеличената заболеваемост", поясни той. Костов допълни, че лекарствата се изписват от личните лекари и се купуват с рецепти.

Фандъкова: 90% от софиянци спазват мерките

Последната седмица почти няма нито глоби, нито актове, за нарушения на ограничителните мерки в София. 90% от всички в града спазват изискванията, каза пред Би Ти Ви кметът на София Йорданка Фандъкова.


Фандъкова потвърди, че до края на седмицата в столицата ще има 7-8 Диагностично-консултативни центрове, в които ще работят звена за преглед за коронавирус. "Това се прави, за да се намали натоварването на болниците и да се помогне на общопрактикуващи лекари и пациенти", допълни кметът.


Тя посочи, че общинските болници непрекъснато откриват нови легла за лечение на болни от коронавирус. "Нямаме право да имаме предел на болни, след който няма да има къде да се настанят те, обобщи кметът на София, в отговор на въпрос. Фандъкова допълни, че голямото предизвикателство е да се осигури лечение и на други хора, не само тези с коронавирус.


По повод обучението онлайн, кметът каза, че от утре до края на месеца това ще е факт за учениците от 6 до 12 клас. За по-малките това ще се въведе за училища, в които има 15% отсъстващи, заради коронавирус. Към момента в София няма такива училища. "Нашето виждане е, че в много краен случай малките ученици и децата в детските градини трябва да остават вкъщи", допълни тя.


Повече можете да прочетете тук.

Министърът на образованието с указания учениците да не се задържат вкъщи

Красимир Вълчев е дал своите препоръки към областните щабове

© Юлия Лазарова

Красимир Вълчев е дал своите препоръки към областните щабове


Учениците да не се задържат повече от три седмици вкъщи. Това е указанието на министъра на образованието Красимир Вълчев към областните координационни щабове. Идеята е тези, които в момента учат електронно, да не го правят повече от три седмици, а след това да се връщат в класните стаи, обясни Вълчев пред "Нова телевизия". Съответният процес следва да протече и в обратната посока.


Подробности - тук.

3945 са новите случаи

Коронавирусът в България: Координационният център се закрива след 70 дни работа (хронология)

© Георги Кожухаров


3945 са новозаразените с коронавирус у нас при направени 10 830 PCR теста за денонощие; 47 са починали за последните 24 часа. Расте броят на излекуваните - за денонощието има 915 оздравели. Общо 4478 души са хоспитализирани. 276 са в интензивното отделение.


Всички потвърдени случаи на COVID-19 стават 87 311; 58 699 са активните. Общият брой на излекуваните от началото на пандемията вече е 26 714. Общо 1898 са починалите до момента.


Тенденциите през последните дни и месеци можете да видите тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (166)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Е, смъртните случаи намалявали.
  Той-животът не опира до няколко дни.

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3932 Весело

  Поздравления "Дневник" за позитивното заглавие!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  3945 са новозаразените с коронавирус у нас при направени 10 830 PCR теста за денонощие.
  -----------------

  какво е това "заразен с коронавирус"?

  досега никои не е говорил за "заразен с грип"'
  как го измислиха този термин "заразен"?
  и кои го измисли?
  -------------

  PCR тестовете знае ли се колко са достоверни?
  Чу се че проби от мляко дават положителн резултат за коронавирус.
  Мерат ли въобще нещо или показват едно към гьотере?

 5. 5 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  47 са починали за последните 24 часа. Расте броят на излекуваните - за денонощието има 915
  :::::::::::::::::
  Нормално !
  Доцент Мангъров се зае лично с това което може и ефекта а налице , положителен и оптимистичен !
  Не мога да разбера кой успя да вкара в конфликт още в самото начало двама достойни мъже и колеги - Мангъров срещу Мутафчийски . Останалите от Щаба са мижитурки според мен , не ги коментирам ......????? Партийно поръчение ?

 6. 6 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Всички потвърдени случаи на COVID-19 стават 87 311. 58 699 са активните.
  -------------

  какво е това "активните"?

  има и неактовни случай ли?
  а "неактивен случай" какво е?

  какво въобще броят ?
  как броят?
  кои го прави това броене - нищо не е казано в статията?

 7. 7 Профил на zxe00613919
  zxe00613919
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Фучат линейки, свирят сирени, прелитат хеликоптери, преоблечени в защитни облекла медици внушават респект, разкриват се легла, купуват се апарати за вентилация, поръчват се извънредни партиди лекарства и тестове за изследвания.
  Пеят се песни - "Чао корона", реят се молитви, харчат се заеми.
  Гражданите трябва да са спокойни. Ефектът се задава.

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":
  До коментар [#4] от "WWW":

  То да ти отговори човек, ако имаше някакъв въпрос или мисъл и шанс да стане диалог, но няма, като латерна повтаряни от месеци глупости. Ако искаше да знаеш какво значи заразен, виж в речник значението на думата.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Общо 1898 са починалите до момента.
  ------------

  как са разбрали от какво са починали като от СЗО продължаат да настояват да не се правят аутопсия?

  а ако имат и вируса на херпес?
  защо не ги пишат починали от херпесвирус, а от К19 вирус?

  в човек има огромно количество вируси - може и милион да са.

 10. 10 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  3945 са новозаразените с коронавирус у нас при направени 10 830 PCR теста за денонощие.-----------------какво е това "заразен с коронавирус"?досега никои не е говорил за "заразен с грип"'как го измислиха този термин "заразен"?и кои го измисли?-------------PCR тестовете знае ли се колко са достоверни?Чу се че проби от мляко дават положителн резултат за коронавирус.Мерат ли въобще нещо или показват едно към гьотере?
  —цитат от коментар 4 на WWW


  По последни изследвания дават 30 % грешка , бъркат К19 с други подобни вируси .
  Не може да се каже , че е едно към гьотере , все пак тези 30 % ''други'' вируси не са безопасно нещо , всеки грип може да те гътне .

 11. 11 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  как са разбрали от какво са починали като от СЗО продължаат да настояват да не се правят аутопсия?а ако имат и вируса на херпес?
  —цитат от коментар 9 на WWW


  Коронавируса уврежда белия дроб и червените кръвни клетки. Диагностицирането е с КТ или ренген и измерител на оксигенация. Аутопсия след такава диагноза е излишен риск за претоварените лекари. Единствено набавяне на научни данни могат да го оправдаят.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  "Фандъкова: 90% от софиянци спазват мерките"

  Смешно твърдение. Колко от хората със симптоми си остават вкъщи?

 14. 14 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  ,,90% от всички в града спазват изискванията, каза пред Би Ти Ви кметът на София Йорданка Фандъкова.“

  ВЕРНО ЛИ?
  Значи вече не им се ходи на Витоша да дишат чист въздух?
  Бре!

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  ,,Учениците да не се задържат повече от три седмици вкъщи. Това е указанието на министъра на образованието Красимир Вълчев към областните координационни щабове. Идеята е тези, които в момента учат електронно, да не го правят повече от три седмици, а след това да се връщат в класните стаи, обясни Вълчев пред "Нова телевизия". Съответният процес следва да протече и в обратната посока.”

  То и вие ако въобще знаете каква ви е ,,идеята” ще е хубаво.
  Ама нали сефа е модерно учителите да се водят ,, работещи на първа линия”😁... то пари им трябват

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  Ми накрая на снимките е имало "нещо като бял дроб".

 17. 17 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Министърът на образованието ще поеме ли отговорност за смъртта на учителите, които вече си отидоха.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Защо продължавате да ни информират кой толуп какво искал? Вчера премиерът не искал да има недостиг, днес тоя не искал ученици за дълго вкъщи... то и аз много неща не искам ама въпросът е какви са обективните реалности и бездарности

 20. 20 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Никъде не виждам данни, какъв е R-факторът в България.

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Аха ,не повече от 3 седмици??Нали уж ги сложиха на компютрите за две ???Разбирай отиде до Коледа ......професионални лъжци !!!

 22. 22 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#18] от "galapagas":

  Ако случайно попаднете на лечение при него ще можете да му го кажете лично .При все ,че не Ви пожелавам да се разболеете,по- добре той да Ви лекува ,та да оздравеете !

 23. 23 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 594 Весело

  Защо продължавате да ни информират кой толуп какво искал? Вчера премиерът не искал да има недостиг, днес тоя не искал ученици за дълго вкъщи... то и аз много неща не искам ама въпросът е какви са обективните реалности и бездарности
  —цитат от коментар 19 на uq


  Мда, калинките са на принципа "долу международното положение", но понеже са се обградили от други калинки, които не стават за нищо - вместо да им ударят по масата и да им кажат "абе вие идиоти ли сте", те казват "да шефе, всичко е точно, проблеми няма"... и си живеят в един техен измислен свят.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 24. 24 Профил на VD
  VD
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Така ли, какъв е смисъла тогава да спазваме изобщо някакви мерки ???
  Сигурно и учители имаме в резерв, както сега ще се появят лекари и медецински сестри!
  Някои хора нямат връзка с главния си мозък, а ние искаме да действат като екип.....

  VD
 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#17] от "galapagas":

  Каква отговорност от пълни безхаберници и калинки? Да си припомним, че този смешник сутринта каза по телевизията, че няма да затварят училища, а същия ден на обяд излезе заповедта за затваряне. Сламено чучело от което нищо не зависи.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 26. 26
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 27. 27 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Любопитно, как се отчитат оздравелите - хора с десет дни след положителния тест?

 28. 28 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 258 Неутрално

  До коментар [#1] от "WWW":

  Явно коронавирусът не е истерия, свързана с изборите в САЩ и не изчезва просто ей така.

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  В болница остават 4176 пациенти, 280 от тях - в тежко състояние, - вчера
  Общо 4478 души са хоспитализирани. 276 са в интензивното отделение.

  ---------------------------------------

  Днес в болница са +302 души повече. За това Мангъров иска да излизат по-бързо.
  Заболеваемостта се покачва, хората не правят ПСР тестове. Бързите са безплатни и не изискват карантиниране. Колко удобно за властта, така скоро ще преборят епидемията.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Любопитно, как се отчитат оздравелите - хора с десет дни след положителния тест?
  —цитат от коментар 27 на newgenerations


  точно така, имам позната изписана след 14 дни, без тест и без рентгенова снимка, след още една седмица у дома е с температура.
  Хоспитализирана е с двустранна бронхопневмония..
  Дават им сериозни количества парацетамол и аналгин и чакат да спре температурата + два вида антибиотици и противосъсирващи.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Е то парацетамола лекува само симптомите, не причината за тях?!

 32. 32 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 692 Гневно

  Ааааа, не така, мин . Вълчев! Личен пример дайте. Влезте в клас, заместете някой болен учител, или пък болен главен дежурен.

  Малко ли са ви 25 починали учители от 15 септември до сега?

  Въпросът не е какво искате, или какво не искате, а какво е приоритет - живота на учителската гилдия или вашия имидж!

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#30] от "hope":

  Противосъсирващите също се дават превантивно.
  И основно антибиотика( Азитрокс, Азитромицин) чистят вируса.

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#32] от "Nelumbo":


  Каквото образованието- такова и здравеопазването!
  Един ги управлява....

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#34] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Вълчев поне имаше някакво здравомислие , а сега....... всичко са готови да жертват.

 37. 37 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Цитат: "... Министърът на образованието не иска ученици задълго вкъщи..."

  Абе и аз не искам, но Борисов слушайки безхаберника Мангъров и своята куха тиква е решил да зарази цяла България, пък каквото стане после. Той е забравил, че го обгрижват и наблюдават най-добрите лекари в България. Но нарада няма неговите условия. На Борисов му правели всяка седмица поне по 1 тест - а народа си ги плаща. За простите хора няма линейки, няма лекари, няма осигурен достъп до болница - но за Човекът треперят една дузина клиники - изобщо Боррисов станал голям специалист по короната.
  Най голямото разпространение на вируса се извършва в циганските махали, училищата, кръчмите, градския транспорт, идващите от чужбина и ишлемеджийския бизнес концентриращ много хора в затворени помещения, основен за големите фирми в България! Но това е бизнесът на чуждите инвеститори и бизнесът на мафията в България, а те не бивало да губят. За 2-3 седмици можеше да намалим 100 пъти натиска върху хората и здравната ни система, но Борисов е решил да ни удави. Помнете българи!!! Дано по скоро дойде март, че да имаме шанса да се отървем от тази слуга на мафията. Тогава ще иаме шанс, но всичко пак ще си зависи от нас. Дано пак не изберем поредната червена отломка или вълк в овча кожа - Слави, Мая, и т.н.

 38. 38 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Цитат: "... Министърът на образованието не иска ученици задълго вкъщи..."

  Абе и аз не искам, но Борисов слушайки безхаберника Мангъров и своята куха тиква е решил да зарази цяла България, пък каквото стане после. Той е забравил, че го обгрижват и наблюдават най-добрите лекари в България. Но нарада няма неговите условия. На Борисов му правели всяка седмица поне по 1 тест - а народа си ги плаща. За простите хора няма линейки, няма лекари, няма осигурен достъп до болница - но за Човекът треперят една дузина клиники - изобщо Боррисов станал голям специалист по короната.
  Най голямото разпространение на вируса се извършва в циганските махали, училищата, кръчмите, градския транспорт, идващите от чужбина и ишлемеджийския бизнес концентриращ много хора в затворени помещения, основен за големите фирми в България! Но това е бизнесът на чуждите инвеститори и бизнесът на мафията в България, а те не бивало да губят. За 2-3 седмици можеше да намалим 100 пъти натиска върху хората и здравната ни система, но Борисов е решил да ни удави. Помнете българи!!! Дано по скоро дойде март, че да имаме шанса да се отървем от тази слуга на мафията. Тогава ще иаме шанс, но всичко пак ще си зависи от нас. Дано пак не изберем поредната червена отломка или вълк в овча кожа - Слави, Мая, и т.н.

 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  "да се обособят т. нар. чисти многопрофилни болници"

  И как ше се гарантира, че никой от пациентите приемани в тези болници, не е носител на Covid-19? ... нито пък и никой от персонала им.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Разстроено

  "Когато такива болни не се изпишат по правилата на клиничните пътеки, по правилата на здравната каса, съответно тя не изплаща това, което се полага"

  Ясно, г-н Мангъров иска болните да се изписват още при приемането им, а здравната каса пак да плаща...

 41. 41 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Разстроено

  "3945 са новозаразените с коронавирус у нас при направени 10 830 PCR теста за денонощие"

  Повече от 36% положителни тестове... Колко ли други са заразени, но не са отчетени?!

 42. 42 Профил на beroesz
  beroesz
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Aко има вирус, той се пръска умишлено. В събота нашия град беше нашарен от 5 на 5 самолетни следи по обяд кога всички бяха навън. Преброи 10 самолета за 10 минути като сите летяха високо. Аз такъв интензивен трафик на аеролинии не съм виждал. Време е да питате лой лети и пръска боклуци над българското небе!? Да припомня че симптоми със задушаване и т.н. са присъщи на използване на бойни газове. Време е продажното правителство да отговори до кога ще ни пръскат като мухи

 43. 43 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#11] от "Корки":

  Колко удобно, така всеки може да мине за починал "от корона" :)

 44. 44 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  Честно, ако я нямаше медийната истерия продължила и към обществена такава и ако ги нямаше крайно малоумните мерки, никой нямаше да забележи тази есен да е с нещо по различна от всяка друга. Минават някакви вируси, кашлят, кихат хората почти всички се оправят, както винаги е било има и починали хора в държавата и живота си върви. Претоварването на болниците е не заради самата болест ами заради истерията и малоумните мерки, карантинирания, изолации и всякакви подобни глупости.

 45. 45 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Мислиш ли наистина че нещо ти е ясно? Гледам съвсем не си вникнал в смисъла на казаното, поне малко се понапъни.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#41] от "plamen_b":

  По скромното ми мнение "заразените" са минимум 10 пъти повече от официално регистрирани, но най-вероятно и много повече от 10 пъти. Прав беше безспорният професионалист в областта доцент Мангъров, когато каза че и този вирус както всички подобни ще трябва да мине през едни 70 процента от хората за да утихне и никакви мерки не могат да го спрат, както винаги е било. Хубавото е че въпреки масовото разпространение на вируса сред хората реално нищо страшно не се случва. Единствения проблем е че много хора не смеят да кажат че са болни и да отидат на лекар щото се притесняват да не им открият корона и да прецакат живота им както и този на близките им с безсмислен домашен арест (наричан карантина) и редуциране на доходите. От друга страна пък много други дето няма кой знае каква нужда дори от лекар звънят на бърза помощ и искат да влизат в болница щото телевизора ги е уплашил че ще мрат яко.

 48. 48 Профил на varna_moreto81
  varna_moreto81
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Мангъров завърши с това, че в отделението носи маска, тъй като по думите му не е луд да иде да се зарази."

  Тоя Мангъров все нещо ново ще измисли. Е нали уж маските са безсмислени, все едно с телена мрежа да спираш комари?

 49. 49 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2152 Неутрално

  До коментар [#48] от "varna_moreto81":

  Вие все не сте разбрали, на улицата и в магазина са безсмислени. Сред 20-30 болни дето ти кашлят и кихат постоянно, точно там е мястото да се носят маски. Има ли още нещо неясно?

 50. 50 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Разстроено

  До коментар [#19] от "uq":

  Обективните резултати - смъртни случаи спрямо приключили случаи (починали плюс оздравели)
  март до август - 5,2%
  септември - 5,9%
  октомври - 7,7%
  1-11 ноември - 8,5%
  Т.е. здравната система все повече издиша.

 51. 51 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  До коментар [#41] от "plamen_b":

  102%

  Ако тука изтестват кЪде пет милиона пейзана , ше излезне като в Словакия и навсякъде другаде- към 1.5%.
  Едно е "35% от тестваните" и друго 1.5%, не ли? Психологическия ефект е друг .

 52. 52 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#20] от "Virgin":

  Аз си го изчислявам сам и изчисленията ми са близки до тези на проф. Витанов.
  Не е трудно - тъй като инкубационният период е около 5 дни, репродуктивното число е равно на корен квадратен от средното дневно число новозаразени през последните седем дни делено на средното дневно число заразени десет дни назад.
  След един доста дълъг период от 12.10 до 5.11, когато репродуктивното число се колебаеше на ниво 1,4-1,6, то започна да спада бавно, но славно. Към днешна дата е 1,2.
  Т.е. епидемията продължава да се разпространява, но по-бавно.

 53. 53 Профил на Jindo
  Jindo
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#42] от "BeroeSZ":

  Счупи тъпомера. Никой не те пръска с вируси, на никого не му пука за теб. Никой не желае да те чипира или прави роб, спрете с тези глупости.

  https://www.favtool.com
 54. 54 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  ПРЕСТЪПНИЦИ! Безочливи, нагли, примитивни същества мотивирани единствено и само от жаждата за власт.

  14-ти в Еропа по заболаемост може да сме само при последно място по тестове на глава от населението за миналата седмица.

  Luxembourg 11046
  Denmark 7944
  Malta 4980
  United Kingdom 3158
  Norway 3104
  Cyprus 3064
  Iceland 2693
  Lithuania 2476
  Portugal 2365
  Spain 2354
  Italy 2331
  Czechia 2299
  Austria 2253
  Belgium 2239
  France 2174
  Latvia 2043
  Germany 1888
  Netherlands 1862
  Sweden 1850
  Slovenia 1687
  Ireland 1599
  Finland 1593
  Slovakia 1592
  Croatia 1417
  Greece 1383
  Hungary 1310
  Estonia 1201
  Poland 1174
  Romania 1085
  Bulgaria 1019


  Журналисти, до кога това няма да бъде водещата новина?

  Това са вече 6 месеца бе! Дори и полуидиотите разбраха, че това е основния начин да контролираш епидемията и на базата на това да взимаш мерки и да правиш модели.

  Журналисти ми били....
  Всеки ден дават трибуна на онзи престъпник Мангъров, вместо да поставят в центъра на вниманието АБСУРДНО НИСКИТЕ НИВА НА ТЕСТВАНЕ.

  ....

 55. 55 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Дневник, ако срещате трудности с откриването и отразяването на КРИТИЧНО ВАЖНА седмична дата, откровенно се притеснявам за вас.

  https://www.ecdc.europa.eu/en/publications-data/covid-19-testing

  Като ваш читател от дълги години, изисквам седмичните резултати от тестването на глава от населението / ренкинга ни в ЕС да бъде на начална страница.

  Ако сега не бъдете отговорни, нз кога.

 56. 56 Профил на feniks_na_gril
  feniks_na_gril
  Рейтинг: 81 Неутрално

  >> "Ще изправим болниците пред тежки предизвикателства след време. Хората се водят от страх, а не от разум. Този страх води до грешни решения", каза Ангелов.
  ---
  Да, насаждайте безпочвен страх и паника и после се чудете защо хората се водят от страха... Егати.

 57. 57 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 208 Неутрално

  Aко има вирус, той се пръска умишлено. В събота нашия град беше нашарен от 5 на 5 самолетни следи по обяд кога всички бяха навън. Преброи 10 самолета за 10 минути като сите летяха високо. Време е продажното правителство да отговори до кога ще ни пръскат като мухи
  —цитат от коментар 42 на BeroeSZ

  Пръска се, в празната ти глава.

 58. 58 Профил на ews09691998
  ews09691998
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Значи си признаха, че и тоя "координационен център" е някаква бутафория и нищо не е направил... ужас. Преди броени седмици го откриваха с официални съобщения. Сега тепърва се осигурявали на болниците "специални радиостанции"... А преди как се свързваха с тях? Нямам думи...

 59. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Неутрално

  До коментар [#51] от "pavur":

  Да, ама ако при масово тестване се окаже, че са болни само 1,5% от населението - нещо към 100 хиляди, тогава ще отпадне доводът на антиковидистите, че смъртността от ковид била ниска, защото 1,9 хил починали към 100 хил болни не е ниска смъртност, във всеки случай не е 0,2-0,5%, колкото им се иска да я изкарат.

 60. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4020 Весело

  До коментар [#54] от "sowhat":

  Да, ама Бобо прекара вируса и вече е компетентен по въпроса!
  Какъв е смисълът да се тестват повече останалите простолюди!

 61. 61 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  "Паниката, свързана с разпространението на коронавируса, може да бъде по-опасна от самия вирус."

  https://zovnews.com/novini/ne-se-psnikiosvaite-sledvaite-nyakolko-prosti-pravila/?fbclid=IwAR12Z_NTvml6aupQoquL8A5AyuSIV4WikOtHE3T_aEMLX_blImkHJCow574

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 62. 62 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Здравеопазването в България - бомбят ме като животно всеки месец с осигуровки за 220 лева и нагоре +++;
  Ама тотално неизползваемо - шефачето на КОВИД отделението до вчера обясняваше, че Ковид няма.
  Нищо, млади сме, работливи, имаме пари, освен че внасяме на максималния праг осигуровките - имаме и частно здравно.
  Е да, ама частното здравно е такова докато трябва да ти вземе парите за изгаряне на брадавица с азот, промиване на уши, фиктивни "годишни" прегледи - ама като стане дума за коварна болест и вярно лечение - частното здравеопазване вдига ръце и казва, че няма Ковид отеделения.

  Хъсмет :)

 63. 63 Профил на JsT
  JsT
  Рейтинг: 93 Гневно

  Плана на действие на властите е нацистки!

  Заразяваш 100% от българите, от които болните и старите умират. Така прочистваш населението от:
  - пенсионери
  - учители (най-възрастните от които са най-грамотни и опитни)
  - лекарски персонал (отново най-застрашените са добрите лекари, с много опит и стаж)
  - инвалиди и хронично болни

  Накрая образование няма да има, нито болнична помощ! Нещо повече, остават само "здравите", за които вече няма проблем да вдигнат и възрастта на пенсиониране с още 5-10 години!
  Бюджетните дупки ще са също запълнени - нужда от това да се плаща на пенсионери, учители и други държавни служители, няма да има!

 64. 64 Профил на sowhat
  sowhat
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#47] от "Billy Pilgrim":

  Ей престъпен трол над- 4000 има в е реанимациите във Франция от това "грипче".
  Само за 1 седмица влезнаха около 2000 човека. В НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ МЕСЕЦ.

  Ти хората за полуидиоти ли ги смяташ бе? Дори и 3-то класник може да анализира 5 числа.
  Да не мислиш, че Мангъров ще засенчи световните медии. Да не ти е 86-та Чернобил това. Хората виждат какво става по света.

  Знам какво правиш - тролиш, сееш съмнение, разделяш хората, некоя амеба да клъвне и виждаш ли да разпалиш скандал . А истината е, че %-та дебили, които се връзват на тия малумнщини е мн малък.

  До скоро тролфармовете работеха. Ама нещо подтискането на вота май вече не бачка.
  Моят съвет - търси си работа.

 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Този координационен център беше една голяма, административна и никому ненужна пречка за изпълнение на основната цел - Предпазване и лекуване на населението от Корона вируса.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ааааа, не така, мин . Вълчев! Личен пример дайте. Влезте в клас, заместете някой болен учител, или пък болен главен дежурен. Малко ли са ви 25 починали учители от 15 септември до сега?
  —цитат от коментар 32 на Nelumbo

  Откъде черпите информация за броя починали учители?
  Медиите посочват 5 души към 31.10. Може би има още няколко случая оттогава, но чак 25 починали учители много ме съмнява.

  П.п. Вълчев е финансист по образование. Няма какво да прави в класна стая. Преди да стане министър беше гл. секретар на МОН.

 67. 67 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  Върхушката на герб създава хроничен ежедневен хаос в борбата с вируса!
  Това увива хора...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 68. 68 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  ".... Примери за конкретни ситуации се появяват всеки ден, а броят на заразените расте.
  Едно от тези дела ще бъде заведено от Мария Тенчева. Нейният баща почина от коронавирус в болницата в Своге, където не е имало респиратор, с който той да бъде обдишан. Той стига до отделението за COVID-19 в този град след като в продължение на два дни не може да бъде настанен в болница в София. Нищо че според статистиките на Министерството на здравеопазването по това време е имало свободни места в столицата...."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 69. 69 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Гледам, че най-важното от горните неща никой не коментира.
  Може би е добре да се извади в отделна статия, та дано на някои от истериците успее да им влезе в главите, макар че се съмнявам:

  Самолечението и купуването на антибиотици ще доведе до тежки последици за българския народ, каза здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на Националния оперативен щаб. "Ще изправим болниците пред тежки предизвикателства след време. Хората се водят от страх, а не от разум. Този страх води до грешни решения", каза Ангелов. Той подчерта, че за лечение на коронавируса антибиотик се изписва само от лекар, при това само в определени случаи.

  "Нито хидроксихлорохин, нито ремдесивир, нито рековалесцентната кръвна плазма са специфични препарати за лечение на COVID-19", добави Ангел Кунчев, национален здравен инспектор. Купуването на лечебни препарати (от антибиотици до хранителни добавки) е излишно и по никакъв начин няма да предпази хората, добави още той.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2333 Неутрално

  От вчера в София работят три такива зони, предстои да се разкрият още 3 през следващата седмица, а общо ще са 7, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова
  —цитат от коментар 0 на Статия


  Защо тези зони не бяха разкрити до сега?
  Къде бяхте цели девет месеци? Нима не сте очаквали да дойде втората вълна?
  Ако е така, значи всинца във властта сте престъпници, виновни за смъртта на много хора!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 73. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Изисква се направление за новите COVID кабинети
  ------

  не е само това, им аоплаквания, че хората си плащат рентгена и изследванията. . 50 лв..

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  Превърнаха лечението в бизнес!

  Любовта ще спаси света!!!
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Изисква се направление за новите COVID кабинети------не е само това, им аоплаквания, че хората си плащат рентгена и изследванията. . 50 лв..
  —цитат от коментар 73 на hope


  в Бургас снимка на бял дроб вече е 80 лв! Става въпрос за снимка без направление.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 77. 77 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#69] от "The Shadow":

  Да коменитраме чия е вината за това състояние? На миньорите, може би те трябва да образоват българското общество за това, че не трябва да се самолекуваш с антибиотици (което май даже е незаконно да си ги купиш току така).

  Чия е вината? Аз не претендирам да съм нещо специално, но съм член на менса и по внесени осигуровки и данъци в хазната всеки месец пак съм в най-горната половина на таблицата - и с ръка на сърцето мога да кажа, че не съм напълно наясно за какво си говорим с този коронавирус. Знам , че симптомите са загуба на обоняние, треска, някой им пада кръвното, някой ги боли глава, други развиват белодробни проблеми и дишането се влошава, но дотам.
  Какви са най-честите симптоми - идея нямам. Кога точно трябва да потърся лекар и кога е по-добре да си изкарам неразположението в нас - нямам идея. Миналата седмица ми беше зле на стомаха, болеше ме леко глава за ден и нямах апетит - трпбваше ли да се обадя някъде? Трябва ли да си направя тест? Ние сме на вилата да хванем последните лъчи на есента, но ако бяхме в София - трябва ли да се самоизолирам? Това еднодневно неразположение достатъчно ли е да ме притеснява? Излагам ли други на риск ако се върнем в София и не се самоизолирам - пак нямам идея? В мен ли е проблема или в некадърността на тези, чиято роля е да информират обществото?

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  Доказано безвредни ли са ваксините?

 80. 80 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Вчера изкараха данни че общата смъртност за октомври тази година е по висока с тридесет процента в сравнение с миналата година. Дано тези които смятат че през ноември ще е пикът на заразата се окажат прави. Това означава че декември ще имаме пик и намаляване на починали.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#76] от "chichka":


  аз правих лятото на сина ми, на китка, 15лв.

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да се надяваме, че ваксините ще бъдат с достатъчно добра ефективност и ще се приключи с този ненормален начин на съществуване!

 85. 85 Профил на srd05575979
  srd05575979
  Рейтинг: 156 Весело

  Е.....най-после нещо успокояващо за електоратите , въпросът е за кога - преди или след изборите !

 86. 86 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Предстои доброволно и безплатно ваксиниране
  "Очакваме да приключат преговорите и регистрацията на ваксини на европейско ниво. България е заявила интерес към три от първите шест ваксини, които ще бъдат произведени", обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Тези ваксини са и от първите, които ще получат регистрация от Европейската агенция по лекарствата. Това гарантира тяхната безопасност и приложимост, както и стандарт, уточни още Ангелов.

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Ама разбира се ! Безплатно с парите от нашите данъци !
  А, ако не си се вааксинирал доброволно , ще имаш възможност доброволно да напуснеш работа !!!

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 89. 89 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Чия е вината? Аз не претендирам да съм нещо специално, но съм член на менса и по внесени осигуровки и данъци в хазната всеки месец пак съм в най-горната половина на таблицата - и с ръка на сърцето мога да кажа, че не съм напълно наясно за какво си говорим с този коронавирус. Знам , че симптомите са загуба на обоняние, треска, някой им пада кръвното, някой ги боли глава, други развиват белодробни проблеми и дишането се влошава, но дотам.
  Какви са най-честите симптоми - идея нямам. Кога точно трябва да потърся лекар и кога е по-добре да си изкарам неразположението в нас - нямам идея. Миналата седмица ми беше зле на стомаха, болеше ме леко глава за ден и нямах апетит - трпбваше ли да се обадя някъде? Трябва ли да си направя тест? Ние сме на вилата да хванем последните лъчи на есента, но ако бяхме в София - трябва ли да се самоизолирам? Това еднодневно неразположение достатъчно ли е да ме притеснява? Излагам ли други на риск ако се върнем в София и не се самоизолирам - пак нямам идея? В мен ли е проблема или в некадърността на тези, чиято роля е да информират обществото?

  И положението не е зле само при нас. Американските CDC ме съветват да се свържа с бърза помощ веднага, ако има някоЙ (един или повече) от следните симптоми:
  - припадъци - ок
  - силна и постоянна болка в гърдите - ок
  - значи на ниско кръвно- да ти причернее от ставане, да ти е студено - !?!
  - дехидратация (сухи устни) !?!!!?!?!?! ?
  - румени бузи или устни ?!?!?!!

  Това за средно-статистическия гражданин означава, че със сигурност ще звънят хора с припадъци наравно с хора с напукани устни от студа. Каква е тая порнография, какви са тия малоумници отговорни за информационните кампании?

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 91. 91 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Да питам за един прЕател, понеже ваксинацията щяла да е доброволна. Утре като се тръшнат неваксинираните и ревнат да ги лекуват пак ли държавата респективно ние и лекарите ще трябва да плащаме за простотията им?

 92. 92 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Ако перефразираме израза ,, Пушката на стената в първо действие ........ и т. н.,, става горе-долу така:
  Доброволното ваксиниране в първо действие, става задължително в трето,, ........ мда

 93. 93 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 81 Неутрално

  "Ваксинирането ще е доброволно и безплатно"

  Добро пожелание, подобно на противогрипните ваксини, дето и да плащаш, пак ги няма по аптеките.

 94. 94 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Да де , ама хайде ако обичате още от сега да не си правите реклама за Ковид-ваксините , защото тях абсолютно не можете и нямате право на присвояване като ваше постижение или нещо подобно ! !
  Тактиката при избор и поръчки за Европа е приоритет най-вече на ЕС и какво става с предизборната ви кампания още от сега малко интересува Европа !
  Хей-брей , каква жажда за власт на ГЕРБ !
  НЕ ВИ ЛИ СТИГНАХА 11 ГОДИНИ ДА МАЛТРЕТИРАТЕ ТОЗИ НАРОД С ПОСЛОВИЧНАТА ВИ НЕКАДЪРНОСТ ! ! !

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 98. 98 Профил на standby
  standby
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Доказано безвредни ли са ваксините?
  —цитат от коментар 79 на Роси


  Е как ще е доказано, като те още преминават тестове за ефективност и функционалност?
  Точно заради необходимост от наблюдения и доказване отнема м/у 3 и 8 години за излизане на нова ваксина.
  И пак има едни 1/10 000 - 1/100 000 с тежки странични ефекти дето взривяват антиваксърите... все едно без ваксината тежко пострадалите ще са по-малко.
  Сега положението е малко - юруш на маслините... ама без ваксини пък тая гад ще ожъне едно 2-5/100, де пряко... де косвено.
  Е така едни поне 150 000 да си отидат у нас НАД обичайните бройки... не е добра перспектива.

  И въпроса става не дали е доказано, а - кой риск е по-голям.
  А пълния отговор на тоя въпрос ще стане ясен след поне 5-10 години...

 99. 99 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 552 Неутрално

  До коментар #74 от hope :
  " Превърнаха лечението в бизнес ! "
  Еми съвсем вярно и това не е от скоро , този бизнес го" родиха" ГЕРБ начело с Баце , питайте го от там ли напълниха той и избраните доктори чекмеджетата !
  Например в Германия щом си член на някоя от многото здравни каси получаваш електронна карта
  с твоя снимка и номер и прегледите и лечението са ти напълно безплатни !
  Но те са беден народ . . . .та затова , а ние станахме много богати си плащаме . . . ! ? !

 100. 100 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Общо 1898 са починалите до момента.------------как са разбрали от какво са починали като от СЗО продължаат да настояват да не се правят аутопсия?а ако имат и вируса на херпес?защо не ги пишат починали от херпесвирус, а от К19 вирус?в човек има огромно количество вируси - може и милион да са.
  —цитат от коментар 9 на WWW


  В човешкото тяло мирно съжителстват между 1.5 и 2 кг микроби, вируси и бактерии, на брой към 60 ТРИЛИОНА!! Нарушаването на баланса може да доведе до опасни последици. Отделно, че в човешкото тяло е пълно с разни видове коронавируси и винаги може да бъдат открити с ПеЦеРе тест при подходящ начин на ползване, който далече не е толкова селективен и допуска големи грешки. Това може би обяснява, защо въвеждането на задължителни маски в много страни ПО НИКАКЪВ начин не промени картината на протичане на инфекцията във времето. А пиковете на разпространение на ОРВИ са известни отдавна - октомври, декември-януари, март. И щом Ковид-19 е ОРВИ, той следва тези закономерности. И не нарушаването на режима на маските е причина през октомври да има пик на заболяванията от ОРВИ. Но за грипа да сте чули нещо?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK